Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz csibe1 #200 üzenetére

Én is letettem a fejlesztésről, a laptop vétel még jó áron gyorsan megtörtént, ennek legalább örülök :)
    Ha a jövőbe látok... nyáron nem bakancsot hanem 2db 2×16GB-os DDR4 (esetleg DDR5) setet veszek. A kinézett DDR4-es KIT éppen 5× áron van nyárhoz képest, elég lenne az egyiket eladni, és ingyen volt a fejlesztés ... Ez már ilyen ... "Ki nem xarja le, úgyis van már " 32GB RAM-om. (Az eredeti még 64MB-al szólt :D )

#199 Heroes fan : nem tudom ennek miért örülsz annyira :(

• csibe1

addikt

válasz KROK640 #184 üzenetére

Mindennel megcsinálják, azért hiány a PlayStation is néha, és azért vezették be jópár cégnél, hogy max 2 darabot vehetsz? Volt róla több cikk, talán itt az oldalon is.
    Aztán csodálkozunk ha mindennek is felmegy az ára.
    Most maximum procit vettem volna, de nincs kedvem szétszedni a gépet.
    Merevlemez, SSD szerencsére van tartalékban, laptopot is vettem; úgyhogy egy darabig semmit nem veszek.

Ha a jövőbe látok, és van pár milliárdom egy éve, akkor azt mostanra simán megháromszorozom csak a memóriákból. :D
    Sajnos egyik lehetőség sem volt adott. :O

• Heroes fan

őstag

Itt nagyobb a baj mint gondoltuk. 2-3-szorosa lesz az egész szériának az áruk, így egy 5060 8gb is 300k alatt nem lesz :D :D

• himpike

aktív tag

Nem merült még fel olyan premium csomagon ami semmi mást nem tud, mint általam választott felhasználók letiltásának lehetősége..?

• KROK640

nagyúr

válasz Dißnäëß #186 üzenetére

Igen, Hát ugye sajnos a pénz az olyan, hogy az tud belőle jól sokat csinálni, akinek eleve több van. Én pl nem tudnék ilyet játszani, mert eleve nem tudnék mondjuk modern 4-5 VGA-t megvenni.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz KROK640 #184 üzenetére

:K Nézz körbe hardveraprón.
    Memória felvásárlás, GPU felvásárlás, minden is felvásárlás.

Vársz pár hónapot és ők lesznek a legnagyobb eladók.
    Igazából, csak egy - gamer szemmel - komolyabb pénzmagot forgatnak, fialtatnak.

Jobban hoz, mint a crypto. Már jó ideje.

• KROK640

nagyúr

válasz Baltazár123 #161 üzenetére

"Szinte esélytelen, hogy egy jól árazott használt termék eljusson a végfelhasználóhoz egy lépcsőben" --- ami nagyon szomorú :(
    Én ezt a scalperkedést személy szerint büntetném, előbb jókora pénzbirsággal, utána akár börtönnel. És nem csak hardverrel hanem bármivel aki azt csinálja.
    Tudom, tudom, nem lenne egyszerű, meg nagyon sokan csinálják ... csak hangosan ábrándoztam.

• KROK640

nagyúr

válasz Baltazár123 #158 üzenetére

1999 elején akkor eléggé komoly gépnek számító Celeron 366, 64MB RAM, 3GB HDD-s, 32× CD olvasós komplett gépet vettem scannerrel nyomtatóval full hivatalosan ÁFÁval 275 ezerért. Ma ennyiből egy közepes VGAt kapnék ...
    Persze tudom, infláció is komoly volt azóta.

A fejlődés szerintem úgy a 1st gen Core I prociknál kezdett lassulni, azóta igaz, hogy 3-4-5 generációt simán ki lehet hagyni, sőt volt, hogy hatot kihagytam. És ma még egy 2nd gen gép is használható, ez mondjuk 1997-2006 között elképzelhetetlen lett volna, hogy egy 16 éves gép (a 2nd gen már annyi) még használható legyen... egy 4-5 éves gép sem volt az. Persze ennek megvan az előnye is, ritkábban kell fejleszteni. Viszont olyan árazás van, mintha ezt be is akarnák rajtunk húzni :(
    Meg ezek a mesterséges hiányok :( Az NVidia már Európába nem is szállít RTX 5000-es sorozatú kártyákat, most elkezdenek megint hiányosdit játszani, akkor megismétlődhet az ami a Cripto korszakban volt :(

És ahogy mondod, még ott van a huf romlása is :(

• csibe1

addikt

válasz Dißnäëß #166 üzenetére

Azért nem sírnak, mert leírják költségnek; meg visszaigénylik az ÁFÁT is, ha van.
    Akkor már más a helyzet.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz csibe1 #165 üzenetére

Az a durva, hogy mi itt hápogunk, holott a cégek sem veszik olcsóbban ezeket a diszkeket. Mennyiségi kedvezményt kapnak, irtó nagyot, igen.

De az emelés rájuk is él, drágábban kapják relatíve, mint tegnap. Hacsak a közgét valami egyedi szerződéssel meg nem b*ák hátulról.

Ők is sírhatnának velünk együtt.

• csibe1

addikt

válasz D55 #163 üzenetére

" Ennek számos esete konkrétan büntetendő is (árkartell pl.) és valószínűleg a mostani esetek miatt ezek köre látványosan ki is fog szélesedni a közeljövőben."

Ez tök jól hangzik, csak általában több év múlva lesz belőle valami, már ha éppen úgy van.
    A büntetést meg röhögve kifizetik, mert annyira nem tétel nekik; lásd a merevlemezes bulit amit összehoztak.
    Szóval lehet ebben reménykedni, de nekünk ettől nem igazán lesz jobb.
    Senki nem adja vissza az átlagembernek azt a plusz pénzt, amit hardverre kellett költenie.

• D55

senior tag

válasz sh4d0w #160 üzenetére

"Termeszetesen az alap infrastrukturara vonatkozik (viz, villany), nem memoria-modulokra es videokartyakra."
    Az internet is alap (kritikus) infrastruktúra, a PC-ink pedig fogyasztói végberendezések hozzá. És főleg akkor, amikor ma már egy Google Chrome 2db nyitott böngészőlappal önmagában 1366MB RAM-ot igényel, akkor szerintem ne akard azt megmagyarázni, hogy a memória-modulok bármennyire is ne lennének alapvető háztartási tömegcikkek.

#159emvy:
    "A cegek eseteben semmi ilyen nem tortenik, nem tartoznak neked semmivel."
    Cserekereskedelem esetén valóban nem tartoznának, de ehelyett már rég pénzzel szokás kereskedni, ami nem egy egynemű valós értékhordozó, ahol a tranzakció ténylegesen le is zajlik rögtön a fizikai csere során, hanem egy társadalmi szerződésen alapuló közbizalmi váltó. Ennek a társadalmi szerződésnek pedig rengeteg, időben egy-egy cseretranzakción túlmutató elvárása van a pénzt üzletszerűen birtokbevevő felek irányába, az is, hogy a pénz látszólagos értékének integritását biztosító közbizalmi elemeket a forgalmazott termék nem gyengítheti következetes módon. Tehát egy "balesetszerűen" gyenge termék/széria nyilván még valószerű, megbocsátható eset, de az elvárt verseny és az ár/érték arány módszeres leépítése (illetve az erre irányuló, vagy ezt teljes és tartós gondatlansággal okozó spekulatív tőzsdei magatartások), főleg a legnagyobb tőkével bíró szereplők részéről már a társadalmat károsító cselekmények. Ennek számos esete konkrétan büntetendő is (árkartell pl.) és valószínűleg a mostani esetek miatt ezek köre látványosan ki is fog szélesedni a közeljövőben.

• emvy

félisten

válasz Baltazár123 #161 üzenetére

> de jó a példa, ha te részvényt vagy bármit veszel, ugyanúgy elvárásod van, amit ki kell termelnie az adott pénzügyi terméknek, cégnek

persze

> Ugyanígy ha egy terméket veszel elvárod normál esetben, hogy jövőre egy jobb terméket tudjál venni ugyanannyi pénzből

nem, ha egy termeket veszek, akkor azt varom el, hogy megfeleljen annak a 'szerzodesnek', amit kotok a ceggel, akkor, amikor megveszem -- tehat mukodjon ugy, ahogy igerik -- semmifele jovobeli termekekre vonatkozo elvarasom nincs, es nem is lehet

• Baltazár123

őstag

válasz emvy #159 üzenetére

de jó a példa, ha te részvényt vagy bármit veszel, ugyanúgy elvárásod van, amit ki kell termelnie az adott pénzügyi terméknek, cégnek. Ugyanígy ha egy terméket veszel elvárod normál esetben, hogy jövőre egy jobb terméket tudjál venni ugyanannyi pénzből. Ez lenne a fejlődés, hogy ez az elvárt haszon elméletben kikényszerít egy fejlődési ívet, de könnyen belátható, hogy vannak időszakok, amikor nehéz ilyen ütemben fejlődni.

Na és ez az ami az utóbbi 5-6 évben látványosan nem teljesül és csak részválasz, hogy mert az infláció. nem kapsz jobb terméket a pénzedért, arányosan nézve. A pénzügyi termékek, a tőzsde is teljesen felborult egyébként. Elképesztő mértéket ölt a spekuláció, a tradicionális vállalati értékek és értékelések visszaszorulóban vannak, sőt ilyen boomer dolognak tartják.

A PC új és használt piacon is kb 8-10 éve kezdtek megjelenni scalperek és azóta már durva mértéket ölt a nepperkedés. Szinte esélytelen, hogy egy jól árazott használt termék eljusson a végfelhasználóhoz egy lépcsőben. Pedig ez korábban teljesen normális volt.

Egy szép példa a tőzsdei turbulenciákra, hogy a Buffetet megkérdezték a Tesláról akkor, amikor már erősen hypeolva volt és azt merte mondani, hogy ő továbbra sem bízik bennük, de nem kívánja ezt részletesebben kifejteni, mert befektetési tippeket nem ad. Ez nála mindig alapelv volt, arról tud beszélni, hogy mit tett, mindig múlt időben. Mert egyébként az látható is, hogy mi a portfóliója, ha valaki veszi a fáradtságot és kigyűjti vagy megnézi az őt követő weboldalakat. Illetve annyit mondott még, hogy ő inkáb a BYD-ba fektetett már sok évvel korábban egy szemmel is erősen látható összeget és ezt továbbra is tartja. Na amit az öreg kapott a kommentekben, hogy a vén trotty már nem ért semmit a modern tőzsdéből, kb ez volt a legenyhébb fogalmazás :) Szerintem mostanra már nagyjából mindegyik bírálója mély kussban van, vagy a fene se tudja, lehet nem is értik mi történik éppen. főleg, hogy az öreg csökkentette a kínai részesedését az utóbbi pár évben és már eladta a BYD részvényeit valami embertelen mértékű profittal és mert próbálja kerülni az autóipart a beláthatalan iparági kockázatok miatt.

• sh4d0w

félisten

LOGOUT blog

válasz D55 #148 üzenetére

"...a civil fogyasztói igények zökkenőmentes kiszolgálása mindenkori biztonsági szempont..."

Megsugom: ez a vilag civilizalt nemzeteinel igy van. Termeszetesen az alap infrastrukturara vonatkozik (viz, villany), nem memoria-modulokra es videokartyakra.

• emvy

félisten

válasz Baltazár123 #158 üzenetére

> Ha te berakod a pénzedet állampapírba mondjuk, akkor elvárod, hogy kifizessenek neked 6% kamatot, hozamot, mondjuk. Ugyanígy a cégek esetében is te elvárod, hogy fejlődjenek és a pénzedért évről évre jobb terméket kapjál.

Nem jo pelda, szerintem. Az elso esetben kolcsonadsz, azaz lemondasz arrol, hogy te hasznald azt a penzt. A cegek eseteben semmi ilyen nem tortenik, nem tartoznak neked semmivel.

Tehat ha neked megeri, vasarolsz. Ha nem eri meg, nem vasarolsz. Nyilvan szuper, amikor omlenek a piacra azok a termekek, amik neked vagy nekem megerik a penzuket, es az bosszanto, amikor nincs ilyen. Ez viszont nem a termelok hibaja, jellemzoen.

A millio (trillio) dollaros kerdes, hogy az AI megeri-e ezt a mennyisegu toket, amit befektetnek. Nehez megmondani. Biztos, hogy ertekes dologrol van szo, de nem vilagos, hogy dollarban pontosan mennyire.

• Baltazár123

őstag

válasz emvy #157 üzenetére

Ez lenne a verseny, ami egy nem korrupt környezetben el tudta hozni a moore 'törvény"-nek megfelelő fejlődést. 1997-ben 150e-ért vettem a P166 konfigot úgy, hogy haver hozott hozzá pestről áfa okosba :) pár cuccot, procit, hdd-t meg pár másikat. A nettó átlagfizetés 38e forint volt.

Ha te berakod a pénzedet állampapírba mondjuk, akkor elvárod, hogy kifizessenek neked 6% kamatot, hozamot, mondjuk. Ugyanígy a cégek esetében is te elvárod, hogy fejlődjenek és a pénzedért évről évre jobb terméket kapjál. Ez egy ideig működik, aztán a cégek rájönnek, hogy ez így már fárasztó, mert a piac nem bővül olyan dinamikusan most már és elkezdik rontani az ár/érték tényező, mindig csak kis lépésekben.

Persze, ha az 1997-es vagy a 13 éves i5-2500k konfigomhoz nézem, hatalmas a fejlődés, de kb a covid óta inkább azt látni, hogy megtorpan a fejlődés ilyen értelemben és nem kaptam jobbat, többet a pénzemért. Sőt ugye itt az infláció is, ami még ezt az egészet rontja tovább.

A másik meg, hogy a HUF pl most durván erősen van tartva, ha azt elengedik és helyreáll az a feszültség, ami az eltérő inflációs pálya miatt most ott feszül főleg az EUR/HUF, de az USD/HUF árfolyamban is, na akkor nézd meg az árakat majd. A cégek is kedvesen árat emelnek, én megértem azt, aki a jövő miatt aggódik.

Mindenkinek igaza van, a kérdés, hogy milyen időtávot nézünk és hogy milyen jövőbeli kilátások vannak.

• emvy

félisten

válasz Baltazár123 #156 üzenetére

Persze, trivialitas, hogy minden cegnek van felivelo szakasza, es egyszer majd eltunik. Ebben nincs semmi erdekes.

Nyilvan lehet szomorkodni, de nem is erre reagaltam, hanem arra, hogy az emberek nem veszik eszre, hogy micsoda fejlodest kapunk kvazi 'ingyen'. Senkinek nincs termeszettol kapott joga arra, hogy evente jobb grafikaju jatekokkal jatsszon, es megkoszonhetjuk a szerencsenek, hogy akkor is megtehetjuk ezt, ha szemelyesen 1) semmit nem tettunk hozza ehhez 2) nem lettunk gazdagabbak vagy okosabbak menetkozben.

• Baltazár123

őstag

válasz emvy #155 üzenetére

A statisztika nem fogja az egyéni élethelyzeteket megoldani. Pesten se magas a mediánbér, ami fontosabb mint az átlag és tedd mellé ha bérelni kell lakást, mert még nem tudta az illető megvenni a 70 milliós panelt.

Nem illik az egyének panaszkodására statisztikával válaszolni, hogy pedig milyen jó neked, hiszen nézd az átlagot :) Mert ez nem válasz az egyéni élethelyzetre.

Aki most akar vagy akart gépet váltani, fejleszteni, annak jogos a panaszkodása. A vállalatok meg látható, hogy milyen könyörtelenül kihasználnak minden lehetőséget. Csakhogy ez vissza is tud ám ütni bizonyos esetekben, lásd az xbox one rajtja és a térnyerés miatt azonnal a profitmaximalizálásra forduló MS esete. Azóta is kétségbe esve keresik az utat és a kitörést a géming piacon. Sajnos úgy van ezzel az ember, hogy kivánjunk nekik sikert? hogy aztán megint kíméletlenül ráforduljanak a profitmaximalizálásra?

Sokkal jobb a mostani helyzet, amikor még küzdenek, mint malac a jégen. Az nvidia is most nagy mellénnyel van és persze kifacsarja a vásárlóit, mert megteheti, de ilyenkor vékony jégen táncol az adott vállalat, mert nem tudja mi fog következni. Senki se tudja. Rengeteg példa van erre, lásd pl intel, ami olyan egyeduralkodó volt, hogy csak a tröszt törvény miatt tartotta életben az AMD-t és még így is mennyi húzásuk volt, külön alkuk stb.

Most meg a kormánynak kellett megmenteni a céget. Ha valaki ezt 10-15 éve mondta volna, képen röhögik, hogy elképzelhetetlen.

• emvy

félisten

válasz KROK640 #154 üzenetére

Aki minimálbért keres, annak semennyire nem releváns, hogy mennyibe kerül egy 5070.

> Az átlagbért kb Pesten nézheted

Budapesten SOKKAL magasabb az átlagbér.

> már rég nem a user kegyeinek elnyerése a cél, hanem a befeketetők kiszolgálása

A gazdasági társaságok célja mindig is a pénzkeresés volt, csak most annyi a helyzet, hogy nem a gamerek adják a legtöbb pénzt a termékért, hanem valaki más. Semmi hibája nincs ebben az Nvidianak.

Lenyeg, hogy ha valaki 10 éve hegesztőként dolgozott, és ma is hegesztokent dolgozik, akkor sokkal jobb grafikát kap a pénzéért.

• KROK640

nagyúr

válasz emvy #147 üzenetére

Persze! Sőt... ha Lölő bérét nézzük, akkor a helyzet még jobb! :)
    Tényleg nem is értem minek sírunk ... :(((

Aztán ha visszaszállunk a földre, akkor látjuk, hogy a helyzet mégsem olyan rózsás : Az átlagbért kb Pesten nézheted, meg egy pár erősebb nyugati régióban alulról. A valóságban Debrecenben (meg az ország jelentős részében) minimálbért keresel ha nincs valami spéci szakmád (orvos, ügyvéd, modonyvezető stb. ) ha mégsem, akkor munkában töltött éjszakád meg hétvégéd van. Szóval pontosan ezért én a sokkal emberközelibb és reálisabb minimálbért néztem. A Nettot ráadásul, mert merek olyan gyakorlatilas lenni, hogy nem az érdekel mit mondanak a szebben hangzásért, nem is az érdekel mennyibe kerülök a főnöknek/cégemnek (ez a bruttoból ki sem derül), hanem, hogy amikor megjön a pénz mennyiből gazdálkodhatok. Na, ezért számoltam netto minimálbérrel. Errefelé sokan örülnének ha a bruttójuk lenne a netto.
    Tehát úgy nézem, hogy 10 év alatt reálisan, ehhez a bérhez mérve sokkal többe kerül még egy adott kornak alsó kategóriás GPU-ja is.
    A 10 év alatt 10× akkora teljesítmény akkor releváns, ha 10 éves játékokkal játszol (vagy legalább 4-5-6 évesekkel) ha friss AAA címekkel, akkor ugyanazt a 30-40FPS-t látod mint 10 évvel korábban a kor VGAival és AAA címeivel.
    Ha nem akarna az ember haladni a korral, akkor lehetne nézegetni a 20 éves hardverek és címek között, 1024×768-ban 24FPS-re esélyesen össze lehetne állítani fillérekből is valamit.

Végezetül, a bajom az, hogy arányaiban(!) lettek drágábbak a cuccok, és ez azért van, mert már rég nem a user kegyeinek elnyerése a cél, hanem a befeketetők kiszolgálása.

• X2N

őstag

válasz Dißnäëß #152 üzenetére

"Ha pedig megbánod, mi történhet ?
    Eladod többért :O :D"
    Tényleg ez a legrosszabb ami megtörténhet. :DDD

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Baltazár123 #145 üzenetére

Húzzad befele az 5060Ti 16G-t itt aprón redgoat-nál, új, garos, 170-től indulnak.

Az 5060Ti erősen alul lehet clock-olva gyárilag (sok helyen ezt olvasom), mert nagyon lehet húzni őket, főleg ahol a hűtés is bírja. Nvidia valszeg nem akarta kannibalizálni az 5070 piacát és túl közel kerülni hozzá, cserébe az 5060Ti-k szaladnak húzva mint bolond.

Én mondjuk kímélem, gyárin. BF6 custom 4K mellett k* jó :K (legtöbb elem HIGH-on, AA full off, mivel 4K 27" moncsin gyakorlatilag nincs lépcső a vonalakban sehol) és DLSS off, de majd megnézem vele is.

A világ csak szarabb lesz, nem jók ezek az árak ma, de előre tudsz csak menekülni, én így látom.

Ha pedig megbánod, mi történhet ?
    Eladod többért :O :D

• Dißnäëß

nagyúr

válasz X2N #138 üzenetére

Ember, állj már le, bizonyítási kényszered van vagy mi ?
    A JÖVŐRŐL beszélgetünk, nem a jelenről.

• ripla

addikt

válasz D55 #148 üzenetére

Az utolsó bekezdést így egy az egyben be kéne terjeszteni az Emberi Jogok Európai Bírósága elé. Teljesen komolyan mondom.

• D55

senior tag

válasz Scarletiel #139 üzenetére

"Meg lehet próbálni, csak milliók fognak 100 ezrek ellen felvonulni"
    Nyilván ezt ők is tudják és nem mennének el addig, viszont az a baj, hogy már így is veszélyesen messzire mentek, amit viszont úgy tűnik egyszerűen nem fognak fel.

Még 1-2 spanyolországihoz hasonló blackout és tök mindegy mi okozza épp, a fogyasztói piacok egyre szélesebb körben való és egyre szemérmetlenebb meggyalázása az emberek fejében egyre kevesebb kérdést hagy. Eljöhet nagyon hamar így az a pillanat, amikor ezeknek a nyomasztó jelenségeknek a talaján kipattan egy kontrollálhatatlan tömegpánik és mire a szolgáltatást helyreállítják, addigra már a közvilágítást miatt nem is kell kapkodni az ipari övezetek környékén, mert a lángok megoldják. És nyilván 680 felgyújtótt épületre jut majd egyetlen tényleges datacenter, dehát ugye ez ilyenkor így törvényszerű és a végén mindenki csak felfoghatatlan mértékben veszít vele.

Ahelyett, hogy rég lenne már egy olyan legfelsőbbszintű nemzetközi egyezmény, amely kiköti, hogy a civil fogyasztói igények zökkenőmentes kiszolgálása mindenkori biztonsági szempont és minden azt instabilizáló, a globális piacokon mérhető következményekkel bíró hibás gazdasági vagy termelési döntés olyan azonnali nemzetközi válsághelyzet, amelynek feloldására az érintett, a kellő piaci befolyásuk mentén cselekvőképes felek kötelesek 14 napon belül jelentős eredményeket hozó intézkedéseket tenni, ezek elmúlasztása pedig adott esetben akár a lakosság elleni háborús cselekményként is értelmezhető. Radikálisnak hangozhat elsőre, de ha hajlandóak vagyunk észrevenni, hogy a mindennapi életünk mára milyen mértékben függ a különböző technológiák zavartalan működésétől és hogy ezek nagy része mekkora piaci gigaszereplőknél koncentrálódik, akkor bizony be lehet látni, hogy egyáltalán nem az.

• emvy

félisten

válasz KROK640 #144 üzenetére

> "egy belépő szintű kártya kényelmesen kiszolgálná a játék igényt 150-200 ezerért" --- ez meg valahol megint tragédia. Emlékszem, hogy tíz éve (2015-2016) még 50-60K között voltak az alsó közepes kártyák, ami ma már simán a 150-200 ezres kategória. Ez 3-4× áremelkedés 10 év alatt :( MO-n ez idő alatt a NETTO minimálbér kb duplázódott.

A magyar atlagber egyebkent 10 ev alatt pont haromszorosara novekedett. 2015-ben a mainstream also-kozepes GPU, a GTX 960, kb. 70e forint volt.

Tehat ugy is nezheted, hogy ugyanannyi munkaval 10x akkora GPU teljesitmenyt tudsz vasarolni.

Az emberek iszonyatosan el vannak kenyeztetve, amikor 10 ev alatt 10x-es teljesitmeny ugyanazert a penzert (inflaciot/bereket figyelembe veve) nem eleg, hanem szomorkodnak miatta.

• gbors

nagyúr

válasz Robitrix #143 üzenetére

Az, hogy egy játék használna több VRAM-ot, ha lenne, nem jelenti azt, hogy tényleg szüksége is van rá.

Hiába gyorsabb a VRAM azért a 128 bites memória sávszél is az emberiség elleni bűncselekmények kategóriája.
    Ez csak egy rossz beidegződés, 128-bit + 28 Gbps semmivel sem rosszabb, mint a 256-bit + 14 Gbps, sőt, igazából még gyorsabb is lehet, mert a kisebb adatmozgatásokkal gyorsabban végez (aztán lehet, hogy a cache-elés miatt ez a gyakorlatban már nem fordul elő).

A másik témában: az NVIDIA az 5000-es szériában 7 kártyát hozott ki, az 5080-ig bezárólag 6-ot. Az 5080 kb. 3x gyorsabb, mint az 5050, átlagosan nagyjából 25%-os lépcsők vannak a kártyák között, ami helyenként 15%, helyenként közel 40%. Úgyhogy valóban, ha valamelyik kártya sokkal több sávszélességet kapna, az borítaná a termékskálát - viszont messze nem annyira, hogy pl. egy 256-bites 5060 értelmetlenné tenné az 5070Ti-t (vszleg valahol az 5060Ti szintje környékén lenne).

• Baltazár123

őstag

válasz KROK640 #144 üzenetére

ráadásul az nvidia meg az AMD is emelni akar februárig. Az nvidia esetében 50% -t emlegetnek, ami a kiskerekben lecsapódva lehet több is, illetve a fene tudja. Én elengedtem az 5060ti-t, egyszerűen nem ér annyit. Bár amit vártam gőzgép, az is késni fog, illetve ha behúztam volna 180e -ért a 16gb verziót, akkor könnyen lehet, hogy márciusban meg eladhatnám 250e-ért, de csak nepperkedés miatt nem fogom megvenni, ha amúgy nem látom értelmét.

Amit viszont nem értek, hogy az AMD a processzorok árát is emelni akarja, na az egy wtf

• KROK640

nagyúr

válasz Robitrix #143 üzenetére

Régen egy időben a kártyáknak árnyaltabb volt a piaca. Gondolok itt a 7300GT és társai korszakra (2006-2009 főképp). Ahol rendszerint az volt a dilemma, hogy a dupla VRAM vagy a gyorsabb VRAM? pl egy kártya elérhető volt 128MB DDR3-al vagy 256MB DDR2-vel. Akkor nem volt egyértelmű, bár én sokszor a kisebb de gyorsabb memóriát választottam, hiszen az akkori játékoknak általában 128MB is elegendő volt, az viszont jó gyors. De ugyanez megvolt 256 VS 512MB VRAMmal is.

Aztán jött az az időszak mikor a választás egészen könnyű lett, bár ott meg az árak kezdtek élesebebben elválni :
    pl RTX 3060 12GB 192 bit VS RTX 3060 8GB 128 bit
    RTX 3060 8GB 128 bit VS RTX 3060 6GB 96 bit

A modern kártyáknál meg az a WTF (RTX5000-es széria alsóbb szegmensei!) hogy sokszor ott van a gyors DDR7, csak épp 128 biten... Ha már rátesszük a gyors és drága memóriát, akkor nem lehetne értelmes sávszélt adni neki? Jah igen, akkor ki venné meg a felső középkategóriát?
    Anno az RTX 3000-es széria és hullámosan indult nálam (fejlődés nagy volt de az áruk is) főleg a cripto miatt, mára van belőle itthon pár darab, de ahogy elnézem : AZ RTX5000-es széria igazi bukás : Alig előrelépés (még 3000-esről sem érzem, hogy lépni kéne), ugyanakkor rohadt drága. Sajnos még arra sem jó igazán, hogy a 4000-esek árát lenyomja :(

"egy belépő szintű kártya kényelmesen kiszolgálná a játék igényt 150-200 ezerért" --- ez meg valahol megint tragédia. Emlékszem, hogy tíz éve (2015-2016) még 50-60K között voltak az alsó közepes kártyák, ami ma már simán a 150-200 ezres kategória. Ez 3-4× áremelkedés 10 év alatt :( MO-n ez idő alatt a NETTO minimálbér kb duplázódott. (Magyar szemmel tehát ma drágább egy ilyen VGA mint 10 év volt... azt már nem is mondom, hogy 2002-ben meg 20 ezerből lehetett akkor középkategóriás VGA-t venni, a minimálbér meg 50K volt)

• Robitrix

senior tag

Amúgy a mai játékoknál lehet azért látni, hogy igen csak hajlamosak telebaxni a 8 GB VRAM-ot. Még FHD mellett is. ott harcol a VRAM folyamatosan 7.6-7.8 GB foglaltság mellett. és akkor a QHD-ról még nem is beszéltem..... mint azért ha ugyan azt a játékot játszák ugyan olyan beállítással mondjuk egy 16 GB.os kártyával akkor azért már simán felmegy a VRAM foglaltság 10-11 GB-ra. Vagyis simán látszik, hogy csoringer játék használna bátran több VRAM-ot 8 GB-nál... ha volna.... azért sok teszt van fent a neten, ahol ugyan annak a kártyának a 8 és 16 GB.os verzióit vetik össze. Hiába gyorsabb a VRAM azért a 128 bites memória sávszél is az emberiség elleni bűncselekmények kategóriája. Nyilván egy nagyobb vram nagyobb sávszéllel mér belépő szinten hazavágná a kétszer annyiba kerülő nagyobb kártyák értékesítését. Ki a fax venne 300-500 ezerért kártyát, ha már egy belépő szintű kártya kényelmesen kiszolgálná a játék igényt 150-200 ezerért.........

• KROK640

nagyúr

válasz Dißnäëß #130 üzenetére

"kinek adja el mindazt, amit megtermel ? A munkanélküli, fizetésképtelen tömegnek ?" --- ez az amit félek, hogy sok cégtulajdonos most nem lát át.

"pörög az onlyfans-en a millió AI kislány, ugyanúgy, ahogy anno AngryBird mánia volt, aminek számítási kapacitásának töredékével (!) eljutott ember a Holdra" ---- ne is mondd, borzalom :(

"ingyenes Spotira átvittem (veszem meg a kedvenc track-eket online letöltve, flac-ba), Netflix felkészül .." --- akkor most kapaszkodj meg : Nekem se spoti, se netflix. A telefonomon van sok-sok hely, és ami zene pörög nálam, azt rámásolom és localban hallgatom. A streaming szolgáltatókat meg nem véletlenül kerülöm megvan az árnyoldaluk rendesen.

A Clouddal kapcsolatban is maximálisan egyetértünk. Vagy 2 éve itt a fórumon volt heves vitám egy taggal, aki minden adatát csak és kizárólag felhőben tartotta, hogy mennyire nem jó ötlet ez. Ráadásul a 2TB tárhelyért évente kifizetett egy 8TB-os HDD árát, vagyis minden év után lett volna neki egy újabb 8TB-os HDD-je, ami nem tűnik el, ha a következő évben nem vesz újat. Az adatai viszont egyből ha nem fizet. A végén se adat, se hardver... Kiegészítésnek jó maximum.
    Plusz persze ott van az is amit írsz.
    (Anno az egyik melóhelyemmel kereszt backupoltam)

• KROK640

nagyúr

válasz KROK640 #121 üzenetére

Egyrészt természetesen a piacnak is hatalmas szívás lesz, ha egyszercsak egy nagy tömeg - korábban - fizetőképes kereslet egyszerűen kiesik a piacról. Ugyanakkor félek, hogy a cégek azt fogják gondolni, hogy nehogy már pont ők tartsák meg az alkalmazottat, mikor a másik se tenné: vagy tegye a másik.
    Kicsit off példa de leírom mert szvsz ide illik : egyik csoportban ment a sírás, hogy a városban drága a parkolás, túl sok a dugó stb. Mikor beírtam, hogy akkor lehet követni a példámat, csak ha elengedhetetlenül muszáj akkor ülök kocsiba (autóbnziként, így aztán van, hogy hetekig nem ülök autóba), egyébként vármegye bérlet, és tömegközlekedés. Akkor nem vicc, vagy nyolcvanan estek nekem, hogy : Hogy képzelem én azt, hogy megszabjam nekik, hogy nem járhatnak kocsival? (hol volt a megszabás? javaslat volt) de egy rakásnyian azzal jöttek, hogy hát igen, mindenkinek le kéne tenni az autót, csak sajnos pont ő az akinek ez semmiféleképpen sem megoldható, még gondolati szinten sem mert : nincs rá ideje / túlsúlyos / fáj a lába / drága az ideje / csak nem képzelem, hogy buszra száll / őt a tömegközlekedésen tuti megkéselik (komolyan!) / gyereke van / öreg / mindig is autóval járt stb. A végeredmény az volt, hogy találtam egy csomó embert, aki szerint mindenkinek le kéne tenni az autót, de neki egy kikezdhetetlen mentsége van arra, hogy miért nem fogja lerakni soha.
    Nos ugyanezt gondolom a cégekkel is : majd kirúgják az embereket akik nem kellenek, és közben ujjal mutogatnak, hogy mindenki tartsa meg a "fölösleges" embereket. Jobb esetben cégen belül átképzik őket, más munkakörre, talán alacsonyabb bérért, vagy silent quiting-ra kényszerítik. Nyilván maradni fog pár ember aki marad az eredeti (akár admin) helyén, de nem is velük lesz a baj, hanem azokkal akiknek menni kell majd.

A sarkos példád pedig arra utal nekem, hogy végiggondoltad amit írtam : Nem véletlenül írtam azt, hogy az emberiség nagy feladata lesz, kitalálni, hogy hogyan tovább? Ugyanis ahogy írtam is, amikor rengeteg "minden mindegy" ember lesz a társadalomban akkor a megélhetési bűnözés mellett (pl egy magyar kultúrában nagyobb eséllyel látom egymás kirablását, minthogy a hatalomnak menjenek) a másik veszély, hogy nekimennek a hatalomnak. Ez is benne volt a "Ez pedig egyik kormánynak/országnak sem lesz jó ómen." részben.

• ripla

addikt

válasz Scarletiel #139 üzenetére

Az itt a fő probléma, hogy az emberek egyre inkább függnek a nagy giga cégektől, és azok aktuális kénye-kedve szerint kell alkalmazkodniuk hozzá. Végleg eljutottunk oda, hogy az egyszeri embernek kell kegyet gyakorolnia, hogy a giga cégeknek jó legyen, és nem ők szolgálják ki az emberiséget, ahogy annak normális körülmények között történnie kellene.

Pedig a mostani Világban egyre inkább az egyetlen járható út, a kis csomópontokra osztott közösségek, akik meg tudnak élni akkor is, hogyha letiltják őket a hálózatról. Csak nekik lesz lehetőségük a túlélésre egy esetleges világégés bekövetkeztekor, mert azonnal fognak tudni reagálni, hiszen alapból arra IS be lesznek rendezkedve, ha az megtörténik.

Pontosan ezért kell nemet mondani az AI-ra is, mert onnantól hogy elszabadul, mindenki függeni fog tőle, és ha már olyan szinten lesz hogy nem tudod kontrollálni, simán benne van a pakliban egy terminátoros pusztítás, és nem is kell hogy öntudatra ébredjen, bőven elég ha kiszámolja, hogy bizonyos csoportok miatt egy másik csoportnak rosszabb lesz, így az aki miatt szenved az egyik, azt ki kell vonni az egyenletből. Sima, mezei logika, ahol az egyensúlyra törekszik. Mint Thanos a Bosszúállókban, ő is elpusztította a fél emberiséget, pedig ha kettőt hátralépsz és ránézel a nagy egészre, akkor valahol van igazság az őrült ötletében, még akkor is ha ilyen szörnyű lett a vége.

• Scarletiel

őstag

válasz Terek #137 üzenetére

Az rendkívüli. Kíváncsian várom a lakosság reakcióját ezzel kapcsolatban. Sokat nyel az ember, de ha megvonják tőle az áramot/gázt/vizet ott azért komoly lincselésekre számítok. Amúgy én ezt kívánom, hogy legyen végre egy ilyen pont ahol az emberek milliói mennek majd ki kormányokat, rezsimeket megdönteni. Lehet elhullok ott, de legalább volt miért küzdenem és nem egy politikusért mentem csatába hanem a jólétem miatt.
    Nem gondolnám, hogy globálisan annyira elnéző lenne a nép, hogy beletörődjön, hogy az eddig is komoly nehézségeket okozó rezsiárakon még emeljenek jelentősen, közben leépítsenek és még zabálnivalóra se fogja futni. Meg lehet próbálni, csak milliók fognak 100 ezrek ellen felvonulni és itt nem kis hazánkat értem csak, hanem globálisan beszélek.

• X2N

őstag

válasz Dißnäëß #134 üzenetére

Egy gyors keresés után:

Nyugaton egyedül Phoenix-ben van működő atomerőmű+északon 1db.
    Jelölve vannak a főbb adatközpontok.

• Terek

tag

válasz Scarletiel #135 üzenetére

Pedig biza az éáj-nak ilyen következményei lesznek+a lakossági korlázozás(x mennyiséget elfogyasztasz aznapra aztán kikapcs kövi napig) is bennevan a pakliban elég keményen :K Csodálkozom,hogy eddig még nemtörtént meg :U

• X2N

őstag

válasz Dißnäëß #134 üzenetére

Azt olvastam hogy akik ilyen adatközpontok mellett laknak panaszkodnak hogy 2X-ese vagy több lett a villanyszámla.
    Esetleg tudsz mutatni példát ahol ott van a reaktor a datacenter mellett?

• Scarletiel

őstag

Csak ne az legyen a vége, hogy majd a kurrens politika globálisan bejelenti, hogy "Az energiaválság sosem volt még ekkora, ezért a lakossági áram/gáz/víz ára + rendszerhasználati díj 10-20x-ára növekedik" Közben meg nem miattunk lett nagyobb az energiahasználat. Az sem megoldás, ha az iparra terhelik, mert azok meg továbbítják a terhelést a fogyasztókra a termékeken keresztül.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz X2N #133 üzenetére

Fogalmam sincs, miről beszélsz. Ők az óceán túlpartján arról, hogy nagy adatközpontok mellé tesznek új reaktort, vagy több kisebbet, és/vagy régieket indítanak be és amellé adatközpontot. Civil hálózat max annyiban érintett, hogy kiegyenlíti e kettős termelésének és fogyasztásának különbözetét, ami ha jól csinálják és méretezik, nem lesz durva delta.

Bármilyen hülyén hangzik, könnyebb egy kurvanagy csarnokot klímával, rack-ekkel meg mindennel együtt kitömni copy-paste módra, mint többszáz km vezetéket elvinni A-ból B-be olyan nyomvonalon, ami nem adott.

Ez nem magyar napelem, hogy kiteszed a tetőre, rátáplálsz a bejövő utcai 230V-ra és azt mindenki használja vidáman (itthon sem ez történt, csoffadt hálózat nem bírta).

• X2N

őstag

válasz Dißnäëß #132 üzenetére

Mert az atomreaktor is pöccre indul ami a teljes keleti partot ellátja árammal?
    De ha nincs állomás h jut el a reaktortól az áram a városig? Vagy majd a reaktor turbina által megtermelt 20-200kV-ot fogod bevezetni a lakossági hálózatba?

• Dißnäëß

nagyúr

válasz X2N #131 üzenetére

Semmi transzfer, atomreaktor, helyben. És igen, a régieket sem 10 perc begyújtani újra, mint egy gőzmozdonyt, de hogyhogy nem előkerültek a civil célra - ellenőrzötten persze - felhasználható minireaktorok, amik katonai célra már amúgy évtizedek óta szolgálnak tengeralattjárókon és nagy hordozókon.

Nem fognak itt a hálózatra bízni semmit szerintem.

• X2N

őstag

válasz Dißnäëß #130 üzenetére

Ennyire felesleges ráparáznod mert egyenlőre azt se tudják ezek a giga cégek hogy termeljék meg, és juttassák el azt az energiát azzal az energiahálózattal ami US-ban van, ezeknek az adatközpontoknak amiket felhúztak.

Mad max viszont könnyen lehet belőle ha pár fanatikus nekiáll és kiüti egyidejűleg pár drónnal meg robbanószerrel a kelet/nyugati part 4-5 kritikus transzformátor állomását. Akkor hónapokig nem lesz áram sehol, mert azokat a transzformátorokat nem tudják pótolni hónapokig... el lehet képzelni mi lesz akkor. Volt már rá sikeres példa ahol egyet sikerült teljesen kiiktatni mindössze 20 perc leforgása alatt ismeretlen elkövetőknek, úgy hogy a mai napig nem tudják ki csinálta, milyen okból ;]

• Dißnäëß

nagyúr

válasz Scarletiel #124 üzenetére

Nem ez az ultimate kérdés, hanem ha az AI dolgozik tömegek helyett, kinek adja el mindazt, amit megtermel ?

A munkanélküli, fizetésképtelen tömegnek ? :N

Ekkor jönne képbe az alapjövedelem + AI céges masszív adóztatása (nem véletlen volt Trump agymenése Grönlandról, amikor egy tucat kurva meg pár kiló kokó között kitalálta a többi iparmágnás, hogy kéne nekik egy nulla adós ország, ami még az elsivatagosodástól is megvédi őket, de még az unokáikat is).

Egyelőre a világ összes országában az van, hogy a politikus nem annak az érdekét nézi, aki megválasztotta, hanem a sajátját és aki pénzeli. Rohadt korrupt lobbi az egész.

(És ez most nem aktuálpotikita, mielőtt egy mod elkezdene kiszedni, itt rendszerről beszélek, nem pártokról).

Szóval eltekintve 1-2 tisztán működő északi országtól, kevés esélyt látok arra, hogy megússzon az emberiség egy újabb világégést, ha nem kapcsol nagyongyorsan.

Az egész szilícium völgy egy elborult elmebeteg központ lett, a rák még mindig nem gyógyítható, mint megannyi szar, de generáljuk a kurvákat, pörög az onlyfans-en a millió AI kislány, ugyanúgy, ahogy anno AngryBird mánia volt, aminek számítási kapacitásának töredékével (!) eljutott ember a Holdra.

Én nagyon borúlátó vagyok és csak azért nem állok át AM5-re, mert inkább tolom én is az ingatlanom fejlesztésében - vagy hitel esetén tőketörlesztésbe - az értékes pénzem, a "legdurvább" game meg a BF6 ami most rohadtul jól fut az igényeimnek.

W10-et tartok, Adobe Photograpy stack miatt, mert Linuxon egyszerűen agyhalál emulátor alatt, VM-el meg nincs normális GPU gyorsítás rá. De a daily driver már évek óta egy Debian és a régi CD gyűjteményem is rippeltem flac-ba, a minap lemondtam a Tidal-t és ingyenes Spotira átvittem (veszem meg a kedvenc track-eket online letöltve, flac-ba), Netflix felkészül ..

Rémesen idióta irányba megy a világ, de nagyvállalati szinten is a cloud = full kőkemény kontroll, mindig mondom mindenhol. Bármit meg lehet onprem csinálni, hisz a cloud nem más, mint on-prem (az ő szemszögükből) :D + egy kontroll réteg, ami gondoskodik arról, hogy azonnal el legyél vágva mindentől, ha a piros gomra valaki rátenyerel. Innentől kezdve, ha gigacégek tucatjai, szolgáltatók, végül kritikus infra szolgáltatói (távközlés, víz, egyéb) mennek cloud-ra és egy őrült szőke torgyán odaszól Bezos-nak, hogy tenyereljen már rá a piros gombra, hogy xy országot lelőjük a világról és megbénítsuk hónapokra, megteheti majd. Iszonyú gáz az, ami konzumer és céges világban egyaránt folyik cloud címszóval, keblére ölelte a világ és issza a levét és ennek semmi köze microservice-ekhez, vagy "at scale" vagy ilyesmi, lehetett volna nem-amerikai cloud szolgáltatókhoz szerződni millió cégnek, Telekom és a többi, amikre saját országuk belpolitikájának van 100% ráhatása legalább, nem pedig kiteszi magát egy full idegennek, ahol aztán jön egy kattant vezetés és beleszarik a ventillátorba.

Szerintem lehet itt még durva MadMax élőben is, ha nem vigyázunk, de IT fronton most kell venni HDD-t is (sajnos) és NAS-t építeni, őrizni meg a világból azt, ami az embernek kedves, otthon, magánál. (És haverral lehet keresztbe backup-olni egymáshoz dolgokat, hogy legalább a geolokáció ne ugyanaz legyen). De mindezekhez már érteni is kell valamennyire, a tömegeknek ez nem adatik meg, csak sodródnak.. undorítóan átb*va az egész világ, kevés kivételtől eltekintve. :(((

• Baltazár123

őstag

válasz Scarletiel #126 üzenetére

Itt egy 2 hetes videó. Az új AAA játék árak ugye elkezdtek felmenni 80 dollár, hogy az legyen az új standard, de úgy néz ki, hogy a vásárlókat ez nem hatja meg. Talán csak a nintendo kivétel, de azok fanatikusok :) és maguk a játékosok mindent is meg tudnak magyarázni, hogy miért úgy jó, ha sokat fizetnek. A PC piacra nem ez a jellemző.

A magas árakra rezonálni fog a piac és nem úgy, ahogyan a vállalatok azt most elképzelik. Lásd játékpiac.

Egészen abszurd, hogy pl a steam mérése alapján, mióta elkezdték a 80 EUR/USD játékárak megjelenni, a vásárlók inkább kivárnak, sőt átkapcsoltak még spórolosabbra, mert rájöttek, hogy van élet új játékok nélkül is. Az átlag eladott játékok átlagára lement 20 dodóról 15-re :) még elképzelni se könnyű ezt, de ez a mérésük. Magyarul inkább megvesznek akcióban egy régebbi játékot és nem veszik a méregdrága újat, nagyon kevés ember fogadja el a magas árakat.
    [link]

• Scarletiel

őstag

válasz Baltazár123 #125 üzenetére

Igen de ez mind úgymond rövidtáv. Ahogy te is írtad ez össze fog omlani. Vagy összeomlik vagy lázadás belső háborúk lesznek, mert az éhezőknek, nincstelenekké valóknak mindegy hogy lassan halnak majd meg vagy gyorsan, ellenben a lázadással elérhetnek talán valamit. Ez egy jövőkép a sok közül, de én ezt látom. Rövidtávon lerabolják a piacot ez kb pár év, utána vagy összeomlanak vagy bejön kína vagy india vagy valaki más keletről vagy nyugat kénytelen lesz lépni valamit amivel a halandók újra tudnak vásárolni. Mert most nem a termékekkel szereznek pénzt hanem elbocsátásokkal, de ez a pénz párhuzamosan elmegy az AI-ra is. Ha maradnak a jelenlegi forgatókönyvnél, akkor lehúzzák magukat a lefolyón.

• Baltazár123

őstag

válasz Scarletiel #124 üzenetére

Az az értelme, hogy azok a cégek, amik korábban reagálnak, egy ideig extra profitot tudnak zsebre tenni. Utána meg a vízözön. Lásd a 80-as években kezdődött gyár migrációk, főleg Kínába, Mexikóba de kelet európába is vitték a termelést az olcsóbb, szervilis munkaerő miatt. Egy magyar ugyanúgy össze tudja szerelni a terméket, mint a német vagy kínai, mexikói. Vannak persze különbségek, lehetnek a minőségben, de a minőségbiztosítás elméletben ezt megoldja (vagy nem).

A német autógyárak elözönlötték Kínát például a nagy üzlet reményében, csakhogy Kína csak úgy engedte be őket, ha vegyesvállalatot nyitnak helyi vállalatokkal. A technológiát folyamatosan lopták, közben feljejlesztették az oktatásukat, amit nagyon okosan tettek és tessék, a nyugati autógyárak élet-halál harcot folytatnak a kínaival úgy, hogy őket az EU mindenféle környezetvédelmi és egy szabályokkal folytogatja, miközben a kínai állam burkoltan de akár nyíltan is durván támogatja a saját cégeit.

Pl temu is, ugye nem gondolja senki, hogy filléres kacatokat rentábilis Kínából repülővel idehozni? A kínai állam ebbe beleállt és hogy a szállítási idő szempontjából versenyképesek legyenek a kereskedő cégei, biztos, hogy valamilyen formában támogatja a teherszállítást. Ha meg majd a nyugati és amerikai kereskedők jó részét kicsinálták, akkor lehet árat emelni vagy a tönkrement cégeket felvásárolni.

AI ugyanez, az a cég, amelyik a másiknál több ember tud kirúgni és helyettesíteni és így hatékonyabban dolgozik, az egy ideig extra profitot fog elérni. A vezető kapja a zsíros bónuszt, a részvényesek az osztalékot. Aztán nyilván a dolgozók elbocsátásával minden cég egy kicsit a felvevő piacot, a keresletet is erodálja, ami szépen összeadódik. Lásd EU autóipara, a jól fizető munkák nagy része elment, a zembereknek kevesebb a pénze, az autók drágultak, a gyárak meg fuldokolnak és szembesülnek azzal, ahogy alig van kereslet és ami rosszabb még ez a kereslet is erodálódik.

Mondjuk a nyugati világban látható népességcsökkenés és a helyére érkező migránsok okozta egyfajta népesség csere se vetít sok jót előre a kapitalizmus szempontjából. Már az alapok repedeznek és a kialakult egyensúlyok dőlnek el lassan.

• Scarletiel

őstag

válasz KROK640 #121 üzenetére

Ezt teljesen megértem és nagyjából egyet is értek, viszont amit írsz azzal konkrétan megölik azt a piacot ahova a cégek termelnek. Mi értelme AI-val termelni, ha nincs aki megvegye a cuccokat? Itt most nem a tech dolgokról beszélek hanem akár az eddig filléres műanyag tálakra, háztartási eszköszökre, ilyen olyan tisztítószerekre, kenyérre meg egyebek. Mert ha nincs munka nincs pénz nincs vásárlási szándék, ami a cégek esetében azt a megoldást hozza mindig, hogy akkor árat kell emelni, hogy hozni tudjuk a számokat. (Pedig fordítva kéne) Ha meg húgyért szarért adnák AI mellett, akkor meg az AI nem fogja nekik megérni, mert most oké, hogy olcsó meg beetető fázisban van, de biztos vagyok benne, hogy ez később hatványozottan drága mulatság lesz, főleg ha az átlag emberek lejönnek a szolgáltatásról, mondván abból a havi 8000 ft-ból inkább zsemlét veszek, mint a Gemini-t fizessem.
    Szóval ez nem teljesen ennyire fekete-fehér, hogy akkor most 10 milliók maradnak munka nélkül, és innentől aki admin munkát végzett vagy hasonló az mehet szaloncukrot csomagolni szezonban.
    Annyiban egyetértek, hogy biztos lesznek leépítések, biztos ki fog egy csomó munkahelyet váltani, de szerintem pukkanni is fog az AI buborék. Jelenleg a világon semmi hasznosat nem tett le az asztalra, amit meg igen az nem fedi le a dollár billiárdokat amit beleöltek és most mégjobban nyomják bele a pénzt.
    + Sarkos példa de szerinted mi fog történni akkor, ha a te verziód jönne be és minden országban átlagosan csak a népesség 30%-a munkanélküli lesz, a maradék meg retteghet, hogy az AI elveszi az életét? Azoknak az embereknek a "minden mindegy lesz" az élete már sokkal rosszabb nem lehet, főleg ha a lakását is elvesztette. Az egy nagyon nagy tömeg. Egy nagy és mérges tömeg aki leszarja majd ha golyót kap mert "minden mindegy" A többit a fantáziádra bízom, de ha egy mákszemnyi józan ész még lapul ott a felső uralomban, akkor nem fogják hagyni, hogy ennyire teret nyerjen az AI.
    Annyi biztos, hogy most megint egy jó pár év sz*pás következik.

• ripla

addikt

válasz KROK640 #122 üzenetére

Érdekes. Nekem a pixel art a mai napig a non plus ultra. Nyilván bejönnek a modern grafikák is, de a pixel art olyan mint egy jó könyv, csak körvonalaz dolgokat, a többit meg Te képzeled mellé. :)
    Illetve azt még hozzátenném, hogy rettentően megdobja a hangulatát, ha mellé raknak modern bevilágítást és életszerű mozgás animációkat, lásd Replaced, The Last Night, The Drifter.

• KROK640

nagyúr

válasz Scarletiel #113 üzenetére

Ami az építést illeti, kegyetlen drága. A szomszédom ügyes villanyszerelő, de gipszkartonozástól és egyebektől sem riad vissza. Mégis a teljes nagy felújítása a házán 2022-ben 12 Milla volt.
    Van egy másik ismerős, itt a faluban vett egy felújítandó kádár kockát : Asztalos, az apukája meg konkrétan kőműves. Két éve csinálják a házat munka mellett hétvégente, (mondjuk eléggé "innen szép nyerni" kategória volt) és 18 Milla ment eddig rá... Még nincs kész. És maguknak nyilván nem számolnak munkadíjjat.
    De a környékemen több új ház is épül, egyről tudom, hogy konkrétan nem fért bele a 60 Millába mire kész lett. Gondolom a többi se lesz olcsóbb (hasonló méret és építési idő).
    Arra célzok, hogy a magyar jövedelmi viszonyokat figyelembe véve, már az anyagárakhoz is rendesen be kell vonni a bankot :(

A limitációs pecabotos hasonlatoddal meg egy egyetértek.

Nekem sokáig a Just Cause 3 volt ilyen, hogy ma már egy kávédarálón is elmegy (4th gen I3-ason 16GB RAMmal GTX960 4GB mellett már bőven jó) mégis roppant sokáig magába tudott szívni. Egyébként szerintem terjedni fognak az ehhez hasonló játékok is, amiről írtál. Bár nekem spec ez a "pixel art" nem jön be, lehet, hogy azért mert fiatalkoromban még ilyenek voltak a játékok.

• KROK640

nagyúr

válasz jonekk #119 üzenetére

Persze, összességébe véve az AI még mindig olcsóbb lesz.

Mint fentebb írtam, lehet majd ideig óráig különféle eszközökkel lassítani ezeket mint különféle adók és egyebek, de közép és hosszútávon nem lesz bölcs dolog. Emellett nem említettem még a jelenleg munkaképessé érő generáció hozzáállását, akiknek az elképzeléseik már túl mutatnak azon, hogy heti 40-50 órában a munkahelyükön rohadjanak. A legtöbbje már heti heti 25-30 órát sem szeretne dolgozni, és véleményem szerint ez egyre inkább érthető és indokolt is.

Tehát egyik oldalt akad majd egy munkáltató akinek sokkal kevesebb emberre lesz szüksége mint korábban, akár mondjuk a korábbi létszám mindössze néhány százalékára, miközben sokkal többet termel, sokkal több értéket állít elő, mint korábban. Másik oldalt pedig lesz egy generáció, ami a lehető legkevesebbet a lehető legtöbb pénzért, a legnagyobb kényelemben akarja majd dolgozni, értelemszerűen így részarányosan még többe kerülve a munkáltatónak.

Ez hatalmas gondokat is vetít előre : Egyrészt sok munkahely megszűnik, és bár sokan reménykednek itt a fórumon, hogy majd mindenféle AI simogató munkakör megszületik, de szerintem messze nem annyi amennyit ki fog váltani :( vagyis az eredmény az lesz, hogy nagy mennyiségű ember fog olyan fizikai munkakörökre szakadni, amik nehezen automatizálhatóak, és alacsony fizetéssel járnak.
    Emiatt ezekben a munkakörökben óriási munkanélküliség várható, és tartósan alacsony (akár csökkenő) bérek, másrészt a korábban jobb fizetést könnyebben megkereső emberek körében hatalmas elégedetlenség. Plusz óhatatlanul megjelenik az ún önkéntes mukanélküliség ("én ezt ennyiért nem csinálom") valamint egyébként is hatalmas mértékben szakadhatnak korábban dolgozó emberek a segélyezési rendszerre. A növekvő (megélhetési) bűnözési hullámról nem is beszélve. Ez pedig egyik kormánynak/országnak sem lesz jó ómen.

Épp ezért gondolom azt, hogy az emberiség egyik legnagyibb feladata az elkövetkezendő 10-20 évben az lesz, hogy kitalálja, hogy az elavult munkaalapú társadalamat (a megélhetésed munkához van kötve) milyen új megoldásra cserélje le.

(Ideig-óráig megoldásnak látnám a munkaidő megfelezését ugyanannyi fizetésért, és elindulhatnánk a Finn úton; de ismerem az emberiséget, inkább valami disztópikus kanyart fog venni a dolog :( )

#118 X2N : Nagyon vicces, köszönjük :) Nyilván valami extra adó kerülne rá, ami a végtermék árába úgyis beépülne. A baj az, hogy az AI-n nagyon sokkal több adónak kellene lenni ahhoz, hogy megérje az embernél maradni.

• jonekk

csendes tag

válasz KROK640 #117 üzenetére

Ó abban én is biztos vagyok, de abban is, hogy úgy szénné van lobbizva minden döntéshozó (legalábbis USA-ban), hogy kb. már most biztos, hogy kedvezőbb adónemeket fognak kitalálni az AI alkalmazottaknak. De tök mindegy, az AI nem fog fizetést kérni, szóval ígyis-úgyis olcsóbb :U Pláne ha a néptelenedés is folytatódik, kevesebben is lesz a humán erőforrás, folyamatos infláció miatt egyre drágább is... Csak veszíteni tudnak a cégek rajtunk embereken :)

• KROK640

nagyúr

válasz jonekk #115 üzenetére

Érdekes kérdés lenne ha az AI is adóztatva lenne ... sőt, szerintem ez csak idő kérdése.

• gbors

nagyúr

válasz fukasza #114 üzenetére

Most az első opció van kommunikálva, mindenből kevesebb lesz.
    Az előző gent meg hiába ajánlgatnák, arra is kell memória. Ráadásul míg pl. az 5060 Ti helyett teljesítményben egészen jó lenne egy kicsit megkriplisített 4070 kevesebb RAM-mal, a 4070 chipje 60%-kal nagyobb, szóval ha nincs belőle elfekvő készlet (nem szokott ilyenkor már), akkor az is bukó.

• jonekk

csendes tag

válasz ripla #109 üzenetére

[Előre is bocsi a litániáért, kikívánkozott.]

Az a baj a tollvonással, hogy pont az ellenkezőjére használják (legalábbis amcsiban), mint amire kellene, vagyis a fékezésre.

Egyrészt paráznak Kínától, akiket egy ilyen állandósult, nem konkrétan háborús, de mégis hidegháborús-szerű ellenfélként limbóban tart a média a közfelfogásban (és persze lehet, hogy tényleg annyira veszélyes is, de a média meg a vállalatok Kína AI kutatását is arra használják, hogy a saját jelentőségüket túlozhassák vele); másrészt a pszichopata megalomániás rohadék AI fejlesztő gigavállalatok tulajai megérezték a vérszagot, és az AGI fejlesztés oltárán hajlandók mindent feláldozni, konkrétan akár az egész emberiséget is, mindössze azért, hogy az utókor (vagy bármi is jöjjön utánunk) úgy emlékezzen rájuk, mint isteni entitásokra, akik megalkották a szuperintelligenciát.

Szóval az USA kormánya nemzetbiztonsági megfontolásból hajlandó lett végtelen pénzt beleqrni a hazai AI fejlesztő cégekbe, hogy nehogy Kína hamarabb jusson el az AGI-hoz. Nem feltétlen hülyeség, hogy Kínát meg akarjuk előzni, de talán érdemesebb lenne valami egyezséget kötni, hogy senki sem próbál AGI-t fejleszteni, mert az potenciálisan az emberiség végét is elhozhatja (szvsz).

Az "és miért"-re pedig van még egy válasz: költségcsökkentés. Az emberi munkaerőnek mindenféle ügyes-bajos dolgai vannak, amikkel a gépi (AI) munkaerő nem rendelkezik. A robotnak csak áram kell meg karbantartás, nekünk meg mindenféle jogaink vannak, meg adókat is kell fizetni utánunk, szóval a cégek örülnének, ha megtalálnák a módját, hogy kiiktassák a humán erőforrást a munkaerőpiacról :C

• fukasza

újonc

válasz gbors #99 üzenetére

2 lehetőség van, vagy bottleneckelnek mindent, és mindenkinek el lesz kámpicsorodva az arca mikor megveszi, vagy azt mondják hogy bocsi, de a lowendre már nem jutott ram, vegyél helyette prevgent, levisszük megfelelő árra, és jó lesz az...

• Scarletiel

őstag

válasz KROK640 #111 üzenetére

Igen, viszont az amit építesz az a tiéd (hacsak nem bank is van a dologban), de lehet itt akár bármi más hobbit is beletenni, mindegyik pénzes és sokszor nem is az a baj, hanem mikor kartell helyzet van. Sehol sem szeretik ha limitációk vannak, vagy azt mondják, hogy a pecabot 3 milliótól kezdődik, de tudsz majd bérelni 2x20 percre havonta a Csuka kft-től. A vérem forr mikor erről beszélünk annyira gyűlölöm az összes céget a világon akik ennyire kapzsik. Lassan elérik a politikával meg a vadkapitalizmussal, hogy a nagy rétegnek már minden mindegy lesz és akkor annak csúf jövőt jósolok. :R

De, hogy jobban ON is legyek, jó játékot kéne csinálni mint a Vampire survivor. 12 eur volt kb mindenestül Switch-re és 20 órám van benne, letenni nem tudom pedig egy 2D pixel játék nagyjából "100 dolláros" büdzséből. Az embereknek játékélmény kell nem realisztikus grafika zéró lélekkel.

• shotika

őstag

válasz Baltazár123 #83 üzenetére

Fullhd 8gb még okés. (bár az UE5 játékoknál a lighting-gal es reflection-nel ovatosan)
    2k-ban viszont sokszor kifut a Vrambol - a 3060ti-om az utolso egy évében már sokszor küzdött vele.

• KROK640

nagyúr

válasz ripla #109 üzenetére

Ebből a tollvonásból sajnos nem lesz semmi :(
    Pedig tényleg szar, hogy zombivá változtatják a netet a generált tartalmakkal, aminek egy részéről ordít, hogy mi egy részéről meg nem is tudod.

#110 Scarletiel : Azért az építkezés sem olcsó hobbi, ott is voltak napi árak meg egekben az anyagárak.

• Scarletiel

őstag

Lehet itt felverni az árakat meg majd 10 ezer dollárt elkérni egy vga-ra de szépen be fog dőlni. Felhőre a játékosok többsége nem fog költözni mert havi 30 dollár megkötésekkel az nagyon szar kezdés. Ezután meg mindenki tudja hogy ha már lenne egy bázis akkor menne fel 50-60-70-100 dollárokra havonta meg a limitációt használnák jobban a tierekben. Számomra ennél még az is jobb ha teljesen hobbit váltok és mondjuk gitározok vagy építkezek helyette. Ott legalább nem korlátoznak. Aztán persze lehet tévedek és minden úgy lesz ahogy a bőrkabátos fa**opó akarja, de szerény véleményem az hogy jelenleg lerabolják amit lehet és annyira elvakultak hogy nem látják a jövőt meg a következményeket.

• ripla

addikt

válasz KROK640 #108 üzenetére

Pedig egyetlen tollvonással meg lehetne ezt oldani. Nem adni engedélyt további adatközpontok építésének. Pont.
    Egy ilyen hülyeség miatt mint az A.I., most az egész számítástechnika ipar, hardver és szoftver egyaránt, konkrétan elkezdett csúszni egy lejtőn, aminek senki nem látja a végét. És miért? Hogy a zombivá változtatott interneten nézhessük, ahogy a kamu generált tartalom felemészti a valóságot, és tovább rohasztja az amúgy is botrányosan ostoba emberiség mentális állapotát? Ki(k)nek éri ez meg? A kérdés nyilván költői.

• KROK640

nagyúr

válasz ripla #105 üzenetére

Minő meglepetés ... Borítékolni lehetett. Mint ahogy a számok sem fedik a valóságot (itthon biztos nem), amikor ilyen 6-8%-os drágulásokról olvasunk :(
    A konzolok csúszása csak annyiból érdekes számomra, hogy így nagy címek is késhetnek pl GTA6 :(
    Viszont tény, hogy hosszútávon minden összeomlásához vezethet. Meg ahogy írtam SW-k drágább lesznek, hosszabb ideig lesznek fejlesztve stb.
    RAM gyárat meg rég elkellett volna kezdeni építeni, de hát ugye az sok pénz, meg akkor nem lehet magas árakat szabni hiányra fogva a dolgokat, szóval szerintem azzal nem fognak sietni :(

• gbors

nagyúr

válasz Baltazár123 #104 üzenetére

Hát, akkor az NVIDIA sz**ni fog a fejedre. Meg az enyémre. Meg sokakéra. Majd jön Jensen is a Randypitchfordos dumával, hogy prémium hardvereket gyártanak prémium játékosok részére ;]
    Az autóiparos párhuzam egyébként sok szempontból működőképes lehet, még ha a megcélzott közönség szűkebb is.

Nekem most kivételesen mákom volt, tavaly decemberben cseréltem le a 6 éves AM4 konfigomat, most novemberben meg vettem egy videokártyát a GTX 1650 helyett, úgyhogy a HW-keringőből amúgy is kiszálltam egy időre. Meg el is vagyok az AAA-s csodák nélkül, tavaly / idén eléggé felcsesztek ezek a "játékok", a komplett GamePass előfizetésből értéke a Doom DA-nak meg a Silksongnak lesz - utóbbihoz kell ám csak igazán a HW! ;]

• KROK640

nagyúr

válasz Baltazár123 #104 üzenetére

Én sem fogok felhőre előfizetni az tuti. Egyrészt nemrég elkezdték korlátozni a fent tölthető időt, ráadásul a felhő előfizun kívül kell még egy legnagyobb net előfizetés is, és még akkor sem az az élmény.

Szerintem a nem gamereknél található gépek átlag életkora már ígyis megnőtt az utóbbi években, és ezért volt nagy felháborodás a Win 11-nél, hogy 8th gen előttire hivatalosan nem megy fel. Nyilván ez még tovább fog nőni, mert mostmár kiesik egy széles olyan réteg is a jelenlegi árak miatt aki eddig azért úgy ahogy bővítgette a gépet.

És ezt írtam, hogy szerintem az első lépés alaplapot, hűtést, kiegészítőket gyártóknál a hatalmas sírdogálás lesz, hogy kb 30 éve nem voltak ilyen rosszak a számok. És remélem, hogy majd ők lépnek valamit.
    Plusz szurkolok a kínaiaknak is, hogy letörjék az árakat... nekem végülis mindegy, hogy a követkető alaplapom mondjuk Huanhanzi lesz a RAM meg hozzá Puskill ...

• ripla

addikt

válasz KROK640 #101 üzenetére

Mai hír. Az alkatrészek tovább drágulhatnak, és valószínű csúsznak a következő generációs konzolok. Ezek szerint valószínű a Steam Machine is.
    Ha politikailag nem fognak gátat szabni az A.I. adatközpontok terjedésének, mondjuk azonnal, akkor borítékolható a hardver és utána a szoftver piac összeomlása. Harmadiknak meg minden más, ami elektronikát használ.
    Pár hónap, de szerintem még 1 év alatt sem fog felhúzni senki egy komplett RAM gyárat, mindent kiépítve, beszerzéssel, szakemberekkel, szállítási lánccal. Úgyhogy szerintem borítékolható a káosz.
    Ja, és várom az első híreket, miszerint "illegális RAM neppereket kapcsoltak le a reptéren". :D

• Baltazár123

őstag

válasz gbors #103 üzenetére

Én biztos nem fogok felhőre előfizetni, hanem használom tovább az AM4-t ameddig csak lehet. Nyilván ez csak annak megoldás, akinek már van legalább egy olyan erős konfigja, ami kiszolgálja őt legalább 3-4 évig, talán tovább is.

Ha a gyártás szűkítésével akarják az árakat felverni, könnyen úgy járhatnak, mint az autóipar, ami élet-halál harcot folytat most éppen. Nagyon megdrágultak az autók, csökkent a darabszám is, de arra spekuláltak, hogy így a profit is bőven meglesz. Aztán jött a kínai, mert meglátta a piaci lehetőséget és szerintem sokan nem látják mit okozna egy európai autógyártás további hanyatlása. Meg sok gyártó nem gondolta végig, milyen radikális lesz az eautó térnyerése. Na mindegy, a lényeg, hogy a vásárlók egyrészt hozzászoktak, hogy sokkal tovább használják az autókat, nőtt az átlag életkor, ahogy drága lett az új és a használt is. Ezt nagyon nehéz lesz megfordítani újra, hogy kis túlzással de újra sűrűbben cseréljék az autót, mint a hűtőt vagy a mosógépet. Van persze ilyen ember, de egyre kevesebb és a gyártókapacitások meg arra épültek fel, hogy a nyugati ember 3-4 évente, a kelet EU meg 6-7 évente új autóba ül és a régit a csóróknak elpasszolja vagy még keletebbre elviszik a nepperek.

Most már rohamosan megy fel az autók átlagéletkora, válaszul a kialakult iparági helyzetre és a brutális árakra.

A PC piac persze más, nem lehet egy az egyben ugyanazt várni itt is, de szerintem simán felmegy sok évvel a konfigok kifutási ideje. Ahogy megy fel az ára az újnak. A ramgyártókat meg az nvidiát nem érdekli, mert van alternatív vevőjük, de mondjuk aki alaplapot, hűtést, kiegészítőket gyárt? Az mit fog csinálni? Ha árat emel még annyira se fogják venni, mert pont a drágaság miatt nem veszik, amiről az alaplapgyártó nem tehet, de ő hova adja el az alaplapot? Ráadásul a kínai is mozgolódik, nem véletlenül fejtette vissza lóhalálában (azaz lopta el) a ddr5 technológiát. Látják a profitot meg a lehetőséget, hogy kicsináljanak egy sor nyugati konkurrenst (ahogy nyomulnak az autóiparban is, állami hátszéllel).

• gbors

nagyúr

válasz Scarletiel #100 üzenetére

Én azt tippelem, hogy a felhős játékot fogják tolni ezerrel. Ill. lehet lowend textúrapakkokat kiadni a játékokhoz, bár az az UE5-ös problémákon nem biztos, hogy segít.

Ha a volumen csökkenni fog, akkor egészen biztosan áremelkedés lesz.

• KROK640

nagyúr

válasz Vektast #78 üzenetére

Nem is volt akkor annyira drága. A cripto bumm-nál csak maga a 3090 drágább volt.
    Szerintem abban a gépben még benne van 5 év, legfeljebb egy CPU upgrade majd 2-3 év múlva.

A te helyzetedben tök fölösleges AM5-re váltani, viszont nekem LGA1200-ról lenne értelme, pláne, hogy ebbe aligha csapok bele egy X3D procit :DDD
    De jó lett volna legalább nyáron megvenni a 32GB RAMot ... de legalább ígyis van 32GB RAMom még

• KROK640

nagyúr

válasz ripla #75 üzenetére

"az is szép lesz, amikor sem pénz, sem kínálat nem lesz, a vásárlói és az eladási oldalon" --- remélem, hogy ez azért nem következik be :(
    Abban viszont biztos vagyok, hogy 2026 tele lesz a DIY PC iparág szereplőinek a sírásával, hogy 30-40 éve nem volt ekkora visszaesés az alkatrész vásárlásban :(

Új hozzászólás Aktív témák