- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Yettel topik
- Magyarított Android alkalmazások
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- iPhone topik
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok, hátha...
LM317T-hez miért elektrolit 1uF-os kondit rajzolnak, amikor van filmben is ugyanez ? (És nyilván élettartama is sokkal nagyobb). Illetve mi értelme egyáltalán picike 1uF elektrolit kondiknak ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
tibi-d #23620 üzenetére
Köszi !!!
Ügyes
A kis csöves fejhallgató erősítőm volt az első, őt is standby-ba teszi a főkapcsoló, Arduino ON (Dfrobot Beetle) és a bekapcsológomb körüli LED nyomja a fade-et
Ha megnyomom 1x, behúzza a fő toroid primerjére a 230V-ot és indul a boogie. Ha megint megnyomom a gombot, elengedi. Ha áramszünet van, elenged (tehát monostabil a relé), ergo ismét áram kell rá az Arduino-tól és behúzva megtartani végig ON állapotban.
@rednifegnar: adatlap úgy írja, hogy trigger áram 12mA max, tehát ennél kisebb is lehet. Az ESP gyönyörűen tartja a 3.3V-jával amúgy.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ekkold #23618 üzenetére
Hmm nagyon köszi !!
1-1.5 mp-et mértem, hogy 5V-ról leesik a tápfesz 3-ra, Wifi ON és egy http szerveren keresztül kapcsolgatom a saját ledjét.
Két kondival kb. 3 mp-ig van fesz, ez 2x 47000 uF névleges, ami majdnem 100k uF.
Van viszont ilyen, ami eszembe jutott régebbről, szerintem kiváló lehet.. hmm ?
Figyelem közvetlenül ezt a feszt és ha 4.8-at eléri kb, indul gyorsan az eeprom-ba írás, aztán jöhet a szundi.
Ez lévén 1F, ~20-30 mp-ig kellő lassúsággal esne fesszel, hogy az ESP befejezzen mindent, amit akarok.
Hogy ne kelljen a stabit is az áramvesztés esetén etetni, arra gondoltam, hogy egyenirányítás/graetz után a mostani kondikkal kicsit simítok, előáll egy sacc 6-6.5V körüli tápfesz, erre stab IC, eldisszipálom amit kell kényelmesen (legalább behasználok egyet, van egy marék)
és stab IC mögött diódával sorba jön a szuperkondi, ő immár 5V-on.
Ezzel pedig már tudom etetni a NodeMCU-t, akárcsak most is, mert a VIN láb 5V-ot is fogad (belső stabija van) és voilá.
Figyelni pedig a szuperkondit, a többi már csak program.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #23616 üzenetére
Jaja értem.
Oké.
Azért nem veszek battery shield-et, mert nincs gyakorlatom ezekkel a kütyükkel (most tanulgatom, beleértve a teljes ökoszisztémát) és eszembe sem jutott.
De ahogy most elnézegetem, ez meg lehet, hogy a totál overkill lenne arra, amire nekem kell, mert nincs 7/24 igényem. Aztán lehet mégis ez a megoldás.
Nézzük a felhasználói oldalról, hátha arra van vmi mondásotok
Szóval ez egy audio erősítő. Ha konnektorba bedugom, főkapcsoló sincs, indul egy standby mód, mikrokontroller áram alatt, nem sleep meg egyéb módokban, de pl. az áram spórolós modem-off szint oké, ne wifizzen még ekkor. Mindegy is. Kijelző off. Egyetlen gombot figyel, a bekapcsológombot.
Ha megnyomom, túl az egérmozin a kijelzőn, elvégezne pár rutin mérést, feltétel-teljesülést a program, mielőtt megadja a jelet a szilárdtest reléknek, amik behúzzák a trafók primerjeit és indul a buli.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Csecsemőbiztosra szeretném csinálni és arra kellene a "szünetmentes", hogy ha áramszünet van, eldurran egy bizti alkatrészhiba miatt, stb, akkor ezt észlelje a kontroller és lesz rátéve egy ilyen, amibe instant elmenti azt, amit tud. De leginkább az óránkénti számláló állását, mert arra is használnám, hogy mérje a kondikba belement használati órákat (lévén h meleg lesz bent, inkább cserélem őket a gyártó által megadott üzemidő végefele). Van amelyik 2000h-s, van, amelyik 5000h-s, de mérne még jópár ilyen üzemidő jellegű dolgot, ritkán reset-elem a számlálót alkatrész csere alkalmával csak.
Magyarul betáp bármi miatt off esetén legyen maradék saját tápja reagálni, eepromba elmenteni az épp aktuál számláló állásokat, aztán ő is lehunyhatja a szemeit.
Ennyi a cél.
Nyitogatni nem szeretném gyakran a fedlapot, hogy elemezzek (pl. 3x AAA egy tokban). Akksira nem gondoltam, jó ötlet, de gyakorlatilag alig, jó esetben soha nem lenne használva. Odabent vagy 45-50 fok lenne kinti 22 fok mellett amúgy. Kívülre, külső házba is tehetném az akksit, csak az olyan tré, nem szép, nem csinos. Bár mögötte kutya se látja.
Hát, ennyi. Bírjon ki pár mp-et. lehet ezt csak tapasztalari úton fogom megtudni, egyelőre van két említett 16V-os hatalmas kondim, vagy elég lesz, vagy nem. Vagy ha elveszti saját figyelt tápfeszét, eldobatok vele mindent a sleep feletti power módba azonnal és csak egy eeprom írásra marad ideje - bőven elég.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok !
ESP8266 NodeMCU kijelző nélkül, pucéron, aktív módban, kb. mennyit megy el a gyakorlatban - inkább úgy kérdezem, mire számíthatok - egy elé tett kis lineár táppal, amiben a stabi előtt 47.000 uF van pufferként ?
Elég csak így tapasztalataitok mentén nagyon hasra kb.
Megvan a 2-3 másodperc ?Sajnos - érthető okokból - nincs a neten mikrofarád <-> milliamperóra kalkulátor
-
Dißnäëß
nagyúr
Üdv Szakik
Van a társasházam nemrég megvett lakásához 1 RFID-s kis proxi-nak nevezett kulcstartó bizbasz, pont ilyen, mint ezen a linken. Kértem még kettőt - mondtak egy 7500 / darab árat.
Nem mondom, hogy földhöz ver, de szerintetek meg tudnám oldani, hogy veszek egy író/olvasót és a meglévő kulcstartó adatait bemásolom másik kettő szűzbe ? Úgy látom, mintha minden eszköz adott lenne fentebbi linken ehhez.
Nem csak a pénz, mert most kibírom, ha muszáj, hanem legalább megtanulnám ezt is kicsit. Nem tűnik űrtechnikának.
Ui.: teló NFC Tools nevű eszközére nem reagál a proxi, valszeg nem NFC-s. Úgy vettem ki guglizásaim alapján, hogy az NFC és az RFID más. Egy kis plussz.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Undoroid #22474 üzenetére
Ezt nem ússzuk meg.. nem lehet örökké a régi-jó-öreget használni.
Amúgy hifiben is ez megy.. nézzük meg a világ legfejlettebb D osztályú erősítőit, és tegyünk mellé egy XX. század közepi őskövület technológiát.
Melyiket szervizelnénk icipici hozzáértéssel is szívesebben ?
Vagy melyikre van egyáltalán esélyünk, szervizelni azt ?Persze a D osztályú nem az avultatás jegyében lett olyan, amilyen, csak gariidőn kívül ha ezzel baj van, az jó eséllyel kuka, vagy esetleg valaki megpróbálkozik rajta ezzel-azzal, de nagyon nem tud hozzászólni.
Hacsak nem kap túlfeszt egy hálózati anomáliából, valszeg a hűtőm ESP-je tovább fogja bírni, mint a kompresszora.
(Bár a 10 év gar utóbbira megnyugtat, hogy talán nem a full dzsunkát teszik bele).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Undoroid #22471 üzenetére
Hello, én ódzkodtam ezektől egy ideig, de aztán úgy vagyok vele, nem úszhatjuk meg a jövőt. És ezt szó szerint kell érteni.. lehet ragaszkodni a régi tárgyakhoz, autók, eszközök, elektronika, satöbbi, már a csöves DIY erősítőmbe is egy Wifis ESP8266-ot tettem (a fejhallgató erősítőbe meg egy DFRobot Beetle-t, bár az még nem Wifis).. amíg tényleg ilyen okos funkciókat szolgálnak ezek, nekem őszintén ? Nem gond.
Csak hogy kontextust hozzak, új lakás, év elején vettem.
Az első egy Ariston bojler volt, a Lydos Hybrid WiFi hőszivattyús. Abban is valami ilyesmi kütyü lehet, HA-val használható a rendszer, hát mondom alig van difi a sima és a WiFi-s modell között, legyen utóbbi. Egész jó a gyári app.
Most utána ez a Candy hűtő érkezett, de lemondtam a WiFi-ről, ez csak random lett ilyen, nem is figyeltem, utolsó pillanatban láttam meg, óóóóóó mondom akkor katt.
Elvileg a Haier (Candy anyavállalata) okosrendszere is már ismert a HA által, sok szorgos fejlesztő ügyeskedik ügyesen.
De még ez a jövő zenéje.
A főzőlapom azért nem lesz még WiFi-s, sem a sütőm. A mikróm pláne nem, régi Samsung, de ezt tartom, mert szeretem és ezt építem be..
(Óra, power - ennyit tud a két tekerentyű. Semmi csirke hal és egyéb hülye ikonok meg bonyizás - imádom).
A klímám WiFi-s lesz, hétfőn szerelik. Na, ez viszont nagyon praktikus. Szüleim klímájának a távja már le van lakva, szétment, kutyarágta, satöbbi, még előző tulaj által. Istennek sem találunk másikat, lehet vmi egyéb utángyártottat majd lövök Ali-n, ami talán elviszi. Kifejezetten jó lenne, ha WiFi modul lenne a klímában (nincs, 8 éves), most appról tudnák tapicskolva vezérelni.
Szóval már tényleg csak a nagyonbelépő modellekben nincs WiFi, egy kicsit is efölötti, még mindig alapmodellek már egyre több műfajban tudják ezt. Én tényleg nem bánom, eddig a szintig, hogy mondjuk egy HA-ba beintegrálom és reménykedem abban, hogy többé-kevésbé (inkább többé) jó lesz a dolog.
A Google/Alexa/többi AI alapú hangalapú vezérlés és mennyezetből a "lakással" beszélgetősdi abszolút nope, hacsak nem az én saját zárt láncom (ez is jönni fog, meggyőződésem, ilyen vagy olyan opensource formában később).
Valahogy egy kis okosságot - inkább a kényelmét nézve - el tudok fogadni.
Nagyon túltolt futurisztikus formában nem.Pedig az is jön... 20 év múlva szerintem nem lesz eszköz, ami ne lenne integrálható egyik vagy másik nagy globális AI-s akármilyen intelligenciához.
50 év ... ? Pfff.
Egyelőre, óvatosan, de élvezem. Tetszik.
Ezen az alacsonynak mondható szinten, ahol most tart.- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Talán még egy gondolat.. ez a hűtő még nem rendel nekem kaját.
A jövő hűtője már fog, amikor majd az élelmiszer ipar is eljut oda, hogy minden csomagoláson lesz valami chip vagy minimum a hűtőkben egy QR kód olvasó és adatbázisból tudja azonnal a kódról, hogy mit tettél bele, lecsippantod, amikor beleteszed és tudja az élelmiszerről, hogy mi az, és mi a gyári lejárata. (Figyelmeztethet akkor, főleg mélyhűtőnél hasznos, anyám most cetlizik azt mondja és mikor deresre van fagyva a cumó, elég nehézkes felmérni 10 mp alatt, hogy mit kéne megenni hamarosan, mert lejár).
A legjobb ekkor az újrarendelés. A hűtőd - mikor kiveszed és vagy kicsipogod, vagy a polc súlyát nézi - tudja, hogy kikerült és kell új belőle.
Erre bnőm háborgott, hogy hát a hűtő ne mondja meg neki, mikor mit akar enni.
Én erre annyit mondtam neki, hogy ettől még lehet változatosan étkezni, elég csak az alap dolgokra ráállítani, hogy mondjuk 2 citromos Danone joghurt mindig legyen, 2 Karaván sajt darab szintén, 1 Gyulai kolbi szintén, 1 kg szeletelt "szögletes" kenyér szintén (francia piritósnak), tej, kis zöldség... ezeket minden nap esszük. Ezen túlmenően pedig nyilván amit ad-hoc megveszel, arról nem kell tudnia, meg figyelmeztetnie sem kell róla minket.A mélyhűtőre is hasznos, ha kiolvasztunk 2 bezacskózott csirkecicit, akkor azt rendelje utána mondjuk.
Szóval .. ha nem a végletekig toljuk túl ezt a "szép új világot", hanem a sok rózsaszínt lehámozzuk róla és csak egészséges mértékig használjuk, szerintem nagyon hasznos tud lenni.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #22466 üzenetére
Eddig kb. az érdemi.
Nem rossz ez elsô lépésnek.. fw update is megy.Van még az appnak bevásárlólista része, meg szokásaidat nézi (ha akarod, kikapcsolható), pl. húsevô vagy, vegán vagy, stb stb, kicsit más programot nyomhat a háttérben, passz. Majd játszom még vele.
Door open counter nyilván csak bedugott állapotban megy, vagy 20x volt nyitva ma, ahogy nézegettem
Párosítás is pikkpakk.. minden kerek eddig.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #22466 üzenetére
Nyilván nem adják ki, de azért poén, vmi szenzor adat csak jön, nem tudom.
Amúgy semmi extra, kellett egy hûtô és zajszint szerint mentem felfele alulról árukeresôn, a legesleghalkabb ligában volt Whirpool meg 1-2 jó drága vmi, egy dB-vel fentebb meg ez, wifirôl le is mondtam már, hogy a konyhám és mindenem is az legyen, erre ebben pont van. Elvileg még a HA-val is összehozható már, ahogy fórumokat bújtam, kíváncsi leszek. (Az Ariston bojlerem is wifis, a klímám is az lesz, és csak azért Gree, mert ô nem zárta le a rendszert a HA elôl), szóval ez mák kb.
Egy full standard hûtô amúgy, Candy CCUBT5519EW, tényleg semmi különleges.. tetszett a zajszint (ha hihetô) és a belsô elrendezése, ennyi. Praktikum.
De jót mosolyogtam, ahogy szedtem le a fixen tartó ragasztószalagokat a belsô dobozokról, hogy a tojástartóba be volt dobva egy ESP32-es matrica az alap infókkal és a wifi MAC address-el..
Elvileg mutat hômérsékleteket (fagyó+normál), illetve app riaszt, ha az áram elszállt (amennyiben szünetmentesen a router)
elvileg.. ismerôs ezt mondta.. lehet van benne vmi supercapacitor vagy egyéb megoldás, amivel még életben az ESP32 akkor is, ha power off. De ezt ismerôs írta most, szóval biztos ami biztos, majd nemsokára lemeózom.. hagyom állni muszajból, késô délután indítom és kiderül. 😊
Egyébként off, de 1 ember hozta fel az 1. emeletre lépcsôn, egy marha praktikus ilyem hordár cipekedôs kétkerekû billentôs kis bizbasszal, aminek volt az alján egy elektromotor is + mechanika, bekapcsolta a lépcsô alján és a kütyü elkezdte a hütôvel együtt mászni a lépcsôket. LoL csak néztem, ezt miért nem tudtuk már 20 éve feltalálni ?
Egy kamaszgyerek felhozta volna a 195 magas hûtôt, poén.
-
Dißnäëß
nagyúr
Hello mindenki, long no see..
Gondolom elújságolom, micsoda csuda hûtôt vettem..
.. legalább elég csak a programot elkérnem a Haiertôl, ha lenne vmi az agyávalSemmi proprietary chip, ez már tetszik
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
ismertek olyan mosógépet / márkát esetleg, ami egész jól integrálódik Home Assistant-ba ?
És akkor a provokatívabb kérdésem: láttatok már DIY vezérlésű mosógépet ? Vagy volt esetleg vki elvetemült, aki csinált már ilyet, hogy a teljes vezérlést kiváltotta sajáttal ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gordonfreemN #21972 üzenetére
Nagy kedvencem hátulján...
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gordonfreemN #21972 üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gordonfreemN #21967 üzenetére
Minden valamirevaló erősítőnek van egy trigger be, ki, vagy mindkettő -menete
Mono 3.5" jack általában, ergo ha van egy DAC, PRE, ilyesmi a lánc elején, pláne ha távszabályozható, egy trigger out-al, akkor ezt be lehet kötni a cél végfokba (vagy végfokokba) és ők amentén kapcsolnak be/ki, magyarul egyszerre több eszközt - kvázi az egész láncod - be tudod indítani egyetlen eszközzel.Tehát ha erősítőt építesz, nagyon ajánlom, hogy tegyél rá trigger IN-t és ha Te távszabályzod őt, akkor praktikus felkészítened arra is, hogy trigger OUT-ot is tegyél rá.
Az amperekről nincs infóm, de a fogadó oldalak úgy tudom, lényegében csak feszültségszintet figyelnek, sok gyártó 12V-ot vár, mások 5-12, fogalmam nincs, hány V-ra csináljam az enyém, lehet 12 lesz, majd meglátom.
De ha nincs triggere az eszközödnek, akár master (adó), akár slave (vevő), itten a link a tutisághoz.
Egy végfok, amit ilyennel lehet ki-be kapcsolni például. 2 is van rajta, egyik a be, másik a ki (vagy through, tehát amit kap, azt tovább is adja, daisy chaining rulz).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gordonfreemN #21962 üzenetére
Te is benne vagy az erôsítô építôs topic-ban, most meg is néztem, igen, azt hittem, tiszta lesz.
Mea culpa.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gordonfreemN #21960 üzenetére
DAC -> erôsítô(k) .. távszabályzása az egész láncnak.. on/off.
-
Dißnäëß
nagyúr
Apropó, arról van infód, az 5-12V trigger jelet (kifele irányban, tehát adó módban) meg kell tartani, míg ON a rendszer, vagy csak elég behúzni és elengedni, majd OFF-ba úgy kerül minden más, hogy újra kap egy rövid idejű (1mp) pulzust ?
Azt hiszem, megtartani kell, ha a feszt elengedem adó oldalon, vevő oldalon OFF-ba kerül minden, ha van rajta 5V fesz, akkor pedig ON, de hátha tévedek. Köszi !
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
gordonfreemN #21955 üzenetére
Eeeegen, én is be akarom fejezni a sajátom, szeptember óta itt dekkolok idegen helyen átmenetileg, végre talán jövő héten költözök a sajátba (elkészült). Egyszer majdcsak összeáll.
-
Dißnäëß
nagyúr
No, üdv Kolléga, látom haladgatsz
Én ESP8266-ozok most a csöviben, a következőben majd meglátom, mi lesz még..Hajrá hajrá, nagyon profinak ígérkezik, csini munka.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #20629 üzenetére
Nekem mindegy, hogy analóg vagy digitális, mezei vagy városi, vagy hogy hanyadik századi
Mondjuk a kérdésemre nem kaptam választ.
Egy a fontos: adat A-ból B-be, nagy távon, amikor megszűnt a nagybetűs internet (beleértve a SpaceX-et is). Mi lenne az alternatíva, hogy mondjuk a német tesóktól megtudjam, mennyi ott egy liter tej, vagy hogyan csinálnak újra fából vaskarikát ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ViZion #20627 üzenetére
Sziasztok, ha már így pont ebbe olvastam bele és kaptam el: van a LoRa-nak itt valami fóruma ? A neten úgy fél éve elég jól körbejártam a témát, térképeket is nézegettem, stb stb, de nem mélyedtem el jobban benne.
Most a LoRa hol tart, mire használható így effektíve egy nagy hatótávolságú, de nagyon kicsi sávszélű kapcsolat ?
Olyan van, hogy LoRa-sok üzengetnek egymásnak ? Tudom, hogy nagyon lassú az átvitel tényleg, de valami értelmes szinten lehet legalább egy limitált protokollon/felületen chat-elni mondjuk ? Vagy tényleg ilyen percekben mérhető 1-1 mondatváltás ?
Van mondjuk különösebb overhead (titkosítás, stb sallang) nélkül valami IRC szerverük/csatornájuk, vagy még ezt a szintet sem éri el ?
Vagy valami régi BSS jellegű dolog ?
Szóval ha máról holnapra megszűnne az internet és eljön a zombi apokalipszis, alkalmas lehet a LoRa (kapcsolat) arra, hogy tudjam, mi van a nagyvilágban körülöttem ? Még ha lassan is..
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
its_grandpa #19731 üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
its_grandpa #19713 üzenetére
Nem az a gond, ha nincs 230V, hanem amikor visszajön
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok Urak !
Rég jártam erre
A DIY jegyében szeretném megcsinálni kezdôként életem elsô wifis termosztátját.
Az alap egy ESP8266 vagy 32-es, ez sztem mindegy, mindegyik jó az igényeimnek.
Hogyan védenétek ki egy esetleges áramszünet hatását ? Szóval eeprom-on kattogok még mindig, illetve hogy minden egyes beállítást
- vagy magában tárol el eeprom-on
- vagy induláskor felveszi az adatokat vmi szerverrôl, pl. MQTT-n, hogy mire álljon vissza, ami fut egy szünetmentes Pi4-en mondjukUtóbbinál nem kérdés, hányszor lehet hôfokot beállítani a rendszernek.
Elôbbinél is max a kis elemmel támogatott RTC+eeprom lehet az, ami az írások számában limitálhat. Mennyit tudnak ezek ? Elég lehet egy ilyen kis kieg. modul hozzá, melyben egy kétjegyû szám letárolódik, csak állításkor ?
Az ultimate question: hányszor állítgathatja az ember vajon úgy 20-30 év alatt a termosztáton a hôfokot, miután belakott vmit ?
Mehetne eleve minden a Pi-rôl is, igen, ha az szünetmentes, de a fûtést önállóra tervezném, szóval ha a Pi lehal vagy bármi anomália adódik, a termosztát akkor is tegye azt, ami a dolga, ezért nem központosítom a funkciót a Pi-be.
-
Dißnäëß
nagyúr
-
Dißnäëß
nagyúr
Obazz elveszett amit irtam.. szoval roviden:
6V AC graetz es pufferkondi utan 8.46V DC lenne kb, de nekem nem pontos 6V szekunderem van, hanem valamivel felette. Ez sztem trafo tervezesi dolog, mert maximalis terheles mellett kell hoznia a specifikaciokat, nem uresen.
Szoval ugy 8.85 vagy mennyi voltra tettem ra a mindent, es 7.3-8V kozott ugrandozott a fesz. Lehet h mikroszinten 5V ala is beesett, mindenesetre erdekes viselkedes.
Direktben a kondira teve sem akarta az igazat.
Ezert is gondolom azt, hogy aramban fogy el.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igaz.. látszik, hogy a logikai (logikus) gondolkodás jobban Benned van. A rutin
Köszi az észrevételt, megfogadom.
- - - - - - - - - -- - - - -- - - - -- - - - -- - - - -- - - - -- - - - -Érdekeset tapasztaltam 10 perce.
Van a kis trafóm, HEStore-os Makrai nyák trafó, 6V szekunder, 4.5VA (750mA). Mögötte egy 6800-as kondi, amögött egy LM317T és a Texas Instruments szerinti bekötés, trim poti, satöbbi. Becsavarva jelenleg 5V-ra üresen. Úúú mondom de jóóó, a NodeMCU-mat ráaggatom, VIN lábán úgyis tud 4.x V-tól egészen 10V-ig fogadni (belső stabin megy át), hát ez kiváló.
Meg se moccan.
Ráakasztom a multimétert, hát úgy cibálja mint az állat a feszt.
Felcsavartam üresen maxra a potival a feszt, 8.7 körül vagy hol álltam meg (még a stabi fesz. ejtése is benne a szekunder után), ez üresen terheletlenül. Ráakasztom az ESP-t (azon meg az OLED kijelző, de ez nem osztott nem szorzott már), megint semmi. Lehúzom, várok pár mp-et pufferkondi teljen meg csurig
, oké, rákötöm, na beröffent. Szépen megy az animáció, de a multiméteren a számok csak úgy cikáznak
és csak úgy nulláról bekapcsolva nem indul.
Egy szó mint száz, nagyon-nagyon-nagyon határértéken minden és meg nem álmodtam volna, hogy ez a picike nyák trafó max egy Arduino micro-hoz lesz elég (ő azonnal indul vele, 5V-ra betekerve a stabit), úgyhogy most néznem kell valami "vadabb" kistrafót
Szóval most ez van (csak Makrai 750mA-es) és azon filózok, hogy ezek közül melyiket szerezzem be: ESP8266 Wifivel, 256x64 OLED, 3 szilárdtest relé (ezek elhanyagolhatók áramban), RTC+EEPROM kombó, illetve 4-5 DS1822+ hőmérő, hát kb.
Arra gondoltam, mivel az ESP-nek van saját belső stabija, és nagyjából minden említett motyót meghajt, nemigen lesz külön áramkörre szükségem, ergo választhatok 6V szekunderest ismét, LM317T nem is kell, meg semmi.. az ebből előállított-simított DC-t úgyis lentebb veszi még a teljes csomag terhelése, a stabizást ő belül elvégzi.. de akkor lehetne mondjuk egy 1667 mA-es ?
Vagy lövök egy 12V-os rendes kis pici toroidot és abból tudom stabistul mindenestül etetni az ESP-t is, egyéb kis fogyasztókat is (3.3-on), mindent, amit akarok.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
vegyszer #17753 üzenetére
Köszi a visszajelzést, még fúrhatok neki egy lyukat, semmibe nem kerül.
Elgondolkodom rajta.Annyi, hogy ez végfok-erősítő, azaz nincs hangerőszabályzója, az elé tett DAC-on szabályoz az ember hangerőt. Hacsak nem gondolom meg magam.. Magyarul a poti tényleg csak a menühöz kellene, abban viszont gyakran nem túr az ember, mert amúgy státuszt mutat csomó mindenről - és ennyi.
Akkor kellhet menüzni, mikor csőcsere van és az eltelt, gyárilag javasolt életciklus órák száma belement a 3 csőfajtába, mikor melyikbe mennyi.. ezt a számlálót lehet majd nullázni (csere alkalmával), illetve ha másfajta cső (katonai például, long life) kerül bele, akkor a treshold-ot is akár átállítani, hogy mikortól jelezzen cserét újra. Szóval sokmindent nem kell amúgy a mindennapokban túrni a menüben - igazából semmit. Zéró.
-
Dißnäëß
nagyúr
Megvan !
És köszi a jószándékot. Csak rommá kellett bújnom a doksi(ka)t, picit elásta.
u8x8-nál volt még olyanja, hogy FlipMode() ami 0 vagy 1, de ez a nem-csak-karakteres u8g2, ide meg kellett ezt a triviális beállítást találnom. A többi kérdést megválaszolja a linkSzóval a Constructor List-ben, magában a kódban kellett a kikommentelt constructor sorban U8G2R0-t a végén R2-re tenni. R1 függőleges (90° CW), R2 pontosan amit akartam (180° CW), gondolom van még a másik függőlegesre (270°) R3 is, nem próbáltam
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
ekkold #17746 üzenetére
Köszönöm és az Előtted szólónak is, megnyugvással tölt el. Kimentem futni és a spirituális angyaloktól kezdve a majdnem-barátnőmmel történő szexen át gyorsan kikötött az agyam a 8266 leendő kódján és menüjén és úgy mindenén, viszont közben sürgősen meg kéne találnom Gugli bugyraiban valahol azt, hogyan fordítom meg 180 fokkal a kis OLED kijelző képét, mivel az oldalán lévő csatlakozói miatt csak fejjel lefele tudom beszerelni a nyílásba, hogy ne akadályozzák egymást a mellette lévő nyomógombbal (amit túl közel tettem a nyíláshoz, epic human error).
Aaaaah jól indul, hát ez sem az a smooth sailing lesz
-
Dißnäëß
nagyúr
Igazából vállvonós, csak nem szeretnék egy többnapos kódolás, szívás, tanulás, fejtörés, és vért izzadt eredmények után - most mondok valamit - 75%-nál megakadni, hogy feltöltésnél egyszercsak szól az IDE, hogy nem fér több bele. Akkor nagyon morci lennék, lehetne kódot optimalizálni vagy átírni, vagy komplett új kütyü nagyobb flash-el, vagy feltenném a kérdést, hogy micropython-al beleférnék-e és utána azt is, hogy vajon megőrültem-e, mert nem hiszem, hogy sokkal lean-ebb lenne a végeredmény más nyelvről, mint egy C++.
No, de addig is, hogy rájöjjek, hogyan osszam fel ezt a kis kontrolleremet mekkora "particiókra", találtam egy marha jó leírást arról, mi a különbség az EEPROM és a FLASH között és megint hatalmasat tanultam.
-
Dißnäëß
nagyúr
Kedves Szakik !
Nézzétek el kezdő kérdésem, de egy igen hosszú, tényleg nagyon sok logikát, menürendszerben lépkedést szeretnék megvalósítani ESP8266-al a szobai erősítőmhöz.
Egyetlen gomb lesz előlapon, és ennek nyomkodásával fogok navigálni a menüben, illetve van hozzá egy 256x64 4-SPI OLED kijelzőcske is, amin a menüpontok, státusz, ilyesmik, mikor mi, megjelenik. Rövid nyomások, hosszú nyomások, két rövid, három rövid, ilyennel fogok operálgatni majd a menüben, meg lehet lesz egy visszaszámláló is minden egyes menüpontban a jobbfelső sarokban, ami kidobja az embert mentés és minden nélkül vissza az alapállapotba (vagy akár előző menübe, mindegy is most).
Elég lesz nekem a kódhoz - vélhetően - az ESP8266 ? Belefér vajon ?
Ugye a kis Arduino Leonardo-knál látom mindig, mennyi lett a program és néha elgondolkodom, hogy hűha, ez ilyen pici terület ?
Szóval amikor egy sima gyári Fade 15%-ot elvesz egy Micro-ból, akkor mire van esélyem egy ESP8266-al ? Itt 25%-ot eszik meg, oké, valszeg nagyobb az overhead, de úúúú
Sketch uses 263233 bytes (25%) of program storage space. Maximum is 1044464 bytes.
Global variables use 28004 bytes (34%) of dynamic memory, leaving 53916 bytes for local variables. Maximum is 81920 bytes.Arduino IDE-t használok (Debian Testing legfrissebbet, apt install -al feltoltam), szokásos ESP library, Board Manager-ben pedig Node MCU.. látjátok. (A kütyü is az, ESP-F-em van, de ez az ESP-E-től csak antenna formában tér el, azt olvastam neten, a NodeMCU pedig 1-2 plussz könnyítő elektronikával van ellátva egy sima pucér ESP-hez képest).
Beleférhetek ? Most lehet megmosolyogtok, de na.
Milyen beállításon érdemes Szerintetek dolgoznom vele ?
Most ez van, ezt kaptam, a LED-en kívül semmit nem kellett állítanom, teszi a dolgát. -
Dißnäëß
nagyúr
Hát ez marhajó, köszi.. a linket is.. hidroponikus motyó is jó, amúgyis imádom a hidroponikus kertet.
-
Dißnäëß
nagyúr
Atyaég, értem amit mondasz, de ez iszonyú profi megoldás, ennyire nem rohanok előre.
Bevallom, kiskertet szeretnék. Most mindenki be van ijedve, én ugyan nem, de már 5 éve filózok ilyenen. Kicsiben indulni, pl. a kertben leteszek egy ~3x4-es alapot, arra egy kreatívan megcsinált "kisház", ahol a tető mondjuk ütésálló fóliázott biztonsági üvegezett valami (jégeső..) és alatta tudnék alkotni. Megtehetem tök legálisan, beépíthetőség, stb.. minden engedi.
"Piramis" jellegű állványzat pár gerendából-lécből, hosszúkás vízszintes "muskátlis" kaspók egymás mellett-felett, eltolva mindig eggyel bentebb, így mind kap (természetes) fényt. Oldalról mint egy "A" betű, aminek a száraira teszem fel lépcsőzetesen ezeket.
És akkor paradicsom, paprika, uborka, bab - elsőre. Hagyma.. De még lehet ezt is átgondolom, mindenesetre a húsmentest is kidolgoznám és a bab jó fehérjeforrás. Meg még biztosan lehet mást is.
A cél az lenne, hogy kitanuljam ennek csínját-bínját, ellátni nem fog ennyi nyilván, de szeretném megtanulni ezeket. Az egyes növényeket ismerve, folyadékigényüket (is), lehet tudnék automatizálni (csepegtetést-locsolást mindenképp), a fénymérő és hőmérséklet mérő pedig kiadná idővel, hogy mennyi természetesen fény érte őket és milyen hőmérséklet mellett akkor mennyi nedvesség kellhet. Most csak hangosan agyalok, teljesen kezdőként-laikusként, de szeretném ezt megtanulni.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok Urak, szerintetek kell nekem egy mini üvegházas projektke automatizálásához a sok-sok szenzorhoz és ahhoz a pár víznyitó-záró szelephez egy marék Arduino (pl. pici Leonardo-kat tenni X kaspónként és őket szólítani meg wifin keresztül), vagy jobban járok 1db Mega-val, ami letudja mondjuk az 5V-os Arduino ökoszisztémát és egy ESP-vel vagy akár Pi-vel, amivel meg a 3.3V-os motyókat tudom vezérelgetni. Ezek nyilván összebeszélnének, ...
Ti hogy csinálnátok legegyszerűbben ? És bíznátok a wifiben amúgy ? Nyilván ha lehal, ugrott az egész, ezért gondolkodom valamiféle busz rendszeren, amiről minden cserépben lévő szenzor felrak adatot (vezetéken, vagy vezeték nélkül, de a wifivel az a gondom, hogy ha a router lehal, ugrott minden, esetleg több eszközből csinálok mesh-t, de minek bonyizzam + drága is).. szóval .. inkább valami 1-wire-re gondoltam és digitális címzésre, hogy egyetlen eszközön fizikailag csak kevés tüskét foglaljak el a vezetékes kapcsolattal és akkor erre meg mindegyik szenzort és/vagy kontroll eszközt fel tudom aggatni és digitálisan címezni, elérni.
Egyszerűre gondoljatok: pár kaspó ilyen növénynek, pár kaspó amolyannak, megint pár kaspó a harmadiknak, semmi különös. Mindegyikben lenne 1 talajnedvesség szenzor, meg kontrollálnám valami elektromosan vezérelhető szeleppel a vizet is nekik (csepegtetés valszeg, de nekem az is oké, ha kinyit, locsol X mp-ig, majd elzár).
Meg talán egy fénymérő még. Ennyi.
Nem akarom hülyére bonyizni, de jó kis önmenedzselő valamit vizionálok.
Van egy régi öreg Pi1B-m, befoghatnám, meg ilyenekre lövök (úristen... mikor legutoljára vettem, még $1.5 volt darabja, de apám 0.99-ért is kapott).A vezeték híve vagyok, lehet nem wifiznék, de érdekelne a véleményetek.
A "mindent látó és intéző" központi agy ideája (Pi) és a kaspónkénti Arduino, némileg oda letolt logikák közt billegek. Ha a Pi összekakilja magát (megeshet, mint mindennel), mivel ide van hozva programba a vezérlés az utolsó mindenségig is, az egész kisház lehalna. Ha pedig a kaspónként elhelyezett kis Arduino-kba ki van ez téve, vagy legalábbis a vezérlési logika egy darabja, akkor viszonylag autonóm módon is elmennek ezek, akkor is, ha a központi agy, a Pi még létezik és irányítja őket.
Én arra gondoltam, hogy kaspónként egy ilyen kis Arduino, és a Pi arra lehetne jó, hogy egyetlen paraméter-változást, parancsot, akármit, egyszerre juttassak el mindegyik - önállóan autonóm - Arduino-hoz.
Túlbonyizom, lehet, de szeretnék egy optimális logikát/setup-ot kitalálni.
Ha van kedvetek - nem akarok untatni senkit ilyenekkel - szívesen látnék pár gondolatot, bármi jöhet, tapasztaltabbaktól.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ájjájjjájjjjj Urak, nagyon rég Arduino-ztam meg ESP-ztem, pffh.
Pedig ez a világ legszebb dolga a szex és szerelem után.Shit.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
vegyszer #16946 üzenetére
Igen, pontosan erre gondoltam, a MicroPython-ra. Köszi !
Ki is tér rá az Arduino nagy központi doksi... asszem egyelőre nem feszegetem a dolgot. -
Dißnäëß
nagyúr
Urak !
Van ez az Arduino IDE ugyebár. Most egy nagyon fura kérdést hoznék, nem ér kiröhögni
Szóval: jó ez a C++, de én amúgy így egyébként udemy-ről meg innen-onnan python-t tanulok épp.Van rá lehetőségem, IDE, akármi, hogy python-ban fejlesszek a kütyükre ? Gondolok a Leonardo-imra arra a kettőre, meg az ESP8266-omra.
Nem is maga a nyelv érdekel, hanem a library-k széles választéka. Gondolom, C++ -ra van a legtöbb, nem ? (Van ugye az OLED kijelzőm). Végülis tök jó nekem a C++ mert nem egy világvége, de ha már amúgy egyébként python-ozok, miért ne használjam itt is azt.
Csak elfilóztam, nem nagy dolog. Köszi.
-
Dißnäëß
nagyúr
Köszi a tippeket. Lesz OLED 256x64 SPI, és 1db RGB LED is. Áram alatt csak a pici trafó, nem az egész, standby-ban. Csôfoglalatokat (3 típus = 3 szenzor) és a ház 3-4 pontján belül, mérem DS18B20-akkal.
Lehet kap 1-1 kisebb 12V ventit is, 5V-ról csendes. A legnagyobb nyári melegben behúzom ôket, de amúgy default soha. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16824 üzenetére
Rendes Tôletek, nagyon köszönöm !
Jelzek, ha feladtam valamivel, valahol -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16822 üzenetére
Bevezetek erre is egy számlálót és egy limitet, hmm ?
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16820 üzenetére
Ja, az ábrámon rossz helyen a kiolvasás (bekapcsoláskor, a legelső ciklus lefutásakor). Na, szóval mondom, még készülget, de valami ilyesmit rakosgatok össze. Aztán ha kész és jónak találom, WAF is pipa, leprogramozom.
Lesz még egy A4-es oldal amúgy, alfolyamat(ok)nak majd, amibe átlépek innen, és vissza.
-
Dißnäëß
nagyúr
bekapcsoláskor a timer 0-ról indul, elmegy mondjuk egy zenehallgatás alatt 234567-ig, ezt elmented. Következő bekapcskor ismét nullárol indul, de te hozzáadod a tárolt értéket, így igazából 234567-től 876543-ig fog mondjuk menni, és így tovább, nem kell naptár
Én is így képzelem. Számolhatnám 0-tól is és csak a végén hozzáadom az EEPROM-ban lévő értékhez, és ezek gyűlnek itt, de azt ki is kell olvastatnom vele már a legelején, amolyan bekapcsolás előtti check-ekhez felhasználva. Öreg csővel nem engedem beindulni.cső1 cserélve 23214-kor utoljára, cső2 cserélve 65487-kor utoljára stb. mikor egy csövet cserélsz, csak azt tárolod el, amikor cserélted, így ahány paramétert figyelsz, annyi érték + 1 az időbélyeg amit tárolni ekll az epromban.
Leragadtatok nagyon ennél a percenkénti írásnál
Ezek a változók léptetődnének percenként eggyel, míg áram alatt az erősítő (nem csak az MCU). Az MCU-ban, nem az EEPROM-ban !!!
1. Indításkor EEPROM-ból kiolvasok régi értéket
2. Ennek mentén döntök, szabad-e indulnia, és míg működik, nem haladhatom meg vele ezt a határértéket. (Ha meghaladja, mert mondjuk bekapcsolva hagyom 1 hétrevéletlenül, akkor lelövi az erősítőt, amint eléri az életkor limitet, és nyilván ezt megteszi 1 héttel előtte is, bármikor, akár indítás után 2 órával is).
3. Áramszünet vagy gomb nyomásra, tehát tökmindegy, hogy graceful, vagy erőltetett, az percenként 1-el léptetett változók értékeit (az MCU-ból) beírom az EEPROM-ba.Tehát: bekapcskor 1 kiolvasás lépés, kikapcskor 1 írás lépés. Előtte-utána és mindeközben az EEPROM nyugiban, nincs használva.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nemár, hogy a ph legjobbarc topic-jában tényleg azon gondolkozzon bárki is, hogy leírja, vagy ne, a javaslatait. Hogyafenébene, érdekel
Ami bennem van mindeközben:
1. hűbasszus, túlspirázzuk amit nem kéne
2. na, ezeknek most adtam jó kis feladatot, én dedóban megoldom a logikát, de hogy x ember törpöljön még ezen, inkább nem teszem ki őket ennek ..
3. huh, rommá szofisztikálni lehet még ezt, úgy látom, be is indult az agyalás, érdemes ? Persze lehet. Vagy csak élvezik. Ki tudja
4. Ejjha, néha olyanokat írnak, hogy uhh csak lesek, felét sem értem, lehet jobb lenne az alapoknál maradni, mert több éjszaka kellene ahhoz, hogy felfogjam, amit írtak.. aztán ha később megjöttek az ismereteim, max átprogramozom vagy ilyesmi..Csináltam egy folyamatábrát. Ez életem második ilyenje.
MÉG NINCS KÉSZ - fenntartással kezeljétek légyszi.
Nem is túl profi. Kommentelni sem kell feltétlen, bár nincs ellenemre, csak így hogy értsétek, miben vagyok. Már most van jópár áthuzalozási ötletem rá, a kijelző még benne sincs (nem is igen lesz), most alapfunkciókra gyúrunk és azt is high-level szinten, ez még nem programkód alap, max egy gyenge váz, csak már annyi minden volt a fejemben, gyorsan kiszórtam a cache-ből
"papírra" ...
Nekem ez egy szigorúan tanuló projekt, de ha ügyes leszek vele, sok-sok évig elkísér és szeretni fogom, mint egy kiscicát.
Olvasok még ennek az órának meg eeprom-nak a használatáról, mielőtt Titeket molesztálnálak vele.
Alapvetően jó, amit kitaláltál, és működni is fog, de kérdés, mennyire biztonságos a tápelvétel utánra tenni az adatok mentését,
Lehet én fogalmaztam rosszul eredetileg: központi táp elvétel. Az erősítőt úgy csinálom, hogy a 230V input a fenekén ugye, itt egy kapcsoló is, ez a főkapcsoló. Ha ez 0, akkor SEMMI, fázis és nulla is szaggatva van. Ha 1, akkor is csak a pici nyák trafó kerül áram alá, a másik 4 toroid trafó (2 fűtés, 2 anódfesz) be van kötve ide, de "NO" relével vezérelt a trafók primer oldalán, magyarul nem működnek még. Így tudom azt elérni, mint kamaszkorom gyári erősítője, hogy standby mód, azaz főkapcsoló felkapcsolva, és akkor MCU áram alatt, lehet LED-em, kijelzőm, vagy akár nem is, tökmindegy, értitek ... de ekkor már figyelve van az előlapi egy szem gomb. És ezzel szépen a be-kikapcsot, illetve bizonyos alap funkciókat (és a "kérdésekre" adott válaszokat) le tudom kódolni, ez monostabil, tehát benyomom és visszarugózik, lehet vele "morzézni"persze nem fog kelleni, csak na. Ez ilyen.
Tápelvétel = relék OFF-ba, és mivel az MCU trafó nem relén van, hanem a hátsó kapcsoló 1-es állásában mindig áram alatt, ő még él. Magyarul, normál üzem esetén, amikor ON és STANDBY között vagyok, az MCU mindig él, a nap 24 órájában. (Azaz nem, mert a fenekén is kikapcsolom, ha elutazunk, stb).
Viszont gondolnom kell:
- rendes áramszünetre is, amikor fél napot hallgattam a kütyüt, belement 8 óra, és egyszercsak elszáll minden. Persze, nem világvége, ha 8 óra most nem kerül be az üzemidőkbe, de szeretnék precíz "kilométerórát"- Meg arra is, hogy ISTEN MENTS, hogy mikor az áram visszajön, az egész erősítő felébredne, ez kifejezetten káros, ezt kezelnem kell, és vagy csőfoglalat hőmérsékletet figyeltetek vele, vagy egy plussz biten eltárolnám, hogy ha áramszünet volt (saját trafójának fesze beesik 5.5V alá), akkor 1 a bit értéke, amúgy meg 0.. vagy ezek kombója .. még ezt kiagyalom ..
illetve mennyire kényelmes hosszú távon az erősítő biztonságos kikapcsolására figyelni.
Kényelmetlen, de ezek a kényes jószágok ilyenek. Kikapcsolás nem téma, ki is ránthatom a fenekéből a kábelt. Az újra-ráindítás már nagy gond lenne.Eleve a bekapcsolása 15 perc, mármint az eredeti tervező (ez egy DIY-barát erősítő) ajánlása alapján 15 percig be se kapcsoljuk az anódfeszeket, míg fel nem melegedtek kellő mértékben a csövek. Ezt tök egyszerűen elérem MCU + relékkel. Az életet bonyolítja, igen, de ezek az "öreg" design-os, múltszázadi "csotrogányok" már csak ilyenek.
És elfogadjuk. Mint egy régi veterán autónál, kb, amit restaurálnak, urambocsá, újként megépítenek.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16815 üzenetére
Tehát: bekapcsolásonként lenne 1 eeprom írás. 3 + N darab értékkel, N még képlékeny, úgy 3-6 körül lenne kb, majd összeszámolom.
Ez szerintem nem sok, naponta 2x-3x használom, de néha elutazok, stb.. legyen napi 3 bekapcs (pesszimista becslés az eeprom kopásra) és akkor ez évente hasra gyorsan ~ 1000 bekapcs (ennél valszeg kevesebb lehet), 80 évre az ~80ezer eeprom írás, ha addigra nem ette meg a rozsda.
De majd lelakkozom a lábait vagy nem tudom..
Menni fog, vagy aggódjak ?
Én tuti bírni fogom, ízületes leszek addigra, meg csak 10k-ig hallok, de majd emelem a limiteket a duplájára, addigra a rommà használt csô is kiváló lesz. Látjátok, gondolok mindenre. -
Dißnäëß
nagyúr
Hubazz Urak, én ezt nem értem, azaz még felfogom.
Én komplikálom túl, vagy Ti ?10 darab csô, ebbôl 2 egyforma (input duál-triódák), 4 egyforma (meghajtó pentódák) és 4 egyforma (végfok triódák). És mivel úgyis párban/quad-ban cserélem az egyformákat, elég 3 változó, a 3 eltérô típusra, mivel nagykönyv szerint egyszerre öregszenek az azonos fajták.
3 fajta csô = 3 számláló.
Meg ha elko-kat is figyelek, akkor +3-4 változó még az azonos típusokra, eltérô üzemidôvel (van sima, long life, meg amúgyis szórnak adatlap szerint).
Maradjunk csak a 3 csônél..A csere idôpontja (pláne fullos naptáras RTC-vel) jó lehetne, csakhogy nem 7/24 mennek, hanem épp amikor olyan kedvem van. Tehát naptárhoz nem köthetô, és mint ilyen, nem mérvadó az, hogy mikor volt utoljára cserélve. Legalábbis az én logikámban.
Tegnap éjjel 1-ig rajzoltam egy egyszerû folyamatábrát, amiben felvázoltam a dolgot a leendô programra.
- Bekapcsoláskor kiolvassa az EEPROM-ból a korábban eltárolt perceket, 3 érték. Ezt már most meg kell tenni, mert ha valamelyik a limiten túl van, amennyiben 1.2x-en belül megy túl, csak figyelmeztet, egyébként meg be sem engedi kapcsolni az eszközt. Szóval hülyebiztosra tervezném (gyerek, accon)..
- még egy kis fesz méricske itt-ott stb..
- ha minden feltétel ok, 3 pin HIGH-ba, relék zárnak, fûtések indulnak, elindul a számláló, és percenként növeli a 3 változó mindegyikét, amik értelemszerûen a bekapcskor kiolvasott értékekrôl indulnak, nem nulláról. Ennyi percet a sima integer elbír
- Áramszünet vagy tudatos kikapcsolás esetén a 3 perc-értéket beírja az EEPROM-ba és ennyivót.
- Ha a bekapcsológombot, ami OFF-(ON) típusú nyomógomb, <= 3mp nyomjuk, fenti folyamat megy le.
- Ha a bekapcsológombot > 3mp-ig nyomva tartjuk (kondival simítom a kontaktzajt, és/vagy debounce-al kódban), akkor indul a kijelzôn a "szerviz mód", ahol ezen egyetlen gomb nyomkodásával nem csak nullázni lehet az egyes számlálókat (egyenként vagy mindet), hanem állítani is a limiteken, 1000-órás lépésekben, 1000h és 20000h között, hogy ha esetleg csôcserekor más márkât tennék be, mert kapar a hifibogár, vagy mittomén, és annak eltérô a service life paramétere, hozzá tudjam lôni a limitet is, amihez mér az elektronika.
- beállítások után visszatér a normál standby állapotba, azaz gomb figyelés és ha megnyomom minimum 1x, ami 3mp alattig tart, indul a bekapcsoló folyamat.
Kb. De még finomítom, már kiagyaltam a folyamatot az egyes csövek kiválasztására és a limitek átállítására is, anélkül, hogy kellene több gombot, rotary encoder-t, bármi egyebet használnom.
Jó lesz ez, majd az EEPROM alacsony szintû olvasás-írást kell még megértenem, gyanítom, nem egy print lesz
Wear-leveling témához: ez tök valid, amiket mondtok, de ezt nekünk kell kezelni tényleg ? Szóval nem annyi, hogy "tárold el: ....." aztán beteszi, ahova jónak látja ?
(Életemben nem dolgoztam még eeprom-al). -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16804 üzenetére
42 éves vagyok. Ha öregkoromig nem rohad szét a cucc, akkor addig szolgál, szóval még van 78 éve.
Uh, jó, hogy mondod: elkók. Basszus, tényleg. Ezt is nézni akartam vele.
Így már 5 számláló párhuzamosan.
(Kétféle üzemórásom van, adatlapok szerint, ahogy eddig láttam).
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16802 üzenetére
Oh bocs.
Ok.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
razorbenke92 #16800 üzenetére
Nem percenként írnék bele, hanem csak kikapcsoláskor és/vagy áramszünetkor. Ez szobai erősítő, ergo egyetlen bekapcsolással elmegy 1-4 órát, mikor milyen kedvem van, szóval az írás gyakorisága nagyon kicsi szerintem. Amíg működik, nem tárolnám le benne mindig az újabb +1 percet.
Amit idéztél, ott hülyeséget írtam. Frissítettem is magam.
Közben megtaláltam a rendes gyártót és adatlapot, még Arduino felhasználási segédletet is, ezzel elleszek most egy ideig.
-
Dißnäëß
nagyúr
Három számot kellene beleírnom, üzemóra. Amit szerintem percekben tartanék nyilván, és a maximum az 10.000 (legyen 20.000 de 10.000 óránál jelezne). Ez 60-al felszorozva 600.000.
Szóval 3db értéket update-elnék mindig, mindegyik maximum 600.000-ig menne, de főleg sokkal korábban már reset-elném egy külön nyomógombbal. (1 nyomás egyiket, 2 nyomás másikat, 3 nyomás harmadikat).
Nem percenként írnék bele, hanem csak kikapcsoláskor és/vagy áramszünetkor. Ez szobai erősítő, ergo egyetlen bekapcsolással elmegy 1-4 órát, mikor milyen kedvem van, szóval az írás gyakorisága nagyon kicsi szerintem. Amíg működik, nem tárolnám le benne mindig az újabb +1 percet.
@ekkold, a modul már megvan, lásd korábbi hsz-em. Ezzel kell élnem, egy RTC és egy EEPROM.
@razorbenke92 értem, nagyon jó gondolatmenet, én is ilyen biztonsági játékos volnék inkább. Köszönöm, megnézem a linkeket is. Táp: 6V AC a szekundere a kis nyáktrafónak, tehát olyan ~8.5V DC-re érkezek vele egyenirányítás után, és akkor innen ketté válnék:
1. direktben odaadnám ezt a feszt az ESP-nek, Vin elbírja és 3.3V-ra belsőleg stabizza
Vin is the NodeMcu's voltage input that is connected to its internal voltage regulator allowing an input voltage range of 4.75V to 10V. It will be regulated to 3.3V. Alternatively an external voltage source of 3.3V can be directly connected to the NodeMcu's 3V3 pins. The 3V3 pin can be also a voltage source to other components such as LEDs. GND is the common ground of the board.
2. minden egyéb kütyüt az LM317T-vel lestabizva 3.3V-ra, tudok külön táp-ágra tenniMivel így még mindig ugyanabból a pufferkondiból ennének, nem kerül semmibe 4 plussz kis diódával két híddal mennem, a trafó elbírja ezek minimális többletáramát, és akkor egyik táp ág ESP nagykondival stabilizálatlanul (azaz a sajátjával), másik táp ág egy átlag kondiértékkel az összes egyéb periféria 3.3V-ra stabizva.
Ez a nagy ötlet.
Hát azt hiszem, az órát, percek beleírását stb. még olvasnom kell, úgyhogy "elhallgatok" egy kis időre.
Ja és próbálok KiCAD-et tanulni, lehet ennek csináltatnék egy pici nyákot, úhh. Ez se holnap lesz kész...
-
Dißnäëß
nagyúr
Jól benne vagy ezekben, köszi a hosszú választ.
Akkor én sem álmodok nagyokat, veszek egy marék hatalmas méretű klasszik elko köcsögöt, táp vesztés esetén MINDENT lelövetek magáról az MCU-ról és gyorsan egy EEPROM-ba írás és jónapot.
Egy csöves erősítő lenne egyébként, és az üzemórák száma fontos, hogy melyik csőtípusba hány óra megy bele, ezt tervezem mérni vele, semmi különös. Jelezne nyilván, hogy ezt vagy az a párt akkor tessék cserélni lassan, mert elérte az 1000-2000-10000 órát mondjuk.
-
Dißnäëß
nagyúr
Ezen filóztam én is, egy pici nyákon összelöktem már egy 3.3V-ra stabilizált kis tápot egy LM317T-vel, teszi a dolgát, természetesen kézmeleg sincs, szóval jó
10-évente 2 ilyen esetre számítok
, elég stabil itt az áram, de a lényeg, hogy legyen "valami". Szóval egy ilyen 1 farádos szuperkütyüt dedikálnék neki, 5V-ra téve, a 8266 Vin-je úgyis enged még kicsit többet is, belső feszstabija van 3.3-ra, szóval így jó lenne. Elvileg. Minden más meg akkor a dedikált külsőstabis 3.3-ról eszik.
Na ja.. önmagában a FADE alapprogival (saját led) most 4mp-et tud egy 47000uF/16V kondival, 5V-ot elvéve. Akkor ez 1F mellett meglehet 10mp kb. Saccra.
-
Dißnäëß
nagyúr
Üdv Urak, megjött a kis csúcskütyüm. Tök jó, hogy naptár funkció is van benne.. bár én úgyis csak bekapcsolva eltöltött órák száma miatt vettem + gombnyomásra lehessen nullázni azt. És legalább van mibe beírni..
Remélem, megfelel a célnak.
Segítenétek nekem behasalni - tényleg semmi számolás meg ilyesmi - hogy az egész NodeMCU 8266-osom és kiegészítői hány mikrofarádon megy el táp nélkül úgy 10 mp-ig. A cél az, hogy áramszünet, központi táphiba, bármi egyéb esetén legyen ideje kiírni valamit a kijelzőre + az EEPROM-ban azonnal frissíteni három számláló óraszámát az aktuálisra. Aztán elszállhat, tartja a kijelzőt amíg lehet, majd goodbye.
Az ESP-re kötve:
- egy kijelző ugye
- ez az RTC + EEPROM
- terveim szerint vagy 4-5 hőérzékelő
- 3 szilárdtest relé, amiket már ki is próbáltam vele, kiváló (pici vezérlő fesz, pici vezérlőáram)Nos, mindez szerintem még így sem sok. Erre gondoltam. Tényleg csak hasra.
Vélemény ? -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Janos250 #16770 üzenetére
Köszi !
Szép lassan száll el minden ára. Először csak elektronika, aztán a többi, mert nem csak chiphiány van, hanem energiahiány is, áram, gáz, ami mindenre kihat.Lehet most kéne betárazni egy zsák ESP-t, egy marék Pi4-et, pár marék ellenállást, relét, kondit, szenzorokat, betolni egy kisebb szemmel látható összeget a dologba, aztán ha jön a Mad Max, csöndben elbütykölni otthon és automatizálni a medence töltést-ürítést, az esővízgyűjtő ciszternából a padláson lévő tartályba felpumpálást, meg a teljes üvegház öntözést, fűtést, minden fiszfaszt.
Na jó, bilibe lóg a kis kacsóm..
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok Szakik !
A NodeMCU ESP 8266-omat szeretném nyákra tenni. Természetesen cserélhetô foglalatba. Ami vagy gyári, vagy 1-1 ilyen nyákba forrasztható tüskesor, aminek a fenekébe meg bedughatom a kontroller tüskéit, így kivehetô-cserélhetô marad nyák zaklatás nélkül.
No, ennek nem tudom, mi a neve és hol kapni
(HEStore jóbarát).Köszönöm !
-
Dißnäëß
nagyúr
De komolyan, Ti itt annyi türelemmel írogattok minden kezdő szöcskének, és tartjátok bennük a lelket, nagyon nagy köszönet és hála. Nem is tudjátok, mekkora öröm ez most nekem
Egy éve (!!!) álmodok erről, hogy maaajd egyszer, ha nagy leszek ...
Tartsátok ezt a topic-ot így, segítőkészség, alázat a kezdőkkel szemben, emberség, minden topp. Sok egyéb topic példát vehetne. És ez szól mindkettőtöknek.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, Neked is jár pirospont
, sőt.. csak .. amíg az "emélet" nem állt össze a fejemben erről az egészről, addig ezt az infót nem tudtam értelmezni. Szóval mea culpa, most esett le és kerültek kb. a kirakós darabjai a helyükre. Hát ez wow. Még mindig csak bámulom csendben a demo-t és gyönyörködök benne.
Ez kúúúúúvajóóóóó
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát, röhögni fogsz, Nektek triviális, de .. bekötöttem MINDENT, azt is, amit említett a konstruktor (és ott a helyes portot kiválasztottam neki), a maradék, vélhetően default (csak itt kódban nem említett) bekötéseket pedig rendre a jobboldali zöldekre tettem, szóval most így néz ki a bekötésem, ha hozzá nézed ezt az ábrát:
U8G2_SSD1322_NHD_256X64_F_4W_HW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* cs=*/ 15, /* dc=*/ 4, /* reset=*/ 5); // Enable U8G2_16BIT in u8g2.h
A fentebbi definiálandók közül:
- cs-t is bekötöttem azért, biztos ami biztos alapon, bár értettem, hogy nem szükséges, a GPIO15-re (zölddel jelölt HCS) - fizikailag a D8
- dc-nek kinéztem a GPIO4-et - fizikailag a D2
- reset-nek kinéztem a GPIO5-öt - fizikailag a D1A vélhetően defaultokat is bekötöttem, amit nem kellett kódban megadni:
- kijelző SCLK-t ESP8266 HSCLK-ra (GPIO14/D5)
- kijelző SDIN-t ESP8266 HMOSI-ra (GPIO13/D7)
+ a GND és 3v3 természetesen.Így most ha jól látom, 7 kábellel megyek a kettő között, ebből 2 táp, 5 a többi.
Jó ez így, míg működikSzerk.: próbaképp lehúztam róla RST-t és CS-t, és kifogástalanul megy. Kihúzva-újrabedugva is. Szóval így most 5 kábel, 2 táp, ergo 3 SPI-s kábellel meg van oldva.
-
Dißnäëß
nagyúr
[link]
Bakker, örülök, mint hülyegyerek a nemtomminek..Na most már nyugodt karácsonyom lesz, nem fog frusztrálni végig a családozás alatt, hogy hogy a pékbe kellene ezt a jószágot szóra bírni.
Kellemes Ünnepeket Nektek, mindenkinek !!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16692 üzenetére
Istenem, MŰKÖDIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!
ÓBBAASSSZKI mindjárt elbőgöm magam, tegnap 5-6 órát elcsesztem erre.. oké, tök kezdő vagyok az egészhez, de akkoris ...KÖSZÖNÖM Janos250, azt hiszem, meghoztad a karácsonyi ajándékom #16688-al.. KÖSZÖNÖM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
WOO HOOO !!!!
Úúúúúgy hasít a GraphicsTest mint a szééééééél
Aryes, Neked is, hogy ránéztél.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Janos250 #16688 üzenetére
Természetesen a /* clock=*/ 14, /* data=*/ 12, bármelyiket használod is, mindenképpen bekötendő akkor is, ha a konstruktorban nem adod meg, hanem defaultként kezeli.
Aaaa kezdem kapizsgálni. Vélhetően default-ol a kikommentelt sorom clock-ra és data-ra a zöldekkel jelölt portokat illetően ? (Tegyük fel, rápróbálok a jobboldali zöldekre, akkor
clock = HSCLK, azaz GPIO14
data = HMOSI, azaz GPIO 13).Ettől függetlenül még CS-t megadhatom neki (kéri is a sor), HCS = GPIO 15-re.
A konstruktorban a dc és a reset hova lennének köthetők ezen ?
-
Dißnäëß
nagyúr
Igazság szerint be van most kötve SW módnak megfelelôen és jó, de nyilván a gyors HW módra hajtok.
A bekötéshez nem nyúlva, a HW módos sort használva meg se moccan.
Valszeg az lesz, amit Janos250 mond, clock és data defaultok mennek még ettôl, csak rossz helyre kötöttem.
Na teszek egy próbát megint.
Janos250 köszi Neked is, ez a hosszabbik szösszeneted kellett nekem, hogy rendbe tegyem fejben, mi is van itt.
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #16686 üzenetére
Az u8g2 doksijában nézelődve, a táblázatot középtájon, a második sor lenne rám releváns, tehát clock, data, cs, dc - 4 vezeték.
És mégis, mikor a constructor reference-ből a számomra megfelelőt teszem be a kódba (előre ott van a minta kódban, csak ki kell kommentelnem és a megfelelő GPIO-t megadnom neki), már csak 3 vezetékkel tudok operálni, amit nagyon nem értek, miért. A 6. sor lenne jó, azaz ez:
U8G2_SSD1322_NHD_256X64_F_4W_HW_SPI(rotation, cs, dc [, reset]) [full framebuffer, size = 2048 bytes]
F mint full framebuffer, 4W mint 4-vezetékes, HW mint hardveres, és utána ? A rotation mint paraméter tiszta, megadom, de utána cs és dc marad, clock és data sehol.Ha pedig önkényesen mégis megadom azt neki ugyanúgy, mint az SW verziónál (ahol viszont kéri), hibára fut a fordító.
SPI-kről:
The ESP32 contains 4 SPI bus hosts calledSPI
,SPI1
,HSPI
, andVSPI
.SPI
is locked to flash communication and is not available for the application.SPI1
is currently also tied to flash support, but might be available in the future. Applications can currently only use theHSPI
andVSPI
hosts.
Még ezt a srácot megkérdezem Youtube-ról, hátha mond valami okosat, ő összetákolta a dolgot sikeresen. Köszi azért a próbát. Kicsit bonyinak tűnik u8g2-vel, lehet más fejlesztőkörnyezetben és más library-vel jó. -
Dißnäëß
nagyúr
Van valami bug a 32 bites procikkal (azaz a kóddal) és mindhez bekapcsoltatják ezt, a library doksijában írják valahol. Ezért van itt is extrán kommentelve a sok kikommentelt sornál, a két 256x64-esnél a végén, hogy még extraként az u8g2h-ban is nézzük ezt meg.
A NodeMCU-n a hardveres SPI le van foglalva a programozónak valamiért, azt olvastam. Van egy másik tüskesor vele szemben, a HSPI, ami használható, illetve VSPI (virtual SPI?) amit nem találtam, de mintha egy valaki olyan magas GPIO szàmokat is használt volna a kódban, ami kizárt h létezzen fizikailag az eszközön, lehet a VSPI egyike volt az. Még ennek utánanézek.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
beszereztem ezt a kijelzőt (leírás, portok legörgetésre lentebb), 256x64-es OLED.
És van egy NodeMCU ESP8266-om, hajszálpontosan ez.Leszedtem Arduino IDE alá a megfelelő library-t a kijelző meghajtására, u8g2 (elvileg ez valami új, ami a régit leváltotta).
A github oldalán az instrukcióknak megfelelően
U8g2 is configured for 8 Bit mode by default. For any device with a pixel width of 256 or higher, you must uncomment (remove the//
) from the following line inu8g2.h
://#define U8G2_16BIT
u8g2.h-ban kiszedtem a kommentet a fentebbi sorból.Próbáltam bekötögetni a kábeleket, és rájönni arra a mapping-re, ami azt mondja, hogy az ESP lábai más számú GPIO-hoz vannak rendelve az IDE-ben. Ez mesél erről, ha legörgettek.
Hát mondom jó, legyen.
A kijelző 4-SPI jelölésű, azaz 6 drótos, ebből 2 a táp, 4 pedig a többi.
-----------------------------------------
Az IDE alatt mondom betöltök valami Example kódot, legyen egy klasszik Hello World.
A kódban megjegyzés van arra, hogy a sok contructor sorból a rám megfelelőt ki kell kommentelni.Ez a kettő van:
U8G2_SSD1322_NHD_256X64_F_4W_SW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* clock=*/ 14, /* data=*/ 12, /* cs=*/ 15, /* dc=*/ 13, /* reset=*/ 4); // Enable U8G2_16BIT in u8g2.h
//U8G2_SSD1322_NHD_256X64_F_4W_HW_SPI u8g2(U8G2_R0, /* cs=*/ 15, /* dc=*/ 13, /* reset=*/ 4); // Enable U8G2_16BIT in u8g2.h
Az első SW, a második HW módban kezeli a kijelzőt. Az első tetűlassú, a második gyors. Az elsőnél clock, data, cs, dc, reset PIN-ek adhatók meg, a másodiknál csak cs, dc és reset. Clock és data nuku.
- Tehát az első 5-wire SPI nekem
, nem 4, bár elvileg a reset elhagyható és akkor 4-wire.
- A második viszont csak 3-wire SPI így, és meg se mukkan vele a kijelző.Az első működik, viszont látszik szemre, hogy tetűlassan teszi ki, lehet úgy 2fps talán ?
Srác is ezt tapasztalta előttem, hasonló cipő: [link]Szerintetek hogy a pékbe kell ezt HW módban használni, hogy működjön ? Mi a péket kössek hova, egy 4-SPI-s kijelzőnek, 3-kábeles felállásban, hogy működjön a gyors HW módban ?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090 (ELKELT)
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Samsung S25 Ultra - Titanium Black - Használt, karcmentes
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest