- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Yettel topik
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- iPhone topik
- Tokba kerülnek a Pixel 10 mágnesei
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
Ja, én a mouser-nél néztem, elég jó parametrikus keresőjük van. Közvetlenül is lehet tőlük rendelni, de létezik hazai képviseletük (sajnos üzletük nem), ami kis tételeket is beszerez. De kis darabszámban, egyéb egzotikus alkatrészek nélkül tényleg nem annyira nyerő onnan hozatni.
Amúgy én is feltenném PHM kolléga korábbi kérdését: miért nem jó ilyen célra NPN bipolárt használni? 'Nyitófeszültségben' verhetetlen (valójában áramvezérelt eszköz), bőven 1 mA alatti vezérlő- (bázis-) árammal képes kihajtani egy 50 mA áramigényű terhelést, és akkora kollektoráramnál 200 mV alatti (szaturációs) feszültség maradhat rajta nyitott állapotban. Szinte bármely normális kisjelű típus megteszi, akár a BC182 is. -
And
veterán
"Azt hittem, h itt a gate-source threshold voltage-et elég néznem, és a MAX érték (3V), amikor már teljesen nyit."
A küszöbfeszültség egy adott, elég alacsony drain-áramra vonatkozik (ami itt 1 mA). Ennél sokkal érdekesebb, hogy a 'normál' terhelésekhez / csatornaáramokhoz mekkora nyitófeszültség szükséges, mert lássuk be, 1 mA az édeskevés, bármely MCU kimeneti portja ennél önmagában is minimum egy nagyságrenddel nagyobb terhelhetőségű. Releváns adat az 5. oldalon látható 5-ös ábra görbeserege: itt látható, hogy 3V-os Ugs mellett még 100 mA-t sem tudunk kivenni az eszközből, a névleges DC-maximum 200 mA-hez pedig közel 4V-os Ugs kell. Hasonló a transzfer karakterisztikáról is leolvasható (6. oldal, 6-os ábra). Mellette a 7-es ábrán látható a 'nyitott' csatorna ellenállása (Rds_on) a nyitófeszültség függvényében, ezen is feltűnő, hogy alacsony Ugs-értéknél a D-S között sokkal nagyobb ellenállás marad a normális nyitófeszültségekhez képest.
A BSS138 például már 2V-os Ugs-nél képes közel 200 mA-es drain-áramot adni, jóval kisebb csatornaellenállás mellett. Igaz, ez csak SMD-tokban létezik. A 2N7000-rel megegyező tokozásban (TO-92) hasonló logic level típus pl. a TN0106. -
Ha jól látom, a videóban 5V-on mér áramfelvételt.
A WorldSemi egyébként a datasheetben nem ír áramfelvételt. Csak felsorolja, hogy mely színeket milyen LED-ek adnak a tokozásban.
A piros LED datasheetje itt van. Ebben olvasható, hogy az üzemi árama valóban 20mA (gyanítom a többi LED-nek is ennyi, innen ered a közhiedelem, hogy LED-enként 20mA), viszont ilyenkor a hajtófeszültség akár 2.8V is lehet a piros LED esetén.Tehát amennyiben csak a piros színt hajtod maxon, akkor 5V-on akár 60%-a is lehet a mért áram. (5Vx12mA ≈ 2.8Vx20mA + veszteségek)
Ugyanez tovább árnyalódik a többi LED-el, és azok varianciájával, a chip-die melegedésével ha mind mennek, stb.
Az urban legend 60mA egy WS2812-re tehát inkább amolyan absolute-maximum ratingnek tekinthető, mintsem üzemi áramigénynek. -
And
veterán
(A 2N7000-es egy eleve nem túl nagy áramú (max. 200 mA DC) mosfet, amelynél a 3,3V-os nyitó- (Ugs-) feszültség már igencsak necces. Ekkora Ugs-nél a 'nyitott' csatorna ellenállása is meglehetősen nagyra adódik, az adatlapon már nincs is feltüntetve 4V-os érték alatt. Néhányszor 10 mA-es draináramhoz még elmegy ekkora nyitófesszel is, de azért eléggé határeset, ennél nem nehéz sokkal jobb paraméterekkel rendelkező típust találni.)
-
Miért okoz problémát, ha valami kevesebbet fogyaszt, mint kellene?
Vagy az van, amit írsz, hogy gyártási szórás/különböző gyártók közti különbség, vagy a következő:
Ezekben a WS2812B LED-ekben egy gombostűhegynyi pici IC gondoskodik 3db LED vezérléséről. Mind 3 színnek más a nyitó feszültsége, ez 3 különböző előtét ellenállást igényelne, de ezt a chipen belül csak nagyon pontatlanul tudják megoldani, gyanítom valami más megoldást alkalmaznak az áramgenerátoros meghajtás érdekében. Szóval szerintem az van, hogy a piros meg a zöld LED miatt a kék nem kap annyi kakaót, mint ha csak egymagában világítana, és vagy emiatt, vagy mert a chip kompenzálja ezt a különbséget azzal, hogy visszaveszi a másik két színt az arányok megtartása érdekében. -
op9
aktív tag
Sziasztok,
Sikerült kipróbálnom a 2N7000-es MOSFET-et, és jelentem, h tökéletesen üzemel, teljesen nyit (vagy épp zár) 3.3V-on, szóval nyugodtan használja, akinek szüksége lenne rá.
Más:
Mindenhol azt olvastam, hogy a WS2812B-nek minden egyes színe 0.02A-t fogyaszt.
Nekem 30db led van, igaz, csak egy oldalról betáplálva, de a teljes hossz kb. 2m, és 0.5mm2 vastagságű kábelt használtam. A feszültség esés 0.2V a másik végén.
Ekkor a 30 * 0.02 = 0.6A helyett csak 0.4A-t vesz fel, és szinte bármelyik színt használom, akkor ekörül van az áramerősség. Ha hozzáadok még egy másik színt, akkor 1.2A helyett 0.75A lesz, és mind a három szín esetében 1.8A helyett 1.05A körül fogyaszt.Neki is hasonlóan kevesebbet fogyaszt, ha mind a 3 világít.
0.3+0.2+0.3 = 0.8A-nek kellene lenni, de csak 0.6 lesz.Ez mitől lehet?
Vagy csak egyszerűen ekkora különbségek lennének a LED strip-ek között? -
Undoroid
őstag
Szia!
Első körben azt a baloldali konverteredre néznék rá, mert volt már ilyennel dolgom, (burkolat nélküli változat, ferde kivitelű kijelzővel) ami még 500mA alatti terhelés elérése előtt teljesen instabil kimenetet produkált! A kimenetére elhelyezett vatta új pufferelkót teljesen kinyírta és még ki is folyt az elekrolit! Nem volt elkötés vagy rövidzárlat! Bőven fölé volt méretezve a kimeneti fesz (1000uF/50V) és csak 12-14V-os tartományban szerettem volna használni! Elég fura értékeket indikált, amikor ellenőriztem: 4-5V eltérés is volt a kijelzett érték- és a valós érték között! Rájöttem, hogy valahogy 'elcsúszott' a referenciapontja, de addig nyomogattam a modul gombjait, míg meglett a visszaállításának a programozási módja! Vettem helyette egy teljesen másik fajta mérő modult és szabályzót, amivel eddig (kopp-kopp) nem volt gondom!
A másik kérdés, hogy a WS2812B jó irányban kapja a vezérlő jelet? Ezzel is volt már rossz tapasztalatom, de még időben észrevettem! Így küldték le a megrendelt szalagot...pont fordítva volt bekötve!
Ha netán másik vezérlővel akarsz próbálkozni, akkor less rá ERRE az oldalra! Eléggé megkönnyíti a programozást, ha Arduino-t használsz a feladathoz!
A csipogós kérdésed meglodására csak halvány ötletem lenne, ezért nem is akarlak tévútra vinni!
-
-
Janos250
őstag
IRLB4030, ha nem fake-et küld a kis kínai.
Én használom őket, tényleg igen jók, de kaptam már olyat is, ami félig nyitott ki, zárt le, és olyan forró lett, hogy megégette az ujjam. Mindkét fajtát Aliról, de sajnos már én sem tudom azonosítani, melyik eladó küldött jót, pedig még nekem is kellene. Vannak akik több ezer Ft-ért árulják darabját, de én párszáz forintosakat vettem, abban i van tökéletes. -
-
DigitXT
félisten
Van webshop meg telefonos elérhetőség is. Azért mondtam, mert elég nagy
választékuk van polcról is. Bocsánat, hogy nem kerestem ki neked a konkrét
alkatrész elérhetőségét. Amúgy mondanám, hogy hestore.hu, de oda "hiába"
mész, rendelős. Viszont ha raktáron van, 1 nap és mehetsz érte. Vagy posta. -
-
Beleültetted a bogarat a fülembe, addig olvastam, míg rá nem jöttem, hogy az enyémen gyárilag tényleg nem volt bootloader, úgyhogy elővettem a digispark klónomat (még jó, hogy nem hajítottam ki). Nekem szerencsére volt itthon uno, szóval összeütöttem gyorsan egy isp-t belőle, feltöltöttem rá a micronucleus bootloadert, és...
És semmi.
Viszont arduino IDE-ben a ledvillogtató programot fel tudtam rá tölteni az arduino-isp-n keresztül, szóval végülis féleredmény.
Usb-re dugva viszont unknown device, és rögtön bedugáskor elindul a ledvillogtató program, tehát valamilyen okból egyszerűen átugorja a bootloadert, és rögtön indul a sketch, így sajnos semmilyen usb hid projektben nem fogom tudni használni. Hiába gugliztam, nem találtam semmit. Újraflasheltem vagy 50x, különböző bootloaderekkel, de egyik sem hatotta meg. -
Nem tudod bedugni mondjuk egy power bank-be, ahol az adatlábak nem élnek?
Nézd meg alaposan a forrasztásokat, nem folyt-e meg valahol az ón, vagy nincs-e összenőve valahol két vezetősáv valamelyik kondenzátor közelében. Simán lehet gyári hibás, egyszer én is kaptam egy selejtet pont egy ilyen attiny8-ból, de arra feltölteni se lehetett.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Dell OptiPlex MT/SFF 3040, 3050, 7050, 3060, 3070, 5070, 7060 /WIN 11 - SZÁMLA- GARANCIA
- Beszámítás! Apple Mac mini 2023 M2 Pro 16GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest