-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
daninet #22631 üzenetére
Próbálkoztam régebben hasonlóval áramkörrel, de a részletek sajnos már nem maradtak meg. Az ACS712 nemtom ilyen szempontból hogyan áll, én ZMCT103C -vel szerettem volna megoldani, de kiderült hogy már a kapcsolástechnikájából következően nem lehet tőle várni számottevő pontosságot. A kimenetén ugye le kellene képeznie a bemenő jelalakot, nos a ZMCT103C erre nem volt képes maradéktalanul. Azt javasolnám hogy ha még nem tetted próbáld megnézni szkóppal a ACS712 kimenetét.
Az is fontos, hogy ha az Arduino program nem trueRMS -es csak ohmikus terheléssel próbálkozz ( izzós lámpa, régi forrasztópáka ), különben elvisz az erdőbe.Néhány hasznos link:
230Voltos készülékek fogyasztás mérése
Measure Any AC Current up to 30A with ACS712 and Arduino
AC Power Theory - Arduino Maths -
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #22586 üzenetére
Bocs, lehet kicsit furán fogalmaztam. Tulajdonképpen azt kérdezném, hogy ahova tuti megoldás kell oda szerintetek honnan célszerű Nano -t beszerezni. Még sosem volt fizetős Arduino -s projektem és mivel 60 felé közeledem nem is valószínű hogy sok lesz, de most ezt a harangozás vezérlős témát szeretném végre lezárni. Találtam Nano -t a Conrad -nál 8 e Ft -ért, a Techfun -nál 10 e felett eredetit, érdemes szerintetek annyit rááldozni vagy egy alis klón is megbízhatóan elműködget ? Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Aki megrendelésre készít áramköröket Arduino Nano -val honnan szokja beszerezni ? Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Undoroid #22571 üzenetére
Ennek kicsit ellentmond, hogy a régi NANO -t visszatéve csont nélkül működött.
Az jutott eszembe, hogy amikor az új NANO -t próbáltam betenni lehet egy rövid időre egy raszterrel arrébb került. Nem így lett bedugva, de a fém tüskék érintkezhettek az aljzatban, és ha netán volt valami kóbor feszültség az aljzatban, az elegendő lehetett hogy hazavágja a NANO -t. Persze kérdés hogy milyen feszültség lehetett, hiszen természetesen lekapcsolt tápnál végeztem a cserét.
-
JozsBiker
aktív tag
Bocs, azt hittem csak úgy érdekes a fotó ha egymás mellett van a régi és az új :-)
Természetesen teszteltem, direkt azért rendeltem egy másik SIM900 -at is, hogy itthon minden meglegyen a valósághű teszteléshez, LED -eket is úgy raktam itthon ahogy az élesben van. A táp az más itthon ill. az SSR -t egy LED -del helyettesítettem. Egyébként a teszt környezetet még a "régi" NANO köré építettem, azóta a breadboard -on semmi nem változott. Sőt komplett vittem el szombaton az egészet és ott vettem ki a breadboard -ból az új NANO -t és tettem be.
-
JozsBiker
aktív tag
Nincs teljesen kizárva hogy rosszul tettem be a modult, bár nagyon figyeltem. Mondjuk a bizti kiolvadásra nem tudom magyarázat-e. Biztos nem vagyok benne, de úgy gondolnám a tápegység védett valamilyen szinten, ha rövidbe kerül a kimenete lekapcsol, vagy max 3A folyik, így a primer részén a bizti érthetetlen mitől szállt el.
A rossz NANO megvan, itthon PC -ről próbáltam rá felkapcsolódni de nem megy.
Köszi szépen az ötleteket, asszem rendelek egy ( vagy több :-) ) NANO -t és eljátszom újra a cserét, csak mostmár sokkal jobban figyelve, remélhetőleg nem lesz gond.
-
JozsBiker
aktív tag
Oopsz, valóban nincs felhúzó ellenállás. Vagyis lehúzó, mert magas az aktív szintje. De a SETUP 5. sorában lehúzatom LOW -ba, tehát túl sokat nem tud lebegni. De köszi az észrevételt.
Statikus behatás érhette végülis. Eddig még nem tapasztaltam hogy az Arduino -k érzékenyek lennének rá, de ettől nyilván nincs kizárva, igazából ez eddig a legvalószínűbb sajnos.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Undoroid #22558 üzenetére
Egy akku ebben az esetben fölöslegesnek tűnik. Plusz hibalehetőséget vinne bele, hiszen az élettartama sokkal rövidebb az áramkör egyéb elemeinél, érzékeny a hidegre-melegre. Egyébként ha egy áramkör nem bírja a ki-be kapcsolást akkor javítani kell rajta szerintem.
A két modult sajnos nem fotóztam le egymás mellett.
25 mm -es üvegházas bizti ment ki, asszem normál típusú. Eleve jóval nagyobb volt benne az elméletileg szükségesnél: 630 mA -es a tápegység bemenetén. Azért ilyet tettem bele mert a 200-300 mA -eseket kiverte bekapcsoláskor a tesztelési időszakban. Ezt betudtam annak, hogy "ez a tápegység ilyen". Viszont sosem volt olyan hogy az Arduino -t vagy a SIM900 -at hazavágta volna. Ez a tápegység.
A harangot elektromágnes mozgatja, időzítővel ütemezve. Ez már adott volt, nem én csináltam. A vezérlőm csak ennek a 230 V -os betápját kapcsolgatja.
Nem fix időpontokban van harangozás, hanem alkalmanként: mise, temetés, mittudomén. Ez volt a konkrét igény, ezt csináltam.
A rajz egy kicsit hevenyészett :-). Nincs túl bonyolítva.
-
JozsBiker
aktív tag
Nem dugtam fordítva, mert elég szembeötlő hogy az USB csatijának kifelé kell állnia ( képen jobb oldalon felül függőlegesen ). Egy raszterrel arrébb sem dughattam, mert befelé nincs hely, ha kijjebb dugom eggyel akkor pedig feltűnt volna hogy látom a réz tüskéket.
A lábkiosztás egyezik?
Lehet olyan hogy két NANO -nak eltérő ?
A régi modult visszatéve szerencsére rendben működik.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Van egy "projektem" amivel kapcsolatban már voltak itt kérdéseim, harangozás vezérlés távolról, sms üzenetekkel. Arduino NANO + SIM900 modul, a kapcsolóelem SSR.
Működött is szépen tavasz óta ( lakhelyemtől 80 km -re ), de a felhasználók szerettek volna bizonyos változtatásokat, ezért módosítottam a programot. Emlékeztem rá, hogy a NANO -ba ami üzemelt annakidején nem tudtam a notebook -omról betölteni a programot ( fura hibaüzenetek jöttek ) csak PC -ről, ezért arra gondoltam viszek itthonról egy új NANO -t az új programmal, és ott egyszerűen csak kicserélem. Fontos, hogy ezt az új NANO -t ugyanúgy a Hestore -tól rendeltem mint a korábbit, nehogy meglepetés érjen ( ránézésre volt némi eltérés a két modulon ). Érdekes módon erre az új NANO -ra már tudtam a notebook -ról is letölteni.
Szombaton elmentem és kicseréltem a két modult, bekapcsoltam a vezérlőt, és ... kiment a bizti ami az 5V -os tápegység előtt volt. Nosza kicseréltem egy kicsit nagyobbra, újra bekapcsoltam, és onnantól összevissza működött az áramkör :-(. Nem csinálta amit kellet volna és a soros port sem működött. Volt tehát a régi modulom amibe nem tudtam feltölteni az új programot, és volt az új ami hibás volt. Sajnos haza kellett autókáznom dolgom végezetlenül.
Nyilván leginkább arra lennék kíváncsi vajon mi történhetett. Az kizárható hogy beüzemelés óta nem volt kikapcs-bekapcs, mert a faluban rendszeresek az áramszünetek.
Nagyon fontos lenne egy tutifix NANO beszerzése, ami legközelebb nem okoz meglepetést. Honnan érdemes vásárolni ? Ár és idő ezesetben nem számít. Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #22251 üzenetére
Találtam megoldást a villogtatásra ennek az oldalnak a végén. AI pedig segített hogyan lehet ki-be kapcsolgatni ( a 'flashing' állítgatásával ):
const int LED_PIN = 13;
volatile boolean flashing = true; // A LED villogás állapotát jelző változó
void setup() {
pinMode(LED_PIN, OUTPUT); // LED láb beállítása kimenetnek
// Timer beállítása a villogtatáshoz
cli(); // Megszakítások tiltása
TCCR1A = 0;
TCCR1B = 0;
TCNT1 = 0;
OCR1A = 31250; // 1 másodperc, 16 MHz-es órajel és 256-os osztó esetén
TCCR1B |= (1 << WGM12); // CTC mód beállítása
TCCR1B |= (1 << CS12) | (1 << CS10); // 256-os osztó beállítása
TIMSK1 |= (1 << OCIE1A); // Timer 1 megszakítás engedélyezése
sei(); // Megszakítások engedélyezése
}
void loop() {
// Itt a fő programciklus, LED villogtatása stb.
}
// Timer 1 megszakítás kezelése
ISR(TIMER1_COMPA_vect) {
if (flashing) {
digitalWrite(LED_PIN, !digitalRead(LED_PIN)); // LED állapotának váltása
}
} -
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Van egy Arduino programom ami a SETUP -ban különböző beállításokat végez, delay -eket is használva. Szeretnék egy sátusz LED -et, ami villogna addig amíg végére nem ér a SETUP, ezzel jelezve a használónak hogy még nem üzemkész az áramkör.
Nem vagyok benne túl mélyen a programozásba de úgy olvastam hogy megszakítással lehet az ilyen dolgokat "programfüggetlenül" megoldani. Utána viszont azt is olvastam, hogy a delay utasítás bezavarhat. A SETUP -ban nincs jelentősége a delay -ek pontos idejének, akár pár 100 ms -nak sincs jelentősége, viszont fontos lenne hogy nehogy kiakadjon a program vagy ilyesmi.
Tudnátok valami jó megoldást javasolni ? -
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #22171 üzenetére
Küzdök az IDE 2.3.2 -vel. A napokban tettem fel, azóta háromszor indítottam el, egyik alkalommal sem bírta 10 percnél tovább, Windows kékhalál jött. Volt hogy a háttérben futott és úgy meredt le a gép, majd kék üzenet után újraindult. Fent van egy régebbi IDE is, de épp most írtátok hogy akár több is fent lehet. Kerestem neten megoldást, de nem találtam. Pedig tetszene tulajdonképpen, főleg a színezés, és hogy nagyon gyorsan fordít és tölt.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
JozsBiker #22171 üzenetére
Bocs, az utóbbit megtaláltam nagynehezen. Még a bal oldali oszlopot ( Activity Bar ? ) kellene eltüntetni és teljes lenne a boldogság :-).
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Az Arduino IDE 2 -nél egyáltalán nincs mód teljesen külön ablakba tenni a soros monitort ? A sorok számozását sem találom hol lehet kikapcsolni :-(.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
ViZion #22009 üzenetére
Ha már úgyis elkalandoztunk ..
Az a dúúúrva, h a vizeseknek is van valami bizbasz, ami megmutatja a falban a szivárgást, ha még nem látható, akkor is.
A távközlésben is régóta létezik optikai szálak mérésére használatos eszköz (OTDR) ami szinte centire pontosan megadja a szálon a szakadás vagy a csillapítás távolságát és mértékét ( dB -ben ). Érdekes megnézni mondjuk egy hosszabb szálon szépen mutatja az akár sok kilométerre levő hegesztéseket, csatlakozásokat.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Nem annyira Arduino de talán érdekes lehet. Biztos többen találkoztatok már a FOTEK szilárdtest relékkel, amikről itt elég érdekes dolgokat írnak.
Konkrétan a nagyrészük hamisítvány ( FQTEK vs. FOTEK ). A valóságban jóval kisebb teljesítményűek mint amennyi rájuk van írva, ill. a szigetelési ellenállásuk is jóval kisebb. Így aztán biztonsági szempontból erősen aggályosak.
Persze az áruk is jóval szerényebb más típusokhoz képest, nodehát ez így akkor is elég gáz szerintem. -
JozsBiker
aktív tag
Ezt szerintem kevésbé szivatós módon is el tudták volna érni, mondjuk ha bizonyos pozíció tömött lett volna, mint - ha jól emléxem - annak idején az IDE -s vincseszterek csatlakozóinál.
Szerencsére a SIM900 -on csak egyetlen pint kell felhasználnom tehát elég az egyik 8 -ast használnom, de komolyan bajban lennék ha mindkettőt kellene.
Sőt ha tovább elmélkedem a két 8 -as sor közül valamelyik nincs raszterben az ellentétes oldalihoz képest. Tehát ha azt a 8 -ast használva dugom a próbanyákra, törvényszerű hogy egy picit "nyeklik" a nyák. Vajon melyiknél ? -
JozsBiker
aktív tag
válasz
Tankblock #21486 üzenetére
Nem a pinkiosztással van a probléma, hanem hogy a két piros aljzat nem egész raszternyi távolságra van egymástól. Mint látod csak úgy tudtam valamennyire beledugni egy - nyilván méretpontos - tüskesort, ha meghajlítottam.
A modul ebben a hozzászólásomban látható. -
JozsBiker
aktív tag
Na, csudajó. SIM900 modulnál gyárilag nem raszteren vannak a tüske-aljzatok
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Még mindig egy SIM900 modullal küzdök, de már szerencsére a beépítésénél tartok. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy hogyan lehet szerintetek rendesen rögzíteni ? Furatok nincsenek a sarkain, ráadásul csatlakozó tüskékkel sem lehet mondjuk egy próbapanelre forrasztani, mert a NYÁK túloldalán van a SIM kártya foglalat amihez alkalomadtán hozzá kell tudni férni. Ugyanemiatt a ragasztás sem járható
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Két kérdésem lenne. Az egyik hogy ha Arduino -t teszünk vezérlésként egy áramkörbe és mondjuk 5 V -os tápról van járatva, ez a táp különüljön el más áramkörök tápjától ( tehát ha pl. más modulok, LED -ek stb. vannak még szintén 5 V -ról táplálva ), vagy nem érzékeny rá ?
A másik hogy mennyire megbízhatóak a "beledugós" csatlakozások ? Van olyan modulom (SIM900) amin gyárilag rajta vannak ezek a tüskés aljzatok. Nyilván tök egyszerű lenne így a csatlakoztatás, csak abban nem vagyok biztos, hogy ha mondjuk évekre magára van hagyva egy ilyen ketyere megmarad-e a megbízható kontaktus.
Köszi. -
JozsBiker
aktív tag
UNO.
A kérdés igazából az lenne, hogy van-e erre valami jó trükk, ami "önbeállóssá" teszi a programot. Mert lehet sakkozni pl. a port sebesség változtatással vagy ide-oda egy kis késleltetést tenni, csak aztán esetleg megváltozik valami paraméter és ami kezdetben jónak tűnt onnantól hibásan működik. -
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
A SoftwareSerial -nál belefutott már valaki hogy ha túl sok adat jön problémássá válik a vételi buffer ? 64 byte az alapértelmezett mérete és nagyon nem ajánlják feljebb venni. Ha viszont nem veszem feljebb és ennél több adat jön akkor ha lassan szedegetem elvesznek adatok ( a buffer túlcsordul ), ha gyorsan akkor csak több részben tudom kiszedni ( kiürül a buffer, aztán figyelni kell hogy újra jött-e még valami, és a kiolvasott darabokat összefűzögetni -> sok a hibalehetőség ).
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Tankblock #21122 üzenetére
Egy harang mozgató áramkört kellene be-ki kapcsolgatni. Magát a harangot elektromágnes mozgatja, aminek az áramfelvételét nem tudom. Nem lehet túl nagy mivel viszonylag kis harangról van szó, viszont biztos hogy erősen induktív jellegű terhelést jelent ( ezért zártam ki a relét és az SSR -t is ). Fontos szempont a hosszú távú üzembiztonság.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Mágneskapcsoló Arduino -val való működtetésére szerintetek melyik a jobb megoldás:
- 230 V -os működtető feszültségű mágneskapcsolót használni és azt a klasszikus "kék színű" relén keresztül járatni ( Arduino -> relé -> mágneskapcsoló )
- 24 V -os működtető feszültségű mágneskapcsolót használni és tranzisztorral vagy FET -tel kapcsolgatni ( Arduino -> FET -> mágneskapcsoló ). Ez utóbbihoz sajnos kell egy plusz 24 V -os táp is.
Köszi. -
JozsBiker
aktív tag
válasz
Janos250 #21090 üzenetére
Szinte mindenhol a SIM900 -at láttam, sok cikk van vele kapcsolatban, magyar webáruházakban beszerezhető ... fel sem merült más típus. De majd a következő projektnél :-)
A SIM900 -nak van egy olyan power csatlakozója mint az UNO -nak, azon lehet 5 - 12 V -ig táplálni. UNO -nál 7 V -tól lehet felfelé menni.
Most látom hogy a panelen levő fesz.stab. IC (29302T5) Low Drop Out típus, így valószínűleg nem sokat csippant le az 5 V -ból.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok!
SIM900 modulnál nem egészen értem hogy azt írják a táp bemenetén 5V, 9V vagy akár 12 V -ot lehet ráadni. Ez a kártyán egy stabilizátor IC -re megy amin valószínű esik valamennyi. Ha 5 V -ból esik akkor a belső áramkörei 3,3V -osak lehetnek. De akkor miért lehet közvetlenül összekapcsolni az adat lábakat az Arduino 5V -os lábaival ? Valamit biztos nem jól gondolok csak nem értem mit.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Van egy harangvezérlő "projektem" ami olyan stádiumba került hogy dobozolni kellene. Nem túl bonyolult: Nano, SIM900 kártya, szilárdtest relé, tápegység. Egy 230 V -os bemenet és egy kapcsolt 230V -os kimenet. Nem kültér, de ablak nélküli helyiség.
Még nem csináltam ilyet eddig, nem tudom hogyan célszerű elhelyezni és rögzíteni a részegységeket, az erősáramú részhez is gondolom valami sorkapocs kell. Azt sem tudom fém vagy műanyag dobozban gondolkodjak. Biztos volt már aki csinált hasonlót, ha gondolatébresztőnek egy-két képet feltennétek megköszönném.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
A millis() -t szeretném használni időzítések kezelésére és belefutottam hogy előfordulhat a túlcsordulása vagyishát nullázódása az időzítés közben. Praktikus lenne az időzítés elején nullázni, de azt olvasom hogy nem ajánlott mert bekavarhat a működésbe. Hogyan érdemes ezt lekezelni ? Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
ViZion #20649 üzenetére
Nem ismerem az SSR -t ( mire jó, mire nem, milyen fajták vannak, honnan érdemes beszerezni stb. ) és nem ennél a projektnél akarnám kikísérletezni.
Arduinoval vezérelném tehát 5 V -al lenne kapcsolva ( ha szimpla relé akkor tranzisztoron keresztül ), a kapcsolt feszültség 230 V AC. Az áramot és a terhelés jellegét viszont nem tudom. -
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Azt szeretném kérdezni, hogy a széles körben elterjedt "kék színű" relé modulok szerintetek mennyire megbízhatóak ? Végigbogarásztam a fórumot és felvetődött már témaként csak nem igazán derült ki semmi a válaszból.Egy 230 V -os kézi kapcsolót kellene kiváltanom távvezérlősre és az a gond, hogy nem is tudom pontosan milyen áramokat kapcsolna. Egy kis templom szerű torony kis harangját vezérelné egy messzi messzi távoli
galaxisbanfaluban. Szeretném viszonylag bombabiztosra megcsinálni. Az SSR -t kizárnám amiatt mert nem ismerem a terhelés jellegét ( annyit tudok hogy elektromágneses mozgatású a harang ). Ha nem javasoljátok a "kék modult" örülnék alternatív javaslatnak helyette.( Maga a vezérlés SMS -el menne, SIM900 modullal gondoltam, de még nagyon az elején vagyok, szívesen fogadok javaslatokat
. Tulajdonképpen először kész megoldást kerestem de bonyolítja a helyzetet hogy SMS -től függően többféle kapcsolási időkre van szükség, ahhoz mindenképp kell valami mikrovezérlő. )
-
JozsBiker
aktív tag
Hát ha nem is egyszerre 255, de ha minden eszköznek fix ip címet adsz, ahogy én teszem, előbb-utóbb el tud az fogyni[...]
Az IP cím elfogyással kapcsolatban egy kis szösszenet. Bocs az offtopicért, de talán az érdekessége miatt tetszeni fog:
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Gergosz2 #19063 üzenetére
Először is 0 terhelésnél a kép ( AC állásban van a szkóp ):
Eléggé szőrös, de kis nyomozás után megállapítottam hogy a tápfeszültségtől ilyen. ( Számítógép USB portjára van rádugva az UNO és azon lóg az ACS712, próbáltam 47 aztán 100 nanos kondival javítani a helyzetet, de nem sok látszatja volt. ) Kíváncsiságképpen megnéztem hogy ezekből a "szőrökből" mit érzékel az UNO. Nyersen beolvasva az A0 -t 509 és 517 között szórnak az értékek, vagyis ennyi hibája egész biztos lesz. Ez azért elgondolkodtató, mert ez az AD átalakítás szempontjából 0,0626 V -nak felel meg, ami az ACS712 -nél már marha sok, hiszen ott 0,185 V felel meg 1 A -nek, vagyis a 0,626 V kb. 0,3 A mérési pontatlanságot jelent ha jól számoltam :-(.A programod a következőket írja ( ADC_GAIN 0.09775 ): 0.17 - 0.20 - 0.24 - 0.16 - 0.16 - 0.21 - 0.14 - 0.17 - 0.26 - 0.18 - 0.19 - 0.20 - 0.19 - 0.23 - 0.18 - 0.18 - 0.17 - 0.20 - 0.22 - 0.16 ...
Bekapcsolva a terhelést ( műszer szerint 0,3 A ):
1.30 - 1.29 - 1.29 - 1.31 - 1.30 - 1.25 - 1.26 - 1.31 - 1.35 - 1.35 - 1.33 - 1.37 - 1.34 - 1.41 - 1.40 - 1.23 - 1.19 - 1.21 - 1.24 - 1.23 ... -
JozsBiker
aktív tag
válasz
Gergosz2 #19055 üzenetére
Számomra új dolgot olvastam az ACS712 modul leírásában. 5A -es modul esetén a felbontás 185 mV/A. Ez azt jelenti, hogy 5 A (RMS ?) terhelés esetén a kimenő feszültsége 2,5 - 5 * 0,185 és 2,5 + 5 * 0,185 V között változik, azaz 1,575 - 3,425 V között. Vagyis nem húzza szét a teljes 0 - 5 V tartományra. Ekkor viszont ha jól gondolom az 5 A -nek megfelelő 5 * 0,185 V -ra is csak 189,4 -es tartomány jut az 1023 -ból. Ez talán változtat a számítási módon.
0 terhelés esetén 2,5 V az ACS712 kimenete ezért az ADC_OFFSET -et nem bántottam. A soros kimeneten is 0,0 -t írt aminek először örültem, de aztán rájöttem hogy az ADC_GAIN = 0,0 miatt.
Sima rezisztív fogyasztót csak egy 75 W -os izzót találtam, a műszer szerint 0,3 A -t vesz fel. A szkóp szerint az ACS712 kimenetén a szinusz jel 2,4 - 2,6 V között mozog ( ez mondjuk nem tudom hogyan egyeztethető össze a fenti 0,185mV/A -rel ), bár elég szőrös a jelalak. A képletbe behelyettesítve: (5/1023)* 2 /(2.6-2.5) = 0,09775. Ezzel az értékkel 0 terhelés esetén sem 0 -t ír a sorosra.
Terhelés nélkül:
0.25
0.16
0.19
0.17
0.23
Bekapcsolva az izzót:
1.31
1.36
1.39
1.45
1.39
1.39 -
JozsBiker
aktív tag
válasz
Gergosz2 #19012 üzenetére
Szia Gergosz2 !
Küzdök mint disznó a jégen :-), szeretnék kérdezni a fenti programoddal kapcsolatban.
- Leírnád pár szóban hogy a beállítandó paraméterekkel mit hogyan állítok ? ( ADC_OFFSET, ADC_GAIN, RMS_GAIN )
- Az interrupt kezelő rész fontos bele ? Mit csinál tulajdonképpen ?
- Műszer által 2,33 A -nek írt terhelőáramnál a következőket írja:2.93
0.30
2.93
0.29
2.93
0.28
2.93
0.31
2.93
0.31
2.92
...Az utasításokból számomra nem derül ki miért van ez a váltakozás, gondolom a működésből következik, de nem bírok rájönni az okára.
Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Gergosz2 #19017 üzenetére
Mármint minek az amplitudója ? A ZMCT elvileg 5 A -es, ami - gondolom - azt jelenti, hogy 5A -es áramnál fog a kimenetén 0 -ig ill. 5 V -ig érni a szinusz hullám.
Átírtam a változót, 0 Ampernél folyamatosan 0,88 -at ír, 2,4 A -es terhelésnél (hajszárító
) felváltva ír 0,6 -t és 1,5 -öt.
-
JozsBiker
aktív tag
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
razorbenke92 #19008 üzenetére
Köszi hogy foglalkoztok vele!
Én is azt találtam az RMS érték számításra amit a #19006 -ban írtál: négyzetösszegek képzése, osztás a minták számával aztán gyökvonás. Érdekes lenne tudni hogy a kézi mérőműszerek is így számolnak-e :-). Szerintem is a feldolgozással lesz gond, talán valami nüansznyi dologgal szivatom magam. Mindenképp megírom ha jutok valamire. -
JozsBiker
aktív tag
UNO -t és Nano -t használok.
Az első verzióban ezzel próbálkoztam:void getMinMaxValue()
{
int sensorValue; //value read from the sensor
sensorMin = 1024;
sensorMax = 0;
uint32_t start_time = millis();
while((millis()-start_time) < 200)
{
sensorValue = analogRead(CURRENT_SENSOR);
if (sensorValue > sensorMax)
{
sensorMax = sensorValue;
}
if (sensorValue < sensorMin)
{
sensorMin = sensorValue;
}
}
}
Ezt hívtam meg a loop -ból aztán a Min -ből és Max -ból különbséget számoltam és azt szoroztam egy értékkel. Tiszta szinuszos jelalaknál jó is nyilván, csak a fogyasztók jó része nem olyan, ezért szeretném továbbgondolni.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Wolfram #18990 üzenetére
Érdekes cucc, jó lenne mellé valami típusjel vagy mintakapcsolás, mert így nagyon a levegőben van. Azt sem értem minek neki 5V, ha - legalábbis látszólag - nincs rajta aktív alkatrész.
Egyébként a ZMCT103C amit használok ugyanez, csak van benne egy kis elektronika ami a jelet "előfeldolgozza". -
JozsBiker
aktív tag
válasz
razorbenke92 #18967 üzenetére
Közben találtam egy egész jó leírást:
Measure Any AC Current with ACS712
Hasonló problémát tárgyal ki mint az enyém, de a kód sajnos nálam még mindig nem ad jó eredményt. Mondjuk nem is ACS712 -t használok, de nem hinném hogy az a gond. Nem tudom "lineárissá" tenni a rendszert, tehát ha pl. egy izzólámpa 170 mA -es fogyasztására belövöm, akkor feljebb mondjuk egy fúrógépnél már dupla annyit mutat az Arduino mint a műszer, és fordítva. Asszem jobban bele kell mélyednem.
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
AC áram mérésével küzdök, ZMCT103C modullal próbálom. ( A mérési elv hogy a ZMCT az érzékelt áramot átteszi a 0-5 V közötti tartományba, abból A0 -n digitalizálva mintákat veszek 200 ms -ig ( 10 ciklus ), a kapott adatokból kiválasztom a legkisebb és legnagyobb értéket ami ugye a szinusz alja és teteje, a különbségüket pedig szorzom egy "tapasztalati tényezővel" :-).
Odáig eljutottam, hogy ohmos terhelésnél ( izzó ) kb. annyit ír a soros monitorra amennyit a lakatfogóval mérek. Viszont ha ráteszek mondjuk egy szkópot mint fogyasztót már nagyon eltér a két érték ( lakatfogó: 0,3 A, soros monitor 0,8 A ). Valószínűleg mert nem tisztán szinuszos az áram ( lásd a képen a ZMCT103C kimenetének jelalakját ).
Tudna valaki segíteni mit kellene csinálnom hogy az Arduino is annyit mutasson amennyit a műszer ? Köszi. -
JozsBiker
aktív tag
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Harcipocok84 #17517 üzenetére
Ha megfordítod a polaritást a DC-DC átalakítón is felcserélődik a betáp ( és ha túléli akkor az Arduino -n is ), tehát az analóg bemenet védődiódája a legkisebb gond.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Janos250 #16889 üzenetére
Köszi szépen mindkettőtöknek, ez működik is szépen. A fenti kód azért tetszett volna ha működött volna, mert nem szükséges hozzá SSID, így kitágította volna a lehetőségeket :-). Én ennyire nem vagyok mélyén a programozásnak ezért megkérdezem: ki lehet valahogy javítani az általam hivatkozott kódot hogy rendesen működjön ( ne reseteljen folyton ) ?
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Ennek szerintetek kellene működni ESP32 -n ?
/**************************************************************
* Local Time Stamp with ESP32
* Developed by Marcelo Rovai - 8 September 2017
**************************************************************/
#include <NTPClient.h>
#include <WiFi.h>
#include <WiFiUdp.h>
#define NTP_OFFSET -3 * 60 * 60 // In seconds
#define NTP_INTERVAL 60 * 1000 // In miliseconds
#define NTP_ADDRESS "0.europe.pool.ntp.org"
WiFiUDP ntpUDP;
NTPClient timeClient(ntpUDP, NTP_ADDRESS, NTP_OFFSET, NTP_INTERVAL);
void setup()
{
Serial.begin(115200);
timeClient.begin();
}
void loop()
{
timeClient.update();
String formattedTime = timeClient.getFormattedTime();
Serial.println(formattedTime);
delay(1000);
} -
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Nemrég rendeltem a gyerkőcömnek egy ilyen kisautót innen :
Mivel már 8. -os így nem is elsődlegesen az autó miatt, hiszen valószínűleg nagyon gyorsan megunná ( bár én gyerekkoromban a fele királyságomat odaadtam volna egy ilyenért, de ez más téma :-) ), hanem hogy az Arduino világába egy kicsit bevezessem. Viszont most merült fel bennem, hogy egyáltalán alkalmas-e ez a "játék" erre. Mi a véleményetek, mennyire lehet kitanulmányozni, esetleg módosítgatni a szoftvert, mennyire alkalmas ez a cucc a kezdő lépések megtételére ? Köszi.
-
JozsBiker
aktív tag
válasz
Janos250 #16263 üzenetére
Egy kis eBay -es kiegészítés.
Pár hete vásároltam eBay -en (KingKongból), 20eFt körüli összegben. Automatikusan hozzácsapta a 27 % ÁFÁ -t ( így lett 30eFt körül a végösszeg :-( ). A VÁM ügyintézéssel kapcsolatban épp ma reggel kaptam egy SMS -t a Postától. Az áru értéke nyilván nem éri el a VÁM határt, de ettől függetlenül van egy ügyintézési díj, ami online befizetve 399 Ft, kézbesítéskor 799 Ft. Egyébként nagyjából ezekre is számítottam, az történt ahogy itt le van írva ( érdekesnek tartom hogy az ALI -n a VÁM -ot is elintézik, de biztos úgy van ahogy mondjátok ) :
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 1st - i7-6G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD I HDMI I W10 I CAM I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo ThinkPad 40AF docking station (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 2nd - i7-7G I 8GB I 256SSD I 14" WQHD Sérült I W11 I CAM I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged