- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Eufy X10 Omni - lát, de nem néz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- Motorola Razr 50 Ultra - ajtó, ablak
- Ekkor és itt mutatkozik be a Galaxy S25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Buds 5 és Buds 5 Pro - feláron vagy féláron?
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tvamos
nagyúr
válasz gyenesmartin #3998 üzenetére
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy egy LCD kijelzőn, hogy kell különböző betűket kiírni?
Mármint az angol abc betűivel semmi baj, csak amikor pl ékezetes betűket vagy egyéb latin betűket kell kiírni.
I2C-n megy a kijelző. -
Janos250
őstag
válasz adatfalo #3992 üzenetére
A megoldást tvamos megagadta, én csak egyetlen linket fűznék hozzá kommentár nélkül:
http://www.ebay.com/itm/New-MAX7219-Dot-led-matrix-module-MCU-control-LED-Display-modules-for-Arduino-/191975586024?var=&hash=item2cb2a2f8e8:m:mgxKJGjq_38Kv9WSRzDkjlw
Illetve egy pici megjegyzés mégis. A kínai árképzés: ha készen összeforrasztva veszed meg, akkor 458 Ft, ha az alkatrészeket zacskóban, hogy magad forraszd össze, akkor drágább[ Szerkesztve ]
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tvamos
nagyúr
A moduloknak adsz 5V-ot kulon. Mondjuk egy usb-s telefon toltorol. Az osszes GND-t ossze kell kotni, de a modulok VCC-je nem az Arduinora megy, hanem a tolto +5V-jara. (Mivel azok az USB kimenetu toltok nem toltok, hanem adapterek.)
-
adatfalo
senior tag
Hello!
MAX7219 8x8-as mátrix LED-eket kötöttem sorba. Szám szerint 9-et.
Először egy arduino nano-val vezéreltem, de folyton összeomlott a rendszer, vagy már az elejétől kezdve nem működött az összes modul. Azt egyből kisilabizáltam, hogyha lekötök pár modul-t akkor megjavul és jó lesz. Viszont szeretnék minél több modult egyszerre vezérelni, hogy egy hosszú "üdvözlő panelt" kapjak. Olvastam, hogy 8 modul esetében 8 x 70mA = 560mA -> 0.56Amps 5V az áramfelvétel, ami okán a 200mA-es VCC pin kb 3 modult tud meghajtani. Így azzal próbálkoztam (eszköz híjján), hogy a 4. modul VCC-jét egy másik arduino-ra kötöttem (amit usb-ről tápláltam szintén), de így se változott semmit a helyzet (még annyira se tudtam életre kelteni 9,8 vagy 7 modullal (6-al már ment, de néha hibásan).
Egyébként UNO-val 1 modullal többet bír a rendszer (7-nél kezd el bugozni, 6-al úgy tűnik, hogy rendben van).
KÉP
Kérdés, hogy meg lehet növelni valahogy a modulok számát?www.adatfalodesign.hu
-
gyapo11
őstag
A file soros portra akár win alatt is mehet, de mi van az időzítéssel? Úgy értem, hogy a poti tekerés az emberi tevékenység, és mint ilyen a proci szempontjából sok időbe telik, ezzel szemben a soros portra 9600-as sebességgel is rengeteg adat küldhető. Tehát nem biztos, hogy az érkező adatok a valódi felhasználáshoz képest nem fognak-e túl gyorsan érkezni, és ezzel esetleg nem úgy működik a program, ahogy a valódi potival fog. A macro playerek viszont időzíteni is tudnak, tehát az egyes byte-ok közé időközt lehet rendelni, ezzel jól meg lehet közelíteni a kézzel tekert potméter leolvasásának tempóját.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
tvamos
nagyúr
válasz gyapo11 #3989 üzenetére
Ez igaz... Sőt, ehhez Linux alatt semmi nem kell. Windows alatt is, ha jól emlékszem, a putty is tud file-t kiküldeni soros porton. (Én ezt szerettem: [link])
Nagyon sok megoldás van, már csak választani kell."Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
gyapo11
őstag
válasz FireKeeper #3984 üzenetére
Valami macro player is megfelelne, ami a terminálba nyomja a karaktereket, mintha pötyögnéd a billentyűzeten. Pl. Robotask, Autohotkey, Autoit.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
tvamos
nagyúr
válasz FireKeeper #3986 üzenetére
Kollégám ezt használja. Azt mondja, olyat is lehet vele...
-
Zoja™
őstag
válasz FireKeeper #3986 üzenetére
Guino dashboard?
-
FireKeeper
nagyúr
a végleges megoldás egy okostelefonos GUI-n keresztül lesz majd, amin lesz egy joystick-szerűség, viszont szeretném addig is fejleszteni az irányítást, amíg az okostelefonos része összeáll (azt a részt nem én csinálom).
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
tvamos
nagyúr
válasz FireKeeper #3984 üzenetére
Hogy akarod kezelni? Billentyűzet? Vagy vennél valami analóg eszközt?
Én 2 Arduinot kötöttem össze, és ebayen vettem analog joystoc-ot, asszem ps3 konzolhoz valót.
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
-
tvamos
nagyúr
válasz FireKeeper #3982 üzenetére
Szóval te pc programot akarsz? Terminal emulátor? Vagy hogy?
[ Szerkesztve ]
-
FireKeeper
nagyúr
az odáig megvan, hogy soros port (duh ), a kérdésem az lenne hogy van-e valami joystick emulátor, amivel vezérlőadatokat tudok tolni soros portra.
steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
tvamos
nagyúr
válasz FireKeeper #3980 üzenetére
Úgy érted, hogy PC-ről bizgeted az Arduinot? Hát oty a soros port.
-
válasz FireKeeper #3976 üzenetére
Nem tudom ilyenrekre gondolsz-e:
1) Én vennék két változtatható ellenállást, és azt tekergetném mint x és y.
2) Az arduino ADC-je 0-1024 között mér. Nekem a joystick-nál 180 és 900 között mozgott a két szélső érték, a középpont pedig 450-550 között volt.. Talán emulálni úgy lehetne, hogy soros portra leküldöd a koordinátákat, amit letárolsz mindig. (Serial event, ...) Ezt a változót olvasod folyamatosan, mint ahogy tennéd az ADC-nél is."What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
nagyúr
Koszonom mindenkinek a tippeket, lehet eloszor tenyleg megprobalom numpaddal, aztan kesobb kitalalom hogy NFC, BT vagy mas meno dolog legyen
-
FireKeeper
nagyúr
kérdés: analóg joysticket lehet valahogy emulálni és annak az adatait soros porton kinyomni az arduino-nak? egy robot-szerűség irányítását próbálom csinálni, és kéne valami input neki.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz Tankblock #3974 üzenetére
azért az RFID-t is el lehet bonyolítani ha az ember lejjebb megy a lego szintnél, nekem pl a szakdolgozat témám volt egy ilyen cucc tervezése. ha már fiók zárása a feladat, én továbbra is inkább sima numpados megoldást javasolnám elsőnek, abba is van pici reszelés, pici hardver, pici programozás, de mégse olyan feladat, amit el lehet bonyolítani úgy hogy beletörjön az ember bicskája. aztán ha az megvan, utána még lehet bűvészkedni minden mással is, akár RFID-vel.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
Janos250
őstag
-
gyapo11
őstag
Infra nem jöhet szóba? Nekem nagyon stabilan működött a próbakapcsolásom, a szobában bárhova irányítva. Persze egy távirányító túl nagy és könnyen másolható, de egy jó nagy flash vagy sd-kártya az arduinora, feltöltve véletlenszámokkal, ugyanez az adóban is, és törhetetlen egyedi páros. Gondolom az adót is meg lehet csinálni kb. rfid kártya méretűre, csak persze kell bele elem is. De még bulibb lenne generátorral, mint pl. kis tekerős ledes kulcskereső lámpa.
-
nagyúr
válasz FireKeeper #3966 üzenetére
Elektros tapasztalatom keves, progos viszont van.
-
FireKeeper
nagyúr
ha esetleg mindenképp kártyázni akarsz, arra talán egyszerűbb a 125kHz-es RFID-t használni. kisebb freki, kevesebb elbaszási lehetőség, és a protokoll is elég egyszerű. bár legeslegelső projektnek lehet inkább valami számzáras cucc is jó volna. bár nem tudom, amúgy milyen elektrós-programozó előismereteid vannak, ha nem túl mélyek, az RFID elsőre lehet h túl nagy falat lesz és csak elveszi a kedved.
-
Janos250
őstag
Az első állítólag megbízhatóan működik, de macerásabb programozni, viszont van rá kész arduino class (nem próbáltam, fiókban van)
A második elvileg sokkal jobb, mert van benne egy proci (STM8), ami fel van programozva, és egyből a kártya kódját küldi serialen. Nekem gondjaim voltak vele, félretettem, hogy majd ráérő időmben tovább foglalkozom vele.
Mindkettő ugyanazzal az olcsó kártyával, kulcstartóval, miegymással dolgozik.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
nagyúr
Lattam a neten egy videot, amit kicsit tovabb gondolva, eszembe jutott, hogy milyen buli lenne egy kartyaval nyithato fiok a szobamba. Mivel meg csak most jott meg az UNO-m, eleg kezdo vagyok, de jo lenne valami kis projekt, aminek celja is van Segitsegeteket kernem, mit kene beszereznem hozza? Az azonositast esetleg NFC-n keresztül meg lehet oldani? Nyitas-zarasra mit erdemes hasznalni?
-
Janos250
őstag
OK! De ez a hiba kijavítására vonatkozott. Annak a hibának a kijavítására, amit valahogy sikerült elérned.
Én még fordítottam lyukszalagról az ODRA gépre, letároltam a dob háttértáron, és utána futtattam. :-)
Ma már az épületet is lebontották.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tvamos
nagyúr
Koszonom!
A Connect under Reset segitett.
Mar csak azt nem ertem, miert tortent ez, mert nem hasznaltam ezeket a pineket, csak a LED-eket akartam bizgetni.Ennyi volt a "nagy" program, nem kene bizgeralja az SWDIO/SWCLK pineket:
void setup() {
pinMode(PD5, OUTPUT);
}
void loop() {
digitalWrite(PD5, HIGH); // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
delay(1000); // wait for a second
digitalWrite(PD5, LOW); // turn the LED off by making the voltage LOW
delay(1000); // wait for a second
}[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
"Ez így már egy kicsit bonyolultnak tűnik nekem"
Igen, tényleg nagyon bonyolult megnyomni a "Remove protection" gombot
Minden egyebet (port, baud, proci típusa, stb.) ugyanis önállóan beállít.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
zka67
őstag
Szia, az ST programja csak ST-LINK-kel működik, ami szerintem valahol érthető is:
Viszont a program nagyon jó, még letiltott JTAG pinek mellett is képes kapcsolódni a procihoz (Connect under Reset módban).
Szerk: lehet, hogy az utolsó programodban letiltottad a JTAG pineket?
SWD módban elég neki a GND, SWCLK és az SWDIO pineket bekötni...
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
IAR J-Trace van a cegnel, az jo lesz gondolom... (Van valahol ST-LINK is, csak legalabb 1 eve nem hasznaltam, es nem tudom, hogy hol...) Illetve van masik, meg mukodo Nucleo-L053 is, ez jo lehet?
(#3954) Janos250 válasza tvamos (#3952) üzenetére
Van ceges regisztraciom.
Ez igy mar egy kicsit bonyolultnak tunik nekem, nem biztos, hogy van igy ertelme ezt eroltetni a frameworkot.Amugy, ha jol latom, az ST nagyobb szerepet akar vallalni az Arduino-ban, remelhetoleg, hamarosan benne lesznek a frameworkben a gyari ST board-ok.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Ha nem megy a programozás, akkor a legegyszerűbb teendő:
Le kell fordítani Arduinoval (vagy mással) egy bármilyen programot. (Export Compiled Binary)
Akkor letárolja a lefordított programot .bin kiterjesztéssel.
Utána letölteni:
STM32 Flash loader demonstrator
[link]
A letöltéshez regisztrálni kell, de gondolom mindenkinek van valami freemailes vagy hasonló fiókja, amit nem használ másra, csak az efféle regisztrációkra.
Ezzel a programmal fel kell tölteni az előbb lefordított programot (USB-n).
Utána már bármivel lehet programozni, Arduinoval is.
Érkezett olyan rendelés a kínaiaktól, hogy kapásból ezt kellett tenni, mert nem lehetett programozni.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
tvamos
nagyúr
Na most az lett, hogy itt van 2 STM32F4 Discovery boardom, amiket nem tudok semmivel programozni mar, IAR-ral sem. Mit lehet ilyenkor kiprobalni? Eloszor IAR-ral ment persze, eredetileg, de probalkoztam ezzel az Arduino dologgal, es utana valami "elromlott", es most nem tudom programozni.
Latott mar valaki ilyet? Van valami egyszeru megoldas?"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
Janos250
őstag
válasz gyenesmartin #3949 üzenetére
Lehet, igen. Többfunkciósak.
Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
gyenesmartin
őstag
Sziasztok!
A kimenetek közül lehet a 0.-át és az 1.-et használni? Csak azért kérdezem mert az van rajta, hogy TX és RX. -
gyapo11
őstag
válasz Janos250 #3941 üzenetére
Nálam 1.6.7 IDE van, nem telepítettem, de nem is hoztam létre portable foldert, ezért a c: drive-ra tesz pár file-t.
A linkről amit adtál letöltöttem a 40 megás zipet, és a benne levő foldert oda másoltam, ahol nálad is van.
STM boardom nincs, nem próbáltam áttölteni, csak a verify pipára kattintottam. A hibaüzenet:
exec: "/bin/arm-none-eabi-g++": file does not exist
Próbaképpen ugyanezt megcsináltam az 1.6.5-r5 kicsit régebbi IDE-vel is, ott is hasonló a hibaüzenet:
Cannot run program "{runtime.tools.arm-none-eabi-gcc.path}\bin\arm-none-eabi-g++" (in directory "."): CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
Boardnak mindkét esetben a Generic STM32F103C series és Generic STM32F103Z series-t választottam, a hiba mindkettővel azonos.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Janos250
őstag
A "sárga jumpereshez"
// Note this needs to match with the PIN_MAP array in board.cpp
enum {
PA0, PA1, PA2, PA3, PA4, PA5, PA6, PA7,
PA8, PA9, PA10, PA11, PA12, PA13, PA14, PA15,
PB0, PB1, PB2, PB3, PB4, PB5, PB6, PB7,
PB8, PB9, PB10, PB11, PB12, PB13, PB14, PB15,
PC13, PC14, PC15
};Megadja a sorszám és a név összerendelését. A panelon ugyanígy vannak jelölve, P nélkül.
[ Szerkesztve ]
-
Janos250
őstag
Bocs, hogy kétszer ment fel a kép, már nem engedi javítani :-(
-
Janos250
őstag
Nekem egy nagyon régi verzióval volt, hogy valamelyik fájlban át kell írni a patht , de amit használok (pár hónapja töltöttem le) azzal nem volt semmi nyűgje.
Úgy látszik, sikerült megint valamit elcseszniük, ugyanis az arduino újabb verziói mindig tartalmaznak valami "újítást", amit a nem hivatalos bővítések mindig késve alkalmaznak
Pár hónapja bejelentették, hogy hivatalos STM32 board is meg fog jelenni, de azóta nagy csend van körülötte.Ja, és nekem volt egyszer régebben olyan gondom, hogy a path túl hosszú volt a windowsnak.
Azóta nem az installálós verziót használom, hanem beteszem a gyökérbe, és "portable" módban használom. Attól lesz portable, hogy az ELSŐ INDÍTÁS ELŐTT csinálunk egy portable könytárat. Ha ezt megtalálja, akkor oda rakja a programokat, miegymást. Viszont nem szerepel a programok listáján, közvetlenül kell elindítani az arduino.exet.
[ Szerkesztve ]
-
gyapo11
őstag
Próbaképpen én is bepakoltam a zipből a foldert, meg is jelentek a boardok, de a blinker nem fordult le.
Nincs ez valahol leírva magyarul, hogy mit hova kell másolni, mit kell beállítani, és utána működik hiba nélkül?menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
tvamos
nagyúr
Megsincs meg. Ez a gyikja most:
java.io.IOException: Cannot run program "{path}/stlink_upload.bat": CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1048)
at processing.app.helpers.ProcessUtils.exec(ProcessUtils.java:26)
at cc.arduino.packages.Uploader.executeUploadCommand(Uploader.java:129)
at cc.arduino.packages.uploaders.SerialUploader.uploadUsingPreferences(SerialUploader.java:206)
at cc.arduino.UploaderUtils.upload(UploaderUtils.java:78)
at processing.app.SketchController.upload(SketchController.java:707)
at processing.app.SketchController.exportApplet(SketchController.java:680)
at processing.app.Editor$DefaultExportHandler.run(Editor.java:2176)
at java.lang.Thread.run(Thread.java:745)
Caused by: java.io.IOException: CreateProcess error=2, The system cannot find the file specified
at java.lang.ProcessImpl.create(Native Method)
at java.lang.ProcessImpl.<init>(ProcessImpl.java:386)
at java.lang.ProcessImpl.start(ProcessImpl.java:137)
at java.lang.ProcessBuilder.start(ProcessBuilder.java:1029)
... 8 more
An error occurred while uploading the sketch
Invalid version found: 1.04
Invalid version found: 1.04Ja, ha Generic STM32F103+ST-Link-re allitom, megy a letoltes....
[ Szerkesztve ]
-
tvamos
nagyúr
válasz Janos250 #3934 üzenetére
Igy probaltam csinalni: [link]
Ezt dumalja nekem forditaskor az Arduino framework:
exec: "/bin/arm-none-eabi-g++": file does not exist
Error compiling for board STM32 Discovery F407.
Meg most meg azt sem talalom, hogy fogom hozzakotni a board-ot, meg hogy kell bootloadert letolteni...A'sszem megvan.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz FireKeeper #3923 üzenetére
Megnéztem én is, CH340G
-
Janos250
őstag
Jó tutorialt sajnos én sem tudok :-(
Mivel van gondod?
Az STM32 arduino alatt a libmaple könyvtárakat használja, azt aplikálták rá. Eléggé áttekinthetetlen, mert az include-ok include-jainak az include-jaiban még további include-okra vannak hivatkozások. :-( Nekem pl. annak idején fél órámba telt, mire megtaláltam, hogy az __io az egyszerüen volatile-ként van definiálva. Így szebb, de ha volatile maradt volna, azonnal tudná mindenki, hogy mi az, így meg bogarászhat.
Igyekeztek a HAL rétegnek az STM által adott verzióját alkalmazni. Így valóban nagyon megkönnyítik azoknak a dolgát, akik a nap 8 (vagy több) órájában ezt programozzák, mert könnyebb megjegyezni, hogy az enable az EN, mint a bitek helyét. Viszont egy magamfajta amatőrnek ez nem sokat segít, mert ugyanúgy meg kell keresnem a manualban a regisztert, és megnézni, hogy melyik bit micsoda. Én pl. amikor a PWM frekit kellett változtatnom, záros határidőn belül megtaláltam a manuálban, hogy melyik regiszter melyik bitjét mire kell állítani. Viszont utána jó időbe tellett, mire megkerestem, hogy ezt a regisztert melyik struct írja le, és utána írtam át. Így persze az esetleges változtatás már természeten könnyebb.
Na, síránkozás után a Te problémád:
Arduino alatt a portolás általában nem okoz gondot, mert ez elég nagyfokú kompatibilitást biztosít. Az AVR-re írt programok - forrásnyelven áttéve - általában jól futnak STM32 alatt is, egyszerűen csak a proci típusát kell átcserélni. Viszont ha közvetlenül nyúlsz a hardverhez, akkor természetesen cserélni kell.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
gyapo11
őstag
válasz FireKeeper #3928 üzenetére
A driver is egy program, ha beleírják a főprogramba, akkor nem kell külön. Persze hozzáférési jogosultságok is fontosak, nem ismerem annyira az androidot, hogy ebben tudjak valamit mondani. Még az is lehet, hogy az app telepítésével egyben föltelepül a driver is.
-
tvamos
nagyúr
Hat... most probalom egy projectben kicserelni az Uno-t STM32-re a meglevo firmware alatt, de nem sikerul. Valaki segitsen mar valami jo tutoriallal! (Nem akarnek most mindent atirni IAR-ban, ez csak home project.)
-
FireKeeper
nagyúr
az se baj ha nem az. csak azért lepődtem meg kicsit, hogy droidon rögtön megy, mert sokaknál win-en kézzel kell telepíteni a drivert hogy menjen. ehhez képest meglepő pozitívum, hogy droidon rögtön megy.
-
skul0
aktív tag
De lehet vezérelni, változik a fordulatszáma is, csak nagyobb feszültség kell neki, hogy meginduljon, addig csak búg a kis szivattyú, de vizet nem szállít, aztán mikor megindul, akkor meg már túl nagy feszültség van rajta (multiméter szerint, sajnos nincs szkópom) és túl nagy a fordulatszám. Mindez egy akksiról, feszültségosztóval gyönyörűen működik alacsonyabb feszültséggel is.
De már úton van a DAC, aztán egy kis erősítővel jó lesz.
-
Janos250
őstag
CH340G van ráírva, az eszközkezelőben CH340-ként (USB\VID_1A86&PID_7523&REV_0254)
jelenik meg.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
Zoja™
őstag
Az CH340-es, szögre ugyanez van nekem is itthon.
-
nagyúr
Holnap tudom csak megmondani. Ha nem az van rajta az miert baj?
-
FireKeeper
nagyúr
a panel bal oldalán a hosszúkás 16 lábú IC lenne, gondolom az lesz, a legtöbb kínai klónon az van. le tudod olvasni mi van ráírva? képen nem látszik sajnos.
ha igen, az király.steam, GOG, uPlay: @petermadach || HotS: PeterMadach#2675 || Xperia 10 VI || Ultrawide & SFF masterrace || Unofficial and unpaid VXE R1 shill
-
nagyúr
-
nagyúr
Beszarok, Nexus5-ről OTG-n keresztül simán lehet fejleszteni az UNO-ra Zseni ez a kütyü, alig várom, hogy megjöjjön hozzá a sok biszembaszom ali-ról.
-
Janos250
őstag
"A frekvencia nem, hogy állandó?"
Nem tudom, aktuális-e még, de leírom, hátha mást is érdekel a PWM frekvencia állítása.
STM32-n nem kell szoftverből megszakítással vezérelni, a hardver elintézi úgy, hogy nem fogyaszt processzor időt, illetve nem befolyásolja, ha valami másik megszakítás közbejön. Ha valakit érdekel részletesebben, a munualokban megtalálja. Itt csak annyi, amit az Arduino alapbeállításai után át kell állítani:uint32_t baseaddress = 0x40000000;
void setup()
{
pinMode(3, PWM);
*((volatile uint32_t *) (baseaddress + 0x28)) = 0 ; //PSC
*((volatile uint32_t *) (baseaddress + 0x2C)) = 719; //ARR
*((volatile uint32_t *) (baseaddress + 0x40)) = 72 ; //CCR4
*((volatile uint32_t *) (baseaddress + 0x20)) = 4096 ; //CCER
// 100 kHz, 10 us, 1 us
// Hz = CLK / (( PSC + 1) * (ARR + 1)
// 72 000 000 / 1 / 720 = 100 000 Hz
// kitöltöttség = CCR4 / (ARR + 1) = 0.1 (10%)
};
void loop()
{
// Ha a kitöltöttséget akarjuk változtatni 0% és 100 % között:
// *((volatile uint32_t *) (baseaddress + 0x40)) = 720 * (szazalek/100) ;
}Ez a képernyőrészlet copy az STM32F103C8T6-ba ("sárga jumperes") készült, elvileg a többi STM32-ben is kéne működni.
[ Szerkesztve ]
-
tibi-d
tag
válasz gyapo11 #3911 üzenetére
Ez a megállapítás "működött ugyan a szivattyú, de sokkal erőtlenebbnek tűnt" erősen szubjektív, és fizikai paraméterekkel nem igazolható megállapítás. Valószínűleg nem a PWM vezérlés az észrevétel oka. Lehetséges, hogy nem a feladat kívánalmainak megfelelő kialakítás, paraméterezés vezethetett a megállapításra. Egy másik megoldás látszólagos sikere elvonta a figyelmet a probléma részletesebb tanulmányozásáról, megoldás kereséséről. (Megkérdem a többieket, hátha tudnak valami okosat mondani.) "Valószínűleg én is a könnyebb utat választottam volna."
Üdv. -
gyapo11
őstag
Akkor ez a motor hyper kényes lehet
Ez volt a hozzászólásban:
működött ugyan a szivattyú, de sokkal erőtlenebbnek tűnt és nem tudta olyan alacsony fordulatszámon szállítani a folyadékot, mint egy kis ebay-es feszültségszabályzóval, mert el sem indult.Ettől még sípolhat, arról nem volt szó, csak a gyengeségről, és hogy van olyan szabályzó, amivel viszont jó.
Ha elkészül valamelyik vezérlési megoldás, akkor lehet, hogy érdemes lesz egy szabályzást is beiktatni, hogy ne a feszültség legyen állandó, hanem a szállított folyadékmennyiség.
-
Janos250
őstag
-
Janos250
őstag
válasz zsolti_20 #3902 üzenetére
Én még nem használtam, ezért csak más tapasztalatom tudom mondani:
Én egyszer egy GSM modullal szívtam sokáig.
Hiába írta rá a kicsi kínai a tápra, hogy 2A, valójában SOKKAL kevesebbet tudott, a modul meg adáskor
IGEN NAGY áramot igényelt. Rátettem egy valóban erős tápra és megoldódott a probléma.
Ezen túl vagy? :
[link]Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
-
zsolti_20
senior tag
Sziasztok! Valaki véletlenül nem ér rá a holnapi napon délután 1 max 2 óra hosszára segíteni beüzemelni két db NRF24L01+ . Már egy hónapja szenvedek vele és se hogy sem akar működni. Próbáltam már újra forrasztani mindent rajta, beraktam egy 22uf-es kondit a vcc és gnd közé az sem segített. Valakinek nincs tapasztalata ezzel kapcsolatban?
-
Janos250
őstag
CH340G az USB konvertere, és az a winben többnyire nincs benne alapból.
Pl. itt van hozzá driver:
https://github.com/HobbyComponents/CH340-Drivers
Van újabb is, én a 11042011, 3.3.2011.11 verziót használom, amit valamikor
a Microsoft oldaláról (úgy emlékszem) töltöttem le, de azóta ott már nincs.Az amerikaiak $ milliókért fejlesztettek golyóstollat űrbéli használatra. Az oroszok ceruzát használnak. Én meg arduinot.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Android játékok topikja
- CASIO órák kedvelők topicja!
- Cybertruck Taipeiben
- OLED TV topic
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eufy X10 Omni - lát, de nem néz
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- Nintendo Switch OLED 19.0.1 Dual-Boot Cfw + 128GB MicroSD + Atmosphere 1.8.0, 3 hó garival!
- XBOX ONE S 1TB, dobozában, gyári tarozékaival és 6 hó garanciával, Bp-i üzletből!
- XBOX ONE X 1TB, makulátlan szép állapotban, 6 hó teljeskörű és 1 év SW garanciával Bp-i üzletből!!
- XBOX Series X, dobozában, gyári tartozékaival, 2025.06.28.-ig gyári garancia!! Bp-i üzletből eladó!
- GIGABYTE Nvidia Geforce GTX 1080 TI Aorus
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest