- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Motorola Moto Tag - nyomom, követ
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Második bétánál jár a One UI 8
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tibi-d #23620 üzenetére
Köszi !!!
Ügyes
A kis csöves fejhallgató erősítőm volt az első, őt is standby-ba teszi a főkapcsoló, Arduino ON (Dfrobot Beetle) és a bekapcsológomb körüli LED nyomja a fade-et
Ha megnyomom 1x, behúzza a fő toroid primerjére a 230V-ot és indul a boogie. Ha megint megnyomom a gombot, elengedi. Ha áramszünet van, elenged (tehát monostabil a relé), ergo ismét áram kell rá az Arduino-tól és behúzva megtartani végig ON állapotban.
@rednifegnar: adatlap úgy írja, hogy trigger áram 12mA max, tehát ennél kisebb is lehet. Az ESP gyönyörűen tartja a 3.3V-jával amúgy.
-
Postas99
senior tag
válasz
tibi-d #23297 üzenetére
Az ADS modul memóriával vagy anélkül működik? Az ellentettjét kipróbáltad már?
Onnan tudsz adatot beolvasni?A DUE 2 i2C porttal is rendelkezik.
Wire uses
#define PIN_WIRE_SDA (20u)
#define PIN_WIRE_SCL (21u)
and Wire1#define PIN_WIRE1_SDA (70u)
#define PIN_WIRE1_SCL (71u)
observe which instance is used by your library e.g.#define WIRE Wire1 or #define WIRE Wire
if library is using Wire then its default i2c at pin 20 and 21.if library is using Wire1 then its i2c at pin 70 and 71 near AREF.
Esetleg meg tudnád osztani az eeprom írási részt?
-
válasz
tibi-d #23296 üzenetére
Features
• Low-voltage and Standard-voltage Operation
– 2.7 (VCC = 2.7V to 5.5V)
– 1.8 (VCC = 1.8V to 3.6V)
• Internally Organized 16,384 x 8 and 32,768 x 8
• Two-wire Serial Interface
• Schmitt Trigger, Filtered Inputs for Noise Suppression
• Bidirectional Data Transfer Protocol
• 1 MHz (5V), 400 kHz (2.7V, 2.5V) and 100 kHz (1.8V) CompatibilityAz adatlapja alapján támogatja a kisebb feszültséget is, kisebb sebesség mellett. Lehet szintillesztő nélkül is működik, kisebb i2c sebességen.
A két adatlábon kívül azért lenne jó tudni a kapcsolás többi részét, mert sok egyéb probléma is lehet, ami miatt nem működik.
Ennél többet nem fogok tudni hozzátenni, sajnos nincs tapasztalatom se eeprom-okkal, se DUE lappal.
-
-
PHM
addikt
válasz
tibi-d #22549 üzenetére
Tudom, de egyrészt mikrovezérlővel elegánsabb,
másrészt úgy gondolom, kezdő projektnek ez ideális lenne.
Ráadásul azt elfelejtettem írni, hogy a késleltetés idejét 30 és 90 perc között
kell beállítani, ami valljuk be, egy CD4060-nal sem annyira egyszerű.
Nem beszélve arról, hogy később, ha netán kell, ezt csak hardveresen tudom módosítani. -
válasz
tibi-d #22303 üzenetére
Az a ~0,7mA, ami azon át tud folyni, szerintem egész biztosan nem tud kárt tenni semmiben.
Most azon gondolkodtam el, hogy a védő diódán keresztül amúgy meg tudja táplálni magát a uC-t (kb. 4,3V jutna a Vcc lábra), ha nagyobb áram érkezne, egészen addig nem lenne attól sem baja, amíg a bemenetet védő dióda túl nem terhelődik, ezt viszont sajnos nem tudom, mekkora áram lehet. -
Janos250
őstag
-
Gergosz2
veterán
válasz
tibi-d #22222 üzenetére
Mivel a string egy char array, ezért string vectorhoz egy char mátrixot kell deklarálnod. Erre azért lesz szükséged mert ahogy te próbáltad, úgy nem azonos hosszú is lehet egy egy sor, amire hisztizni fog a compiler.
Példa
char myStrArray[3][10]= {"asd", "asd1","asd12"};
Értelemszerűen a "" miatt a /0 is ott lesz mindegyik végén
B opció, ugyanez pointerrel :
char *myStrArray[3]= {"asd", "asd1","asd12"};
-
-
Postas99
senior tag
válasz
tibi-d #21695 üzenetére
Én a helyedben 1 db-ot vennék és először tesztként összeraknék egy teszt padot mert mint mondtam az analóg értékek mérésénél pontosan tudnod kéne megállapítani pl egy 10% 20% 30% ... 100% nedvességtartalmat. Amúgy ez a cucc egy kalap sz@rt nem ér.
Ehhez a cucchoz magadnak kell ezeket az értékeket is megállapítani. Tehát azzal fogod tölteni az időd nagyobb részét, hogy először felállítasz egy jelleggörbét kezdve azzal hogy pontosan a megfelelő mennyiségű vizet kell a talajhoz hozzádani, majd azt szárítani várni míg kiszárad, majd újra a talajt nedvesíteni stb... és akkor még mindig nem tudod hogy milyen talajról beszélünk.Ha nem is akarod megfogadni a tanácsomat, csak arra kérlek, hogy nézd meg ezt a linket ahol tesztelték a különböző talajnedvesség érzékelőket:
[ITT] -
válasz
tibi-d #21695 üzenetére
Az analóg jelek feldolgozásához, és a kommunikációhoz melyik mikrokontrollert célszerű választani?
Nedvességmérést még sosem csináltam, nem tudom milyen érzékenységű/felbontású ADC kell hozzá, de szerintem bármilyen 8-10 bites ADC jó lehet, és azt gyakorlatilag az Attiny13-tól felfelé bármelyik mikrokontroller teljesíteni tudja. Szóval a kommunikáció fogja inkább eldönteni, hogy mit kéne használni.
-
-
JulianSinulf
őstag
válasz
tibi-d #21688 üzenetére
Korábban mást írtál: "Amikor minden használatban lévő rekesz a szobában van, akkor lehet kiadni a mérésre a parancsot."
Akku helyett lehet próbálkozni szuperkapacitással, ha az elképzelésednél maradsz. De szerintem nem fog átmenni elég teljesítmény az indukciós tekercseken, főleg, hogy meg sem áll a rekesz. Legalább is én jóféle indukciós töltés megoldással még nem találkoztam, de már rég kerestem rá.
Ha valaki esetleg ismer ilyet, akkor ne tartsa vissza, mert az viszont engem érdekelne.FM adó helyett még mindig a BT kapcsolatot részesíteném előnyben. Így, hogy csak egy készülék fog üzemelni, nem lehet gond az átvitellel a sok rekesz miatt.
-
Postas99
senior tag
válasz
tibi-d #21688 üzenetére
Nem javaslom a rádiós jel használatot. Miért nem saját wifi háló inkább és oda kommunikálnának az eszközök. A rádiós jel esetén nincs olyan mint az IP kapcsolat esetén tehát nem jelzed vissza hogy az adott packet megérkezett. Nincs ACK. Ne ezen bukjon el a mérés.
A rádiós átjelzés jó egy autó riaszótóhoz vagy bármi máshoz, de én pont erre a feladatra mellőzném az ilyen adatküldést. -
biker
nagyúr
válasz
tibi-d #21680 üzenetére
Akkor a gond az, hogy a rendszer maga rossz.
Termőtalajban termeszteni, felügyelet nélkül, öntökönszúrás. Aeroponikus rendszer, ebb and floww, netán dwc elmegy automatán. Ott be kell lőni a tápoldat szintet, tartályban mérhetö, van automata adagoló ami utánállítja az N-p-K arányt. Agyaggolyónem rothad be ha túlöntözöd, lefolyik
De állami projekt, ott nem szakértők építenek -
JulianSinulf
őstag
válasz
tibi-d #21680 üzenetére
Akkor megoldásként fel lehet keresni a telepítő céget, hogy egészítsék ki a terméket még ezzel, meg azzal.
Ha jól értem, akkor a méregdrága eszközöket sem felügyeli senki közvetlen közelről?
A növény a kamrából egy szintén zárt mérőhelységbe megy és onnan vissza?
A vezérlő egység, ami a kamrán belül lenne, valahonnan kellene áramot kapnia. Mi lenne, ha a kamra alját bekábeleznétek, a rekeszek aljára érintkezőket szerelnétek és az elektronika ezen keresztül kapná a feszültséget, nem akkuról. Persze ehhez az kell, hogy elég pontosan kerüljön a rekesz a helyére. Meg olyan érintkező, ami ellenáll a nedvességnek.
Egyéb esetben a tudásom alapján maradna az alacsony fogyasztású BT-s kapcsolat. Az elektronika fogyasztását le kell mérni és az alapján számolható, hogy mekkora akku kell.Amúgy neked mi volt az ötleted? Írtad, hogy van valami. Kíváncsi lennék rá.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
tibi-d #21674 üzenetére
A cél még mindig nem világos. Mármint a talajvizsgálatnak mi a célja?
Ez alapján állítják a kamra paramétereit? Nem hiszem, hiszen vizsgálják a növényt is. Ez alapján viszik ki a rekeszt? De, ha egyszer mindegyiket kiviszik naponta, akkor szintén nem hiszem.
Vagy csak adatgyűjtés a cél? Ez nagyon valószínű. De akkor meg ehhez is valami kalibrált cucc kellene, nem hobbi eszköz. Ha már van egy csomó méregdrága eszköz...Ha már úgyis kint a rekesz naponta, akkor akár akku-t is lehet cserélni az elektronikában. Már nem kell 3 hónapban gondolkodni, elég 1 napban. Nagyban leegyszerűsíti a feladatot.
Jeltovábbításon sem feltétlen kell gondolkodni. Mikor kiviszik, ki is lehet olvasni. Akár mérhetne egész nap.
Amúgy is kérdéses, hogy az elektronika majd mennyire fogja bírni a környezetet. Az akkunak sem mindegy. -
biker
nagyúr
válasz
tibi-d #21674 üzenetére
Csak hogy értse mindenki: A nedvességmérő (4db szenzor / tálca) fixen a tálcán van, és mér, akár mondjuk 10percenként mérhetne és átlagolhatna, vagy görbét is rajzolhatna, és mellé a 4 cserepet a tálcával mozgatja ki egy automatika valamilyen más mérést végezni?
Egyébként az egészhez szerintem elég lenne 4 mérő, hiszen ha kijön a tálca egy zsilipkapun, akkor megáll, 4 pneumatikus kar belenyomja a 4 szenzort, és megmondja, az AB1234 tálca 4 cserepének mi a nedvességtartalma.vagy négy csóri érzékelőt beleteszel a cserépbe, középre egy 5pólusú gyorscsatis síns valamit, és erre nyom rá egy mérőelektronika, nem a cserép földjébe, és akkor tudja, ez a 4 cserép mi volt. és nem szerelsz 150 elektronikát 150 akkuval értelmetlenül.
Kicsit úgy érzem, megint egy olyan részfolyamatot ismerünk a teljes egész nélkül, ami nem vezet előre. de ne legyen igazam.
-
Ton-ton
tag
válasz
tibi-d #21674 üzenetére
Szerintem kicsit fordítani kell a gondolatmeneten.
Alapból minden egység mondjuk óránként felébred, mér, és elküldi az adatokat. Azzal nem kell foglalkoznia, hogy a központi egység ezt eltárolja, vagy sem.
Azért kellene így, mert ha jól tudom, hibernált állapotban nem tudja figyelni az adatforgalmat.
Esetleg annyit lehet még variálni, hogy amikor a központ el is tárolja az adatokat, azt visszajelzi, így az egységek tudni fogják, hogy most 10 órán keresztül nem kell mérniük...
Azonban rtc-re (óra modul) is szükség lesz ehhez. Ha jól tudom a talajnedvességet egy szimpla ellenállásméréssel sokták megoldani. Ehhez jellemzően két rozsdamentes acél rudat nyomnak a talajba (egyenlő távolságra).Szükséged lesz egy nagykeres cégre is. Illetve, ez nem is biztos, tudtommal már az áramköri paneleket gyártó kínaiak össze is forrasztgatnak. Utána már "csak" be kell dobozolni. (250 darabnál az sem kis munka)
-
dew28
aktív tag
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
Naponta egyszer minden kamrában lévő növény földjének a vezetőképességét meg kell mérni, 3 hónapon keresztül.
vs
A mérés időpontját a személyzet állítja be a központi egységen
Namost, ha minden nap csak egyszer kell merni, akkor nem mindegy hogy mikor? ahhoz lehet fixen igazitani az ontozest is, ha automata (gondolom), vagy az hogyan oldodik meg?
Tapoldatozas van?A rekeszeket egy automata rendszer mozgatja
Milyen idokozonkent? napi egyszer mondjuk mindegyiket atmozgatja? van a rendszerben rekeszkovetes/azonositas?Mi legyen az energiaforrás?
Mi egy rekesz felepitese? hogy nez ki? hol van benne/rajta hely, ami nincs utban az automatikanak? mekkora hely ami rendelkezesre all per rekesz?Milyen kommunikációval adják át a mérési eredményeket?
Mi a meroszenzor? milyen protokollon kommunikal?
A kozponti egyseg a kamra kozepen van, vagy valamelyik vegeben? Az milyen vez. nelkuli technologiakkal kompatibilis?stbstbstb
-
vegyszer
addikt
-
Postas99
senior tag
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
Kapásból lenne néhány kérdésem:
A 4 növény földjének kell külön külön megnézni a vezetőképességét vagy
[ . . ]
[ . . ]
egy rekesz 1 érzékelő?
Miért nem kapacitás vizsgálat? Vagy eleve a vezetőképességét így tervezted?
A föld amiben a növények vannak az minden egyes növénynél ugyanaz, vagy más és más, agyagos, homokos satöbbi ahol eleve más éréket mérsz minden föld esetén.
Lehet-e kábeles megoldás az érzékelők felé, a mérőegységektől (Rekeszenként)? -
ViZion
félisten
válasz
tibi-d #21658 üzenetére
tudom...tudom... én egy ESP
bu....ehh megszállott vagyok. Rekeszenként ESP8266, pl. Wemos D1 mini bőven elfér akkuval együtt. Ami a problémás szerintem: "A mérés időpontját a központi egység vezérli."
Nem lehet itt kompromisszum, h pl. óránként mérés, vagy ilyesmi? Mert random időnkénti mérésre sleep-et nem igazán lehet beállítani, úgy meg az akku kérdéses. B tervként lehetne mérés X időnként, amit egy fix tápos ESP "serverre" küldene, a központi egység meg kiolvassa, amikor akarja. -
-
válasz
tibi-d #21465 üzenetére
A gondom az, hogy az adatok vegyesen integer, float típusúak.
Hány tizedesjegyig használod a float típust? Mi lenne, ha például teszem azt 3 tizedes jegyig érdekel, akkor beszorzod 1000-el, és az eredményt int típusba tárolod, majd felhasználáskor visszaosztod?
Ha van elég RAM, akár string-ként is tudod tárolni a bevitt adatokat. -
válasz
tibi-d #21462 üzenetére
Ez rengeteg összehasonlítással jár
Feltételezem azért, mert a változók nem tömbben vannak! Ezt kellene először átírni, egyébként a leírt megoldás teljesen életszerű szerintem. Másik megoldás, hogy a változónak a címét (&valtozo) átadni az adatbevitelt intéző függvénynek, ha a tömb valami miatt nem megoldható, illetve a menü/funkció váltásakor a változó címét egy pointerbe eltárolni és később azt használni az értékadáshoz.
Ráadásul amíg a keypadon pötyögik az adatot, a főprogram áll.
Annak nem kéne állni, át kellene írni, hogy adatbevitel alatt ne blokkolja a futást. De csak a kód ismeretében tudnék ebben segíteni, ha gondolod, tedd fel valahová, ha nincs benne ipari titok.
-
Postas99
senior tag
válasz
tibi-d #21187 üzenetére
Ugye az első ötlet az volt hogy egy analóg fényorgonát mellétennék és a fényorgona kimenete vezérelne egy COB vagy Power LED-et. ami a hangnak megfelelően elő tudna idézni egy hasonló stroboszkóp effektet mint maga a villám a természetben.
Erre kerestem megoldást a MSGEQ7 IC-vel, analógot kilőttem mert csak 1 DFMinit használnék 1 PC hangszóróval, de ugye már limitált az idő és ninca kedvem arra várni hogy megérkezzen. Le tudnám programozni hogy kb úgy nézzen ki mintha villámlás történne a hang lejátszát közben. Csak szeben ée elegánsabban szerettem volna megoldani. De jó ötleteket kaptam, így marad az. Nem is akarom túl bonyolítani így is egy vasárnap ráment amíg találtam megfelelő holló hangot - de jó hogy vannak madártani intézetek ahol mindent dokumentálnak -, ez a projekt ott tart hogy tegnap megérkeztek a ledek amikből max 2-3 db 3W-os COB ledet vagy 1 db 10W-os Power LED-et fogok felhasználni. Több felesleges, úgy is csak alulról szeretném "megvilágítani" a hollót, aminek a szemét piros ledekkel helyettesítem, annyi az extra hogy mindkét szemet külön vezérlem ezért tudni fog kacsintani is.
A program pedig valahogy így futna le
0, villámlás - stroboszkóp hatással együtt
1, hollóhang
2, Szemek villogtatása.
3, Random szem villogtatás
4, csönd.
5, Random szem villogtatás
6, csönd..
Majd minden kezdődik előröl. Ide lehet érdemes lenne valami mozgásérzékelőt hozzátennem ha felé közelednek. -
válasz
tibi-d #21163 üzenetére
Jó kis svájci bicska, de igazából nem tudom, hogy mi lehet az a feladat, amit csak ezzel lehetne elvégezni, két elavult cél uC van egy lapon. Akkor jöhet jól, ha kell a wifi és nagyon sok portot kell vezérelni, ami 5V logikát használ, emiatt egy ESP32 vagy STM32 használata kényelmetlen lenne a szintillesztés miatt. Esetleg van otthon egy csomó UNO shield, és jól jönne a láb kompatibilitás.
Te mire használnád?
-
-
válasz
tibi-d #19410 üzenetére
anélkül, hogy az egészet kétszer le kéne gépelni.
Persze, CTRL+C, CTRL+V
Persze, ezer féle megoldás lehet rá.
Ha ilyen egyszerű a feladat (csak egy összeadás-kivonás csere), akkor a legegyszerűbb a matematikai megközelítés:
int szorzo=a?-1:1;
c=a+b*szorzo;
d=a+c*szorzo;
e=b+d*szorzo;vagy
c=a+b*(a?-1:1);
d=a+c*(a?-1:1);
e=b+d*(a?-1:1);Ha bonyolultabb, akkor függvénnyel:
int muvelet (bool a, int egyik, int másik) {
return a? egyik-másik : egyik+másik;
}
c= muvelet(a,b,c);
d= muvelet(a,e,f);
e= muvelet(a,x,y);vagy csak beteszed a fenti műveletet a kódba:
c= a? egyik-másik : egyik+másik;
d= a? egyik-másik : egyik+másik;
e= a? egyik-másik : egyik+másik;Vagy ha gyors kódot szeretnél, és keveset gépelni, a kettőt lehet kombinálni, ha függvény helyett makróba teszed azt az egy sornyi kódot:
#define MUVELET( a, egyik, másik) ({ a? egyik-másik : egyik+másik; })
c= MUVELET(a,b,c);
d= MUVELET(a,e,f);
e= MUVELET(a,x,y);vagy
#define SGN(a) ({a?-1:1;})
c=a+b*SGN(a) ;
d=a+c*SGN(a) ;
e=b+d*SGN(a) ; -
ekkold
Topikgazda
válasz
tibi-d #19360 üzenetére
Ha a feltételek egymást kizáró relációban vannak, akkor kérdés a gyorsaság
Ebből a szempontból nézve is a második verzió a gyorsabb.
Viszont akkor lehetne if()....else.... ágat létrehozni, hogy a harmadik feltételt ne is vizsgálja ha a második teljesült. Ez még egy hajszálnyit jelenthet sebességben. -
válasz
tibi-d #19338 üzenetére
Nem a timert állítod le, csak letiltod az interruptot. Annyi mellékhatása lehet, hogy egy interrupt kicsivel később fog kiváltódni, mert két flag egyszerre szükséges hozzá: a timer interrupt és az interrupts enabled. A timer lefutásával beállítja az interrupt flag-et, az úgy is marad, amíg a másikat újra nem engedélyezed.
Ha a timert az interrupton belül inicializálod, akkor értelemszerűen onnantól annyival el lesz csúszva. -
válasz
tibi-d #19213 üzenetére
Talán megvan.
A kiértékelés részt (if (NumString.length()...
) előre tenném, és returnnel lépnék ki belőle, ugyanis a számbevitel rész most nem tartalmaz vizsgálatot az idő lejártára vonatkozólag, időn túl is elfogad még egy billentyű leütést.
Szerintem így a várt módon fog működni:void Numpad() {
int I;
float F;
if (NumString.length() > 0 && (millis() - KeyTimer) > 2000) {
I = NumString.toInt();
NumInteger = I * Inv;
F = NumString.toFloat();
NumFloat = F * Flo;
NumString = "";
Inv = 1;
Flo = 1.0;
return;
}
//Billentyű leütésre várás
key = keypad.getKey();
//Leütött billentyű kiértékelése
if (key) {
KeyTimer = millis();
if (key == '#' && Inv == 1) {
Inv = -1;
Flo = -1.0;
}
if (key >= '0' && key <= '9' || key == '.') {
NumString += key;
}
}
} -
válasz
tibi-d #19211 üzenetére
Hát a kód ismerete nélkül erre esélytelen válaszolni
Talán nincs pergésmentesítve a bemenet.
Nem tudom mit kezdesz a bevitt számokkal, én az A B stb gombokat kineveztem + - műveletnek, nem időre megy a bevitel, hanem addig, amíg meg nem nyomom az egyiket. A C a törlés, nyilván -
Janos250
őstag
válasz
tibi-d #19125 üzenetére
Talán ez a lap segít.
Sok minden van benne, lépésről lépésre tárgyalja a web szervert, és a html-t, végén még AJAX is van.
ESP8266-ra csinálja, de ugyanez megy ESP32-n is.
Nem mindig a legegyszerűbb végét fogja meg a dolgoknak, de attól még - szerintem - jól használható kezdésnek.
https://www.cspista.hu/2020/arduino20_16.pdf -
daninet
veterán
válasz
tibi-d #19125 üzenetére
A HTML egy dolog, neked AJAX is kelleni fog, hogy az oldal újratöltése nélkül interakcióba tudj lépni a dolgokkal. HTML nagyon statikus, az csak egy megjelenített oldal, az hordozza majd a tartalmat amit beleépítesz.
Vannak kész ajax könyvtárak esp-hez egyébként viszonylag könnyű implementálni. Elsőre nyilván minden nehéz lehet. -
Janos250
őstag
válasz
tibi-d #19115 üzenetére
Na, akkor html-t kell apránként megtanulni.
Ebben én nagyon gyenge vagyok, nekem is itt szoktak segíteni.
Szerintem kezd el apró lépésenként.
Elsőként rakj ki gombokat, amik valamit a ESP-n csinálnak, pl. ledet ki/be kapcsolnak.
Például az Arduino IDE példáiból ezzel:
Fájl/Példák/ESP32 Dev module/SimpleWiFiServer
Aztán lehet menni lépésről lépésre, megtanulni a HTML alapvető elemeit.
Ebben a témában pl. Aryesnek van nagy gyakorlata. -
válasz
tibi-d #19089 üzenetére
Egy rém egyszerű példa kód Janos250 kolléga jóvoltából.
Ezt könnyen tudod módosítani, a felület pedig egyszerű HTML, csak arra figyelj, hogy ha JS-t, CSS-t használsz, lehetőleg integráld bele az oldalba, ne külön fájlként töltsd fel, csak komplikálja a dolgokat -
Janos250
őstag
válasz
tibi-d #19035 üzenetére
"a tableten állapot megjelenítést kellene létrehozni."
Ezért lenne előnyös a websocket, mert az közvetlenül a WEB lapra tud írni. Ha másodpercenként kellene újra felépíteni a kapcsolatot, az nem lenne előnyös. Van persze más is, ami nem szakítja meg a kapcsolatot, de ez a legegyszerűbb, vagy legalábbis legelterjedtebb.
Vagy esetleg AJAX, de inkább websocket.
A http fejlécében normál esetben ott van, hogy szakítsa meg a kapcsolatot. -
Janos250
őstag
válasz
tibi-d #19032 üzenetére
Az androidos telefon nekem a táskában van kikapcsolva, és csak ha GPS, vagy net kell, akkor veszem elő, ezért arról nem tudok nyilatkozni.
A TCP önmagában elég gyors, de ha minden egyes forgalmazás után megszakítod a kapcsolatot, és mindig újra építed, az lassú. Ezt csinálja a TCP-re épülő http.
Ezért raktak a http fölé még egy réteget, hogy ne szakítsa meg a kapcsolatot, hanem tartsa fenn. Ez a websocket.
UDP gyors, de nincs ellenőrzés, hogy megjött-e az adat, vagy valaki útközben lenyelte.
Ha simán felépíted a WiFi-re épülő kapcsolatot, és nem szakítod meg, hanem fájlként írsz rá, olvasol róla, bármelyik C, C++ file-kezelő utasítással, akkor az - nekem úgy tűnt - elég jó sebességű.
WEB lapra írásnál nyomtatható karakterek kellenek, tehát bináris adat egyszerű átvitelénél WEB lapra, akkor base64 kódolás kell, ami 3 bármilyen byte-ból csinál 4 nyomtathatót. A túloldalon meg vissza. -
-
Janos250
őstag
válasz
tibi-d #18479 üzenetére
"Lehet, hogy rosszul tettem fel a kérdést."
Lehet, hogy rosszul tettem fel a választ
Ár/érték arányt írtál. Egy régi, másra már nem használható, gyakorlatilag ingyen régi telefon, vagy tablet beleapplikálása a dobozába. Ennél olcsóbb, azaz ingyenes megoldást keveset találsz.
Persze vannak más verziók is, itt valaki éppen mostanában küzd grafikus kijelzővel, mert egy általános könyvtárat használ, amin mindent be lehet ( sőt, kell!! ) állítani, ezért macera. -
válasz
tibi-d #18437 üzenetére
Ennél sokkal egyszerűbb módszer, hogy az adott gombhoz tartozó számot rögtön beteszed egy integerbe, majd a következő gombnyomáskor szorzod tízzel és hozzáadod az éppen megnyomott értéket. Úgy is mondhatnám, hogy
int szam = 0
while(megnyomott_gomb != # ){
szam = szam*10 +megnyomott_gomb
}
(pszeudó-kód) -
válasz
tibi-d #18062 üzenetére
Áh, köszi, hogy megírtad, soha az életben nem jöttem volna rá, hogy ez lehet a gond
Egyszer jártam pedig hasonló cipőben: egy ősrégi laptop IDE HDD-jére kellett adatot másolni, egy USB-s külső adapterrel. Az istennek sem sikerült, állandóan írási hibával elszállt a folyamat, mire rájöttem, hogy túl gyors neki az usb 2.0 sebessége. Volt otthon egy szintén ősrégi 1.1-es usb hub, arra dugtam az adaptert, na az annyira lelassította az adatátvitelt, amit már a hdd is tudott követni
-
válasz
tibi-d #18027 üzenetére
Mikor néztem, még nem volt ott.
5V tápot adsz neki? Mert ott a lapon a konverter.
A jobb alsó chip nem tudom miféle lehet, talán az maga a szintillesztő chip, vagy az végzi az illesztést, ebben az esetben nem tudom, hogy a külső pinek felé milyen feszültségszint van, a külső illesztés mégis csak indokolt lehet a uC védelme miatt.Jó lenne inkább 3.3V-os SD kártya modult használni, ez így nem életbiztosítás.
-
válasz
tibi-d #18023 üzenetére
Hát pont ez az. A modul 5V-ra készült, az SD kártya 3.3V-tal működik, ami azt jelenti, hogy a modulon van belső szintillesztés. Ha ezt 3.3V-ról szeretnéd használni, az illesztést ki kell iktatni mert emiatt nem működik a kommunikáció. A konkrét modul ismerete nélkül ez persze csak feltételezés.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tibi-d #17823 üzenetére
Ha ablakként tekintesz a memóriára és azt indexelve a tömböt körbeforgatod, akkor 2 * 128 byte memóriába vígan meg lehet oldani a 2x 300 adat memóriában tartását és abban a 100 [ms] pedig el tudod kezdeni kiírni SD re mondjuk 2x20 ával, mert akkor 5 * 100ms alatt kiírtad a 100 adatodat, majd megvárni hogy megint 2*100 összegyűljön. A triggerkor meg beszélgethetsz a RTCvel és kiírhatod SDre meg az okot is..
Én fix filenevet használnék és a végére raknám az új adatokat mindig. de kinek mi.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- PROCASTER 40UNB700 40" 101cm televízió + Számla + Garancia
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Inspiron 7400 - i7-1165G7 I 8GB I 512SSD I 14,5" 2K I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest