- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Google Pixel topik
- Megvan, milyen chipet használ a Pura 80 Ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Olcsó Galaxyk telepíthetik a One UI 7-et
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tonermagus #17949 üzenetére
TTL-UART-hoz nyugodtan használhatsz feszültségosztót.
I²c-nél és 1wire kapcsolatnál van szükség aktív illesztésre a 3 állapotú adatvezetékek miatt. -
Béééla
őstag
válasz
tonermagus #17428 üzenetére
Az ESP-k nem jönnek gyárilag flashhel (a panelokra tesznek, ez max akkor érint ha saját nyákot tervezel a nyers kontrollerrel).
Vagy az EEPROM-ot hiányolod, modern mikrokontrollerekben mar csak flash van, amit akár írhatsz is. Eszköztől függően akár el is különítenek ilyen perzisztens user adat számára szánt flasht, nehogy elcímezd és felülírd a progid.
Kell az StM-ekben is ilyen tár. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #17428 üzenetére
Igen.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #17421 üzenetére
Az STM32-ben használható a flash, van hozzá arduino könyvtár, tehát el lehet menteni bele dolgokat. Ez egyúttal saját tapasztalat is. Az STM32F103C8T6-ban (BluePill) alapból 64k flash van, de több olyan példánnyal is találkoztam amiben a 64k feletti részt is tudtam írni és visszaolvasni, egészen 128k-ig. A kínából vásárolt procikat (alapból 72MHz-es) 104MHz-ig tudtam felhúzni, de itthon vettem eredeti STM32F101 procikat, (névlegesen 36MHz-es) amelyek 128MHz-en is vidáman működnek, sőt a nem létező USB (az adatlapja szerint nincs benne) is kifogástalanul működik....
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #17418 üzenetére
Szia,
egyet tudok mondani, hogy chiphiány van így mindennek felfele megy az ára.
ESP meg egyre több okos kütyübe teszik, így a kereslet megy felfele....Vannak kisebb ESP32 devboardok amin csak max USB to Serial van meg 2x 2 sor tüske.
Ami nekem van belőle az 49*47 mm, de szerintem van kisebb is...[link] valami ilyesmi, sajna az oldalon nincs fennt a fizikai méretei. Ezen úgy is lehet olcsósítani, hogy magadnak tervezel egy boardot....
De találtam másikat is : [link] 31 x 39 mm
-
válasz
tonermagus #17421 üzenetére
Mit gyártasz belőle, mekkora darabszámban?
-
Janos250
őstag
válasz
Helló!
Ha csak az anyagiak miatt akarsz átállni, nem biztos, hogy túl jó ötlet.
Ahogy írtam is, az 1000 Ft körüli ár irreálisan alacsony. Általában a legolcsóbb lehetőségek kettőezer+ néhány száz Ft. Ezek a reális árak. Hogy mi hogyan fog változni, arra én nem merek jósolni.
A nagy tömegben eladott verziók két méretűek. Van egy kisebb, és egy nagyobb. Mindkettőn rajta van az antenna is ebben a méretben.
A kisebb:
https://raw.githubusercontent.com/Nicholas3388/LuaNode/master/images/ESP32_dimension.pngA kívánalmaid szerint lehet jobban jársz egy STM32-vel:
https://www.aliexpress.com/item/1005003112693578.html
Én régebben, mikor használtam őket, még 100 Ft alatti áron vettem, talán most is van még olcsóbb.
Van Alin olcsóbbnak tűnő is:
https://www.aliexpress.com/item/1005003753891882.html
nem teljesen világos, mi a különbség az eladó által felsoroltak között, hogy kétszeres árkülönbözet is van.
Vagy például ez:
https://www.aliexpress.com/item/1005002950458460.htmlVagy megveszed csak az ESP32 SMD "kockát", és azt rakod fel, az árban elég jó.
-
válasz
Esetleg a raspberry nano pi?
-
válasz
tonermagus #17322 üzenetére
"a feszmérő áramkör és az arduino áramköre nem volt közös GND-re kötve"
Azt meg hogy? Úgy nem is működhetne az egész.
-
And
veterán
válasz
Itt egy lehetséges és igen általános védőáramkör: [link]. A graetz híd felesleges (meghamisítaná a mérést), viszont az ellenállásosztó a mérendő tartomány miatt nyilván nem hagyható el a linkelt megoldás bemenetéről. Arra ügyelj, hogy a kontroller analóg bemenete felől nézve a forrásimpedancia - az Rs ellenállás plusz a rajzon nem szereplő feszültségosztó tagjainak párhuzamos eredője - lehetőleg ne legyen nagyobb 10 kΩ-nál.
-
válasz
Mindenképpen csak passzív elemekkel szeretnéd kiegészíteni az Arduinot?
Nekem erre a felhasználásra első körben egy SPI-on kommunikáló izolált IC jut eszembe. Ott nem lesz gond a visszatáplálással, és talán olyat is találni, aminek van polaritásfüggetlen verziója.
-
válasz
tonermagus #17217 üzenetére
Mi lesz ez, valami labdajáték, vagy hasonló?
1. nemigen jelent akadályt, sőt, akár még jól is jöhet, ha szeretnéd a hatótávolságot pontosan behatárolni, mert ha megfelelő szögben leárnyékolod a vevőt, egy távolságon túl nem kap jelet. Egy tsop vevő 120°-ban vesz, de mivel filléres cucc, semmi akadálya, hogy teleszórd vele a célpontot, hogy minden irányt le tudj fedni.
2. a pára ilyen kis távolságon nem hiszem, az eső talán ronthatja a vételt, ezt ki kell tapasztalni, de ha például saras lesz az adó vagy a vevő, az kitakar(hat)ja a jelet.
-
válasz
tonermagus #17156 üzenetére
Infra LED + tsop IRreceiver? 1 méteren belül elég jó hatásfokkal működik.
-
Janos250
őstag
-
válasz
tonermagus #17156 üzenetére
A "tárgy"-ban lévő elektronikában követelmény, hogy passzív legyen?
Egy lecsökkentett TX poweres ESP-t (vagy herpákolt antennásat) ha beleteszel, egy másikkal az oszlopban tudod mérni a jelerősséget.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #16932 üzenetére
Szerintem túlgondoltam a projectet....
Ha 5 LED van akkor miért kell neked 12V + FETekkel játszani?
Arduino 5db pin + (5V-3.2V) /0.02 A = 100 Ohm ellenállás aztán mehet az AnalogWrite fnc.
12V esetén nem 100 Ohm kell, hanem (12-3,2)/0,02 = 440 azaz 430 v 470 ohm utóbbit preferálva.Természetesen ellenállást LED ill LED stringenként illene tenni..
-
válasz
tonermagus #16932 üzenetére
5db fehér ledet az alábbi konfigurációkban tudsz használni 12V-ról
feltételezve, hogy sima fehér ledek, (tipikusan 3.2V és 20mA)
https://www.amplifiedparts.com/tech-articles/led-parallel-series-calculator -
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #16916 üzenetére
Még lenne pár kérdésem, milyen LED lesz meghajtva?
Miért szükséges a 3A?
A 12V ágat mi adja? Az Arduinot mi fogja meghajtani? -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16925 üzenetére
Az analogwrite egy szerencsétlen névadás, ez kavart meg mindent, semmi analóg jel nincs ott, csak 0 vagy 1 megfelelő kitöltési tényezővel. Jobb lett volna pl. a pwmwrite név. És még akkor sem analóg, hanem diszkrét lépcsőkben állítható a kitöltési tényező.
Ezzel szemben az analogread az valóban analóg jelet olvas, pl. egy potméterről és a beépített A/D átalakítóval alakítja számmá.A #16922 rajzhoz még annyit, hogy csak akkor jó, ha a fogyasztó 12 V-on egy adott áramnál nem vesz föl többet, pl. ledszalag, ami tartalmazza a soros ellenállást is. Egy led magában elég szűk feszültségtartományban működtethető, alatta nem világít, fölötte meg gyorsan elfüstöl, és elég esélyes, hogy nem pont 12 V-on érzi jól magát.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16927 üzenetére
Ugyanaz!
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16922 üzenetére
Korábban Weiss ajánlotta neked az IRLZ44N-et. Én akkor mértem, kissé elmaradnak a paraméterei az általam használt IRLB4030-tól, de nem sokban. Szerintem próbáld ki!
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_15562-15562.htmlOK, így stimmel, szerintem.
-
válasz
A PWM-es meghajtásnál nincs - jelentős - disszipáció és a vezérelt eszköz átlagárama is lineáris összefüggésben marad a PWM kitöltési tényezőjével.
Ez arra vezethető vissza, hogy eredetileg analóg szabályozást említettél.
Analóg szabályozás esetén az elektronika (ez általában több, mint egy FET) egy parancsjel alapján kimeneti feszültséget szabályoz. Egyszerű, egy IC-s elektronika esetében ez úgy történik (egyszerűen magyarázva), hogy az IC változtatja a saját ellenállását, ezzel engedve nagyobb áramot/feszültséget a fogyasztóra. Ezekkel az a gond, hogy a fölös energiát - mint egy ellenállás - elfűti (disszipálja).
A PWM meghajtásnál az IC (esetünkben a FET) csak full bekapcsolt, és csak full kikapcsolt állapotban működik. Tehát vagy végtelen az ellenállása, és egyáltalán nem folyik rajta áram (emiatt nem disszipál), vagy közel nulla az ellenállása, ezért minimális a disszipáció rajta. -
Janos250
őstag
válasz
Nem hiányzik, hanem sok!
A felső GND a D-nél törlendő. Én nem szoktam tovább cicomázni, én így szoktam használni.
"ebből a mondatból nem sok mindent értek"
Ha logikai szinttel, és nem analóg hajtod meg, akkor az vagy magas, vagy alacsony szint a Gate-en, ebből adódóan a FET mindig vagy nyitott (vezet, mint egy drót) vagy zárt (nem vezet, mint egy elvágott drót) állapotban van, és mivel a FET melegedése (disszipáció) a rajta lévő feszültség * áramerősség , egyik esetben az áramerősség, másikban a D és S közötti feszültség közel nulla, ezért a melegedés sem számottevő.
-
And
veterán
válasz
tonermagus #16917 üzenetére
Még mindig nem világos, hogy pontosan mit (milyen megoldást) szeretnél. Dimmeléssel indítottál, amiből ezen hsz-ed alapján kapcsolgatás lett - bár az igaz, a PWM-es dimmelés is 'kapcsolgatás' -, eggyel előtte pedig analogwrite-os lehetőség. Tehát: analóg vagy PWM? A közvetlen mosfet-es analóg vezérlés több okból is problémás, a lehetséges erős disszipáció miatt és az átviteli karakterisztika nem teljesen lineáris jellege okán sem tökéletes. A pozitív ág vezérlése sem előny, mert a rendelkezésre álló uC kimeneti feszültségnél nagyobb vezérlő (gate-) feszültséget és / vagy p-csatornás mosfetet igényel külön meghajtással, vezérlőszint-eltolással. A PWM-es meghajtásnál nincs - jelentős - disszipáció és a vezérelt eszköz átlagárama is lineáris összefüggésben marad a PWM kitöltési tényezőjével.
"Továbbá az ellenállás/kondi méretezés sem annyira világos."
Itt milyen ellenállásra vagy kondenzátorra gondolsz? Alapesetben (lásd a #16910-es rajzot) egy mosfethez egyik sem kell. Kapac kifejezetten hátrány egy PWM-es vezérléshez, nagyobb frekvenciájú vezérlésnél eleve probléma lehet a mosfetek gate-kapacitása, mert meghajtóáramot igényelhet. Mod: gate-source (n-csatornás gate-et GND felé húzó) ellenállás nagyságrendileg 100 kΩ.
Mosfet típus nagyon sokféle szóba jöhet határadatok (disszipáció, Uds_max, Id_max), Rds_on érték, kivitel, tokozás, vezérlési mód szerint. -
válasz
tonermagus #16916 üzenetére
Szia!
Teljesen jó az irány, már csak egy kérdés van: mekkora áramot kell tudnia?
Én az irlml2502-t szoktam használni, hasonló ahhoz amit Janos250 kolléga használ. Amire figyelj, hogy a FET-ek low-side szoktak lenni inkább (tehát a földre szaggat).
Ami még esetleg fontos lehet: A Gate lábat érdemes lehúzni a földre egy nagyobb ellenállással: A uC-k induláskor nagyimpedanciás módban indulnak, ilyenkor az áramkör zajból összeszedett néhány elektronja elég lehet, hogy a FET analóg módban elinduljon (azaz sem teljesen bekapcsolva, sem teljesen kikapcsolva nincs) - ez néha meg tudja őket füstöltetni. -
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #16908 üzenetére
Szia,
Le tudnád rajzolni, hogy megértsük/sem? Jelenleg nekem nem tiszta a feladat.
Ez egy step down converter lenne ? -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16912 üzenetére
Jó a fet, csak nem jól érted a pwm-et. A pwm-nek nem a mérete szabályoz, hogy nagyobb vagy kisebb a fesz, hanem a pulzus szélességével. Egységnyi időből mennyit van földön vagy tápon a kimenet. Led vezérléshez ez pont jó, mert a szemünk integrálja a bekapcsolt és kikapcsolt állapotot, és kijön belőle egy a pwm %-ával arányos fényerő.
János250 rajzán ott van a kapcsolás, processzor kimenete a fet gate-jére, source a földre, a drainre meg mehet a led a megfelelő tápra kötve és áramgenerátorral vagy ellenállással sorbakötve. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16912 üzenetére
Ha 5V-os is lehetne, akkor WS2812. Sokkal kényelmesebb. Kiküldöd neki a három szín fényerejét, és ő megjegyzi, csak akkor kell újra küldeni, ha változik. Mellesleg 3.3V-ról is elmegy, csak kisebb lesz a fényerő. (Igen, kipróbáltam)
-
válasz
Nem tudom mi az alkalmazás, de PWM-nek definícó szerint pont az a lényege, hogy nem analóg feszültségszabályzással éred el a kívánt teljesítményt, hanem a max és a min teljesítmény időarányainak beállításával nagy frekvencián.
Persze előállítható PWM segítségével feszültségszabályozás is megfelelő szűrőelektronika és visszacsatolás használatával, de ez nem csak a FET paramétere lesz. Ideális esetben PWM használatakor a FET egy nagy kapcsoló, és a kimenetén csak a 0 és a táp jelenik meg. A többit a szűrés oldja meg.
Ha tehát a terhelésed nem bírja az 5V-ot (legalább impulzus szerűen) akkor nem ajánlott 0-3.3V között PWM-el szabályozni.
-
Janos250
őstag
válasz
Én ajánlani már semmit senkinek nem ajánlok, csak azt mondom el, én hogyan csinálom/csinálnám.
Én az IRLB4030-at használom, ez nagyon jól bevált, kivétel, amikor az Aliról használhatatlan példányokat kaptam.
Gyakorlatilag tökéletesen nyit, zár, nem melegszik, nagyon kicsi az ellenállása az ESP32 kimenetével hajtva a gate-et.
A vásárolt példányoknak kb. a fele rossz volt, nem nyitott ki teljesen, és nagyon melegedett.
Amit megbízhatóbb eladótól vettem az mind jó, de volt 2 olyan rendelésem is, hogy mind rossz volt. Kénytelen voltam az összes példányt lemérni, és a rosszakat kidobni.
Részlet, hogy én hogyan használom: (Csak a FET-eket és az ESP32-t nézd, mert van ami el van rontva, de nem találom a javítottat) -
Gergosz2
veterán
válasz
Ha PWMezed akkor az áramiránytol fuggően a DC fesz plusz mínusz dióda nyitó fesz megy ki. Amit leírtál az igaz lesz az effektív értékre ha változtatod a kitöltési tényezőt.
Keresésre ajánlom az ST, Ti és infineon vagy egyéb gyártók keresőjét, ahol nagyjából minden paraméterre szűrni lehet.
-
Gergosz2
veterán
válasz
tonermagus #16885 üzenetére
Az okosabb soros port usb illesztők is tudják. Amúgy meg tényleg egy scope vagy logikai analizátor
-
gyapo11
őstag
válasz
Logikai állapot analizátorral. Csak rá kell bírni hogy adni akarjon.
-
Janos250
őstag
válasz
Itt írnak róla, én még nem próbáltam.
Vagy Google arduino autobaudhttps://forum.arduino.cc/t/auto-serial-baudrate-detector-selector/38256
-
Szancsó
aktív tag
válasz
tonermagus #16651 üzenetére
Ja, az nem végállásban van azért, de már nem rémlik. Találtam egy hasonlót otthon (csak másik fajtát) és majd kicserélem - megnézem az mennyire bírja a gyűrődést.
Egyébként igen, a 12V --os táp megy a MOSFET modulon át a LED szalagra, illetve párhuzamosan a konverteren át az Arduino bemenetére.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16629 üzenetére
"Egyszerűen csak profibbnak érezné ha ESP/STM-en futna..."
Nem az a lényeg a váltásnál, hogy "profibb"!
A korszerűbb technikára való áttérésnek az az elsődleges előnye, hogy megtanulod.
Évek múltával úgyis mindenből a korszerűbb jön elő. Én használtam a Z80-at. Ami akkor kellett, meg tudtam vele oldani, mert nem is gondoltam olyan dolgokra, ami azzal ne lett volna megoldható. Ma már nagyon nem szívesen dolgoznék Z80-al, pedig még valószínűleg kerülne 1-2 darab belőle, és vannak olyan dolgok, amit azzal is meg tudnék oldani.
A jelen problémára visszatérve: Az, hogy egy csomó minden hardverben meg van oldva, ha azokat az emberfia megismeri, azok azért hasznosak.
Továbbá a multitasking szisztéma is olyan, hogy nagyon sok mindent világosabban, áttekinthetőbben lehet vele megoldani. Mondok egy példát a saját dolgomból.
Hőmérő méri a hőmérsékletet (akár Z80-al is meg tudnám oldani, de nem teszem), és időnként WiFi-n átküldi egy másik lapra, ami mindenféléket csinál. Hogyan oldjuk ezt meg? Időnként lekérdezzük a ciklusban, hogy jött-e új adat, ha igen, akkor azt beolvassuk, és beírjuk, hogy onnantól kezdve azzal számoljunk.
ESP32-n: egyik task semmi mást nem csinál, csak megnézi, érkezett-e új adat, ha igen, akkor azt beteszi a globális változóba, így mindig automatikusan a legfrissebb adattal történik a további meló. Az "időnként megnézi" azt jelenti, hogy semmi más nincs egyik taskban, mint "megnézi", ha van beolvassa, majd delay. Ugyanis a multitasking esetén a delay nem jelenti azt, hogy ténylegesen várakozik, hanem, hogy a várakozás alatt egyszerűen nem megy rá a vezérlés arra a taskra, hanem fut a többi. Az már csak hab a tortán, hogy két mag van, és megválogathatjuk, ha akarjuk, hogy melyik task melyik magon fusson. Így ídőkritikus dolgokat lehet tenni önállóan az 1-es magra, ami meg ráér, az mehet minden a 0-ra. Ha meg nem akarjuk, akkor rábízhatjuk az oprendszerre, hogy válogasson, azaz egyszerűen használjuk a C++ thread-jét
Például:thread szal1(helloWorld1);
thread szal2(helloWorld2);Ha kell:
szal1.join();
szal2.join();
Ő majd eldönti, mit hova tegyen.
Ha ezeket megtanulod, akkor jössz rá, mire is használd. Evés közben jön meg az étvágy."- 8 db PWM értéket mérek digitális bemeneten
- 10 db PWM értéket írok ki digitális kimeneteken"Nem tudom, mennyire jól van a PWM a Megán megoldva, de STM-en, ESP32-n például igen kényelmesen, hardverből.
-
Tomika86
senior tag
válasz
tonermagus #16632 üzenetére
A jelszintek is változnak ESP32 esetén, 3,3v lehet maximum.
-
válasz
Egyszerűen csak profibbnak érezné ha ESP/STM-en futna...
Hülye sznob...
-
válasz
Nekem anno azt mondta az egyik tanárom, hogy mindig van jobb, olcsóbb meg gyorsabb. A jó mérnök nem az, aki mindenből a legjobbal dolgozik, hanem aki tudja, hogy mibe fektesse a leghasznosabban a forrásait.
Ha valóban szükséged lesz valami miatt platformot váltani, akkor pedig majd fogod tudni, hogy mit keress, mi az amiből jobb kell.
-
válasz
tonermagus #16629 üzenetére
Egész pontosan mi az a jelenlegi konfiguráción, amit lassúnak talál? Lehet, hogy egyszerűen csak szoftver-optimalizálásra van szükség.
Amiket írtál, hogy másodpercenként 2 alkalommal, meg 10 másodpercenként csinálsz feladatot, ezeket gondolom aszinkron módon oldod meg, nem delay()-jel -
vegyszer
addikt
válasz
tonermagus #16286 üzenetére
Amazon régen csinált ilyet, főleg cyber monday maradt meg nekem. Egy ilyen alkalommal vettem én is a Kindle Paperwhite 3 készülékem, majd egy évvel később a gyereknek az ő villanykönyvolvasóját. Olcsóbb volt sokkal. De más portékát ott nem néztem. Így ez nem objektív elemzés
-
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16286 üzenetére
Amerikában sem véletlenül tapossák egymást az emberek, hanem tényleg vannak olcsó cuccok. Kínaiak ezt már átdolgozták. Most meg figyelni kell nem csak a dollár árat, hanem a Ft-$ váltószámot is, ma reggeli hírlevélben láttam 315 Ft-ot.
-
vegyszer
addikt
válasz
tonermagus #16283 üzenetére
Kedvenc gazdasági blogom 3 éve írta, és mind a mai napig igaznak vélem: Glamour napi felárazás
Gondolom nem véletlen van egész évben Black Friday az Alzánál.A kínai barátok meg mindig tudnak egy nagyobb számot írni a termékre, és áthúzni, hogy jól érezzük magunkat. Csak ha követed, látod, mint én pl a M5Stack STAMP PICO ESP32 esetén. Eredetileg 5.99$ volt mot akciósan már majdnem 10€...
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16281 üzenetére
Nem tudok, csak egy régi ismerősöm mondta valamikor, akit már nem tudok elérni, hogy ő közvetlen az u-blox-tól vásárolt valami.
-
vegyszer
addikt
válasz
tonermagus #16274 üzenetére
Ha az a fontos, hogy ami most 8$, az black Friday alkalmából 19$-ról legyen 11$-ra akciózva akkor megéri várni. De egyébként kövesd az árát a kiszemelt holminak.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16278 üzenetére
"csak 19K-ért"
Annyiért már a NEO RTK-s, kétfrekis chipje is megvehető. Nem jut eszembe hirtelen a típus neve. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16278 üzenetére
NEO-t nem jobb közvetlenül Svájcból venni? Nem tudom, de talán.
Igen, ezeket a régi processzoros lapokat a Bangood már nem igazán forgalmazza, de idővel úgyis átállsz korszerűbbekre. -
Janos250
őstag
válasz
Egy példa:
Most például 1750 Ft darabja az ESP32-nek tízes tételben, szállítással, ÁFÁ-val, ügyintézéssel együtt, de lehet, hogy pár óra múlva már sokkal több lesz.
https://www.banggood.com/10Pcs-ESP-32S-ESP32-Development-Board-Wireless-WiFi+Bluetooth-2-in-1-Dual-Core-CPU-Low-Power-Control-Board-ESP-32S-p-1896926.html -
Janos250
őstag
válasz
Pár évvel ezelőtt érdemes volt, mert néha gombokért lehetett venni dolgokat, ha figyeltél. Az utóbbi 2-3 évben nemigen vannak értelmes leárazások. Amiket nagy bf akcióként hirdetnek, azok előtte (és utána ) ugyanazon az áron, vagy olcsóbban megvehetők.
Nagyon változnak az árak. Amit például itt írtam
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_16273-16273.html
jelenleg már jóval drágább, mint pár nappal ezelőtt. -
Tankblock
aktív tag
válasz
Szia,
nem érdemes, inkább az árát kövesd.... így vettem Bangoodról BEST márkájú hőlégfújót 22e HUF ért, most 48e kínálják..... szerintem tudják ilyenkor mi szokott lenni + kínából mostanság lassan jönnek a dolgok inkább cseh raktárból rendelek picivel többért de itt van biztosan,,,,
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16251 üzenetére
"Egyáltalán mi történik ha kevés a baudráta?"
Próbáld ki! -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16246 üzenetére
"ezek szerint a software oldalon dől el, hogy RTK-s vagy sem?"
Igen. A bázisban szoftver kérdése, hogy ha tudod a pontos pozíciódat, akkor a holdról érkező jelek alapján eldöntsd az adott holdra vonatkozóan a légköri egyenetlenségből adódó hibát, órahibát, stb.
Ezeket, ha továbbítod a rovernek, akkor ő ezekkel korrigálni tud holdankét külön-külön, és így már elég pontos lesz a mérés.
Régebben valahol olvastam olyan ajánlást, hogy ha a két ugyanolyan chip ugyanúgy tiszta égbolt alatt van, egymástól nem száz kilométerekre, akkor általában ugyanazokat a holdakat használja, így ha a "bázis" H és V pozíciójának a hibáját méterben elküldöd a "rovernek", akkor ő egyszerűen hozzáadja a hibákat a saját méréseihez,
ami ugrásszerű javulást eredményez a pontosságban, de én ezt se próbáltam ki. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16246 üzenetére
Mivel a mai chipekben - állítólag - ROM-ban van a firmware, reménytelen. Továbbá a régi firmware-ek csak a GPS holdakat tudták használni. Mikor még én is olyan RTK chipet használtam, ami csak a GPS holdakat tudta, napi 2-3 óra volt összesen, amikor lehetett RTK-t használni az egyfrekis vevővel. A mai RTK-s chipek kétfrekisek, és tudják az "összes" nálunk elérhető holdat használni. Így már RTK nélkül is jóval pontosabb értéket adnak, de az áruk 100 $-nál kezdődik, és határ a csillagos ég. A hozzá való antenna szintén 50 $ körül kezdődik.
Én egyébként soha nem próbáltam az M8N-nel RTK-t, csak amikor még az én chipjeimmel macerás volt az RTK, akkor az irodalomból emlékszem ezekre. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16241 üzenetére
"Az M8N nem RTK-s"
De a korábbi firmware-nek voltak olyan undocumented utasításai, amivel ki lehetett csalogatni a RAW adatokat, és így meg lehetett hekkelni, hogy RTK legyen, de erre rájött a gyártó is, és az újabb firmware-ből törölte ezeket a parancsokat. Erre az élelmes felhasználók downgrade-elték a fw-t. Lépett a gyártó is: ROM-ba tette a fw, így már muszáj megvenni gyakorlatilag ugyanazt, drágábban, ha RTK-t akar valaki.
Biznisz az biznisz! -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16241 üzenetére
És amikor a GPS chip bd-jét átállítod, akkor ugye hozzáilleszted a fogadó Arduino bd-jét is?
Ilyenkor jön jól az analizátor, amit már sokat emlegettünk itt, azzal meg lehet nézni, mi jön ki a GPS-ből. Lehet semmi, akkor valami a konfigban rossz, vagy más bd-n, akkor viszont a fogadó nem illeszkedett ahhoz a bd-hez.
1-2 métert a maiak általában tudnak. Néha viszont jóval nagyobb hiba is előfordul, de az ritka. A baj az, hogy nem tudod, mikor mekkora a hiba. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16236 üzenetére
Közben megpróbáltam megkeresni, de már nincs meg a vásároltak listáján, viszont teljesen elhűltem.
Srácok! Teljesen megbolondult a piac? A GPS chipek ára a csillagos egekbe szökött. A korábban 3-5 dolláros chipek is 10-15 dollárnál kezdődnek, és 20-30 dollárig mennek. Mi a fene történt?
Vagy én ittam túl sokat, és képzelődöm? -
Janos250
őstag
válasz
Hoppá!
Most jutott eszembe, hogy talán 2 éve, amikor a Bangoodon akciósan nagyon olcsó volt egy M8N chipen alapuló eszköz, vettem belőle, de csak kipróbáltam. Ha sikerül megtalálnom, majd kipróbálom a bd állítást. -
Janos250
őstag
válasz
Szakértő azért nem vagyok!
Csak nagyon-nagyon régen használtam u-blox chipet, ezért csak általánosságban tudok hozzászólni. Az M8N nem RTK alapú chip, vagyis elég nagy a pontatlansága. Minek akkor 5 másodpercenkénti olvasás? Meg kellene nézni, hogyan lehet állítani a bd-t, mit kell kiküldeni a porton a chipnek, és azt gyalog kiküldeni, mindenféle könyvtári funkciók helyett.
Azt se tudom, ha megváltoztatod a bd-t, (pl. így: https://www.navilock.com/service/fragen/gruppe_59_uCenter/beitrag/40_uBlox-and-Change-the-Baudrate.html)
megmarad-e kikapcsolás után is. Ha szerencséd van, igen.
Baudrate ügyében én a "puding próbája" elvet követem: ki kell próbálni.
Az én chipemmel nekem eddig nem voltak bd problémáim, igaz, másodpercenként egyszer olvasok. Inkább a bázisról a korrekciós adatoknak mobilneten a roverhez való továbbítása a szűk keresztmetszet.
(Azoknak, akik nem ismerik az RTK elvet:
Van egy ismert pozícióban lévő állomás, ez a bázis. Ez megadja az ismert pontos, és a mért hibás adatok alapján a hiba korrekcióját, amit a rovernek küldünk, és az korrigálja a saját méréseit. Persze azért nem ennyire egyszerű, mert műholdanként és típusonként kell a hibát számítani, és ugyanúgy kell korrekcióba venni.)
Terv, (a következő évezredben) egy GPS vezérlésű mobil eszköz irányítása, na ott majd kelleni fog a nagy frekvenciával való olvasás, hogy 5-10 cm alatt maradjon az eszköz pályán tartása során a követett pálya hibája. -
gyapo11
őstag
válasz
tonermagus #16117 üzenetére
Ónozást nem javaslom, kontakthibás lesz. Még az ezüst sem elég ellenálló, az arany az jó, csak kicsit mérgező vegyszerek kellenek hozzá.
Ha nem férnek el a tüskék, akkor vidd el a doboz egy másik pontjára vezetékekkel. Csak nem tudom hogyan lehet rögzíteni. -
válasz
tonermagus #16119 üzenetére
Értettem én, hogy később újra használnád, azért kérdezem, hogy mekkora tüskének van hely a dobozban? Ha lehúzod róla a fekete távtartót és elvágod kb. felébe a tüskéket, akkor sem férnek be?
-
válasz
tonermagus #16119 üzenetére
Egy ilyen csipeszt rendeltem valamikor réges régen, de még sosem próbáltam ki. Most elővettem, hogy lefotózzam, és tényleg, ez SMD chipekhez való
Olyat akartam venni, amivel egy 8 lábú DIP chipet, mint mondjuk egy Attiny85, beforrasztva fel lehet programozni.
-
válasz
tonermagus #16117 üzenetére
-
Tankblock
aktív tag
válasz
tonermagus #16013 üzenetére
Szia
Az ellenállás osztót felejtsd el, ez a nem szép megoldás, mert nem vetted számításban a Load ellenállását.....
vannak lehetőségek LDO (ez kis helyet is foglalna), DC-DC converter (ebből is van ami nem olyan nagy), aezek után csak egyedi circuitok jutottak az eszembe .....
-
válasz
tonermagus #16028 üzenetére
Nem annyira merev az a tápfeszültség határ, ahogy a kollégák is írták.
-
cidalain
veterán
válasz
Az Arduino datasheet szerint
Operating Voltage 5V
Minimum Operating Voltage 2.7V
Maximum Operating Voltage 6V
Szóval ha a 6.05 az stabil, és nem lesz néha 6.5, vagy 7, akkor ez alapján nem teszed tönkre. -
ekkold
Topikgazda
válasz
Az élethez szerencse is kell, de ne feszítsd tovább a húrt.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #16021 üzenetére
Amit [PHM] belinkelt, 0.4V-al már működik, tehát 6V-ból simán tud 5V-ot csinálni. Ha a fogyasztás kicsi, akkor 5V esetén csak 0.1...0.2V-ot vesz le, ami még elegendő lehet a normál működéshez. Egy próbát mindenképpen megér.
-
And
veterán
válasz
tonermagus #16021 üzenetére
Egy LDO minimális feszültségesése terhelőáramfüggő, de több olyan típus is létezik, ami 1V alatti drop-pal működik. Pl. TS1117, LM2940, SM-tokban MIC5205 (ez eleve max. 150 mA-es), stb.
"Vagy esetleg nagyon luxus lenne, de létezik olyan ami ha 5V akkor nem nyúl hozzá, ha 6V akkor már 5V-ra csökkenti? "
Annyira luxus lenne, hogy ilyen lineáris LDO nincs, feszültségesés / drop mindig velejárója a működésüknek. Kapcsolóüzemű buck-boost (felfelé és lefelé is konvertálni képes) DC-konverterek képesek lehetnek ilyesmire, utóbbiak 5V-nál alacsonyabb feszültségből is tudnak 5V-ot előállítani. -
válasz
tonermagus #16015 üzenetére
Nem tudom, ki kell számolni, de én is stab IC párti vagyok.
-
PHM
addikt
válasz
tonermagus #16019 üzenetére
-
ekkold
Topikgazda
válasz
A feszültségosztó nem megoldás erre. LDO stabilizátort keress, ezek akár 0,1V (vagy kevesebb) maradékfeszültséggel is tudnak dolgozni.
-
PHM
addikt
válasz
Egy 5V-os LDO feszültség stabilizátor megoldás lehet, de azzal az lesz a probléma,
hogy ha csak 5V a tápfeszültség, abból elvesz 0,3...0,5V-ot. -
válasz
Nem jó megoldás szerintem, mert ha változik a lap áramfelvétele, akkor ugye változik az ellenállása is, így az eredő ellenállás is változik, így a lap nem fix 5 V-ot kapna.
-
válasz
tonermagus #16006 üzenetére
Nyilván abba most nem kell belemenni, hogy pl. egy float típus 5byte-ot foglal ha jól tudom
Nem jól tudod, nincs checksum.
-
válasz
tonermagus #16006 üzenetére
EEPROM.put(address,érték) -nél az address helyére max 4096-ot írhatok alapesetben?
Nemnem
, 4095-öt.
Ez jól gondolom hogy azért van mert a tömböt alulméreteztem??? Ott 21-et kellene megadnom?
Nagyon jól gondolod.
-
válasz
tonermagus #15943 üzenetére
Esetleg a molex micro-latch? Az elég jó minőségű.
-
cidalain
veterán
válasz
tonermagus #15943 üzenetére
erre szokta mondani a kollégám, hogy krimpelés után nem szabad sajnálni tőle a cint, szóval oda kell utána forrasztani is. ez a tuti. minden más csak látszatmegoldás, ami pont akkor nem fog működni (=lesz kontaktos), amikor pont nem kéne.
(a betűzés után az érintkezőt ettől függetlenül ki lehet venni a csatiházból, és szükség esetén újra rányomsz a krimpelésnél fogóval. szóval a javítás nem olyan nagy tragédia. az a tragédia, ha 345 kábelből ki kell keresni melyik az, ami rossz)
-
válasz
tonermagus #15923 üzenetére
Nem valamiért, hanem az ESP bootoláskor bizonyos kimenetekre pwm jelet küld, bizonyos kimenetek pedig egyszerűen átváltanak alacsony vagy hi-z állapotról magasra, vagy fordítva (az AVR-ek kimenetei ezzel ellentétben boot alatt kiszámíthatóan hi-z állapotban vannak). Ezért kéne tudni a lábkiosztást, hogy melyik esettel állunk szemben, mert egy rövid impulzus vagy pwm jel ellen egy egyszerű kondenzátorral lehet védekezni. De az is lehet, hogy nincs a kimeneten külső fel/lehúzó ellenállás, ezért a kimenet lebeg, ezt pótolni kell.
-
And
veterán
válasz
tonermagus #15906 üzenetére
Nem úgy tűnik, hogy létezne olyan beállítás, amit szeretnél. A 'Config register A'-ban nem látni ilyet, ahogy a másik két írható regiszterben sem. Van ott átlagolásra illetve adatfrissítési rátára vonatkozó beállítás, valamint két bit (MS1 / MS0), ami elvileg 'mérési konfiguráció', de nem arra való, amit említettél. Ha jól látom, utóbbival egy fix értékű (pozitív vagy negatív eltolású) mágneses teret lehet létrehozni, ami csakis teszt céljára való, és ha emellett a Config register B-ben a Gain beállítása nem megfelelő, akkor szépen ki tudod akasztani vele a szenzort. Valószínűleg muszáj lesz szoftverből átszámolni az eredményt, ami nem tűnik olyan bonyolultnak.
-
válasz
tonermagus #15906 üzenetére
Nem lenne egyszerűbb fordítva beszerelni az iránytűt?
Vagy átszámolni? (Én nem vesződnék ilyenekkel, de ez én vagyok)
-
válasz
tonermagus #15886 üzenetére
Én pont így szoktam mérni, feszültségosztóval. Nincs értelme szerintem cellánként mérni, vagy 1 cella értékét interpolálni. Osztó esetén vedd figyelembe, hogy az analóg portnak is van egy saját ellenállása (10-20kΩ körül, ha jól emlékszem), ami magasabb értékű feszültségosztó esetében kicsit módosítja a mért értéket, ezért ha a pontos értékre vagy kíváncsi, kalibrálni kell.
-
válasz
tonermagus #15889 üzenetére
Igen, de mi lesz a referencia? Mihez képest méred, mert ezek ha jól értem, sorba vannak kötve.
-
Tomika86
senior tag
válasz
tonermagus #15886 üzenetére
Vagy 3 analóggal méred és akkor tudod ha valamelyik cella rossz?
Védő diódának raknék azért 5, 1v zener diódát. -
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #15715 üzenetére
Esetleg valami ilyesmi? [link]
-
Janos250
őstag
válasz
"NYÁK lapon tudtok ajánlani valami furaton átmenő, forrasztható elemet amit tudok átkötésként használni"
Persze!
Lyukgalvanizált NYÁK. -
PHM
addikt
válasz
Ha nem túl nagy az áthidalandó táv, levágott alkatrészlábbal is megoldható.
(Ellenállás, dióda, kondi, stb.)
A másik lehetőség eternet kábel kibontott ere, csak azt nem árt kiegyenesíteni,
hogy szépen mutasson. -
válasz
-
JóGéza
aktív tag
válasz
tonermagus #15685 üzenetére
Miért nem tiltod le a kiolvasást? AVR-nél is van rá lehetőség, úgy tudom.
-
válasz
Elég drasztikus megoldás, de ha nem használod az SPI lábakat, és hozzáférhető helyen van a μC, próbáld meg levágni az IC-ről. Igaz, így már te sem tudsz rá kódot feltölteni, de valamit valamiért.
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Nyáktervhez reverze engineering kell...
Az szerintem nem védelem, max ha valami frankó bootloader megvégi a letöltéstől, vgay használd a Lock byte ot....[link] Remélem ez segít
Esetenként kötheted még a letöltő debugger ID jához....
-
ekkold
Topikgazda
válasz
Elvileg minden procinak van egyedi azonosítója. Ha ezt kiolvassa a programod, akkor simán megteheted, hogy csak azon az egy procin fusson a kód - és akkor hiába másolja le bárki is... Ezt továbbgondolva pl. az egyik projektemben úgy kezeltem ezt a problémakört, hogy az egyik menüpontban a program kiír egy egyedi azonosítót, amihez meg kell adni egy kulcsot. Ha a megfelelő egyedi kulcsot nem adják meg, akkor a program csak DEMO verzióként működik, indulás előtt 15 másodpercet várakozik, és csak 15 percig működik utána leáll. Ez a kipróbáláshoz bőven elég, és ha valaki tartósan akarja használni, akkor egy jelképes összeg ellenében elküldöm a számára szükséges egyedi kulcsot. Innentől viszont a program .bin formátumban szabadon letölthető a weblapomról, bárki rátöltheti a saját processzorára, kipróbálhatja, és ha tetszik akkor egy jelképes összegért cserébe teljes verzióként is használhatja.
Amúgy mi az a kütyü amit be fogsz mutatni?
A forráskódot amúgy nem tudják lementeni, csak a gépi kódot bináris formában. Nem lehetetlen ebből forráskódot készíteni, de azért elég sok munka ahhoz, hogy ne érje meg - azaz lehet, hogy egyszerűbb, gyorsabb új programot írni az eszközre.
-
stopperos
senior tag
válasz
tonermagus #15655 üzenetére
Sajnos erre így nehéz válaszolni, hogy miért indult újra. Rá kellene mérni, hogy a feszültségek hogyan változnak nagyobb áramfelvételnél. Multiméter és oszcilloszkóp.
Pár kondenzátor amúgy sokat segít, pl rögtön a bemenetre tennék egy 220uF-470uF@25V elektrolit kondenzátort. A 6,4V kimenetre egy kondenzátort ebben a paramétertérben: 100uF-220uF@10-25V.
Ha mégis kellene, akkor a+5V előállítására valami "LM2940CT-5.0" -t használnék. Ezeknél kell előtte-utána kondenzátor, legalább akkora, mint ami az adatlapján van. A low-dropout miatt a 6,4V elég lesz neki, és 1A-ig lehet terhelni. Arra kell vigyázni, hogy a feszültségesést elfűti, tehát egy kisebb borda kell rá.
A NEO M8N nem +3,0-3,3V-ről megy? (Én egy ilyen adatlapot találtam.)
-
válasz
tonermagus #15652 üzenetére
6.4V már simán elég a Vin/hordó csatlakozón a stabil működéshez (tesztelve), ebből ne csinálj gondot. A lapon lévő regulátor főleg a kínai lapok esetében nem annyira terhelhető, nem tudom mit szeretnél rá kötni, de mondjuk 1-2 sg90 szervónál többet nem nagyon bír külön hűtés nélkül. Én egy uno lapon 2 nagyobb szervóval egyszer már megsütöttem a regulátort, szerencsére a μC nem ment tönkre, ma is működik.
-
stopperos
senior tag
válasz
tonermagus #15652 üzenetére
Szia, az arduino 12V-ról is meghajtható és a +5V lábáról meg tudod hajtani a többi eszközt a nyákon.
Lesz az arduinon egy 3+1 lábú állandó feszültséget előállító áramköri elem. Uno esetén a DC henger dugó bemenete mellett keresd. Nano esetén pedig alul lesz és a Vin lábat kell táplálni hozzá.
A többi áramköri elemet pedig tudod az arduino +5V lábáról hajtani, és 100 mA-t biztos le tudsz róla venni még a kínai változatok esetén is. Lehet szükséged lesz egy-egy 100 uF-os kondenzátorra a Vin-GND és a +5V-GND lábak közé hogy stabil legyen a feszültség amit a +5V-on előállít.
Az usb-n nem fog visszatáplálni, amiatt ne aggódj. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15589 üzenetére
"bocsi a sok kérdésért, de még mindig van pár fekete folt"
Ezek a kitárgyalások itt megmaradnak, hasznát veheti még más is a jövőben, ha rákeres."folyamatosan futni fog végtelen ciklusban"
Ha végtelen ciklusba teszed, igen.
Itt egy részlet az egyik programból:
setup-ban:xTaskCreate(
readTempr,
"homersekletOlvas",
5000,
NULL,
6,
&homeroTaskHandle
);A függvény a prg végén:
void readTempr ( void* parameter) {
while (1){ // ez a vegtelen ciklus
forraloHomerseklet = readVSPI_MAX6675(CSpinForralo) ;
printf("forralo homerseklet(baloldali)= %d \n ",forraloHomerseklet);
kolonnaHomerseklet = readVSPI_MAX6675(CSpinKolonna) ;
printf("kolonna homerseklet(jobboldali)= %d \n ",kolonnaHomerseklet);
vTaskDelay(2000);
} ;
vTaskDelete(NULL); // hogy szebb legyen, de ide soha nem er el :-)
} ; // end readTempr"így is van."
Igen, így van
"Mennyire egyszerű ez a webes felületen értékátadás változóba dolog?"
Tök egyszerű.
"Egyáltalán lekapcsolható-e a wifi?"
Na, ezt nem tudom, még soha nem próbáltam, mert nekem nem volt ilyen gondom.
"ugráltak is a PWM értékek. Ez gondolom itt is simán előfordul."
Nem, mert független hardware kezeli.
https://www.electronicshub.org/esp32-pwm-tutorial/
https://circuitdigest.com/microcontroller-projects/esp32-pwm-tutorial-controlling-brightness-of-led
Az ne zavarjon meg, hogy mindenütt LED-re hivatkozik, lehet bármi, természetesen.
De ha ez nem elég, van még 8 RMT csatorna is, ami erre IS használható.Van 3 hardwareserial rajta, ebből célszerű a Serial1 és a Serial2 használata, mert a sima Serial a feltöltés, debug, stb,
de szükség esetén ez is használható.
Vannak hozzájuk előre definiált pinek, ha nem adsz meg mást, azt használja.
A Tx1, Rx1 lábát át kell definiálni, mert az alapértelmezett lábakat a memóriakezelésre használja.
A HardwareSerial.cpp fájlból:HardwareSerial Serial(0);
HardwareSerial Serial1(1);
HardwareSerial Serial2(2); -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15585 üzenetére
"Kicsit utánaolvasgattam"
Jó helyen olvastál. :-)
"Tehát az megoldható hogy a setupban létrehozok...."
Igen, így csináljuk.
Alapból a WiFi a core0-n fut, a loop pedig a core1-en.
Ezért én a core0-ra olyasmiket szoktam rakni, aminél nem baj, ha bejön egy WiFi megszakítás, mert én általában használom a WiFit is.
Ha van time kritikus alkalmazás, azt a loopba teszem, és a core1-re akkor nem teszek másik taskot. Ez persze nem gyakori, mert a PWM-et meg hasonlókat a hardware kezeli, nem kell vele foglalkozni, hogyan csinálja.
Ezek egymástól függetlenül párhuzamosan futnak egymás mellett.
Változó: amit Weiss válaszolt. Én olyanokat szoktam használni, hogy - ha lehet - csak egyik task írja, a többi csak olvassa."A programnyelv nagyban különbözik? Arduino IDE működik?"
Mivel az Arduinonak nincs saját programnyelve, a C++ -t használja, így mindkettőnél ugyanaz.
Az ESP32 a C++2011-et használja, ebben már vannak olyan dolgok is, ami a C++ korábbi verzióiban nincs benne, így azokat is használhatod.
A stringről egy mondat: A C++ a "string" csupa kisbetűvel típust használja, de az arduinoba beletettek egy String (nagy kezdőbetűs) stringet is. Ha pl. paraméter a string, akkor nem lehet keverni. Én általában a kisbetűset használom, de van, hogy kell a String is.
Az átjárást a kettő között a C stílusú string, vagyis a karaktertömb jelenti.
Az Arduino IDE ugyanúgy működik, mint bármelyik másik lapnál.
"összevesztek a timereken."
Az ESP32 perifériái általában "saját hardware timert" használnak.
"Vagy ezt nem így kell elképzelni"
De, jól mondod. -
válasz
tonermagus #15585 üzenetére
Akármennyi taskot csinálhatsz, amíg nem futsz ki az erőforrásokból, OS schedulálja őket.
A másik kérdés: ha a TASK1-ben egy változónak értéket adok, akkor azt a loopban is használhatom?
Ha globál változó, akkor igen, de ha mindekettőből akarod írni, akkor mutexelni kell.
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15576 üzenetére
Nagyon gyorsan bele fogsz ütközni a GPS pontatlanságának a problémájába. Meg se mozdult az autó, a GPS mégis azt jelzi, hogy arrébb ment 2 méterrel. Valamelyest csökkenthető a hiba, ha olyan chipet használsz, ami sok műholdat használ egyszerre. Európában ezt a négy rendszert használjuk: GPS GLONASS Galileo Beidou. Ezeket tudnia kell kezelni a GPS-ednek, és jó, ha kétsávos.
Az igazi megoldás az RTK, de az bizony pénzízű. -
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #15573 üzenetére
A chipgyártási mizéria a lapgyártókat még nem érte el, nekik még vannak felhalmozott készleteik. Félő, hogy ha a tartalékaik kifogynak, nem emelik-e ők is az árakat.
Ha a CO...19 és a keletiek istenei is úgy akarják, talán helyreáll a chipgyártás folyamata.
-
ekkold
Topikgazda
válasz
tonermagus #15576 üzenetére
Nekem bevált az STM32. Bevásároltam kínából néhány BluePill-t játszani, azóta pedig már egy ilyen vezérli a forrasztóállomásomat: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Linux Mint
- Formula-1
- ASUS routerek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- HTPC (házimozi PC) topik
- VR topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Chieftec 700W
- Beszámítás! Apple Watch SE 2024 44mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged