- Yettel topik
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- Magisk
- Mobil flották
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
op9
aktív tag
Köszi!
Hát nekem csak tényleg pár dolog kellett ehhez a projekthez, nem sűrűn csinálok ilyesmit, szóval nem éri meg ilyeneket rendelnem, de kereséshez nagyon jó lesz nekem az oldal.A kérdésre a válasz, hogy miért nem NPN bipolárist vettem:
Először a boardra szerelt buzzer vezetett meg, ahol S8550-est használtak, így azt gondoltam, hogy jó lesz az nekem. Majd miután kiderült, hogy 3.3V-tal nem zár teljesen, hanem 1.X V-on még nyekeregtek a buzzerek, ezért utána olvastam, és azt láttam, hogy érdemesebb lenne nekem MOSFET-et használni, mert azzal is megoldható ez a kapcsolgatás, és csak váltásoknál fogyaszt valamennyit, a másik meg folyamatosan (amíg összezár). A cuccom akkuról működik, ezért jobb, ha nem fogyaszt annyit. De a MOSFET-tel együtt vettem egy BC337-est is, ha mégsem lenne jó nekem a MOSFET, de még 3.3V-on is van 100mA-em, és az 50 meg bőven alatta van, így nem akarom már piszkálni. -
op9
aktív tag
Áá, értem, köszi a felvilágosítást!
Akkor tényleg az arduino-s felhasználása jobb, mert ott 5V-ot kap, és azzal már maximálisan ki lehet használni a képességeit.
Sajna a TN0106-t nem találtam se a hestore, hqelektronika, kontel-nél, de a BSS138 van mindegyik helyen. Hol lehetne azt még beszerezni? Bár a BSS138 is jónak tűnik, ha arra is lehet vezetékeket forrasztani, még sohasem próbáltam. -
op9
aktív tag
válasz
razorbenke92 #19657 üzenetére
Köszi szépen a választ!
Ebben a pdf-ben vannak feszültségek is megjelölve a színeknél.
A piros feszültsége 2.0-2.2, akkor ezért lehet, hogy a 5m-en a feszültség esés miatt kezd bepirulni?
Amúgy itt neki a mérései szerint 0.06W / 5V = 0.012A-t fogyasztott egy pixel egyik színe, és pont 3-szorosát, amikor mind a 3 világított.
150 pixel egy színnel 0.06 * 150 = 9W helyett 8.6W, tehát alig kevesebbet, mint kellett volna, de mind a 3 színnél már 0.18 * 150 = 27 helyett csak 13.65.
De gondolom, h ha betáplálta volna még párszor, akkor megközelítette volna a 27-et. Szóval az a WS2812B meg úgy néz ki, hogy nem csökkenti a másik színeket vmi védelem érdekében. Lehet, h jobban van elvezetve a hő, és azért úgy programozták a mikrokontrollert? -
op9
aktív tag
Köszi a választ!
Sajnos nem vagyok azon a szinten, hogy megértsem.
Nagyobb feszültséggel kellene a gate-et piszkálnom?
Azt hittem, h itt a gate-source threshold voltage-et elég néznem, és a MAX érték (3V), amikor már teljesen nyit.Ö ezzel egy 0.2A-es ventit mozgat (arduino mondjuk nem 3.3V-ot, hanem 5V-ot ad ki), ami gondolom az induláskor sokkal magasabb.
Nekem 2db buzzer van rákötve ami összesen 50mA-t vesz fel.Melyik mosfet lenne sokkal jobb ehhez a 3.3V-os limitre?
-
op9
aktív tag
válasz
Tankblock #19652 üzenetére
Adafruit Neopixel-t használom, simán a setPixelColor(n, red, green, blue); -ral 255-re állítom a kívánt led színét.
Van ennek a library-nek egy setBrightness-e is, és megnéztem, h mennyit fogyaszt setPixelColor(n, 128, 128, 128), valamint setBrightness(128) esetén, és ugyanaz jött ki, meg ahogy nézem a kódot, a brightness paraméter egyszerűen csak az RGB értékadáskor módosítja az értékeket, más logikát nem látok, amibe beleszólna. -
op9
aktív tag
A problémám csak az, h ez a fényerőben is látszik. Úgy számoltam, hogy ennyi led-del egy 2.1A-es powerbank-kal tudom használni, és ha kell a fényerő, akkor maxra feltekerhetem.
És most látszik, hogy kellene a fényerő, de alig lesz világosabb, ha "fehéren" mind a három világít. Ha ezt tudom, akkor több led-et építettem volna be.Köszi a magyarázatot! Ez esetben legközelebb előbb tesztelgetek, és nem a specifikációra hagyatkozom.
-
op9
aktív tag
Sziasztok,
Sikerült kipróbálnom a 2N7000-es MOSFET-et, és jelentem, h tökéletesen üzemel, teljesen nyit (vagy épp zár) 3.3V-on, szóval nyugodtan használja, akinek szüksége lenne rá.
Más:
Mindenhol azt olvastam, hogy a WS2812B-nek minden egyes színe 0.02A-t fogyaszt.
Nekem 30db led van, igaz, csak egy oldalról betáplálva, de a teljes hossz kb. 2m, és 0.5mm2 vastagságű kábelt használtam. A feszültség esés 0.2V a másik végén.
Ekkor a 30 * 0.02 = 0.6A helyett csak 0.4A-t vesz fel, és szinte bármelyik színt használom, akkor ekörül van az áramerősség. Ha hozzáadok még egy másik színt, akkor 1.2A helyett 0.75A lesz, és mind a három szín esetében 1.8A helyett 1.05A körül fogyaszt.Neki is hasonlóan kevesebbet fogyaszt, ha mind a 3 világít.
0.3+0.2+0.3 = 0.8A-nek kellene lenni, de csak 0.6 lesz.Ez mitől lehet?
Vagy csak egyszerűen ekkora különbségek lennének a LED strip-ek között? -
op9
aktív tag
válasz
Undoroid #19426 üzenetére
Szia,
Köszi szépen az infókat!
A konverterről sokat nem igazán tudok, nekem 4.77-re kellett állítanom, h 4.99 legyen a multiméterem szerint, más furcsaságát eddig nem vettem észre. Elvileg 16V és 3A-t tud, én csak 5V-ig, és 0.5A-ig használtam, de odafigyelek rá.
A szalag a nyilak szerint jó irányba kapja a jelet, és kb. fél óráig tökéletesen működtek, vszínűleg akkor az alacsony tápfesz és magas data feszültség nem tett jót.
Köszi a linkeket! -
op9
aktív tag
-
op9
aktív tag
Mint írtam, azért vettem az S8550-t, mert a "nagyok" is ezzel árulják a board-ra szereltet.
Az S8050 lenne az NPN, de azzal meg az lenne a probléma, hogy a 3.3V nem triggerelne teljesen (mint ahogy az S8550-nél csak 1.25V-ra esett a feszültség a 0 helyett), és ha a tranzisztor miatt ott is esne még a feszültség akkor valahol 3-3.5V között lenne, ami nem használná ki a buzzer 5V-os képességét.
Így meg ha már vennem kell másikat, akkor MOSFET lenne jobb minden szempontból, nem? -
op9
aktív tag
A másik problémám pedig, hogy volt már egy 5V-os aktív csipogóm, és ennek mintájára vettem S8550-es tranzisztort, valamint 1kOhm-os ellenállást.
A problémám az, hogy ezt szintén nem az ESP GPIO-járól akarom betáplálni, egyrészt, mert max. 3.3V lenne, másrészt jobb, ha az ESP32 csak a logikáért felel.
A 3.3V-os feszültség az ESP32-ből csak 1.25V-ra csökkenti a feszültséget a tranzisztoron keresztül, és így még egy picit van hangja, bár csak épphogy valami hallatszik, de nem akarom, h bármit is fogyasszon olyankor, valamint a low-levelen a tranzisztor kb. 0.45V-ot levesz az 5V-ból.
Ezek szerint a boarddal szerelt csipogó is hasonlóan nyekeregne?Olvastam, hogy egy alacsony Gate feszültségű MOSFET-tel lenne célszerűbb ezt használni.
Egy 2N7000-es jó lehet erre? Ennek 3V a Vgs, de állítólag, ha nagyon a közelében van a feszültség, akkor nem teljesen nyit.A BS108 már biztosan jó lenne, vagy teljesen vakon vagyok?
Köszi!
-
op9
aktív tag
Sziasztok,
Nemrég belekezdtem egy projektbe, aminek világítania, és sípolnia kellene.
Sikerült mind a két tulajdonságában megakadnom.
A világítással az lenne a kérdésem, hogy sikerült pár WS2812B-t tönkre tennem, és a miértet szeretném megtudni, hogy ne öljek meg továbbiakat.Így nézett ki a kapcsolási rajz (az ellenállás a data pin előtt 470ohm (2W)), annyi különbséggel, hogy a bal oldali kütyü is be volt táplálva 19V-tal, ami 4.77-re konvertált (multiméterrel úgy volt 4.99), valamint az ESP32 is kapott áramot USB-n keresztül, és a LED strip 14db-ból állt.
A kód így nézett ki:
#definie PIN 5
#define NUM 14
Adafruit_NeoPixel pixels = Adafruit_Neopixel(NUM, PIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800);
void setup(){
pixels.begin();
}
void loop() {
for (int i = 0; i < NUM; i++) {
pixels.setPixelColor(i, pixels.Color(255, 0, 0))
pixels.show();
delay(1000);
}
}
Szóval másodpercenként el kezdett világítani egyre több LED pirosan.
Ezt többször megcsináltam, a többi színnel is, valamint úgy is, hogy mind a 3 szín világítson, hogy lássam, hogy mekkora áramerősség kell neki.
14db LED: [R: 0.11A, G: 0.11A, B: 0.11A, RGB: 0.48A] RGB gondolom azért lehetett ennyivel több, mert melegedett, és nagyobb lett az ellenállás.
Közben persze a többször lecsatlakoztattam a 19V-os táp csatit, meg az USB-t is, és különböző sorrendekben dugtam vissza.
Ekkor jött az ötlet, hogy csökkentsem a feszültséget, hátha elegendő kevesebb is, és valóban 3.7V-ig alig csökkent a fény, és a 0.11A is 0.8A-re csökkent.
Majd tovább csökkentettem a feszültséget kb. 2V-ig, meg vissza. Közvetlenül ezután, hogy lehúztam a tápot, meg vissza, a 4. LED-től kezdve random szerűen pár LED folyamatosan RGB-vel világított, és pár egyáltalán nem.Szétvágtam a szalagot, hogy leteszteljem egyesével, és a amelyikek nem világítottak, azok maradtak jók (7db), 6db-ra amint rákötöm a GND-t, és az 5V-ot egyből világít, data-ra semmit nem reagál. 1db nem világít egyáltalán, de annak a Din DO-ja zárlatos a sorban kb. a 9. lehetett, és voltak utána folyamatosan világító, és rendesen működő LED-ek is.
Multiméter alapján mindegyik LED jó helyen sípol, kivéve az az egy, ami nem is világít.Próbáltam utánajárni a dolognak, és egyrészt az ESP32 és a táp GND-je nem volt összekötve.
Nem használtan 1000nF 6.3V+-os kondenzátort a GND és 5V között.
Valamint olvastam, hogy a Signal feszültsége nem lehet magasabb a 5V-os ágra leadottnál.
A Signal ugye 3.3V nekem, mert az ESP32 annyit ad le.
A 19V->5V-os konverterem sem biztos, h rádugáskor nem adott le nagyobb feszültséget, bár kb. a 15. rádugás után lehetett a gond.Mi okozhatta ezt, és a folyamatosan világító LED-eket még normális működésre lehet-e bírni?
Az általam helyesnek vélt kapcsolás, az így lenne, ha csak 1 helyről akarom táplálni az egészet:
Ez így már jó? Elegendő lesz a 3.3V signal, ha 30db LED-et kb. 10 centis távolsággal akarom egy 0.5mm2 sodrott réz vezetékkel összekötni? Bár az eddig cikkek alapján nem láttam, h vki 3.3V -> 5V logic convertert használt volna.
Köszi!
-
op9
aktív tag
válasz
DigitXT #11780 üzenetére
Mégis találtam hasonlót.
De az ára...Köszi a segítségeket!
De ha esetleg lenne valakinek elfekvőben, akkor szóljon! -
op9
aktív tag
-
op9
aktív tag
ziasztok,
Nincs véletlenül valakinek Budapesten 2db ilyen 15mm-es potmétere?
Sajnos 20-asat rendeltem, ami most derült ki számomra, hogy nem jó.
Ha van, akkor akár elcserélnék 2db-ot 20-asra, vagy kifizetném.Esetleg hol találhatnék ilyet Budapesten?
Köszi a segítséget!
-
op9
aktív tag
Hát, ha csak a bootloadere hiányzik, akkor az még inkább egy production ready készülék, mert legalább nem kell várni vele, csak az upload macerásabb.
Ha rátöltöd a Digispark Keyboard példát és nyitsz valami Notepad++-t, akkor az működik?
Mert akkor USB-n is van kommunikáció.#include "DigiKeyboard.h"
void setup() {
}
void loop() {
DigiKeyboard.sendKeyStroke(0);
DigiKeyboard.println("Hello Digispark!");
DigiKeyboard.delay(5000);
} -
op9
aktív tag
Bár tényleg nem vagyok benne a témában, csak most nézegettem, de itt van pár ötlet még. (digistump driver reinstall, zadig-gal feltelepíteni a drivert)
Neki másik USB portba kellett dugni.
Én az alaplapi USB 2.0-t használtam, ami ki volt vezetve a gép elejére.Azt tudom, h van olyan bootloader verzió is, ami kihagyja azt az első 5mp-et, nem tudom, h nem-e olyan került fel rá, bár írtad, h egy csomóval kipróbáltad.
Nekem 1.5 volt rajta, és ezt tettem fel a 2.0.4-es CLI-vel. -
op9
aktív tag
válasz
vargalex #11455 üzenetére
Sikerült haladnom a dologgal. Mivel mondtad, h ha nem lenne bootloader, akkor nem is lehetne USB-n feltolni a kódot, így rákerestem, hogy hogyan lehet upgrade-elni, mivel akkor kell rajta lennie.
Ennek a segítségével sikerült 1.5-ről 2.3-ra rakni, és most már ha újra rádugom az eszközt, akkor a korábban rátöltött villogás megy. Szóval így a jó, csak most "Unknown USB Device (Device Descriptor Request Failed)" lesz amint betölti a villogást.
Szóval köszi, így már előrébb jutottam! -
op9
aktív tag
Köszi a választ!
Ahogy nézem nem hardveres gond lesz.
Azóta még keresgéltem, és az eladó feedbackjeiben az "Additional feedback" részben írják, hogy már olyan verziókat küldenek, amiken nincsen bootloader, és ezért nem őrzi meg a feltöltött kódot.
Most keresem, hogy milyen módon lehet bootloadert rátölteni, de csak azt látom, h egy Arduino kell hozzá ISP-ként, és úgy lehetséges. Nekem sajna nincs Arduino-m, még azt nézem, hogy meg lehet-e oldani, hogy az egyik ATTiny85-öt használnám ISP-nek. -
op9
aktív tag
Sziasztok,
Szeretnék összerakni 2 ilyet.
Vettem 2db TINY85 Digispark klónt.
Feltelepítettem az Arduino 1.8.9-et, majd követtem ezt a leírást, és egészen addig minden rendben megy, hogy kéri, hogy csatlakoztassam az eszközt, ekkor feltölti a programot, és a "Start" példa villogtatja a led-et.
Viszont, ha jól tudom, akkor ezek után, ha lehúzom az usb-ről, majd visszadugom, akkor ismételten villognia kellene kb. 6mp után, viszont ez nem csinál semmit. Mind a kettő attiny85-tel ez a helyzet, és a linkelt videó kommentjei között is van, aki erre panaszkodik:"Paul Anthony Danguilan (4 months ago)
-I've tried to recreate what you've done. but I'm facing a problem. it will work after i have uploaded the code but if i remove it and try to reconnect it won't run the program. Any help?Thomas Reyes (4 months ago)
-I'm so sorry, but I think you might be dealing with a broken microcontroller or your bootloader."Ezen a fórumon írják, hogy úgy kellene működnie, hogy amint rádugom az eszközt, a device manager-ben meg kell jelennie egy Digispark Bootloader-nek (ekkor van lehetősége az IDE-nek feltölteni az újabb programot, ha akarjuk), majd el kell tűnnie, és betöltenie a sketch-et ami az eszközön van és futtatni, ami rá lett töltve előzőleg.
Nos, nálam folyamatosan látni a Digispark Bootloadert, akkor is, amikor rátöltöm a programot, és villog is, meg akkor is, ha csak rádugom.
Mi lehet nálam a gond, mit kellene csinálni, hogy rendben működjön?Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- World of Tanks - MMO
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Apple Ipad 10.generáció
- Új HP Pavilion x360 14-ek Érintős hajtogatós Laptop Tab 14" -35% i5-1335U 8/512 FHD IPS Iris Xe
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Dell Inspiron 5406 2-in-1i5-1135G7 16GB DDR4 3200 512GB NVME 14" FHD Érintőkijelző W11Pro
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- Honor X7B szép állapotban 6/128GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest