- LTE frekvenciák
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Netfone
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Azthiszem megértettem: Tömören röviden a led mindig lecsíp 24bitnyi infót és azt alapján beállítja magát a többit meg továbbküldi.
Akkor igazából a frissítés fogja meghatározni a maximális ledek számát egy "fűzéren".Mi van akkor ha egy led "kiég"? Az infó tovább tud menni vagy szakadás lesz?
-
válasz
Tankblock #2496 üzenetére
Azon felül, hogy már a Rambó (
) is elég sokat lehet kezelni, az is csak akkor korlát, ha az arduinon lokálisan akarod tárolni folyamatosan a megjelenítendő LED szín variációt a szalagra. Ha az arduino csak az interfész a LED-ek vezérlésére, vagy nem akarod tárolni a fényfüzér színkombinációját, akkor végtelen sokat tudsz kezelni vele. Ha még nem nézted meg az adatlapot, röviden összefoglalva soros a protokol láncolva, azaz van egy bemenő szín, amit magára vesz, és van egy kimenő, ami az előző színe volt. Ezt továbbítja az utána lévő bemenőjére. Indukcióval (nem a Faraday félével, hanem a Pascaléval) bizonyítható, hogy tetszőleges n-t választva n+1 darabbal is működik, tehát végtelen nagy számú üzemeltethető így.
Pontosabban akkor pedig a vezérlő PC ramja lesz a korlát, de szerintem az egész íbéjen nincs annyi RGB led aminek a kiosztása betelítene egy 8 gigás ramotHa mégis van, akkor is meg kell várni PaksII-t vele.
-
Neoka
aktív tag
Sziasztok,
Próbálom összerakni a programom.
Egyelőre D1307-es óramodulom van.
1. Az alábbi elgondolás alapján próbálom megírni a relé vezérlést, de valami nem kerek.
a példa szerint 21:12 és 21:13 között kellene a relének behúznia, de nem történik semmi.Nem másolnék be mindent, de ha úgy egyszerűbb akkor bemásolom az egész kódot.
#include "RTClib.h"byte vbeHH;
byte vbeMM;
byte vbe;
byte vkiHH;
byte vkiMM;
byte vki;void setup()
{
RTC.begin();
digitalWrite(vrele, HIGH);
pinMode(vrele, OUTPUT);
vbeHH=21;
vbeMM=12;
vkiHH=21;
vkiMM=13;
vbe = vbeHH*60+vbeMM;
vki = vkiHH*60+vkiMM;if (! RTC.isrunning()) {
Serial.println("RTC is NOT running!");
// following line sets the RTC to the date & time this sketch was compiled
RTC.adjust(DateTime(__DATE__, __TIME__));
}void loop()
{
if ((now.hour()*60)+now.minute()>=vbe && (now.hour()*60)+ now.minute()<=vki)
digitalWrite(vrele,HIGH);
else
digitalWrite(vrele,LOW);
delay(1000);
}Kérhetnék ebben segítséget?
-
Tankblock
aktív tag
válasz
Flashback #2483 üzenetére
Hello
A limitet a RAM mennyisége fogja meghatározni.
1 LED RGB vezérléséhez 3 v 4 byte memória kell és van összesen 2k az UNO ban.
A megtáplálását semmiképpen se az arduinón keresztül tedd meg, mert nem fog menni.1 W2812b LED 3 * 20mA = 60mA számolhatsz, szóval 100 LED nél már 6A lesz a maximális áramfelvétel.
-
zka67
őstag
Szia, hogy ne szívasd magad, szerintem először próbáld ki egy soros átalakítóval és egy terminál programmal, hogy hogyan is működik. Ha kell esetleg egy jó terminál program, én írtam egyet, mindenkinek ajánlom. Innen tudjátok letölteni, a programcsomag többi részét legfeljebb nem használjátok. 8051-es sorozatú mikrokontrollerekhez Pascal és Assembler IDE, beépített szimulátorral, azaz az áramkör megépítése nélkül ki tudjátok próbálni azt, mindenféle perifériákkal.
(#2491) Flashback: A WS8212 adatlapján megtalálod a választ 4. és az 5. oldalon. Egyszerűbb, ha megnézed, mint hogy én kezdem el itt magyarázni.
-
-
-
-
zka67
őstag
válasz
soldi3r #2486 üzenetére
Szia, ha az én hozzászólásom tántorított el a topiktól, akkor azt hagyd figyelmen kívül, az ilyen hsz-ek itt nem szokásosak, csak az illető szerintem nem a topikhoz tartozó kérést tett fel. Nulla saját kóddal kész megoldást nem itt szoktak keresni, hanem az álláshirdetés rovatban.
Ha elakadsz valahol, vagy bármilyen kérdésed lenne, nyugodtan tedd fel itt, biztosan fogsz kapni segítséget.
(#2487) Pulsar: Szia, van rajta, nem kell rátöltened semmit. Működik kliens és szerver módban is, nem kell hozzá semmilyen mókolt fw.
Egy kis segítség a parancsokhoz: ESP8266 - AT Command Reference
-
Sziasztok,
Meg jött az esp8266 modulom. Van ezen valamilyen firmware gyárilag vagy kell rá tölteni ftdi-vel?
-
soldi3r
veterán
válasz
DrojDtroll #2485 üzenetére
Egyelore semmiben, csak most kezdtem foglalkozni a dologgal.
-
zka67
őstag
-
LEDes téma
Mekkora lehet egy Arduinóval vezérelt, WS2812b-s ledsor? Úgy értem mennyi lehet egymás után fűzni 512,1024?
-
soldi3r
veterán
Nagy orommel ratalaltam a topikra, de az utolso oldalt visszaolvasva valoszinuleg nem itt kell majd segitseget kernem
-
wmati
addikt
válasz
Janos250 #2477 üzenetére
Köszönöm még egyszer sikerült megoldanom jelenleg egy acces point fut rajta arduino példa programok közül , szerintem most már rendbe lesz. Külső 3.3 voltot adtam neki mert eszközköz kezelőben mindig el dobta usb-s átalakítót kiderült azért mert CH340G (WCH) kevés neki.
-
Neoka
aktív tag
válasz
gyapo11 #2472 üzenetére
Köszönöm szépen a segítséged.
Kiindulásnak ez már elég lesz nekem. (szerintem) Ma számolgattam, hogy több mint 15 éve programoztam C+-ban, így az emlékeim megkoptak már
De így már el tudok indulni.tvamos:
A példa programokat már nézegetem egy hete.
A ingyenes tanfolyamra még nem iratkoztam be, de már rátaláltam.rendszer alatt erre gondolsz?
- Uno r3
- DS1307
- hőmérő modul (most fejből nem tudom a típusát)
- 2 soros LCD kijelző
- 4-es relé modulNem szeretnék gombokat.
A célom az lenne, hogy az óra DS1307 méri az időt, és a programban megadom neki, hogy melyik relét mikor kapcsolja be illetve ki.
pl
1-es relé világíts: 10:00 - 19:00
2-es relé felszín szívó - ezt többször kell 10 percre bekapcsolnia/nap. 11:00 -11:10, 12:00 - 12:10, 16:00 - 16:10e mellett a kijelzőre szeretném kiíratni a víz hőmérsékletét, de ez még hátra van
előbb a reléi időzítés, aztán jöhet a hőmérőJanos250 A linkeket meg fogom nézni, köszönöm.
-
Janos250
őstag
Ezek közül az elsődlegesen "reszelendő" az "espcomm_sync failed".
Ez azt jelenti, hogy nem sikerült a kapcsolat a számítógép és az esp8266 között,
Ez korábban nekem is sok fejfájást okozott. Lecseréltem egy másikra (erre FT232RL) a PL2303 Prolific típusút, mert azzal látszólag működött, de ezt a hibajelzést adta.
Más lehetséges okok:
Az esp8266-nak KÜLÖN 3.3 V-os táp kell, nem elég neki az USB-TTL konverter adta táp.
Tehát
USB ESP
GND GND
RX TX
TX RXTápot nem szabad összekötni.
Elvileg (ezt nem próbáltam) megfelelő konverter esetén a konverter átállítja (kontroll vonalak bekötésével)
az ESP-t programozó üzemmódba. Én a kézi módszert használom: GPIO0 földre kötve, majd UTÁNA reset.
Ezzel programozó üzemmódba áll, és nem lesz a fenn hivatkozott hiba.
Felprogramozás után a GPIO0 - föld csatolás megszüntetve, újabb reset (RST földhöz érintve, picit várni, majd elengedni) és az ESP-ben lévő program elindul.
Egyebek:
Gondolom, a hozzá árult kis panelra raktad fel az ESP12-t. Azon van 3 SMD ellenállás, amiből a középső 0 ohm (rövidzár). Ennek akkor van szerepe, ha a panel hátuljára teszel fesz. szabályzót, mert akkor a panel tápja nem egyenlő az ESP12 tápjával, tehát ezt az ellenállást ki kell venni.
Viszont én még olyan embert nem láttam, akinek ez jól működött, tehát a panelra is 3.3 V szabályozott tápot kell adni.
A másik két ellenállás: jobboldali földre (GPIO02), bal oldali magasra (CH_PD) húzó.
Ami nálam sokat javított a helyzeten:
RESET állandó felhúzása HIGHra .3k-10k értéket írnak, tapasztalatom is ez.
Táp és föld közé kondi berakása.
A reset megoldása nem egyszerű érintéssel, hanem az ellenállással felhúzott reset láb kapcsolóval földre vitele, a kapcsoló két lába között kondival pergésmentesítve.
Na, ennyit, mert nem tudom, hogy itt mennyire morcosak a modik, mikor törlik.
Ha gond van, írj. Mindenképpen össze fog jönni.
Amiket leírtam, nem csupán itt-ott olvasott dolgok, hanem SAJÁT tapasztalat. -
Janos250
őstag
válasz
Janos250 #2459 üzenetére
Fel kell rakni a számítógépre az Arduino IDE-t:
http://arduino.reviewsoft.com/download/
Innentől kezdve a panel komplett kisgép, programozható C++-ban.
A számítógéphez USB-TTL átalakítóval kell csatolni.
Vigyázz, 3.3 V-os!
Elég jó leírás van itt:
http://arduino-er.blogspot.hu/2015/05/arduino-esp8266-simpe-web-server.html
Meg itt:
http://www.tavir.hu/iot-0
Le van írva az AT parancsokkal vezérlés is, de mióta megoldott az önálló kezelés, azt célszerű választani.
Nálam a program eleje:
#include <ESP8266WiFi.h>
#include <WiFiClient.h>
#include <ESP8266WebServer.h>
WEB szerver használathoz, ezek szükségesek.
Pesten élsz, vagy vidéken? -
gyapo11
őstag
A lényeg ez:
#include <DS3231.h>
#include <Wire.h>void setup() {Serial.begin(115200);}
void ReadDS3231()
{
int minute,hour;
minute=Clock.getMinute();
hour=Clock.getHour(h12, PM);
Serial.print(hour,DEC);
Serial.print(':');
Serial.print(minute,DEC);
}
void loop() {ReadDS3231();delay(1000);Ez a 3231-es óramodullal működik. Van egy függvény, a ReadDS3231, ami beolvassa a percet és az órát, a két változó értékét lehet fölhasználni az időablak kijelölésére, amikor a relé be vagy kikapcsolt állapotban legyen.
Valahogy így (22 óra 10 perctől 23 óra 20 percig legyen bekapcsolva):
if(hour==22 && minute==10) {digitalWrite(rele, HiGH);}
if(hour==23 && minute==20) {digitalWrite(rele, LOW);}
Ha másodpercenként olvasod ki az időt, akkor 59-szer fogja bekapcsolni, és 59-szer kikapcsolni abban az egy percben, amikor a feltétel igaz, de ez nem gond. Minden más időpontban egyik feltétel sem igaz, tehát nem történik semmi, a relé marad abban az állapotban, amiben éppen van.
A teljes példaprogramot itt találod. -
tvamos
nagyúr
Szerintem, ott vannak a mintaprogramok, azokat nézegesd meg először.
LED villogtatás, egyszerű soros kommunikáció, mert az jó debuggoláshoz, ilyesmi.
Esetleg az ingyenes arduino tanfolyam...Meg jo lenne, valami rendszer leírás is.
Ha később más időt akarok megadni, akkor változtatni tudjam.
Ezt valami gombokkal akarod?
Hogyan tudom itt az aktuális időt megmondani neki?
Nem azt írtad, hogy van valami rtc-d? -
Neoka
aktív tag
Köszönöm a segítséged. Igazán hasznos volt.
Akkor nem tőled kérdezem!!!!!
Hanem aki segíteni is szeretne.Az Aurdoinoról kb 1 hónapja hallottam először, most próbálom a programozását megismerni. Eddig csak más fórumokról, hazai és külföldiről próbáltam az általam használni kívánt programokat megérteni és használni. régen tanultam programozni C+-ban.
ha jól értem itt adom meg változókat, amiket használni szeretnék:
//Vilagitas
byte vilbeora;
byte vilbeperc;
int vil_be = vilbeora*60+vilbeperc;
byte vilkiora;
byte vilkiperc;
int vil_ki = vilkiora*60+vilkiperc;
byte vil_rele = 4;Nem biztos, hogy jól gondolkodtam, de én a void setup részben adtam meg az értékeiket. Ha később más időt akarok megadni, akkor változtatni tudjam.
digitalWrite(vil_rele, HIGH);
pinMode(vil_rele, OUTPUT);
vilbeora=22;
vilbeperc=04;
vilkiora=22;
vilkiperc=05;Itt akadtam el.
Hogyan tudom itt az aktuális időt megmondani neki?if ((aktido >= vil_be) && (aktido < vil_ki))
{
digitalWrite(vil_rele, LOW);
}
else
{
digitalWrite(vil_rele, HIGH);
}Gergosz2: Azért írtam ide, mert a PH-n eddig mindig jó fej és segítő emberekkel akadtam össze. Gondoltam most sem lesz másképp.
Köszi a tippet. Visszanézem azokat a beszélgetéseket. Hátha megtalálom és azokból kiokoskodom ami nekem kell.
Lehet annak aki nap mint nap benne van a programozásban, nem gond egy ilyen progit megírni. A tudásom megkopott már. Elég rég nem programoztam.tvamos: remélem részben választ kaptál ebből. Úgy gondoltam lesznek hasonló programok, program részek amiket átalakítva meg lesz az amit szeretnék.
-
Gergosz2
veterán
Azért ezt tényleg nem nehéz kivitelezni. Ha nem értesz az arduinohoz, meg abszolút nem programoztál még akkor szerencsésebb ha nekiállsz tanulni. Rengeteg tutorial van a neten.
Saját meglátásom szerint ez a topik arra szolgál, hogy arduinos kalandjainkat megdiskuráljunk, illetve, ha valaki elakad, akkor segítünk továbblépni, persze ha tudunk. Nem sértésnek akarom mondani, de egy-az-egyben ugyanilyen kéréssel állított be talán fél éve egy fórumtárs, aki egy akváriumhoz szeretett volan relés kapcsolgatást megvalósítani. Alapvető prog tudás hiányzott és még az arduinot sem ismerte. Készségesen segítettem neki, de egy ponton fogtam és hagytam az egészet, mert a legalapvetőbb dolgokat sem értette, nekem meg egyszerűen már nem volt kedvem hozzá.
-
zka67
őstag
Netán ez problémát okoz számodra, hogy segítséget kértem a fórumon?
Nekem nem probléma, de így, hogy egyáltalán nem értesz a programozáshoz, semmi általad elkészített forráskódot nem tudsz mutatni, szerintem adj fel egy hirdetést, hogy ennyi meg ennyi pénzért keresel valakit, aki megírja neked az általad kívánt programot.
Részemről a téma lezárva.
-
zka67
őstag
Szia, itt találsz kész megoldást is
-
Neoka
aktív tag
Sziasztok,
Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan kell, vagy hol találok olyan programot amivel adót időben egy relét be tudok kapcsolni egy másik adott időben ki tudom kapcsolni.
Egyelőre Uno r3 az alap, amihez DS1307 adja az órát.
köszönöm
-
Janos250
őstag
Az ESP12 használható az Arduino IDE-vel, "Arduinoként". Én ezt javasolom, mert rengeteg info és könyvtár van hozzá. Én is ezt használom. Egy USB-serial konverter kell hozzá, amit 3.3 V-ra be lehet állítani. Az ESP12 3.3 V-al működik!!!!!!
Nekem az FTDI csipes konverterrel működik, egy másikkal nem sikerült életet lehelnem bele.
WiFi szerverként használom. -
powerwade
senior tag
válasz
Gergosz2 #2455 üzenetére
Köszönöm mindenkinek. Erről a Livolo-ról valami pontosabb tanácsod? OpenHAB környezetbe akarnám beilleszteni - ha nem csak a saját vezérlőjével működik. Talán jobb is, hogy nem én építek ilyet Arduinoval
Ezt a Nexa-t is jól megvizsgálom, úgylátom nekik is van kapcsolójuk. Egyébként rPi a vezérlőm.
Bár ezt inkább egy másik topikban kellene, azt hiszem
-
wmati
addikt
Van egy ESP-12 modulom, ESP8266Flasherel fel raktam a nodemcu_float_0.9.6-dev_20150704.bin itt el akadtam hogy kéne folytatnom ? Odáig el jutottam hogy Esplorert kéne használnom de nem tudom rá venni hogy kapcsolódjon a modulhoz.
-
Shalabala
újonc
Sziasztok!
egy kérdésem lenn: most érkezett meg az uno-m és próbáltam tesztelni, hogy működik-e, de a feltöltésnél megakadtam. ( egyébként a Blink példát akartam futtatni). windows 10-em van.
Ez a hibaüzenet:
Arduino: 1.6.7 (Windows 10), Alaplap:"Arduino/Genuino Uno"Sketch uses 1 030 bytes (3%) of program storage space. Maximum is 32 256 bytes.
Global variables use 9 bytes (0%) of dynamic memory, leaving 2 039 bytes for local variables. Maximum is 2 048 bytes.
avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM1": A rendszer nem találja a megadott fájlt.Hiba a feltöltés során. A hiba elhárítása a http://www.arduino.cc/en/Guide/ oldalon a Troubleshooting#upload alatt került leírásra.
This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
enabled in File > Preferences. -
gyapo11
őstag
válasz
powerwade #2446 üzenetére
Nem csináltam ilyet, de nekem hasznosabbnak tűnik vagy az időzített kikapcsolás, vagy a mozgásérzékelős. Mert ha nem vagyok ott, akkor nem tudom, hogy jogosan van-e bekapcsolva. Még ha le is kérdezem az állapotot, akkor esem tudom, hogy van-e ott valaki, és esetleg ráoltom a villanyt.
A mozgásérzékelő se tökéletes, mert ha nem mozog valaki, akkor nem jelez. De ez még jól is jöhet, ha pl. alszik, viszont ha forgolódik, akkor meg felkapcsolja. Szóval nem tudom mi lenne a jó jelenlétérzékelő módszer, amivel a legkevesebb gond van.
Az biztos, hogy ha jól bevackolja magát az ember az ágyba, lekapcsolja a villanyt, és akkor látja meg, hogy az előszobában égve maradt, na akkor nagyon jól jön a távvezérlési lehetőség. -
powerwade
senior tag
válasz
DrojDtroll #2445 üzenetére
Csinált már valaki olyat, hogy a meglévő billenős villanykapcsolókat, amik a lámpákat kapcsolgatatják a lakásban, vezeték nélkül (pl.rf24) vezérel (+állapotlekérdezés) Arduinoval? Gondoltam arra is, hogy az izzókat cserélem le "okos" izzókra, de ott elveszik a régi, hagyományos kapcsolgatós funkció - amiről nem tudnám lenevelni a családot
Ötlet, tanács vagy komplett megoldást is érdekel.
-
zka67
őstag
Szia, multiplexelve meg lehet csinálni. De jobban jársz, ha a sorok meghajtásához PNP tranzisztort használsz, pl. BC327-et, vagy P csatornás fetet.
Multiplexelés alatt azt értem, hogy a 8 db IC-dre kiadod a 8 oszlop adatait, utána a sor tranzisztorokkal "kigyújtod" a ledeket, majd "eloltod őket egy idő után. Utána a következő sorhoz tartozó oszlop adatokat töltöd be az IC-kbe, majd a következő sor "gyújtod" ki és így tovább.
-
Neoka
aktív tag
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
8x8x8 -as LED kocka építésébe vágnám a fejszémet, de előtte lenne pár dolog, amiben szeretnék biztosra menni és ehhez szeretném a segítségeteket kérni:
Az oszlopok meghajtásához 74HC595 ic -re gondoltam, összesen 8db -ra, a soroké pedig szintén 8db 2n3904 NPN tranzisztor lenne. Viszont nem tudom, elég áramerőssége van kimenetenként az ic -nek, hogy meg tudjon hajtani egy egész oszlopot(8 LED, 1 LED 24mA)? Ha jól tévedek egy oszlopon a 8 LED párhuzamosan van bekötve és ilyenkor összeadódik az a 24mA, azaz 192mA áramot venne fel egy oszlop.?
Egy Arduino Uno vezérelné az ic -ket és a tranzisztorokat.
Valahogy így nézne ki összerakvaElőre is köszönöm a segítséget!
-
zka67
őstag
Szia, nem kell fw frissítés, az ESP8266 képes duál módban is működni, azaz egyszerre tud kliens és szerver módban is működni. Ehhez szerintem nem fogsz találni kész library-t, ezt majd neked kell megírni, de egyáltalán nem egy nagy mutatvány.
Egy AT+RST parancs után elég egyszer kiadnod az AT+CWJAP=ssid,psw parancsot, azt megjegyzi a modul. Utána a következő parancsokkal tudod elindítani a webszerveredet (a ; utániakat én írtam kommentként)
AT+CWMODE=3 ;AP + Station mode
OK
AT+CIFSR ;IP cím lekérdezés
+CIFSR:APIP,"192.168.4.1"
+CIFSR:APMAC,"1a:fe:34:e6:1f:9e"
+CIFSR:STAIP,"192.168.2.100"
+CIFSR:STAMAC,"18:fe:34:e6:1f:9e"
OK
AT+CIPMUX=1 ;Multiple connections, ez mindeképp kell a szervehez
OK
AT+CIPSERVER=1,80 ;Konfigurálás szerverként
OK
0,CONNECT ;A böngészőbe beírtam a 192.168.2.100-as címet, erre ezt küldte a modul
+IPD,0,334:GET / HTTP/1.1
Host: 192.168.2.100
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:44.0) Gecko/20100101 Firefox/44.0
Accept: text/html,application/xhtml+xml,application/xml;q=0.9,*/*;q=0.8
Accept-Language: hu-HU,hu;q=0.8,en-US;q=0.5,en;q=0.3
Accept-Encoding: gzip, deflate
Connection: keep-alive
Cache-Control: max-age=0
AT+CIPSEND=0,7 ;A válaszom hossza 7 karakter lesz
OK
> ;Itt beírtam a HELLO<CR><LF> üzenetet (7 karakter)
Recv 7 bytes
SEND OK
AT+CIPCLOSE=0 ;És lezárom a kapcsolatot, a böngészőben pedig megjelent a HELLO üzenet
0,CLOSED
OKEgyébként szerintem érdemes először egy teminál programmal próbálgatnod a modult, csak vigyázz, mert a modul 5V-ról megy ugyan, de az Rx és a Tx lábai 3.3V-osak.
Egy kis segítség a parancsokhoz: ESP8266 - AT Command Reference
-
skul0
aktív tag
Szia!
Pár kezdő lépést, tanácsot tudnál mondani az ESP8266 használatával kapcsolatban? Én is nem rég tettem szert egyre, és még csak ismerkedő fázisban vagyunk.
Feltétlen szükséges a firmware frissítése? Blynk segítségével szeretném pár változó értékét figyelni egy Uno-n, eddig csak webserveres megoldások jöttek össze, több kevesebb sikerrel. Pár kezdő intelemre lennék kíváncsi, hogy milyen firmware, milyen library használata javasolt a gondtalan működéshez. -
zka67
őstag
Szia, ha gondolod töltsd fel a kódodat valami tárhelyre (pl. dropbox vagy hasonló) és szerintem itt összerakjuk veled együtt a programodat.
Az első megjegyzésem, hogy miért használtok még RTC-t, amikor ma már minden háztartásban van wifi? Nem jobb a mindig atompontos óra? Én épp most csinálgatom amikor ráérek az időjárás állomásomat, egy ESP8266-os wifi modul és egy TFT kijelző kell hozzá összesen:
És ennyi lekérdezni a pontos időt, meg még egy kis program kellett hozzá, hogy átkonvertálja UTC+01-re és hogy tudja az automatikus téli-nyári átállást is.
AT+CIPSTART="TCP","time.nist.gov",13
AT+CIPSTART="TCP","time.nist.gov",13
CONNECT
OK
+IPD,51:
57436 16-02-18 22:31:37 00 0 0 669.6 UTC(NIST) *
CLOSEDAz előnye, hogy mindig 1mp-en belüli pontossággal tudod az időt, és soha nem kell beállítani azt
-
Neoka
aktív tag
Sziasztok,
Szeretnék egy akvárium vezérlőt összerakni.
Az alkatrészek már megjöttek.
- arduino uno R3
- DS1820B
- New Blue IIC I2C TWI 1602 16x2 Serial LCD Module Display
- I2C RTC DS1307
- DC 5V four 4-ChannelA cél az lenne, hogy a kijelzőn lássam időt, a hőmérsékletet.
Tudjak 2 lámpát egymástól függetlenül kapcsolni
Egy relé naponta többször 10 percre bekapcsolna egy felszínszívótValaki tudna segíteni a programozás részben?
Próbáltam különböző oldalakról összenézni programokat ehhez, de nem sikerül.
MOst egy portugál oldalon találtam egy programot ami kiírja a dátumot és az időt, ami működik is. De a portugálom nem olyan jó.Köszönöm
-
tvamos
nagyúr
Kene nekem egy kis segitseg. MIT App Inventorral kuzdok.... Az a gyikom, hogy a telomon (Sony Z3 5.2" 1080 x 1920 pixels) olyan kicsi minden, hogy nem latom, es nem talalok megoldast, hogy nagyobb legyen. Nins valami megoldas, hogy PC-n osszerakja az ember, es a telon fusson a progi? Vagy valahogy a telot PC-rol bizgetni... vagy nem tudom...
-
JozsBiker
aktív tag
Köszi !
( Elég bornyú vagyok, nincs két hete hogy ajánlottam ezt az oldalt tanulmányozásra ENC28J60 -al kapcsolatban. Ha jobban megnéztem volna, a 18. rész épp a mostani kérdésemmel foglalkozik. ) -
zka67
őstag
válasz
JozsBiker #2430 üzenetére
Szia, használd az ethercard-master library-t. Ezzel tudsz multi-packettet is küldeni, vannak benne példák rá. Stabil, egyszerűen használható könyvtár.
Vagy oldd meg javascripttel...
-
JozsBiker
aktív tag
Sziasztok !
Olyan problémám van, hogy szeretném a 8x8 -as LED mátrix pontjait web oldalról vezérelni. Ehhez az Uno -t használom web szervernek, és ENC28J60 -al kapcsolom a hálózatra. Ez alapján csináltam:
Tulajdonképpen kész is van és működne is, csak az a gond, hogy csak 8 darab LED -ig működik. LED -enként kb. 45 byte -tal növexik a html kód, és úgy tűnik a buffer -ben csak 8 LED -nyi hely van. 700 -ra van véve a mérete, és sajnos nem is tudom sokkal nagyobbra venni, mert pl. 1000 -nél már hülyén működik az egész.
Hosszas keresgélés után egy igazán használható megoldást találtam, csak elég sok homályos dolog van benne:Örülnék valami egyszerű megoldásnak.
Köszi. -
dave0825
őstag
Én valami olyasmit olvastam, hogy el kell küldeni, hogy hányas Mode melyik adatát akarom lekérdezni, és úgy küldi vissza az értéket. ScanMaster-ben gépen is mindegyik infónál (sebesség, fordulat, grafikonok) ott van, hogy az épp hányas Mode. Wikipédián van egy szép táblázat, abban benne van, hogy mit kell küldeni az adott infóhoz. Pl. Mode01-ben 00 - sebesség, 0C - fordulat...
-
tvamos
nagyúr
válasz
dave0825 #2427 üzenetére
Az USB telhesen máshogy működik, ott nincs Rx / Tx. Az USB serial átalakító csinál neked Rx / Tx - et, a PC oldalon meg VCP interface kell. Amikor még foglalkoztam ilyesmivel, a diagnosztikai adapterel is VCP-t használtak. (Legalábbis amiket otthon epitettem.) De ez a legegyszerűbb része, utána a mindenféle vezérlő kompjuterekkel beszélgetni sokkal nehezebb.
-
dave0825
őstag
válasz
Gergosz2 #2426 üzenetére
Okés, köszi.
Egyébként sima USB-s diagnosztikával nem megoldható a dolog, ugye? Legalábbis mókolás nélkül, csak USB-vel. Rx, Tx pinek kellenének, az meg nincs az USB-A csatin, csak D+, D-. Találtam egy oldalt, hogy hogy lehet belőle Rx, Tx-et kivezetni, de azt nem szeretném, csak kíváncsiságból kipróbáltam volna, hogy mit tudok kiolvasni belőle, csak unalomból.
-
dave0825
őstag
-
dave0825
őstag
válasz
dave0825 #2422 üzenetére
Meg azt nem tudom, hogy bluetooth-on keresztül lenne egyszerűbb az egész, vagy vegyek egy ilyet, hozzá meg egy CAN BUS-os modult. Nézegettem ezt az oldalt, de a végén elég durva lett a program.
Ezért gondoltam, hogy hátha egyszerűbb vezetékesen megoldani, mint bluetooth-on keresztül küldözgetni, pláne társítani, meg ilyenek...
Vagy aki használt már bluetooth-t Arduhoz, mennyire bonyolult használni? -
dave0825
őstag
Igen, tudom, már írtad.
Azért gondoltam ilyenre, mert középen a TID-et (ugye ez csak Triple Info Display: idő, dátum, külső hőmérséklet) szeretném lecserélni egy több infót megjelenítő kijelzőre. Néztem, hogy lehet venni MID-et (Multi Info Display), de az általában német, és ha én csinálnék egyet, azzal azt íratnék ki, amit én akarok. Először TFT Touch kijelzőt akartam, de egyik sem fér be a TID helyére, max 3 cm magas fér be, akkorát pedig nem találtam, pedig touch-os jobb lett volna.
A munka, és az idő nem fontos, ráérek.Nézegettem már, elég sok mindent találni hozzá, csak mondom hátha már valaki csinált ilyet, ezért hoztam föl a témát.
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #2416 üzenetére
Köszi, utánanéztem, ezt találtam, megvettem hozzá, ami kell, összerakom pár napon belül.
Más téma.
Következő projektem keretein belül arra gondoltam, hogy 1 Arduino, 1 ELM327 diagnosztika, 1 2004-es LCD és 1 bluetooth modul Arduino-hoz, és Arduino-val bluetooth-on keresztül kiolvastatni pár értéket OBD2-es csatiról Opel Astra G-ben. Szerintetek megoldható? Pl. pillanatnyi fogyasztás, fordulatszám kijelzés, akksifeszültség kijelzés, ilyenekre gondoltam. Esetleg 1-1 gombot még beletennék, amikkel változtatom a kiírni kívánt dolgokat. Megoldható, vagy ez már durva programozást igényel? Vettem már egy USB-s ELM327-et, laptopról szépen ezeket ki lehet olvastatni programmal, úgyhogy talán Arduino is tudná venni bluetooth-on keresztül. -
quint
aktív tag
válasz
SHERIFF001 #2417 üzenetére
-
gyapo11
őstag
válasz
SHERIFF001 #2417 üzenetére
Az eletromágnes elég egyszerű dolog, sok menet nagy áram nagy erő. Az ujjlenyomatolvasóról semmit nem tudok, arduinoból meg a pro mini-nano-uno vonal biztosan megfelel.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Gergosz2 #2413 üzenetére
Vettem egy DSO 203-mat (quad) kb. 2 éve. A kollégámnak megtetszett, és megvette tőlem. Szóval... tudom használni, ha akarom, benn tartja a cégnél. (Én magam nem szerettem, kapóra jött, hogy kellett neki.) Nagyon lassú a software rajta. Jövő héten megyek dolgozni, próbálok csinálni róla videót, ha érdekel.
(#2412) gyapo11 válasza dave0825 (#2409) üzenetére
Sajnos nincs rajta dc, így nagyon korlátozottan használható, de ez a legjobb, igazad van. -
gyapo11
őstag
Nem csak a diódán, hanem az ic sem tudja 0-ra húzni, ott is van egy tranyó, aminek a szaturációs feszültsége hozzáadódik a dióda nyitófeszültségéhez.
Ha ennél a kapcsolásnál akarsz maradni, akkor vagy feteket kell rakni a 138 kimeneteire, akkor közel 0 lesz a fesz, a dióda után 0.7, az már jó lesz LOW-nak. A diódát is cserélheted schottkyra vagy germániumra, ha még lehet kapni ilyet, ezeknek kisebb a nyitófeszültsége. Vagy az arduino input pinje elé teszel jelformáló kapcsolást, ami az 1.4-ből közel 0-át csinál. Ez lehet alkalmas ic, vagy két tranyós-zéneres áramkör.
De azt is lehet, hogy nem ezzel a módszerrel olvasod le a gombokat, hanem pl. shiftregiszterrel, és akkor nem kell dióda, csak felhúzó ellenállások és gombok testre, az garantáltan 0 lesz megnyomva. -
tvamos
nagyúr
Em is nezegettem ezt a DSO138 a Banggoodon, de valojaban egyik sem jo semmire. Az egy csatorna miatt az a DSO138 szerintem abszolut semmire, a 2+2 csatornas DSO quad meg csak semmire nem valo, ebbol az utobbibol van egy. Nagyon jol tud jonni, hogy van neki doboza, mert nem esik bele semmi, nem pattan bele a muhely asztalon az ellenallas lab, ilyenek.
Mar ne erts felre, arra, amire jo, tudja hasznalni az, akinek van gyakorlata a meresekben, de akinek nincs, es ezek az egyetlen eszkozei, hat.... nagyon be tudja vinni az erdobe. Nekem 25 ev gyakorlattal sem orom hasznalni a DSO 203-at.
A kategoriaban az elso, amit en kepes vagyok hasznalni, az a BITSCOPE BS05U, de annak megint nincs hazacskaja, se kijelzoje.
(#2409) dave0825
Hat, en csak azt mondanam, hogy gyujtsel meg ra egy kis penzt, mert ez nagyon nem az az eszkoz, ami neked kell. Oke, azt ertem, hogy elvezet / orom osszeforrasztani egy DSO138-at, de utana hasznalni nem, a muszer meg legyen muszer, meres kozben ne azon kelljen gondolkodni, mit csinal, hogy kell hasznalni, hanem azon, amit mersz.
Én annyira nem vágom,
Es epp ez az, amiert jobb muszer kene! -
dave0825
őstag
Tudom, hogy kéne, már gondoltam is rá, de néztem, hogy (pl. amit suliban használtunk, legalábbis hasonló) ilyen 140k körül van itthon, olyan sűrűn meg eddig nem kellett, hogy megérje beruháznom egyre. Viszont ez az ebay-es 5k-s tetszik, 27-et is kicsit soknak tartom, évi 2-3 alkalom használathoz. És ez az 5k-s ér valamit, mert lényegesen olcsóbb, mint amiket itthon láttam.
Én annyira nem vágom, nem sűrűn használtam, csak suliban néha.
-
nyunyu
félisten
Nezegetem a 32U4 doksijat.
Ebben azt irjak, hogy bemeneteken a LOW ertek maximalisan 0.2Vcc-0.1V lehet, vagyis Vcc=5V-nel 0.9V
HIGH meg minimalisan 0.2Vcc+0.9V, azaz 1.9V1.4V egyik tartomanyba sem esik bele.
Meg az ellenallast is beneztem, valami 330 ohmos akadt a kezem ugyebe.
-
zka67
őstag
Szia, az alacsony szint 0.8V-ig tart. Használj schottky diódát, pl BAT54A-t, ebben kettő is van, neked megfelelő bekötéssel. A felhúzó ellenállás ne legyen kisebb 10k-nál.
(#2403) dave0825 Szfvár. Ha nincs szkópod, kérj kölcsön valakitől, ha tudsz vagy vegyél egyet
-
nyunyu
félisten
válasz
gyapo11 #2401 üzenetére
Ezt a sematikat epitettem meg.
Minden egyes gomb mogott van egy 1N4007 dioda, hogy pontosan annak a gombnak az allapotat tudjam lekerdezni, amelyik eppen cimezve van, ne kavarjanak be az esetlegesen nyomva tartott tobbiek.
Gondolom ezeken a diodakon esik valamennyi feszultseg, emiatt nem lesz nulla a "lefoldelt" lab feszultsege, ezert merheto 1.4V.
Viszont az Arduino Micro specifikaciojaban azt irjak, hogy 3.0V alatt LOW, afolott HIGH a lab allapota, nalam meg 1.4V-re nem teljesult a LOW.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kingmax 2x2GB DDR3 1333 RAM eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ProArt Z790-CREATOR WIFI alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ASUS ROG GL552VW - 15.6"FHD IPS - i7 i7-6700HQ - 8GB - 128GB SSD + 1TB HDD - GTX 960 4GB -
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged