- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- LTE frekvenciák
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Netfone
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
fchris82 #21309 üzenetére
Bár én mindent csillagban húztam, igazából csak a jelvezeték kell csillagban. A maradék kettő (fázis-null, +/-, buszvezeték vagy ami lesz) mehet akármerre.
A TP223 az egyik legelterjedtebb touch modul, nagyon jól működik, az érzékenysége konfogurálható hardveresen.
Dimmeléshez a nyomvatartást használhatod, és akkor csak egy tapira van szükség.
A kábelezéssel kapcsolatban:
Lehet kapni "épületgépész" színeket. Én fehéret, lilát és narancssárgát vettem, azokat biztos nem tévesztik semmivel. -
Wolfram
aktív tag
-
ViZion
félisten
válasz
fchris82 #21314 üzenetére
Örülök, ha segíthettem. Angol előírásokat nem ismerem, van YT sorozat, ahol az EU országokat mutatják be, villanyszerelős szempontból. Érdekes dolgok vannak. PL. Spanyolban (asszem) nincs kötődoboz, mindent az aljzatban csöveznek egy baCCós nagy szekrénybe...
LED ötleteléshez érdemes megnézni ezt az oldalt. Vezérlésre is vannak megoldások -nem mind okosotthon-kompatibilis, de ötletelésre jó. -
ViZion
félisten
válasz
fchris82 #21301 üzenetére
Pár szóban én is a meglátásaimat...
A YT videós PIC aranyos, de nem a lakás nagyobb szeleteire, mert nem tudod egyszerűen integrálni, de pl. íróasztal világításnak OK. Lakásba már ESP8266 vagy még inkább ESP32 vonalon keresnék, ezzel több dolgot is lefedsz: pl. Home Assistantba integrálható, tudja dimmelni a 12 V LED-eket (PWM vezérlés és plusz egy alkatrész kell), alapból wifit (ESP32 BT-t is) tud, a programja OTA módosítható. Okos tervezéssel az ESP egy mozdulattal cserélhető, ha elhullik.
Ha új a vezetékelés, akkor a busz rendszer megoldható, fentebb volt erre példa, ha jól emléXem, de nem tudom, h megvalósult-e. Viszont a 230 V és az alacsony feszültségű adatkanócoknak elvileg külön csövezés is kell, ami megdrágítja a rendszert. Nekem volt átmeneti lustasági okokból a 230 V mellett vezetve adat, olyan 70 cm hosszan, először csak nem volt stabil high/low, majd az a bemenet meghalt az ESP-n...
"a kapcsólók hogyan küldjenek jelet, meg minek?"
Ittmindenkia többség a Home Assistant-ot és az ESPHome-ot fogja mondani, szerintem is ez a könnyen megoldható. Vezetékes kommunikációban nem tudok segíteni, egyszerűen nem olvastam utána részletesen, mert engem ez nem érint (régi ház, vezeték csak modem-server-PC-AP vonalon van).
Ahogy írták is, ledeknél jobb lenne a közelükben, a szalagra méretezett normális táp.
"Vennék vmi különleges színűt csak erre, nehogy véletlenül vki 220V-asnak nézze később."
230 V és arra fekete vagy barna (régi rendszerben) használható. 12 V-hez pirosat kellene használni. Zöld-sárga az csak a védőföld lehet.
A vezetékek keresztmetszetét online kalkulátorral érdemes átszámolni, ha nem sok méterekről van szó és van hely, akkor lehet egyel vastagabbal húzni. Nálam így csináltam, tűzhelyhez a 2,5 elég lett volna, 4-est húztam, nyugodtan alszom."Dimming control via firing angle method." van erről is indiai videó, LED-nél ez nem lenne megfelelő.
Mielőtt belevágsz, a villanyszerelős topikot is látogasd meg.
-
válasz
fchris82 #21301 üzenetére
Szia!
A beépülő tetőterünkben hasonlót csináltam. Ott mondjuk annyi volt a jó adottság, hogy az elosztószekrénytől csak a mosdó volt viszonylag messze.
Én nem babráltam egyedi fali kapcsolókkal. A használt szerelvénycsalád vakfedelének (majdnem annyiba került darabja, mint a kapcsolóknak
) hátuljára felragasztottam TP223 touch sensort. Ez sima digitális jelet ad. Azért nem akartam egyedi busszal elbonyolítani, mert ha egy villám elviszi az összes kapcsolót, akkor szívás azon hajtani, hogy mindet lecseréljem, mert addig nincs kapcsolható világítás. Ebből a szenzorból 20db 1500Ft, bármennyit tarthatok tartalékban. Vagy ha elköltözünk, nem akarom, hogy az új tulaj, vagy annak szerelője szidja anyámat az egyedi kivitelezéssel.
A kapcsolókhoz 3x0.75 vezetékkel álltam ki. Ez ugyancsak visszafelé kompatibilitás miatt van. Ha egyszer valami okból hagyományos kapcsolókra kell visszaállni, akár váltóra, akár wifis okosra, akkor meglegyen a vezeték.
A vezérlőközpont ESP alapú, ami egy arduino végfokozattal beszélget. Azért dupláztam, mert a logikát az ESP viszi, azon lehetséges hogy kell új firmware, amit OTA fel tudok rá tenni, de közben nem szeretném, hogy a kimenetek villódzanak, vagy elfelejtsék az utolsó állapotukat. Amint az ESP magához tér frissítés után, csak visszakéri a státuszt az atmega chiptől.Amit még nem oldottam meg, az a dimmelés. A legtöbb lámpa GK-ba süllyesztett LED panel. A gyári tápjuk a legalapabb gagyi LED meghajtó amit csak kapni lehet. Ezt valószínűleg kiváltom egy központi táppal, és sok áramgenerátoros kimenettel.
-
mprrpm
tag
válasz
fchris82 #21303 üzenetére
Teljesítmény szabályozó rész megépítése sem egyszerű 20-25 zónának.
Nekem a 8+4db redőny vezérlőnek a megépítése is kihívást jelentett pedig ott tényleg csak relékkel van megoldva a teljesímény rész.
Vezérlés pedig atmega2560 a nagyszámú digit be kimenetek miatt + ESP32 a wifi+webserver miatt (reggel-este ne kelljen végignyomni mind a 12redőnyt 3 szinten).
-
mprrpm
tag
válasz
fchris82 #21303 üzenetére
12V-os ledeknek központi tápjuk lesz? Ha központi lesz mekkora távolságra viszed a ledekhez a 12V-ot? Csak mert (I2XR). Pl. 5M-es konyhapult világításnál azért ez már nem elenyésző teljesítmény és ezzel együtt veszteség mondjuk 20M-ről(2X20=40M vezeték 12V-on) odavinni a szuflát.
Bocs csak így elsőre ezek jutnak eszembe.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! 1TB Western Digital SN850X NVMe SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- LG 27GR95UM - 27" MiniLED - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 1000
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest