- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- One mobilszolgáltatások
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Netfone
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23528 üzenetére
Nem tudok róla, hogy lenne. Viszont a két vezeték szálait két oldalról egymásba tolva, és utána középen melegítve nem csak közepén az ón gyűrű olvad meg, hanem zsugorodik is, rászorul a vezetékre. Nagyon alacsony olvadáspontú ón ötvözet középen az ón gyűrű, elvileg nem kell nagyon melegíteni. Össze is forrasztja a sok apró szálat, meg rá is szorul, elvileg nem jön szét.
-
its_grandpa
tag
válasz
Undoroid #23517 üzenetére
>>Pontosan hogyan lehet azt az ESP01-et programozni?
Pontosabban a lefordított binárist feltölteni, mert programozni több nyelven és IDE-vel lehet.
Az ESP01 GPIO0 lábát kell a GND-re kötni boot előtt.
Ez a programozó nem szerencsés választás és nincs kép a hátáról sem.
Ezen a típuson egy anya-anya Dupont kábellel rövidre lehet zárni a lábakat mielőtt
az usb-be dugod a programozót (én rövid usb kábelt is használok).
Ezt kell megoldanod valahogy.
Az akkus/elemes tápláláshoz meg deepsleep kell,ami az ESP01-nél egy nem egyszerű forrasztás. [link] + némi kód módosítás. -
vargalex
félisten
válasz
Undoroid #23446 üzenetére
Igen, ez a másik lehetőség. Csak valamiért nekem az volt a fejemben, hogy olyan kábellel próbálkozol, amivel másik mikrokontrollert már tudtál programozni... Eszembe nem jutott, hogy mindegyik kábel csak töltésre való. (Valóban vannak olyan eszközök, amikhez csak olyan kábelt adnak, amiben csak a GND és VCC van bekötve.)
-
Postas99
senior tag
válasz
Undoroid #23436 üzenetére
Szia!
A Silabs féle cuccokat hamisítják. Ezért gyártó adott ki friss drivert amivel a hamisított IC-k nem működnek már. Ezért tért át mindenki a CH340 és hasonlókra. Azokkal nincs gond. Ha meg régi típusú hamisított cucc van a board-on akkor javaslom ezt, kirpóbálásra.
Vissza kell butítani a drivert egy régebbi működőképes verzióra.:
[https://www.silabs.com/documents/public/software/CP210x_Windows_Drivers.zip] -
Tankblock
aktív tag
válasz
Szia
Mérd meg kérlek hogy a 3V3 IO lábon mi jön ki....
Ha meg tudod nézni hogy a USB és a 2104 között van e kapcsolat? Nincsenek e az USB-n a lábak összeforradva....majd utána
külső UART kösd rá utána a TX-RX lábakra hogy tudsz-e vele kommunikálni/SW tölteni....
legrosszabb esetben leszeded a hamis 2104 IC-t -
ViZion
félisten
válasz
Két dologgal trükköznek a klónoknál: tápellátás és az USB IC... A BG-n meg kifejezetten sok a gagyi klón, nem ajánlott. Alin vannak megbízható boltok, ha nem is olyant adnak, mint az eredeti, de használhatók. De ezeknél sem szabad a modulokat a board-ról tápolni, mert nem tudja azt az áramot, amit adatlap szerint kellene.
-
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23426 üzenetére
Windows alatt:
Ha kihúzod/bedugod akkor ami pluszként megjelenik az eszközkezelőben:
eszközkezelő -> Egyéb eszközök(sárga) -> valami soros port kijejölés -> jobb egér gomb tulajdonságok -> Részletek -> Tulajdonság listában Hardverazonosítók
Valami ilyesmit ír ki, mint pl: USB\VID_1A86&PID_55D3&REV_0445
Ezt írd be vagy ide, vagy a Googlebe!
Vigyázz, ha kigooglezod, a GYÁRTÓ SAJÁT oldaláról töltsd le a drivert, mert ha mindenféle egyéb, drivereket kínáló oldalról töltöd le, akkor kapsz vele egy vírust is!
Ha nem a sárga listaában, hanem a portok között jelenik meg, akkor talált drivert, de akkor is meg lehet nézni, mi az, és ha nem a gyártóét tette fel, akkor csere.
Volt persze pár évvel ezelőtt, hogy az akkor gyártott hamis IC-ket a gyártó drivere hibásan kezelte. -
vargalex
félisten
válasz
Az, hogy milyen board-ot tudsz kiválasztani az Arduino IDE-ben teljesen független attól, hogy valójában milyen lapot csatlakoztatsz a géphez. A lényeg az, amit a kolléga is ír: soros portként látszania kell az eszközödnek, amíg ez nincs így, semmit nem tudsz feltölteni rá. Ahhoz, hogy megjelenjen, megfelelő driver kell. Én sajna ebben nem tudok segíteni, mert nem használok Windows-t. Ennek megfelelően én megnézném Linux alatt...
-
its_grandpa
tag
válasz
Megnéztem az 1.8-as Arduinómban, amiben az alábbi alaplapkezelők vannak (az arduino-s is httpS):
https://raw.githubusercontent.com/espressif/arduino-esp32/gh-pages/package_esp32_index.json,
https://arduino.esp8266.com/stable/package_esp8266com_index.json,
https://raw.githubusercontent.com/espressif/arduino-esp32/gh-pages/package_esp32_dev_index.json
És meg is találtam.
Ezt a VCP drivert telepítetted ? [link]
-
Postas99
senior tag
válasz
Undoroid #23281 üzenetére
Szia!
Először is elnézést nem akartalak elzavarni a másik Topicba.
Az első ilyen cuccom ezzel a board-al készült.Mivel ez egy sima ESP32 DEV Modulnak minősül itt TE tudod megadni hogy melyik lábra kerüljön i2S kimenet Dout,LRC,BCK
/*
* Seeed_esp32-radio
* esp32-c3 is too slow - chops up output - reduce sample rate?
* esp32-s3 ???
*VCC > 3.3v
*3.3V > 3.3v
*GND > GND
*FLT > GND
*DMP > GND
*SCL > GND
*BCK > D1
*DIN > D2
*LCK > D0
*FMT > GND
*XMT > 3.3v
* SerialCDC --- Ezt kell használni az USB porton való kommunkációhoz mert több SERIAL portja van az eszköznek
*/
#include "Arduino.h"
#include "WiFi.h"
#include "Audio.h"
#define I2S_DOUT 26
#define I2S_BCLK 27
#define I2S_LRC 25
Audio audio;
const char* ssid = "*******";
const char* password = "******";
void setup() {
Serial.begin(115200);
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
Serial.println("Várakozás a hálózatra ...");
delay(1500);
}
Serial.println("Kapcsolódva.");
audio.setPinout(I2S_BCLK, I2S_LRC, I2S_DOUT);
//audio.connecttohost("http://s1.knixx.fm/dein_webradio_64.aac"); // 64 kbp/s aac+ Ez nagyon jó német adó
//audio.connecttohost("http://stream.ca.morow.com:8003/morow_med.mp3"); // 64 kbp/s aac+
//audio.connecttohost("https://icast.connectmedia.hu/5001/live.mp3");
//audio.connecttohost("http://vis.media-ice.musicradio.com/CapitalMP3");
//audio.connecttohost("https://stream.laut.fm/dresden1-fm");
//audio.connecttohost("http://stream.radioparadise.com/aac-320");
audio.connecttohost("http://0n-jukebox.radionetz.de/0n-jukebox.aac");
//audio.connecttospeech("Kismalac kismalac engedj be", "hu");
}
void loop() {
audio.loop();
}Ha megnézed, még szöveget is meg tudsz szólalatani ezzel az egyszerű kóddal.
-
Janos250
őstag
válasz
ESP32 valamelyik pici verziója?
https://www.aliexpress.com/ssr/300000512/BundleDeals2
Vagy a supermini?
Ezekben elvileg van hardver I2S, de én még soha nem próbáltam.
Van köztük 1000 Ft alatti is, de max 2000. -
Postas99
senior tag
válasz
Van erre megfelelő topic.
Itt már kijelző is van hozzá. -
Tankblock
aktív tag
válasz
ESP8266 is van I2S kimenete.
[link] itt van egy másik project ESP8266 al.
Nálam fut ESP32-vel netrádió jónéhány éve. Azt magaddal kell egyeztetni h miért gondolod feleslegesnek, költség szinten nem szignifikáns a különbség, cserébe ESP32 több lehetőséget kapsz, az ESP8266 az 1 core végett azért van nem kevés megkötés..... -
.-..-.
tag
válasz
Undoroid #23255 üzenetére
Ez rgb 5050 ledekkel szerelt, teljesen általános szalag (5m van egy csomagban), nem a címezhető verzió.
A probléma annyi, hogy a hozzájuk "filléres" kontroller tönkremegy nagyon hamar.Tankblock:
Egy ilyesmi kiindulási pontot találtam a neten:
Keresgélés közben amúgy felmerült bennem a FEt Trigger is lehetőségként, bár talán kicit overkill:
Ebből mondjuk 5-20V signal input verziót tudok a fiókból előkotorni gyorsan, de gondolom egy 3.3V-5V level shifter beiktatásával ideiglenesen akár azt is kipróbálhatom.Ezek mennyire kivitelezhetőek szerintetek?
-
-
Wolfram
aktív tag
válasz
Undoroid #23092 üzenetére
Szia,
Őszintén szólva nem tudom hogy a stepper motor ezzel a pontatlansággal/csúszással mire használható (a leírás alapján örökös pontatlanságra van ítélve),
kb egy lassú folyamatos körmozgásra?
Úgy néz ki tényleg a szervo motor felé kell tovább mennem. 🤷
(egy pontos 0-180 mozgás kellene)
Kérdés hogy alin megint mit tudok kihalászni: [link]
szervo motorról azt olvastam hogy nagy a teljesítmény felvétele, hangos/melegszik, emiatt próbálkoztam a stepper motorral. 😰 -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #23015 üzenetére
Én már ebben elvesztem.
Nem csak egyszerű grafikont akarsz egy WEB lapon megjelentetni?
Mert lehet persze profi eszközökkel is, de mire azok használatát megtanulod, addigra háromszor megcsinálod magad.
Nem elegendő, ha az utolsó mondjuk 20 értéket ott magán az ESP-n tárolod?
Nem elegendő, ha WEB lapra valami "gyalog" grafikont csinálsz?
Például .svg kóddal?
Vagy egyszerűen táblázattal, aminek a függőleges tengelye az idő soronként, és az értéktől függő hosszan van a sor háttere beszínezve?
Nem elegáns, nem profi, de magad is megcsinálod (némi segítséggel), de első nekifutásban élvezhető. Aztán lehetne profisítani. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23015 üzenetére
esp-n saját program fut? Esphome az home assistantba küld adatokat, espeasy meg oda, ahova akarod, van mqtt is (esp mqtt-re keress rá githubon).
dht11-et sztem engedd el, nagyon rossz tartományban dolgozik.
Van vmi szervered, nas-od, ahol mqtt és adatbázis progi futhat? Mert anélkül pl. sd kártya lehetne, de az hamar el fog hullani a sok írástól. -
dew28
aktív tag
válasz
Undoroid #23011 üzenetére
Az elso es legfontosabb, hogy ferj hozza olyan adathoz, amit tudsz MQTT-re kuldeni. celszeru az inverterbol venni a dolgokat, adott esetben meg tavolrol konfigolni is fogod tudni.
Onnantol csak szoftveres, vagy a fentebb emlitett HomeAssistant, vagy a kovetkezo programok parositasara keress ra
MQTT, Node-RED, influxDB, Grafana.
barmelyik verziot is valasztod, kelleni fog egy szerver (akar egy raspberryPi, vagy a sonoff iHostja), amin fut az adatbazis, es a tobbi, celszeruen valamilyen kontenerben (docker pl). -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23011 üzenetére
vannak videók meg minden is a neten ezekről.
Az adatokat egy adatbázis progi tárolja, onnan lehet lekérdezni. A grafana progi lekérdezi és ilyen grafikonokat kreál. De van online is, hogy mqtt elküldöd pl. blynk.io-ra, ott meg grafikont csinálsz, vagy akármit. Csak sz nem helyi cucc. Nem tudom milyen adataid vannak, pl. hőmérséklet, pára, stb. jobb, ha felraksz egy home assistantot, az intézi a dolgokat. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #23008 üzenetére
bocs, átsiklottam felette
Home assistant 1 havi adatot tárol, ezért külső adatbázisba is mentjük a sensor adatokat. pl. influxdb, mariadb, victoria metrics. Ezeket utána Grafana tudja lekérdezni és ilyen fancy grafikonokat csinál. Rövidebb távra van más grafikon, azt jobban szeretem a dashboardon.
MQTT fogadja mind, HA-ból meg egy pár soros kód küldi az adatbázisba. Ha gyári megoldást (tuya, Shelly) használsz, ott is van valamennyi visszamenőleges adat. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Undoroid #22993 üzenetére
Szia!
A köztes helyzetben ez nem lényeg.
Amúgy a forgásirányra van egy kapcsoló, amit figyel a program. Így mindig tudja a motor, hogy merre kell menni.
Nekem van két LED-em, ami alapján tudom, hogy felfele vagy lefele fog menni, ha megnyomom a mozgató kapcsolót.
A végállásnál az a lényeg, hogy ez egy asztal, aminek nem kellene túlságosan lemennie, mert beleütközik a tartó szerkezetbe. Persze ez nem akkora gond, de jobb elkerülni.
És túlságosan fel se mehet, mert ott is beleütközhet ebbe-abba. -
Janos250
őstag
válasz
Undoroid #21093 üzenetére
Ismerjük a régi mondást:
Lehet, de minek?
A legtöbb okostelefon kijelzője MIPI DSI interfészt használ, amely nem kompatibilis az ESP32 I2C vagy SPI interfészeivel.
Egy ESP32 kicsi ehhez. Memóriában is, sebességben is.
Viszont egy másik verzió, ami járhatóbb:
Fillérekért be lehet szerezni olyan - nem is túl régi - telefonokat, amiknek valami olyan hibájuk van, ami miatt telefonként nem használhatók, de kijelzőként igen. Pl. tönkrement a mikrofonjuk,de már nem éri meg javítani. Különösen filléres cuccok azok a telefonok, amik csak a 3-as szabványt tudják, a 4-est nem.
(Az ilyeneket, ha a kereskedőkhöz csere során eljut, bezúzzák, hogy vegyenek helyette újat. Fogyasztói, nem környezetvédelmi társadalom.)
Ezek kijelzőként tökéletesek. Rácsatlakoztatjuk egy - részemről természetesen ESP32 - Wifi szerverre, a telefonon megnyitjuk a szerver WEB lapját, és van egy príma kijelzőnk. Ingyen, kevés munkával. -
Ton-ton
tag
válasz
Undoroid #22849 üzenetére
Az AI vonalat engedd el...
Chat GPT ott elvérzett, amikor megkérdeztem, hogy használjam a második i2c-t rpi pico-n...
Ez úgy 1,5 éve volt.
Támpontot adott, de egyértelmes kódot többszöri nekifutásra sem sikerült.Csak a kijelzők használatát hanyagolnám.
Azonban olyan megoldás létezik, hogy a teljes mobilt használják mint kijelzőt.
(Oszcilloszkóp mikrovezérlőből, usb-n keresztül jut a kijelzőre az adat) -
válasz
Undoroid #22849 üzenetére
Nekem még nem jutott eszembe, de érdekes ötlet.
Bár az ilyen komplex kódok írásával kapcsolatban nincs jó tapasztalat az AI-al, és egy hibátlan szintaktikával, de rossz logikával megírt driver nem biztos, hogy nagy segítség lenne.Mindenképp írd meg, ha jutsz vele valamire.
-
Postas99
senior tag
válasz
Undoroid #22655 üzenetére
Szia!
Nem, nem, nem az enyém az oldal... tavaly itt már javasoltam, hogy érdemes ott is olvasgatni... az ott levő leírás végett vettem elször a CH552-ből néhány darabot egy szellem hangot adtam ki vele és egy vibra motort rezegtettem meg villogtattam 2 ledet vele. Ez egy lepedő szellem volt egy rugós állványon... A keresztfiammal együtt raktuk össze, halloweenre.
Majd innen vettem ötletet arra, hogy kipróbáljam az LGT8F328P-t ez pedig egy atmel 328 klón ami annyival másabb (nem mondanám hogy több de van fejlesztett funkció benne) hogy van 80mA-es kimenete meg egyéb extrák.
Minden szart szeretek kipróbálni, max 1-2 darabot vezek belőle, ha nem jó semmire akkor megy az asztal fiókba, valamikor meg előveszem.
Visszatérve a terrárium vezérlőre:
Nem LVGL9-et használom, így kicsit barchoba volt az egész, majd a V3 már azzal készül, ez jelenleg a V2 a V1 pedig a szöveges volt.
Minden kép amit benne van a kódban az 565 kódolással van és az összes PROGMEM-ben van.
A font amit használok a páratartalom és a hőmérséklet kijelzésre egy FreeSansBold24pt7b, sajna ennél nagyobb nincs és nem is találtam másikat.
A hold mint éjszakai üzemmód egy 64x64-es kép, a nagy képek 64x64-esek, az állatok és az alsó sorban levő működés jelzők balról jobbra - világítás, fűtés, párásítás, szellőztetés. Ezeknek a beállításához külön menük vannak, éjszakai-nappali üzemmód, minimum maximum hőmérséklet és páratartlom beállítás, és a szellőztetés 5 különböző időpontban ki be kapcsolással és engedélyezéssel.
Az állatok: kaméleon, iguána és kígyó, az állatok ikonja teljesen felesleges csak díszitő elem, ki is kapcsolom mert zavaró sok infó a kijelzőn.Udoroid:"Az alsó sorban levő ikonokat annyira változtatnám meg, hogy ha aktív, akkor van szín, ha nem, akkor szín nélküli és halványabb lenne! Így nem kellene mellé kiírni semmit és több hely maradna." --- Ez nagyon jó ötlet, mert akkor a mértüket is nagyobbra lehet venni és nem kell olvasgatni hogy mi történik.
A hold ikont arébb teszem mert tényleg vizuálisan nem jó helyen van.ViZion:A Gauge-ot valőszínüleg a V3-ba beteszem, ezt a V2-t lezárom. Amióta mutogattam, hogy most épp mit csinálok már a harmadik ember kérte hogy rakjak neki össze egy ilyet, mindenkitől jött egy ki plusz ötlet, hogy ő mit szeretne. Eddig minden benne van. A jelenlegi kijelző egy 2,4 collos méret 240x320 nem nagy, de ma megérkezett egy 3.2-es méret, az már eléggé olvasható oda elég lesz 2 gauge, meg az előbb említett szükés szines megoldás a vezérlésről.
Azért zárom le, mert akkor ha elkészülök a V3-al addigra mindenki továbbadja az infót és majd lesznek mások is.
Pont ma elkezdtem a halloween-i cuccokat összekészíteni.
Ma szét vágtam egy mozgó szemű (alvós) baba szemgolyó tartóját, megvan hogy hogy működik, a szem tetejébe kissé átlátszó tehát lehet bele piros ledet tenni ami az íriszen keresztül tud majd világítani, plusz a szervó motor majd tudja nyitni csukni a szemét is.
Meg valami creepy éneket is fog énekelni.. rendeltem még plusz szemeket is azokat csak random fogom mozgatni a sötétben, sárgás szemvilágítással.
plusz most loptam ötletet egy bányászlámpa lidércfény megoldásra is.
Az ötletek megvannak..
Csak végre lenne időm mindenre... -
Postas99
senior tag
válasz
Undoroid #22653 üzenetére
Köszi mindenki nevében!!
Valamiért én már ismertem ezt az oldalt.
Végére értem a terrárium vezérlőnek is.
[ilyen lett]Meguntam, hogy kvázi szöveges a kijelzőn megjelenő összes infó, inkább nekiálltam grafikusan is megoldani a dolgokat. Vadásztam egy halom ikont hozzá.
A télapó easter egg lesz. Majd csak adott napon fog megjelenni, addig ott nincs semmi.
Nem csak télapó van hanem egyéb is.
A hüllők grafikája valószínűleg már sok a képre és zavaró is. (számomra nem), de most látom hogy túlzsúfolt lett.
Adjatok kérlek egy visszajelzést, hogy inkább anélkül vagy hüllő grafikával lenne átláthatóbb. Nem szükségszerű megjeleníteni.
A többi ikont is próbáljátok felismerni. Csak azért kérem, hogy elsőre értelmezhetőek-e az ikonok.
Minden kritikát szívesen fogadok. -
válasz
Undoroid #22611 üzenetére
Mielőtt leprogramozná valaki amit szeretnél, megnéztem a library-t és van benne olyan, hogy
radio.seekUp();
radio.seekDown();
Vagyis automata keresés. Ezzel eggyel egyszerűbb lenne megoldani, amit szeretnél, kivéve, ha ragaszkodsz ahhoz a négy csatornához.Közben pár sor, amit beilleszthetsz a kódba, ebben nincs benne a gombnyomogató rész, amit biztos egyedül is meg tudsz írni.
// kód elejére
RADIO_FREQ freqs []= {9500, 9700, 10190, 10700};
int freqNum = 4; // csatornák száma az előző sorban
int currentFreq = 0;
// hangolás
radio.setBandFrequency(FIX_BAND, freqs[currentFreq]);
// léptetés
currentFreq++;
if (currentFreq >=freqNum) currentFreq=0; -
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #22571 üzenetére
Sziasztok szakik!
Ismét a segítségeteket szeretném kérni EBBEN az ügyben! Miért is lenne úgy jó valami, amit valaki már egyszer kitalált?
Amin változtatni szeretnék: ez egy előre beprogramozott frekvencia vételére alkalmas. Viszont a freki váltását csak teljes újraprogramozással lenne lehetőség.
Ezen szeretnék változtatni úgy, hogy beiktatnák egy zárókontaktust (gombot) és egyszeri megnyomásra a programban a következő előre beprogramozott frekire ugorna! Így lenne mondjuk 3-4 beprogramozott freki, amik között váltani lehetne...Ha az utolsónál megnyomnám a gombot, akkor visszaállna az első frekire! ( 1 - 2 - 3 - 4 majd a következő gombnyomással visszaugrana az elsőre )
A példafeladataim között még csak hasonlót sem találtam, ezért kérném a segítségeteket!
Az eredeti leírásban UNO szerepel, de NANO-ra fogom cserélni, de ez nem nagy feladat! A nagyobb feladat az az lenne, hogy a példában be kell iktatni egy feltételt és annak a függvényében három+ elágazást. A programozási oldala lenne számomra a kemény dió!
Az lényegtelen lenne, hogy a következő indításkor melyikről indulna! Nincs jelentősége! Indikálni sem kellene azt, hogy éppen melyik szól!
Megköszönném, ha ebben a Vasárnapi hőségben foglalkozna valaki ezzel a kérdésemmel!
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Undoroid #22571 üzenetére
Ennek kicsit ellentmond, hogy a régi NANO -t visszatéve csont nélkül működött.
Az jutott eszembe, hogy amikor az új NANO -t próbáltam betenni lehet egy rövid időre egy raszterrel arrébb került. Nem így lett bedugva, de a fém tüskék érintkezhettek az aljzatban, és ha netán volt valami kóbor feszültség az aljzatban, az elegendő lehetett hogy hazavágja a NANO -t. Persze kérdés hogy milyen feszültség lehetett, hiszen természetesen lekapcsolt tápnál végeztem a cserét.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Undoroid #22558 üzenetére
Egy akku ebben az esetben fölöslegesnek tűnik. Plusz hibalehetőséget vinne bele, hiszen az élettartama sokkal rövidebb az áramkör egyéb elemeinél, érzékeny a hidegre-melegre. Egyébként ha egy áramkör nem bírja a ki-be kapcsolást akkor javítani kell rajta szerintem.
A két modult sajnos nem fotóztam le egymás mellett.
25 mm -es üvegházas bizti ment ki, asszem normál típusú. Eleve jóval nagyobb volt benne az elméletileg szükségesnél: 630 mA -es a tápegység bemenetén. Azért ilyet tettem bele mert a 200-300 mA -eseket kiverte bekapcsoláskor a tesztelési időszakban. Ezt betudtam annak, hogy "ez a tápegység ilyen". Viszont sosem volt olyan hogy az Arduino -t vagy a SIM900 -at hazavágta volna. Ez a tápegység.
A harangot elektromágnes mozgatja, időzítővel ütemezve. Ez már adott volt, nem én csináltam. A vezérlőm csak ennek a 230 V -os betápját kapcsolgatja.
Nem fix időpontokban van harangozás, hanem alkalmanként: mise, temetés, mittudomén. Ez volt a konkrét igény, ezt csináltam.
A rajz egy kicsit hevenyészett :-). Nincs túl bonyolítva.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Undoroid #22474 üzenetére
Ezt nem ússzuk meg.. nem lehet örökké a régi-jó-öreget használni.
Amúgy hifiben is ez megy.. nézzük meg a világ legfejlettebb D osztályú erősítőit, és tegyünk mellé egy XX. század közepi őskövület technológiát.
Melyiket szervizelnénk icipici hozzáértéssel is szívesebben ?
Vagy melyikre van egyáltalán esélyünk, szervizelni azt ?Persze a D osztályú nem az avultatás jegyében lett olyan, amilyen, csak gariidőn kívül ha ezzel baj van, az jó eséllyel kuka, vagy esetleg valaki megpróbálkozik rajta ezzel-azzal, de nagyon nem tud hozzászólni.
Hacsak nem kap túlfeszt egy hálózati anomáliából, valszeg a hűtőm ESP-je tovább fogja bírni, mint a kompresszora.
(Bár a 10 év gar utóbbira megnyugtat, hogy talán nem a full dzsunkát teszik bele).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Undoroid #22471 üzenetére
Hello, én ódzkodtam ezektől egy ideig, de aztán úgy vagyok vele, nem úszhatjuk meg a jövőt. És ezt szó szerint kell érteni.. lehet ragaszkodni a régi tárgyakhoz, autók, eszközök, elektronika, satöbbi, már a csöves DIY erősítőmbe is egy Wifis ESP8266-ot tettem (a fejhallgató erősítőbe meg egy DFRobot Beetle-t, bár az még nem Wifis).. amíg tényleg ilyen okos funkciókat szolgálnak ezek, nekem őszintén ? Nem gond.
Csak hogy kontextust hozzak, új lakás, év elején vettem.
Az első egy Ariston bojler volt, a Lydos Hybrid WiFi hőszivattyús. Abban is valami ilyesmi kütyü lehet, HA-val használható a rendszer, hát mondom alig van difi a sima és a WiFi-s modell között, legyen utóbbi. Egész jó a gyári app.
Most utána ez a Candy hűtő érkezett, de lemondtam a WiFi-ről, ez csak random lett ilyen, nem is figyeltem, utolsó pillanatban láttam meg, óóóóóó mondom akkor katt.
Elvileg a Haier (Candy anyavállalata) okosrendszere is már ismert a HA által, sok szorgos fejlesztő ügyeskedik ügyesen.
De még ez a jövő zenéje.
A főzőlapom azért nem lesz még WiFi-s, sem a sütőm. A mikróm pláne nem, régi Samsung, de ezt tartom, mert szeretem és ezt építem be..
(Óra, power - ennyit tud a két tekerentyű. Semmi csirke hal és egyéb hülye ikonok meg bonyizás - imádom).
A klímám WiFi-s lesz, hétfőn szerelik. Na, ez viszont nagyon praktikus. Szüleim klímájának a távja már le van lakva, szétment, kutyarágta, satöbbi, még előző tulaj által. Istennek sem találunk másikat, lehet vmi egyéb utángyártottat majd lövök Ali-n, ami talán elviszi. Kifejezetten jó lenne, ha WiFi modul lenne a klímában (nincs, 8 éves), most appról tudnák tapicskolva vezérelni.
Szóval már tényleg csak a nagyonbelépő modellekben nincs WiFi, egy kicsit is efölötti, még mindig alapmodellek már egyre több műfajban tudják ezt. Én tényleg nem bánom, eddig a szintig, hogy mondjuk egy HA-ba beintegrálom és reménykedem abban, hogy többé-kevésbé (inkább többé) jó lesz a dolog.
A Google/Alexa/többi AI alapú hangalapú vezérlés és mennyezetből a "lakással" beszélgetősdi abszolút nope, hacsak nem az én saját zárt láncom (ez is jönni fog, meggyőződésem, ilyen vagy olyan opensource formában később).
Valahogy egy kis okosságot - inkább a kényelmét nézve - el tudok fogadni.
Nagyon túltolt futurisztikus formában nem.Pedig az is jön... 20 év múlva szerintem nem lesz eszköz, ami ne lenne integrálható egyik vagy másik nagy globális AI-s akármilyen intelligenciához.
50 év ... ? Pfff.
Egyelőre, óvatosan, de élvezem. Tetszik.
Ezen az alacsonynak mondható szinten, ahol most tart.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Talán még egy gondolat.. ez a hűtő még nem rendel nekem kaját.
A jövő hűtője már fog, amikor majd az élelmiszer ipar is eljut oda, hogy minden csomagoláson lesz valami chip vagy minimum a hűtőkben egy QR kód olvasó és adatbázisból tudja azonnal a kódról, hogy mit tettél bele, lecsippantod, amikor beleteszed és tudja az élelmiszerről, hogy mi az, és mi a gyári lejárata. (Figyelmeztethet akkor, főleg mélyhűtőnél hasznos, anyám most cetlizik azt mondja és mikor deresre van fagyva a cumó, elég nehézkes felmérni 10 mp alatt, hogy mit kéne megenni hamarosan, mert lejár).
A legjobb ekkor az újrarendelés. A hűtőd - mikor kiveszed és vagy kicsipogod, vagy a polc súlyát nézi - tudja, hogy kikerült és kell új belőle.
Erre bnőm háborgott, hogy hát a hűtő ne mondja meg neki, mikor mit akar enni.
Én erre annyit mondtam neki, hogy ettől még lehet változatosan étkezni, elég csak az alap dolgokra ráállítani, hogy mondjuk 2 citromos Danone joghurt mindig legyen, 2 Karaván sajt darab szintén, 1 Gyulai kolbi szintén, 1 kg szeletelt "szögletes" kenyér szintén (francia piritósnak), tej, kis zöldség... ezeket minden nap esszük. Ezen túlmenően pedig nyilván amit ad-hoc megveszel, arról nem kell tudnia, meg figyelmeztetnie sem kell róla minket.A mélyhűtőre is hasznos, ha kiolvasztunk 2 bezacskózott csirkecicit, akkor azt rendelje utána mondjuk.
Szóval .. ha nem a végletekig toljuk túl ezt a "szép új világot", hanem a sok rózsaszínt lehámozzuk róla és csak egészséges mértékig használjuk, szerintem nagyon hasznos tud lenni.
-
biker
nagyúr
válasz
Undoroid #22446 üzenetére
a mozgatást nem őrült módon gondoltam, mondjuk 20-30mp-enként jobbra egy pixel, majd megint, majd vissza meg vissza, úgyse nézi ennyi ideig senki, mert ennyire nem érdekes, mi van rajta
Postas99: nem okoskodás, csak nem olvasol. Már leírtam, hogy a hestore-nál fent van az infó, ellenben minden más forrásban 12V volt megadva, és csak egy helyen leírva, hogy a kék panel az 5V-os. besz..tam, ennyi.
-
-
válasz
Undoroid #22266 üzenetére
...firmware alatt azokat a rögzített, többnyire kis méretű programokat és/vagy adatstruktúrákat értjük, melyek különböző elektronikai eszközök vezérlését végzik el.
Forrás: WikipédiaVagyis egy okoskonnektor szemszögéből nézve a benne lévő esp 01-en futó program (mivel a gyakorlatban bele van "égetve") egy firmware.
-
-
Undoroid
őstag
válasz
Undoroid #21716 üzenetére
Végül ennél a példánál maradtam, de felmerült pár kérdés:
- 1. A példában Leonardo-t használnak és Nekem Uno-m van, ami hasonlít is rá. Az adatlapjukat megnéztem és néhány apróságban térnek el egymástól! Leginkább a kimenetek terhelhetőségeik térnek el jelentősen egymástól! (40mA vs. 20mA a Leonardo javára) Ennek ellenére működhet? Nyilván nem lesz 100%-on hajtva minden szükséges kimenet...
- 2. A rajzon szereplő konvertert nem említi a szerző, de Én egy HW-221-es panelként azonosítottam be! Jól gondolom?
-
vargalex
félisten
válasz
Undoroid #21635 üzenetére
Nekem nincs ESP-01-em, de ahogy a többiek már írták, ott nem megy alapból a deepsleep.
Maga a kód nyilván működne, hiszen 1 db GPIO-t igényel. -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21630 üzenetére
Valószínűleg klón, ami alapvetően nem baj. az 5VDC stab IC-n szoktak spórolni, ezért usb helyett a VCC pin táplálás és az 5 V/ 3 V eszközök tápolása is
különa bejövő tápról/feszstabról javasolt, nem a wemos 3.3 V-ről.Ott csak pár óra adat van, belekattintva asszem 72 óra, Grafanában meg asszem 3 hónap van beállítva, bár alapvetően a hálózati feszt nézegettem, mert harcolok a 230 V-ért, ugyanis 240-253 V van, ami néha 257 is. Talán így fél év levelezés után megoldották, dec eleje óta már 240 V alatt van.
its_grandpa: nyugodtan kapcsolgasd a redőnyt.
2 kollégámnál a computherm termosztátos fűtést kapcsolgatták. Egyikük váltott, a másik meg átrakta másik csatornára, mert 5 db termosztátot kezel, az első az bukó volt. El tudom képzelni, h akkor mi lehet egy társasházas lakóövezetben...
-
-
ViZion
félisten
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #21617 üzenetére
Ugyanaz a 2 IC csak - más kivezetések és körítés. Nyisd fel a shieldet, ha meghal és nézd meg mi van benne :-)
Mi van ha nem az ESP01 altatod, hanem a táp vonalat szakítod meg majd 5 perc múlva visszaengeded? RTC vel ami ugyanazon az I2c buszon ül ez megoldható, csak legyen interrupt lába, már csak egy latch áramkör kell és kész is vagy....
Az első projecteim egyike volt, mondjuk én az RTC-t anno Attiny13A valósítottam meg, így annak az ADC vel mérem az akku feszt is. Mondjuk írtam egy soros portos bitbanget mert hw nincs az AtTiny13A-n, de vannak újabb verziók is kis fogyasztással :-)
Szerk:
UPSZ lehagytam 2 P-s MOSFETet meg TP4056 Lipo aksi töltés és mélykisülés ellen.... -
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #21615 üzenetére
Ismerkedésre nem biztos, h ez a legjobb. Wemos D1 mini és ezen lehet Arduinoval, ESPEasy-vel, ESPHome-val vagy Tasmotával játszani. Nem mindig a legkisebb a legegyszerűbb. Vettem Node MCU-t is, mert sok kivezetés, kis kecses-aranyos... de már a WLED-el is bajok voltak, csak vmi régebbi támogatja, utána törés, amit nem is javítottak az újabb kiadásokban. Szal. a Wemos D1 mini az MCU "etanol"
izé, etalon. Rengeteg leírás, videók, mittomén. ESP-01-nél már az is képzavar, h több féle van hasonló néven, ráadásul a klónokkal ez csak bonyolódik, sok a csapda (OK, Wmosnál is vannak bajos klónok).
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Undoroid #21516 üzenetére
Hogyan ment tönkre?
Nálam az egész GPIO block ment el nyaralni, amikor ventit vezérlő fet hogyismondjam a másik fele is átengedte a 12V v 24V mint kellett volna....
Legrosszabb esetben az IC cserélhető, egyszerűbben ha nem is smd fajta az uno... Mondjuk hőléggel a másik is megy könnyen,,,
-
lanszelot
addikt
válasz
Undoroid #21112 üzenetére
Hello
A duda nem arra kell hogy elküldjem a ....
Hanem arra, ha elbambul és oldalról jön rám.
Ekkor hiába brillogatom a kis bringa csengőt.
Belém fog jönni.
De ha volna mivel jeleznem hogy halihó itt vagyok akkor talán elkerülhető a kórház. Ezért kell hogy hallja.
Ha meg nem ütött el, akkor felőlem azt nyom amit akar utána.
Volt pl hogy kinyitották az ajtót előttem, és a duda mentett meg.
Az új bringámon sajna nincs, csak csengő -
válasz
Undoroid #21093 üzenetére
Viszont amennyiben valamennyire működnek ezek a telefonok, igazából van rá mód, hogy a kijelzőjüket használjuk, akár touch-csal együtt! Úgy emlékszem ebben a topikban mutatta valaki a Vectordisplay projektet, ami régebbi telefonokon is elfutkározik. Elmentettem magamnak, hogy egyszer kipróbálom, de még nem jött el a pillanat. Neked hátha jó lesz.
-
ViZion
félisten
-
-
cog777
senior tag
válasz
Undoroid #20969 üzenetére
Jelen pillanatban a szerver egy esp32 es TCP szerverkent is funkcional. Tehat az esp8266 felebred, elkuldi az homersekletet a kertbol es a padlasrol es elalszik. A szerver folyamatosan mukodik es kijelzi a korabban vett adatokat. Ha bizonyos ideig nincs frissites akkot kitorli az adott szenzorhoz tartozo adatot. Igy tudom meg ha kifogyott az elem ha nincs kijelzes az adott szenzorhoz.
Amugy ezt a valtozatot micropythonban irtam, tuti egyszeru volt.
Most c++-ra irom at es FreeRTOS-t hasznalva. Akarok hasznalni pushovert es arduino cloud-ot. -
-
ViZion
félisten
válasz
Undoroid #20936 üzenetére
Gyors netes keresés 5 V-nál max 30 m-et ír, 3,3 V-nál ca. 1m-et. Ezt instant cáfolom, 3,3 V DHT11 szépen elvolt ca. 2 m vezetéken (nem hajszál vékonyon, az igaz). A táv növelhető is, nem próbáltam [link]
Melyik szenzorral építesz? Ha nem kell pára, akkor Dallas szenzor, onewire és kb-szinte végtelen méterek.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Gyúrósok ide!
- S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- bambano: Bambanő háza tája
- Androidos tablet topic
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- További aktív témák...
- AMD Ryzen 7 7700X - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Apple Watch ultra 2 49mm Natur Titanium, Új, 1 év Apple garanciával
- Gamer PC - R5 5600, RTX 3060 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP Zbook 14 laptop (14FHD/I7-G5/8GB/128SSD/MagyarVilágítós)
- Jó áron ÁRON ELADÓ! Üzleti HP Elitebook 1040 G9 Laptop! / i5-1245U 16GB 256GB
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! MacBook PRO 13" 2020 4TB3 - i5 I 16GB I 512SSD I OS X Sequoia I Cam I Gari!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Update 06.13. Bomba árak 2025-ben is! Üzleti - Consumer laptopok DELL FUJITSU HP LENOVO
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA MSI 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged