- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- iPhone topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
dew28
aktív tag
válasz
DrojDtroll #17052 üzenetére
akkor nekem van egy felesleges. irj ram, ha aktualis.
-
dew28
aktív tag
válasz
DrojDtroll #17029 üzenetére
erre gondolsz?
-
válasz
DrojDtroll #12961 üzenetére
"Ilyen célra milyen nagyobb olcsó kijelző alternatíva van még?"
Van egy felesleges kedei 2.8" színes TFT érintőkijelző + sd kártya shield-em, nem találtam neki jó projektet. Asszem 320x240-es, de sajnos párhuzamos adatbusza van, így egy UNO gyakorlatilag összes pin-jét elfoglalja.De mondjuk egy Mega boarddal akár vmi értelmes dologra is lehet használni. Ha érdekel és tudod használni, szólj.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #12360 üzenetére
azt már látom, hogy a regiszter camzés 8 biten megy, szóval
byte readbyteEEPROM(int deviceaddress, unsigned int eeaddress )
{
byte rdata = 0xFF;
Wire.beginTransmission(deviceaddress);
Wire.write(eeaddress);
Wire.endTransmission();
Wire.requestFrom(deviceaddress, 1);
if (Wire.available()) rdata = Wire.read();
return rdata;
}
Az első kód amit beraktam 24c16hoz készült, azért volt int a word address
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #12358 üzenetére
Melyik regisztert akarod olvasni, mi a címe?
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #12356 üzenetére
Milyen IC-ről van szó? Jó deviceaddress-t olvasol?
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #12351 üzenetére
Nem.
Én valahogy így csinálnám:
byte readbyteEEPROM(int deviceaddress, unsigned int eeaddress )
{
byte rdata = 0xFF;
Wire.beginTransmission(deviceaddress);
// The address is an integer so we slit in into an MSB and LSB byte
Wire.write((int)(eeaddress >> 8)); // MSB
Wire.write((int)(eeaddress & 0xFF)); // LSB
Wire.endTransmission();
Wire.requestFrom(deviceaddress, 1);
if (Wire.available()) rdata = Wire.read();
return rdata;
}
Ami baj volt nálad, hogy szóltál a bus-on annak az eszköznek amiből olvasni szeretnél, meg is mondta, hogy melyik címről, de ilyenkor kell egy endTransmission, hogy az olvasott eszköz állapotgépe elkezdje kinyomni a busra a kért adatokat requestFrom után.
-
robohw
aktív tag
válasz
DrojDtroll #11853 üzenetére
Ezt át tudnád számolni literbe?
-
robohw
aktív tag
válasz
DrojDtroll #11850 üzenetére
Mekkora mennyiségű víz hűtéséről lenne szó
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #11850 üzenetére
Szenzornak Pt100-as platina ellenállás hőmérőt, az elég pontos. A termoelemmel nehéz ezt a pontosságot elérni.
Keresőszó: PT100 MAX31865
Hűtés: csőkígyó hideg vízzel, Arduino nyitja zárja a szelepet.
Ha csak fűtés, és átfolyó, akkor a közönséges csapra szerelhető átfolyós melegítő. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #9778 üzenetére
Frankó.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #9762 üzenetére
Ahoz valami gyors cucc kene gondolom... En a LIS2DS12TR-t valasztottam.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DrojDtroll #9762 üzenetére
azt kell lereagálni ha túllép egy küszöbértéket, vagy folyamatosan akarod mérni és loggolni?
-
válasz
DrojDtroll #8851 üzenetére
A kérdésedre nem tudom a választ, de ha már úgyis mikrovezérlőhöz fogod használni, csinálj hozzá napraforgó mechanikát.
-
// Chaka //
tag
válasz
DrojDtroll #8533 üzenetére
Trafót?
szerk: Vele sorosan egy ellenállás, a negatív oldal vágására egy pici Shotky dióda. 230/3-as trafónál kb. 4.5V a csúcs. Ha ez sok, akkor még egy ellenállás a föld felé. Nem tudom, milyen az a/d felbontása, de ha 10 bites, akkor akkor erőlködés nélkül az 1V felbontás is elérhető. Persze ahány trafó, annyi, szóval egyedenként kell így bemérni. De legalább nem ráz. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8535 üzenetére
5 ezer Ft? Az nem sok.
Nagyon regen csinaltam ilyet, ARM7-tel, el fogom kuldeni a nagyon bonyolult kapcsolasi vazlatot.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8533 üzenetére
Mennyi a keret erre a projectre? Elvileg 3 ellenállás is elég.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8439 üzenetére
En is vettem 2-3-4-8 tagu hazat, abba at tudom pattintani a sima dupon kabelbol a fem csatlakozot... de mostanaban azt csinalom, ha zavar, hogy lotyog, odaragasztom forro ragasztoval. az lejon kezzel, maradek nelkul, eleg jol tart.
-
Attix70
aktív tag
válasz
DrojDtroll #8361 üzenetére
ACS758 ?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #8004 üzenetére
Veszel digitális potenciométert, és azt hajtod az arduinoról. Pl: [link]
-
gyapo11
őstag
válasz
Az arduino nem tud úgy viselkedni, mint egy potméter, ami egy változtatható feszültségfüggetlen ellenállás.
Azt tudod csinálni, hogy amit a potméter vezérel, azt feszültségvezéreltre kell alakítani, és az arduino 0-5 V között már elő tud állítani feszültséget, akár a potméterről leolvasva a pillanatnyi állását is. -
robohw
aktív tag
válasz
BME, villamosmérnöki kar.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7654 üzenetére
Szoftveres oldalon mit és hogy használsz?
Én accelstepperben bűvészkedem. -
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7652 üzenetére
Mondjuk ha ilyen cuccot tudtál "szerezni" akkor nem szóltam.
Nekem 1.5A-s motorjaim vannak, tesztre feltettem a cuccot az asztalra, összekötöttem a menetes szárra. Meghajtottuk maximumon és a jó 2 Kg-os cuccot majdnem lerántotta az asztalról.
Van ott erő.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7650 üzenetére
Akkor csak 1 tengelyed van. Szerintem oda nem kell 4 tengelyes vezérlő, meg szerintem ezek csak kisebb motorokhoz elegek. Ilyen vezérlő? Mondjuk határeset, mert 4A a maximuma.
Pont mostanában dolgozom ilyenekkel.
De szerintem erre a feladatra túlzás a 4A-s motor. Mennyi erő van abban?
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #7646 üzenetére
Mi készül? Milyen motor, hogy 4A-t kér?
-
itg
tag
válasz
DrojDtroll #7636 üzenetére
-
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #7638 üzenetére
Lehet, hogy valamit töröltem a percenkénti részletességet tartalmazó táblából (ami ugye fizikailag nem szabadít fel helyet), mert a 10 perces felbontást tartalmazó tábla csak 92 MB. Ezek alapján kicsit kisebb lehetne a teljes...
-
vargalex
félisten
válasz
DrojDtroll #7636 üzenetére
Jelenleg 9664778 rekord van a fő táblában, ennek mérete 1,2 GB. Ezen kívül trigger tölti a 10 percenkénti, óránkénti, 4 óránkénti, 12 óránkénti és napi összesítő táblákat, amiket a gyors megjelenítés miatt hoztam létre. A teljes adatbázis mérete 1,4 GB.
Fokozatosan jöttek a szenzorok (most sincs sok, csak 8). Az első tárolt mérés 2014.04.30 11:22:02-kor történt.Persze, ha nem szükségesek teljes részletességgel a régi adatok, akkor inkább RRD adatbázist érdemes készíteni. Nekem az egész MySQL-ben van. Így bármelyik időszeletre rá tudok nagyítani percenkénti részletességig.
-
itg
tag
válasz
DrojDtroll #7630 üzenetére
könnyen lehet, mielőtt megrendelem, kérek kölcsön egyet és kipróbálom.
mondjuk nem is lesz rajta túl nagy fogyasztó -
gyáliSanyi
őstag
válasz
DrojDtroll #6682 üzenetére
Szerinted az Arduino Nano is elvinné ezt a relét?
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6686 üzenetére
Serial.begin Serial.print
Ezek is C++ objektumok!
Ezeket biztosan használtad! -
quint
aktív tag
válasz
DrojDtroll #6684 üzenetére
Nem nehéz eltévedni, csak akkor derül ki, ha C++ eszközöket (például objektumok) is használni próbálsz, aztán működnek
-
quint
aktív tag
válasz
DrojDtroll #6682 üzenetére
C++
-
gyáliSanyi
őstag
válasz
DrojDtroll #6680 üzenetére
Két ilyet szeretnék építeni:
[kép]Működési cél: X megadott súly felett kikapcsolva marad a relé.
Ehhez kérnék majd még valakitől egy kis C++ segítséget.
-
gyáliSanyi
őstag
válasz
DrojDtroll #6678 üzenetére
Akkor kezdésnek jó lesz.
Windows alól. -
válasz
DrojDtroll #6149 üzenetére
👍
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6149 üzenetére
OK, járj szerencsével!
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6145 üzenetére
Na, akkor mégse volt annyira életbevágóan fontos, ha nem válaszoltál, hogy végül is kell-e vagy sem. Pedig előkerestem.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #6086 üzenetére
Az mi?
A Wikipedia valami hagymaféleséget adott rá -
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #6068 üzenetére
már kaptam választ
-
válasz
DrojDtroll #5793 üzenetére
Bocs, eltévesztettem, ilyenem van, de kb ugyanaz, mint a ramps.
-
válasz
DrojDtroll #5793 üzenetére
Nekem csak van egy itthon, de még nem vettem használatba. Erősen gondolkodom egy 3d nyomtató építésén, gondoltam ha van egy ramps itthon, az majd lendít egyet előre az ügyön, de nem.
Tudok segíteni esetleg? -
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #5708 üzenetére
Én még annyit tennék, hozzá, hogy L289-at elfelejthetnéd. Baromi régi IC elég nagy droppal. Személy szerint csak léptetőmotoros cuccoknál használnám, mert ott úgyis baromi rossz a hatásfok, nem oszt/szoroz egy másik IC.
De fordulatszám szabályozott üzemben DC vagy egyéb gépeknél azért nem árt ha kicsit értelmesebb IC-t választ az ember.
(#5712) Bazs87
Kapni 2dB-es antennálval szerelt példányt is. [link] Ezek jók, nem egy videót láttam, hogy RC cuccokhoz ezt használják. Én szeretem ezt az IC-t, nekem bejött. 250kbs-en, max levelen bőven 100 felett lesz.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #5708 üzenetére
No, akkor mostmar tudsz mindent. Siman ra lehet kotni a 3.3V-os kimenetet a kis motorvezerlod bemenetere.
(#5704) quint válasza DrojDtroll (#5703) üzenetére
Nagyon szep leiras. nekem nincs turelemem az ilyen reszeletes kifejtesekhez. -
quint
aktív tag
válasz
DrojDtroll #5703 üzenetére
Nem akarlak piszkálni, de szerintem rosszul képzeled el a modul működését. Pár szóban DC motorhoz:
Táplálás (a modul jelöléseit használva):
GND: föld (közös pont aurduino és motor tápegység)
+12V: motor tápegység, nem szerencsés elnevezés, mert 35V-ig akármekkora lehet, de mégis van egy kicsi szerepe a "12V"-nak is:
+5V: ez tényleg +5V, de lehet kimenet és bemenet is ->
- ha legfeljebb 12V-os a motortáp, akkor a bal felső sarokban (a kék sorkapcsok között) lévő jumper a helyén maradhat -> ekkor az L298 számára a panelen lévő stabilizátor állítja elő a logikai +5V-ot, és ez az 5V megjelenik a hivatkozott csatlakozón is (felhasználható például az arduino direkt taplálására, de ekkor nem lehet az arduinonak más tápja, csak ez);
- ha 12V-nál nagyobb feszültségű a motortáp, akkor a jumpert el kell távolítani, és kívülről kell +5V-ot adni a modulnak a logikai rész működéséhez.Vezérlés (az L298 1.5V alatt logikai L-nek, 2.5V felett logikai H-nak tekinti a bemenő jelet):
például az A motorhoz
ENA: tiltja (L) vagy engedélyezi (H) az A motort
a jumpert el kell távolítani, ha vezérelni akarod a sebességet! PWM jellel (lsd. később) a sebesség állítható.
IN1 és IN2 az üzemmódot állítja be:
L és L -> szabadonfutó (nem hajtott, nem fékezett);
L és H -> egyik irányba hajt;
H és L -> másik irányba hajt;
H és H -> befékez.megjegyzés a PWM jelhez: A motor sebességét tudod vezérelni az ENA-ra adott PWM jellel. Ennél teljesen mindegy, hogy mekkora a logikai H szint (nálad picit 3.3V alatt, UNO esetében valamivel 5V alatt), illetve a multimétereddel mérhető átlagos analóg jelszint. Az számít, hogy a teljes ciklusidőből hány százaléknyi ideig magas a jelszint; ez és a motor tápfesz szorzata határozza meg, hogy ténylegesen mekkora feszültség kerül a motorra (AVG, a teljesítmény a négyzetével lesz arányos - RMS).
Ha te is így gondoltad/tudtad, akkor bocs' a litániáért...
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #5701 üzenetére
A VCC-t mindig te adod meg. Rákötsz valamit, és az annyi.
Pontosan mit kell rákötni a due-ra.
-
válasz
DrojDtroll #5699 üzenetére
Pár oldallal ezelőtt beszéltünk erről és arra jutottunk, hogy az i2c open drain-t használ és elég egy felhúzó ellenállás a 3v3-ra. Ha elég a külső eszköznek a 3v3 mint magas jelszint.
Nekem l9110 dual h bridge-em van, annak elég 2,5V jelszint, moddolás nélkül menne a due-val. -
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #5547 üzenetére
Detach-old rögtön az interruptot az általa hívott függvényben? Amint kiszámolod ami kell neked akkor meg újra engedélyezed. Kicsit szebb a dolog, ha írsz egy megszakítás kezelőt, ami pontosan ezt játsza el neked. Érdemes lehet megcsinálnod, ha több megszakításod van, más-más időzítéssel vagy más-más dologra beindulva.
-
tibi-d
tag
válasz
DrojDtroll #5547 üzenetére
Szervusz.
Sajnos ez nagyon is valószínű. Én is belefutottam egy olyan problémába, hogy egy megszakítás timer gyakrabban hívta meg a szubrutint mint az (hibás programozás miatt) lefutott volna. Így a program mindenféle hülyeséget csinált, de legfőképpen a végrehajtási ciklusa nőtt meg drasztikusan. Azóta minden megszakítás által meghívott rutinba teszek egy "végrahajtva" feltételt, addig nem engedem újrahívni. -
quint
aktív tag
válasz
DrojDtroll #5503 üzenetére
Az ilyesmikhez csak félig értek, mármint úgy értve, hogy megcsinálni nem tudnám, viszont elrontani képes vagyok
Ma egy picit tovább szórakoztam a wifis szenzor-szimulátorommal. Az elvileg "tiszta jel"-re (direkt ilyen perverz az alakja) rápakoltam "folyamat zaj"-t (például brumm) és "szenzor zaj"-t. Az így kapott "mért értékek"-et odaadtam egy Kálmán szűrőnek. A szűrő paramétereit még hangolgatni kellene, de egész tűrhető lett az eredmény.
-
Bazs87
tag
válasz
DrojDtroll #5462 üzenetére
szeretném a rendszert minél "butábban" tartani. Raspinél bejön az oprendszer esetleges problémája (belépési jelszót elfelejti, wifi modul adott idő után kikapcsol ha nincs forgalom ...)
Arduinonál meg van 1 saját berhelésű kód ami ciklikusan futkározik és valamivel kevesebb a hibalehetőség. (tudom a háttérben itt is vannak még adalékok, de a mennyisége nagyban eltér)Az arduinoban jobban bízom még így is. Persze ez is szubjektív.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #5091 üzenetére
Semmi nincs meg, mert nem értek hozzá. Csupán elképzelés, hogy a legolcsóbb legyen, akkor is, ha lassú és kevesebbet tud.
-
válasz
DrojDtroll #5090 üzenetére
Nézz szét itt: [link]
-
válasz
DrojDtroll #5088 üzenetére
Nem, én tök hülye vagyok az analóg áramkörökhöz sajnos...
De szerencsére sok hozzáértő van itt, majd vki segít. -
válasz
DrojDtroll #5085 üzenetére
Hát gondolom tudod, hogy hogy működik az AM rádióadás meg a rádióvevő, és mit hallasz a műsorból, ha a kettő nem egy frekvenciára van hangolva.
Ha az 1,2kHz valamelyik felhangja lenne a 38kHz, akkor talán lehetne vmit kezdeni vele, de az általad linkelt vevő csak digitális jelet tud kiadni magából, távolságmérésre sehogy sem tudnád használni sajnos.
Egy 1,2kHz-es felüláteresztő szűrőt kell tervezni egy sima IR fototranzisztorra. -
válasz
DrojDtroll #5080 üzenetére
Ez biztosan nem, mert 38kHz-es, a labda meg 1,2kHz-es. IR tranzisztor kellene neked szerintem, és megszakításokkal megoldani az 1,2kHz-es jel figyelését. Vagy egy 555-ös ic-vel építeni egy áramkört, amiből analóg jel jön ki. És ebből legalább 5-öt, mert a dokumentáció alapján a lego szenzora ennyi IR szenzort tartalmaz. Szerintem a végén csak olcsóbb lesz megvenni az eredetit és i2c-n kommunikálni vele.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #5076 üzenetére
A legolcsóbbat!
Úgy néztem, a Prusa az.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #5078 üzenetére
Nekem volt szerencsém a labdához és a lego szenzorhoz is. Nem biztos, de úgy rémlik hogy a lego szenzorral tud csak rendesen működni.
Illetve nem egyszeru beszerezni.
Van hivatalos magyar forgalmazó is.
-
válasz
DrojDtroll #5078 üzenetére
Akkor sima IR szenzor, az 1200Hz-es mintavételezést meg leprogramozod.
Vagy két szenzor, és azzal már irányt és távolságot is tudsz mérni. -
válasz
DrojDtroll #5075 üzenetére
HiTechnic IRSeeker Sensor?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4922 üzenetére
Szép szkóp!
-
gyapo11
őstag
válasz
DrojDtroll #4906 üzenetére
Csak a biztonság kedvéért, ha valami gubanc van, akkor legyen mivel próbálgatni. Aztán ha az újabb biztonsággal működik, akkor majd törlöm a régebbieket.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4906 üzenetére
nálam az 1.6.5 van fent. Az ettől újabb verziók össze-vissza pakolgatják a library-ket, és ezért nem fordulnak le a régebbi projektjeim.
(#4903) Janos250
Nem értem miért vagy felháborodva?
Arduino feltöltötte és tök ingyenes is. M$-nek csak annyi köze van hozzá, hogy ők üzeneltetik a store-t és kész.
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4898 üzenetére
Biznisz az biznisz! A MS már ebbe is bele akar kavarni
https://www.microsoft.com/en-us/store/p/arduino-ide/9nblggh4rsd8 -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4899 üzenetére
Régen azzal nyomtam, nem volt semmi gond. Ment minden frankón.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4874 üzenetére
nem lenne egyszerűbb ha csak akkor küldöd neki amikor a Due kéri?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Terminal emulátor? Másik arduino?
-
szaszyka
senior tag
válasz
Szia
Szerintem ezt nem nekem akartad cimeznifogalmam sincs, egyáltalán nem tudok programozni sajnos
-
szabieable
aktív tag
válasz
DrojDtroll #4863 üzenetére
The Room Three iOS/Android (ha jól emlékszem a harmadik részben vannak ezek a kütyük)
-
zka67
őstag
válasz
DrojDtroll #4852 üzenetére
A legnagyobb zaj értékének a kétszeresére állítsd.
Mekkora a legnagyobb zajod? 4-5? Akkor állítsd 8-ra, ha 8-10 akkor 16-ra, csak nagyobb legyen mint a legnagyobb zajod.Meglátod, jó lesz az
-
zka67
őstag
válasz
DrojDtroll #4844 üzenetére
Kétszerese a zajnak.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4847 üzenetére
Zónás dolog helyett egyszerűbb lenne egy parabolát illesztened rá. Egyszerűbb lekódolni is, és dead zone-t is egyszerűen belőheted vele a parabola tologatásával.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4845 üzenetére
Egyáltalán mit akarsz megmérni?
(#4847) DrojDtroll
Már többször mondták, hogy vagy egy kellően méretes ablakot teszel rá, vagy akár egy diszkrét alul áteresztő szűrőt. Mindegyik fog késleltetni valamennyit és azt sem árt tudni, hogy mit akarsz mérni vele.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DrojDtroll #4845 üzenetére
Valami olyan matekot próbálnék ki hozzá, hogy bufferelném a mintákat, és ha pl az előző 10 érték fix, akkor csak akkor mozdítom el róla a kimenő értéket ha 1-2-nél nagyobbat mozdul... Esetleg utána még az átlagát is lehet venni az utóbbi néhány értéknek és az ebből jövő kimenőértéket lehet map-elni valami tetszőleges páratlan számú lépcsőre ahol a középső a nulla - alaphelyzet sávja... A buffer és az átlagolási méretével és az elmozdulási érzékenységgel lehet játszani persze - meg kell találni az egyensúlyt a stabilitás és reakcióidő között... Mintavételezési tempótól függően lehet hogy nem 10 hanem 100 vagy 1000 az ideális bufferméret... Viszont ehhez az is fontos lehet hogy fix ütemben mintavételezd és töltsd a buffert lehetőleg megszakításokkal...
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #4844 üzenetére
az 1-1 rossz értéket ki is szedi, de a következő adatsoron:
0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 0, 0, 0
nem sokat javítfix ellenállást használva be becsúszik egy hiba, de nem túl gyakori
-
zka67
őstag
válasz
DrojDtroll #4841 üzenetére
Szia, a megoldás pedig nagyon egyszerű: prev előző érték, curr jelenlegi érték, x threshold.
Ha az Abs(prev-curr) értéke kisebb mint x, akkor figyelmen kívül hagyod az új értéket, különben prev = curr;
Visszatérési érték a prev.
-
fpeter84
senior tag
válasz
DrojDtroll #4841 üzenetére
Próbáltad már a poti helyett egy fix ellenállás értékkel is, hogy valóban összeszedett/mérési zajról van e szó? Mert szerintem akkor tökéletes nyugalmi állapotba kell kerülnie, ha nincsen valami látványos bug a tápban... Nem lehet pl hogy a joy-on nyugvó újadban lüktető vér okozza azt az apró "zajt"? Valami szoftveres algoritmussal kellene megszabadulni tőle, pl "érzékelni" a nyugalmi állapotot és onnan csak akkor elmozdulni ha számottevő a változás (nem 1)...
-
válasz
DrojDtroll #4839 üzenetére
Hát ha pl 20 részre osztod a két végpont közti távolságot, akkor a két középsőt összevonod, lesz egy nagy dead zone-od középen és 9-9 fokozat kétoldalt.
-
válasz
DrojDtroll #4836 üzenetére
Szerintem az túl nagy felbontást ad (~50 zóna?), nem is tudsz olyan finom mozdulatokkal mozgatni egy joystick-ot (bár nem tudom milyen hosszú a karja).
-
válasz
DrojDtroll #4826 üzenetére
Milyen módszerrel osztottad zónákra a maradék értékeket?
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4828 üzenetére
Úgy rémlik a DUE alapból 12 bitre van konfigolva. Ha az állítás alatt azt érted, hogy pl 16 bitre fel lehet-e vinni akkor ige. De ilyenkor nemes egyszerűséggel a négy darab 0-t fog hozzácsapni neked, mivel hardveresen csak 12 bitet tud. [link]
Mellesleg járt a kezemben több eredeti DUE is. Egy idő után fel is tűnt, hogy amelyiken QFN (úgy rémlik az volt) tokos fesz. stab IC volt, az valamelyest zajosabb volt, mint amelyiken SOT-os volt.
-
válasz
DrojDtroll #4828 üzenetére
Google első találata, de ez a hiba szerintem a joystickból adódik.
Egy olyan poti, aminek a zaja kisebb 0,8mV-nál több tízezer forint, nem hinném, hogy ilyen van benne
Az ADC felbontásával még azért lehet érdemesebb lemenni, amit korábban is írtam: Gyorsítható a konverzió
Tegyél rá egy súlyozott mozgóátlagot. A lényeg, hogy az utolsó pár értéket vedd, és nézd meg, hogy az új érték mennyire dominál a régiekhez képest. Ezzel egy 512,512,512,513,512 szekvenciát el tudsz simítani, de egy 512,512,512,513,514 szekvencia már megindítja az alapjelet.
Minél több értéket veszel a mozgóátlagba annál stabilabb, de annál lassabb lesz a felfutás.
Minél nagyobb sújt adsz a múltbeli ismétlődő értékeknek, annál kevesebb értékre lesz szükséged a mozgóátlagban.
Meg kell találni a harmóniát
az hogy egy arduino eredeti, vagy nem, nem számít... a szerelés minősége, a design, esetleg a soros-usb átalakító ic különbözik, de a rendszer agya mindig ugyanazon gyártó által készített chip
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4826 üzenetére
eredeti, de az adc-je ennek sem tökéletes
A DUE-ban 12 bites ADC van, a mért jeleid alapján 1 bitet billeg neked. Tekintve, hogy 3V3-at visel el a bemenete ez kb 0.8mV feszültségnek felel meg. Ennyi zajt bárhonnan összeszedhet.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4812 üzenetére
Nagyon erdekel, hogy, s mint lesz! Remelem, majd megosztod velunk! Szurkolok, hogy sikeruljon.
(#4813) DrojDtroll válasza razorbenke92 (#4810) üzenetére
Filleres tetel egy Raspberry, es biztosan nem fogy ki a szuszbol. A PWM-eket, meg AD-ket is meg lehet oldani, aranylag konnyen. Naplozas, kommunikacio (soros, ethernet, wifi,) vele sima ugy, szinte mindenre van mar kesz projekt. (Gondolom nem sorozatgyartasrol van szo, hanem otthoni projekt, vagy legalabbis, valami egyedi cucc.) -
fpeter84
senior tag
válasz
DrojDtroll #4807 üzenetére
Azt hittem csak centikre - akkor ahogy tvamos írja, RS422 differenciálisra alakított mezei soroson is átmehet ennyi, vagy ha biztosra akarsz menni akkor a CAN (szintén differenciális) többet is átvihet, illetve a címzést (ha több eszköz van) és hibajavítást is lekezeli hardver szinten... STM32-ben vannak ilyenek, illetve a Due is jó hozzá többek között...
-
válasz
DrojDtroll #4803 üzenetére
Szerintem nem lesz szükséged kettőre
Ahogy említették egy csatornára ez alig több 50kHz-nél.
Ha a tied simán csak kódot pörget, és az ADC-k beolvasását interruptosan végzed, akkor bőven meg tudod haladni ezt.
Port-manipulációval és átállított timer interrupttal 100kHz-et simán lehet csinálni, úgy, hogy egy egész portot, azaz 8 kimenetet pulzálsz ezzel a frekvenciával.
Timer interrupt nélkül az ADC amire várni kell csak. Egy joysticknál szerintem bőven overkill a 10 bit, így felgyorsíthatod az AD konverziót egész nyugodtan. Ha a prescalert átállítod 16-ra az ATMEL reference szerint felmehetsz 1MHz ADC órajelig, (13 órajel egy konverzió) tehát az AD konvertered 77kHz gyors lesz, és mindez még pontosságvesztés nélkül. Ha kiteszteled a joy használatához elegendő felbontást, egy duplázás még lehet, hogy belefér.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4807 üzenetére
RS422-vel ilyen tavon ment nekem a 1Mbps, full duplex, zajos (ipari) kornyezetben.
(#4799) DrojDtroll válasza tvamos (#4791) üzenetére
Ez sajat design, vagy valahonnan le lehet tolteni 3d file-okat? Vagy hogy van ez? -
fpeter84
senior tag
válasz
DrojDtroll #4803 üzenetére
Talán az SPI master/slave viszony lehet az egyik leggyorsabb, de elég macerás leprogramozni megbízhatóra... Viszont ha kellően közel vannak egymáshoz, akkor akár a sorost is fel lehet tolni megabit szintig, vagy CAN bus
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4799 üzenetére
Piszok jó! Én STM32-vel csinálnám, ha nem kell wifi. (Ha kell, raknék mellé egy Raspberry Pi zerot.)
Szerintem ebben a projektben jól jönne egy gyorsulásmérő, úgyhogy olyan discovery-t választanék, amin van.(#4800) Teasüti válasza DrojDtroll (#4799) üzenetére
AC szervoval az annyira nem gáz. Léptető motorral... na az gáz!.. -
Teasüti
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4799 üzenetére
És szervó fogja hajtani a sínen?
Már az 1500 rpm-es szervó is áll leejtős így első hallásra. -
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4789 üzenetére
Az lehet gond, ha ilyeneket csinalsz:
if(analogRead(A0)<400){
Serial.print(20-analogRead(A0)/20);
}
if(analogRead(A0)>600){
Serial.print(71-analogRead(A0)/20);
}Ha mondjuk igy csinalod, lehet, hogy boldogul vele proci:
int AnalogValue
AnalogValue=analogRead(A0)
f(AnalogValue<400){
Serial.print(20-AnalogValue/20);
}
if(analogRead(A0)>600){
Serial.print(71-AnalogValue/20);
}Maris csak egyszer olvasod az analog erteket, a program vegrehajtas allig tobb, mint fele ideig tart.
(#4789) DrojDtroll válasza Gergosz2 (#4788) üzenetére
Ez alig tobb, mint 50kHz, azt meg egy UNO-val is elo lehet allitani. A ket csatorna miatt kicsit necces... Ket UNO? Gondolom ket kulon freki kell.
Ez 2 leptetomotor? Valami kettengelyes koordinata cucc? Vagy hasonlo valami? Robot? Tavcso mozgato? Nagyon kivancsi vagyok!..
-
Janos250
őstag
válasz
DrojDtroll #4789 üzenetére
3 megás PWM-et még egy STM32103 is símán tud. Egy timer, 4 csatornát tud.
-
Gergosz2
veterán
válasz
DrojDtroll #4783 üzenetére
Nekem még mindig nem igazán világos, hogy mit akarsz csinálni. Oké, hogy írtad, hogy két millió írás meg kétezer olvasás kell. De mennyi idő alatt? Meg mire?
Említetted a Due-t is. Az ADC konfigurálásával ott pl el lehet menni 1Msps-re is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4785 üzenetére
Inkabb tegyel Raspberry PI-t, meg Arduino-t. Az Arduino csinalhat PWM-met, meg AD-t neked. Akar kettot is tehetsz, a legolcsobb fajtabol. Akkor legalabb olyan cuccod lenne, amiben tudunk segiteni, meg van supportja ezer. Tuti eleg gyors lenne egy RPI3.
-
quint
aktív tag
válasz
DrojDtroll #4785 üzenetére
Ugye az csak vicc volt, hogy a Due is lassú? Az AD sebessége miatt aggódsz? Elvileg 1 MHz. Vagy azért, hogy ki kell várni a konverzió végét? Nem kell, megszakítást kér. Érdemes megnézni a ATSAM3X8E adatlapját, a 1317.oldaltól van az ADC leírása.
-
válasz
DrojDtroll #4783 üzenetére
Ahogy nézem, nem Arduino IDE a fejlesztőkörnyezet, csupán az eszköz kompatibilis az Arduino form faktorral.
Tehát az eredeti ötletnek, hogy kevés tanulással nagyot ugorj, nem felel meg.
Lehet, hogy lemaradtam, de miért nem jó mondjuk egy Due?
Szerk.:
Megtoldanám annyival, hogy ha nem számolsz sokat, főleg lebegőpontosat nem, akkor érdemesebb a 8 bitesek felé nézelődnöd. Rövidebb címek, rövidebb utasítások, gyorsabb gpio.A 2000 analóg olvasást milyen pontossággal szeretnéd?
-
DrojDtroll
veterán
válasz
DrojDtroll #4774 üzenetére
erre valaki?
-
tvamos
nagyúr
válasz
DrojDtroll #4726 üzenetére
Linuxra valami gnu compileres, eclipse-es játék van, így emlékszem. Elég nehéz úgy elindulni, hogy nem ismered se a controllert, de a környezetet, se support nincs.
-
zka67
őstag
válasz
DrojDtroll #4722 üzenetére
Szia, a 401-es "csak" 84MHz-en megy, míg a 407-es 168MHz-en.
Én egy ST-Link V2-es adapterrel programozom és debuggolom, a Keil uVision4-gyel (ARM). Ha a Keilt választod, akkor kelleni fog hozzá az STM32F4xx_DSP_StdPeriph_Lib_V1.6.1 könyvtár, amit az ST oldaláról tudsz letölteni, valamint a Reference Manual, amit szintén onnan tudsz letölteni. Van benne jópár példaprogram is, de ha elakadsz, a neten minden problémádra találsz megoldást a "how to stm32f407 promléma" kereséssel.
Vagy kereshetsz engem is...
Csak megjegyzem, hogy a Keil sokkal gyorsabb kódot generál, mint az arduino fordító, és tudsz vele run-time debuggolni is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- DUPLA XEON GOLD 6134!!! HP Z8 G4 LEGNAGYOBB WORKSTATION 64GB 2x8 mag 2x16 szál gamer, szerver, munka
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged