Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Így néz ki és ekkor startol a Honor 600 Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Mától kapható az EarFun Clip 2
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V70 – a stílus érték?
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
Hobby rádiós topik, téma összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Az UV-K5(8) és az UV-K6 kimenője frekvencia függvényében 4.5-5 Watt között mozog, de a többit én passzolom. Radtel RT-920-ban azt tudom, hogy a TX választható menüből, hogy A vagy B legyen, de a dual watch funkció nekem konkrétan nem rémlik, viszont fentebb Manka76 írta, hogy van, szóval akkor az is van. Antenna témához hozzátenném még a Retevis RHD-771-et, nekem az elég jó értékeket produkált. Persze tudjuk, hogy ezek is olyanok mint a többi kínai cucc, nincs két egyforma belőle.
-
w.miki
veterán
válasz
Manka76
üzenetére
500-1500 m jó lenne.
Hordozhatósága miatt, most egy kisebb SF20-as antennát használok a Quansheng UV-K5-el, ezzel 200-300m-re hallanak is, de 500m-en túl, már nem hall a torony a mozdonyból.
Én hallom őket, de ők engem nem.#7580Intruder2k5_
K5 az hány W valójában?
RT 920-an nem találtam Dual Watch, Main TX menüpontot, ami a K5-ben van, és sokszor hasznos.
RT-920-ashoz holt találtatok FW-t? Az ajánlott 0.15 honnan tölthető le? -
Intruder2k5
MODERÁTOR
Azt hiszem egy nem létező dolgot keresel. Ami nagyobb nyereségű, és még belefér a hordozható kategóriába, az egy jó minőségű és jól hangolt 771-es antenna lehet, de csodát ettől sem szabad várni, ráadásul már ez is jóval nagyobb mint a gyári 701-es antenna. Ha kevés a kraft, vegyél egy erősebb rádiót! A korábban emlegetett Radtel RT-920 névlegesen 10W, gyakorlatilag kb. 8W teljesítményű, és a rádión túl az antennája is nagyobb, talpponttól a csúcsig 21.5cm. Ezzel a két növekménnyel együtt, már nagyobb eséllyel lenne érezhető változás.
-
w.miki
veterán
UHF/VHF antennát tudnátok ajánlani? UV-K5 rádióhoz.
Amivel viszonylag messze elmegy az adás, de azért nem nagy méretű, hordozható marad a rádió, táskába is belefér. Gyárihoz hasonló méretűt, csak nagyobb hatótávval. -
kiki100
lelkes újonc
Egy gyors kérdést szeretnék feltenni. Radtel rt-920. Vannak csatornák, ahol a zöld vétel led világít, scan megáll, jelerősség nem mutat semmit, de nincs adás. Ennek mi az oka?
-
Manka76
senior tag
válasz
Beniii06
üzenetére
Nekem is volt 4D nagyon szerettem pont azok miatt amit kiemeltél, csak már viszketett a tenyerem egy másik miatt azért adtam el. A Baofeng DM-32 volt utánna de a Radtel szolgáltatásaihoz képest nekem gyászos volt így lett helyette egy RT-6D PRO ami a 880G DMR verziója.
-
zolee1988
tag
Nekem is egy hete jött meg a Radtel RT-4D, de csak ma volt időm programozni. A másik rádióm egy Retevis RT3S OpenGD77-tel. Ahhoz képest sokkal fapadosabb a CPS. A kis monokróm kijelző kifejezetten tetszik. Egyelőre csak a hotspot-om és a helyi DMR átjátszót programoztam fel, illetve az analóg átjátszókat, illetve PMR csatornákat és papagájokat még pár airband frekit.
Az OpenGD77 esetén elegendő volt a DMR átjátszókat egyszer felvinni, menet közben tudom váltogatni a TG-ket. Itt annyiszor kell felvenni az adott frekvenciát ahány TG-t akarok használni. Ezeket egy zónába tettem, így kényelmesebb az adott átjátszón váltogatni a TG-ket. -
Beniii06
addikt
Elfelejtettem írni, hogy DMR-en, a TG216-on új kört akarnak szervezni, szerdánként 18:00-kor, azaz 15.-én leghamarabb. Akinek van DMR és hallgatni akarja lesz rá lehetőség.
-
Beniii06
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Szerk: Már értem.
-
Beniii06
addikt
válasz
Bukk900
üzenetére
A CPS-ben sajnos nem találtam ilyen funkciót, az address book-ot megnyitva csak olyan lehetőség volt, hogy kézzel beírni a CSV formátumba az ablakba, 2 gomb volt összesen:
-"Import CSV" be lehetett importálni kész CSV-t
-"Writing", vagyis rádóba írás.
A gyári listát nem tudtam kiolvasni és elmenteni sajnos, nem tudta a CPS. A radioid oldaláról töltöttem le egy frisset, ami tartalmazza az összes DMR ID-t, hívójelet, országot, várost, régiót esetleg, aki megadta regisztrációkor.
A teljes lista valami ~16 MB körül van, ezt én betöltöttem simán a programba, szerencsére kompatibilis volt a CSV tartalma a rádióval, sorrend, oszlopok nevei egyeztek a radioid oldalán lévő "Generator" menüpontban(belépbe látható a menüpont) rá lehet keresni rádió típusokra és onnan lehet lesni, elvileg generálna is az oldal neked kész CSV-t, csak előfizetés kell hozzá, nekem az nincs, hanem tovább kerestem az oldalon és találtam teljes listát, amit magamnak alakítottam át a minta formátumnak megfelelően:
Radtel-RT 4D formátum, ami működik nekem:
RADIO_ID,CALLSIGN,FIRST_NAME,LAST_NAME,CITY,STATE,COUNTRY
Megnéztem a link nyilvános, így gondolom szabadon megosztható: [link]
Naponta egyszer frissítik, így az újonnan regisztráltak is bekerülnek a listába, folyamatosan bővül elvileg.
Itt található a radioid-n regisztáltak adatai a users.csv-ben. A poén, hogy pont olyan formátum van amilyenben nekem kellett így az átalakítással nem kellett nagyon foglalkozni, de ha szerkeszteni kell az Excelt el kell felejteni, LibreOffice a jó program CSV-hez, ott rendesen oszlopokba megjeleníti és az elmentett formátumot is kezeli a CPS probléma nélkül.
Ezt a users.csv-t kíváncsiságból betöltöttem a programba, nem fagyott ki és elindítottam az írást a rádióra. Azt gondoltam hogy táglásítom a rádiót, tele írja a memóriát vagy ilyesmi és kipurcan, de nem, becsületesen végigírta a ~15 MB körül 10-15 percig, majd kiírt egy hibát, hogy megtelt a memória.
Azt gondoltam ment a kukába az egész, de nem, szinte az egészet ráírta csak az utolsó 3-4 ország maradt ki Paraguay, Chile ilyesmi, valószínűleg oda nem fogok beszélni mostanában( vagy ha igen, akkor majd csinálok helyet neki a memóriában), így annyira nem bántam, de a lényeg hogy felment a lista, az összes magyar ID benne van és a többi is. De persze elég lett volna a CSV-ből kiszedni az összes magyart, a többit törölni a file-ból és csak a magyarokat betölteni, de túl kíváncsi voltam, hogy kezeli az összes sort, azt is kockáztatva hogy kipurcan a rádió, szerencsére bírta/bírja azóta is.
Az egyedüli probléma, hogy a letöltött CSV az tartalmaz magyar ékezeteket is pl város neve(UTF), a rádió ezt nem kezeli le, így pl a hajdúböszörmény ékezeteit furán jelenítette meg vagy kihagyta azokat a betűket, egyelőre örülök, hogy működik, majd később kiveszem az ékezetes betűket a CSV-ből ha zavarna nagyon. -
Beniii06
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ahogy írtad is korábban, a te felhasználási szokásaidhoz, hallgatózás tényleg nem éri meg a külön rádió cipelése vagy meglévő bevált lecserélése, pl nagyobb, színes 920-as kijelzőhöz képest eléggé uv-5-r-nek érződött pár napig a használata amíg meg nem szoktam.
Aláírásból látom, eladó a 920-ad, mi lesz helyette?
Szerintem feltöltik a komplett DMR ID listát rá előre, mert az 1 éves Youtube videóban is meglepődve mondta/mutatta a dobozból kicsomagolt rádión az ember, hogy a helyi átjátszót felprogramozva mutatta egyből az angol amatőrök adatait.
Szerk: Én sem tervezek nagyon DMR-ezni, szerencsére van helyben élet PMR-en + rep sáv hallgatás, adásra majd ha lesz időm és kedvem, akkor jobban ki fogom használni a DMR részt, egyelőre a tanulás és a DMR amatőrök hallgatása, esetleg plusz még ha sikerül a helyi tömegközlekedést hallgatni az motivált.
-
Beniii06
addikt
válasz
Beniii06
üzenetére
Először elég volt megszokni a saját CPS-t, használtam már korábban másik Radtel klón rádiónál és a 950-nél is, így ismerős volt, de a DMR rész teljesen új volt.
A felprogramozásához előbb szükséges megérteni a DMR működését, ez ment is, a Tier I olyan mint az analóg frekvencia osztással működik, a Tier 2 ami érdekesebb és használatos, az már időosztásos, két részre osztott, egy frekvencián van slot 1 és slot 2, ezt a programozáskor is meg kell adni + van "dual-slot" funkció is benne, ezt lentebb kifejtem.
Utána jön a color code, ami ctcs kódnak felel meg 0-15 között, hasonlóan itt is csak akkor "nyit a "zajzár" ha egyeznek a beállítások mindkét oldalt a beszélők között.
Ami kicsit bonyolultabb a korábban említett Talkgroupok, itt is lehet szelektálni hogy kivel akar beszélni az ember vagy én kit szeretnék hallani. Itt alapból van a rádióban egy "All Call" nevű rész, amivel szerintem alapból nyit minden bejövő hívásra az analóghoz hasonlóan, de hozzá kellhet adni még 2-3 Talkgroupot, pl 216-os ID-val országos csoport vagy Local 9, stb. (ezeknek az összekötött átjátszók miatt van jelentősége)
Hallgatózásra teljesen jó a Promiscuous mód(hasznos hogy pár firmware verzióval előbb bekerült a rádióba a funkció), ezzel figyelmen kívül hagyja a rádió a Talkgroupokat és a Color Code-ot, így akkor is hallunk, amikor nincs talkgroup vagy color code beállítva, érdemes bekapcsolva tartani.
Elvileg kell a rádió működéséhez DMR ID is, ezt a radioid.net-en kell igényelni érvényes hívójellel rendelkezőknek, de mint mondtam alapból a rádió 1-es ID-vel érkezik a gyári programozásban, így vételben működnie kell azzal is, adáshoz már viszont engedély és egyedi DMR ID szükséges.
A tanulási folyamat úgy nézett ki, hogy a rádió megérkezése után csak a CPS-el ismerkedtem, közben igényeltem DMR ID-t(meglepően gyorsan, pár óra alatt jóváhagyták a kérelmet), majd CSV varázslással sikerült a másik rádió CHIRP/CPS-el exportált analóg frekvencia listát átvinni a DMR rádióba és pár nappal később kezdtem neki a DMR részt beállítani, sajnos sok minden a CPS-ben kevésbé egyértelmű, pl oké felprogramozza az ember hallgatásra, az működik is, de mi van ha PMR-re is szeretném használni?
Itt akadtam el kicsit, ugyanis nem világos mennyire programoztam fel jól PMR-re. Ott elvileg Tier 1 van, ugyanakkor ezt a rádióban nem lehet megadni külön, hanem csak hogy Timeslot 1 vagy 2-t használjon, ebből gondolom, hogy rossz lehet a programozás vagy a rádió csak Tier2-t tud, nem tudom adással lehetne kideríteni, csak helyben nincs semmi forgalom digitális PMR-en. ColorCode 1 és TG99 beállítva leírás alapján, de hallgatózáshoz a Promiscuous módot is bekapcsoltam, hogy biztosan halljam ha van valami forgalom, ahogy itt is írtátok, DMR-en helyben nagyon kevés a forgalom, az átjátszón azért hallottam, csak ezért nem éri meg beszerezni, mert az analóghoz hasonló építkezés, PMR forgalom, PMR papagájok nem vannak.A DMR részéhez hozzátartozik a hotspot(saját átjátszó), átjátszók összeköttetése országos szinten, ezek maximum az országos átjátszó hálózatig érdekelnek, mivel helyben nem hallottam még digitális forgalmazást nagyon, de az átjáétszón volt pl ma is érdekes beszélgetés hotspot, QTH, antennákkal kapcsolatban. Volt összeköttetés Darány, Székesfehérvár, Simontornya, Hajdúböszörmény között, ezekből a csak az egyiket hallottam volna csak pl analógon, így itt látom előnyét az átjátszók összekötésének, mert olyat is hallok távolság alapján, akit amúgy nem.
A hotspot téma más kérdés, az egyelőre soknak tűnik, hogy 2 méterre rádiózzon az ember, de ennek is meg lehet a kényelme, nekem ez már inkább Voip, ahogy itt is írták páran a topikban. Egyelőre a DMR résszel ismerkedem még, a PMR rész beállítása még nem tiszta teljesen, de az jó dolog, hogy az átjátszót sikerült elsőre jól beállítani és hallgatni.
Összegezve a rádió ennyiért megéri szerintem akár csak analóg+repsávra is, ha valaki megelégszik az egyszerűbb kijelzővel, mondjuk egy 920/950-hez képest. Tanulni jó, hallgatni inkább amatőr átjátszókat lehet + elvileg a helyi tömegközlekedés is DMR-t használ csak a frekvenciát kellene megtudni hallgatni, timeslot-ok már megvannak.
Így aki analógon PMR, egyéb dolgokat hallgat annak mondjuk egy 920 mellé nem igazán érdemes beszerezni egy ilyen rádiót is. A programozás és tanulás ellenére olcsó belépő DMR rádiónak szerintem jó rádió.
TypeC-vel lehet tölteni, szabvány kenwood csatija van, így meglévő kábel jó hozzá programozni, oldalán 2 db + mind a 10 számozott gomb programozható egyedileg, ami kell is a sok DMR opció miatt. A kiírással ellentétben tud 18-520 Mhz között venni/adni, így CB sávot is tud, ha ez valakinek szempont, adásra viszont nem használnám, mert szinte biztosan kevés a teljesítménye és nem kíván felharmonikusokat/zavart csinál, de nem is azért szereztem be, hanem az ára és a DMR miatt.
Part 2 -
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
Beniii06
üzenetére
Én egyelőre nem erőltetem a digitális rádiózást, de valakinek biztos segítség lesz majd ez a poszt, szóval a nevükben köszönjük!
A kiírt adatokról azt gondolom, hogy inkább a másik fél rádiója küldi az adással együtt, és nem pedig Kínában programozták fel előre az itthoni amatőrök listáját.
-
Beniii06
addikt
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Mostanában jutott időm foglalkozni ilyesmivel és mivel úgy láttam Alin nem vesztegetik sokért ezt a rádiót, kb 920 árában megy extra antennával(NA-771 radtel klón) beszereztem egyet kíváncsiságból, írok róla egy rövid
beszámolót. (Linket nem tudom szabad-e írni, ezért csak annyit írok Alin van "official radtel store", első keresésre könnyen megtalálható).Helyben PMR-en is sokat beszéltek róla, gondoltam első DMR rádiónak jó lesz, tanulási célból és hogy tudjak hallgatni DMR forgalmat is ennyit megér. Az áron és az ajánlásokon kívül azt is jó dolognak tartottam, hogy 1-2 éve már piacon van ez a modell, rengeteg online leírás, videó található meg róla + itt is olvasni lehetett hasznos információkat.
Előnynek mondanám, hogy kicsi rádió, kb ilyen baofeng uv-5r méret, így könnyen hordozható mondjuk egy 950-hez képest, viszont a méretéhez képest tudásra(két sáv analóg + DMR + repsáv) és akkumulátor kapacitásra(3500 mAh) nagyon jó.
A repsáv vétel érthető, jó és szinte egyforma a 950-hez képest(ami kb kétszer drágább rádió, PRO), ilyen téren nem tapasztaltam eltérést. Tud spektrumot nézni, hasonlóan a quansheng egzumer fw-hez, csak ez itt alapból benne van, nem kell fw-t cserélgetni. Ennyi pénzért korrekt rádió akár annak is, aki uv5r/uvk8 szerű egyszerűbb kezelést szeretne vagy számít a hordozhatóság.
Hátránynak a szokásos DMR dolgokat mondanám, bonyolultabb a működése, nincs rá custom fw, analóghoz képest pár óra utána olvasást/tanulást/programozást igényel a helyes beállítása, főleg hogy a meglévő analóg rádiós csatorna listát nem lehet egyben áthozni.CHIRP nem használható csak a gyári program, de ott szerencsére lehet csv-be import/exportálni dolgokat és úgy szerkeszteni sokkal könnyebb a csatorna listát, mint a saját CPS-ében.
Kicsi és nem színes a kijelző, de biztosan ez is hozzájárul a jobb akkuidőhöz vételben, kevesebbet fogyaszt. A kijelző megvilágítása nagyon erős, természetesen állítható a fényerő és a kontraszt is, arra értem hogy kültéren is jól látható marad.
Hátrány még, hogy sajnos elég gyakran változtatják a CPS és maga a rádió firmware-t is, igaz inkább előnyére, pl nemrég került be a "Promiscuous" mode, viszont sok olyan dolog van például, hogy a rádión belül az almenü átkerül máshova, átneveződik adott funkció vagy CPS felülete is változik és már más a neve adott dolgoknak. Videókban lehet látni amik 1 évesek, hogy teljesen más a felület a rádióban és a CPS-ben is, más a neve adott menüpontoknak vagy beállításoknak, ezért a videók kevésbé hasznosak, nem lehet egy az egyben lemásolni segítségnek az ott látottakat. Pl 1 évvel ezelőtti firmware-ben még úgy érkezett gyárilag a rádió, hogy nem volt "RX Talkgroup" beállítva, ezért nem nyitott a zajzár és kellett hozzá előtt CPS programozás, addig szerencsére már én úgy kaptam a legfrisebb firmware-el, amiben ez már gyárilag benne van és a "Promiscuous" mode is, így elméletileg csak a rádiót használva lehet csak hallgatásra felprogramozni.
Ami meglepő volt, hogy úgy érkezett a rádió, hogy az address book ki volt töltve és ahogy tapasztaltam külön memóriában van a rádióban a csatorna, rádió egyéb beállításaitól és érdekes volt látni analóghoz képest, hogy miután felporgramoztam a helyi DMR átjátszó vételére kiírta az éppen beszélő DMR ID-ját, hívójelét, operátor nevét röviden(keresztnév) és a települést. Úgy tűnik gyárilag úgy küldik ki, hogy valahonnan(radioid) leszednek egy nmhh oldalán lévő hívójelkönyv szerű csv-t és betöltik a rádióba, mert én biztosan nem programoztam rá és tudta a magyar beszélők adatait pontosan, egyeztek a megjelenített hívójelek a szóban elhangzó amatőrökével.
Part1 -
kiki100
lelkes újonc
Lenne pár kérdésem Radtel 920-al beállításokkal kapcsolatban.
1.Exit gombot hosszan nyomva bejön egy felület SCANQT meg STOP van rajta. Erről tudtok valamit mondani, hogy mi ez?
2.CPS progiban hiába állítom PF2, PF3 gomb funkciókat zagyva, rádió menüjéből jó, CHIRP jól olvassa ki. Használjátok CPS-t vagy felejtsem el teljesen, maradjak CHIRP-nél?
3.CHIRP-ben találtam egy beállítást
RADIO OPERATING MODE: (Default – GPRS – PMR – (144-146, 430-440) – Super – Factory – unknow mode 2). Erről tudtok mondani valamit?
4.CHIRP-ben a Bank programtáblát használjátok? -
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Az első csájniz rádióm a 920, de ennél ez a Pc-rádió kapcsolódás még így is egyszerűbb, mint az FT70-nél.
@kiki100 kezdő vagyok én is, és maradok is...
-
Lassan kell egy 920 összefoglaló, mert ezt az update mód nekem se jutott volna eszembe...
Tiszta szerencse, hogy tavaszi szünet van, mert nincs időm bekapcsolni a rádiót!
Legalább nem jut eszembe, hogy nem az igazi fw van fent, meg, hogy még kábelem sincs...
-
kiki100
lelkes újonc
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nagyon köszönöm a segítséget, már fel is ment rá 0.15. Azt olvastam, hogy ebben maradtatok, hogy ez a legjobb, jól olvastam? Néztem, hogy van már 0.18-is. Ilyen mikor csak neki ugrik az ember és nem tudja mit csinál. Megjegyzés: Én először csak az alsó kettő nyomtam és arra is belépet, de kipróbáltam, hogy mind hármat nyomva is belép.
-
kiki100
lelkes újonc
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Na most újat mondtál: update mód erről nem hallottam. Akkor lehet ez a baj?
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
kiki100
üzenetére
Persze, hogy zárt, ezért nincs rá 3rd party firmware, de a saját gyárija cserélhető.
TA-s kábellel nem ment nekem a firmware csere, csak a CHIRP programozás. ITT találsz hozzá teszt programot a zip file-ban,
PL23XX_checkChipVersion_v1020.exe
néven. -
kiki100
lelkes újonc
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Eladóval beszéltem azt mondja zárt a firmware. De bízom benned, remény sugár jelent meg az égen. Tudnál linket küldeni kábelhez, amit vettem ez sem régen vettem kb fél éve - igaz ezt is ali-ról. Ezt azért még kipróbálnám.
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
kiki100
üzenetére
Annak mennie kell. Eddig kb. 5 Radtel RT920 volt a kezemben, mindegyiket lehetett frissíteni, és a weboldalon sincs jelölve, hogy a letölthető firmware-ek milyen hardver verzióra vannak. De most megnéztem azt a rádiót amit én használok tavaly nyár óta, ez szintén V01T32, jelenleg 0.15-ös fw-n, de volt rajta 0.14, 0.16 és 0.17 is, szóval oda-vissza cserélhető rajta a szoftver.
szerk.:
Régebben még a Quansheng rádióval szívtam hasonlóval, hogy CHIRP-el programozni tudtam, viszont firmware-t cserélni nem tudtam rajta. Mint utólag kiderült, régi volt a kábelem, nem jó fajta chip volt benne. Vettem újat, azóta hibátlan. -
kiki100
lelkes újonc
válasz
Beniii06
üzenetére
Teljesen bemegy a csatlakozó. Com port beállítva, driver fel van rakva (uv-5r-t is ezzel a kábellel programoztam, ott van eszközkezelőben a ch340. Teljesen kicsomagoltam a zipet. Menüben áttudok írni dolgokat szoftveren keresztül illetve a frekvenciákat is módosítja. Amit észrevettem, hogy a Zóna neveket nem írja át.
-
Beniii06
addikt
válasz
kiki100
üzenetére
Több probléma is lehet. Elég a legfrissebbet próbálni csak.
A programozó kábel végét teljesen rádugtad a rádióra? Van amikor kilóg 1mm-re és úgy nem működik, úgy tűnik mintha csatlakoztatva lenne a rádióhoz rendesen, közben nem.Jó COM port van kiválasztva? Eszközkezelőben tudod megnézni. Általában a nem COM1 szokott lenni, hanem pl COM4.
Kitömörítetted teljesen a letöltött csomag tartalmát, nem csak ideglenesen nyitottad meg az .exe-t?
Fel van rakva a programozó kábelhez a driver? Ez akkor kell ha az eszközkezelőben nem látod az USB-s programozót, CH340 vagy USB ilyesmit kell látnod a COM port listát lenyitva. -
kiki100
lelkes újonc
Megérkezet Aliról a Radtel-920. HARDWARE V01T32, FIRMWARE 0.14.
Sajnos nem megy rá egyik frissítés sem.
Van ötletetek vagy engedjem el. Ai nem sok jóval kecsegtetett. Azt mondja, hogy ID alapján első generációs. -
w.miki
veterán
K5 V3-ra van másik FW:
Based on the latest armel F4HWN firmware version 5.2, this development adds a Motorola R7-like interface and is compatible with Quansheng UVK1, the new Quansheng UVK5, and the new Quansheng UVK6.
EthanYan6/BD1AHN-UVK1-UVK5K6-V3
Próbálta valaki? -
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
tevekex
üzenetére
Szia!
Én még nem találkoztam vele itt a topikban. Van konkrét oka, hogy ezzel szemezel? Hasonló árban mennek a Radtel RT-920-ak is, és az már bevált modell, kb. ugyanezzel a tudással.
-
tevekex
csendes tag
Sziasztok!
Használja valaki ezt a rádiót? Vélemény?
KSUN HF123D
https://www.aliexpress.com/item/1005009825473107.html -
Kicsirics77
Topikgazda
[link] ha esetleg érdekel valakit pws a hungaromettől.
-
cigam
titán
Mindig csodáltam a Morse kód ismerőit. Párszor én is megpróbáltam megtanulni (nem sikerült), de ma szembejött ez. Nem vitt közelebb, de érdekes.
-
w.miki
veterán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Minél jobb adás, és vétel beállításához milyen opciókat ajánlott még bekapcsolnom F4HWN fwn?
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Elméletileg igen, de azért csodát ne várj tőle. Így hirtelen nem vagyok biztos benne, hogy ez a Low és a High mit jelentenek számokban, de ha mondjuk 1 és 5W, akkor nagyjából dupla hatótávolsággal számolhatsz. Főleg, hogy az a névleges 5W inkább 3,5 - 4W szokott lenni a valóságban.
-
w.miki
veterán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Igen. Azt betöltöttem mint module-t.
Esetleg az lehet gond, hogy a csatorna mentés, még a régi, armel 2.8.1 fw-n volt, és csak most frissítettem 4.3-s FW-re, és azt szeretném átalakítani, és feltölteni, de nem engedi.
Read Only a hibaüzenet. Lehet ez zavarta össze a rendszert.Amúgy... a Power opció a kimenő adás teljesítményét módosítja.
Ha Low-ról átteszem High-ra, akkor jobban fognak hallani? -
Intruder2k5
MODERÁTOR
Próbáltad az fw-hez mellékelt CHIRP "extenzsönnel"?
-
Kicsirics77
Topikgazda
Nem jobb annyival, ennyiért csinálok neked kábelt, ami uhh csatival van szerelve, és csak kuplung kell hozzá.
Alapvetően a gond itt a csatlakozókkal van meg a kuplungokkal, ezek mind veszteségként jelennek meg, én úgy veszek rádiót alapvetően, hogy milyen antenna csatlakozás van rajta, most itt mobil és asztali rádióra gondolok. -
cigam
titán
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Most kipróbáltam 3m-es aliexpress kábellel. 2.2 ohmot mértem a melegpontok között. És ezt érezni is. Ugye közvetlenül a rádióba S7-et mutat az átjátszó, ezzel a kábellel S5-re csökken a jelerősség.

Anico-nál ~5k lenne.
+ a futár is legalább +1.5k.
Tényleg annyival jobb lenne? Esetleg máshol is van (olcsóbban)? -
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
doberman
üzenetére
Jaaa, nem ez a probléma... CHIRP-ben kijelölöm a repsáv csatornákat egyben, majd CTRL+X aztán az új programhelyen CTRL+V, így beilleszti onnan az egészet, nem kell átszámozgatni sem. Csak jelezni akartam, hogy összekeverték.
Amúgy persze, van több mentésem is, most is azzal kezdtem a tesztelgetést, hogy mentettem a jelenlegi állapotot, amit a végén vissza is töltöttem újra, a 0.15-ös fw-re.
-
doberman
senior tag
válasz
Intruder2k5
üzenetére
..ha van mentésed a csatorna beállításról az 0.15 fw alól akkor sztem 1xű az új fw-hez igazítani:
a csv sor első pozíciója a memoria szám, ha azt át írod az új bank kiosztása szerinti-re akkor "helyre áll" a megszokott rend - elméletileg...
a 0.17-ben jött az újítás:
2、Change the number of zones to 10 and the number of channels to 99
(Note: This may cause confusion in the existing zone layout. Please use the latest version of CPS to reconfigure the zones).tehát a 65- től át kell számozni mindet...

-
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Feltettem ezt a 0.18-as fw-t kipróbálni, de nekem ez is zűrös...
Ha jól láttam a bankokat átszabták (persze lehet nem ebben az fw-ben, de ugye én a korábbi kettőt sem használtam tartósan csak röviden teszteltem, így ebben a 0.15-höz tudok csak viszonyítani), mert most a 99-es programhelyig tart az első bank, így jelenlegi elrendezésben, ahol nálam már a 65-ös programhelytől repsáv csatornák voltak nekem mentve, összevissza keveredett minden. Ráadásul a CHIRP erről nem vesz tudomást, ha ott megnézem a bankok elosztását, még a 64 memóriahelyes rendszer látszik, de a rádióban léptetéskor, és scanneléskor keveredés van.
A 0.16-ban felbukkant megjelenítési hiba szerintem javítva lett, azzal nem találkoztam, illetve a 0.17-ben tapasztalt jelenséget sem láttam, miszerint az egyik VFO-t nem tudtam frekvencia módba állítani.
Aztán apróság, de engem zavar pl., hogy ha repsávon rányomok a TX-re, akkor a 0.15-ös fw-nél ilyen szaggatott hangot hallat, mint a telefon foglalt jelzése, itt meg átugrik a másik VFO-ra, és ott kezd el adni. De ha véletlenül ott is a repsávra van épp hangolva, akkor csak annyi látszik, hogy próbál átugrani oda egy villanás erejéig, aztán visszaugrik az eredetileg használt VFO-ra. Persze adásra nem kapcsolt továbbra sem, ami rendben is van, de ez az ide oda ugrálás szerintem hülye megoldás, sokkal kulturáltabb ahogy a 0.15-ben meg van ez valósítva.
Ami plusz funkciót adnak az újabb fw-k, talán csak a single mód, az engem egyáltalán nem érdekel, szóval továbbra is hiányérzet nélkül használom a 0.15-öst.

-
w.miki
veterán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Ez a rádió tud gyári fw-vel Dual Watch-ot, Dual RX, Main TX módot, mind az UV K5 armel FW-vel?
-
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
Nekem jelenleg csak egy darab Radtel RT-920 van.

Ja igen, amúgy van új firmware az említett rádióhoz:
Radtel RT-920 Upgrading firmware V0.18 260310V.0.18:
1、Add 10 kHz and 100 kHz tuning steps to the AM mode of the radio.
2、Expand the spectrum points to 1280 points. -
cigam
titán
válasz
Intruder2k5
üzenetére
Nagyon köszönöm, hogy gondoltál rám!

Lehet ez egy égi jel, hogy ne vegyek több rádiót?!
-
Hauptmann
veterán
Van valakinek friss chirpbe importálható 2 m/70 cm átjátszólistája?
-
cigam
titán
válasz
Hauptmann
üzenetére
Azért ezek elég masszívak, belül egy fém öntvényre van felfogatva, nem a NYÁK-on a forrasztást feszíti. Van ablakhoz való lapos toldóm is, csak még a külső rögzítést nem találtam ki. Lehet felülről egy damilon fog függeni, csak akkor meg az ablakot karistolja majd az ellensúly vége, és a redőnyt se tudom le/fel húzni.
-
Intruder2k5
MODERÁTOR
válasz
Kicsirics77
üzenetére
Ez esetben valószínűleg még jobban is járna, ha megoldható lenne valami kis konzol felszerelése a külső falra, és csak a kábelt behozni a rádióhoz. Szerintem több lenne a nyereség a külső elhelyezés miatt, mint a veszteség a kábel okán. Persze, hogy ez megvalósítható-e azt csak cigam tudja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Beperelte a Motorola a fél közösségi médiát
- E-book olvasók
- Yettel topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- Belehúz a kapacitásbővítésbe a TSMC
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mikrotik routerek
- EAFC 26
- További aktív témák...
- Xiaomi 15T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gaming PC! Ryzen 5700X / RTX 3070 / B550 / 32GB 2666Mhz / 512GB NVMe / 850w Gold! BeszámítOK
- MEDION ERAZER Cooling Kit V2 Vízhűtés - MD 62737 Beast 16 X1, 18 X1 gamer laptopokhoz
- Samsung Galaxy S24 Plus - Titanium Black - 12/256GB - Megkímélt, szép állapotban.
- Lenovo A485 Ryzen 5 pro 2500U, 8GB RAM, 256GB SSD, jó akku, számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Tudtomal 5w
Azt gondoltam ment a kukába az egész, de nem, szinte az egészet ráírta csak az utolsó 3-4 ország maradt ki Paraguay, Chile ilyesmi, valószínűleg oda nem fogok beszélni mostanában( vagy ha igen, akkor majd csinálok helyet neki a memóriában), így annyira nem bántam, de a lényeg hogy felment a lista, az összes magyar ID benne van és a többi is. De persze elég lett volna a CSV-ből kiszedni az összes magyart, a többit törölni a file-ból és csak a magyarokat betölteni, de túl kíváncsi voltam, hogy kezeli az összes sort, azt is kockáztatva hogy kipurcan a rádió, szerencsére bírta/bírja azóta is.
Így aki analógon PMR, egyéb dolgokat hallgat annak mondjuk egy 920 mellé nem igazán érdemes beszerezni egy ilyen rádiót is. A programozás és tanulás ellenére olcsó belépő DMR rádiónak szerintem jó rádió.