- Milyen okostelefont vegyek?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Poco X5 Pro - ránézésre jó
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- eSIM, a kártyamentes szabadság
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alu
senior tag
válasz
Gergosz2 #14100 üzenetére
Letöltöttem a demó és a #14102 Janos250 hozzászólásában ajánlott béta verziót, viszont scan közben véletlenszerűen kapok egy hibaüzenetet. 4 MHz és 16 MHz esetén is előjön. Ti találkoztatok már ezzel?
Szerk.: Most próbálgatom és 2 MHz -en stabil, nem jön üzenet. Ahogy feljebb viszem a mintavételi sebességet egyből jön az error. Ezek szerint max. 2 MHz -et tudna az eszköz?!
-
Alu
senior tag
Én is gondoltam erre, de tartottam tőle, hogy a 2. megszakítás kritikusan gyorsan következne és beleszólna a tömb másolásba. No meg akkor a feldolgozást is alaposan át kellett volna gondolni. Végül máshogy oldottam meg. A másik eszköz amúgy egy Nextion kijelző és minden eventnél saját magam határoztam meg, hogy mit küldjön az stm -nek. Minden üzenet fix 16 byteos lett, bár megesik, hogy ebből csak 2 byte hasznos, a többi '0x00'...
de legalább egységes és könnyebben tudom kezelni stm oldalon. DMA -t is kukáztam és interruptos megoldást alkalmaztam. Jó fél nap volt, mire rájöttem, hogy mi a különbség az interrupt és a dma kezelés között. Ráadásul dma -nál is annyi mindent be tudsz konfigurálni, mint égen a csillag... Eddig nem tűnt fel, de Arduban hatalmas segítség, hogy a szoftver elég sok mindent lekezel a háttérben. Igaz így a kezed is jobban meg van kötve, de valamit valamiért.
#14080 Janos250: Köszi! Privátban éri őket zaklatni?
-
Alu
senior tag
Direct memory access. Amikor szoftverben felkonfigurálod ezt a módot, akkor megadsz egy tömböt és ő cpu idő nélkül hardveresen beteszi a bejövő adatokat a megadott tömbbe. Ha pedig beérkezett az a mennyiségű byte, amit az elején megadtál, akkor generál egy megszakítást.
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
STM32 -vel kapcsolatban lenne egy kérdésem és bár nem Arduino környezet, azért bízom benne, hogy nem hajtotok el.
STM32F103C8T6 (BluePill) + St-Link v2 + Keil
UART olvasás jelenleg DMA módban van konfigurálva, melynek előre meg kell határozni azt a byte hosszúságot, ami után interruptot dob és meghívódik az RxCpltCallback függvény. A probléma, hogy a másik eszköz 8 vagy 16 byteosával küldi az üzeneteket és ezeket kellene dekódolnom a mikrovezérlővel. A kérdésem pedig az lenne, hogy ha a dma interruptot 8 bytera állítom, akkor abban az esetben mi történik, ha 16 byteot küld a másik eszköz? A 8. byte beérkezésével jön egy megszakítás, majd kb. rögtön (konkrétan 8 byte idővel később) jönne egy újabb megszakítás? -
Alu
senior tag
& KFORboy & Gergosz2:
Köszi mindhármótoknak!Gergosz2:
Már ismerkedek vele. Csak az egyik alkalommal az egyik timernél (ami datasheet alapján 4 csatornát tud kezelni) csak 2 vagy 3 csatornánál engedte kiválasztani a pwm generálást és nem értettem a miértjét. Aztán később rájöttem, hogy előtte bepipáltam néhány ADC lábat és az egyik pont azt a fizikai lábat foglalta le, ahol annak a bizonyos timernek az output channelje is lett volna. Vicces hiba, de hát így tanul az ember.Aztán inkább úgy voltam vele, hogy biztos, ami biztos rákérdezek itt nálatok, hogyan is van ez.
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
STM32 mikrovezérlőkkel mennyire foglalkoztok a csoportban?
Eddig Arduinoztam, most ismerkedek az ARM világgal, konkrétan egy STM32F051K8T6 procival. 3db PWM jelet szeretnék generálni hardveresen, melyeket programból tudok vezérelni. A frekvencia elvileg lehet ugyan az, a lényeg, hogy a kitöltési tényezőt tudjam egymástól függetlenül állítani. A proci doksijában ez szerepel a TIM2 és TIM3 timerekre:"They feature 4 independent channels each for input capture/output compare, PWM or one-pulse mode output."
Ezek szerint a TIM2 és TIM3 timerek 4-4 független csatornát tartalmaznak, tehát meg tudom oldani úgy, hogy pl. a TIM2 timer 3 darab csatornáját 3 különböző fizikai lábhoz rendelem és azokon egymástól független kitöltési tényezőt állítok be? Úgy emlékszem mint ha olvastam volna olyat a témában, hogy ez így megoldható azzal a feltétellel, hogy a periódusnak azonosnak kell lennie, csupán az összehasonlítási értékek különbözhetnek, amikkel a kitöltési tényezőt állítom. -
Alu
senior tag
válasz
Tankblock #12258 üzenetére
Ideiglenesen csak egy második UART -ra volt szükségem.
Egyetemi tárgy keretein belül kellett terveztem egy eszközt, amiben egy 328P mcu van. Viszont a program fejlesztése során a debughoz szükségem volt egy második UART vonalra, ezért a fejlesztést egy 2560 -on csináltam (Arduino Mega). A kész program az UART 2 utasítások kivételével a 328P -n fog futni. És most a dokumentációnál kellene megindokolnom, hogy két mcu között nincs sebesség különbség, így a 2560 -on fejlesztett kód ugyan annyi idő alatt fog lefutni a 328P -n. -
Alu
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok abban segíteni, hogy az ATmega 328P és az ATmega 2560 mikrovezérlők között sebességben van-e különbség? Doksikban mindkettőnél csak annyi szerepel, hogy "Up to 16MIPS throughput at 16MHz". Illetve ahogy néztem az "Advanced RISC architecture" rész is szinte teljesen megegyező annyi különbséggel, hogy a 328P csak 131 utasítást tartalmaz a 2560 135 utasításával szemben. Igazából nem tudom milyen értéket érdemes nézni ilyen kérdésnél és nagyon megköszönném a segítségeteket! -
Alu
senior tag
válasz
fpeter84 #10888 üzenetére
A belső felhúzóellenállással kapcsolatban kis érdekesség.
-
Alu
senior tag
-
Alu
senior tag
Megnéztem szkópon a problémás kimeneteket, a tapasztalatom:
- Csak usb-t csatlakoztatva csinálja a prellegést. Olyan, mint ha a gép kommunikálna az arduval, ráadásul folyamatosan rángatja a reset lábat. Ez tart néhány mp -ig aztán indul a program.
- Ha simán külső tápról indítom, akkor sokkal gyorsabban elindul a program és nincs prellegés.Bootloaderrel még nem foglalkoztam, de innentől kezdve nem biztos, hogy van értelme legyilkolni, vagy?
Enabledet újabban beterveztem a kapcsolásba. Alapból tiltva lesz és ardu fogja engedélyezni. Nekem jónak tűnik.Csatolok pár képet:
A kimeneten lévő prellegés egy impulzusa
A reset láb, amikor usb -re csatlakoztatom
(#10761) Gergosz2:
Ez/hasonló itthon is beszerezhető? Sajnos most nincs annyi időm, hogy megvárjam külföldről. -
Alu
senior tag
Próbálok mindenkinek válaszolni:
Vladi:
A vezérlő. Az egyik nano HEStoreos, a másik Ebayes. Mindkettő utángyártott, CH340G -s típus. Az áramforrásom ardunál sima usb, vezérlő külső 24v tápról ment.
Én konkrétan erre a jelenségre eddig nem is figyeltem, de nem is rémlik, hogy lett volna ilyen.aryes:
Ha jobban belegondolok szerintem külső ellenállás esetén is ugyan úgy ugrálna, mivel nem a kimenet lobog, hanem a kimeneti tranzisztorokat vezérlő láb. Azt a lábat kéne földre húzni. Egyébként úgy emlékszem már próbáltam a kimenetet földre és tápra is húzni, de ugyan úgy csinálta.
Említetted a nagy puffert. A végső kapcsolásban szerepel egy 2200uF elkó és egy 100nF kerámia az 5V -os ágon szűrésként. Bár sok esélyt nem látok rá, de hátha pozitív hatással lesznek a problémára.gyapo11:
Jó ötlet, de nagyon bonyolítaná az áramkört, ráadásul így is helyszűkében vagyok.Gergosz2:
ISP programozást egy másik nanoval is meg tudom valósítani, csak helyesen kell összekötnöm a két boardot a megfelelő passzív alkatrészekkel kiegészítve, feltölteni a programozóra a megfelelő kódot, majd ide -ben a programozónál az Arduino as ISP -vel töltöm fel a saját kódomat?Egyébként most néztem, hogy IDE -ben újabban lehet választani az alaplap kiválasztásánál, hogy atmega328P vagy atmega328P (old bootloader) az eszközöd. Én utóbbival csináltam. Lehet, hogy ez a gond?
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok. Adott egy tervezés alatt álló egység, aminek a lelke egy Arduino Nano. A nano sok más mellett egy léptetőmotor vezérlőt irányít. A problémám, hogy amint megkapja a tápot egészen a program futtatásának kezdetéig elkezd prellegni a nano kimenete és emiatt kóbor lépéseket tesz a motor. Ledet téve a nano kimenetére az említett időszakban halványan villog. Megnéztem a többi kimenetet is. Van amelyik ugyan ezt csinálja, van amelyikkel semmi gond. A kérdésem, hogy találkozott már valaki ilyennel, tudnám ezt valahogy egyszerűen orvosolni?
Az érdekes az egészben, hogy az említett nanoval induláskor kb. 6 lépést csinál a motor és a led is láthatóan azonos időközönként villan. Kipróbálva egy másik nanoval viszont mindig csak 1 kóbor lépést csinál, de azt se tudom elkerülni.
Nagyon megköszönném a segítséget! -
-
Alu
senior tag
Üdv Urak!
Olyan problémával fordulnék hozzátok, hogy adott egy Arduino Nano vezérelte akku merítő, ami bizonyos időközönként rámér az akku feszültségére és soros monitoron, illetve párhuzamban egy 64*128 OLED kijelzőn kiírja a mért adatokat. A problémám, hogy az elkészült kódba az OLED_I2C könyvtár meghívása után (úgy, hogy semmilyen más utasítást nem írtam bele a kódba a kijelzőnek) ellenőrzésnél egyből memória figyelmeztetést kapok, hogy túl kevés a memóriám, stabilitási hiba léphet fel. Azt már próbáltam, hogy az OLED_I2C könyvtár .cpp és .h fájljaiból kitörölgetem a nem használt függvényeket, de kb. semennyivel nem javított a memória foglaláson. Valakinek van esetleg valami használható ötlete erre? Költségvetés és helyszűke miatt csak a Nano jöhet szóba.
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
Nem rég "kis" segítség alapján építettem egy led kockát. Programozást még csak most tanulgatom, egyszerűbb függvényeket már tudok rá írni, de a bonyolultabb dolgoknál még megakadok. Egy ilyen ponthoz sikerült most is eljutnom és ebben szeretném a segítségeteket kérni:
A mostani uno -t cseréltem le egy mega 2560 -ra. A lábkiosztáson nem változtattam és így az eddigi kóddal nem megy a kocka. Szerintem ezt a részt kellene átírni a kódban, de ehhez sajnos kevés vagyok. Egy ideje már böngészem a netet, de nem jutok vele előrébb. Esetleg valaki tudna ebben segíteni vagy valamiféle útmutatást adni? Előre is köszi! -
Alu
senior tag
Sziasztok!
8x8x8 -as LED kocka építésébe vágnám a fejszémet, de előtte lenne pár dolog, amiben szeretnék biztosra menni és ehhez szeretném a segítségeteket kérni:
Az oszlopok meghajtásához 74HC595 ic -re gondoltam, összesen 8db -ra, a soroké pedig szintén 8db 2n3904 NPN tranzisztor lenne. Viszont nem tudom, elég áramerőssége van kimenetenként az ic -nek, hogy meg tudjon hajtani egy egész oszlopot(8 LED, 1 LED 24mA)? Ha jól tévedek egy oszlopon a 8 LED párhuzamosan van bekötve és ilyenkor összeadódik az a 24mA, azaz 192mA áramot venne fel egy oszlop.?
Egy Arduino Uno vezérelné az ic -ket és a tranzisztorokat.
Valahogy így nézne ki összerakvaElőre is köszönöm a segítséget!
-
-
Alu
senior tag
Sziasztok!
Vettem egy Arduino Uno R3 panelt és lenne vele egy nagy problémám. Letöltöttem hozzá a gyári Arduino szoftvert (1.6.7.) és első pár alkalommal gyönyörűen felismerte és programozta a panelt, de pár alkalom után már a gép se látta az usb bemeneten, mint eszközt. Próbáltam a saját gépemen és még további kettőn a gyári szoftverrel. Próbálkoztam az 1.6.5. -el, majd az 1.6.0 -val, próbáltam leszedni külön usb drivereket, persze egyik se működött. Addig addig dugdostam, míg egyszer csak látta a panelt, felprogramoztam, kihúztam, bedugtam, de megint nem látta. Nekem gyanús, hogy az eszközkezelőben se látja a gép, mint ha rá se lenne dugva, viszont a panelen világítanak a ledek és a rajta lévő programot szépen lefuttatja. Nem tudom ez mennyire lehet lényeges, Magyarországról, egy elektronikai eszközökkel foglalkozó boltból rendeltem a panelt, igaz a webáruházban 2 féle uno -t találtam, de eltérés csak árban volt. Leírások, linkek és képek is azonosak voltak. Természetesen én az olcsóbbikat rendeltem, lehet, hogy ez valami kínai utángyártott darab?
Nektek volt már ilyen problémátok?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest