- iPhone topik
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Milyen GPS-t vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- LTE frekvenciák
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Beárazták az projektoros Ulefone-t
- Hónap végén érkezik a Xiaomi Band 10, ára is van
- Netfone
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #1699 üzenetére
Az egyes pinek PWM frekije eltérő [link] , de persze lehet módosítani. Ha biztos nem akarsz villogást akkor mindenképp szűrd meg.
A fokozatállitás eléggé függ LED-től is, hogy pl. az adott széria milyenre sikerült. Ezt próbálgatásos alapon tudod belőni. Tranyó bázisát az arduino kimenete is lehúzza rendesen földre.
Az EEPROM meg elvileg 100000 írási ciklust bír, szóval egy darabig tuti nem fog tönkre menni.
-
gyapo11
őstag
Csinálok egy szabályozható fényforrást, javaslatokat várok.
12 V-os dugasztáp, erre egy lm2596-os 5 V-os tápmodul. Az 5 V-ról megy az arduino, a 12-ről meg a 3 fehér led sorbakötve egy ellenállással. Az arduino egyik pwm kimenete egy 1 kOhmon keresztül hajt egy npn tranyót, ami a ledeket kapcsolgatja. A fényerőt egy mikrokapcsolóval akarom állítgatni, nyomvatartás közben lépkedne vagy föl vagy le.
Kérdések:
- kell-e az lm2596-os táp után még szűrni?
- mekkora frekivel megy a pwm? Pro minivel tervezem, 16 MHz-es atmega328 chipes. Kell-e szűrni hogy ne lássak villogást?
- milyen lépcsők legyenek a fényerőben? 0-255 ugye a pwm fokozatai, biztos nem egyenletesen kell elosztani az egyenletes fényerőnövekedéshez. Logaritmikus? Pl. 1-2-4-8-16-32-64-128-255? Ez 9 lépcső, pont elég.
- le kell-e húznom a tranyó bázisát a földre, vagy az arduino is le tudja zárni rendesen az L szintjével?
- ha eltárolom az aktuális beállított fényerőt az eepromban minden beállítás után, meddig bírja az írást? Nem csoffad-e le mondjuk pár hónap múlva? -
erer1000
őstag
egy analóg óra van tervben, és stepper motort ebay-on keresgélve ezt találtam
http://www.ebay.com/itm/181266971629?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AITez ellég lenne ahhoz hogymegforgassa a fogaskerekeket és a mutatót?
fogaskerekek 1:15 áttétet végeznének el, hogy a steppernek 1/4 fordulata a mutatót pont 1/60 fordulatát eredményezze
(80:16 és a 16os fogaskerék rúdjára rakott 30as ami 10essel van kapcsolatban)
(erőkar törvényből érzem hogy az sem mindegy a mutató milyen hosszú, de 4cm lenne, tehát nem nagy )
szóval elég lenne az arduino által biztosított nem túl nagy áram a steppernek ehhez?
másik meg amin gondolkodok hogy táp.
http://www.ebay.com/itm/9V-1A-Power-Supply-Adapter-5-5x2-1mm-Input-100V-240V-For-Arduino-Gayly-/390923223681?var=&hash=item5b04d70281
9V 1A
az az 1 amper nem lenne sok neki?igazából ennyi lenne
egy asztali analóg óra a végcél
házát azután kezdem hogy minden megérkezik
azaz a fentebb linkelt eszközök
-
gyapo11
őstag
válasz
PumpkinSeed #1694 üzenetére
Szerintem ez így túl általános, hogy érkeznek a bitek. Ha föltételezzük, hogy 0-5 V a feszültség, akkor is hiányoznak az idők, sebesség, start-stop bitek vannak-e, van-e valamilyen kódolás, milyen a protokoll stb.
-
gyapo11
őstag
válasz
PumpkinSeed #1692 üzenetére
Ha a beolvasás módja a kérdés, az sokféleképpen lehetséges. Pl. valamelyik szintváltást figyelni, és akkor beolvasni, de lehet másik pinnel vezérelni vagy szinkronizálni a beolvasást. A tárolásra elég egy byte, ha bit0..bit6 a beolvasott bitek, akkor az eredmény bit0*1+bit1*2+bit2*4+bit3*8+bit4*16+bit5*32+bit6*64. Ez a beolvasott bináris szám decimális megfelelőjét adja, ezt kell betenni egy byteba, ha több beolvasás is lesz, akkor byte tömbbe.
-
PumpkinSeed
addikt
Olyat szeretnék, hogy egy pin-en hét input érkezik be pl 0101011 és ezt szeretném tárolni egy tömbben, ez hogyan kivitelezhető? Értem ezalatt, hogy a pin beolvassa azt. Köszönöm előre is a segítséget.
-
maestro87
őstag
-
Gergosz2
veterán
válasz
maestro87 #1685 üzenetére
van Arduinos driver is, de tipikusan akkor szokott ilyen hibákat dobni a fordító amikor ez valamiért nem megy. Elvileg az Arduino mappában is van egy Drivers mappa és onnan is telepítheted.
Másik ggyakori dolog ebben az esetben, hogy nincs bootloader a MCU-don. Ha kínából vetted akkor erre meg van az esély. Ilyenkor értelemszerűen bele kell égetni, amire több megoldás is van: [link], vagy TinyISP meg stb.
-
maestro87
őstag
válasz
Gergosz2 #1684 üzenetére
Milyen drivert? Én csak annyit csináltam ami a fentebb linkelt videóban volt. Első csatlakozáskor a windows automatikusan beállította az eszközt és az eszközkezelőben ott szerepel a board is. Ez az első arduinózásom, szóval nem tudom, hogy kell elindulni.
Másik USB portról is hiba...
Egyébként most az általad ajánlott könyvtárral próbálkozom. -
maestro87
őstag
válasz
maestro87 #1682 üzenetére
Arduino: 1.6.5 (Windows 8.1), Board: "Arduino Uno"
Sketch uses 30 538 bytes (94%) of program storage space. Maximum is 32 256 bytes.
Global variables use 386 bytes (18%) of dynamic memory, leaving 1 662 bytes for local variables. Maximum is 2 048 bytes.
avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding
avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 4 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 5 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 6 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 7 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 8 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 9 of 10: not in sync: resp=0x71
avrdude: stk500_getsync() attempt 10 of 10: not in sync: resp=0x71
Hiba a feltöltés során. A hiba elhárítása a http://www.arduino.cc/en/Guide/ oldalon a Troubleshooting#upload alatt került leírásra.
This report would have more information with
"Show verbose output during compilation"
enabled in File > Preferences.Nem ismeri ezeket a parancsokat, vagy mi? Narancssárga led folyamatosan villog, az mit jelent?
-
Gergosz2
veterán
válasz
maestro87 #1679 üzenetére
Szia!
Nekem van egy hasonló MCUfriend-es darabom, de úgy, mint egy komplett érintőképernyő a mai napig nem sikerült beüzemelnem. Maga kijelző része rendesen működik pl. az Adafruit-os TFT library-val, meg találtam egy külön library-t amivel sikerült életet lehelnem az érintő funkcióba is. De a kettőt egyszerre működésre bírni még nem sikerült.
Szóval én azt mondom ha teheted inkább ne vedd ezt meg, vagy ha igen akkor pl csak kijelzőnek tökéletes lesz. Arduino.cc-n is van egy fórumtéma ahol ezt a kijelzőt boncolgatják, de ott sem igazán sikerült az egészet működésre bírni. Gondolkoztam rajta, hogy a két library-ból valami használhatót összerakok csak eddig nem vett rá a lélek.Amit ajánlani tudok az az UTFT library. Ezzel lehet a legkönnyebben dolgozni szerintem. Van hozzá UTOUCH library is de ezzel a példánnyal nem lehet működésre bírni. Helyette inkább ilyet vegyél: [link] . Ez tökéletesen megy fent említett két library-val és gyorsan is lehet vele dolgozni. Több ilyet is felhasználtam már különböző applikációkba.
A linket csak a típus miatt tettem be, szokott lenni ez 3k-ért is.(#1680) bacus
Mit hova? kérdést egyszerűen le lehet rendezni mert ennek olyan a kialakítása, hogy csak bele kell dugni az UNO kártyába.
-
bacus
őstag
válasz
maestro87 #1679 üzenetére
Ezt próbáltad? A banggod oldalon van a link..
Le kell töltened, ki kell csomagolni, rádugni egy unora, majd betölteni az egyik example-t.
Ha még nem csináltad sosem, akkor nem is olyan egyszerü.. mit hova. -
maestro87
őstag
Tudna valaki segíteni ebbe az arduino modulba életet lehelni? Csak le szeretném tesztelni a kijelzőt, hogy működik-e, de még nem avr-eztem igazán.
Valami mintaprogram kellene. Most nincs időm elkezdeni arduinot tanulmányozni, de ha sérült a kijelző akkor refundot kellene kérjek. Még TFT-vel sem volt dolgom.
-
Pubszon
veterán
válasz
nagyharcos #1674 üzenetére
A rotary encoderhez nem kell library, az lényegében 3 gombként működik.
Én csináltam egy ilyen menüt, amivel relét kapcsolgattam és különböző változókat változtattam, mondjuk ledek fényerejét, hőmérsékletet néztem meg stb.Ezt fejlesztettem tovább:
int val;
int encoder0PinA = 3;
int encoder0PinB = 4;
int encoder0Pos = 0;
int encoder0PinALast = LOW;
int n = LOW;
void setup() {
pinMode (encoder0PinA,INPUT);
pinMode (encoder0PinB,INPUT);
Serial.begin (9600);
}
void loop() {
n = digitalRead(encoder0PinA);
if ((encoder0PinALast == LOW) && (n == HIGH)) {
if (digitalRead(encoder0PinB) == LOW) {
encoder0Pos--;
} else {
encoder0Pos++;
}
Serial.print (encoder0Pos);
Serial.print ("/");
}
encoder0PinALast = n;
}(#1677) tvamos: Aida64-hez akartam külső kijelzőt, de inkább feladom.
-
peter1998
tag
válasz
softguner #1665 üzenetére
Igen NodeMCU firmwaret raktam rá.Most futtatok rajta egy weboldalt.Ha az usb-uart ra van kötve a tx,rx,gnd és vcc vezetékek akkor rendesen működik az oldal. De ha csak a tápot kapja akkor a weboldal nem elérhető de a wifire pedig felmászik. Ezt a router kezelőfelületéről látom.Ennek mi lehet az oka?
-
Pubszon
veterán
Ha a géptől kap az arduino két bájtot, pontosan 0xFE és 0x37, arra szeretnék válaszolni egy bájtal (0x09), az hogy oldható meg legegyszerűbben?
-
nagyharcos
csendes tag
Sziasztok!
Van egy álmom....
Rotary encoderrel szeretnék egy többszintes menüt készíteni. A menü megszakítással lenne meghívva a programból és célja az lenne, hogy különféle változók értékeit kéne beállítani vele (időzítések, óra, perc).
Tehát minden menüpont alatt más funkcióval rendelkezne az encoder.
Találtam egy számomra is érthető [sketch] -et, de nem találtam hozzá működő QuadEncoder libary-t.
Van valakinél esetleg hasonló megoldás amit megosztana velem vagy működő libary?
Ui: Csak tanulgatom a programozást... -
bacus
őstag
válasz
Pubszon #1671 üzenetére
Ha megy az angol, akkor ez a fickó nagyon értelmesen magyaráz és pillanatok alatt megérted, hogy kell a digitális bemeneteket is megsokszorozni.
-
tvamos
nagyúr
válasz
Pubszon #1666 üzenetére
En nem szeretem a shift regisztert hasznalni, inkabb demux-ot. Azt sokkal egyszerubb programozni. Pl. 74HC238 3-to-8.
-
bacus
őstag
válasz
Pubszon #1666 üzenetére
ez shift regiszter, azaz mikor beirsz egy értéket (és csak egyet), minden korábbi arrébb shiftelődik. Ebből adódik a válasz is, ha csak egyet akarsz változtatni, akkor is mind a 24-t újból kiirod.
Nem fog villogni, mert amikor elkezded, akkor az egyik vezérlőláb azt mondja, most irás mód, beküldöd a 24 értéket, majd vezérlőlábnál visszaváltasz, akkor egyszerre aktualizálódik, addig megtartja minden lábon az előző értéket.
(további előny lehet, hogy van shift regiszter, aminek a vezérlése 5V de a kimenete 12V -on megy, igy pl egy 7 szegmenses kijelző ami 12V-os közvetlenül meghajtható. Ezt használva sima ledek is sorba köthetőek, ha pl 4 led mindig egyszerre világit, akkor egy korlátozó ellenállással sorba kötve, csak egy kimenetet igényel)
-
Pubszon
veterán
Shift regiszterrel hogy a legegyszerűbb kapcsolni csak 1-1 kimenetet?
Mondjuk van 3db 74HC595, azaz 24 kimenet, de például csak a 12-es kimenetet akarom változtatni, a többit pedig változatlanul hagyni. -
Postas99
senior tag
Sziasztok!
Lehet hülyének fog hangzani a kérésem.
Sajna az arduino library hibás és 300 BAUD beállítás mellett hibásak mind a fogadott és küldött adatok. Esetleg van valakinek javított library-je?
Az arduino.cc oldalon volt erről egy hosszú megemlékezés, sajna nem találom a jó library-t..Tesztelni egyszerű a hibát:int incomingByte = 0; // for incoming serial data
void setup() {
Serial.begin(300); // 300 bps
}
void loop() {
// send data only when you receive data:
if (Serial.available() > 0) {
// read the incoming byte:
incomingByte = Serial.read();
// say what you got:
Serial.print("I received: ");
Serial.println(incomingByte, DEC);
}
}winterm vagy egyéb terminál programmal a hiba azonnal látható.
SAJNA nekem ezen a sebességen kell KOMMUNIKÁLNOM, nem állhatok más sebességre.
-
Hyperion
senior tag
Sziasztok!
Nem vagyok teljesen tisztában a mérési technikákkal, de feltűnt valami amit nem nagyon értek.
Jelenleg az alábbi kütyühalom vesz otthon körbe:
2* Arduino nano + RF433 + DHT11 + DS18B20 1 szoba + erkélyen.
Arduino mega BMP180+DS18B20+DHT11+RF433+ESP8266+stb..Amit nem értek az az, hogy a mért páratartalom 30 és 34% között mozog az erkélyen is és a szobákban is. Mivel nyár van/volt ezért nyitva van minden nyílászáró így érthető a kb azonos érték.
A kérdésem az, hogy miért ilyen alacsony a páratartalom, mikor a yahoo és a felette lévő hagyományos időjárás állomás is 60-65%-ot mutat. Ha jól tudom 5%-os hibatűréssel dolgozik a DHT 11 szóval jónak kellene lennie. Mindegyik érzékelő, jól szellőző helyen van.
-
-
Danex
addikt
A pillanatnyi nyomást már lekezelem arduinoval onnantól meg már nem lenne gond.
Vezeték nélküli is benne volt a számításba, de amit találtam, ott a kinti nyomóegységet lényegében bármikor ki lehet húzni és már ott sincs, faluról és kertes házról beszélünk.
De lehet az érzékeléshez egy ilyennel oldom meg, vagy nézek valami értelmes vezeték nélküli csengőt
-
inf3rno
nagyúr
Az itt a probléma, hogy a nyomás és a térfogatáram ugyanakkora marad, mert azonos nyomásúak a csapok (már ha vezetékes vízről jön mind), a cső átmérője meg nem lesz attól nagyobb, hogy sorba kötöd őket. Szóval hiába kötöd sorba a csapokat, 1-2 locsolófej leviszi annyira a nyomást, hogy utána a többire már nem jut elég, és nem nyílnak ki.
Gondolom azt hitte a doki, hogy a nyomás és a feszültség hasonlóan működnek, amiben azért van valami, mert mindkettő intenzív mennyiség. Emlékeim szerint (bár már régen volt) a soros kapcsolásnál a feszültségek összeadódnak az áramerősség meg változatlan marad, a párhuzamosnál meg fordítva, az áramerősség adódik össze és a feszültség azonos marad. Gondolom a doki ennek analógiájára úgy gondolta, hogy párhuzamosan kapcsolt csapoknál a nyomás változatlan marad, és a térfogatáramok összeadódnak, illetve sorosra kapcsolt csapoknál a nyomások összeadódnak és a térfogatáram állandó marad. A valóságban a feszültség és a nyomás között nincs ilyen analógia, mert a nyomásnak nincs iránya szemben a feszültséggel. Ha sorba kötsz két azonos nyomású csapot, akkor egymást fogják akadályozni és a nyomás és a térfogatáram is változatlan marad. Ugyanez lehet a helyzet párhuzamosan kötött csapoknál is, bár ez utóbbiaknál a térfogatáram valóban megnőhet, ha növeljük a kimenő cső átmérőjét. Na legalábbis én így gondolom.
-
Danex
addikt
válasz
Gergosz2 #1652 üzenetére
Hát mivel csak röptébe néztem rá a csengőre (nem mai darab, bőven idősebb mint én) annyit láttam, hogy 2 részből áll, az egyik a csengő része amire AC 8V volt írva, a másikon meg talán oroszul valami, majd legközelebb jobban megnézem.
Am azért gondoltam valami ilyen megoldást mert nem 1-2méterre kéne átvinni a lámpát illetve váltóárammal nem szívesen játszom tudás nélkül
-
Danex
addikt
Üdv, olyat kéne megcsinálnom nagyapámnak, hogy ha csöngetnek akkor világítson neki a szobában valami fény (12V-os ledszalagra gondoltam).
Ha DC-vel üzemelne a csengő akkor nem lenne gondom, mivel egy feszültségmérővel érzékelem a jelet és már lehetne is kattogtatni a ledszalagod, de AC-ről megy az egész. Ehhez lenne valami tippetek?
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #1641 üzenetére
A led-ek világítása ezek szerint mégiscsak szoftveres probléma lesz...
Nézd meg a mátrixban, hogy melyik ledek világítanak halványan. Szerintem ilyesmi mintázatot fogsz kapni, ahol a . nem világít, O teljes fénnyel világít, x halványan világít:
123456
1 ..O.xO
2 O.x..x
3 x.....
4 ..OO..
5 ..xxO.azaz a következő sorban is világítanak halványan azok a ledek, amik az előzőben be voltak kapcsolva, vagy fordítva.
Az "elveszik az áram a vastagabb vezetékben" mondatodon én is hatalmasat röhögtem
-
bacus
őstag
A doki gondolatmenete szerint az első öntözőn kijön a viz, meglocsolja a növényeket (átfolyik az áram az első ellenálláson), majd ugyanaz a viz megy tovább a második öntözőhöz..
Na így azért nehézkes, de eddig már nem gondolta végig.Mindegy, mert azóta már nem él, sose fogok tőle hasonló jó ötleteket kapni.
-
tvamos
nagyúr
Miert ne lehetne a csapokat sorba kotni? Lehet azt, de sajnos akkor csak az utolson jon ki a viz. Pont mint az aram eseteben.
(#1641) dave0825 válasza zka67 (#1638) üzenetére
Egy uj fenykepet dobhatnal! Igazan erdekelne, hogy nez ki! Hatha tanulunk belole! Legrosszabb esetben segiteni is.... -
bacus
őstag
válasz
inf3rno #1645 üzenetére
Ez egy érdekes sztori, évekkel ezelőttről, mikor még apám telek szomszédja (valami tanult doktor volt), DIY öntözőrendszert csinált a kertben. De ahogy az lenni szokott, valamit nem számitott bele a dologba, mert amikor megnyitotta az automata a csapokat, akkor a legközelebbi még úgy ahogy locsolt, de a csaptól való távolságra csökkent a locsolási sugár. (a nyomáshiány ugye..)
//nem időzitette, hanem mindent egyszerre akart meglocsolni, este 8-9 között...//Na akkor átjött hozzám a doktor úr az ötletével, hogy nyilvánvaló az a probléma, hogy -mint az áramnál- párhuzamossan van kötve a sok csap, igy a legkönnyebb ellenállás felé megy a viz, ami ugye a legközelebbi öntöző. Na mivel az áramnál is ugyanaz az áram megy ha sorba van, menjek már át és segítsek neki sorba kötni a csapokat
, mert ha ugyanaz a viz megy át mindegyik öntözőn, akkor jó lesz...
Érted? Na így gondolkozott egy igazi tanult doki.. (nem orvos volt, hanem a faxom se tudja miből volt doktorija)
-
gyapo11
őstag
válasz
Gergosz2 #1643 üzenetére
Röviden, vastagabb vezeték jobban vezeti az áramot (nagyobb a vezetőképessége, kisebb az ellenállása), kevesebb feszültség esik rajta.
A fórumon nehéz számítani arra, hogy a nálam okosabb emberek végig segíteni fognak, és magamtól meg esetleg nem tudom végigcsinálni a nem saját ötletet, és más is nehezen száll be valami nehezen átláthatóba. Szóval mégis csak a saját ötlet a legjobb, arra a legtöbb az esély, hogy át fogja látni. Viszont így nehezebb segíteni, mert az elég sok idő, míg az ember belerágja magát a hetekig készülő projectbe.
Azt lehetne, hogy ha a segítő emberek találnak egy szerintük legjobb megoldást, hogy szétszedni az utolsó ledig, és a meglevő alkatrészekből újratervezni, és újra összerakni az alapoktól. Természetesen komplett kapcsolási rajzzal, amit pontosan követni kell a forrasztáskor. -
Gergosz2
veterán
válasz
dave0825 #1641 üzenetére
What?
Nagyobb keresztmetszetű vezetékkel nem lesz bajod, elvégre az ellenállása is kisebb lesz(persze ha közel azonos minőségű rézből van), és ha nem valami szar , amiben kismillió törés van , akkor az impedanciája sem lesz rossz, de nálad ez amúgy sem számít most. De én már rég elvesztettem a fonalat, hogy mi is a baj, de nekem már a LED tömböd kapcsolása sem nagyon tetszett, egyszerűbben is meg lehetett volna oldani.
Még mindig hiányolom, hogy az egész rendzerrők nem raktál fel kapcsolási rajzot. De ezen felül még az is bejön , hogy azt hogyan is sikerült megvalósítani, mert pl elég akár egy rossz, nem jól sikerült forrasztás és máris gond lesz. Lehet már jobban járnál ha back to basics alapon újrakezdenéd az egészet és ha kell akkor szerintem rajtam kívül sokan fognak még itt segíteni neked.
-
bacus
őstag
válasz
dave0825 #1641 üzenetére
Mintha azt irtad volna egyszer, hogy tanultál némi villamosságtant. Sajnálattal kell mondjam, hogy csak tanitottak.
Nézz utána dolgoknak, kémia, fizika, fémek, szabad elektronok, vezetés, fajlagos ellenállás, vezetö képesség, (ellenállás), majd a végén áramsürüség!
Délután, biztos jót mulattam volna ezen az elveszik az áram benne, de így reggel fájt.
A fizika tele van analogiával, gondolom az áram tulajdonságait hasonlatosnak vélted a vizvezetékben folyó vizével, de nem olyan. Pl a vizes csapokat nem lehet sorba kötni.. -
dave0825
őstag
Igen, nekem is feltűnt, hogy az épp 5,0V,tehát nem a mondó vagy a tekercs a ludas. Ezért kicseréltem azóta 1-1 olyan vastagra (vagyis pont arra), ami a 230as 2 eres kábelekben van. Ezzel már a 4,85 helyett 4,92-t mértem, akkor így már jó? Viszont valami egyáltalán nem okés, mert múltkor, mikor írtam, hogy már gyengébben világítanak azok a ledek, amiknek nem kéne, kiderült, hogy még mindig ugyanúgy, vak nem mindig, hanem attól füg, hogy melyik eleme világot a mátrinak. Tehát több elemnél is világít halványan olyan, aminek nem kéne, meg mindig, nem mindegyiknél.
Amúgy én eddig mindig azt gondoltam, hogy a túl vastag kábel azért nem jó ilyen kis áramoknál, mert elveszik benne. Akkor ezek szerint a túl vékony sem jó?
-
-
Zaji
őstag
Sziasztok,
NAS-on tárolt zenéimet szeretném hallgatni. Ezzel az eszközzel megvalósítható?
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #1636 üzenetére
Szia, ugye te is azt látod, amit én: 4.93V+0.07V=5.00V.
Akkor az ardu tápján hogy lehet még egy tized volttal kevesebb, ha a 4.93V-ot vezetékkel kötötted rá?
Cseréld ki a GND és a táp vezetékeit vastagabbra, legalább 0.5mm2-esekre. Pl. a riasztós kábelekben találsz a vékony vezetékek mellett egy piros és egy fekete vastagabbat, na olyasmire.Előtte azért kíváncsiságból megmérhetnéd a kondi és az ardu VCC és a kond és az ardu GND közötti vezetékeken mekkora fesz esik. Ha 0V-nál többet mérsz, cseréld a vezetéket.
-
peter1998
tag
Szereztem egy ESP8266 07 típusú wifi modult.Ha rákapcsolom USB-UART kábelre akkor semmit nem csinál. Soros porton nem kommunikál. Az USB-UART drivere fent van. Az ebayről rendeltem, lehet kell rá rakni valami firmware-t?
-
dave0825
őstag
Bocs, hogy csak most, de közben elég sok más dolgom is volt. Ezeket mértem:
Amúgy elég vékony vezetékeket használtam mindenhova, kb. 1mm-eseket,gondoltam könnyen elfér, sok áram úgysem folyik... Hol cseréljem vastagabbra? Mindenhol lehetetlenség lenne már, több száz vezeték megy egyik ledtől a másikig, meg mindenhova.
Szerk.: na, most megmértem az Arduino-ra kötött 2 tápvezetékeket (nem tudom, hogy fogalmazam
): a buck-nál a negatív í és az Arduino VCC között 4,92V; a buck pozitív és az Arduino GND-je között pedig 4,85V fesz. esik. Tehát elvileg mindkét vezetéken veszik el feszültség.
-
Saua
tag
Sziasztok
App Inventorral szeretnék készíteni egy androidos applikációt, amivel egy arduinót lehet vezérelni bluetoothon keresztül. Itt van egy nagyon jó leírás.
Ha jól értem meg lehet oldani a telefon és az arduinó automatikus kapcsolódását mikor egymás hatósugarába kerülnek. A bluetooth modulom MAC címét ismerem, de nem világos pontosan hogyan és hova kellene beírni. Ebben kérném valakinek a segítségét aki ismeri az App Inventor használatát. -
ngabor2
nagyúr
Valaki szórakozott már rádióval, ami RDS-t is tud? Találtam egy ilyen (RDA5807M) chipet/modult, amivel elvileg lehet ilyet játszani. Az ebay-en szállítással együtt kb. 1000 Ft, a többi része meg már megvan. Majd valamikor autóba szeretném sok-sok cuccal együtt beépíteni, viszont valahol el kellene kezdeni (pl. arduinoval, utána esetleg lépek fentebbi kategóriákba).
-
zka67
őstag
válasz
dave0825 #1626 üzenetére
Szia, ha a buck kimenetén 5V van, és a tekercsen át a VCC-re kötötted, a tekercsen esik 0.07V, akkor nem lehet a stab ic lábán 0.2V-al kevesebb.
Mérd végig a vezetékeket, hogy hol tűnik el az a két tized volt. Először a buck kimenet és a stab ic lába között mérd meg. Ha itt több van, mint a tekercsen eső feszültség, akkor szerintem valamit elkötöttél.
Menj végig a vezetéken, a buck kimenetére tedd a műszer egyik pontját, és a műszer másik pontjával haladj végig a vezetékeken a tekercsig. Írd le, hogy melyik vezeték hova megy és hány volt esik rajta. Ezután a műszer másik pontját tedd át a tekercs másik végére, azt is írd fel. Mérd meg, hogy a tekercs e pontja és a stab ic között mennyit mérsz.
Esetleg kösd át így a vezetékeket:
BUCK
+5V-----o-------------LED MODUL TÁP----
| |
) |
) |
) |
| |
o----ARDU VCC-- LED MODUL
| | |
=== ARDU |
--- NYÁK |
| ARDU GND| |
BUCK----o-------------o---------------o
GND LED MODUL
GNDA lényeg az lenne, hogy a buck-ról minél közelebbről kapja az ardu a tápot, míg a ledek mehetnek hosszabb vezetékkel is. Elkötés lesz ez... vagy annyira vékony vezetéket használtál, hogy olyan nincs is. 30mA-nél nem eshet két tized volt egy vezetéken, ilyen nincs.
-
dave0825
őstag
Próbáltam másik tápot is, igaz, még az elején, amikor előjött a probléma, ott még nem voltak benne a javasolt kondik, de ugyanúgy nem működött másik tápokkal sem.
zka67-tel egyébként eddig eljutottunk, azóta nem változott, nem lett új ötlete, hogy mi lehet a gond. -
Babetta-X
senior tag
Köszönöm szépen a segítséget! Az, hogy miért ilyen megoldás kell, az nem az én reszortom, a főnök szeretné ezt, bizonyos alkalmazottak tudnak róla, de vannak akik nem. Ez egy bolt hálózat, (vannak kocsmáik is
) vannak megbízható, családtag dolgozók, és teljesen random emberek is. Szoktak zűrök lenni amit sokszor belsős ember generál és nem tudják ki, de sokszor pedig külsős. Van egykét kamera kitéve, ami megfigyeli a helyet kívül belül, de ugye a leleményes emberek mindent ki tudnak játszani. Most szeretnének rejtett kamerákat is, néhány darabot különböző helyekre, én csak példákat mondtam, az egész igazándiból körvonalazódik csak, én sem vagyok akkora spíler, csak mivel jóban vagyok a főnökkel szívesen segítek neki pénztől függetlenül is.
-
inf3rno
nagyúr
Nálam a nyakkendő viszi a pálmát! [link] Azt hiszem befejezem, mert már a munka rovására megy. Sok sikert!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Babetta-X #1615 üzenetére
Valszeg nem a 20-30e kategória ami professzionálisnak számít, hanem a 200-300e-es. Nem értek hozzá, csak az eddigi benyomásaim alapján mondom az árakat. Olcsó húsnak híg a leve, szokták volt mondani.
szerk: úgy nézem 80k-ért már olyan kamerát kapsz, ami vízálló is, olcsóbbak lettek ezek a kütyük.
-
gyapo11
őstag
válasz
Babetta-X #1613 üzenetére
Autó fedélzeti kamerák között nézelődnék, 10 ezer körül már akad, sd-kártyára vesz, szoktak tudni loop üzemmódot is. A saját akkujával rövid az üzemidő, de ez egy 12 V-os tetszőleges kapacitású akkuval tetszőlegesen bővíthető.
Azt viszont nem tudom mi lenne az arduino dolga? Mert szerintem videojelet rögzíteni nem tud, nem is tudom mit tud kezdeni egy kamerával, talán vezérelni, de jelfeldolgozásra alkalmatlan. -
bacus
őstag
válasz
Engem az érdekelne, hogy miért is kell ezt ennyire elrejteni? A pénztáros nem tudhatja, hogy felveszik? Akkus táplálás? SD kártya?
Szerintem rossz az irány! A kamerának van egy elrettentő ereje eleve, ha kiteszik, még akkor is működik amikor nem működik!
Én biztosan nem ezt csinálnám, hogy a kamerában, helyben tárolnám, hanem kell egy jó dvr, és mellé x darab akár fullHD ip kamera. Igen tudom, hogy ez egy vagyon! De mire kell? -
tvamos
nagyúr
-
Babetta-X
senior tag
válasz
inf3rno #1614 üzenetére
Lehet, hogy erről van szó, ezt nem vitatom, de ha körülnézek a neten gyakorlatilag alig vannak professzionális cuccok ilyen alkalmazási módhoz. Ami van, az még a 20-30e-s árkategóriában is inkább a kínai gagyit képviselik. Az illető sokmindennel próbálkozott, de tény és való, a saját szememmel láttam, hogy használhatatlanok, egyszerűen nem működnek úgy, ahogy kellene nekik.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Szvsz itt arról van szó, hogy aki felkért erre a munkára, az rajtad akarja megspórolni a professzionális cuccok árát. Mielőtt bármit elkezdenél, nézz utána, hogy ilyen kütyük készen rendszer kiépítéssel együtt mennyibe kerülnek, és ehhez igazítsad az áraidat, különben bukni fogsz a munkán; rengeteg időt rászánsz majd, kevés pénzért.
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Teljesen laikus vagyok a témában, csak érdeklődésképp kérdezem, hogy jó irányban haladok-e. A cél az lenne, hogy létre kéne hoznom egy munka kapcsán "rejtett kamerákat", amik akkumulátorról működnek úgy 1-2 órán keresztül és bármilyen adathordozóra rögzítenek. Valamennyi hely van elrejteni a szerkezetet, magával a kamerával kapcsolatban az a kitétel, hogy viszonylag éles videófelvételt tudjon készíteni és ne legyen túl nagy, mert több helyre is fel kell szerelni őket (pult alja, raktár, pénztárgép hátulja stb.)
Az ebayen berendelhető vackok mint a kamerás toll és társai egy forintot sem érnek, gyakorlatilag vagy nem működnek, vagy nem úgy működnek ahogy kellene. Androidos telefonnal még talán meg lehetne oldani a dolgot, de ott kamera leválasztása nehézkes, hogy kivezessem a kért helyre. Szerintetek az arduinoval létre lehet hozni hasonlót? Láttam, hogy van hozzá kamera modul meg ilyesmi, ezért gondolkoztam el rajta, de bármilyen más építő jellegű ötletre vevő vagyok. Válaszotokat előre is köszönöm! -
Gergosz2
veterán
ilyenem van nekem is. Jó cucc, de inkább nagyobb (legalább 1A) áramok mérésére jó.
Itt a doksija: [link]. Én motorokhoz használtam, ahol volt delej rendesen.Én a helyedben valami gyors, kis offszetű, zajmentes ME-ból összedobnék egy erősítőt és után egy kivonóval simán le tudod venni róla a dióda feszt is.Persz ezt MCU-val is megtudod csinálni, csak kell némi DSP alapismeret hozzá.
-
Danex
addikt
válasz
Pubszon #1606 üzenetére
Az audio jel ugye 0V lenne és plusz minuszba lengene ki, de nekem beállt 234-re (0 hang) és innen lengett ki 242 és 225-re. Lehet jó lenne de annyi biztos ,hogy nem ezt a célt szolgálják alapból
Talán megpróbálom egy nagyon feszültségmérővel nézni a hangfalra menő jelet, vagy ugyan ezen a kábelen az áramerősséget.
-
Danex
addikt
Valakinek valami ötlet hogyan lehetne audio jelet feldolgozni a legegyszerűbben arduinoval?
Próbáltam, hogy a jack-et rákötöm az analog lábra és mérem, de max hangerőn a legnagyobb kilengés is csak 20 egység volt és kicsit nagyobb felbontásra lenne szükségem.
-
gyapo11
őstag
Találtam egy ilyet:
Android USB Serial Monitor Lite
Simple USB-Serial Monitor
Nem próbáltam, akár jó is lehet az arduinoval soros porton cseverészni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070
- HGST HUH721010AL5200 10TB 7.2k SAS HDD, DELL branded, nettó 38000Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! VALVE Steam Deck LCD 1TB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- 100.000 ft -tól Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! ASUS ROG Strix G18
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest