Hirdetés
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Milyen okostelefont vegyek?
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- MIUI / HyperOS topik
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Megint Samsung-gyártott Snapdragonról pletykálnak
- iPhone topik
- Két új Poco C-széria mobil érkezett
- Honor Magic 8 Pro Air a neve, január 19-én mutatják be
-
Mobilarena
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
kaligula
üzenetére
A Microcimbali működési elve szerintem a Faema Faemina-val egyezik meg. A fej/bojler monoblokk. Ha nincs nyomás a bojlerben, akkor 0 előáztatás van lenyomott karnál, ergo rendkívül rövid shot-ot tudsz csinálni 100 fóka alatt. Így pedig elkerülhetetlen, hogy a gép túlmelegedjen akár kávékészítés nélkül is, ha csak úgy be van kapcsolva. Én nem látom más módját ezekkel a gépekkel a precíz kávékészítéshez, hogy a boiler felfűtése után el kell csípni azt a rövid időablakot, amikor a fej épp megfelelő (80-85C) hőmérsékletű, így képes a 115-120 fokos vizet még visszahűteni a kívánt 90-95 fokos sávba. A JH ezt a moddolt Faemina videóban szerintem szépen el is magyarázza. Kiegészítés: nem (elsősorban) lelkiismereti okokból nem voltam, hajlandó neki megpidelni a Faeminát, hanem mert működésképtelenné vált volna nyomás nélkül.
@icm pm-ben küldöm Karakai Gábor elérhetőségét fűtőszál témakörben.
-
icm
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Elég nehéz látatlanban megmondani milyen az a tömítés… nekem épp nem áll rendelkezésemre microcimbali, hogy megnézzem
Ha nem alakos (metszetben nem valami érdekes profil) akkor szerencsével sima O gyűrű is odarakható. Az, hogy ovál az nem gond.
Felsorolt tömítéssel foglalkozó boltok lehet tudnának segíteni is akár gyártóban (de segítek, a Tauril is gyárt tömítéseket) egy darab alakos tömítés esetén lehet egyszerűbb Francesco papától rendelni egy szettet. Jó eséllyel úgyse lesz többet szétszedve…
Pid-re meg egy külső PID box lehetne megoldás (értem, ronda…). Én emiatt tettem le a Peppina pideléséről. Na meg a fűtőszálam is tönkrement (Kalmár épp van Neked ilyened?
de mivel kb papírnehezék / ablak kitámasztó így nem izgat - gyűjtőnek kedvező áron eladó
) -
Kávé Kálmán
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Ja, a "loxeal 9" szuperül működik. Ezek szerint kis kiszerelésben is kapható az Expolygonban. Tömítés: számos alkalommal beütött, hogy hosszan elhanyagolt gépen csak ott cseréltem tömítést, ahol szivárgott. Az eredménye az lett, hogy 2-3 szor kellett szereléshez fognom. Csodák nincsenek, a következő gyenge ponton talált fogást a nyomás. Nehéz, soxor nem is érdemes spórolni a tömítésekkel, ha nincs végtelen időd a szét-, összerakásra, ami a végén gyakran többe fog fájni, mintha az elsőre a komplett csere mellett döntesz. Francesco az utóbbi években már több időt tölt csajozással, mint a kávégépek simogatásával, de ha cseresznyéd van, akkor még tartja a kit-et. Alaposan nézd meg a bojlerét a gépnek, hogy mennyire van oda az aluminium. Szép gép, de sajnos Microcimali-ból számos zombi menthetetlen.
-
icm
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Alapban EPDM, szilikonvagy viton jöhet szóba. NBR-t inkább ne. Ha nem alakos a tömítés akkor aimán lehet az oring, superseal, sealring boltokban (O gyűrű, kell egy belső átmérő és magasság / vastagság).
Kenésre meg étkezési szilikonzsír. Szétkened az ujjadon, aztán mehet a tömítésre, azon szépen egyenletesen elkenve. -
Toobee
veterán
válasz
kaligula
üzenetére
Szuper tétel mind a kettő, le a kalappal
Az árazás is nagyon erős lett szerintem, ilyen minőségű zöldet valami felkapottabb név simán 25-40 EUR közötti ársávban indítana el.
A keretrendszert nem én találtam ki, szerintem sem sok értelme van 1 db pontszámnak, én ezért jegyzetelgettem. Egyébként a két kapucziner kávé volt, ami cuppingban és filterben is finom volt, a többi mind nagyon-nagyon presszó profil lett. Bevallom, nekem eléggé kiesett a Kapucziner, mióta világos kávékat vásárolok, de figyelni fogom a ritkaságokat innentől. -
-
-
norkov84
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Milyen gépparkkal, illetve milyen “lehetőségekre” gondolsz? Engem pl. borzasztó mód érdekelne, ha valaki megtanítaná a latte art alapokat, és jól begyakorolnám, hogy valami szebb eredményt tudjak önteni (alap mintákat), mert egyelőre ritkán akar sikerülni... ilyen is lehetséges, vagy más lenne az irányvonal?
-
-
-
-
-
WiZARD
veterán
válasz
kaligula
üzenetére
Értem, köszi. Azért LM neve se rossz

jelenleg így állok:
Eddig Strada MP-n gondolkoztam, de rájöttem hogy szép a manuális kezelés, és ezért elvben jobb kávét lehet vele csinálni, de pont emiatt sokkal több odafigyelés kell. Amihez vagy több ember kell a pultba, vagy kisebb forgalom, és fontos hogy olyan barista legyen aki tényleg mindig figyel erre... Eleinte amíg én állok ott, addig figyelnék rá, és a nyilván a forgalom se lenne túl nagy az első naptól. De ha beindul, és ha felveszek valamit, akkor félek, hogy ez a rész veszélybe kerülne.
A Black Eagle jóformán full automata, ha be van állítva onnan kezdve a baristának nincs több dolga mint betenni a kart az őrölt kávéval, és nem kell méregetni, stopperezni...
Erre ott a lehetőség az LM egyéb gépeivel is, ott a volumetrikus mérés. (vagy +1600 EUR az auto brew ratio-hoz a mérleg). Bár a volumetrikus mérés meg a szűkített keresztmetszet miatt a forgalmazó szerint gyengébb kávét eredményez, mint a full manuális.Olasz pörkölésű kávé nem lesz, csak világos.
-
WiZARD
veterán
válasz
kaligula
üzenetére
Ésszerűen szeretném kihozni a lehető legjobb várat. Amire megéri többet kiadni, azon nem akarok spórolni, és nem olyan eszközöket akarok aminél csak azt várom/lesem hogy mi a jobb és mikor tudom lecserélni. Viszont olyat nem akarok ami pénzkidobás. (Eureka mellett azzal érvelt aki ajánlotta, hogy ugyanaz a kés, motor, gyártó, picit más konstrukció, Mythosban a fűtés ami az érdekes, de azt eléggé lefikázta, konkrétan azt mondta hogy annak a kikötésével/kikapcsolásával lehet kezdeni)
(#68623) manio thx. EK43 meglesz első körben

Eszpresszó darálóra ami még felmerült a Robur.
SanRemo helyett pedig valószínűleg nem variálok (bár még most megyek megnézni vmit) és LM lesz, Stradara is kaptam egy ajánlatot amin nagyon gondolkozom...
-
WiZARD
veterán
válasz
kaligula
üzenetére
San Remo-n továbbra is gondolkoztam. Közben szembejött egy Opera 2.0 ami eladó, bár mondta a barista hogy egyik karnál volt vmi gáz, de azt mondja azóta jó. Ma este mentem volna megnézni, erre hívott a tulaj, hogy épp most ment tönkre benne valami. Asszem ez elég intő jel, hogy továbblépjek...
Eureka Olympus 75E darálóról vélemény/tapasztalat van valakinek? (Mythos-t néztem, de ezt ajánlották, hogy jóval olcsóbb, ugyanaz a kés/motor...)
-
válasz
kaligula
üzenetére
Szia,
Nem én vagyok a guru, de sztem a kotyesznél a vízhőmérsékleted mindig magasabb lesz, mint az ideális, pusztán amiatt, hogy a vizet a forró gőz nyomása fogja áttolni a pogácsán. Ez akkor volna 100 fok, ha légköri nyomáson történne, ami már több, mint kéne. emellett még ott van az, hogy a pogácsa miatt is nagyobb a belső nyomás, meg a kotyogós szelepe miatt is (ahogy én ismerem), következésképp még magasabb lesz a víz hőmérséklete. Ezzel persze nem a kérdésedre reagáltam, de azt, hogy érdemes-e, nem tudom, hogy pontosabban mire értetted.
Szerintem a víz hőmérsékletét lehet PID-eléssel szabályozni, és annak lehet is előnyös hatása, de nem hinném, hogy 90-94 fokos hőmérsékletet el lehet érni az átáramló víznél, és eléggé össze kell rakni a "matekot", hogy le is jöjjön a kávé 25-30 mp között.
Egy ismerősöm főzött "ügyesen" egy jobb kotyogóssal - én úgy mondanám: "humán PID" módszerrel :-) Az eredmény sokkal jobb volt, mint ha csak "aládurrantott" volna. Persze nem egy pumpás, PID-es gép minősége. -
WiZARD
veterán
válasz
kaligula
üzenetére
Elso korben en leszek a barista, aztan ahogy sikerul megfelelo embert talalni...
2 fele kaveval akarok indulni, 1 eszpresszo, 1 filter. CM mindketto.A daralok talan egyertelmuek, illetve keves alternativa van. Nekem nagyobb kerdes a kavefozo. A Cafe Racer kulsore nagyon megtetszett, leiras alapjan jonak tunik, ajanlast is kaptam ra. La Marzocco van kis tulzassal minden masodik sarkon, szeretnek kicsit mast, de ha az lenne a velemeny, hogy vita nelkul az a legjobb, akkor azt is elfogadom.
Fragola: miert, es mi az amit vennel/ajanlanal?
-
looser
addikt
válasz
kaligula
üzenetére
Hát akkor ezt a hozzászólásod nagyon félreértettem :-)
-
sortiefish
tag
válasz
kaligula
üzenetére
Nem tudom jelenleg mennyi a legalacsonyabb ára a pörkölőnek, de igen az AVX-nél 150e volt az ára, most is annyi 150e , de benne van az árban 10e értékben nyers kofi is így (140e).
Gene Café CBR-101 -
itaprak
csendes tag
válasz
kaligula
üzenetére
Köszönöm!
Egyelőre szerintem inkább az a kérdés, hogy van-e értelme ebben az állapotban beépíteni másik gépbe is, mert ez még félkész állapotban van több szempontból is:
* Nincs még az egész bedobozolva
* Több feature vár még a lefejlesztésre
* Van hogy hónapokon át nem kell hozzányúlni, de néha az is elfordul -szerencsére egyre ritkábban- hogy egy héten belül van vele több kisebb ügy. Ilyenkor pedig előfordul, hogy nyakig kell merülni a kódba. Szerintem már csak 1 komponenst kéne alaposabban refaktorálnom, és kellőképpen stabil lenne.Most pont az a célom, hogy ezeket a dolgokat kipipáljam és befejezettnek tudjam tekinteni, remélem hamarosan elérek oda.
-
hifis50
csendes tag
válasz
kaligula
üzenetére
Ezt a hőmérőt kell megvenni, szétszedni, a szárat lerövidíteni, és a csavarba fúrt lukba hővezető pasztával benyomni. Az a jó lukméret, ha nem lötyög benne a hőmérő szára, hanem olyan kellemesen húzósan lehet betolni.
-
Keresztapper
senior tag
válasz
kaligula
üzenetére
A mai próbából túl sok mindenre azért ne következtess. Sokszor hajtott engem is a vágy, hogy azonnal megkóstoljam, amit pörköltem, de eddig minden esetben csalódás volt, ami csak 7-10 nap pihentetésnek köszönhetően tudott megelégedésbe átcsapni. Sokszor éreztem keserű ízt egy-egy 1-2 napos pörkölésben, ami egy hét után szőrén-szálán el is tűnt.
Szóval bosszantó, de várni kell. Tényleg.

-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
kaligula
üzenetére
Pécsi topikban kérdezz rá. Ők szoktak mozogni (bár nem ismered őket annyira, mint az ittenieket)
-
válasz
kaligula
üzenetére
mindenképp beviszem, ha simi tud fogadni, én nem akarom itthon kerülgetni

a cremina egyébként talán egy picit nyakatekertebben használható egy nagy daráló shootouthoz, nem? úgy értem, a darálók pikk-pakk kiadják az eredményt, ezerrel kéne húzni a shotokat, hogy valamiféle eredményre is jussunk stb.
-
válasz
kaligula
üzenetére
pedig nem, én pavonin szocializálódtam
, az ezer éve megvan, összeszoktunk. a caravel egyébként minden szempontból könnyebben használhatóbb, kiszámíthatóbb gép egy sűrű, olajos ristrettóra, simán lehet több shotot is húzni nagy időkülönbséggel stb. ha nem gőzölsz a pavonival, fölöslegesen van elbonyolítva.ezzel együtt a shotok karaktere elég hasonló, tipikus "kiskaros " ízvilág. ha nem lenne pavoni a családban, maradna, így nekem fölösleges.
viszont rémlik, hogy valaki írt anno, hogy ha eladnám, neki szóljak először és ezt meg is ígértem, de már nem emlékszem, hogy ki volt az. anyhow, ha jelentkezik, övé az elsőbbség.
-
soldier2
őstag
válasz
kaligula
üzenetére
Csak hogy aktívan tartsuk a témát. A Hg1 úgy tűnik ott lesz, és ha minden jól megy, jön egy Combat is. Kinukra is van halvány esély, de sajnos nem sok. Gépnek meg egy olyan kéne ami tud több shotot egymásután, ez nem az én gépem erőss oldala, de ha nem lesz jobb akkor borogatjuk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Óra topik
- Gyúrósok ide!
- Milyen TV-t vegyek?
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
- Milyen routert?
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G Coral Green 512GB használt karcmentes 6 hónap garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 7 265KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
"
Ha nem alakos (metszetben nem valami érdekes profil) akkor szerencsével sima O gyűrű is odarakható. Az, hogy ovál az nem gond.
)
Az árazás is nagyon erős lett szerintem, ilyen minőségű zöldet valami felkapottabb név simán 25-40 EUR közötti ársávban indítana el.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)