- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Google Pixel topik
- One mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Magyarított Android alkalmazások
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
-
Mobilarena
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Andreas2
tag
válasz
Flashback #1798 üzenetére
Egy tipp:
CJMCU-ADS1115 16Bit ADC Development Board Module
I2C, 16 bit, max. 860 SPS, 4 "normál" vagy 2 differenciális bemenet, tápfeszültség 2,0-5,5V. -
-
A projektemet kapcsolókkal vezérlem. Egyszerűen egy analóg portra rá van kötve és minden gombhoz más-más ellenállás érték van. A gombokat kivéve minden I2C buszon megy.
Hogy tudnék létrehozni olyan egyszerű kapcsolást ami mondjuk I2C buszon vissza adná az ellenállás értékét? -
gyapo11
őstag
Thor pörölye pro minivel: link
Akkuk, elektromágnes, ujjlenyomat olvasó és pro mini. -
gyapo11
őstag
Új arduino: link
Intel Curie chip, benne BT modul, 384 kB flash, 80 kB SRAM, 6 tengelyű giroszkóp és gyorsulásmérő, akkutöltő, 30 $, 2016 első felétől. -
lorumLaci
tag
sziasztok!
seeeduinoval vannak tapasztalatok?
kaptam egy Seeeduino Ethernetet, hozzá egy UartsBee-t, de nem tudok rátölteni semmit az IDE-vel.
Használ valaki ilyet?
-
artiny
őstag
Akkor egy ilyen is fog kelleni? USB for Arduino
-
DougButabi
tag
rf antennára van ötlet?
Tegnap tök pöpecül összelőttem két arduinot egy breadboard-on. Szóval nem túl nagy távolságon.
Éles használathoz tennék rá antennát, csak nem tudom a sima jumper kábel jó e hozzá? Mert az van otthon. -
DougButabi
tag
válasz
Pubszon #1784 üzenetére
Ha már tapasztalat:
Hétvégén teszteltem DS18B20-at 15,10 és 5 méteres UTP kábellel. 15 méteren simán ment, úgyhogy megtoldottam a 10 méteressel is akkor sem volt gondja a plusz csatlakozás ellenére sem.
Egy 30 cm-es kábelen lévő ugyanolyan mérővel hasonlítottam az értéket, lehet pár tized fokkal másképp mér egy hosszú kábelen, de azért hibahatáron belül volt. Pontosan nem tudom megmondani, mert a kezemtől mindig felmelegedett, és elég lassan követi le a hőmérséklet változást.
Kipróbálom majd DTH22-vel is.
-
Pubszon
veterán
válasz
Gergosz2 #1780 üzenetére
Most kipróbáltam, hogy 50 méter (25 oda, 25 vissza )UPT kábelen mi történik az 5V-os jellel.
25 méterre vezettem el egy gombot.
Szépen visszajött ahogy kell, 10KOhm-os felhúzó ellenállást használva.
Össze hasonlítom még analóg bemeneten is, hogy mennyit esik a fesz a 20cm-es dupon kábelhez képest.
Csak érdekességképpen írtam le. -
DougButabi
tag
Én ugyanebben a cipőben jártam mint Te, csak úgy beledobáltam a kosárba ami eszembe jutott.
A mostani tapasztalatom, illetve amit kifelejtettem akkor, de tudom ajánlani:ch340-estől nem kell félni, van driver.
breadboard mindenképp, mert alap. picit is nagyot is.
+1 nano, hogy tudd tesztelni az RF átvitelt
RF kit, ha már van nano-d.
Mindenféle kábel (male-male nem elég, male-female, female - female) készülj mindenre, sose lehet tudni.
Ellenállások, mert ez kell alap szinten is.
Ez is kell-het, én egy hónapja nem kötöttem be az RTC-met, mert nem lehet rádugni a breadboard-ra. (persze ha lenne male-female kábelem....)Most ez jutott eszembe, de a lista bővül sajnos...
-
gyapo11
őstag
Csomagban mindig olcsóbbak a cuccok, csak lesz egy halom fölösleges is. Ha meg mindig azt veszed, ami éppen kell, akkor mindig várni kell rá, előfordulhat, hogy mégsem pont az kell.
Az uno szerintem is jó választás, mert mehet rá a shield is, bedugós dróttal is lehet tesztelni, és nem sokkal drágább, mint egy nano.
Tápnak usb-s dugasztápot használok, amivel a telót töltöm. -
artiny
őstag
válasz
Gergosz2 #1780 üzenetére
Motorvezerlom már van és kábelek is.
Gondoltam hogy ezt megrendelem:electronic parts
Arduino kozul viszont nem tudom melyiket, ehhez mit szolsz: ATmega328P CH340G UNO R3 - azt hiszem ezzekel az elejen egy kis gond van,driver ugyben ha azt akarom hogy mukodjon az arduino kód íro progival...de viszont mar vannak fent driverek kinai oldalakon amivel mukodesre lehet birni...
vagy fontos hogy ilyen nagyobb darab csip legyen rajta,mint a ez:
UNO R3 ATmega328P ATmega16U2Tápnak mit használtok? elemmel vagy usb keresztul ?
-
Gergosz2
veterán
Ebayen szerintem a legolcsóbb, Aliexpresszen van a legnagyobb kínálat, de általában egy kicsit drágább. Ott van még a BG, amin kevesebb a kínálat, de szoktak jó akciók lenni. Aztán persze még van kismillió másik oldal is.
Én kezdésnek nem egy kit-et vennék, hanem összeszedném magamnak ami kell. Egy uno elég lesz, aztán vegyél ellenállás sorozatot is. Pl. ebayen szokott lenni vagy legalább is volt, mert én vettem, 2560db ellenállás 10$-ért. Ha motort akarsz vezérelni akkor vegyél egy motorvezérlőt. Elvileg egy l293 vagy l298d is elég lenne, de inkább valami újabbat vegyél. Ezek régi, de jól működő TTL -es darabok, de a legnagyobb hátrányuk, hogy nagy a veszreségük mert ~2v esik rajtuk.
Aztán vehetsz még jumper cable-t is, nem árthat. Ajánlok itt dupont male-to-female csomagot, mert az nagyon hasznos a shieldekhez. Sima dugdozóst is vehetsz, de én manapság inkább telefonkábelt használok. Ez egyeres, tömör (solid core), 22 AWG-s vagy vastagabb szokott lenni. Otthon ilyet találsz pl. a bejövő telefon kábel formájában, dsl kábelnek is csúfolják.
Aztán kondi csomagok is vannak dögivel, kis nyomógombot is ajánlok ( tactile button,) mert bemenetnek mindig jó lesz.
-
artiny
őstag
ARDURINO - melyiket vegyem ebayrol, olcson akarom, mi kell meg hozza?
pl kondenzator,fenyerzekelo stb.kábel és breadboard már van. és ketto lepteto motorom.
Legelsonek azt akarnam elerni,hogy pl a feny szerint forogjon egy kis motorral a micro fénykollektor. -
zka67
őstag
válasz
dave0825 #1775 üzenetére
Márpedig ha nem tudjuk, hogy milyen kódot kap, akkor elég nehezen fogunk rájönni a hiba okára. De van egy sejtésem: szerintem az utoljára vett kódot küldi vissza néha valamiért a library, egy OK-val. Próbáld meg törölni a result.value értékét miután kiolvastad, ha jó volt a kód, ha nem. Így nem marad benne véletlenül sem.
-
gyapo11
őstag
Nincs akadálya, hogy a libraryt végignézze valaki, megvannak a források. Persze tudni kell programozni azon a nyelven. Sőt, meg is lehet írni bármilyen programot libraryk nélkül is. Nem lesz gyors és könnyű munka.
A debugolást se nagyon segíti, bár egy ilyen ritkán jelentkező hiba nem is a könnyen debugolhatók közé tartozik.
Rátennék egy pc-t és a tápot fölvenném a hangkártyával, így utólag megnézhető, hogy mikor milyen zavarjel volt a tápon. Az arduinoval logolnám a relé meghúzás idejét, és összevetném a kettőt. Ha táp eredetű a gond, akkor kiderülne. Ha nem táp, akkor arra gondolni se merek, hogy a kimenet úgy vált H-ba, hogy a program nem vezérelte, ez súlyos hw hiba lenne. Vagyis be kell tenni minden változáshoz egy soros portra írást, és azt is logolni kell a pc-vel, a rekordban rögzítve az összes változó értékét. Valahol egy hibásan lefutó if van, amit igaznak értékel, pedig nem az.
Ha mégis hw hiba a tápon bejövő tüske miatt, akkor nem lenne megoldás a kimenet minden loop ciklusban megerősítése? Minden ciklusban kiírni a pinbe. Így lehet a relé kontaktusoknak még záródni se lenne ideje, máris jönne az újabb L. -
dave0825
őstag
Hát azt nem tudom, mivel egész nap nincs rákötve a gép, és van, hogy 3 naponta kapcsol csak föl magától.
Esetleg olyat tudok, hogy beírom programba, hogy írja ki Serial-ra az infra vett hexa-kódjait, és amikor bekapcsol a relé, azzal egy időben induljon el egy millis(), és ha esetleg nem is lennék itthon, amint tudom rádugom a gépre, és megnézem, hogy mi volt (leszámolva a jelenlegi időből a millis()-t). -
dave0825
őstag
Ezt használom, megköszönném, ha megnéznéd. Én belenéztem, de mintha kínaiul lenne.
-
dave0825
őstag
Köszi mindkettőtöknek, megpróbálom mindegyik megoldást. Amúgy ma hajnalban/reggel is világított, nem tudom miót, meg nem nézem meg hány óra volt, de szerintem akkor még senki sem kapcsolt villanyt kint, én meg alvás közben pláne nem tv-t.
-
tvamos
nagyúr
válasz
dave0825 #1768 üzenetére
Te, mintha ezt mar egyszer atragtuk volna, nem?
En megis azt mondom, hogy szerezz be egy regi TV-rol, vagy mas infra tavos cuccrol egy infra ablakot, (optikai szurot, ami a lathato fenyt, meg az uv-t kiszuri,) es probald ki azzal is. Ingyen van, csak egy kis utanajaras.
Csendben azert megjegyeznem, hogyha a szoftver olyan atom stabil lenne, akkor a halozati zaj ugyan olyan valoszinuseggel okozhatna hibas talalatot a bejovo adatban, mint az optikai zavar... + labjegyzetben megjegyeznem, hogy szamomra ez a gyengesege az egesz Arduino rendszernek. Nem tudod, mit csinaltnak a lib-k, nem tudod, hogyan. De tenyleg, nem ekezni akarom az Arduinot! En is hasznalom, hobbira, otthonra, magamnak, mert gyorsan lehet haladni. -
zka67
őstag
válasz
dave0825 #1747 üzenetére
Szia, pont erről beszélgettünk a minap egy Új-Zélandi barátommal, aki ezt írta: Mains + relays + microcontrollers are not easy bedfellows. ami magyarul: A hálózati feszültséget, reléket és mikrokontrollereket nem egyszerű egymással összehozni.
Az egyenáramú relékben a tekercs eltárolja az energia egy részét, ami a meghúzásához kell. Amikor megszakítod a tekercs tápját, az visszaadja a benne levő energiát, azaz "visszarúg". Ezt egy párhuzamosan kötött diódával szokták kivédeni, pl. így: [link]
A mikrokontrollerek érzékenyek a tápfesz ingadozásra, amit kiválthat pl. egy relé meghúzásakor fellépő áramlökés, ill. az elengedésekor keletkező túlfeszültség. Továbbá a relék lábai elég közel vannak egymáshoz, a 220V-ot illik megfelelő távolságban elvinni a tekercset meghajtó vezetékektől.
Szóval a mikrokontrollerek tápját illik megszűrni egy tekercs-kondi kombinációval, amit már te is csináltál. Filléres alkatrészek, mégis szinte minden amatőr kispórolja ezeket az alkatrészeket.
Viszont nálad ennek ellenére szerintem más lesz a gond. Az arduino library-k sem tökéletesek. Én az infra vevőkhöz csináltam egy kis áramkört, egy olcsó atmel mikrokontrollerrel, az soros vonalon kiköpi nekem a kódot, vagy azt, hogy "REPEAT", ha nyomva tartod a gombot, és nem kell foglalkozom vele a továbbiakban, hogy hogyan és miért működik egy infra vevő. Mert működik, nem téveszt, én írtam a programját.
-
gyapo11
őstag
válasz
dave0825 #1762 üzenetére
Van a vevőben egy agc, ami jel nélkül fölnyomja az erősítést, és az egyéb fényeket meg az elektromos zavarokat fogja kiküldeni, az arduino meg vagy tud belőle valamit dekódolni vagy nem, ez esetleges. Viszont az erős távirányító jelet persze hibátlanul feldolgozza.
Az rc szűrő a táp felől érkező zavarjelet nyomja el. Nem tudni mit csinál a tápod az ilyenekkel, én járattam napokig usb-s dugasztápról (nem ir vevőt, hanem órát) és nem tévesztett egyszer sem. Az lm2596 150 kHz-en megy, van ideje korrigálni a tüskéket, de meg kell nézni szkópon.
A kondi méretet nem tudom, ha nagyobb, akkor hosszabb ideig tudja táplálni az áramkört amíg pl. negatív irányú csúcs van, viszont a nagyobb induktivitása miatt nagyobb méretű tüskék tudnak áthaladni rajta. Esetleg egy nagyobb elkó és egy nagyon kis induktivitású 100 nF-os kerámia párhuzamosan. -
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1757 üzenetére
Megpróbálom, kedden veszek kondit, ellenállásom talán van, de veszek azt is, aztán meglátjuk. Venni tökéletesen veszi az Arduino a jelet, akárhányszor megnyomom a távirányítót, minden jelet vesz, nem hagy ki egyet sem; olyan van, hogy nem nyomok semmit, és random jelet is vesz, de arra, hogy pont azt, amit kell, arra 0,00000596% esély van.
Szóval mondhatjuk, hogy nem a pár random jel a gond.
tvamos: a programot följebb írtam, megnézhetitek, hogy van-e benne hiba, de nem sok mindent írtam bele, amit elronthattam volna.
Ez az eredeti, ami a library-ban van:#include <IRremote.h>
int RECV_PIN = 11;
IRrecv irrecv(RECV_PIN);
decode_results results;
void setup()
{
Serial.begin(9600);
irrecv.enableIRIn(); // Start the receiver
}void loop() {
if (irrecv.decode(&results)) {
Serial.println(results.value, HEX);
irrecv.resume(); // Receive the next value
}
delay(100);
}Itt ugyanazt csináltam, mint a följebb is linkelt videón, viszont a szűrés kimaradt, azt megpróbálom majd (bár ő 100uF-os kondit használ, gyapo11 pedig 4.7-esről küldött linket, nem tudom, melyiket érdemesebb, szerintetek?)
-
amate
csendes tag
válasz
Gergosz2 #1748 üzenetére
Igen, valahogy a plotly könyvtár nincs rendben. Ezt találtam, de még nem sikerült megoldanom.
Ha esetleg valaki tud olyan hasonló részletes leírást, ahol ilyen netes adatmegjelenítés működhet, azt szívesen kipróbálnám, nem ragaszkodom a plotly-hoz, csak ezt találtam elsőre, amit értettem is
Arduinoval ismerkedés csak a célom. -
tvamos
nagyúr
Tudnátok library instalálásban segiteni? Az a gondom, hogy itt van egy kis gép, magyar lubuntu van rajta, es az Arduino framework nem hajlando feltenni a libeket. Azt mondja, hogy nem lehet a névben, és az elérési utban szoköz, vagz ékezetes betű... de nincs! Lehet ezzel tenni valamit?
-
gyapo11
őstag
válasz
dave0825 #1756 üzenetére
Erre gondolok: link
A 100 Ohm-4.7 mikro párost pont a tápzavarok ellen írja. A több m vezeték a vevőre nem tudom okozhat-e gondot, meg kellene nézni szkóppal a vevő kimenetén meg az arduino bemenetén is a jelet. Áram nem sok folyik, emiatt elég a vékony vezeték, de van induktivitása meg kapacitása is, és mivel a meghajtás a vevőtől nem túl kis impedanciás (33 kOhmos felhúzóellenállás van benne), ezért könnyen torzul a jelalak. De lehet, hogy ettől még kiválóan veszi a jelet, és más okozza a bekapcsolásokat. -
dave0825
őstag
Igen, nekem is jöttek véletlenszerű jelek, mikor semmit sem csináltam, csak figyeltem a serial-t. Viszont arra, hogy pontosan az a jel jöjjön, amivel teljesül az if, arra azért elég kicsi az esély, ahogy gyapo11 is írja.
gyapo11: a kapcsolás úgy néz ki, hogy van egy telefontöltő, ezt a 230 táplálja, ugyaninnen megy a relé egyik lábára vezeték, a telefontöltő kimenete megy a buck-ra, annak a kimenete pedig az infrára, az Arduino-ra és a relé bemenetére. A relé egyik érintkezőjére, mint írtam, a 230 megy (a fázis), másik érintkezőjére pedig a lámpa egyik "lába", a lámpa másik lába pedig a 0 pont. Az infra és a relé sincs egyik sem szűrve semmi kondival, vagy ilyesmi. Az infra vevő magára a lámpára van szerelve, hogy jobban nézzen ki, hogy a lámpa felé van tartva az irányító föl-le kapcsoláskor. A táp, az Arduino, a relé eés a buck mind egy10x10-es dobozba vannak építve a falon, innen megy az infrára föl a lámpához kb. 4m vezeték (vékonyak eléggé, mert gondolom (tanulva a múltkoriból) nem kell sok áram az infrának, így lehet vékony is). Telóról így tudtam leírni, hogy néz ki a kapcsolás.
tvamos: már nem is csak a konyhai neontól kapcsol be, hanem ahogy írtam, a tv-m távirányítójától is 1x (igaz, a konyhai eset is csak 1x volt), vagy legalábbis pont akkor történ, ha nem is amiatt...
Amúgy olyan szokott lenni, hogy ha kint a konyhában, vagy a konyha előtt valaki lámpát kapcsol, én meg zenét hallgatok 5.1-en, akkor pattannak/reccsennek egyet a hangszórók, ezért is gondoltam valami zavarra, amiről újraindulhat az Ardu, de már mint írtam, megakadályoztam az induláskori relé behúzást, viszont 1x azóta is csinálta az öntudatra ébredést.
-
gyapo11
őstag
válasz
dave0825 #1751 üzenetére
Nem látom a kapcsolást, amit megcsináltál. Találtam a neten persze, de nálad melyik van? Amit én láttam, abban van tápszűrés is, meg plusz felhúzó ellenállás is.
Mindettől függetlenül nehéz elképzelni, hogy egy villanykapcsolás befütyül egy hexa kódot az infravevőbe. Bentebb lesz az ok, amiért meghúz a relé. -
Danex
addikt
válasz
dave0825 #1751 üzenetére
De a relé behúzásához kell vagy 0,1A ekkora zajnak meg nem igazán kéne lenni, illetve ha zaj lenne akkor csak egy érzékelhetetlen időre húzná be.
De serial monitoron írasd ki mit kap az infra és nézd meg, nálam teljesen véletlenszerű jelek jöttek mikor semmi infrát nem használtam.
-
dave0825
őstag
Akkor akit érdekel: Arduino + Infra vevő
Nekem INNEN jött az ötlet, ez alapján csináltam a fönt említett kapcsolást is, és korábban is ezt használtam a betűs órám összerakásakor. Itt mindent írnak, hogy mi kell hozzá. Én TSOP12 infrát használtam eddig.
Mondjuk most nézem, hogy a 100uF-os kondi nekem lemaradt, az lehet probléma?
Amúgy én inkább arra gondoltam, hogy valami zavar mehet a relé jelére, és bekapcsol tőle. Nem hiszem, hogy ha valami zavarná az infrát, akkor pontosan azt a hexa kódot veszi, amivel működésbe kéne lépnie, úgyhogy szerintem nálam most inkább a relével lesz gond. -
dave0825
őstag
Szerintetek az miért lehet, hogy egy nagyon egyszerű kapcsolás és szintén egyszerű program nem úgy működik, ahogy kéne?
Konkrétan egy Pro mini-re kötöttem egy infra vevőt, és egy relét, ami egy 230-as lámpát kapcsolgat, ha megnyomom a távirányítóján a gombot. A hibás jelenség az, hogy hozzá sem nyúlok a távirányítóhoz, és (naponta, kétnaponta, mikor hogy...) magától bekapcsol.
Ez a program:
#include <IRremote.h>int RECV_PIN = 10;
int relay = 12;
int before;IRrecv irrecv(RECV_PIN);
decode_results results;
void setup()
{
pinMode(relay, OUTPUT);
irrecv.enableIRIn();
before = 0;
digitalWrite(relay, HIGH);
}void loop()
{
if (irrecv.decode(&results)) {
if (results.value == 0x22AE7A29 || results.value == 0x7A6E10BA)
{
if (before == 0)
{
digitalWrite(relay, LOW);
before = 1;
}
else
{
digitalWrite(relay, HIGH);
before = 0;
}
}delay(70);
irrecv.resume();
}
delay(100);
}Utólag már direkt beírtam a setup()-ba ezt: digitalWrite(relay, HIGH); tegnap reggel óta nem is ébredt öntudatra, de most az előbb megint bekapcsolt. Először arra gondoltam, hogy a konyhában (a szobám mellett van, pár méterre az Arduino-tól) ha valaki fölkapcsolja a villanyt (egyszer pont akkor csinálta, de azóta hiába kapcsolgattam, semmi), akkor valamiért megkeveredik az Arduino, és újraindul, bekapcsoláskor pedig alapból behúz a relé. Ezt megakadályoztam a setup()-ba írt plusz sorral, de most is csinálta az előbb, mikor a tévém távirányítóját használtam (a tévéhez).
Meg van neki adva, hogy melyik 2 hexa kóddal kapcsolhat csak be a relé, akkor hogy kapcsolhat be magától?
A táp egy (már nem emlékszem pontosan, hogy hány V-os) telefontöltő, rá egy LM2596 buck, innen táp az Arduino-ra, a relére, és az infrára. Kellene szűrnöm itt is (mint a félbehagyott órámnál) az infrára jutó tápot? -
amate
csendes tag
Sziasztok!
Ezt a projektet szeretném megcsinálni első arduino ismerkedésként, de elakadtam. Ezt a hibaüzenetet kapom:
Arduino: 1.6.5 (Windows XP), Board: "Arduino/Genuino Uno"
C:\Program Files\Arduino\libraries\plotly_streaming_ethernet\plotly_streaming_ethernet.cpp:6:25: fatal error: avr/dtostrf.h: No such file or directory
#include <avr/dtostrf.h>
^
compilation terminated.
Hiba a fordítás során.Van erre egyszerű megoldás? Sajnos a programozással is még csak most ismerkedem, ezért is választottam ilyen részletesen leírt megoldást.
Előre is köszi!
-
Pubszon
veterán
-
jeepatti
csendes tag
Tudtok valami jó beszerzési forrást az alábbiakra .. lehetőleg nem heteket várva:
-Arduino Nano vagy Nano v3
-Current Sensor ( ACS712-5A )
-Wifi Module ( ESP8266 )
-LCD display ( 20x4 I2C )-IIC-LCD illesztő (TWI/I2C)
-Buck Converter ( LM2596 )köszi
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #1737 üzenetére
a töltő mondjuk 5 V-on 500 mA-t ad ki, az 100 % hatásfokkal 230-on 11 mA Ott nem stimmel a gondolatmeneted, hogy a primer oldali pufferkondi miatt nem tudod, mikor fog kinyitni a primer oldali dioda. (Ilyenkor, sok esetben meg az 1mA aram sincs meg.) E miatt vezetes csak valhol a sinus kozepen lesz, ami a terhelestol fugg, es nem szimmetrikus. Raadasul kapacitiv a terheles, jokis lorugas di/dt-vel indul. Nagyon nem szeretjuk felvezeton az ilyen terhelest.
-
gyapo11
őstag
Igen, ez előfordulhat. Nem a nullátmenetnél, mert ott biztosan nincs áram, hanem a két nullátmenet között kell áram a gyújtáshoz, és utána a tartáshoz. Mert a kapcsolás is olyan, hogy hiába tartja az arduino az optocsatolót highban (folyamatos gyújtás), amikor bekapcsolt a triak, onnantól már kevés áram folyik a gate-be, tehát csak a tartóáram tudja bekapcsolva tartani. Ez a kis triak, ami a kínai dimmerben is van (mac97a8) 1 mA tipikus tartóáramot ír, annyi azért lehet, mert a töltő mondjuk 5 V-on 500 mA-t ad ki, az 100 % hatásfokkal 230-on 11 mA. Persze ez effektív érték, a félhullám elején még biztos kisebb, ez nehezíti a gyújtást. Az meg még jó is, ha terhelés nélkül be se kapcsol a triak.
Lehet még pazarolni az áramot, és valamekkora ellenállást tenni a konnektorba, de ez még fűteni is fog.
Aztán még a trafós táppal is gond lehet az induktivitása miatt, de szerencsére nemigen van trafós dugasztápom. -
gyapo11
őstag
Olyat nem tapasztaltál, hogy zavarja valamelyik fogyasztót? Mert nem 0-nál fog kinyitni a triak, hanem kicsit emelkedni kell a szinusz félhullámnak, hogy az ellenálláson keresztül folyjon annyi áram, ami már begyújtja. És ez az impulzus zavarhatja a tápokat.
A kapcsolási rajzon 1 K van, legyen mondjuk 5 mA a gyújtáshoz szükséges áram, akkor el kell érnie az 5 V-ot. Na jó, az még tényleg elég kevés, nem lesz valami nagy az ugrás, és időben is fél % körüli. -
bacus
őstag
Sőt, ezt is megépitettem, konkrétan ezt.
Ez is remekül működik, eredetileg egy varrógép fordulatszámszabályzására épitettem, de oda még nem vetettem be, de világitást remekül vezérelte. (azóta rákaptam a led szalagokra, amik sokkal elosztottabb fényforrás, sokkal jobban szabályozható, stb)
Egy triakot sikerült kinyirnom egy multifunkciós handy (dremel szerü) géppel, amiben amúgy is volt elektronikus fordulatszám szabályzás. Ezt csak próbaként dugtam rá az aljzatra (egy jumperrel lehetett adni neki, hogy induktiv terhelést is kap), majd bekapcsoltam. Pár mp működés után a triak kilehelte a lelkét.
Lehet semmi köze nem volt ehhez, de mivel nem volt csak egy pót alkatrész, nem próbálkoztam vele többet.
-
gyapo11
őstag
Elgondolkodtam ezen a triakos 230 kapcsoláson. Töltők, scanner, külső winchester, és a lámpa is mind olyan, hogy néha kell csak bekapcsolni. A kapcsolós elosztó sem az igazi, mert nem egyesével kapcsol, hanem az összes bedugottat egyszerre. Szóval jó lenne egy egyenként kapcsolgatható konnektorsorozat, amire jó lehet a triakos optocsatolós megoldás, meg egy arduino. Tudna valaki egy kapcsolási rajzot mutatni az optocsatoló külső felétől kezdve? Kíváncsi lennék a fogyasztásra. Az arduino csak addig menne, amíg valamelyik fogyasztó be van kapcsolva, ez meg jellemzően pár perc-pár óra tartományban van, tehát nem annyira jelentős, mint a mindig áram alatt levő több db triakos egység. Habár ezek is kihúzhatók, ha niincs éppen bekapcsolt fogyasztó. Lehet, hogy kellene csinálni egy ilyet, lehetne időzíteni ki-be kapcsolásokat, számítógépről vezérelni, naplózni, távirányítani, egy csomó dolgot hozzá lehetne fejleszteni.
-
Gergosz2
veterán
az én DS3231-em már több mint egy éve megy, és kb 2-3 másodpercet ha késik. Persze kapni selejt cuccokat is azt nem vitatom, de nem a legolcsóbbra kell utazni, meg persz kell egy megbízató eladó is. Én pl tőle vettem már nagyon sok cuccot, miden meg is érkezett és egy darab sem volt hibás : [link]
-
zka67
őstag
válasz
gyapo11 #1724 üzenetére
Viszont óvatosan kell bánni az olcsó kínai cuccokkal, mert szerintem elég sok selejtes alkatrészt árulnak. Értem ezalatt, hogy a nem tudják a gyártó által specifikált értékeket. Vettem például DS1307-es RTC chipeket, amik napi 20-30mp-et késnek/sietnek, tápot adva rájuk nem állnak be alapértékre, hanem random időről kezdik a futást. Igaz, fillérekért adták, de külső kondival kellett kalibrálnom őket egyesével, ami a munkaidőt tekintve jóval többre jött ki, mint ha megvettem volna a normális chipeket.
-
bacus
őstag
válasz
peter1998 #1720 üzenetére
A relét ha adsz neki tápot, a vezérlő lábát közvetlenül testre kötve húz be a relé.
Elég sokat eszik a behúzott relé, pontos adatokra nem emlékszem, de 200mA körül rémlik. Ez azt jelenti, hogy a 8 db relé egyszerre menjen a tápigénye 1600mA+.
Érdemes meggondolni, hogy kell e a relé. A nagy előnye, hogy van NO és NC kapcsa is, azaz lehet úgy játszani, hogy akkor amikor nincs a reléken és arduinon táp, akkor az egész rövidzárként működik.
Amennyiben erre nincs szükség, akkor lehet gondolkozni, hogy egy saját triakos panel összeállitása jobb lehet.
-
peter1998
tag
Sziasztok ! Most csinálok egy lámpa kapcsolgatós dolgot. Az a problémám hogy a relé panel automatikusan behúz. A relé panelen van egy GND-IN1...IN8-Vcc és van egy GND-Vcc-JD-Vcc csatlakozás.A Második Vcc és a JD-Vcc egy jumperrel van zárva.Hogyan kell kötni ezt?
-
gyapo11
őstag
A 230-as ledeket meg fénycsöveket csak akkor lehet dimmelni, ha dimmelhetők. Persze ezekben más elektronika van és talán drágábbak is, még nem vettem ilyet. Ha mondjuk 1000 Ft és még a dimmer is kell hozzá, akkor árban megint az arduino+pár led az olcsóbb.
Dimmert csinált már valaki arduinoval?
Az ebayen 100 W-os 270 Ft körül van. -
bacus
őstag
válasz
gyapo11 #1715 üzenetére
Én még a 800 ft-os árnál tartok
, akkor rendeltem párat, még nem használtam mindet el, azóta rendeltem nanot, az jobban fekszik mint a mini, utáltam a soros átalakitót.
Mindent túl lehet bonyolítani, pont ahogy irod, a monitor fénye helyett inkább a felvett áramát figyelném, a 230 nem játék, de azért nem kell félni tőle. (Én épitettem bele már arduionos dugasz vezérlést hosszabbítóba, kempingbe, ahol 6A felett nem fogyaszthatsz.., évek óta megy, ugyanezt megcsináltam ip dobozba a barátomnak, még a lakókocsi fűtését is kapcsolgatja a kis 10A relével.) Relé helyett ide elég lehet egy triakos kapcsolás opto csatolóval, kisebb, kevesebb hiba, nincs fogyaztása.
A poti kh-s lesz, de azért nem pár hét alatt, és ráadásnak nem is hangerőt szabályzol, hogy zavarjon ha kicsit az
Én úgy tudom, hogy a fénycsővet is lehet szabályozni, de nem egyszerü.
-
Andras_Cs
csendes tag
Sziasztok!
Keresek két olyan embert, akik szeretnek arduinokkal foglalkozni, a hozzájuk tartozó kütyüket próbálgatni és szívesen foglalkoznának ezzel napi 8 órában versenyképes fizetés mellett Budapesten. Olyan emberek jelentkezését várom, akik szeretnének egy fejlesztői játszótéren dolgozni a következő években és ehhez a tudásuk is meg van.
Ha érdekel a hardver építés és szeretnél saját eszközöket fejleszteni, van tapasztalatod arduino mikrokontroller programozásában, szeretsz kísérletezni, van műszaki érzéked, és jól beszélsz angolul, akkor írj nekem egy privát üzenetet. Jelentkezhettek két fős csapatban is, ha már van egy jól kialakult párosotok.
Várom a jelentkezéseteket, és további szép napot kívánok:
András -
gyapo11
őstag
Abból indultam, hogy megnéztem ebayen a szabályozós usb-s ledes lámpákat, és kb. 1500 Ft-nál indultak. Lehetne valami változtatható kitöltési tényezőjű oszcillátort barkácsolni potméterrel, de nem igazán szimpi a potméter, kh-s lesz idővel. Aztán megnéztem a pro minit, és már 400 Ft-ért is van, fél év alatt lement egy jó százassal. Tápmodul 200 körül, dugasztápom van egy pár, ledek vannak, mikrokapcsoló is. És amit mondogatni szoktam, hogy ha egyszer beteszi a lábát valahova az arduino (és általában a programozható eszköz), akkor ott még nagyon sok mindent lehet csinálni vele. Itt pl egy fényszenzorral be lehet lőni, hogy milyen világosságban melyik fokozat a legjobb, és akkor többet már nem is kell szabályozgatni. Egy másik fényszenzorral figyelni a monitor fényét, és lekapcsolni ha a monitor elsötétül. Egy hangszenzorral lehet pl. tapssal vagy füttyel kapcsolgatni, meg még sok mindent.
A tápot primer oldalon akarom, kézzel kihúzom a konnektorból, 0 fogyasztás. Relé modullal lehetne ügyeskedni, ha a relé elenged, akkor megszűnik a 230. Indítani egy párhuzamos kapcsolóval lehetne, ha fölébred az arduino, meghúzza a relét, és a gombot el lehet engedni. De elég jól kellene szigetelni, a 230 nem játék, ezzel nem akarok babrálni, bedugom megy, kihúzom nem megy.
Most egy 7 W-os fénycső van, de túl erős, letakarhatnám, de az meg milyen már. Szabályozni meg nem lehet. -
bacus
őstag
válasz
gyapo11 #1706 üzenetére
Az arduinot én is erősnek érzem a feladathoz.
Az árkülönbözeten kívül, még további munka is van vele, ha kész, utána még "dobozolni", hogy kultúrált legyen, stb.
Egyéb iránt van nem távirányitós, hanem mondjuk analóg potméteres dimmer is, az is kibelezhető akár, és csak a potit kivezetni valahova, mellé egy billenőkapcsolóval.
A legnagyobb hátrány, ha a táp primer oldalát akarod lekapcsolni, akkor egy alacsony pl 10% dimmelésnél egy modern kapcsoló üzemű 60W-os tápnál 4m led szalagnál akár 5mp is eltelik, hogy "nem történik semmi", hála a pufferkondinak...
Ha már a 12V-t kapcsolgatod, akkor meg a táp állandóan üzemel.
Általában én is szeretem az arduinos megoldásokat, de ez szerintem pont nem az az eset, amikor van rá céleszköz fillérekért.
-
gyapo11
őstag
válasz
Gergosz2 #1708 üzenetére
Pwm-nél az effektív érték számít, ami négyszögjelnél elég egyszerűen számolható, itt pwm be/256.
A led karkaterisztika szerintem itt kiesik, mert 20 mA fog rajta folyni, és annyit világít amennyit tud ezen az áramon. Hogy kevesebb vagy több árammal mit csinál az lényegtelen. Tehát a ledtől csak a maximális fénymennyiség függ, a dupla fényérzethez ugyanaz a pwm értékpár tartozik bármilyen más leddel is.
A ledek elég gyorsak, tehát bármilyen görbe mentén alakul is ki az áram, az a világítási időhöz képest elenyésző, tehát jelentősen nem befolyásolja a termelt fénymennyiséget.
Az áram-fényintenzitás görbe sem játszik, mert fix 20 mA lesz az áram.
Az árammal lehetne kicsit variálni, de ha föltekerem a pwm-et 255-re, az szinte megegyezik a teljes idejű bekapcsolással, és ott 20 mA lehet. Szóval a pwm értékétől függően lehetne a kisebb számoknál emelni az áramot, itt most nem látom ennek értelmét, mert a 3 led bőven sok fényt ad, az idő nagy részében le lesz véve harmadra-negyedre a fényerő. -
Pubszon
veterán
válasz
Hyperion #1707 üzenetére
Nem, csak 5V helyett 3.3V-ot adok az RTC modulnak, azóta hibátlanul megy.
Meg kicsit magyarítottam a demon.
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:41
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:42
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:43
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:44
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:45
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:46
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:47
2015 Oktober 05. Hetfo 16:16:48 -
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #1705 üzenetére
A led fényerőt nem értem. Kb. 20 mA meghajtást kapnak a ledek amíg be vannak kapcsolva, ez az áram mindig ennyi, csak a bekapcsolási idő változik. A legrövidebb idő pwm=1-nél legyen 16 mikrosec pwm=2-nél meg 32 mikrosec.
Azért nem ilyen egyszerű a dolog. Egyrészt PWM-nél ugye a középértéket kell nézni, de gondolom ezt tudod, másrészt meg egy LED karakterisztika sem nevezhető éppenséggel lineárisnak [link]. Azt is érdemes figyelme venni, hogy egyik LED sem ideális, szóval nem rögtön követi lesz a fesz változását az áram, van dinamikája. Másrész az áram fényintenzitás karakterisztika sem lineáris. [link]. Az sem mindegy mlyen színűt használsz szóval lehet fokozni még itt a dolgokat.
Én azt mondom nem járathatod nagyobb áramról is. Én pl. az építettem egy UV kamrát, és ott is 25mA -re lőttem be az áramot, hogy nagyobb legyen a fényintenzitás.
-
gyapo11
őstag
válasz
Gergosz2 #1700 üzenetére
Az 5-ös 6-os pin a gyorsabb, 62500 Hz-es, ha jól gondolom ezt 256-tal osztva 244 ciklus lesz másodpercenként a kimeneten. Az talán nem látható.
A led fényerőt nem értem. Kb. 20 mA meghajtást kapnak a ledek amíg be vannak kapcsolva, ez az áram mindig ennyi, csak a bekapcsolási idő változik. A legrövidebb idő pwm=1-nél legyen 16 mikrosec pwm=2-nél meg 32 mikrosec. Bármilyen leddel is egyik kétszerese a másiknak. A kérdés a szemem, hogy mit integrál ki ebből. Na majd kísérletezek.
Naponta néhány beállítás várható, napi 5-tel számolva 55 év, elég lesz.De az is lehet, hogy találok egy közepes értéket, ami általában jó, és csak akkor kell állítgatni ha ettől eltérőt szeretnék.
-
Pubszon
veterán
válasz
dave0825 #1703 üzenetére
Ez szerintem nem jó hozzá, nekem DS1302 van.
MOD: Az RTC tápját 5V-ról átkötöttem 3.3V-ra és azóta jó!
Itt is írták, hogy valami zajt szedhet össze mert nincs felhúzóellenálás vagy ilyesmi. -
Pubszon
veterán
Üdv.
DS1302-es RTC modult beüzemeltem, de folyton ezt kapom vissza:
05.10.2015 -- 14:12:21
01.44.2005 -- 05:04:08
05.10.2015 -- 14:12:23
01.44.2005 -- 05:04:09
05.10.2015 -- 14:12:25
01.44.2005 -- 05:04:09
05.10.2015 -- 14:12:27
01.44.2005 -- 05:04:10
05.10.2015 -- 14:12:29Minden második sor a pontos idő.
Valami ötlet? -
bacus
őstag
válasz
gyapo11 #1699 üzenetére
tök jö, bár az ebayen kapható led vezérlők ugyanezt tudják és fillérek ! (igaz azt nem az ember csinálta)
Hacsak nem valami különleges feladatra kell, akkor ezt a wirelest tipust már szereltem pár helyre. Annyi, hogy az eredeti (ajánlott) elem helyére 2032-is bemegy, én azzal használom.
3 dedikált gomb 25, 50, 100% szinte mindig ezt használják, azt hiszem 7 lépcsőben állitható. (Plusz, amit én sose használnék, különböző idegesitő villogások, annak a sebessége is állitható, én kb 10mp ig birtam, de volt aki meg azt mondta, hogy az állat, ők használják...)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Trollok komolyan
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- A Microsoft átépítette a ROG Ally-t
- Horizon Forbidden West
- Autós topik
- PlayStation 4
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13Pro 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Garmin Fenix 8 Amoled 51mm Sapphire Carbon Gray DLC - Használt, karcmentes
- Nitro ANV15-51 15.6" FHD IPS i5-13420H RTX 4050 16GB 512GB NVMe magyar vbill ujjlolv gar
- Apple iPhone SE 2020 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- iPad Pro 11 gen 2 + magic keyboard magyar makulátlan új állapot
- MacBook felvásárlás!! MacBook, MacBook Air, MacBook Pro
- AKCIÓ! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
- Dell Latitude 5300 5310, 5400, 5410, 5420, 5430, 7480, 7490
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged