-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Janos250
őstag
válasz
tonermagus #16922 üzenetére
Korábban Weiss ajánlotta neked az IRLZ44N-et. Én akkor mértem, kissé elmaradnak a paraméterei az általam használt IRLB4030-tól, de nem sokban. Szerintem próbáld ki!
https://prohardver.hu/tema/arduino/hsz_15562-15562.htmlOK, így stimmel, szerintem.
-
válasz
A PWM-es meghajtásnál nincs - jelentős - disszipáció és a vezérelt eszköz átlagárama is lineáris összefüggésben marad a PWM kitöltési tényezőjével.
Ez arra vezethető vissza, hogy eredetileg analóg szabályozást említettél.
Analóg szabályozás esetén az elektronika (ez általában több, mint egy FET) egy parancsjel alapján kimeneti feszültséget szabályoz. Egyszerű, egy IC-s elektronika esetében ez úgy történik (egyszerűen magyarázva), hogy az IC változtatja a saját ellenállását, ezzel engedve nagyobb áramot/feszültséget a fogyasztóra. Ezekkel az a gond, hogy a fölös energiát - mint egy ellenállás - elfűti (disszipálja).
A PWM meghajtásnál az IC (esetünkben a FET) csak full bekapcsolt, és csak full kikapcsolt állapotban működik. Tehát vagy végtelen az ellenállása, és egyáltalán nem folyik rajta áram (emiatt nem disszipál), vagy közel nulla az ellenállása, ezért minimális a disszipáció rajta. -
Janos250
őstag
válasz
Nem hiányzik, hanem sok!
A felső GND a D-nél törlendő. Én nem szoktam tovább cicomázni, én így szoktam használni.
"ebből a mondatból nem sok mindent értek"
Ha logikai szinttel, és nem analóg hajtod meg, akkor az vagy magas, vagy alacsony szint a Gate-en, ebből adódóan a FET mindig vagy nyitott (vezet, mint egy drót) vagy zárt (nem vezet, mint egy elvágott drót) állapotban van, és mivel a FET melegedése (disszipáció) a rajta lévő feszültség * áramerősség , egyik esetben az áramerősség, másikban a D és S közötti feszültség közel nulla, ezért a melegedés sem számottevő.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Honor Magic7 Lite 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 400 lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP Prodesk 600G4 SFF - i5-8500, 16GB DDR4, 512GB NVMe SSD, ATI R5 430 2GB eladó!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Giant Talon 0 Sport - Hardtail Mountain Bike
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest