- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Android szakmai topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Színpompás Galaxy S25 széria érkezik
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
softguner
csendes tag
-
zka67
őstag
válasz dave0825 #1196 üzenetére
Szia, belinkelhetnéd a programodat.
Csak megkérdezem, hogy ti megszakításokat nem szoktatok használni? Én úgy csinálnám meg a helyedbe, hogy valamelyik timer megszakítással időzíteném a ledeket, A megszakításkor azonnal indítanék egy másik timert, ami a fényerőt fogja szabályozni, azaz annak a megszakításakor egyszerűen csak kikapcsolnám az összes ledet. Ha megszakításokkal dolgozol, akkor tulajdonképpen a programod azt csinálhat közben, amit akarsz, nem kell az időzítésekkel foglalkozni, mert azt a timer-ek elintézik.
Jelen esetben elég neked egy 500Hz-es megszakítás, azzal már 100Hz-es frissítésed lesz. A másik timer-rel pedig 2ms-nál rövidebb időt állítsd be (amit természetesen majd változtathatsz), és kész a fényerőszabályzásod is.
Ha gondolod, szívesen elküldöm neked az órám programját, igaz az nem arduinora készült, hanem egy arm uC-re, de ez a lényegen nem változtat, az elvet szerintem megérted belőle. (Sima C program...)
-
törölt tag
válasz softguner #1191 üzenetére
Tesztelve!
Tökéletesen azt csinálja amit szerettem volna!
Csak: észleltem hibákat a kódomban, a hiba a dht-m kiolvasásakor jelentkezik: nagyon lassu tőle az érték változtatás. Próbáltam másképpen a dht adatait kiolvasni, sikerült is, akkor gyosan csinálta, csak nem tudtam felhasználni az adatait, valószínűleg láma voltam és azért... Majd még próbálkozok, de majd csak hétfő-n vagy kedden. Addig fesztiválozásKöszi még 1x!
-
dev200
csendes tag
Sziasztok!
Arduinóval szeretném megoldani, hogy erdő egyik pontjáról a másikra adatokat tudjak küldeni. 433MHz-es adóvevőt néztem ki hozzá. A kérdés, hogy valaki csinált-e már ilyet? Milyen teljesítményő antenna kéne a dologhoz? kb 10km-t kéne áthidalni. A projekt egy tájfutó rádiós egység lenne.
Válaszokat előre is köszönöm!
-
dave0825
őstag
válasz gyapo11 #1187 üzenetére
Köszi, ezt majd átrágom, fölfogom, kipróbálom, meg egyebek, mert majd távirányítóval szeretném állítani az órát, meg Mode-ot váltani vele (pl. hogy időállítás/hőmérséklet kijelzés/meg még valamit majd kitalálok ), meg ilyenek, szóval ahhoz majd kell a gombnyomáshoz, hogy ne 50-nek vegye, ha egyszer hosszabban megnyomom.
A másik problémámra nem tudsz valami megoldást? Följebb írtam, hogy próbáltam többféleképpen is, hogy if (minutes == 14), akkor ne világítsanak azok a led-ek is, amik ugyanígy az 1-re, illetve a 4-re vannak beállítva, de nem sikerült sehogy eddig.
Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
gyapo11
őstag
válasz softguner #1191 üzenetére
Nekem még hiányzik a kódból a prellmentesítés. Ha lenyomáskor 20-szor vált állapotot, akkor lehet hogy 10-zel fog nőni a számláló, ha minden L-H váltást el tud kapni. A soros kiíratás itt is lassít, de az élesben gondolom nem lesz ott.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
softguner
csendes tag
válasz #96292352 #1190 üzenetére
Ezek alapján, kijavítottam neked a fenti kódomat. Elviekben működik, bár tesztelni ezt sem tudtam, mert nincs nálam semmi. Az első kódnál is kiderült volna, hogy balfax voltam, de sajnos nincs nálam eszköz.
int buttonpin = 13;
int buttonpin1 = 12;
int value =0;
int value2 =0;
int adat=0;
int b1state = 0;
int b2state = 0;
void setup ()
{
pinMode(buttonpin, INPUT);
pinMode(buttonpin1, INPUT);
Serial.begin (9600);
}
void loop ()
{
value = digitalRead (buttonpin);
if (value != b1state)
{
if (value == 1)
{
adat++;
Serial.println(adat);
}
}
b1state = value;
value2 = digitalRead (buttonpin1);
if (value2 != b2state)
{
if (value2 == 1)
{
adat--;
Serial.println(adat);
}
}
b2state = value2;
} -
gyapo11
őstag
válasz dave0825 #1185 üzenetére
Ha a soros portra ír valamit, az időbe kerül, emiatt a loop lefutási ideje nő, vagyis másodpercenként kevesebbszer fog lefutni. A 100 ezer az egy mérés volt, persze az utasítások számától és végrehajtási idejétől függően ez mindig változik.
A delay nem iparos, tesztelni-próbálgatni jó, de végleges programban nem ajánlott használni. Helyette változókat kell használni állapotjelzésre, és ezek értékétől függően elágaztatni a programot.
Nyomógombnál kell egy 30 ms-os várakozás, ezalatt lezajlik a prell, utána elvégezni a feladatot, itt pl. növelni egy változó értékét, és addig várni amíg föl nem engedik a gombot. A várni az nem delay, hanem egy if.
Ilyesmi:
if(gombjelzo==1 && gomb lenyomva)
{;}
else if(gombjelzo==1 && gomb fölengedve)
{
gombjelzo=0;
}
A gombjelzőbe akkor kell 1-et tenni, amikor a gombot lenyomták. Amíg gombjelző 1 és a gomb le van nyomva, addig az else ág nem hajtódik végre. Viszont ha a gombot fölengedték, akkor az if feltétele nem igaz, az else ág végrehajtódik, beírja a gombjelzőbe a 0-t, és innentől az if ág és az else ág sem hajtódik végre többet a gombjelző miatt, mivel abban 0 van. Ugyanez a logika a lenyomáskor is:
if(gombjelzo==0 && gomb fölengedve)
{;}
else if(gombjelzo==0 && gomb lenyomva)
{
gombjelzo=1;
}[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
dave0825
őstag
33 ohmosak lettek, 35 körülit akartam, ahhoz legközelebbi 36-os volt, az meg nem volt a boltban, úgyhogy maradt a 33. Próbaképpen rátettem azokat, amik majd előtte lesznek ha kész lesz, és este elég nagy fényereje volt, de azt úgyis lejjebb veszem majd, csak nappal kell erősebb, ahhoz meg szerintem pont jó lesz.
Most egy kis kínlódás van az óra értékeivel kapcsolatban, mert ugye úgy gondoltam, hogy majd megcsinálom, hogy mondjuk if (minute == 23), akkor a mátrixban a megadott elemek világítsanak, viszont itt előjött egy hiba (egyelőre másodperccel teszteltem, nem akarok perceket várni ), mégpedig az, hogy ha mondjuk 23. másodperc van, akkor ugyanazok az elemek is világítanak, amik a 2., illetve a 3. másodperckor. Próbáltam " jelek közé tenni az értéket, '-vel is, == helyett =-vel, de sehogy nem jó. Szerinted/szerintetek hogy lehetne ezt kiküszöbölni?
(#1184) gyapo11: ez a dolog engem is érdekel, kíváncsian várom, hogy mi lesz a folytatás, beszélgessetek csak. Én késleltetéssel csináltam meg párszor, de az nem túl elegáns gondolom. Találtam már Arduino oldalán megoldást, de az nekem bonyolult volt kicsit.
"a Serial.println, ez lassítani fogja a pörgést"
Ezt úgy kell érteni, hogy ha nem íratok ki semmit a soros portra, akkor gyorsabban fut a program? Ezt nem tudtam. Akkor lehet, hogy én is kiveszem a Serial.print/println parancsokat az órás programomból, úgysem fontos, max csak most programozáskor jó tudni, hogy mennyinél tart az óra, de használat közben a falon már nem sok szerepe van.[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
válasz softguner #1183 üzenetére
Kell bele prellmentesítés és várakozás felengedésre, mert ha lenyomja pl. a fölfelé gombot fél másodpercre, akkor mivel a loop kb. 100 ezerszer fog lefutni másodpercenként, és minden ciklusban növelni fogja az adat értékét, az egy gombnyomásra kb. 50 ezer lesz.
Látom bejött a Serial.println, ez lassítani fogja a pörgést, de akkor meg kell oldani, hogy egy nyomásra csak egyet lépjen föl is meg le is.[ Szerkesztve ]
-
softguner
csendes tag
válasz #96292352 #1182 üzenetére
Ezen a szinten ennek azért már kisujjból kellene mennie.
int buttonpin = 13;
int buttonpin1 = 12;
int value =0;
int value2 =0;
int adat=0;
void setup ()
{
pinMode(buttonpin, INPUT);
pinMode(buttonpin1, INPUT);
Serial.begin (9600);
}
void loop ()
{
value = digitalRead (buttonpin);
if (value == 1)
{
adat=adat+1;
}
else
{
value2 = digitalRead (buttonpin1);
if (value2 == 1)
{
adat=adat-1;
}
Serial.println (adat);
}
}Nézd át mert fejből írtam.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Sziasztok!
Annyi kérdésem lenne, még (a korábban említett szenzoros kérdésem egyenlőre félretéve), hogy tudok nyomógombokkal változtatni egy értéket?
Tehát ha a felfele gombot megnyomom 2x, akkor az érték legyen kettő, ha lefele gombot nyomom meg 3x, amikor az érték 2, akkor az érték legyen -1. stb...Köszi előre is!
viktor
-
dave0825
őstag
Köszi, amúgy közben meglett a hiba, amit Te is írtál, hogy 5 elemű a col tömb, de azért írtam annyit, mert 5 oszlop van csak a mátrixban. Viszont beírtam egy 6.-at, és hogy 6 elemű (alatta van egy olyan sor is, hogy "int columns = 5) ), így működik tök jól, világít minden, ahogy kell. Annyi hiba még előkerült, hogy valószínűleg (még nem néztem meg, majd holnap) összecseréltem a 0. és az 1. pin-t, mert pont fordítva megy az a 2 sor, mint ahogy kéne.
Amúgy most átírtam a programot 2 helyen, hogy 6. elemet ne állítson kimenetre, a másik helyen meg hogy ne kapcsolja HIGH-ra.Úgy kötöttem mindent, ahogy megbeszéltük: az NPN-ek mentek a sorokra, a PNP-k az oszlopokra.
-
zka67
őstag
válasz dave0825 #1178 üzenetére
Szia, mint említettem, a tranzisztorok invertálnak, lehet, hogy ez lesz a gond nálad. Melyik típust kötötted a row kimenetekre és melyiket a col kimenetekre?
A programodban egy hibát találtam, a col tömböd csak 5 elem hosszú, te viszont sok helyen hivatkozol a 6. elemére is.
-
dave0825
őstag
Tudnátok vetni egy pillantást erre a programra? Ez lenne az alapja a mátrixomnak, viszont valahogy nem azok a led-ek világítanak, amiknek kéne, pedig mindent átnéztem a kapcsolásban, hogy jó helyre forrasztottam-e a dolgokat, és semmi hibát nem találtam. Valahogy ha az 1. sor utolsó elemét akarnám bekapcsolni, akkor a 2. sor utolsó eleme világít. Ha meg pl. az 1. sor 3. elemét, akkor világít a 2. sor 3. eleme, meg a 6. sor 3. eleme. Még írhatok párat, hátha találtok valami összefüggést, én nem találtam. Nem lehet, hogy a bináris számoknál lesz valami gáz? Korábban már linkeltem, hogy ez alapján csinálom majd meg a 6x5-ös mátrixot, kibővítettem a programot 6x5-ösre, meg átírtam amit kellett, de valami nem jó.
-
dave0825
őstag
Nagyobb probléma hogy ezt írja ki az Arduino a program feltöltésekor:
avrdude: stk500_getsync(): not in sync: resp=0xc0Utánanéztem, és olvastam, hogy ha a 0-ás pin-re kötök valamit, akkor is kiírhatja, és nekem oda van kötve a mátrix 1. sora. Átforrasszam máshova? Próbáltam többször is feltölteni, mindig ezt írja, meg hogy Feltöltés kész, viszont ez nem igaz, mert soros porton nem írja a DS3231-ről beolvasott időt.Hülye, talán RX-TX, TX-RX-et kéne kötnöm... Ma nem vagyok formában.
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
Ennek a DS3231-nek mindegy, hogy melyik VCC-GND-SCL-SDA lábait kötöm az Arduino-ra? Csak mert van mindkét oldalán, az egyiken ráforrasztott pöckök is, azt kényelmesebb lenne használnom, ha azt is lehet.Bocs, hülye vagyok, fél perc alatt rákerestem Google-ben.
[ Szerkesztve ]
-
softguner
csendes tag
válasz DrojDtroll #1174 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
Egy model a nem sokkal drágább, mint egy arduino + ethernet shield.
(#1171) gyapo11 válasza junhum (#1169) üzenetére
Polaritásváltás helyett mondjuk, hogy differenciális, szerintem. Regebben sokat hasznaltam.[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
softguner
csendes tag
Személy szerint én akkor is 300 forintos nordic NRF24L01 modult ajánlom az átvitelre. 125 csatornás és 2MB/s átviteli sebességre képes. A hozzá tartozó MIRF library elkülöníti a csatornákat a vevő oldalon és az adó oldalon. És nincs adatvesztés, mert hiba esetén autómatikus újraküldést alkalmaz ez a kis Nordic chip. Egyetlen egy hátránya van, a hullámterjedési sajátosság.
Jah és a kész kódhoz nagyon gondolkodni sem kell. A következő oldalon lehet látni hogy elég jól kezeli a csatornák szétválasztását.
[link] -
gyapo11
őstag
Az rs485 egy soros port, csak a polaritásváltás és a lezárás miatti nagyobb áram miatt óriási a hibatűrése, kb. hegeszteni lehet mellette, és bármilyen madzagon elmegy. Persze a csavart érpár a szabályos, és ne legyen ultravékony ha nagyobb a távolság.
80 m-re jó lesz az utp, nem tudom mennyire lesz időjárásálló, meg hogy mennyire fogod védeni naptól-víztől.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
junhum
tag
válasz gyapo11 #1168 üzenetére
Mind a 2 helyen mehet egyből routerbe.
A gyümölcsösbe utpre gondoltam 70-80m kábel kell.
A szárítóknál wifi a darabszám miatt. 6db 433Mhz már lehet zavarná egymást, plusz kell akkor egy központi ardu is. Wifi kb 40m sugárba beleférne a adó.Ennek az Rs485nek utána olvasok, de mivel egyből mehet netre nem kell pc.
Gondolom énYour Workout Is My Warm-Up so Shut The Fuck Up And Train
-
gyapo11
őstag
válasz softguner #1165 üzenetére
Megfontolnám az rs485-öt. Ha a szenzorokat akarja hosszú kábellel csatlakoztatni, az nem lesz túl jó, ki kell vinni egy arduinot a szenzorhoz közel. Onnan viszont elég messze lesz az adatgyűjtő központ, gondolom egy pc. Lehet tesztelni wifit, BT-t, de 50 m után már nem sokat várnék tőlük. 433 MHz sem fog spéci antenna nélkül messzebbre vinni, zavar is bejöhet ilyen alacsont frekin. Ha meg vezeték, akkor ethernet drágább is, rövidebb távra is húzható. Rs485 1000 m, 32 db készülék, igénytelen drót, csak le kell zárni rendesen a buszt.
Pc-be meg be lehet dugni az usb-rs485 illesztőt, aztán már bármi olvassa az adatokat a virtuális soros portról.
Ha meg nem pc, hanem arduino a központ, akkor ethernet, be a routerbe, és ahogy korábban írtam átirányítás, már lehet is olvasni az egész világból az adatokat.[ Szerkesztve ]
-
softguner
csendes tag
válasz gyapo11 #1162 üzenetére
Van egy statikus oldalam, amit anno hirtelen felindulásból csináltam 1 hét alatt és utána elment tőle a kedvem. Ott pl a google KML-t használom a geo adatok megjelenítésére. Az szerintem abszolút nem bonyolult, az is csak egy sima XML leíró.
Sajnos amilyen hirtelen volt a felindulás, annyira gyorsan abba is hagytam az oldal további szerkesztését, de azért itt egy link a KML-ről hátha érdekel.
-
softguner
csendes tag
Milyen csatornán történik az átvitel? Lesz egy master arduino, meg több slave, ami a szenzor adatokat gyűjti?
RF átvitel lesz vagy kábelen történik? Ezt azért kérdezem, mert ha nagy a távolság akkor nem nagyon tudsz kábelezni. Az NRF24L01 elég stabil átvitelt biztosít, és nagyon könnyen kezelhető a MIRF library-vel.Ha csak egy sima ENC28J60-al építed meg ezt az "állomást" akkor a szenzorok adatainak az átviteléhez már írtam egy jó példát a blogombra. Igaz itt egy led vezérlése van (ami lehet relé) és a DHT22 helyett DHT11, de a DHT lib ugyan az.
És ahogy gyapo11 kolléga írta: a noip-vel összekötve ezt bárhonnan elérheted. Ha esetleg elakadsz, akkor szólj és szívesen segítek, máramennyire persze az időm engedi.
[ Szerkesztve ]
-
junhum
tag
válasz gyapo11 #1162 üzenetére
Igen webes megjelenítés a cél. Egy ketyere 2 18ds20 és egy dht22 szenzorral mérné a hőfokot egy sárgabarackosban virágzás idején, hogy tudjuk mikor kell menni fagytalanítani. A másik az 6 ketyere 1-2 18ds20 és 1 dht22 ez szárítókban lenne, hogy tudjuk mikor szárad meg a paprika
Ethernetes arduino néz ki a legegyszerűbbnek de van 8 nanom
Most belebotlottam a nodemcuba a szárítóknál kényelmesebb lenne wifin de ott meg a 6 lehet zavarná egymást.Most megy a vakarózás
A szárítók szeptemberben indulnak,az lenne sűrgős, de lehet a barackossal kezdek majd.Your Workout Is My Warm-Up so Shut The Fuck Up And Train
-
gyapo11
őstag
válasz softguner #1161 üzenetére
Talán az lenne a legegyszerűbb, hogy ethernet az arduinora és a routerben átirányítani mondjuk egy 8080-as portot oda, a routert meg regelni a noip.com-on vagy hasonlón, és kintről máris le lehet kérdezni közvetlenül az arduinotól hogy mi van. Ha sokan megtámadják gondolom hamar lehal, de ennek elég kicsi az esélye.
-
gyapo11
őstag
válasz softguner #1161 üzenetére
Biztos a weben megjelenítés a cél. Kinek mi a bonyolult, nekem a thingspeak még ismeretlen, emlékszem a google térkép megjelenítése saját markerekkel sem volt olyan egyszerű, szóval ezek az API-os cuccok mindig egy másik ember gondolkodásába illeszkedést követelnek. A jquery sem túl egyszerű, a linkelt php scriptgyűjteményt se használtam még, de ránézésre az egyszerűbb grafikonok áttekinthető kóddal állíthatók elő. És az arduinobol is egyszerűbb soros porton kiolvasni bármit, mint etherneten. Kinek a pap, kinek a papné.
-
softguner
csendes tag
válasz gyapo11 #1160 üzenetére
Ez is egy jó megoldás, de ha már beolvastuk a COMXY információkat azokat ugyanúgy át kell adni és ha már ezzel is probléma van, akkor a jQuery-vel csak még több problémája lenne. A thingspeak ezt megoldja, szóval ebből a szempontból az a legkényelmesebb, mert az legalább egy kész FrontEnd. Egyébként meg az ethernet shield jól használható, az ethercard library támogatja a SSH-t és a HTTPS-t is, ezért ha saját weboldalt akarunk csinálni, akkor csak egy fix IP kell, amin elérhetjük a modult, és akkor valóban mehet a saját megjelenítés is, mert az SD kártyán elég sokminden elfér. Mert ugye gondolom a cél az, hogy ne csak otthonról lássuk a begyűjtött adatokat.
-
gyapo11
őstag
Nekem a php jutott eszembe, saját weboldalon megjelenítés. Az arduinotól le kell kérdezni az adatokat bármilyen programmal, és letenni file-ba. Lehet egy file-t appendelgetni vagy időnként új file-t kezdeni, szabadon választható. Aztán ezt a file-t fölnyomi a serverre wputtal pl., ott pedig a php időnként ránéz, hogy van-e változás, és ha igen, akkor frissíti a weboldalt. Php-ből közvetlenül nem egyszerű grafikont rajzolni, de persze vannak letölthető cuccok erre is (pl. itt), vagy böngészőben javascripttel lehet, viszont pl. csíkot húzni teljesen egyszerű, számmal kiírni meg még egyszerűbb, attól függ kinek milyen igénye van a látványra.
-
softguner
csendes tag
Szia
Erre van megoldás, írsz egy programot, a PC-dre ami a COM portos információkat felnyomja a netre. Válassz egy nyelvet, pl Visual Studio, olvasd át a reference-ben, hogy hogy kell a COMXY portról beolvasni az információkat, ha ez megvan, akkor tedd ugyanezt a TCP protokollos résszel is. A HTTP POST és GET request az ugyan az mint ha egy arduino ethernet modullal küldenéd.
Vagy B verzió, ha nincs tapasztalatod valamelyik objektumorientált nyelven, akkor nagyjából 1300 Ft-nyi befektetéssel elkerülhetsz 40 óra munkát. Szerintem ez a B verzió a legkifizetődőbb.
Erre itt van egy kiváló leírás! Ezzel talán csak 10 óra munka, bár nem ismerem a programozói tudásod.
[ Szerkesztve ]
-
junhum
tag
Sziasztok!
Olyat szeretnék, hogy a Nano-ról loggolnám az adatokat és azt valami online megjelenítőre (thingspeak).
Nem találtam erre tutoriált. Csak olyan van hogy ethernet shieldel.
Lehetetlent akarok?Your Workout Is My Warm-Up so Shut The Fuck Up And Train
-
softguner
csendes tag
válasz #96292352 #1152 üzenetére
Szerintem, ez a kód így eleve nehézkes. Van egy DHT library az arduino.cc-n. Ott létrehozol két objektumot és definiálod azokat két különböző néven.
Ebben van egy példaprogram. Ez a kódja.
#include "DHT.h"
#define DHTPIN 2 // what pin we're connected to
// Uncomment whatever type you're using!
#define DHTTYPE DHT11 // DHT 11
//#define DHTTYPE DHT22 // DHT 22 (AM2302)
//#define DHTTYPE DHT21 // DHT 21 (AM2301)
// Connect pin 1 (on the left) of the sensor to +5V
// NOTE: If using a board with 3.3V logic like an Arduino Due connect pin 1
// to 3.3V instead of 5V!
// Connect pin 2 of the sensor to whatever your DHTPIN is
// Connect pin 4 (on the right) of the sensor to GROUND
// Connect a 10K resistor from pin 2 (data) to pin 1 (power) of the sensor
// Initialize DHT sensor.
// Note that older versions of this library took an optional third parameter to
// tweak the timings for faster processors. This parameter is no longer needed
// as the current DHT reading algorithm adjusts itself to work on faster procs.
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("DHTxx test!");
dht.begin();
}Itt Definiálod a változókat a beolvasott lábakat. Stb stb.
Pl:
#define DHTPIN 2
#define DHTPINSEC 3
DHT dht(DHTPIN, DHTTYPE);
DHT dhtsec(DHTPINSEC, DHTTYPE);
void setup() {
Serial.begin(9600);
Serial.println("DHTxx test!");
dht.begin();
dhtsec.begin();
}És a többi és a többi. Én ezt csinálnám.
-
peter1998
tag
Valaki kezelte már java fejlesztői környezetből az arduino-t.Ha igen akkor tudna leírást küldeni?Én Eclipse IDE-t használok.
-
Kuruzsló
csendes tag
Sziasztok!
Most ismerkedem az Arduino témával. Végigolvastam a fórumot, de sajnos nem találtam frekvenciagenerátoros témát.
Szeretnék összerakni egy olyan DDS generátort ami egy memória kártyáról olvasná be a az adatokat.
Úgy gondoltam , hogy egy csv formátumban tárolnám az adatokat (program név, hullámforma, idő másodpercben , frekvenciák egymás után) valahogy így:
Program001; Négyszög, 100sec, 100Hz, 200Hz, 300Hz...
Program002; Szinusz, 50sec, 1000Hz, 2000Hz, 3000Hz...
Program003; Négyszög, 200sec, 10000Hz, 20000Hz, 30000Hz...stb.Gombokkal lépkedve kiválasztanám a szükséges programot, elindítanám, majd mikor végigért a programsorban az összes frekvencián akkor leáll. Nagyjából ennyi lenne a feladat.
Találtam több Arduinóval vezérelt DDS bemutatót, viszont mindegyikben potméterrel vagy gombokkal állítják be a frekvenciákat ami nekem nem jó. Mindenképpen a kártyáról kéne olvastatnom az adatokat.Megrendeltem hozzá az alábbi cuccokat az ebay-ról:
-Starter kit:
[link]-AD9850 DDS:
[link]-SD kártya foglalat:
[link]Nem tudom, hogy ezek elegendőek hozzá vagy szükséges még beszereznem valamit?
Köszönöm előre is a segítségeteket!
-
Danex
addikt
válasz dave0825 #1149 üzenetére
Én is ugye nem rég szívtam az IR vevővel, hogy túl sok zaj volt az áramkörben és véletlen értékeket dobált. (servo mozgásakor, digitális LED vezérlésekor stb).
Végül úgy oldottam meg, hogy elszeparáltam ,hogy ne az arduinoról kapja az 5V-ot így már jó volt.
Bár írtad, hogy nem a szokványos érzékelőd van, így lehet ott nem megoldás.
-
törölt tag
-
gyapo11
őstag
válasz dave0825 #1149 üzenetére
Ez arra emlékeztet, amikor az egyik töltővel használhatatlan a telefon, mert összevissza érintéseket érzékel, a másikkal meg tökéletesen használható.
-
dave0825
őstag
válasz dave0825 #1148 üzenetére
Először is bocs, nem válasz akart lenni.
Még egy érdekesség, ami elég nagy mosolyt csalt az arcunkra. Haverom laptopján egy alap infra olvasó programot futtatva arduino-n, majd egy távirányítót nyomkodva ugye hexa értékeket kell kiírnia soros porton keresztül. Ezzel nincs is gond, viszont folyamatosan irkál mindenfélét, mintha össze-vissza nyomkodnám a távirányítót, azonban ha kihúzzuk a laptop tápját, akkor abbahagyja. Az én gépemen ugyanazzal a táppal szintén csinálja, az én tápommal nem. Az ő gépén sem az én tápommal. Na ez mi?
Egyébként az infra nem sima 3 lábú hanem 2 lábú, és egy panelen van rajt, amin még egy kondi, smd ellenállások, és valami ic is van. Egy régi kazettás videomagnóból való a kis panel. Lehet, hogy a táp frekvenciája zavarja az ic-t, vagy a kondit?Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
dave0825
őstag
válasz #96292352 #1147 üzenetére
Más téma: egyik haverom vett ebay-ről egy Uno klónt, és most néztem neki, hogy 12000 van ráírva az órajel-generátorára, viszont a hirdetésben Atmega16U2 van, ami (én úgy tudom, meg leírást is úgy találtam) 16MHz-es lenne, nem? A képen a hirdetésben tényleg 12000 van ráírva, viszont a neve sem ugyanaz a panelnak, mint a képen, csak UNO van ráírva, semmi más "márka". Szerintetek kezdő arduinózónak mennyit számít, ha ennyivel kevesebb az órajele? Szervomotorok vezérléséhez, ledek villogtatásához, meg ilyen alapabb dolgokhoz elég a 12MHz?
-
törölt tag
válasz #96292352 #1146 üzenetére
Ebben van a baj:
int DHpin = 7;
int DH2pin = 9;
byte dat [5];
byte dat2 [5];
byte read_data () {
byte data;
for (int l = 0; l < 8; l ++) {
if (digitalRead (DHpin) == LOW) {
while (digitalRead (DHpin) == LOW); // wait for 50us
delayMicroseconds (30); // determine the duration of the high level to determine the data is '0 'or '1'
if (digitalRead (DHpin) == HIGH)
data |= (1 << (7-l)); // high front and low in the post
while (digitalRead (DHpin) == HIGH); // data '1 ', wait for the next one receiver
}
}/* 2nd sensor */
byte dat2;
for (int i = 0; i < 8; i ++) {
if (digitalRead (DH2pin) == LOW) {
while (digitalRead (DH2pin) == LOW); // wait for 50us
delayMicroseconds (30); // determine the duration of the high level to determine the data is '0 'or '1'
if (digitalRead (DH2pin) == HIGH)
data |= (1 << (7-i)); // high front and low in the post
while (digitalRead (DH2pin) == HIGH); // data '1 ', wait for the next one receiver
}
}
return data;
} -
gyapo11
őstag
válasz #96292352 #1143 üzenetére
Ja hogy az egyszerre az egy kijelzőre két értéket jelent. Ebben nem tudok segíteni, nem használtam még kijelzőt sem, de ha áttekinthetőbbé tennéd tagolással, megjegyzésekkel a programot, akkor talán valaki észrevenné a hibát vagy a megoldást.
Mi történik? Egyesével ki tudod íratni, tehát a beolvasás és a kiírás megy. Vagy valami pozícionálási gond lehet a kijelzőn, vagy a második értéket ugyanabba a változóba olvasod, és ezért nincs meg az első.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Igen, ha a tranyó nincs rendesen kinyitva, csak annyira, hogy épp a szükséges áram folyjon, akkor működik. De a tranyóknak nem egyforma a bétája, kérdés milyen a béta hőfokfüggése, nem szalad-e meg egy kis melegedéstől, szóval ezzel legalább annyi baj van, mint a feszültség szabályozásával.
A CE feszültség sem úgy működik, mint egy ellenállással, a tranyó nemlineáris eszköz, a szaturációs feszültség simán lehet sokkal kisebb, mint a BE, tehát egy npn tranyót a testre ültetve a bázison lesz 0.7, attól még a kollektor lemehet jóval ez alá, vagyis a ledre akár több mint 4 V is juthat.
Másrészt az egy dolog, hogy a led rövid időre kibír nagyobb áramot is, mivel az effektív teljesítmény nem lépi túl a megengedettet. Ennek is van határa, nyilván 1 A-t nem fog elbírni még egy ms-ig se, vagy 10 A-t vagy 100 A-t. 75 mA-t ad meg a gyártó, meddig lehet feszíteni? 150-ig, 300-ig? Nem tudni, és még ha föl is áldoz egyet mérésre, az nem biztos, hogy a többi is ugyanolyan paraméterű, ezek gondolom tömeggyártott ledek, nagy szórással.
És hogy hat ez rá hosszútávon? Biciklilámpás fórumban kísérleteztek sokat az akkor kapható 5-6 cd-ás ledekkel, és piszok gyorsan elhalványult, ha túlmelegedett. A műanyag tömbből nagyon nehezen jön ki a hő a vékony lábakon.
Majd 1-2 év múlva szedheti szét az egész órát, és cserélgetheti a ledeket amik elhalványultak, de persze ugyanolyat már nem kap sem fényerőben sem színben sem nyitófeszben, és karácsonyfa háttérvilágítása lesz. Egyszerűen nem iparos, amikor szépen le lehet mérni mindent, megtervezni a határértékeken belül. Hőveszteséget sem nyersz, mert a tranyó fűti el az ellenállás helyett, eredmény ugyanannyi veszteség.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
zka67
őstag
válasz gyapo11 #1140 üzenetére
Szia, ebben a konkrét esetben nincs miről beszélnünk. A trükk a tranzisztorokban rejlik, azoknak az áramkorlátozó tulajdonságát használom ki. Ha emlékszel még a rajzokra, mindkét tranzisztor bázisán van egy-egy ellenállás, amin átfolyik néhány mA áram. A tranzisztoroknak van egy u.n. bétája, amivel nagyjából meg lehet szorozni a bázisáramot, és megkapod a kollektoráramot. Jól mondom eddig?
Viszont a tranzisztorok CE feszültsége függ a rajta átfolyó áramtól. Minél nagyobb áram folyna át rajta, annál nagyobb lesz ez a feszültség, azaz csökken a ledre jutó feszültség, azaz csökken a leden átfolyó áram is.
A ledek természetesen így nagyobb áramot fognak kapni, mint amit folyamatos működés során huzamosabb ideig elbírnának, de az impulzus üzem miatt semmi bajuk nem lesz. Mint említettem, az óráim is igy működnek, nagyfényerejű, piros, hétszegmenses kijelzőkkel, amikben a ledeknek még ráadásul kisebb is a nyitófeszültségük, max. 1/8-ados kitöltési tényezővel.
A power ledek már más kategóriába tartoznak, pontosan a melegedés miatt. Ha léteznének 600A-es tranzisztorok 40-es bétával, szerintem ezt is meg lehetne oldani...
-
gyapo11
őstag
válasz #96292352 #1139 üzenetére
Nem volt még a kezemben ilyen szenzor, de mit értesz azon, hogy egyszerre? Az arduino sorban hajtja végre az utasításokat, egyszerre nem lehet csinálni vele két dolgot.
-
gyapo11
őstag
Beszéljünk erről egy kicsit.
Ezt a ledet én mértem, elvileg a kínai szerint 12 V-os 10 W-os (3 led egy sorban van integrálva és 3 sor), de ha meghosszabbítom a görbét addig, akkor kb. 6-7 A áram folyna át, ami 72-84 W, akár pártized másodpercig is bírná mielőtt elolvad az egész. Persze függ az áram a tranyóktól is, mint már párszor említettem a szaturációs feszültséget.
Az egy ledre 3-mal kell osztani, tehát 4 V felel meg a görbén a 12 V-nak.
A feszültség csökkentésével el lehetne találni egy olyan értéket, amivel ellenállás nélkül is pont annyi áram folyna a leden, amennyi kell, de hőmérséklet függvényében meredeken tudna változni, mivel a led melegedésével rohamosan csökken a nyitófeszültsége, a tranyó szaturációs feszültsége szintén, szóval hamar elfüstölne ha nem állítgatnánk utána a feszültséget valahogy. Mindezt elintézi egy egyszerű ellenállás. Nem túl pontos, nem áramgenerátor, de azért megteszi.A disszipált hőről. A leden lesz egy feszültség, ami 3 V körüli, átfolyik egy áram, és a táp meg 5 V. Vajon mi történhetne azzal a teljesítménnyel, ami a 2 V és az áram szorzata? Hővé alakul, és ez bármilyen kapcsolással is így van. Lehet ott fet vagy bármi, a P=U*I képlet sajnos akkor is működik. Csakis a feszültség 3 V-ra csökkentésével és a kapcsolóelemek 0 V-os szaturációs feszültségével kerülhető el a fölösleges hőveszteség és a soros ellenállás. Vagy kapcsolóüzemű áramgenerátorral, ami nem elfüstöli a teljesítményt, hanem transzformál, tehát az 5 V-ból kevesebb áramot vesz föl, mint amit a ledre küld, persze itt is van hatásfok veszteség, meg valamennyi hő is, mert a kapcsolóelemek nem ideálisak.
Meg kellene keresni az adott ledek adatlapját, hogy mit csinálnak 4 V-os feszültségnél, de ha az áram a 75 mA-t meghaladja, akkor már a gyártó ajánlásán kívüli feltételek vannak, és nem biztosított a hibátlan üzem és a hosszú élettartam. És ha a tranyókon kevesebb marad mint 1 V, akkor még rosszabb a helyzet.
Vagy föl kell venni egy ilyen görbét, és meglátjuk mit mutat a képzeletbeli meghosszabbítás.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
törölt tag
Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni:
Van 2db Humidity szenzorom, és mind a két szenzornak mind a 2 adatát szeretném kiolvasni, de a kettőt egyszerre nem tudom, csak külön-külön, de úgy hiba nélkül megy.
Gondolom szeretnétek látni a kódot hogy tudjatok segíteni...
Íme, kicsit megcsonkítva:
https://drive.google.com/file/d/0BwN8sekaIPznUm1aSkY3bzlXaFU/view?usp=sharing -
zka67
őstag
válasz dave0825 #1137 üzenetére
Szia, nyugodtan kipróbálhatod ellenállások nélkül, impulzusüzemben. Attól hogy mások még nem próbáltak így vezérelni egy ledet, még nem jelenti azt, hogy nem működőképes a dolog, és hogy tönkremegy a leded.
Mivel programozás közben bemenetre váltanak a pinek, nem fog kinyitni egyetlen tranzisztor sem, nem fog világítani egyetlen led sem. Egyébként azt látnád most is, hiszen világítanának a ledek...
Egyébként '90-ben csináltam egy led-es reklámtáblát, ami a BNV-n 3. díjat nyert, és a konkurencia jött nézegetni, hogy hol van a tápegység, mert nem hitték el, hogy az egész tábla csak 200W-ot fogyaszt full fényerőn, amikor az övék 4kW-ot. Abban a táblában se voltak ellenállások, sőt egy LS373-as kimenete volt az egyik tranzisztor, és nem ment tönkre egyetlen alkatrész sem. A tábla 8cm vastag volt, egy PC-s táp hajtotta,
amit szintén belepréseltünk, a konkurrencia táblája meg 60 centi vastag volt, tele ventillátorokkal.Azóta az összes reklámtábla így működik, nem pazarolnak el fűtésre feleslegesen energiát.
Ha nem hiszel nekem, attól még kipróbálhatod, bekötöd a ledeket ellenállással, és az egyik ellenállást menet közben rövidre zárod. És nem fog tönkremenni a leded
-
-
gyapo11
őstag
válasz dave0825 #1134 üzenetére
Folyamatos kis árammal jobb a led hatásfoka mint erősebb áramnál kapcsolgatva, tehát a szorzó kicsit módosul, nem 6-szoros áram kell, hanem több.
Amúgy jól számoltál, itt lesz valahol a megoldás 30-40 Ohm között.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz dave0825 #1127 üzenetére
A fényerőt a rendes működés közben kell nézned, mert a kitöltési tényező jelentősen meghatározza az effektív fénymennyiséget. Ha ellenállással folyamatosan nyomsz neki áramot, abból semmit nem tudsz megállapítani. Egyszerűen futtasd a programot, és meglátod a fényerőt azon az egy csoporton, amit bekötöttél. A többi hiánya nem okoz gondot.
A 330 Ohmokkal rettentő halvány lesz, mert ha jól emlékszem 1:5 működési arányt mondtál.
A ledek 75 mA-ig hajthatók, de nem állandóan, csakis kapcsolgatva, különben megsülnek. Az ellenállás nélküli próbát szintén nem ajánlom.Hogy mekkora ellenállások kellenek, azt nem tudom, a legkisebbet a 75 mA-hez kell igazítani, de tudni kellene, hogy a két tranyó mekkora feszültséget vesz le ekkora áramnál. A led elvisz 3 V-ot, a két tranyó 1-et, tehát az ellenállásra csak 1 V esik, 75 mA-hez 13 Ohm tartozik. Ha a tranyók nagyon ki tudnak nyitni, és 0-nak vesszük a szaturációs feszültségüket, akkor 26 Ohm a minimális ellenállás ez alá semmiképpen ne menj.
Tehát azt kellene megmérned mondjuk 33 Ohmmal ledenként, hogy amikor az arduino kapcsolgatja üzemszerűen, akkor mekkora feszültség esik a tranyókon, a leden és az ellenálláson, összesen 5 V-nak kell kijönni. Innen már az áram ismert lesz, nagyjából 30-60 mA között lesz. Ekkor nézd meg a fényerőt, és kiderül, hogy elég-e, vagy már túl erős és lehet növelni az ellenállásokat.
-
dave0825
őstag
Ha a kitöltési tényező alatt azt kell érteni, hogy mennyi ideig világít, illetve meddig nem, akkor 16,7%. 6 sor van, és 1ms a frissítés a sorok között, tehát eddig villan föl 1-1 sor, így 100/6=16,7%.
Majd kicsit számolgattam: 4mA-es árammal tökéletes lenne a fényereje, tehát belövöm azt. Így kiszámoltam, hogy ha 6sor vezérléssel 4mA-t szeretnék, az 1 sorral (16,7%-kal számolva) ~24mA (egyébként ezzel még elvileg ha mondjuk elmenne a villany itthon, és nem menne az arduino, akkor sem lenne túl nagy baja a ledeknek). Megmértem a fesz-t az ellenállásokon, 0,9V esik rajtuk (természetesen 1 soros vezérléssel, úgyhogy a kitöltési tényezőt itt nem kell belevenni), tehát 37,5 ohmos ellenállások kellenek ledenként. Jól számoltam, ugye? Ha meg sok lenne ez a fényerő, akkor szoftverből lejjebb veszem.Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
dave0825
őstag
Értem mit akarsz, persze, csináltam már szoftverből fényerő állítást, mármint kipróbáltam, hogy hogy lehet, és ezt is úgy szeretném (este ugye gyengébb is elég). Akkor lehet, hogy lejjebb megyek még az ellenállásokkal, próbálgatom, hogy melyikkel milyen. Köszi szépen a segítséget.
-
zka67
őstag
válasz dave0825 #1129 üzenetére
Akkor nincs mese, vagy elkezdesz kisebb ellenállásokat belerakni, vagy egyszerűen elhagyod az ellenállásokat. Ha nem teszel bele ellenállást, akkor viszont ügyelj arra, hogy mindig működjön az ardu, azaz ne fordulhasson elő olyan eset, hogy valamiért megáll egy leden a program. Én a hétszegmenses órámat használom így, a tranzisztorok megvédik a ledeket, de ha megáll a program, akkor azért túl nagy áramot kaphatnak. Ha így túl nagy lenne a fényerő, akkor azt szoftverből tudod korrigálni, úgy, hogy rövidebb ideig tartod csak bekapcsolva a ledeket. Ha pl. 1 kHz a frissítési frekid, az azt jelenti, hogy a max fényerőhöz 100ms-ig kapcsolod be a ledeket, pl. 10 oszlopnál. Ezt a 100ms-et ha lejebb veszed, csökken a fényerő, de a következő oszlopra csak 100ms múlva lépsz. Remélem érted mit akarok mondani.
-
dave0825
őstag
Korábban írtam a többieknek, hogy hogy raktam össze: úgy van, hogy egy próbapanelen a 13 db led-et (ez a legrosszabb eset a mátrixban, amikor a legtöbb led világít egy sorban egyszerre) összekötöttem ugyanúgy, ahogy majd lesz a végleges, azokkal a tranzisztorokkal, ellenállásokkal, amiket Te ajánlottál. Természetesen minden led-hez tettem 1-1 ellenállást, ahogy kell.
Azon már túl vagyok, hogy 5V-ra 1db led-et kössek 1 ellenállással: tök jó fényerővel világít, ami jó is lenne. Megmértem a rajta átfolyó áramot, és durván 10mA-t írt a műszer, ha egy 200 ohmos ellenállást kötök a led lábára.
Most olyan programot töltöttem rá, ami csak ezt az 1 sort működteti, így könnyebb áramot mérni (ezt mondták a többiek is), és 4,3 - 4,6mA folyik 1 led-en. Még ez a fényerő is tökéletes lenne. Csak ugye az a baj, hogy ha a többi sort is beírom a programba, akkor már nem ugyanez a fényerő van.Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
zka67
őstag
válasz dave0825 #1127 üzenetére
Szia, hogy próbáltad? Minden led-hez tettél ellenállást és úgy kötötted őket párhuzamosan, vagy csak egy ellenállást tettél összesen? Próbálj ki egy darab led-et egy darab ellenállással 5V-ra kötve. Esetleg impulzus üzemben próbáltad? Ha igen, mérd meg a kitöltési tényezőt. A tranzisztorokkal próbáltad? Ha igen, próbáld ki ardu nélkül, úgy, hogy a megfelelő tranzisztorok lábára a megfelelő szinteket kötöd, hogy úgy hogy világít.
-
dave0825
őstag
tvamos, gyapo11: mától van időm foglalkozni a korábbi dologgal (remélem még emlékeztek, a tükrös óra ), így kipróbáltam, hogy milyenek a led-ek. 330 ohmos ellenállással próbáltam ugye a leghosszabb sort a mátrixban, és a ledek nagyon gyengék, ezért vettem ma próbaképpen 15db 200 ohmosat, ezekkel valamivel erősebb, de még mindig lehetne jobb egy kicsivel. Ennyire le kell menni vele, vagy valami más gond van? Megmérjem valahol a fesz-t, vagy ilyesmi, hogy lehessen számolni (mondjuk másfélszeres fényerővel)?
[ Szerkesztve ]
-
kagzer
aktív tag
Hihetetlen!
Ti tudtok csinálni bármit is a 13-as led villogtatásán kívül a "gyári" IDE-vel?
Egy adott okból szerettem volna kicsit használni, erre képtelen fordítani, mert összakassza a különböző librarykban lévő definíciókat...
-
dave0825
őstag
A képen Nano van, de amúgy rá is van írva, csak lehet, hogy picibe.
Összehasonlítást találsz itt, nekem van pro mini is, és nano is, de használtam Uno-t is, amire nekem kellett, arra mindegyik jó volt, persze vannak különbségek, de ehhez nem sokat tudok hozzászólni. Én ilyet rendeltem, megjött, tökéletesen megy, semmi gond nincs vele.Huawei P30 // Suzuki DL650XT '15 <-- Kawasaki Z750 '07 <-- Aprilia RS 125 '99
-
artiny
őstag
Helotok
Ezen a kepen egy mini/micro arduino van? Mi az amit ezzel nem lehet megoldani a normal meretuvel pedig meg lehet. Szerintetek szukseges egy ilyen - vagy eleg a mini ha mar van egy RB pi ? (osszekotve,vagy kulon kulon)
(ebayrol szoktam rendelni pl MINI USB Nano V3.0 ATmega328P CH340G 5V 16M Micro-controller board for Arduino vagy egy ilyen is megfelelne ? NEW UNO R3 ATmega328P CH340 Mini USB Board for Compatible-Arduino - mert meg ennyi van a paypalomon )
[ Szerkesztve ]
-
softguner
csendes tag
Sziasztok. Valaki nem tesztelt már véletlenül egy KY-039-es Heart beat Sensort? A kód amit neten találtam hozzá enyhén szólva is kifogásolható. Ha valaki ne adj isten épített már belőle valamit, az kérem jelezze, mert némi segítségre lenne szükségem.
-
softguner
csendes tag
Igen, erre tudok javasolni egy ESP-12-őt. Ott van pár Gpio, amit lehet programozni erre a célra. Van belőle itthon 1 db majd ha eljutok oda, hogy leteszteljem, akkor felrakom a blogomra a kódot és megosztom itt, de előtte elég sok modult kell még teszteltem pl RFID modult meg ilyen apróságokat
-
zoli03
őstag
válasz softguner #1109 üzenetére
Sokat gondolkodtam előtte, most egyelőre rendeltem egy eBay-es Nano-t, egy 16x2-es LCD-t, meg egy DHT22-t (plusz kábeleket). Ezen akarok kísérletezgetni, mert ha mégse jönne össze, akkor alig vesztettem pénzt.
Engem leginkább csak a hőmérséklet és a páratartalom (ezek viszont minél pontosabban), ezek trendje, minimuma és maximuma érdekel. A szélsebesség egyáltalán nem érdekel, meg nálunk szinte állandóan 10-14 km/h. Óra vagy lesz rajta, vagy nem, az még később kialakul, de valószínűleg lesz. Légnyomás szintén nem olyan fontos nekem, de mivel nem drága az érzékelő, később rakhatok bele (persze így már nem tudom, mennyire lehet időjárás állomásnak nevezni, lehet, hogy inkább csak egy hő- és páratartalom mérő ) . Ahogy néztem, a napfelkeltét/napnyugtát ki is lehet számolni, úgyhogy nem muszáj LDR szenzor, bár különösebben az sem érdekel.
Ha nekem megfelelően működik a Nano-s hő/páratartalom mérő, akkor veszek egy nagyobb Arduinot (a Nano meg elvileg jó lesz a külső érzékelőhöz és egy 433 MHz-es adó-vevővel csatlakozik a bent levő Arduinohoz, ezt az adó-vevőt már korábban is nézegettem, nagyon olcsó, úgyhogy nem fogok vezetékelni), valamint veszek két DHT22-t (ez jóval pontosabb, mint a DHT11, ami nekem nagyon fontos). Ha van még ennél pontosabb szenzor Arduinohoz, akkor szívesen várom a javaslatokat.
A kijelzővel vagyok a legnagyobb gondban, mert nemigen találtam olyat, ami egyszerű LCD és nagy méretű vagy nagy karakterek vannak rajta. A 16x2-re nem fér ki minden, a 20x4-re kifér, de a karakterek nem olyan nagyok. A legjobb talán egy 128x64 pixeles LCD lenne, erre nagyobb karakterekkel kiírnám a külső/belső hőmérsékletet, kisebbel alatta a páratartalmat, a min/max értékek meg maximum gombnyomásra jelennének csak meg. A LED-es szegmenses meg mátrixos kijelzők nemigazán tetszenek, valamint a színes TFT kijelző is felesleges..
#1111 bacus: van ilyenem, de nekem nem hibátlan. Sajnos a kijelzője nem az igazi, elég kicsi a látószöge (van egy korábbi Lidles, annak sokkal nagyobb), meg az értékek is kicsik, viszont a sok értelmetlen szimbólum meg elveszi a helyet (pl a trendet jelző nyilat csak nagyon közelről látom). Amúgy nincs vele gond, ennyiért nagyon jó időjárás állomás, de én olyat akarok, ami csak azt írja ki, ami nekem fontos, azt viszont jól láthatóan, és nagyon pontosan (gyanítom ez is ilyen +-1 °C pontosságú és a páratartalom is +- 5%).
-
bacus
őstag
válasz softguner #1112 üzenetére
egyébként régi optikai egerek tele vannak ilyen sebességmérő szenzorral, sőt, azok némelyike dupla, mert azt is tudja, hogy merre forog a kerék, ami spec. szélmérésnél felesleges, mert a kanalak miatt itt csak egy irányba foroghat.
A reed relés és a tárcsás optó érzékelő mellett pedig van még egyéb más lehetőség is, pl. egy varrógép átalakitásnál (ez a tervezett project a nyári szabadság kellemes délutánjainak eltöltésére, egy varrógép átalakitása vitorla varrásra kihegyezett gépre) reflexiós led adja majd egy megfestett tárcsáról a jeleket. (Bár ez is opto érzékelő, csak a "tárcsa" nem az adó és vevő között van.)
Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30
-
-
bacus
őstag
válasz softguner #1112 üzenetére
Én értettelek félre, bocsi, azt hittem tudod az égi mannát a kanalas hardware kiváltására. Amennyire nekem kell, arra egy ennél sokkal egyszerübb reed relés cucc is megfelelne, atombiztos vizállósággal, műanyagba öntve , nekem a többi nem tetszik, a forgó mechanika, ami boruláskor a viz alá merül, rá tud úszni valaki, esetleg egy másik hajóhoz ér, stb.
Vannak minden mozgó alkatrészt nélkülöző ultrahangos szélsebességmérők, csak egy nem is annyira használt középkategóriás autó árával vetekszenek.
Az iránymérés egy hajón ennél egyszerübb, mert elég a hajó menetvonalához képest megmondani a szélirányt, és nem fokpercre, hanem 10-15 fokonként már több mint jó a felbontás.
A nagyobb (vitorlás) hajók sebessége se haladja meg a balatonon a 16 km/h-t, no meg a kisebbeké sem .Egy része a kis jolléknak, amiket meg lehet siklatni tudja elérni, halkan mondom meghaladni a 20 km/h-t. Én ezeken nem igen hajózom.
-
softguner
csendes tag
Sosem csináltam még ilyet, mert nekem nincs rá szükségem. De azt tudom, hogy egy ilyen kis kütyü részben vízálló, és ha az ember épít köré házat, akkor tökéletes a szélsebesség mérésére is.
Az elv ahogy működik, az az, hogy a mérőszenzor egyik végén egy led van a másik végén pedig egy LDR. A szenzor két foga között kell rögzíteni a lézervágott kör alakú lapunkat ami 1.8 fokonként van kivágva. Ezt egy sima csapágyhoz kell erősíteni, és a tengely folytatásának kell lenni a szélkeréknek ami ugye a lapunkat körbe fogja forgatni a csapágyon tengelyestül.
Ha a szélkerék körbefordul egyszer akkor 100 impulzust kell mérnünk. Minél gyorsabban fordul körbe, annál nagyobb a szélsebesség. Az erre vonatkozó aránypárral nem vagyok tisztában, de biztos fellelhető a neten. Ennek a kivitelezése maszekban szerintem maximum 3000 Ft. Egy cuki kis lapátos szélsebesség mérő pedig 14 ezertől indul még külföldről is. Ezeket a modulokat az RC autók sebességmérésére használják. Nem mondom azt hogy betonbiztos pontossággal dolgoznak, de egész pontosak. Hajóra nem tudom, hogy felraknám-e de egy kinti LOW Budget szélsebességmérőt csinálnék belőle.
Ha a szél irányára vagyunk kíváncsiak, akkor hasonló a történet, csak itt egy digitális iránytűt kell belerakni egy áramvonalas lapátos testbe, amit egy csapágyas tengelyre erősítünk.
Szélsebesség és irány mérése maximum 5-6 ezerből megoldható így. Bár azért hagy tegyem hozzá, hogy ez nem lesz soha olyan pontos mint egy erre a célra 10x-es áron gyártott eszköz.
[ Szerkesztve ]
-
bacus
őstag
Nyilván nem akarom elvenni a saját időjárás állomás elkészitésének az örömét, de
szerintem hibátlan ! Ha nem akarod összekötni PC-vel, nem akarod az adataid megosztani, hanem csak érdekel, hogy mi újság van a lakásban és kint, akkor ez szerintem mindent tud.
-
bacus
őstag
válasz softguner #1109 üzenetére
"A szélerősség adatokat, szerintem a legolcsóbb módon, úgy tudod mérni, hogy egy optikai sebességmérő szenzorból fabrikálsz egy szélerősség mérőt."
Na engem ez a rész érdekel viszont. Van egy kis vitorlás csónakom, amire az idei projekt egy gps logger + sebesség mérő / kijelző volt. Kész van, de nagy fájdalmam, hogy a loggolásnál az egyik legfontosabb info (mert hogy ezt jó lett volna üres téli órákban elemezni), hogy mekkora (és esetleg) milyen irányú szél volt.
Nekem nem a valódi szél kell, hanem a látszólagos, ez jó, mert a hajón azt tudom mérni.Viszont nem akarok kanalas szélmérőt az árbóc tetejére, mert ez egy rendes hajón (mondjuk 10+ méter magas árbócon), jól néz ki, meg nem is sérül, addig egy 4m -es kis jolléval amivel alkalom adtán borulni is szoktak, hülyén mutat, és kb az első héten le is törik.
Kifejtenéd, vagy irnál linket, hogy az általad emlitett szélerősség mérő mennyire pontos? Hogy is kell csinálni?
-
softguner
csendes tag
Kedves Zoli!
Én készítettem már ilyesmit, azért írom hogy ilyesmit, mert ugye ahhoz időjárás állomást készíts, ahhoz kell egy modul kintre meg egy bentre, ha nem akarsz vezetékeléssel bíbelődni.
Ahhoz hogy miként jeleníts meg egy DHT11-et a kijelzőn, ahhoz itt egy példa:
http://arduinotutorials.my-board.org/wp/2015/03/30/nokia-5110-kijelzo-es-dht-szenzor/
Bár ezt nem nevezném időjárás állomásnak.Ha szeretnél előrejelzést is, akkor kelleni fog egy BMP180 is, mivel a barometrikus adatokból tudsz arra következtetni, hogy esni fog-e a közeljövőben vagy sem. A szélerősség adatokat, szerintem a legolcsóbb módon, úgy tudod mérni, hogy egy optikai sebességmérő szenzorból fabrikálsz egy szélerősség mérőt. Azt hogy milyen adatokra van szükséged, azt te tudod, de ha szeretnéd mérni a napfelkelte pontos időpontját is, akkor kapásból kell egy RTC meg egy LDR-es szenzor is. Azt hogy mit szeretnél mérni vagy, hogy mire van szükséged, azt te tudod.
A megjelenítéssel kapcsolatban, én vagy egy TFT-t ajánlok, vagy egy Nokia LCD-t. A 2x16 karakteres LCD az kevés szerintem. A TFT-vel az a baj, hogy ha UNO-d van akkor nem marad szabad portod.
Azért itt van egy két link:
Ha két arduinoból rakod össze, akkor kell valami kommunikácós megoldás is. Pl. egy 433Mhz-es adó-vevő.
Vagy B verzió kikábelezed a szenzorokat.
433MhzVagy van még egy C verzió. Kirakod a szenzorokat és az arduino-t is és vagy egy ESP8266 Wifi modullal a PC-n jeleníted meg az információkat vagy pedig egy ENC28J60 ethernet modullal. A másodikhoz ugyanúgy kábelezni kell.
Remélem tudtam némi támpontot adni az építés előtti tervezéshez.
-
bacus
őstag
Nem akkora újdonság ez a driver, miután a hamis chipeket driverből kinyirták, a kinaiak válasza az volt, hogy más chippel szerelik a lapokat. Egyre több lap van amin ez a ch340-es van. Egyébként hibátlanul működik.
-
dev200
csendes tag
Ha esetleg másnak sem működne a gyári driver a kínai arduino mega-hoz, akkor itt egy kis segítség hozzá.
Feltelepíted a gyári software-t.
Innen letöltöd a drivert (nem kell megiedni a honlaptól)
Kicsomagolod
A kicsomagolt mappát beteszed a ProgramFiles->arduino->drivers mappába
Majd a mappában lévő setup-ot futtatodEzek után használhatod minden további gond nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
dave0825
őstag
Ja igen, utána rájöttem, hogy elég kevés a pixel, úgyhogy nehéz lenne a több érték leolvasása. Aztán néztem touch screent, de már látom, megelőztek.
-
zka67
őstag
Szia, én TFT kijelzőt használnék a helyedben. Filléres dolog, színes, touch screen-nel:
3.3V 240x320 2.4" SPI TFT LCD Touch Panel Serial Port Module with PBC ILI9341
És nagyon egyszerű a használata.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- LEGO klub
- OpenWRT topic
- E-book olvasók
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen notebookot vegyek?
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Clevo N750BU(Terra 1542)15,6 FHD LED, I5 7200U,4Gb DDR4,uj 120Gb SSD,jó akku, töltő
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest