- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Netfone
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
fchris82
csendes tag
válasz
Wolfram #21322 üzenetére
Találtál valamit, a dimmelés most nekem is kellene. Mit lehet dimmelni, és milyen alkatrészek kellenek hozzá? (ESP-vel vezérelve)
Szia! Bocsánat a kései válaszért, elég sűrű hetem volt és át kellett térnem a hőszigetelés témakörre kicsit.
Ma a következőket rendeltem meg:
- Ez egy dimmelhető, 220V-os, 60 fokos, GU10-es "lámpa": ebay link
- Ez meg egy dimmer az Aliexpressről: https://www.aliexpress.com/item/32802025086.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.5.67171802tktfpeTesztelés céljából vettem 1-1 db, hogy azt csinálják-e, ami nekem kell. Egyébként a meglepő az, hogy dimmelhető 60 fokos vagy nagyobb szögű izzóból alig találtam. Van egy rakás, ami 38 fokos, vagy volt, ami 5, de vagy egy óriág keresgéltem, mire találtam egyet. Mármint ami GU10-es is. Mert E14 és E27 foglalattal is találtam.
Nem tudom, hogy ez így azt fogja-e csinálni, mint ami nekem kell.
-
fchris82
csendes tag
válasz
razorbenke92 #21318 üzenetére
Bár én mindent csillagban húztam, igazából csak a jelvezeték kell csillagban
Hmmm, oké, de a jelvezeték jele tud menni probléma nélkül 20 métert? Mert ha igen, akkor a probléma megoldva (az alább részletezett módosításokkal).
A TP223 az egyik legelterjedtebb touch modul, nagyon jól működik, az érzékenysége konfogurálható hardveresen.
Most még tanulgatok, letöltöttem pár könyvet, meg cikkeket olvasgatok, aztán jövő héten berendelek pár dolgot és elkezdek kísérletezni akkor ezzel.
Dimmeléshez a nyomvatartást használhatod
Közben találtam ezt a cikket: [Fényerő szabályozó kapcsoló] "rövid gombnyomással fel illetve lekapcsolja a világítást [...] Ha nincs bekapcsolva a világítás, akkor kapcsoló folyamatos nyomva tartásával bekapcsolódik a világítás minimum fényerőn, és folyamatosan növekszik a fényerő." Ez is pont azt javasolja, mint te, szóval az lesz
Most 3 részre osztottam a megoldandó problémákat:
- a kapcsolótól hogyan jut el a központba a jel
- hogyan szabályozom a led világítás fényerejét (kiderült, hogy ez nem is olyan egyszerű téma, mint gondoltam)
- jelenlét érzékelő (ami mozgás nélkül is érzékeli, hogy ember van jelen) A nappaliban vagy a konyhában nem akarok integetni, hogy "hé, beszélgetünk, kapcsolj vissza". -
fchris82
csendes tag
válasz
Wolfram #21317 üzenetére
hát érdekes egy angol szabvány
Itt sokkal szigorúbbak a szabályok. A brit fürdőszobákban nem találsz villanykapcsolót, csak ilyen zsinórosat, az összes kapcsolót a plafonra vagy plafonba kell szerelni, és konnektort sem találsz a hajszárítóhoz. Illetve lehet villanykapcsoló és konnektor is a fürdőszobában, de olyan távolság adatok vannak megadva a csapoktól, hogy ez csak kizárólag hatalmas fürdőszobákban lehetséges. Alaposan le van korlátozva, hogy mit csinálhat egy átlag ember, minden másnál szakembernek kell ellenőriznie és tesztelnie a végeredményt, amit egyébként hivatalosan le is jelent az állam felé. Ha bárki bármit mókol, és ez elmarad, forintban milliós bírságra számíthat - ami ingatlan eladásnál bizony kiderülhet -; ha abból lakástűz lesz, ugrik a biztosítás is. Kötelező a tűzjelző már évtizedek óta, ezt is komolyan veszik. Emellett az Egyesült Királyságban nagy divat az elektromos fűtés a komplett ingatlanokban, szóval eleve jóval nagyobb áramra méretezik régóta az háztartásokat, mint Magyarországon. Ennek megfelelően kábeleznek, ennek megfelelően kerülhetnek elektromos berendezések a piacra, és ennek megfelelően méretezik a biztosító eszközöket is. Angliában "hivatalos szabvány", hogy gyűrűben kötik be a konnektorokat, így a 2.5-ös kábel valójában 5-ös lesz, hogy bírja a terhelést.
Elméletileg igazad van, gyakorlatilag meg részleteiben elég jól megoldották a dolgot. Itt tanulnak a hibákból is, mióta volt az a toronyház tűz, lekorlátozták, hogy mekkora épületig lehet nem tűzálló szigetelést használni az épületen, illetve azt hiszem 2025-től kötelező lesz, hogy talán az 5 emeletnél magasabb épületek burkolatánál ki kell alakítani rovar hoteleket lukacsos téglákkal. Ez csak ilyen aranyos érdekesség
Mindenesetre ha már átváltottál ESP-re, már csak egy wifi-re váltást kell elintézned fejben és 'minden' problémád megoldódik
Ja, csak ellenérzéseim vannak azzal kapcsolatban, hogy a WiFi-re pakoljak 50-60 eszközt, pláne, hogy ennyiben elemeket cserélgessek, vagy a töltésüket menedzseljem. Ha meg már úgy is el kell vezetni az áramot a kapcsolókhoz, akkor már elfér melette egy adatkábel is, és akkor WiFi nélkül is működik a dolog. Legalábbis ez az elméletem
-
fchris82
csendes tag
válasz
ViZion #21312 üzenetére
Köszi, hogy hozzászóltál, nagyon hasznos dolgokat írtál
- Fejben már át is váltottam akkor ESP vonalra.
- Egy faszerkezetes "amerikai" - onnan ismerik ezt sokan - házról van szó, gipszkarton falakkal. Angliában élek. A 230-as vezetéket csak natur vezetik a falban, nincs védőcső. Azt tudom, hogy kis feszültségű rendszernek külön csövezés kell, elolvastam először a magyar "villanyszerelő tankönyvet", meg a brit szabályozást is. Ez alól kivétel, ha a kisebb áramú kábel szigetelése megfelel a nagyobb áramra is, illetve ilyen adatkábeleknél már raknak bele árnyékolást, DE, ennek ellenére én megpróbálnék kiépíteni kábelcsatornát az adatkábelnek, hogy később bontás nélkül lehessen cserélni. A brit szabályozás a kábelek vezetésére 15 cm széles szakaszokat definiál az ilyen házaknál, szóval 10-15 cm távolság lenne a kettő között. Az egyetlen probléma ezzel a tervvel egyelőre, hogy az ilyen házaknál annyira nem szoktak kábelcsetornát kiépíteni, hogy eddig nem találtam példát rá. Volt egy videó, amiben a szaki a végén felmutatott egy gégecsövet, hogy "na, és a beltérben ezzel csövezünk, de ez nagyon ritka".Mondjuk csak nem olyan bonyolult...
- Ennek a PWM vezérlésnek mindjárt utánanézek
- Az online kalkulátor erre még nem jutott eszembe, jó ötlet ez is, annak is mindjárt utánaszámolok akkor.
- Villanyszerelős topicra is rá fogok nézni, kösziUPDATE: mennyit számít egy-egy szó. A PWM-et berakva a keresőszavak közé máris ráakadtam erre: [Lakás világítás vezérlő] Majdnem ugyanazok a céljai, mint nekem. Ő sokkal jobbat talált ki a kapcsolásra: [Fényerő szabályozó kapcsoló] "rövid gombnyomással fel illetve lekapcsolja a világítást [...] Ha nincs bekapcsolva a világítás, akkor kapcsoló folyamatos nyomva tartásával bekapcsolódik a világítás minimum fényerőn, és folyamatosan növekszik a fényerő."
-
fchris82
csendes tag
válasz
razorbenke92 #21306 üzenetére
Köszi az infókat és a részleteket a saját megoldásoddal kapcsolatban.
- Én üveglapban, "fakéregben" vagy kezelt falapban gondolkoztam, mint "villanykapcsoló felület". Vmi rusztikus stílusban. Ez a TTP223 mennyire érzékeny nálad? Illetve én ilyen H alakú megoldást szeretnék, hogy a dimmelhetőség is működjön. A H lenne a fel-le kapcsoló, az "üres részek" a fényerő állítók. Itt mondjuk azt mondja, hogy "kiterjeszthető": https://www.youtube.com/watch?v=4CW6MWFlu2c . Lehet rendelek párat és letesztelem.
- Ha jól értem, mindegyik kapcsoló kapott nádal egy külön "lábat és vezetékezést". Nekem azért kell a busz, hogy ne kelljen csillag alakban behúznom minden kapcsolóhoz egy külön kábelt, az rengeteg lenne az én esetemben. Csak a konyha-étkező blokkban van 2 db 4-es kapcsoló, és még kettő a konyhapultnál. Mivel a fényerő állítás is szempont, ezért ez 30 érzékelő, azaz 30 kábel lenne, míg vmilyen busz rendszerrel 1-el megoldható az egész, leágazásokkal. Mármint a szenzoroknak kell külön láb, de csak addig az átalakítóig, ami a buszra küldi az adatot. Plusz lásd a következő pontot.
- Teljesen igazad van abban, hogy gondolni kell az ingatlan eladására is. Ezért is akarom a buszrendszert, mert arra később bármi más is rákapcsolható. Ahogy nézem itt kapható is olyasmi, amit én keresek, csak nagyon drága: https://www.kincony.com/rs485-modbus-button-adapter.html , https://www.aliexpress.com/item/1005005068500367.html
- Az én esetemben kis feszültségű rész le van választva, azt könnyen el tudom látni villámvédelemmel. Gyakorlatilag egy külön kör.Persze ahogy írom ezeket az én agyam is keresi az egyszerűbb megoldásokat, mert látom ám, hogy lehet kicsit sokat akarok
És ha elengednék pár dolgot, lehet egyszerűbben is meg lehetne oldani.
-
fchris82
csendes tag
válasz
mprrpm #21304 üzenetére
Köszi az észrevételeket.
A konyhapult kb 3 méterre van légvonalban a leendő központtól, 5 méter kábellel, szépen elvezetve elérhető, és nincs akkora pultom, csak kb 3 méter fénycsík lenne ott.
A nappali már más, ott kb 10-12 méter kábelezés kell, elég kacskaringósan kell vezetni, és aztán ott is egy 300-320 cm-es szalag lenne. Mivel az egy lábazati díszvilágítás, bármiféle funkció nélkül, ezt kivételesen lehet, hogy leválasztanám a központtól, és kizárólag mobilról lehetne vezérelni vmi kereskedelmi okos vezérlővel, és akkor nem csak dimmelni lehetne, hanem a színt is változtatni.
A fürdő is elérhető kb 5 méter kábellel, ott kb 3-5 méter fénycsík lenne. A háló hasonló lenne a nappalihoz. Messze van, de ott nem csak a dimmelhetőség lenne szempont. Szóval így hirtelen: a nappali és a háló 12V/24V-os tápja a helyiségekbe kerülne, és a központból csupán egy "on-off" vezérlés menne, vagy még az sem.
Mit gondolsz, a konyha és fürdő 5 méteres kábele az belefér, ha 2.5 mm2-es vezetéket használok? Vennék vmi különleges színűt csak erre, nehogy véletlenül vki 220V-asnak nézze később.20-25 zóna teljesítmény szabályozójára találtam egy ilyet: [Ebay 8 csatornás szabályozó] Aztat írja, hogy: "Connected LOAD current for each channel 2A long-term and 5A short-term." Egyik zóna sem éri el a 200W-ot, tehát a 2A összesen is elég, nemhogy csatornánként. Vannak videók is, itt LED-del az egy csatornás verzió: [youtu.be/oqRyJLcfOxo] Mondjuk ez nem tudom egyelőre, hogy mit jelent: "Dimming control via firing angle method." Mit gondolsz?
-
fchris82
csendes tag
válasz
mprrpm #21302 üzenetére
Változó fényforrásokat, de alapból mind melegfehér LED lenne. Lent főként GU10-es foglalatú, plafonba süllyesztett lenne, 2 lámpaban lenne E27-es, illetve lenne pár kép világítás, ami képeket világít.
Fent mind E27-es. Mind 230V-os.
Illetve lenne 2 vagy 4 LED szalag (konyhapult világítás, nappaliban a tv alatti bútor díszvilagítása, illetve talán a fürdőben és a hálóban) Azok talán 12V-os rendszerek lesznek. Ezt a LED szalagos részt még nem találtam ki teljesen. -
fchris82
csendes tag
Sziasztok!
Lakásfelújításban vagyok éppen, és ha már újra lesz kábelezve az egész ház, szeretném okosítani a világítást. A készen vásárolható smart home megoldások nem pont azt tudják, ami nekem kellene - vagy nem akadtam rájuk. (A SmartHome topikban már feltettem a kérdésem, ott nem igazán kaptam választ, valszeg azért, mert a kérdésemhez kapcsolódó és értő emberek itt lehetnek inkább)
Érintésre működő villanykapcsolókat szeretnék, amikkel fényerőt is tudok állítani, és szeretném, ha néhány lámpa mozgásérzékelővel egybekötve kapcsolódna, időponttól függő fényerővel. Pl ha hajnali 3-kor lebotorkálok a konyhába vmiért, akkor csak 20%-on kapcsolódjon fel, illetve szeretném, ha este 10-kor automatikusan levenné a fényerőt a legtöbb helyen, ezzel mintegy "alvó üzemmódot indítva".Elindultam ilyen "csináld magad" irányba, eddig az az elképzelés, hogy:
- Csinálnék egyedi villanykapcsolókat. Itt találtam egy jó példát: https://www.youtube.com/watch?v=3KQd9F0P6PI PIC16F627A mikrokontrollert használ.
- A kapcsolóktól a "központig" lenne egy busz rendszer. A kapcsolók erre a rendszerre kapcsolódnak és küldik a jelet a "központba", ami aztán az idő és a kapott "kód" alapján felkapcsolja/lekapcsolja/dimmeli a megadott világítást. (a kapcsolók "küldenének" egy kb 2 byte-os integert, melyik kapcsoló, melyik blokkban, melyik funkcióját nyomták meg - fényerő növelés vagy csökkentés)
- A központban lennének a relék, az összes lámpa csillag rendszerben onnan lenne kábelezve (ahogy éppen összeszámoltam, 20-25 világítási zóna lenne).A legnagyobb kérdés a középső rész: milyen buszrendszer legyen és a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?
Jelenleg az RS485-tel szemezgetek, de kaptam egy olyan javaslatot, hogy elgondolkozhatok a CAN-en is. Mindkettőnek 2 ér kell, 4 eres kábel pont jó lenne, 2 az adatnak, 2 a 24V-os tápnak, amit a végeken down stepelnék a szükséges feszültségre - ezen keresztül kapnák az áramot az USB-s biztonsági kamerák is. Azt gondolom jelenleg, hogy egy vagy több Arduinoval vagy ESP32-vel (vagy mással) ez könnyen megoldható. Tudna itt bárki adni egy kis kapaszkodót, hogy:
- Melyik bus rendszert javasolná? Vagy melyiket biztosan nem.
- Hogyan kerülne a jel a bus rendszerre, ha ilyen dip switch-csel szeretném megoldani a kapcsolóktól érkező jel "programozását'? (lásd kép) Vagy jobban járok, ha inkább mindegyik mikrokontrollerbe beleprogramozom a dolgokat?
- Az Arduinót megfelelőnek tartjátok erre a feladatra, vagy vmi egészen mást javasolnátok inkább?Tudok az RS485 32 node-os limitjéről, de mivel emeletenként lenne egy-egy bus, ez még összesen is elég lenne, hát még ha emeletenként van. Ez így újraolvasva nagyon menőn hangzik, mintha nagyon sok emelet lenne, valójában van egy földszint, meg egy emelet
Én nagyon nyitott vagyok a tanulásra is, szóval ha tud vki vmi könyvet, vagy bármilyen oktató anyagot javasolni, ami kapcsolódik a témámhoz, azt is nagyon szívesen venném.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Játékra! R5 1500X / RX 570 8GB / 16GB DDR4 / 250SSD + 2TB HDD
- Gamer Laptop, Gamer Monitor és Konzol Felvásárlás Magas Áron, Gyorsan és Egyszerűen!
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 5700X 32GB DDR4 500GB SSD RTX 3070 8GB ZALMAN Z1 Plus Be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest