- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Magisk
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple Watch
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Note10 és Note10+ duplateszt
- További kavarás a Pixel 10-ek körül
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #22369 üzenetére
köszi, a pontosságot nem ismerem, mármint hogy a vezérelt eszköz bemeneten mit kér, de az ellenállás értékeknél mikor még nem gyártattam hozzá kapcsolót, addig kerekítettünk, pl 348ohm helyett azt hiszem 340ohm 1/6W ami van skálában
szerintem mV-ra pontosan elég, nem kell a 0.1mVA kis panelt UK-ből kapnám készen, de onnan elég drága hozatni, az IC-t meg a kínai nem tartja ahol a panelt gyártatom a többi áramkörnek
A DAC-hoz kaptam kész libraryt amit meghívok, és utána ezzel a táblával állítja a kimenetet, a kért kimeneti áram esetén (elején a 0,1,2,3,4,5 A ahol nem lehet kimenet, 6A-nél indul, ez a magyarázat ha felmerülne kérdésként)
const int ampVoltages[81] = { 0,0,0,0,0,0,200,213,226,240,249,263,273,289,
300,312,323,340,352,365,377,390,403,412,423,436,
450,464,478,485,499,514,528,536,551,651,573,588,
603,612,625,640,646,663,677,684,699,714,723,736,
750,766,773,785,800,814,828,840,847,861,874,886,
898,909,927,938,950,961,976,986,1001,1011,1024,
1037,1049,1061,1076,1087,1100,1112,1126 };de ezek a számok nem passzolnak a mV értékhez, van némi eltolás benne
és nem passzolnak ohm értékekhez sem.
-
válasz
razorbenke92 #22279 üzenetére
-
JulianSinulf
őstag
válasz
razorbenke92 #22277 üzenetére
Köszi!
Akkor ezért dobált ki a kereső Li-ion keresésre kemény, fix érintkezős akkukat, mint, amik telefonokban, meg nagyobb mp3 lejátszóban voltak/vannak.
A kettő közötti különbség miatt igazán a töltés miatt aggódtam, de, akkor nem kell, mert LiPo, így a töltőáramkörnek működnie kell, ha jól működik. Erre lehet rá is nézek mielőtt beteszem az új akkut.
Sosem gondoltam volna, hogy az a számsor a méretre utal. Amúgy stimmel.
Elvileg egy 700mAh-s pont befér a helyére. Pont 680mAh-st nem találtam, de azért körbenézek még egyszer.
Ez amúgy is nagyon hasznos dolog számomra, mert tervben van egy-két ESP akkus üzemről, de a töltés még kérdéses. Utána kell járnom, hogyan néz ki egy egyszerű áramkör, mennyi helyet foglal. Meg hogyan lehet a töltöttségi állapotot meghatározni és HA-ban kiíratni. De most nagyon előreszaladtam, ez még nagyon a jövő zenéje.
-
Wolfram
aktív tag
válasz
razorbenke92 #21743 üzenetére
Semmi gond, éjszakai -fordított- forrasztás volt. 🤭 Nem lineáris, de már valamennyire stabil, nem tüskés a jel.
-
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #21708 üzenetére
ja, reggel volt
amúgy a hall szenzoros mind problémás, a direkt mérős se direkt hanem hallos, és kűvülről egy másik vezető tere megzavarja, a lakatfogós is zajos. nekem műszerem van, ami tud 60-600A DC-t is mérni, azt mindig le kell nullázni mérés előtt, mert alapból 1-2A-eket símán mér a térfeszültségből. -
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #21704 üzenetére
Van dc mérős lakatfogó régesrég, tucatszám. Jellemzően 5V kimenettel
JulianSinulf: ha pcie tápáramokat akarsz mérni, nem lesz elég gyors és pontos
-
JulianSinulf
őstag
válasz
razorbenke92 #21704 üzenetére
Értem, köszi!
Akkor egyelőre marad a hall szenzoros verzió és megnézem, mibe kerülne a csatlakozó, meg némi kábel, hogy ne a gyárit vágjam szét. Egyelőre csak próbának szánom, de, ha túllép egy összeget, akkor annyira nem fog érdekelni. Nem életbe vágó. -
vkp
aktív tag
válasz
razorbenke92 #21332 üzenetére
A wled hagyományos analóg ledeket is tud vezérelni, megfelelő MOSFET-eken keresztül.
LÁSD -
Wolfram
aktív tag
válasz
razorbenke92 #21326 üzenetére
A WLED lenne a megoldás?
Ahogy Janos250 írta, az ESP is tud dimmelni (LEDC), és valószínűleg ezt használja a wled könyvtár is? (https://kno.wled.ge/) 🧐 -
Ton-ton
tag
válasz
razorbenke92 #21324 üzenetére
Azért többnyire a fix feszültségű tápegységek, és a hozzá való fix feszültségű led szalagok az elterjedtek...
Ezeket pedig egy filléres kis panellel (optocsatolós fet-es panel) egyszerűen lehet pwm jellel vezérelni... -
fchris82
csendes tag
válasz
razorbenke92 #21318 üzenetére
Bár én mindent csillagban húztam, igazából csak a jelvezeték kell csillagban
Hmmm, oké, de a jelvezeték jele tud menni probléma nélkül 20 métert? Mert ha igen, akkor a probléma megoldva (az alább részletezett módosításokkal).
A TP223 az egyik legelterjedtebb touch modul, nagyon jól működik, az érzékenysége konfogurálható hardveresen.
Most még tanulgatok, letöltöttem pár könyvet, meg cikkeket olvasgatok, aztán jövő héten berendelek pár dolgot és elkezdek kísérletezni akkor ezzel.
Dimmeléshez a nyomvatartást használhatod
Közben találtam ezt a cikket: [Fényerő szabályozó kapcsoló] "rövid gombnyomással fel illetve lekapcsolja a világítást [...] Ha nincs bekapcsolva a világítás, akkor kapcsoló folyamatos nyomva tartásával bekapcsolódik a világítás minimum fényerőn, és folyamatosan növekszik a fényerő." Ez is pont azt javasolja, mint te, szóval az lesz
Most 3 részre osztottam a megoldandó problémákat:
- a kapcsolótól hogyan jut el a központba a jel
- hogyan szabályozom a led világítás fényerejét (kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű téma, mint gondoltam)
- jelenlét érzékelő (ami mozgás nélkül is érzékeli, hogy ember van jelen) A nappaliban vagy a konyhában nem akarok integetni, hogy "hé, beszélgetünk, kapcsolj vissza". -
fchris82
csendes tag
válasz
razorbenke92 #21306 üzenetére
Köszi az infókat és a részleteket a saját megoldásoddal kapcsolatban.
- Én üveglapban, "fakéregben" vagy kezelt falapban gondolkoztam, mint "villanykapcsoló felület". Vmi rusztikus stílusban. Ez a TTP223 mennyire érzékeny nálad? Illetve én ilyen H alakú megoldást szeretnék, hogy a dimmelhetőség is működjön. A H lenne a fel-le kapcsoló, az "üres részek" a fényerő állítók. Itt mondjuk azt mondja, hogy "kiterjeszthető": https://www.youtube.com/watch?v=4CW6MWFlu2c . Lehet rendelek párat és letesztelem.
- Ha jól értem, mindegyik kapcsoló kapott nádal egy külön "lábat és vezetékezést". Nekem azért kell a busz, hogy ne kelljen csillag alakban behúznom minden kapcsolóhoz egy külön kábelt, az rengeteg lenne az én esetemben. Csak a konyha-étkező blokkban van 2 db 4-es kapcsoló, és még kettő a konyhapultnál. Mivel a fényerő állítás is szempont, ezért ez 30 érzékelő, azaz 30 kábel lenne, míg vmilyen busz rendszerrel 1-el megoldható az egész, leágazásokkal. Mármint a szenzoroknak kell külön láb, de csak addig az átalakítóig, ami a buszra küldi az adatot. Plusz lásd a következő pontot.
- Teljesen igazad van abban, hogy gondolni kell az ingatlan eladására is. Ezért is akarom a buszrendszert, mert arra később bármi más is rákapcsolható. Ahogy nézem itt kapható is olyasmi, amit én keresek, csak nagyon drága: https://www.kincony.com/rs485-modbus-button-adapter.html , https://www.aliexpress.com/item/1005005068500367.html
- Az én esetemben kis feszültségű rész le van választva, azt könnyen el tudom látni villámvédelemmel. Gyakorlatilag egy külön kör.Persze ahogy írom ezeket az én agyam is keresi az egyszerűbb megoldásokat, mert látom ám, hogy lehet kicsit sokat akarok
És ha elengednék pár dolgot, lehet egyszerűbben is meg lehetne oldani.
-
Urna
tag
válasz
razorbenke92 #21222 üzenetére
Szia!
Igazából a projekt teljes egésze kicsit nagyobb büdzsével rendelkezik de erre a részre nyugodtan egy 5-7 ezret szánnék maximum (persze ha nem lehet ennyi, hanem 10 ,akkor nem ennyimert meg kell hogy oldjam).
Igazából nem replikálni szeretném, a lényeg hogy a 27 pin-es kimenetből legyen valahogy bemenete a pi-nek. Ahogy túrtam a netet, ez volt egy nagyon szofiszikált és szalonkész megoldás rá. A megvalósítás meg amiatt volt kényelmesebb mert nem hiszem hogy ilyen méretben pcb nélkül meg tudom oldani ( a méret limitációk oka hogy be is kell férjen minden az eredeti laptop házba). Egyáltalán nem vonakodok attól hogy máskép legyen megoldva de pl sose használtam shift regisztereket, míg mondjuk ha csak a kódot kéne át/meg- írni az már kényemesebb lenne, de tök nyitott vagyok hogy megtanuljam ha arra kerül sor.
Viszont az oldal amit küldtél tényleg jól mutatja hogy kb ilyen az én leütéseim ideje is szóval ez így kiindulásnak jó.
A kérdéses hogy ha nem az eredeti megvalósítást használom akkor merre / mit olvasgassak előtte illetve hogy fogok tudni elhelyezni mindent, akár valami proto-boardon akár máshogy? -
válasz
razorbenke92 #21224 üzenetére
Az Attiny85 csak szoftveresen tud USB kapcsolatot emulálni (Digispark), játszani jó, de nem valami stabil. A pro micro viszont hardveresen tudja és megbízhatóan.
-
válasz
razorbenke92 #21222 üzenetére
Miért attiny85? Én Arduino pro micro-t használtam C64 origi billentyűzet USB-sítéséhez, mert az natívan támogatja az USB HID-t. Igaz csak 16portja van, kell hozzá egy shift regiszter, hogy elég legyen.
-
moex1
tag
válasz
razorbenke92 #21145 üzenetére
Köszönöm a sok hozzászólást, egyben válaszolnék.
Victoriametrics-et nem ismertem, de megnézem, köszönöm. Influxot igazából évek óta használom, kedvelem, de azért rálesek.
ESPHome-ot és társait sosem használtam/próbáltam még. Egyelőre úgy látom, hogy vezetéken szeretném megoldani a problémát. Persze ez még bőven változhat. Ahogy néztem, elvileg ESP32-ben van CAN controller, így csak transceiver kell, ami alacsony darabszámnál nem olyan nagy költség. Bár az RS485 illesztő csak fele / harmada.
A CAN azért is érdekelne, mert azzal még nem volt dolgom. Lehet, hogy az lesz a vége, hogy építek 3 - 3 nodeból egy - egy teszt környezetet és kipróbálom. -
lanszelot
addikt
válasz
razorbenke92 #21083 üzenetére
Hello,
Megérkezett az ESP32-CAM-MB .
Meglepett, de nagyon.
Én egy Arduino Uno méretre számítottam.
Ez akkora mint a nagyujjam
[kép] [kép] [kép] [kép]
És már fel van töltve rá a program, csak használni kell.
Usb-t bedugom, telefonon wifi-k között ott van, csatlakozok, böngészőben 192.168.4.1 és kész, beállítások és kamera kép.
Inkább adták volna linken a progit, mert így ha feltöltök rá vmit oda a progi
Szeretem az alap dolgokat megtartani. Hát ennél ez buktaDe nagyon tetszik.
Van Rajta memória foglalat, flash light, meg minden.
Nagyon hejde kis eszköz -
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #21075 üzenetére
nem szükséges a feedback. ha nem vesz jelet, akkor nulla kimenettel max nem tölt, és akkor megnézik, resetelik, akármi.
és akkor adó oldalon kell egy ilyen az arduinora, és minden vevő oldalon egy ilyen egy arduinoval, valami microval akár, és azokra feltenni a DAC-ot egyenként. jó alap... Köszi, gondolkozok.
-
Gergosz2
veterán
válasz
razorbenke92 #21075 üzenetére
NRF24L01+ úgy rémlik tud ACKot kezelni, így lesz infó arról is hogy megkapja e a címzett az üzenetet
-
Undoroid
őstag
válasz
razorbenke92 #20826 üzenetére
Szia!
Mi fog történni az UNO-ra feltöltött programmal? El lehet azt majd távolítani, hogy ne csak foglalja azt a nagyon kevés tárterületet az UNO-n? (Nagyon nem értem ezeket a dolgokat, azért kérdezek ilyet!)
-
Wolfram
aktív tag
válasz
razorbenke92 #20803 üzenetére
de lehet hogy neked lesz igazad, berakok az aljára két ilyet:
https://www.aliexpress.com/item/1005002176327047.html
rá egy plexit, és a súly változást figyelem. 😤 -
Wolfram
aktív tag
válasz
razorbenke92 #20803 üzenetére
-
válasz
razorbenke92 #20790 üzenetére
... és ha szerencséd van, a szilikonról begurul az öledbe. Vagy, így nyáron, a csupasz combodra. True story
-
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #20735 üzenetére
szerencsére mindkét rotary feladata 1-1 érték állítása, és a megnyomása menti az adatokat az epromba, így mindkét gomb ugyanazt csinálja, és ha egyet kiiktatok ezen az egy panelen, még használható az eszköz.
-
Wolfram
aktív tag
válasz
razorbenke92 #20680 üzenetére
PIR jelez az ajtó csukódás után.. ott jön a francia csavar.. bent maradt a macska. 🧐
Most kezd leesni hogy a feladat kissé bonyolult. (pl.: postástól átveszek egy csomagot, vagy kiengedek valakit az ajtón) 🙄 -
Tomika86
senior tag
válasz
razorbenke92 #20367 üzenetére
Akkor lehet elengedem, esetleg van mégegy azt kipróbálom.
Aztán max veszek arduino unot, arról leveszem és az készen is áll bootloaderrel. -
válasz
razorbenke92 #20301 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, de úgy emlékszem, hogy az AVR-eknél az interrupt hívás automatikusan tiltja a többi interruptot (CLI), és csak a visszatéréskor engedélyezi ismét (SEI), vagyis elvileg nem lehetséges, amit írtál. Különben egy ilyen esetnél igen gyorsan megtelne a verem.
-
válasz
razorbenke92 #20293 üzenetére
Az időbeli korlátozás pedig kell, mert az encodernél is felléphet pergés, ha mechanikus. Az 1000 ms helyett olyan 30-50ms közé kellene állítani.
-
lanszelot
addikt
válasz
razorbenke92 #20293 üzenetére
Azért korlátoltam be mert 1 pozíciót mozdítok és rengetegnek érzékeli. Így 1 mozdítás 1 érzékelés.
Be raktam a fő "if" végére, de nem működik úgy sem.
A belső "if" feltétele nem jó.
Nem egyenlő, egyenlő, kissebb, nagyobb: ezek nem jók.
Borzasztó ritkán egyenlő és azért.Ha kiveszem az idő korlátot akkor nagyon sokat ugrik 1 tekerésre.
Ekkor ha kb 20-at tekerek, akkor abból 1szer ellenkező iránynak érzékeli. Mindegy merre tekerem. -
op9
aktív tag
válasz
razorbenke92 #19657 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Ebben a pdf-ben vannak feszültségek is megjelölve a színeknél.
A piros feszültsége 2.0-2.2, akkor ezért lehet, hogy a 5m-en a feszültség esés miatt kezd bepirulni?
Amúgy itt neki a mérései szerint 0.06W / 5V = 0.012A-t fogyasztott egy pixel egyik színe, és pont 3-szorosát, amikor mind a 3 világított.
150 pixel egy színnel 0.06 * 150 = 9W helyett 8.6W, tehát alig kevesebbet, mint kellett volna, de mind a 3 színnél már 0.18 * 150 = 27 helyett csak 13.65.
De gondolom, h ha betáplálta volna még párszor, akkor megközelítette volna a 27-et. Szóval az a WS2812B meg úgy néz ki, hogy nem csökkenti a másik színeket vmi védelem érdekében. Lehet, h jobban van elvezetve a hő, és azért úgy programozták a mikrokontrollert? -
válasz
razorbenke92 #19661 üzenetére
Na, akkor mégiscsak van benne valamiféle step-down
-
válasz
Tehát amennyiben csak a piros színt hajtod maxon, akkor 5V-on akár 60%-a is lehet a mért áram. (5Vx12mA ≈ 2.8Vx20mA + veszteségek)
Kivéve, hogy 5V-on is 20mA lesz az áramfelvétele (vagy több, ha nincs áramkorlát, és akkor kiég). Amit leírtál, csak abban az esetben lenne igaz, ha step-down modul adná a tápot. De kizártnak tartom, hogy abban az icipici kontrollerben lenne ilyesmi.
-
ViZion
félisten
válasz
" innen ered a közhiedelem, hogy LED-enként 20mA"
Ez nem közhiedelem, hanem ez az ajánlott érték, amire a tápot méretezni kell. Ennyi plusszal nem lehet baj. Igen, az utolsó mondatoddal egyetértek, az tény.
De táp méretezésnél nem csak a ledek miatt ajánlott a 20 mA-val kalkulálni: sok tápegységnél a megadott A érték (lehet) fake... -
gordonfreemN
addikt
válasz
razorbenke92 #19642 üzenetére
Ilyesmire gondolok:
[egy folyamatos kihunyó-felerősödő állapot]Nem energiakritikus, egyrészt inkább tanulási cél, másrészt ha már van olyan funkció a készüléken, hogy kikapcs, akkor arra gondoltam, hogy a mikrovezérlőt is pihenni küldeném. De hálózati táplálású lesz a késülék, tehát akár jegelhetném is a dolgot, ha nincs rá ésszerű megoldás.
A villogó LED magas fényerejű LED lesz, talán eléri az 1mA-t.
Szóval akkor marad számomra vagy az órajelvisszavétel, vagy el kell engedni eztKöszönöm a tippeket!
-
gya/352
tag
válasz
razorbenke92 #19589 üzenetére
A Home Assistantnak mint okosotthon központnak van a hozzá csatlakozó ESP alapú mikrokontrollerekre egy rendszere, ez az ESPHome. Az ESPHome szoftverelemekből összeépíthető firmware. Ennek a rendszernek van médialejátszó komponense és a Home Assistant központ pedig tud stream-elni a hálózatra médiafolyamot. Szerintem ezt lehet alkalmazni ilyen multiroom rendszerre is.
A Home Assistanttal még én is csak ismerkedem, tapasztalatom ebben az irányban nincs még, de az ez iránt érdeklődőknek érdemes benézni az Okosotthon topikba. -
bimbula53
tag
válasz
razorbenke92 #19585 üzenetére
Én is örülnék neki mivel nem sikerült magyar fórumot találni a netrádió témára, ahol tapasztalatokat megosztani és segítséget is lehet kapni.
-
válasz
razorbenke92 #19587 üzenetére
De még ha pont ugyanott tartana is mind a műsorban, tehát a puffer tartalma ugyanaz is lenne, akkor is lehet olyan pici eltérés, ami miatt "visszhangos" lesz a lakás.
Ez a HA megoldás érdekesen hangzik. -
gya/352
tag
válasz
razorbenke92 #19587 üzenetére
Azt nem igy kell megoldani, hanem okosotthonközponttal. Home Assistant-tal.
-
válasz
razorbenke92 #19585 üzenetére
Az nem baj, hogy nem lesznek szinkronban?
-
ReFleXx
addikt
válasz
razorbenke92 #19347 üzenetére
mondjuk inkabb berakok egy 200forintos tp4056os töltőmodult az tuti nem engedi 3V alá meriteni.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Amúgy szerepel a 18650-es akksik adatlapján, hogy meddig lehet kisütni, károsodás nélkül?
Pl. fehér lehet üzemeltetek 18650-es celláról ami kb 3V-ig tudja kisütni, utána meredeken csökken a fényerő. Eddig úgy gondoltam, hogy ez így rendben is van - vagy mégsem? -
válasz
Mindig tanul az ember
-
válasz
razorbenke92 #19342 üzenetére
Az atmega tartalmaz egy beépített feszültségreferencia adót, ami kvázi egy ultrapici 1.1V stabkocka
...
Ha megméred az internal vref feszültségét, abból vissza tudsz skálázni a tápfeszre.Ezt meg lehet csinálni? Hogy? Úgy tudom a beépített 1.1V feszültséget csak referenciaként lehet használni analóg méréshez, de azt magát nem lehet megmérni. 🤔
-
Harcipocok84
tag
válasz
razorbenke92 #19336 üzenetére
Nagyon szépen érthetően leírtad, köszönöm!
Sajnos az van amitől tartottam... Ha be van kapcsolva a brownout akkor bármikor újraindulhat ezek szerint a vezérlő, ami egy automatizált folyamat közben nem a legszerencsésebb. Én ezért is kapcsoltam ki. És így eddig soha nem indult újra, nem szakadt meg a folyamat, ellenben előfordulhat hogy hülyeséget ír az EEPROM-ba.... Egyébként Atmega2560-at használok, 16MHz a kristály, ezek szerint 4,7-et kellene beállítanom. -
Harcipocok84
tag
válasz
razorbenke92 #19334 üzenetére
Na, ez már valami amin elindulhatok. A Brown-out detection alapból ki is van kapcsolva nálam. Viszont alapból 2,7V-on áll, ami nagyon kicsi, nem?
Mit csinál pontosan ez a brown-out? Valamiért beesik a feszültség és ilyenkor ha éppen EEPOM műveletben van akkor azt befejezi? de hogyan?
Illetve ha tényleg ez történt volna hogy beesett a feszültség a kritikus alá, akkor nem kellett volna hogy újrainduljon az arduino? De nem indult újra, végig tudott menni a folyamaton és használt is utána.... -
JozsBiker
aktív tag
válasz
razorbenke92 #19008 üzenetére
Köszi hogy foglalkoztok vele!
Én is azt találtam az RMS érték számításra amit a #19006 -ban írtál: négyzetösszegek képzése, osztás a minták számával aztán gyökvonás. Érdekes lenne tudni hogy a kézi mérőműszerek is így számolnak-e :-). Szerintem is a feldolgozással lesz gond, talán valami nüansznyi dologgal szivatom magam. Mindenképp megírom ha jutok valamire. -
válasz
razorbenke92 #19006 üzenetére
Írta, hogy próbált másik módszert, és azzal sem volt jó. Személy szerint én kiíratnám a mért értékeket, és kézzel kiszámolnám, hogy egyáltalán jó-e az input.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
razorbenke92 #18967 üzenetére
Közben találtam egy egész jó leírást:
Measure Any AC Current with ACS712
Hasonló problémát tárgyal ki mint az enyém, de a kód sajnos nálam még mindig nem ad jó eredményt. Mondjuk nem is ACS712 -t használok, de nem hinném hogy az a gond. Nem tudom "lineárissá" tenni a rendszert, tehát ha pl. egy izzólámpa 170 mA -es fogyasztására belövöm, akkor feljebb mondjuk egy fúrógépnél már dupla annyit mutat az Arduino mint a műszer, és fordítva. Asszem jobban bele kell mélyednem.
-
Speeedfire
félisten
válasz
razorbenke92 #18963 üzenetére
Ez jónak tűnik, megnézem majd, hogy a qnap nas-ra fel tudom e tenni ezt.
-
válasz
razorbenke92 #18837 üzenetére
Mit csinál ez abban az esetben, ha az elmentett access point eltűnik/nem sikerül rákapcsolódni? Fallback-el az AP módra és be lehet vinni az új wifi adatokat?Alapvetően egy user-friendly megoldást szeretnék, ami teljesen független lesz a programozótól, mert az eszköz földrajzilag elég távol lesz tőlem, nem tudok majd beavatkozni, ha gond van.
-
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #17622 üzenetére
Annyit emlegettétek ezt a PROMICROt, hogy megnéztem. Tényleg jó
-
Melorin
addikt
válasz
razorbenke92 #17475 üzenetére
Nekem ez az új verzió kínai. Pl. nem írja, hogy hol lehet megadni, hogy melyik pinen van az IR vevő lába.
A régiben ezt így oldottam meg:
const int IRpin = 9;
Itt nem tér ki rá. -
sonar
addikt
válasz
razorbenke92 #17392 üzenetére
Saját tapasztalat, hogy ha többen jelentitek a hirdetést, hogy kifogásolható akkor mindenféle értesítés nélkül, de eltűnik a rendszerből.
Amúgy néha beesik egy egy erotikus megkeresés azokat is jelenteni szoktam, de eddig mindig az jött vissza, hogy semmi kifogásolható nincsen. De 2-3 nap után már nem létezik a profil. -
Janos250
őstag
válasz
razorbenke92 #17392 üzenetére
Most például vagy háromszor tolta nekem egy eszterga hirdetését 69.99 dollárárt, ami mondjuk ezer dollár. A FB-nál is a pénz beszél. Aki fizet, bármit megjelentethet!
Ha nem akarjuk, hogy letiltson a PayPal, és utána Bangoodon, meg Alin se tudunk vele fizetni, akkor nem szabad FB-n hirdetett dolgot venni. -
tonermagus
aktív tag
válasz
razorbenke92 #17323 üzenetére
Maradnék a passzív alkatrészeknél.
Azokban valahogy jobban bízom -
válasz
razorbenke92 #17291 üzenetére
Lehet kapni kereskedelmi forgalomban ilyen Bluetooth pedált, van, amelyiknél meg tudták oldani a zajmentes működést, de az olcsóbbak jellemzően - pont az anyag spórolás miatt - jellemzően nem. Én viszont úgy döntöttem, hogy nem fogok 30+e Ft-ot kifizetni egy 2 gombos billentyűzetért
inkább megcsinálom jól. Elég kreatív vagyok.
Persze tudom, hogy nem ezzel kapcsolatban kértél tanácsot
Nagyon örülök minden ötletnek
Egy optós távolságszenzor is tök jó megoldás lenne, de praktikus okokból olyan szerkezet kell, ami ad haptikus visszajelzést, és kisebb mozdulatokra nem reagál, rajta tudom tartani a lábam pl. két lapozás között, mivel játék közben nem látom se a lábam, se a pedált, szóval nincs lehetőség megkeresni, ha levettem róla a lábam, vagy elcsúszik. -
Tomika86
senior tag
válasz
razorbenke92 #17281 üzenetére
Nem csökken a feszültség annyira le. Step down konverterek vannak, elvileg 8vról is megy.
-
válasz
razorbenke92 #17020 üzenetére
Köszönöm, így világos!
És ez a benne maradt megnyúlás hogy befolyásolja a mérést? -
válasz
razorbenke92 #17018 üzenetére
"5% void limittel engedik át a röntgenes vizsgálaton."
Ez mit jelent?A statikus feszültség pontosan mit okoz a tokon belül?
-
And
veterán
válasz
razorbenke92 #16921 üzenetére
Kösz (gyapo11-nek is), ma is okosabb lettem. Látszik, hogy Arduino-val még nem PWM-eztem sosem
..
-
tonermagus
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16921 üzenetére
Teljesen elképzelhetőnek tartom hogy valamit helytelenül írtam le, a tévedés jogát fenntartom
Teljes mértékben laikus vagyok a téren (pl. ebből a mondantból nem sok mindent értek: A PWM-es meghajtásnál nincs - jelentős - disszipáció és a vezérelt eszköz átlagárama is lineáris összefüggésben marad a PWM kitöltési tényezőjével.
)
A sok-sok info alapján az alábbi kapcsolást szűrtem le:
Természetesen az arduino megtáplálása is megtörténik, jelenleg csak a releváns részét rajzoltam le a kapcsolásnak.1. Ez így megfelelő lehet? hiányzik valami a kapcsolásról?
2. Láttam egy Zéner diódát a S-D között, az szükséges, ajánlott? Ha igen milyet?
3. Melyik az a FET, ami TO220-as tokozású, HESTORE-ban elérhető, és alkalmas a feladatra? (Logikai vezérlésű, feszültség tartomány 5-12V max, áramerősség 3A max)Köszönöm mindenkinek addig is a segítőkész hozzászólásokat
-
tonermagus
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16918 üzenetére
Szia!
A biztonság kedvéért azt mondanám max. 3A-t kell elbírnia, de a gyakorlatban ez nemigen megy fel 1A felé. Mindenképpen TO220-as tokozású kellene.
Mekkora ellenállást javasolsz a GND-re húzásnál?
Mit jelent az hogy low-side? -
tonermagus
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16911 üzenetére
Igazából az sem biztos hogy nekem erre van szükségem.
A helyzet a következő: Egy érintkezőtől kapok egy jelet ami lényegében a fényerőt jelenti. És én csak azt akarom elérni, hogy ettől a jeltől függően világosodjon, vagy halványuljon a LED. Azt gondoltam erre jó lehet egy FET, mert gondolom azzal tudok feszültséget is szabályozni: kisebb átengedett feszültség -> kis fényerő. Nagyobb átengedett feszültség --> nagy fényerő. Ehhez gondoltam hogy jó eszköz lehet egy PWM vezérelhető FET.
De ha tudtok rá jobb megoldást akkor vevő vagyok rá.
Maradjunk egyenlőre a 12V-os LED fényforrásnál. -
Undoroid
őstag
válasz
razorbenke92 #16900 üzenetére
Az első eljárást választottam. Sikerült úgy beilleszteni a meglévő kódba az általad leírtat, hogy végre nem sikított valami hibával! Szépen villantja a rögtönzött színeket! Köszönöm a segítségedet!
Nagy vagy!
********************************************************************************
Biztos, hogy Én ronthattam el valamit (rossz helyre helyeztem el a kódodat) mert nem tudtam beindítani a folyamatot! Alapból nagyon tetszett a megoldás és ezért ezzel kísérleteztem elsőre...sikertelenül.
Majd mennem kellett a város másik végébe egy kis feladat miatt! Addig agyaltam azon, hogy mit- és hol rontottam el?! Sajnos nem jöttem rá és ezért a másik lehetőséggel próbálkoztam! Viszont nincs végleg elásva a kódod, mert a működő vezérlőre majd December elején lesz csak szükségem! Addig lesz időm próbálgatni azt, hogy hol rontottam el?! Ezzel is tanulva ezt a remek kis vezérlőt és a programozását!
Köszönöm a rá(m)fordított időtöket!
********************************************************************************
János250 kolléga megoldására gondolsz
Nem egészen értem. Most próbálkozni fogok és "jól" telepakolom a már eldöcögő kódot fix
color-color2-delay
értékekkel és ezzel totál elpocsékolom a rendelkezésre álló tárhelyet! Ugyan nem lesz szép megoldás, hanem egyenesen ronda, de legalább működni fog! -
Undoroid
őstag
válasz
razorbenke92 #16900 üzenetére
Szia!
Köszönöm az ötleteket és a segítségedet!
" ...void color2 (unsigned char red, unsigned char green, unsigned ch
a
... " Ezt a verziót még nem próbáltam ki!A zárójelen belül változtattam meg a színek nevét (red-red2) és nem a color-color2 -t . Látszik, hogy teljesen kezdő vagyok még, mert ennyire nem ismerem még az utasítások kezelését!
Mindenképpen kipróbálom mindkét megoldást!
Janos250
Szia!Ez már igazán rafinált megoldás!
Tetszik, mert teljesen világos számomra, hogy mikor és mit csinálok az aktuális kimenetekkel?!
Korábban ekkold kolléga is valami hasonló irányba terelgetett, próbálkoztam is a példájával, de valamit elronthattam, mert sajnos hibákat adott fordítás / feltöltés közben a program.
Pedig az nagyon leegyszerűsítette volna a dolgokat! (a rendelkezésre álló tárhelyet sem pocsékolta el, mint ahogyan azt Én teszem
)
-
ekkold
Topikgazda
válasz
razorbenke92 #16861 üzenetére
Jól érted. Bár másképp programoztam le, de a lényege ugyanez. Tehát nem az a probléma, hogy nem kezeli jól a szoftver. Mindkét enkóder jól működik, csak az egyikhez ki kell kommenteznem egy részt a szoftverben, a másikhoz meg nem. A kérdés arra irányult, hogy ehetne-e univerzális megoldást készíteni, vagy valahogy automatikusan felismerni és aszerint kezelni az enkódert. Ha nem akkor marad az, hogy egy menüpontban állíthatóvá kell tenni...
-
Sebiferi
tag
válasz
razorbenke92 #16843 üzenetére
Köszönöm szépen a leírást!
Erre én is gondoltam de azt hittem (és olvastam is talán), hogy ilyen esetben nagy áram esetén olyan nagy feszültség generálódik, hogy a szekunder oldal át is üthet. Ha nem így van, akkor az nagyon jó hír.
Esetleg tudnál valami linket adni ahol erről írnak? Jó lenne kiokosodnom a témában. -
Sebiferi
tag
válasz
razorbenke92 #16832 üzenetére
Az indukción alapuló mérés semmiképp nem megfelelő?
Az áramváltós és a hall-effektes mérők tudtommal nem tudnak ilyen kis áramokat mérni. A max áram 10-12A lehet az alkalmazásban.DIY esetben a galvanikus leválasztás nem csak az érintésvédelem miatt fontos, hanem mert ha valami zárlatba megy, akkor a hálózati feszültségből elég energia nyerhető a tűzeset kiváltásához. Söntös árammérésnél pedig sorosan kell kapcsolódnod a hálózati feszültségre, ami az egyébként jól működő védelmek egy részét kizárja. Már maga a közös nullapont kialakítása egy DC mikrokontroller és egy hozzá képest lebegő AC között megfelelő elektronikai ismereteket igényel.
Természetesen biztosíték be lesz építve. A közös nullpont azt hiszem nem lesz gond, ennek (is) utánajártam. Pl. a sonoff cuccok is ilyenek és jól működnek.Ha egy Arduinoval mész, az 1024 értékre tud skálázni. Ez azt jelenti, hogy 2mA felbontáshoz a max mérhető érték 2A körüli (ha a kvantálás szabályait betartod és valóban 2mA pontosságot szeretnél, akkor persze a mérést 1mA-es, vagy még inkább 0.5mA-es küszöbbel kell végezni, akkor már csak 1A illetve 0.5A körül alakulhat az áram (100-200W körüli fogyasztóra elég).
A 0.5mA-es küszöb persze jobb lenne de az áram 10-12A max lesz. Ezért írtam a kérdésben, hogy 100mA felett már nem akarom mérni az áramot (nem is számít, hogy mennyi) csak ne menjen tönkre az áramkör.
Vannak persze olyan perverz gondolataim, hogy betehetnél egy digitális potmétert a rendszerbe. Ha a potméteren mért feszültség a szélső 20%-ok felé jár, akkor programatikusan állítasz az ellenállásosztáson. Ezt a kódban ismerve megvan a dinamikus szorzó a pontos érték visszaszámításához.
Hasonló nekem is eszembe jutott de mi van akkor ha lefagy az arduino? Füst, robbanás?
-
válasz
razorbenke92 #16822 üzenetére
sima load-balancera gondolsz
Igen, doktor úr, ez a pontos kifejezés!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16824 üzenetére
Rendes Tôletek, nagyon köszönöm !
Jelzek, ha feladtam valamivel, valahol -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16822 üzenetére
Bevezetek erre is egy számlálót és egy limitet, hmm ?
-
válasz
razorbenke92 #16804 üzenetére
Távolról sem kell 3byte wear counter, elég egyetlen bit minden adatcsomag mellé.
A számlálókat is lehet 2byte-on ábrázolni, a 3.byte-ból úgyis csak az alsó 3bit lenne használva, összesen 8byte-ra lehet tömöríteni, az már több mint 24 évnyi üzemidő, napi 8 óra használattal is 73 évig elég lesz.De számoljunk akkor csak 5 percenként, úgy elég 17 bit a 10000 órához! 3 számláló helyett pedig 5tel.
5 számláló = 10byte, + az 5 számláló legfelső (17.) bitje + wear leveling bit, és még marad 2 szabad bit tetszőleges felhasználásra, összesen 11byte. Ha jól számolom, 88 év jön így ki.De nem értem amúgy miért nem elég 1 számláló, elvileg mind3 cső együtt öregszik a többivel, nem?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16804 üzenetére
42 éves vagyok. Ha öregkoromig nem rohad szét a cucc, akkor addig szolgál, szóval még van 78 éve.
Uh, jó, hogy mondod: elkók. Basszus, tényleg. Ezt is nézni akartam vele.
Így már 5 számláló párhuzamosan.
(Kétféle üzemórásom van, adatlapok szerint, ahogy eddig láttam).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16802 üzenetére
Oh bocs.
Ok.
-
válasz
razorbenke92 #16800 üzenetére
Percenként írva az eeepromot - aminek 100k körül van az írási ciklusa - 1666 órára elég.
Nem úgy van az! Ha pl. 1kbyte eeprom áll rendelkezésre, akkor az kb. 195 év.
Wear leveling, már volt róla szó itt a topikban.
Sőt, mivel az egyes bitekre vonatkozik a max írási ciklus, létezik arra is módszer, hogy még az egyes bitek közt is egyenletesebben legyen elosztva az elhasználódás (ugye egy számlálónál a 0. bit íródik a leggyakrabban), amivel a 100k max írási ciklus is növelhető. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16800 üzenetére
Nem percenként írnék bele, hanem csak kikapcsoláskor és/vagy áramszünetkor. Ez szobai erősítő, ergo egyetlen bekapcsolással elmegy 1-4 órát, mikor milyen kedvem van, szóval az írás gyakorisága nagyon kicsi szerintem. Amíg működik, nem tárolnám le benne mindig az újabb +1 percet.
Amit idéztél, ott hülyeséget írtam. Frissítettem is magam.
Közben megtaláltam a rendes gyártót és adatlapot, még Arduino felhasználási segédletet is, ezzel elleszek most egy ideig.
-
válasz
razorbenke92 #16795 üzenetére
Nem túl energiahatékony megoldás, de mi van, ha 5V táp esetén boost converter-rel felkonvertáljuk a kondi tápját 12 (16?)Voltra, és azt kapja meg az LDO a táp elvételekor? Akkor a kondi kapacitását jobban ki tudja használni, viszont a táp nagy része fűtésre lesz használva.
De én nem foglalkoznék ilyennel, ha üzemóra számlálás lenne a cél. Egyszerűen percenként növelném a számlálót az eepromban, és mikor megszakad a táp, 1 perces pontossággal lehet tudni, mennyit ment.
-
kavalkád
senior tag
válasz
razorbenke92 #16772 üzenetére
köszi, nem tudtam, hogy van rajta alapból valami.
a PC most már látja az eszközt, mint kiderült telepíteni kell hozzá drivert. -
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16722 üzenetére
Köszi, így már értem!
-
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16720 üzenetére
nem kifejezetten megoldás egy kész arduino buttonbox helyett nekiállni egy esp32-t építeni.
De köszönöm a tippet, majd ha egyszer újrakezdem, ezzel fogom tenni, de most nem jó -
biker
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16717 üzenetére
joystick buttonbox, arduino leonardo (promicro), és minden láb foglalt, nem tudod szabaddá tenni az rx/tx-et, ezért kellene valami ami BT-n akár átviszi a jelet mint egy BT billentyűzet vagy BT egér. táp van tehát adót be tudnék szerelni, vevő meg a PC-n dongle lenne.
Egy barkács szimulátor kormányhoz kell, ami 1080fokot forog.
Igen, létezik spirál USB kábel, amit sokan használnak, de nekem hányingeren van a tekergő kábeltől, akármilyen spirál.Már azon gondolkoztam, hogy fogok egy BT billentyűzetet és azt szétszedem, és azzal felépítem a mátrixot, de a forgó enkóderekhez kell az arduino
-
tibi-d
tag
válasz
razorbenke92 #16709 üzenetére
Köszönöm a tippeket. A kijelző azért kell, mert mobil használata nélkül is kell tudni vezérelni a készüléket, a wifi meg azért, hogy magára lehessen hagyni működés közben, de lehessen látni hol tart, mikor végzett, stb. Analóg a/d-re az ADS1115-re gondoltam. A digit szintillesztés nem probléma. A vasakra 40-50eFt a max keret ebbe IBT-2-es H-bridge is bele kell férjen.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16709 üzenetére
-
gyapo11
őstag
válasz
razorbenke92 #16666 üzenetére
Én is ali-bg, aliról standard shipping és saver shipping, bg-ról banggood express.
-
Undoroid
őstag
válasz
razorbenke92 #16657 üzenetére
Ez így rendben is van, de... " Nano-n van gyárilag LDO, emiatt a VIN-nek papíron 6V-20V, gyakorlatban 7V-12V betáppal mennie kell " Megy is, viszont közben valami miatt a konverter hatalmas hőt kezd el eldisszipálni, ami arra utal, hogy valami nagyon nincs rendben! Aminek a forrása a túláram, elkötés vagy a konverter hibás működése is lehet! Erre csak akkor kaphatunk választ, ha látjuk a jelenlegi áramkör teljes és valós kapcsolási rajzát! Ezért is írtam így: " Így -a teljes kapcsolás- pontos ismerete nélkül csak ennyit tudtam segíteni! " Csak tippeltem, mert ha minden rendben van, akkor ez a jelenség nem kellene, hogy mutatkozzon! Várjuk meg a kérdező válaszát a felmerült kérdésekre!
-
tibi-d
tag
válasz
razorbenke92 #16593 üzenetére
Az arduino egy hőmérséklet szabályzó része. A belső EEPROM szabályzási, beállítási, és program paramétereket tárol. Ezek optimalizálása hosszadalmas folyamat. Ha az arduino panelt kell cserélni, minden megy a kukába. Lehet mindent előröl kezdeni. Ezért, ha a rendszer optimálisan működik, az adatokat kéne kimenteni egy külső EEPROM-ra, ahonnét az új panelre vissza lehetne tölteni. A kiíró, és visszatöltő programrészt be lehet írni az arduino programjába is.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16489 üzenetére
Ahhhh, szuper !!!
Reggel óta ezen kattogok, nagyon hasznos a megvalósítási ötletPontosan így képzeltem én is. Egyrészt ritkán írom így az eeprom-ot (nem óránként, pláne nem gyakrabban), másrészt egy hatalmas nagy kondit használok az Arduino feszstabja előtt, ami - még nem próbáltam, csak megvan az alkatrész - az összes LED-jével és mindennel együtt is vagy 10 másodpercig még ad neki időt bármire is, és csak utána megy a stabi szintje alá, ergo kikapcsol az eszköz.
Arduino Micro egyébként (Leonardo kompat.)
Graceful igen, abszolút.
Ez a része O.K.
Nem Graceful: a nagy kondi elé arra az esetre van, ha működés közben áramszünet történik, vagy véletlen kikapcsolja az ember a főkapcsolót hátul (amire ő a kis trafójával direktbe van kötve). Ekkor - saját tápfeszét figyelve ugye - mindent elenged, üzemórát beírja magába és elfogyhat az áram.
A kódért lehet, hogy pitizek majd még Nálad
Vagy legalább támpontért.. saját eeprom-jába írod az értéket, gondolom. (?) ..
Egész órákat hogy kezelted ? Vagy a mérés alapja nem órák ?
Pl. ha sok egész órák mellé lövés van (1:30 perceket megy mondjuk rendszeresen), akkor a 30 perceket is vegye hozzá... én arra gondoltam, minden számláló lementéskor +1 órát hozzáadok direkt. Így inkább megelőzöm a bajt, mint lemaradok számlálóval pár óráról... -
Tomika86
senior tag
válasz
razorbenke92 #16474 üzenetére
Van esetleg valahol minta rá?
Ezt találtam, ebben van matekozás, de nem tudom jó-e nekem?
[link] -
válasz
razorbenke92 #16231 üzenetére
-
válasz
razorbenke92 #16225 üzenetére
Na szóval belenéztem újra, átnéztem a vegyes kódot, meg kipróbáltam Tankblock legutóbbi tanácsait (amit ezúton is köszönök)
Íme a tapasztalataim:
- Kivettem a digitalWrite() / digitalRead() / pinMode() függvényeket, helyettesítettem őket regiszter piszkálással. Ez némi helyet felszabadított, nem világmegváltó, de közelebb vitt a célhoz.
- Átírtam FastLED-el a kódot - sajnos több helyet foglal. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a FastLED gyárilag tud néhány színkezelési effektet, amivel helyettesíthetném a saját kódomat, de akkor lennék kb. ugyanott, mint a Neopixel könyvtárral.
- Ezután a ws2812b kezelését könyvtár helyett kiváltottam egy tömbbel ami a LED színeket tárolja, és egy eljárással, ami kibillegteti az outputra a dolgokat szabvány időzítés szerint.
Ezzel a 4000 byte körüli overflowból lett 800 byte, szóval ez nagyot hozott.- Ezután kivettem (kompletten, helyettesítés nélkül) az EEPROM kezelési műveleteket, és így sikerült befordítani a kódot színekkel, effektekkel.
- Ekkor átnéztem decompiled kódot, és kilóra bizony ennyi az annyi. Lehet még összevonni ismétléseket, meg is csináltam a nagyon nyilvánvalóakat, de minimális a csökkenés, és a további reszelés munka/nyereség aránya nem konvergál az elégséges kódcsökkenéshez.
Amivel tovább fogok menni:
- Újraírom az effekteket, az általam írt ws2812b kezelésre optimalizálva. Például dim esetén nem osztok szorzok, hanem meghatározok dim szinteket, amiket bitműveletekkel meg tudok oldani. Pl 50% esetén eltolás egy bittel. Áttűnések esetén bitmaszkokon keresztül összevagyolás, stb.
- Ha marad még hely, akkor visszaépítem a menürendszert
- Ha még mindig marad akkor pedig az EEPROM-ba mentést is visszarakom
- Ha az előző kettőnél valahol kifogyok a helyből, akkor felveszek sok effektet sok színnel, és szimplán csak végig lehet menni rajtok gombnyomással.
(Majd bedobom, ha sikerült megoldanom, hátha érdekel valakit)
-
Tankblock
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16219 üzenetére
Szia
Belelestem kicsit a kódba, sokszor van kódismétlés amit ha kiszerveznél egy függvénybe valószínüleg nyernél vele.
pinMode fv helyett kilesnéd melyik regiszterekbe illene írni hogy kimenet illetve pullup legyen az is segíthet ( nem fordítja bele a fél arduino kódot....
)
Adafruit helyett kipróbálnék másik libet pl : FastLED [link] vagy írhatsz sajátot. -
válasz
razorbenke92 #16225 üzenetére
Szerk: Talán mintha lenne is preview a http szerverben gyárilag is.
Itt a JPEG HTTP Stream rész az, nem?
-
válasz
razorbenke92 #16219 üzenetére
Megtennéd, hogy dump-olod az assembly-ban kimenetet fordítás után? Persze a teljes, túlméretezett programra gondolok. Asszem
avr-objdump -S sketch.elf
segítségével lehet megtenni, ahol keverve van a C kód az assembly-al, ott nagyon jól követhető, hogy mit miért csinál. Sajnos így látatlanban csak tippelni lehet. -
válasz
razorbenke92 #16218 üzenetére
Szóval itt van ez a kódrész, ami durván 1200byte-ba fáj
void spark()
{
if(millis() < timer) timer = millis(); //if millis() has overflown
if(millis() - timer > random(1000,(mode[selectedMode].Speed*40)+1100))
{
timer = millis();
uint32_t localColor = presetColor[mode[selectedMode].color];
for(int i=10; i<=60;i++)
{
DIMnFILL(1,localColor,i);
}
for(int i=60; i>=20;i--)
{
DIMnFILL(5,localColor,i);
}
for(int i=20; i<=200;i++)
{
DIMnFILL(1,localColor,i);
}
for(int i=200; i>=100;i--)
{
DIMnFILL(3,localColor,i);
}
colorFill(presetColor[mode[selectedMode].backcolor]);
}
}a mode tömb belőle készült:
struct ModePresets
{
byte effect;
byte color;
byte backcolor;
byte Speed;
};a DIMnFILL:
void DIMnFILL(int delays, uint32_t colors, int dims)
{
//colors = Dim(colors,dims);
colorFill(colors);
delay(delays);
}ebből a DIM tele van szorzással, osztással, amire a korábban linkelt hint azt mondja, érdemes kerülni, ezért ki van kommentelve
colorFill
void colorFill(uint32_t c)
{
for(uint16_t i=0; i<strip.numPixels(); i++)
{
strip.setPixelColor(i, c);
}
//strip.fill(c);
strip.show();
}
Itt érdekesség, hogy amennyiben a strip.fill()-t használom, bukok 260byteot kb, így inkább a saját megoldásom használom.
Ez az egyik legegyszerűbb effekt, lebontva alapműveletekig a neopixeles eljárások szintjéig.
1200byte.
Minden más itt van: [https://github.com/razorbenke92/digispark_ARGB_controller/blob/main/digispark_ARGB_controller.ino] és az 4144byte-ba fordul a spark() nélkül.Köszi, ha valaki belekukkant.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
razorbenke92 #16216 üzenetére
Szia,
A kódot oszd meg mert így reménytelen.... Git a barátod....
Ami segíthet, arduniós könyvtárak felejtése....
Serial debug üzenetek törlése.
nem használt regiszterek memóriaként való használatamegfelelő
(mazoizmus)motíváció esetén assembly használata. -
BlackPriest
őstag
válasz
razorbenke92 #6300 üzenetére
pedig az elsőre feltöltött program hibátlanul fut
az első boardot még a korábbi programverzióval tettem fel, ott más volt a board választék, de a megfelelőt választottam, a másik boardot az 1.8.3-assal, ott kiválasztottam a processzor típust is.ahogy guglizgattam, kieg infó, ami biztos fontos. az én usb átalakítóm 4 pines, nincs dtr pin. tecső videót találtam, miszerint a reset gombot a feltöltés megkezdéséig(?) nyomva kell tartani, lehet, hogy csak én akarom rosszul tölteni a programot?
-
BlackPriest
őstag
válasz
razorbenke92 #6298 üzenetére
pontosan ilyet. ha a bootloader hibás, attól még a feltöltött programnak mennie kell?
köszönöm a tippet, már olvasom
-
gilfoyle
őstag
válasz
razorbenke92 #6247 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek ((#6246) Gergosz2).
Egy UNO-m van, viszont legalább 2 enkódert kellene kezelnem, mindkettő 2 csatornás. Ahogy néztem az UNO D2 és D3 lába képes csak megszakítást kezelni, úgyhogy egy MEGA-t is be kell szereznem, de kísérletezésnek jó lesz addig az UNO is.
Csak az utókornak: ITT minden le van írva -
bakkir
tag
válasz
razorbenke92 #6195 üzenetére
Most lehet, hogy hülye kérdése lesz
A programban vagy a monitoron változtassam meg? vagy mind2-n? -
válasz
razorbenke92 #5476 üzenetére
Annyit beszéltetek a NodeMCU-ról, hogy kedvet kaptam játszani eggyel.
Ez a darab megfelel a feladatra? A ch340 már ismerős, az uno lapjaim is ezzel vannak felszerelve, vagyis ehhez nem kell külön programozó. És jól sejtem, hogy ezt tudom 3V-nál nagyobb tápról üzemeltetni? Legalábbis a Vin lábról következtetek erre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sony FE 28-70 mm F3.5-5.6 OSS
- PS5 Slim Disc 1TB 2026.10.08 GARANCIA
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- AKCIÓ! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- BESZÁMÍTÁS! Asus H110M i5 7400 8GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD GTX 1650 4GB ZALMAN S3 TG Chieftec 600W
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest