- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Urna
tag
válasz
JulianSinulf #23632 üzenetére
Uh nagyon jó észrevétel, én már lehet túl sokat néztem a boardot és nem tűnt fel
Mindkettő óngolyócskát leszedtem, a hiba továbbra is fennálAryes
Igen be van forrasztva.. habár már megbántam párszor. Viszont van itthon egy ugyanilyen esp, egy korábbi (ugyanilyen) nyákon, azt leszedem és megnézem csupaszon hogy mit ad.
A két board között nem sok hely van, de láthatólag nem folyt be semmi.
Van egy multiméter itthon .. de a mérő végei amit bele lehet tenni elég nagyok ide .. neten láttam finomabb, csipesz-szerű eket is .. de elfogadok ajánlásokat -
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #23597 üzenetére
Köszi!
Igazából még csak nem is off, hiszen arduinoval készült az STM proci programja -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #23594 üzenetére
A Yihua egy vállalható klón szintén, sokan használjuk.
Alin folyamatosan akciók vannak, néha van pár nap szünet. -
JóGéza
aktív tag
válasz
JulianSinulf #23590 üzenetére
Vannak JBC klónok is már , akár DIY változatban is.
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #23579 üzenetére
Szoktam teszteket nézni eszközökről mielőtt bármit is veszek.
Ezek között ott van az eevblog.com, soldering.pl csak hogy a legnagyobbakat említsem.
Sajna mindegyik oldalon vannak olyan yihua modellek amik a nagyon nem ajánlott kategóriába esnek, ezért "számomra" a teljes márka kiesik.
Itt ne az összes modellre gondoljatok, hanem 1-2 különböző modelre, ami a béka segge alatt van minőségben.
[1.]
[2.]
Igazán nem akarok ebbe belefolyni, mert mindenkinek az a jó amit vesz, és senkit sem akarok megbántani azzal hogy önös véleményemmel órácsolom a cuccait.Én sem dolgozom weller pákával, és nincs forrólevegős cuccom sem. Más motyóim vannak.
-
vargalex
félisten
válasz
JulianSinulf #23579 üzenetére
Nekem is egy Yihua-val azonos kinézetű Kraft & Dele típusú forraszóállomásom van (nem itt vettem, de ilyen). Én nagyjából meg vagyok vele elégedve. Most éppen egy Yihua páka van rajta.
-
Undoroid
őstag
válasz
JulianSinulf #22992 üzenetére
Szia!A programozás részéhez nem értek, de lenne egy érdekes -gondolatindító- kérdésem: a két végállás közül, ha köztes helyzetben van a motor és így kellene elindítani, akkor azt mi dönti el, hogy az merre induljon el? Előfordulhat ilyen lehetőség? Ha igen, akkor lehet, hogy bonyolítani kellene az egészet egy digitális útadóval, amivel tudni fogja a motor, hogy éppen hol tart és merre kellene indulnia!
szerk: úgy tűnik, hogy közben megoldottad. -
Tankblock
aktív tag
válasz
JulianSinulf #22985 üzenetére
Szia
HA megáll a ciklus azt jelenti hogy a FV véget ér akkor
break
keywordöt cseréldreturn
re....breakkel a for ciklust egyel tovább lépteted és kész....
Mi lenne ha a PWM jelet HWből generálnád és lentre ill fentre vagy időre leállítanád a PWM jelgenerátort....
az
uint32_t
meg felesleges a 2850 értékhez.... 65535 a legnagyobb tárolható szám 16 biten előjel nélkül... -
ekkold
Topikgazda
válasz
Van néhány logikai probléma a programodban. A legdurvábbak:
- Avegallas_fent(); és a vegallas_lent();
függvényedet egymás után hívod, tehát az első függvény teljesen mindegy, hogy mire állítja a v változódat, mert a második függvény felülírja a v értékét.
- A másik probléma, hogy ugyanazokat az információkat többször értékeled ki. Tehát a v függ a végálláskapcsolók állásától, de azután újra vizsgálod ezeket. Tehát a két vizsgálat közül az egyik vizsgálat felesleges, a másikat meg jobban át kellene gondolni.
A javaslatom, hogy ne ezeket foltozgasd, hanem -> kuka, majd gondolt át mit szeretnél elérni, és írj új függvényeket rá. -
Wolfram
aktív tag
válasz
Kezdésként egy Serial.Println("v = 1"); -et berakhatsz a v=1 után, hogy lásd, fut erre az ágra vagy sem. 🤷
-
válasz
JulianSinulf #22935 üzenetére
#define PIN 8
A preprocesszor, ami a fordítás előtt fut, gyakorlatilag tol egy "search and replace"-t.
const int PIN = 8;
Ez egy sima változó. Fordító ellenőrzi, hogy a típusa megfelel-e a függvénynek. Mivel const, ezért a fordító kioptimalizálja a kódból, így nem foglal extra memóriát sem. -
válasz
JulianSinulf #22937 üzenetére
Ilyen értelemben a #define és a const uint8_t közt nincs különbség, ha jól tudom, egyik sem használ RAM-ot.
uint8_t igen, csak 1byte-ot foglal, de ha nem dolgozol nagy mennyiségű adattal (tömbök) akkor nem igazán kell vele ilyen szempontból foglalkozni. Persze nem árt megszokni, hogy az ember ne pazaroljon, ha nem muszáj. -
válasz
JulianSinulf #22935 üzenetére
Mi az a
cont
?Azért jó a #define, mert ha szeretnél változtatni a bekötésen, utólag, akkor csak egy helyen, a program elején kell megváltoztatni a lábat. Ráadásul a #define nem használ RAM-ot.
A LED kapcsolás: korábban írtam a low side vezérlést, egyszerűbb, olcsóbb és problémamentesebb, mint a high side. Ráadásul ha közvetlenül kötsz egy ledet egy kontroller kimenetére, akkor az sink módban több áramot tud általában (károsodás nélkül) elviselni, mint source módban. Egy esp8266 esetében például 20mA vs. 8mA, ha jól emlékszem.
-
válasz
JulianSinulf #22919 üzenetére
De ott van a sütőelektronika, ahol a reléket ugyanígy kapcsolják. A 9V vagy épp 24 V a relé egyik lábán, majd egy illesztő IC segítségével a uC kapcsolja a földet a másikra
Na ezt pont tudom miért van. Ez a low side switch, [link]
A mikrokontroller általában 3-5V-ot képes kapcsolni, high side esetében viszont a fet teljes nyitásához a gate-et táp feszültségre kéne kapcsolni (9-24V) ami csak egy másik fet segítségével lenne lehetséges.Azt hiszem high side vezérlést csak az autókban használnak, valamiért ott az a biztonságos. /Fixme
szerk.:
Megkérdeztem a ChatGPT-t erről a témáról, ezt írta:A nyomógombbal történő vezérlésnél az egyik legelterjedtebb megoldás az, hogy a bemenetet egy felhúzó (pull-up) ellenállással a magas jelszintre húzzák, és a gomb megnyomásával a bemenetet a földre kapcsolják. Ennek a megoldásnak több gyakorlati oka van:
Zajkezelés és stabilitás: A földre húzás (pull-down) kevésbé hatékony a zajokkal szemben, mert a digitális bemenetek érzékenyebbek a zavarokra magas jelszint esetén. A földre húzott bemenet jobban ki van téve a zajoknak és elektromos zavaroknak, amelyek véletlenül "magas" állapotba hozhatják. Egy felhúzott bemenet viszont stabilan magas jelszinten marad, és a földre kapcsolás kevésbé hajlamos véletlen átváltásra, mivel a logikai "0" (föld) egy határozottan alacsony feszültségszintet jelent.
Bemeneti ellenállás és áramfelvétel: A CMOS és TTL áramkörök bemeneti áramfelvétele jellemzően alacsonyabb, amikor a bemenet földre van kapcsolva. Ha a bemenetet a tápfeszültségre zárnánk (pull-down ellenállás), akkor nagyobb áram folyhatna át a bemeneten a táp és a föld között, ami növelné az áramfelvételt.
Egyszerűbb felépítés: Számos digitális eszközbe beépített felhúzó (pull-up) ellenállás található, ami megkönnyíti a tervezést, mivel nem kell külső ellenállásokat alkalmazni. Ezek az ellenállások már elő vannak készítve a bemenet stabil magas szinten tartására.
Mechanikai stabilitás: A kapcsolók, nyomógombok és egyéb mechanikai eszközök gyakran bizonytalanok a zárás pillanatában, és visszapattanás (bounce) léphet fel. A földre kapcsolás esetén ez kevésbé okoz hibás jelzéseket, mert a bemenet egyszerűen nullára kapcsol, és a digitális rendszer könnyebben kezelheti a visszapattanás okozta zajokat.
Összességében tehát a földre kapcsolásos megoldás azért terjedt el, mert zaj- és mechanikai szempontból stabilabb, egyszerűbb és kevesebb áramot fogyaszt, különösen a CMOS technológiájú áramkörök esetében.
-
válasz
JulianSinulf #22914 üzenetére
Érdekelne, hogy ez miért jobb megoldás, mint egyszerűen a gombbal tápra húzni a bemenetet, ami aktivál egy parancsot?
Igazából nem tudom miért ez a
fordított
logika terjedt el, de ez ilyende facto
szabvány megoldás, mindenki ezt használja, ha gombokat akarsz vezérelni, egy ismeretlen eszköz esetében, 99,9%, hogy ott is földre húzza a nyomógomb a bemenetet. Ez így volt már a C64 joystick portnál is 40 éveHa valaki esetleg tudja a miértjét, írja már le, én is kíváncsi vagyok!
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22914 üzenetére
Szia!
1, Van internal PullUp opció, vagy ezt bekapcsolod - Szoftver opció
2, Ellenállás 10K tápra felhúz - Hardver opció erre csatlakoztatod fel a nyomógombot aminek a másik vége földre van húzva.
Ezért kell mert a bemenet "lebeg" amit összeszed az fog történni a bemenetén. Ezt megelőzendő kell hardveresen vagy szoftveresen megoldani.A prell mentesítés már szoftverből is megoldható.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #22753 üzenetére
Ne offoljunk légyszi itt ezzel, biztosan van megfeleő pl. HiFi-s téma erre is. Maradjunk a dolog arduino-t érintő részénél.
-
válasz
JulianSinulf #22745 üzenetére
A test az infra közeli hangokat érzékeli, az ultrát nem. Legfeljebb melegíteni lehet vele.
-
válasz
JulianSinulf #22739 üzenetére
De most néztem, hogy van amelyik 4 és 51000 Hz között tolja.
Az már a vakulj paraszt kategória.
Az ember fiziológiailag képtelen 20kHz fölött hallani. Egy újszülött hall 20kHz-ig, kamaszkorra ez max 18kHz és ha jól tévedek, kb.10 évente csökken 1kHz-et. Bár a legutóbbi vizsgálaton még 45 évesen hallottam a 18kHz-et, de gyerekkoromban emlékszem, hogy én vígan hallottam a crt tévé sorkimenő frekvenciáját (15kHz), onnan tudtam, hogy a másik szobában be van kapcsolva a tévé, míg az öregek azt se tudták, miről beszélek.A 22kHz a drágább füleseknél érthető, mert az azt jelenti, hogy pl. 20kHz-en egyenletesebb lesz a frekvenciaátvitele, mint annak, ami csak 20 vagy 18ig garantált.
-
biker
nagyúr
válasz
JulianSinulf #22739 üzenetére
"Valamikor korábban, talán tavaly, vettem egy Schumann generátort. 7,83 Hz-nek kellene lennie. A hónapban beszereztem egy oszcilloszkópot és az első dolog, amit megmértem vele, ez a generátor volt. 9,09 Hz. Időnként 9,12 Hz egy pillanatra. A potival próbáltam utánaállítani, de 8,5 Hz alá nem tudtam vinni. Ennyit arról, hogy bemérték. Merthogy az eladó a leírásban ezt állította."
tök mindegy, úgysem csinál semmit, fogyasztja az áramot. bár lehet hogy a 100.000Ft-os arannyal bevont auraterápiás kivitele jobb, mint a 6ezres, de gyanítom egyik sem, mivel akkora antennával ami a panelen van, 7.83Hz-en nem fog jelentősen sugározni, főleg nem úgy, hogy van amiben CR2032 elem van fél évig üzemelve (ezt BT5.0 LE tudja mondjuk egy AirTagben), de az usb-s akkus se hihető.
-
válasz
JulianSinulf #22737 üzenetére
Őszintén, úgy emlékeztem, hogy valamelyik videóban említették ezt az adatot, aztán láttam, hogy a kolléga írta nemrég
de nekem is kb. ez volt az emlékeimben.
Még fiatalabb koromban volt ilyen ultrahangos macska+rágcsáló riasztónk, PIR mozgásérzékelős volt, nem hangra aktiválta magát. (Kellett a padlásra valami, mert ott buliztak mindig éjszaka a macskák 😼) Lehetett ultrahang tartományt választani, asszem 3 közül. Úgy emlékszem, hogy 22kHz környékén a nagyobb testű állatok (kutya-macska), 30kHz körül az egerek-patkányok ellen. Mintha az is rajta lett volna, hogy rovarok ellen 45kHz-cel véd, de ezt nem annyira hittem el.
Na annak a hangját akkor bizony én hallottam, sőt, nem csak azt, hanem azt is, hogy nem állandó frekvenciát adnak ki ezek az eszközök, mert azt könnyen megszokják az állatok, hanem modulálják, hogy változzon a hangmagasság és még fülsértőbb legyen.
Na ez az eszköz egy akkoriban elterjedt olcsó kínai hangchip kimenetét használta modulációra, én pedig ezt is hallottam. Így fordulhatott elő, hogy a macskák éjszaka aCsendes éj
dallamát hallgathatták a padláson - az ultrahang tartományban.Szerintem ez engem nagyon zavarna.
Igazából az embert nem zavarja, csak ha nagyon közelről hallgatja. Már az is elég, ha más irányba néz a hangszóró (piezo), mert az ultrahang nagyon irányított hang, nem nagyon terjed gömb alakban, mint a mély hangok (így működnek a zajvédő falak is az autópálya mellett).Én amúgy az Arduino HC-SR04 ultrahang szenzor pingjét is hallom.
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22659 üzenetére
Nagyon köszönöm!
a HA-n már találtam valakit aki nulláról képes elkészíteni az ötletemet. Felveszem vele a kapcsolatot.Igen sejtem, hogy elsőre valószínüleg nem biztos, hogy minden stimmelni fog.
-
daninet
veterán
válasz
JulianSinulf #22638 üzenetére
Köszi, holnap ránézek. Ez egy master-slave dugalj kapcsoló, csak annyit kell megmérnem, hogy 0.1A-nél több fogyasztás van-e rajta aztán kattintom a relét. Igazából ha nagyon szeretném már az analóg kiolvasott értékből ezt ki tudnám találni, megterhelem és beállítom. De saját lelki békém miatt jó lenne ha a matek is rendben lenne
-
válasz
JulianSinulf #22605 üzenetére
*Thingiverse
A készen letölthető terveket pedig a tinkercad-ben szoktam módosítani, például nagyobb kijelzőnek nagyobb lyukat "fúrni" meg hasonlók. A többi 3D tervező nekem túl bonyi.
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22605 üzenetére
Meg van a doboz is
Dremmel -el.majd ki kell vágnom a megfelelő lyukat neki. Itt jön a kérdés hogy inkább rotary kapcsolót tegyek a nyomogombok helyére, mert valójában csak 3 gombot használok amivel a menüben léphegetek és a +, - értékeket állítom be. Ehhez viszont elég lenne egy rotary kapcsoló is , és akkor csak egy lyukat kellene a doboz tetejére fúrni.Az ékezeteket megoldottam, szóval az is pipa.
Igaz így egy kicsit bénább néhány szöveg.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22602 üzenetére
erről beugrott,h vki mondta, h egy bigyóra keressek rá, van oldal, ahol free 3d print tervek vannak. azt meg hazai nyomtató céghez feltölteni, kész. végül kb. annyi lett volna, mint a bolti...
rajzra angolul, pl electronics case 3d print model . kiterjesztése keresni? hátha van kb. megfelelő. -
PHM
addikt
válasz
JulianSinulf #22555 üzenetére
"Akkor most a táp bekapcsolásával vagy a nyomógombbal?"
Tökmindegy, de mint az előbb írtam, úgy néz ki, nem éri meg a belefektetett
pénzt-időt-energiát. -
PHM
addikt
válasz
JulianSinulf #22552 üzenetére
Nos, a működési idő relatív, mivel legalább 3, de szükség esetén akár 6db 18650-es
akku lesz párhuzamosan kötve.
A kimeneten egy NPN tranzisztor fogja egy TDA2822-es kis erősítő tápját kapcsolni.
Az egész cucc naponta egyszer, néha kétszer egy-másfél órát fog üzemelni.
Az elvárás az, hogy legalább 7 napig használható legyen egy töltéssel.
Visszajelzés sem az üzemelésről, sem a beállított időről nem szükséges.
A késleltetést megoldom akár 2 DIP kapcsolóval, mivel ritkán lesz macerálva.
Az indítás pedig a tápfeszültség bekapcsolásával, vagy nyomógombbal lesz megoldva. -
válasz
JulianSinulf #22476 üzenetére
Minek ehhez RFID chip? Mindenen is van vonalkód.
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22425 üzenetére
-
Tankblock
aktív tag
válasz
JulianSinulf #22420 üzenetére
KiCAD ha ingyenes kell.
vannak problémák, de azért jól működik, ha az ember megérti a logikát mögötte.
+ Youtube tele van tutoriallal -
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22420 üzenetére
Én az easyeda.com-ot használom. Az én egyszerű dolgaimhoz megteszi.
-
válasz
JulianSinulf #22404 üzenetére
De néha elgondolkodom, hogy a rengeteg alkatrész közül, mellyel egy feladat megoldható, miért pont azt az alkatrészt választják
Mert a mérnökök tudják, hogy pontosan mit kell nézni az adatlapon.
Meg aztán ott van azezt ezzel szokás megoldani
érv, ami mögött korábbi mérnök generációk sok évnyi trial and error tapasztalata van.
Illetve azezt lehet kapni
ultimate érv egy alkatrész mellett. -
biker
nagyúr
válasz
JulianSinulf #22403 üzenetére
"Viszont akkor másik töltőt kellene hozzá vennem, ami tudja a 16A-t (ha létezik). Annyira nem lényeg."
gyári töltők ma már mind 8A-re vannak leszorítva, nem tudom miért, lehet félnek a lakástűztől. viszont minden kínai mobil töltő 6-16A-es és hőérzékelős dugvillával van szerelve, leszabályoz ha melegszik a dugvilla
vagy fali töltő terhelés megosztással, és akkor a lakás fogyasztása alapján állítja az áramerősséget
-
biker
nagyúr
válasz
JulianSinulf #22400 üzenetére
A ford nem tudom, hogy csinálja, a biztosítékot biztos nem méri le
A francia autóknál úgy van, hogy a gyári töltőben van egy reed relé a dugvillában, és ha normál dugaljba dugod, akkor 8A (régebben 10A) a töltés, ha Legrand e dugaljba dugod, abban van egy mágnes, és ekkor engedi a 14A (régen 16A) töltést.
Van 3D nyomtatott feltét mágnessel a polcon ilyen töltőkhöz.
Ha a dugvillát körbefotózod és a töltő adattábláját, elküldöd, megmondom olyan-eEkkold: "A kábel csatlakozófejben van egy ellenállás, ennek az értékével specifikálják a kábel terhelhetőségét, amit a töltésvezérlőnek figyelnie kell (nem terhelheti túl a kábelt)."
Csak aljzatos töltőbe dugható, mindkét végén szerelt kábelnél van ilyen, a PP szálon, tethered töltőnél nincs bekötve a PP szál, a töltő oldalon így nem tud semmit, az autó oldalon meg nem is mindig figyelik, mert tudják, a töltő szabványban kell figyelni. -
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #22400 üzenetére
A biztosítékot nem tudja lemérni.
A kábel csatlakozófejben van egy ellenállás, ennek az értékével specifikálják a kábel terhelhetőségét, amit a töltésvezérlőnek figyelnie kell (nem terhelheti túl a kábelt).
A sima háztartási villásdugó max 10A-t visel el, egyes ipari(bb) verziói 16A-t. Nagyobb áramra ipari csatlakozók kellenek, vagy fix bekötésű eszköz.
Tehát további limit lehet a töltésvezérlőbe is építve, pl. a sima, konnektorba dugható eszközök nem szoktak 10A-nál többet engedni.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22325 üzenetére
Shelly 1pm van, sonoff az macerásabb Homa Assistanthoz. Feszültség mérve van mind a 3 fázison. nem a hajszálpontos fogyasztás érdekel, esp32 12 bit felbontás elég, áramváltó sem hajszálpontos. jelenleg 3 Shelly van ott, kellene még 3... 6 db wifi egy helyen, ez helyett lenne jó 1 eszköz, Shellyk mennének kötődobozba. k
-
mindenes24
junior tag
válasz
JulianSinulf #22295 üzenetére
igen, csak nem allt ossze, hogy mire ment ki a jatek.
A beszelgetesi ido nagy resze olyan dolgokkal ment el, amiket csak az a par alak ismert es gondosan ugyeltek ra, nehogy ugy beszeljenek, hogy rajtuk kivul mas is ertse. -
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22284 üzenetére
Ekkora kapacitásnál igazán lényegtelen. Nem fogod kinyírni tovább tart a feltöltése max.
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22276 üzenetére
Jobbat javaslok.
Amikor az Ercisson T28 -ba vásároltam akkut hogy életre leheljem akkor nem akartam kínai kitudja milyen akkut venni.A felső sorban az akku fizikai mérete található. az a 6 számjegyű érték
42x34x48 - ilyen akksit keress, lehet hogy kapacitásban akár nagyobb is lesz ennél nem sokkal
Amúgy a teljes szóra való első találat [EZ]
Ez pedig Polymer akksiBasszus f@sz vagyok már látom előttem írtátok
-
válasz
JulianSinulf #22278 üzenetére
Ha van ilyesmi kérdésed, gyere nyugodtan.
Beépített akksis cuccokhoz egyszer azt csináltam, hogy visszafejtettem egy olcsóbb powerbank áramkörét. Egy SO8 IC, egy induktivitás, egy dióda és pár ellenállás megoldja az 5VIN-ről töltését, és 5VOUT-ra boostolását a cellának.
Aztán pont nem lehetett többet kapni abból a powerbankból, úgyhogy kellett rendelnem az IC-ből, mert a PCB már köré lett tervezve. Azt hiszem 100 db volt a MOQ ahol még árulták. Azóta is abból élek -
válasz
JulianSinulf #22276 üzenetére
Szia!
Szerintem el kell itt férjen, bár a [Hobby elektronika] inkább profilba vág.
Köznyelven szólva ez LiPo akku.
Helyesen a LiPo is Li-ion, csak folyékony elektrolit helyett polimer anyag tölti be az elektrolit szerepet. A folyékony elektrolitos Li-ion cellák - amit általában Li-ion néven emlegetnek kemény "tégelyes" tartóban vannak.Ha LiPo cseredarabot keresel, úgy célszerű keresni, hogy méreteit milliméterre megadva egymás után teszed, a vastagságát 10-el szorozva.
Tehát ha a szám rajta erre utal, akkor ennek a mérete 4.2mm vastag, 34mm széles és 48mm hosszú.Ami befér a helyére, szerintem nyugodtan beteheted. Ha sokkal kisebb a cella, akkor esetleg adódhat gond, hogy az eredeti cellához méretezett töltőáram túl nagy a kicsi cella számára.
Én egyébként ilyenkor rá szoktam mérni, mert néha vannak furcsaságok. Pont nemrég kellett egy távirányítós mini autóban cellát cserélnem. Kimértem, és a 330mAh akksit simán engedték 1A-el tölteni, ami 3C-nek felel meg. Az ökölszabály szerint biztonságos limit 1C, azaz egy 700mAh-s akksit 700mA-el szabad tölteni. Új korában. Ahogy elkezd öregedni, nő a belső ellenállása, úgy egyre inkább fűti magát a cella töltés közben, ami egyre inkább roncsolja a kémiáját -> Előbb utóbb pufi lesz. LiPo-nál én bele szoktam kókányolni a töltőáramkörbe ha lehet, és az elfogadható legkisebb értékre leveszem a töltőáramot.
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22235 üzenetére
" ez sem a TMC2209-et mutatja"
Nem, persze, de az elve ugyanaz. Mert akkor még valószínűleg nem volt divat a TMC2209.
A TMC2209 kétségkívül jó, tavaly én is azt vettem, mert "a következő ötéves tervben" szerepel egy ESP32-vel megépített, panel, ami tartalmaz léptetőmotor meghajtókat, érzékelő kapcsolókat, FET-es "nagy áramú" kimenetet, SD kártya olvasót, stb.
(vagyis, ami egy CNC-hez kell) -
válasz
JulianSinulf #22232 üzenetére
Erre sajnos nem emlékszem.
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22232 üzenetére
Attól függ, mit akarsz. Azt hiszem nem meglepő, hogy én nem az ezeréves UNO-val hanem nagyjából ugyanannyiba kerülő, vagy olcsóbb, de jóval korszerűbb, hosszabb távon is megfelelő ESP32-vel csinálnám. Lehet hozzá kapni kicsi panelt, amivel lehet csatlakozni.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005677080016.html
Én is vettem ilyet, de nem használom, mert korábban készíttettem JLCPCB-n eléggé univerzális 100x100 mm-es ESP32 panelt, aminek lefelejtettem egy vezetékét, ezért a túloldalán van egy vezeték, így már snassz megmutatni valakinek, kidobásra lettek szánva, de tökölődésre megteszi, így ezeket használom, sajnálom kidobni.
Van konkrét példa is ESP32 és léptetőmotor hajtására, pl.:
https://www.youtube.com/watch?v=JQGnLW6SB8M
A TMC2209 jó, korszerű, hosszabb távon is lehet rá számítani, de drágább, mint az egyszerűbbek, mint például az általánosan használt A4988.
Vannak persze mindenféle kész shieldek is, de én nem olyat használnék, de ízlés dolga. -
5150head
senior tag
válasz
JulianSinulf #22229 üzenetére
Semmi extra. Egy adott sebességen forgó steppert akarok csak egy csillagászati mechanikához. Visszakeresve volt itt olyan aki már épített, de ha jól emlékszem ő go-tot, ami magától rááll egy objektumra. Neki írtam már pm-et de eddig nem válaszolt. Én egyelőre csak annyit szeretnék, hogy a föld forgását kövesse le.
Wokwiban ezt hoztam össze, nyilván lelesve innen-onnan a kódot, most kezdtem csak foglalkozni a dologgal. [link]
Esetleg annyit jó lenne még megoldani, hogy két gombbal tudjam csak egy pillanatra ameddig nyomom a gombot gyorsítani/lassítani a forgást, meg lenne mondjuk egy on/off.
Később majd a másik tengelyt is motorizálnám. -
válasz
JulianSinulf #22229 üzenetére
Már miért kellene ehhez serial port?
Vannak olyan stepper driverek, amit nem is neked kell vezérelni gpio-n keresztül, hanem i2c-n át lehet programozni, például a wemos d1 mini motor shield, ami TB6612 drivert használ. Emiatt nem hogy mega, de az uno board-ról is lebeszélném, hacsak nem ragaszkodik hozzá oktatási vagy egyéb okból, inkább egy wemos board két ilyen shield-del (lehet stack-elni és akkor még nagyon jumperelni sem szükséges).
Bár most nézem, hogy ez csak dual motor shield, de van shield kimondottan stepperhez, illetve a dual H-bridge is alkalmas stepper vezérlésére, csak nem tudom a wemos shield i2c/library szinten támogatva van-e.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
JulianSinulf #22184 üzenetére
Rendeltem kettő C6-ost Kínából, aztán majd meglátom, hogy rá tudok e csatlakozni a lámpákkal.
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22163 üzenetére
Ha Rpi 4, akkor az elég mindenre is... SSD-re telepítsd, ha virtualizálni szeretnél (VM visszaállítás egyszerűbb), akkor van a Proxmoxnak nem hivatalos Pimox változata, erre egy VM-be HA OS, egy konténerbe AGH, kész. Win-es gépet ilyenért kár lenne elindítani. Ha kevés lesz az Rpi 4 (mert lesz rajta adatbázis, Grafana és 100 IoT eszköz), akkor átköltözteted a VM-eket, IP címeket átírod és halad tovább.
ESP8266 van több nálam, mert nincs olyanom, amire ne lenne elég. Egy kis Wemos lazán tud 3-4 hőmérőt, 1-2 relét, kijelzőt kezelni. Az I2C buszon is lehet több eszköz, 2 hő+páramérő és kijelző volt már nálam egyben, csak a teszt miatt.
-
válasz
JulianSinulf #22165 üzenetére
Ja, az zsír.
Az N16R8 nem típust jelöl, azért nem értettem. -
válasz
JulianSinulf #22161 üzenetére
Egy mit? 🤨
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22159 üzenetére
Hááát, Arduinos tapasztalatokkal elég bonyolult a váltás...
Kb. annyi, h az ESP kisebb, programozni nem kell, mert a HA-hoz mindent is készen odatolnak. HA-ban pl. ESPHome-ban megírod amit szeretnél (Yaml, semmi extra, ha a formázást megszokod). Ezeket összelegózza a rendszer, kapsz egy bin fájlt, amit feltöltesz a weboldalukon keresztül, kész, működik. Utána már OTA alakítod a kedvedre...
Csak miheztartás végett egy PIR szenzor + fény- hő- és páramérő "kódja" (wifi és OTA részek nélkül, képként, mert összehúzza amúgy):
Lehet még ESPEasy-vel vagy saját kóddal is szórakozni, MQTT-n csatlakozva, de azért az ESPHome kényelmesebb, gyorsabb összerakni. HW-ben alap dolgokra Wemos D1 mini klón tökéletes, ócó. Komolyabb cucc az ESP32, abból rengeteg verzió van, az kell, ami a feladatnak megfelel.
-
válasz
JulianSinulf #22159 üzenetére
Szívesen!
Én az ESP32 S3-t mondanám, tudás és portok száma miatt is, valamint van belőle mini verzió is, ami rövidebb a nano-nál, de némileg szélesebb. Vagy ha kicsit visszanézel, ESP32 C2/C3 modulok még kisebb méretben.
Kamerás modul ESP32 CAM + OV2640 van, ez sima ESP32 Wroom alapú, a kamera viszont csak CIF méretben képes tisztességes FPS mellett streamet produkálni, szóval érdemesebb drágább kamerával megvenni.Egyébként az Arduino mega lapból van mini kivitel (mega mini
), ha beépítésre kellene, igaz mára kissé elavultnak mondható és drága is, de vannak elvitathatatlan előnyei.
-
válasz
JulianSinulf #22157 üzenetére
Nyugi, nekem 3 különböző IDE verzió van fent a gépemen, ugyanezen okból.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
JulianSinulf #22156 üzenetére
Sajnos a reset gombos dolog sem működik.
Elindítottam az 1.8.13-as IDE-t, az fel tudta tölteni.
Valami ezzel az újjal van.
Kellett nekem lefrissítenem... -
válasz
JulianSinulf #22154 üzenetére
A COM port ki van választva? Semmi sincs a TX/RX lábakra kötve?
Próbáld meg még azt, hogy mikor elindítottad a fordítást/feltöltést, kézzel nyomkodod a reset gombot.
Lehet, hogy valami felülírta/törölte a bootloadert, kéne egy ISP vagy egy másik UNO.
-
válasz
JulianSinulf #22152 üzenetére
-
mindenes24
junior tag
válasz
JulianSinulf #22140 üzenetére
Kosszepen, valaszoltam.
-
mindenes24
junior tag
válasz
JulianSinulf #22079 üzenetére
Lidl-ben időnként kapható harmadik kéz, nem drága, érdemes legalább egy olyat beszerezni.
Milyen neven fut?
Az elszívással is ráérsz akkor még. A füstöt el is fújhatod. Mert amúgy úgyis mindig az arcodba száll.
Inkabb az zavar, hogy nem latom tole a paka hegyet, ugyhogy ventillatoros fujas lesz.;)Amúgy nekem egy 120x60 cm-es asztalon van minden. Alsófűtéssel rendelkező meleglevegős forrasztóállomás, vákuumos ónszívó, elszívó 100-as csővel, némi alkatrész, fogók, csipeszek, óntartó és még pár egyéb dolog.
Errol egy fotot kozze tennel, ha kerhetem?
Érdemes egy normális forrasztóállomást választani.Ez mit takar?
folyasztószerwebes keresessel inoflux video jott csak, erre gondoltal?
(Esetleg privatban folytassuk, vagy van masik forum erre?
Mert ez inkabb alap elektronikai szerszamos temanak tunik - plane, hogy a forrasztasos szakirodalomnal nagy ellentmondasokra bukkantam a forrasztasi homersekleteknel, azt is tisztazni kene valahol, hogy melyik forrasban lehet megbizni?) -
törölt tag
válasz
JulianSinulf #22116 üzenetére
Félreérted.
Ez az egész "hóbelebanc" egy Commodore gép belsejében lesz és annak az 5V-járól fog üzemelni.Amikor viszont az stm32 modult usb-vel összekötöm az egy modern PC lesz.
És itt a gond, hogy két teljesen külön gép 5V találkozna az USB csatlakozás pillanatában.A cpu kártyán nem babrálnék semmit, inkább a már fentebb említett 3.3V-5V szintillesztést használnám. Amúgy sanszos, hogy 5V-ra van felhúzva.
Update:
Mi van akkor, ha a fejlesztés idejére, amikor az USB kapcsolat szükséges, egy preparált kábellal dolgoznék. Gyakorlatilag nem adnék a PC-ről 5V-ot csak GND,D+,D-
Ez így járható lenne?
Úgyis csak arra az időre kell, amíg feltöltöm a firmware-t és figyelem, hogy rendben működik az i2c és jönnek az adatok. -
válasz
JulianSinulf #22116 üzenetére
De, igazad van, azért írtam, hogy ha lehetőség van rá.
-
törölt tag
válasz
JulianSinulf #22105 üzenetére
Van egy mini-szkópom és multim is. Nem tudom egy multi a digitális jelnél mennyire fog pontosan mérni, de akkor rámérek az i2c vonalra.
Van itthon logikai szintillesztőm is, az sem jelent problémát.
A kérdés viszont még mindig adott.
Ha az stm32 modul szintén a gép 5V-ról kapja a tápot, amit nyilván a modulon lévő 3.3V stab majd átalakít neki, akkor a gnd legalább közös lesz.
Itt nem lesz potenciál különbség.Viszont a fejlesztés ideje alatt a modul usb portjára rá lesz kötve a pc-m és dfu módban tolom rá a firmware-t és serial-on keresztül figyelem az adatokat.
Ott nem lesz gond azzal, hogy az usb porton a modul szintén kap 5V/GND-t?Postas99:
Egy A4000 gépem van. -
törölt tag
válasz
JulianSinulf #22102 üzenetére
Úgy érted cpu kártyán az i2c sda/scl vonalszinten 5V?
Mert az nekem nem jó, akkor kelleni fog egy 5v/3.3V illesztés, mivel az stm32 3.3v-ot használ.
Az LTC2990 már rajta van a cpu kártyán tudomásom szerint. Az csinál az analóg adatokból a/d átalakítást az i2c kimenetre. Szóval ha annak a kimenete 5V akkor kell illesztés, ha 3.3V akkor nem kell.
Ott van a cpu kártyán a a JP2 (sda/scl) azt kötném össze az stm32-vel.
Amúgy egy ilyen panelról lenne szó. [kép]
Ezzel olvasnám le a cpu kártya i2c kimenetéről az adatokat (vcore/temp) és iratnám ki egy szintén stm32-höz kapcsolt kijelzőre. -
válasz
JulianSinulf #22097 üzenetére
A link nekem is jó, bár nálam is van reklámblokkoló...
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22095 üzenetére
Erre nekem egy reklámoldal jön be!
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22091 üzenetére
OK, akkor nem hagyom abba a szivarkázást
-
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #22089 üzenetére
"Gyártunk egy eszközt, ami képes a szívet és a tüdőt is helyettesíteni. "
hmm... milyen évet írunk?Vagy szakmaibb módon kérdezve: há'aszthogy?
-
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #22087 üzenetére
Ez csak közvetett ok. Magyarul nem közvetlenül a műhold miatt került bele az ólom, hanem azért, mert a sima ónból készült forrasztásokkal gondok voltak, úgy általában minden olyan elektronikában, amit kicsit hosszabb távra terveztek. A műhold, vagy az atomerőmű csak egy-egy példa arra, hogy a gyakorlatban is előfordultak és problémákat is okoztak ezek a jelenségek, tehát nem csak egy elméleti dologról van szó. Sajnálom ha ez nem így jött át.
Komolyabb eszközökben ma is használnak ólomtartalmú forraszanyagot (pl. orvosi műszerek elektronikái, repülőgépek).Az ón átkristályosodása miatt kialakuló ónpestissel úgy emlékszem 10C fok alatt kell számolni, de itt még lassú a folyamat. Az ólommentes forraszanyagok egyéb ötvözői (réz, ezüst, antimon, bizmut, stb..) ezt a folyamatot is (és az ónbajusz képződést is) lassítják, de a lehetséges ötvözők közül az ólom a leghatékonyabb.
Általánosságban az ólommentes forraszanyagokkal magasabb hőmérsékleten is kell forrasztani, mint az ólmossal, ami szerintem megintcsak inkább hátrány, mint előny.De felőlem mindenki azzal dolgozik amivel szeretne, vagy amire lehetősége van. Az otthoni hobbi használat szerintem nem akkora mennyiség, hogy környezetvédelmi vagy egészségügyi szempontból bármilyen jelentősége lenne.
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22078 üzenetére
"Nem mindegy, hogy a valóság ez"
Srácok!
Ezért szoktam mondani, hogy ha mi valamit másként tudunk, nem biztos, hogy a legjobb válasz azt írni, hogy az nem igaz, javasolom helyette inkább az "én úgy tudom", vagy hasonlókat.
Mert attól, hogy mi az egyik aspektust tudjuk, még létezhet más is.
Igen, a földi körülmények közötti forrasztásnál könnyebb bánni az ón/ólom ötvözettel, mert - mint általában az ötvözeteknek - alacsonyabb lesz az olvadáspontja, és más tulajdonságai is változhatnak.
Viszont az ónpestis, ismert jelenség: hidegben az ón egy másik módosulatba (kristályszerkezetbe) megy át, elporlad.
Azt én nem tudom, hogy a pici műholdat először tiszta ónnal (abban is van logika) forrasztották-e, de ha igen, akkor másodszorra már biztosan ötvözettel. Mellesleg nem is annyira alacsony az az átalakulási hőmérséklet, ha jól emlékszem (rég tanultam) valahol 10 és 20 fok között van. Ott még ugyan nagyon alacsony sebességgel, de a hőmérséklet csökkenésével begyorsul, és a folyamat autokatalitikus (önmagát katalizálja)
Azon lehetne vitatkozni, hogy melyik szempont a fontosabb, DE MINEK?
Ha adott dolgot több szempontból is lehet vizsgálni, akkor tegyük be a közösbe azt, amit mi tudunk róla, más meg majd beteszi, amit ő tud. Így leszünk mindannyian okosabbak! -
mindenes24
junior tag
válasz
JulianSinulf #22061 üzenetére
Bocsanat a tobbiektol, csak egyesevel tudok valaszolni.
Arduinos dolgokkal kezdek foglalkozni, eloszor csak dugdosos breadboard-rol volt szo, majd lattam, hogy a forrasztast meg kell tanulni.
Igen, az elszivason gondolkozok, ahogy a nagyiton es a krokodilcsipeszes tarton is, de elobb gyakorlatban akarom megtapasztani, nekem mi a jo munkakornyezet.
Az univerzalis kutyuk (nagyito alatt a krokodilcsipeszes tarto) problemaja, hogy kell eleg hely, hogy a pakat tudjam mozgatni a nagyito alatt. Elobb ki kell tapasztalnom, mi all majd kezre, es mekkora hely kell, ha mindket kezemben van valami es meg par dolog van az asztalon.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #22063 üzenetére
....A Galaxy IV egy távközlési műhold volt, amelyet 1998-ban ónbajuszok okozta rövidzárlatok miatt letiltottak és elvesztek.....
....2005. április 17-én a Connecticut államban működő malomkői atomerőművet leállították egy "téves riasztás" miatt, amely a reaktor gőzrendszerében a nem biztonságos nyomásesést jelezte, amikor a gőznyomás ténylegesen névleges volt. A téves riasztást egy ónbajusz okozta, amely rövidre zárta az erőműben a gőznyomás vezetékeinek felügyeletéért felelős logikai kártyát...
[link] -
válasz
JulianSinulf #22063 üzenetére
Rákerestem az ónbajuszra, mert most hallottam először, és pont az első találat volt ez a cikk: [link]
-
Janos250
őstag
válasz
JulianSinulf #22038 üzenetére
Annak az okoskonnektor szétszedésének megvan a technikája!
Ha megnézed, arról a végéről, ahová Te dugod a villásdugót, ott van körben egy - talán - 3 mm-es perem, és látszik hogy az ott csatlakozás.
Az van beleragasztva. Ha azt megfogod valami nagy fogóval, satuval bármivel, ami átéri az egész szerkezetet, akkor azt megroppantva elenged a csatlakozás, és roncsolásmentesen szét lehet szedni.
Régen ESP8266 volt bennük, a maiakban valami más van. Van hozzá valami saját fejlesztő rendszer - állítólag - , de én még nem próbáltam. Egy nagyon pincurka kis panel van a fő panelba forrasztva, azt ügyesen ki lehet forrasztani, és ott vannak rajta a csatlakozási pontok. Én egyből kiszedtem, meg akartam vizsgálni tüzetesebben, de azóta se tudom, hova tettem. -
Ton-ton
tag
válasz
JulianSinulf #22026 üzenetére
Nem. Rajta van, az fccid utáni szám rész.
-
válasz
Kicsit.
A feladathoz kell választani a lapot. Ha fontos a kevés fogyasztás, érdemes 1 magost választani, ha fontos a BLE tudás, akkor nézd meg, melyik tudja (nem mind), egyébként pedig azt, amit olcsóbban be tudsz szerezni.
ESP-32S -> alap ESP32. Ha úgy tetszik S1.
PSRAM: külső RAM, nagyobb mennyiségű adatot tudsz átmenetileg belepakolni, például képmanipulációhoz jól tud jönni, asszem az ESP32-CAM pont tartalmaz ilyet (4MB, ha jól emlékszem). -
Janos250
őstag
válasz
Igen, döntsd el! Pl. írasd ki a meglévő modulod tulajdonságait.
Pl.:
Van benne érdektelen is, de most nem állok neki gyomlálni.#include <iostream>
using namespace std;
void setup() {
Serial.begin(115200);
delay(2000);
printf("getHeapSize()=%d\n",ESP.getHeapSize());
printf("getFreeHeap()=%d\n",ESP.getFreeHeap());
printf("getMinFreeHeap()=%d\n",ESP.getMinFreeHeap());
printf("getMaxAllocHeap()=%d\n",ESP.getMaxAllocHeap());
printf("getPsramSize()=%d\n",ESP.getPsramSize());
printf("getFreePsram()=%d\n",ESP.getFreePsram());
printf("getMinFreePsram()=%d\n",ESP.getMinFreePsram());
printf("getMaxAllocPsram()=%d\n",ESP.getMaxAllocPsram());
printf("\n");
printf("getChipRevision()=%d\n",ESP.getChipRevision());
printf("getChipModel()=%s\n",ESP.getChipModel());
printf("getChipCores()=%d\n",ESP.getChipCores());
printf("getCpuFreqMHz()=%d\n",ESP.getCpuFreqMHz());
printf("getCycleCount()=%d\n",ESP.getCycleCount());
printf("\n");
printf("getSdkVersion()=%s\n",ESP.getSdkVersion());
printf("getCoreVersion()=%s\n",ESP.getCoreVersion());
printf("getFlashChipSize()=%d\n",ESP.getFlashChipSize());
printf("getFlashChipSpeed()=%d\n",ESP.getFlashChipSpeed());
printf("getFlashChipMode()=%d\n",ESP.getFlashChipMode());
printf("\n");
printf("getEfuseMac()=0x%012X\n",ESP.getEfuseMac());
printf("\n");
delay(100);
} ;
void loop() {
}
-
válasz
JulianSinulf #22024 üzenetére
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22020 üzenetére
National Instruments: LabVIEW?
Esetleg,az azért sokat dobna ilyenkor. Azt ugye megértem hogy mást nem szeretne kiadni a megrendítő, de azért egy LabVIEW sokat segítene a dolgon. -
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #21992 üzenetére
Ez TRAGÉDIA!!
-
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22010 üzenetére
Gratula!!
Én a tápegységet kb a biztosíték, trafó, egyenirányító, pufferkondi és valami kapcsoló üzemű cucc, nagyjából eddig tudnám. Kimaradna a feszültség és áram érték vezérlés...
meg rövidzár védelem .... bevallom sosem terveztem tápegységet..
Én sosem szivattam senkit, hogy blőd dolgokat kérjek tőle. Nekem fontosabb, hogy a logikát és az észjárást lássam valakiben és akivel majd együtt fogok dolgozni. Mert az nem megy ha valamin agyalni kell és a másik csak szívja a levegőt, mert azzal nem fogsz egy probléma megoldásnál előrébb jutni. Mindegy hogy valamit programozni kell, vagy végig gondolni a működését esetleg visszafejteni.. kell az ötlet és a másik gondolkodás módja is... és ekkor jön jól hogy a másiknak is vannak ötletei amit logikusan végig tud vezeni. -
Postas99
senior tag
válasz
JulianSinulf #22006 üzenetére
Nem adtam teljes leírást hozzá ez igaz. Mondhattam volna hogy ez egy páncélozott MTL kábel villanypóznákon keresztül halad, és a mérési pontok lehetnek akár a villanypóznákon is, vagy leásva a földbe 3 méter mélyen, és vannak szerelőaknák ahol lehet mérni.
A feladat arról szólt hogy milyen gyors ötlet alapján tudnád minél kevesebb méréssel behatárolni a hibát, hogy hol van. A mérésnél csak egy izzőt használhasz. Kevés volt és pontatlan az instrukció részemről.
Hiányzott a párbeszéd ami egy felvételi jelentkező és egy felvételiztető között megvan.
Valahogy így képzeld el a virtuális kábelt, mondhattam volna 1 métert vagy 100 métert is.[---------------------------------x-------------------------------------]
[---------x-------------------------------------------------------------]
[------------------------------------------------x----------------------]
-
ekkold
Topikgazda
válasz
JulianSinulf #21999 üzenetére
Azért az igen "vicces" lenne ha egy 10km-es kábelt csak cserével lehetne javítani.
-
Wolfram
aktív tag
válasz
JulianSinulf #21903 üzenetére
Ezek pontosan mire kellenek, miért nem jó helyette egy 30-40 PIN-es régi ESP32 kemény 3 dollárért? Pl.: https://www.aliexpress.com/item/1005001636295529.html
-
mézespálinka
senior tag
válasz
JulianSinulf #21748 üzenetére
Igen, amik nálam vannak és "jók/jobbak", azok is így működnek. Azok teljesen élhetők. Sajna a kínai viszont nagyon gagyira sikeredett. (már a nem magyar kínai
)
-
JulianSinulf
őstag
válasz
JulianSinulf #21741 üzenetére
Meg is jött a VL6180X a lentebbi eladótól.
Elájulva nem vagyok tőle.Az Adafruit vl6180x könyvtárat és az abban lévő vázlatot használtam.
A szenzor előtti, úgy 10-13 mm-es rész túl közel van neki. Ezt kis is írja. A 0 innen kezdődik és ezt végig bele kell kalkulálni. Szóval valahol 50 mm-nél csak 40 mm-t ír. Egy pontos beméréssel ez szoftveresen szerintem megoldható.
A max távolság 175 mm, amiből lejön ez a 10-13 mm-es rész.
Ha túl távolra kerül, akkor azt is kiírja a monitorra. Tehát érzékeli, ha valami túl távol vagy túl közel van.
Tehát lényegében olyan 1 cm-től 16 cm-ig lehet vele mérni. -
biker
nagyúr
válasz
JulianSinulf #21713 üzenetére
"Ahhoz vagy a tápban vagy a kártyán kellene valaminek lennie ami lekommunikálja"
Hát szerintem a kártyán minden táptüskéről saját bizti, saját fázis bemenet van, de nyilván, attól hogy a GPU tudja az adatot, nem biztos hogy kimegy a telemetriába"3 tápcsatinál sem emlékszem, hogy mutatta volna bármi az erenkénti áramfelvételt."
Én sem ezt mondtam, azt mondtam csatlakozónként tudjuk az értéket, és egy csatiban van 3db 12V pinJa hogy nem az érdekel, folyik-e áram, hanem túl sok folyik-e
Amúgy amennyire tudom, nem az a baj, hogy egy ér kiesik, és a többi túlterhelődik, hanem hogy eleve kontakt probléma alakul ki, ha nagyon megtörik a kábel, és ezért melegszik, és szakad meg az áram, de ez már égés is egyben"Mivel átalakító van a kártya és a táp között így gondolkodhatom a régi ......."
Már egyre több tápon van 12vhpwr kimenet is, nem kell a szokásos 8pin átalakító, erre is gondolj. lehet okosabb a 12vhpwr kábeleit méréshez feldolgozni, ha univerzálist szeretnél. A leírásod alapján valami tesztelésekhez kell, és akkor többször kellhet cserélni a setupot -
biker
nagyúr
válasz
JulianSinulf #21711 üzenetére
a hwinfo/aida nem mutatja az erenkénti áramot? Ezért volt jó a 3 tápcsati, az legalább azt mutatta, az egyes tápcsatikon mennyi teljesítmény megy be, nem volt ilyen kényes.
és hogy lövöd be a limitet? Mi van ha idle-ben a kártya 35W-ot vesz fel és a 12VHPWR csatin nem is folyik áram, akkor folyamatosan visít a riasztó, hogy nem folyik áram? -
biker
nagyúr
válasz
JulianSinulf #21705 üzenetére
hall current sensor dc vagy hasonló nevekre keress [link]
ezeknek kell táp is sajnos, 12V vagy 24V, mert van segédelektronika is.
-
válasz
JulianSinulf #21699 üzenetére
Amit eredetileg linkeltél áramváltót, abból itthon is kapni 10A-es verziót, de ezek az áramváltó tekercsek AC-t tudnak mérni, lényegében transzformátorok.
DC mérésnél a lakat hall szenzorral van kiegészítve, így a lakat nem egymenetes trafó, hanem egymenetes elektromágnes lesz (ami DC esetén is értelmezhető) ennek az erejét méri. Az invazív szenzorok azért olcsóbbak ilyen téren, mert az IC-ben megoldható a mért vezeték, a "vasmag", és a hall szenzor nagyon pontos illesztése kis távolságokkal, ezáltal könnyen mérhető a mágneses mező. Lakatfogós kivitelnél egy jóval zavarosabb rendszert kell kezelni. Szóval ha lakatfogósat szeretnél, akkor sajnos zsebbenyúlós lesz. -
dew28
aktív tag
válasz
JulianSinulf #21701 üzenetére
Ez nem igazán ardunio kompatibilis. (+-15V)
Output 0-4 Vdc or Vac
És $87-ért darabja sem barátságos.
Erre nem vonatkozott az alapkerdesed -
dew28
aktív tag
válasz
JulianSinulf #21699 üzenetére
-
tibi-d
tag
válasz
JulianSinulf #21679 üzenetére
A talaj mérésére azért lenne szükség, mert a kamrát és a mérőrendszert telepítő cégek kész terméket adtak el, és nem komplett projektet. Így aki megvette fogalma sem volt arról ( állami cég), hogy erre is szükség lenne. Amikor kész lett, mondták, hogy nesztek itt van, használjátok. Menet közben derülnek ki a hiányosságok. Az adatok a növények locsolási programjának beállításához, menet közbeni (3 hónap) módosításához kellenek. Legrosszabb esetben a 3 hónap alatt egyetlen ember sem megy a rendszer közelébe. Az adatok távlekérdezéssel történnek. A napi akkucsere nem megoldható. A rekeszen lévő elektronikát lehet vízmentes dobozba szerelni. A növényeket mérő rendszer ipari titkot képez, én sem ismerhetem a részleteket. Ezt a problémát vetették fel, és egy megoldhatósági tervet kérnek tőlem. Ha túl bonyolult a megoldás, lehet hogy ejtik a témát. Jelenleg szúrópróba szerűen egy ember méregeti ezeket. Ez hosszútávon nem kifizetődő.
-
törölt tag
válasz
JulianSinulf #21657 üzenetére
Ranazesre hasonlo labsuruseg, mint az esp32.
Van ilyen pakahegyem is, de sajnos a kezugyessegem mar nrm annyira pontos, mint suhanc koromban.
Szoval szamomra mar nem egyszeru feladat.
Raadasul ~10db kellene.Csak 3x olvas 10mp elteressel es azt atlagolja.
Kizarolag a pontossag kedveert, mert par darab olyan helyen lesz, ahol ez jol johet.
Ez ugye 30 masodperc aktivitas. Ezutan elkuldi az adatot, majd ~9perc30masodperc sleep.
Ezutan kezdi elorol.
Igy van az, hogy 10percenkent kuld adatot. Az elotte 3x10mp alatt megmert adatok atlagolasat.Igy mar ertheto?
-
válasz
JulianSinulf #21511 üzenetére
IDF-ről meg még nem is hallottam
Akkor ezt miben fordítottad, Arduino ide-ben?
-
its_grandpa
tag
válasz
JulianSinulf #21499 üzenetére
Belenéztem Github-on a kódba.
>> Az utils részen a 29, 30. sorban ...
És nem adtál a 28.-ban hostnevet ? Szerintem próbáld meg.>>....egy lábat összezár a GND-vel ..
A GPIO0-át a gnd-re kell kötni, akkor kerül az ESP boot módba és persze mielőtt összedugod a USB-vel. Ilyenkor a soros porton 57600 boud-al lehet látni pár adatot a modulról.Az most hirtelen nem látom át hová írja a log-ot, de az ESP32-CAM_MJPEG2SD.ino 117. sorában van logSetup(); fv. hívás. Lehet egy log is segítene.
(nekem meg 1 kávé
)
-
ViZion
félisten
válasz
És mi lenne, ha semmit nem adnál meg? Akkor elvileg csinál AP-t, amiben lehet konfigolni. Má' csak ezért gondolom, mert ott van:
"/** Do not hard code anything below here unless you know what you are doing **/
/** Use the web interface to configure wifi settings **/"
Szal. ez akár egy bug is lehet. Ha nincs a Nálad előfordulóhoz hasonló bugreportban, akkor sztem tedd újra, vanilla FW-vel. -
válasz
Bocs, de én ezt nem látom át, nem Arduino program, azt se tudom hol kezdjem nézni a kódot. IDF-ben sosem programoztam (nem is tervezem megtanulni).
Kollégák biztos tudnak segíteni. -
ViZion
félisten
válasz
JulianSinulf #21491 üzenetére
Van Home Assistant-od? Mert akkor adnék esélyt az ESPHome-nak.
-
válasz
JulianSinulf #21491 üzenetére
Pontosan mit is töltöttél rá?
-
válasz
JulianSinulf #21487 üzenetére
Szia! Jó helyre írsz. A melegedés természetes, egy pici hűtőbordát érdemes a melegedő részekre ragasztani.
Az, hogy megáll, lehet annak a következménye, hogy a feszültség szabályozó túlmelegszik és letilt. Mivel táplálod meg? Minimum 1A táp kell neki, olyan táp kell, ami ezt bírja (pl. PC usb 2.0 aljat kevés hozzá, csak 500mA-t bír hivatalosan).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nintendo Switch 2
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gyúrósok ide!
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- bambano: Bambanő háza tája
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7700X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Apple Watch ultra 2 49mm Natur Titanium, Új, 1 év Apple garanciával
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G5/8GB/128SSD/MagyarVilágítós)
- Jó áron ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 Laptop! / i5-1245U 16GB 256GB
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest