Hirdetés
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Csak egy ország kap Exynos 2600-as Galaxy S26 telefonokat?
- Apple Watch
- Mobvoi TicWatch Atlas - üzemidő ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megbüntették, ezért feloszlatná az EU-t Elon Musk
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
Új hozzászólás Aktív témák
-
janeszgol
félisten
Mondjuk azt hozzátenném, hogy 2013-ban egy S4 180k, a Note 3 meg 240 ezer ft volt a Samsungnál. Természetesen nekem akkoriban ilyenekre nem volt pénzem (ipod touchra volt), jó kis Alcatel Pop C3-at vettem ilyenkor. A Note 3-at használtan vettem 2017-2018 környékén, viszont eredeti számlával (Samsung, 240k).
Infláció kalkulátor:
"Ami 2013-ban 239 900 Ft-ba került, azért ma ennyit kell fizetned:
422 464 Ft" -
Egyértelműen az AI miatt drágulnak a telefonok.
A következőképpen történik ez:
-Chatgpt! Mennyiért adjuk az új telefonunkat?
-Drágábban, mint az előzőt.
-
janeszgol
félisten
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
+1
Már én sem nézem le az AI-t, mert egyre jobb. Amiket írtál fentebb, azokban pl tök jó. Játékok grafikájának élesítése, megmásítása, hanganalízis, kép analízis. Gyors számolás, akár matematikai összefüggések, felírások elvégzése.
-
janeszgol
félisten
"a Galaxy S26 fejlesztése pedig az árnyomás miatt lesz állítólag minimális."
Az eddig is minimális volt már 5 éve. Valami mást találjanak ki.
A többire meg: akkor vége annak a pazarlásnak, hogy fika SoC mellé (8?) 12 meg 16 GB ramot pakolnak. Na meg talán annak, hogy szintén fika telókba 256GB, meg 512GB flash kerül. -
E.Kaufmann
veterán
Olyan szempontból kell az AI, hogy látszik a GPU-k energiaigényét nagyon nem lehet csökkenteni vagy adott power limit mellett nem lehet nagyobb sebességet kihozni, kisebb felbontáson kell dolgozni a nagyobb felbontást és részleteket meg ki lehet tippelni. Ide kellhet "AI", mindenféle tömörítési eljáráshoz is kellhet "AI", víruskergetőkbe és levélszemétszűrőkbe már jó ideje van valamiféle. Az jó, hogy raknak NPU-t a processzorba. Az meg a marketingesek és cégvezetők sara, hogy szerintük már mindenre is jó...
-
Csak van jó dolog is a ram drágulásban:
-
rsimon97
csendes tag
Az a bizonyos lufi az emberek és befektetők elvárása az AI-val szemben. A sok marketinges szépen elvégezte a dolgát, hogy szerintük világ forradalmat csinál majd mindenhol az AI. Aztán a számok már mutatják, hogy alig vagy csak kis mértékben növeli a termelékenységet, sokan keresőmotornak vagy személyi asszisztensnek használják max... Bírom amúgy hogy a telefon/tech iparban mindig van valami sláger amit minden áron bele kell erőltetni mindenbe
bluetooth, 5G, 3D tv... mikor egy fúró akkumulátorában bluetooth van na az már igazán szánalmas 
-
kromatika
veterán
Na nesze.Extrém ram,SSD,várható VGA,és még mobil drágulás is.Mi jön még?De jól jártunk az Al-al.
-
Postas99
őstag

Köszönöm!!!Az igazat megvallva az éjáj nagyon nagyon sokmindenben a béka segge alatt van. Nagyon várom már, hogy mikor durran ki a lufi.. lesznek akik sírni fognak miatta.
Kötsög voltam és csak annyit mondtam a copilotnak, hogy a többi éjáj már ezt megoldotta most rajta a sor, hogy képes-e rá.
hozta össze, természetesen a promptban feltoltam az eredeti képet és mondtam hogy a hintó körüli dolgokat kell eltávolítani a képről. -
tibaimp
nagyúr
Legalább egyesek nem cserélik olyan gyakran a mobiljaikat, mert kb. fölösleges lesz.
-
Postas99
őstag
Azért a szom kivan ezzel a hájpolt szar éjájal.. használom de még a varázsradír is egy hulladék.
EZT a képet akartam körbevágni.. sallangmentesen csak a "tökhintó" kellene de most, ugye mert a család szétidegel. Nincs olyan éjáj szar ami ezzel megbírkózna.
Én meg nem fogok nekilátni photoshoppal baszakodni. Ennyit erről. -
Ricardo
titán
Most megnéztem. Jelenleg 4,7 foglalt a 8-ból: S23U
Amióta megvan, lassulást, akadozást nem tapasztaltam.
Pedig használom, sokszor több dolgot párhuzamosan. PL telefonálok bt headseten, közben fényképezek, és bejövő whatsap üzenetre válaszolok. vagy a kamerát használom zenehallgatás közben.
Olyan sem fordult elő, hogy pl egy megkezdett üzenetet később újra előről kellett volna kezdenem mert közben bezárta. -
hapakj
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Nem, nem az app volt rosszul megírva.
Android 8 környékén lehetett.
Igazából kiderült, hogy mi a gond és ment is bugreport a gyártónak
Kíváncsi vagyok kezdtek vele egyáltalán valamit 
-
hapakj
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Azzal nincs baj, ha a RAM tele van és az OS cachel, s nem lövi feleslegesen a háttérben lévő appokat.
Esetünkben azzal volt baj, hogy az alkalmazás evett vagy 1.5GB-t, s valamiért mellett az OS megpróbált lefoglalni 1.0GB-t egy összesen 2GB-s eszközön
Persze, hogy olyan szintű belassuláshoz vezetett, hogy se az alkalmazás se az OS nem reagált 
Itt rég közbe kellett volna lépnie, s kilőni az az alkalmazást, persze az is abnormális volt, hogy a rendszer miért foglalt ennyit a háttérben közbe

-
aprokaroka87
nagyúr
Csak egy példa
Android telefon 12 gb ram ( az esetek nagy részében 8-10 gb megvan telve )Másik telefon 8 gb ram, ott is kb 5-6 gb telve van.
mindkettő telefonon kb hasonló programok mennek.
Az Android elvileg máshogy is használja Ramot, ha 256 gb ram lenne benne, akkor kb 192 gb lenne foglalt 😁 -
hapakj
őstag
Mára jóval összetettebb lett
- már mint mi lett összetettebb az OS? Hát ott kb a potenciális AI feature-ök miatt kell az extra RAM, mert ha egy háló nem fér be a RAM-ba, akkor nem fér be, ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni.Bár szerintem az AI nem is igazán egy OS része és azt leszámítva, szerintem nem igazán növekedett az iOS RAM igénye. 4GB-s telefonon sem érzek lassulást és az új base iPad is csak 6GB-vel jött ki, s ott sem érzem hátránynak.
-
Ricardo
titán
"jobban garantálja annak elérhetőségét, s jobban is bünteti a túlhasználatot."
Pont ezért ment kevesebb rammal régebben. nerm igazán lehetett túlhasználni, hiszen minden (is( szabályozva volt, a felhasználónak ónem sok lehetősége volt beleszólni.
Mára jóval összetettebb lett, és ezzel együtt a ram igénye is nagyobb lett. nem véletlen, hogy egyre több ram van at iphone-okban is. -
hapakj
őstag
Itt nem az OS-ről van szó, meg hogy mennyi RAM kell neki, hanem hogy a két platform koncepcionálisan hogy áll a memoria menedzsment kérdéséhez.
Nem hiszem ez alapvetően változott volna, s az iOS megoldásai tapasztalataim alapján jobban garantálja annak elérhetőségét, s jobban is bünteti a túlhasználatot. Összességében ezért működőképesebb kevesebb RAM-mal.
-
hapakj
őstag
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Katasztrófa amit az android le tud művelni memória használat terén.
Ugyanaz az alkalmazás, közel ugyanolyan memory footprinttel 1GB-s iPad-en gond nélkül ment, 2GB-s Android tableten meg még küzdeni kellett, hogy stabilan menjen.
Nyomozgatás után kiderült, hogy teljesen fals, amit android reportálgat a memória használatról és random foglalgatott a rendszer az alkalmazás futtatása közben.
iOS ha azt mondta van 800megát használni, akkor volt 800 megát használni. (Ha ezt túllépted, akkor viszont 5 figyelmeztetés után kegyetlenül kilőtte az appot)
-
Ricardo
titán
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Legyen inkább 6GB.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
aprokaroka87
üzenetére
Ja, az Andrioidé, csak el ne índíts rajta semmit

-
Neurotoxin
őstag
+1. Felesleges volt olyan fejlődésre "elszórni", mint az áttetsző GUI... Persze, közben változott a videófájlok tömörítése is, több weboldal van egyszerre nyitva, amikben ráadásul beágyazott tartalmak is vannak. Párhuzamosan fut több alkalmazás is, amiknek tény, jócskán megnőtt a memória éhsége..
@tasiadam: Legutóbb a Vivo X300 és X300 Pro teszt kapcsán vontam fel a szemöldökömet, amikor durván volt az elkészült képeken post-processing. Olyanok voltak az ázsiai csajok a képeken, mintha porcelán babák lettek volna...
-
Bareszotron
tag

Senkit nem érdekel az ai
Csak plusz szemét a telefonokon.Aki használ, az ChatGPT vagy a Googléset.
-
tasiadam
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Nem találkoztam még életemben olyannal, aki ezekre használ AI-t. Ami pedig fotózni használja, vagy kamerázni, az meg RAW képet fog csinálni, nem Asian Beauty filter By Xiaomi-t.
-
.LnB
titán
Ha ez az AI lufi kipukkan egyszer (márpedig egyre több szakértő pedzegeti), akkor az qva nagyot fog szólni.. És hát ne legyenek illúziói senkinek, ha az kipukkan, akkor a befektetők valahol máshol, be fogják hajtani a kiesést. És majd ez a dolog szépen görgeti maga előtt az összes áremelést.
Érdekes, hogy az elmúlt 10-15 évben, valahogy mindig van valami (ne adj isten, mesterségesen generált) qva válság. Egymást érik a hiányok, válságok.. És akkor még Kína nem is engedte el a gyeplőt..
De legyünk optimisták, minden szép és jó. És ennél csak szebb, és jobb lesz! Juhé!
-
BiP
nagyúr
kapacitása ugyanis véges, a gyártósorok bővítése pedig költséges, többéves folyamat és az AI lufi esetleges kipukkanása miatt kockázatos.
De azért a hirtelen áremelkedés miatt jött "ingyen" profitot azért zsebreteszik. Abban legalább nincs kockázat. -
tasiadam
veterán
Akkor eljutottunk oda, hogy a profitmaximalizálás érdekében kell az AI, mert az sokmindent hoz a koynhára, de minden fölösleges helyre beeröltetik, emiatt kevesebbet adnak el, mert drágul az is, ami egyébként nem drága? Aztán meg majd a könyneit törölgeti az összes, hogy jujci, nem tudunk annyi mindent eladni
-
Még szerencse, hogy az asztali gépemben van 32GB RAM, a szerveremben pedig 16, ami bőven elég lesz a következő 4-5 évben.
Telefont pedig most vettünk/veszünk, így nem lesz hatással a dolog

Így még jobban előtérbe kerülhet (végre) a szoftveres optimalizáció ahelyett hogy végtelen erőforrást pakolunk alá.
-
...esetleg ismét olyan SW-ket kellene mobilra írni, amihez nem kell 8 GB ram.
Régen az 1,5-2-3-4 Gb-vel is volt élet. Értem én, hogy fejlődés, de azért hogy 6-8 GB kell egy telefonba is, azt enyhén túlzásnak érzem. OK, ma már játékplattform is, de nah...
-
Ricardo
titán
Akkor megvan a "visszafjlődés" oka, ami előtt eddig "értetlenül " álltunk.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Latitude 5420 14" Touchscreen i5-1135G7 16GB 256GB 1 év garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3195, 95% Akkumulátor
- Bomba ár! HP Elitebook 8570P - i5-3340M I 8GB I 500GB HDD I DisplayPort I 15,6" HD I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 4000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Sandisk Extreme Portable SSD 2TB!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
bluetooth, 5G, 3D tv... mikor egy fúró akkumulátorában bluetooth van na az már igazán szánalmas

hozta össze, természetesen a promptban feltoltam az eredeti képet és mondtam hogy a hintó körüli dolgokat kell eltávolítani a képről.