Hirdetés
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen hagyományos (nem okos-) telefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
gordonfreemN
addikt
válasz
GIORGIONE76
üzenetére
energiaprofil belő win alatt (1usmus),
Ezt el tudná valaki mondani pár szóban, mi is pontosan?

Dragon3000: szuper. Prime alatt hogyan tesztelsz? Mivel és meddig?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Stessz tesztet hogyan/mennyit futtattad és melyiket?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
NB ma a mem vezérlő csúfneve, régen meg igy nevezték. Először az intel tette a cpu mellé s aratott is vele évekig. SB ami a lapon van és abban is van usb illetve sata, nvme stb.
Ha előtted a lap szembe, az sb van lent tehát déli híd.
North bridge/southbridge amúgy. Már ha ez volt a kerdes. -
gordonfreemN
addikt
válasz
Dragon3000
üzenetére
Így van. Én is néztem pl melyikhez adnak bt-t. Még azt is, hogy hanyasat. Aztán végül csak váltottam arra, aminek a legjobb vrm-je van
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
De veled értek egyet... -
gordonfreemN
addikt
válasz
FingR86
üzenetére
Na ez érdekes, de amúgy ha ráteszem a hűtőre a CPU-t (nyilván fejjel lefele van az egész) akkor eléggé visít be a fény és a CPU kevésbé konkáv mint amennyire konvex a hűtő talpra. Sokszorosan rosszabb sajnos.
Amúgy intelnél sem, én nem emeltem volna ki, hogy AMD-nél.
Főleg, hogy olyan hűtőm van, ami eredetileg intel
Köszönöm a videót
uhhh, 1:44-nél pasztát inkább többet tegyél mint kevesebbet
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
gordonfreemN
addikt
Akkor valami gixer lesz.
Majd adok neki smirglivel meg sajtreszelővel, csak szedjem széjjel
-
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
+1, többet én se tennék hozzá, coptam vele 1 hetet.
Jah, még valami...
Néha ez a pocs win10 átteszi magát kiegyensúlyozottról energiatakarékosra = pár száz pont minusz CB20.
Chaser: esetleg olyan tapasztaltál, hogy sereg a CPU 80°C-on de a hűtő külső lamellái csak langyosak?
Többször szetdem szét és tettem össze, jól pasztázok (x a közepén pici bors méretű bogyesszel), óvatosba ráteszem a hűtőt amennyire tudom egysíkúsággal és kicsit megmozgatom ide oda a hűtőt, hogy segítsem a szétterülést. Volt már rossz pasztázásom, de az a sok paszta miatt volt, most viszont nem értem miért. Esetleg a 3600-as ilyen, hogy a die eléggé melegszik, de a kupakra már nem tudja úgy átadni a hőt?
Vagy a hűtőmnek lenne valami baja? -
gordonfreemN
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Zsír, én majd a nyáron merülök el benne.
Ti tapasztaltok olyat, hogy az USB néha megreccen? Ryzen óta tapasztalom, nem jövök rá, miért.
+1: az alaplapi 24pin és 12VATX csatlakozókat rettenet nehezen tudom a helyükre illeszteni (ITX). Ti milyen technikát alkalmaztok? Nincs valami kenő cucc, amit rá lehetne tenni, hogy ne szakadjon meg az ember fia?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Szerintem a felhasználó mellé ment, de nem baj, kompetens vagyok én is.
Én most cseréltem 3200-as ballistix-et 3600-ra, mert a 3200 1,35-ön nem hozta, ez meg lazán a 3600-at.
Árban pedig annyiért vettem a 3600-ast, mint amennyiért a 3200-ast, nem volt kérdés, akciós volt (2*8 E-Die). -
gordonfreemN
addikt
Sziasztok.
Szükségem lenne némi tapasztalatra, van itt köztünk olyan, aki 3600-ast használ olyan alaplapban, amiben van gyárilag m.2 BT modul, esetleg konkrétan intel_3168ngw vagy esetleg B450-es lapban vagy mindkét feltétel egyszerre is jó, vagy épp pont az MSI B450i gaming plus max lapban használja?
Érdekelne, hogy tud-e telefonról BT-n keresztül képet küldeni, párosítani. Nem tudom, hogy csak szimpla kompatibilitási hiba, CPU hiba, vagy alaplap hiba (ZEN+ CPU-val nincs ilyen gond)
Nagyon köszönöm, ha tud valaki tanáccsal ellátni.

-
gordonfreemN
addikt
válasz
fatpingvin
üzenetére
Számítsuk bele, hogy milyen a kupak-DIE közti kapcsolat, ebben is lehet különbség még azonos családon belül is.
Harmadrészt a korábbi ZEN és ZEN+ nagyobb felületen adta át a hőt a kupaknak, ezért a ZEN2 kellene rosszabb legyen a kisebb csíkszélesség ellenére.
Mindezeket egybevéve kell megtennünk megállapításainkat.
Nem arra szeretnék kilyukadni, hogy melyik a jobb, hanem hogy ha összehasonlítunk, az korrekt legyen.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
fatpingvin
üzenetére
Amikor a CPU nem számol, csak idle lóg rajta az oprendszer (3-4%), szerinted mekkora hőtermelése van?
Így már remélem tiszta.
szerk. vagy másképp: egyVGA-GPU idle nem lesz szobahőmérsékletű.
Amúgy a tényeket előbb leírtam. -
gordonfreemN
addikt
válasz
fatpingvin
üzenetére
khm. Azért azt se hagyd ki a képletből, hogy az egyikben van GPU a másikban nincs.
Én 3350-et próbáltam, konkrétan vagy 10-15C° csökkent a hőmérséklete kikapcsolt GPU-val. -
gordonfreemN
addikt
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
4,4GHz 1,3V alatt picivel.
Az jutott még eszembe, hogy az LLC-vel ha adnék neki, lehet megoldaná a stabilutást prime alatt is, mert mindig a terhelésvaltasoknál szállt el.
De a hűtés miatt ez mindegy is, azt szeretném ha halk lenne, ahhoz nem szabad melegednie, ahhoz alacsonyabb fesz és orajel is kell. Sajna még 1,25@4,2-n is eleri a 95C°-t a prime blend teszt 8. perce körül ott meg már nem járatjuk, lekapcsolom.
Most nézem 1,2V@4,2GHzSzerk: órajelet nem de a feszt visszaveszi idle. Órajelet hogyan lehet visszavetetni vagy nem baj ha nem?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Bocsi, igazad van.
Tehát ryzen 3600. 2020 végi gyártás és pgt szerepel még ebben a batch kódban,ami azt jelentené, hogy akkor ez a stepping? Olvastam itt, hogy állítólag ezek jobban sikerült darabok?
4400-on kaptam a cb20 multicore pontszámra 4000-et ami tepjesen rendben lenne. Viszont a prime blend nem ment le, ahogy a small fft sem. Igazából a hütésem is kicsi, simán elmegy 90-ig is, lehet nem próbálkozok tovább (noctua nh-l9x65).
Egyelőre 4,2-n 1,25V-al most nincs gond majd még veszegetem visszább a feszt, elég most nekem a 4,2 is. 4,2-n egyébként 3840 lett a pontszám. Alapon meg 3590 és 3630 közt vándorol de úgy burtálisan sok feszt ad. -
gordonfreemN
addikt
válasz
Chaser
üzenetére
Tehát akkor small FFt vagy smallest?
Nem találok egyezőséget a tapasztalattal (épp) és a tanácsaiddal. Míg a CB hozza a szép eredményket, a Prime volt hogy megakadt, volt hogy a prime futott le gond nélkül és a CB láthatóan alulteljesít (de tudom is, hogy most kevesebb feszt kaphat).
-
gordonfreemN
addikt
Stabilitást mivel érdemes tesztelni és meddig/hogyan?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
hokuszpk
üzenetére

Köszi szépen. Ryzen 3600-am van, MSI B450i gaming max lapban.Megpróbáltam frisebben én is összeszedni mik is ezek:
PSS support
AMD qool n quiet?
Több forrásban is ezt találtam, például itt és itt
Spread Spectrum
Infó
Az alaplap órajelgenerátor impulzusok szélsőértékei (csúcsai) létrehozzák az EMI-t (elektromágneses interferencia). A Spead Spectrum csökkenti az EMI-t az impulzusok modulálásával, így az impulzusok tüskéi laposabb görbékké válnak. Ezt a frekvencia megváltoztatásával teszi. Ez csökkenti az interferencia problémáit a környék más elektronikáival szemben.
Bár a Spread Spectrum engedélyezése csökkenti az EMI-t, a rendszer stabilitása és teljesítménye kissé veszélybe kerülhet. Ez különösen igaz az időzítés szempontjából kritikus eszközökre, például az órára érzékeny SCSI eszközökre.
Ha nincs EMI problémája, hagyja a beállítást Disabled (Letiltva) állásban az optimális rendszerstabilitás és teljesítmény érdekében.
NUMA nodes/socket
Röviden:
Hosszabban: Socket SP3 Platform NUMA Topology for AMD Family 17h
IOMMU
IOMMU leírása a PH!-n
LN2 mode1
A működési feltételeket ellenőrző szenzorok esetleges rendszerindítás tiltását iktatja ki, így szélsőséges feltételek mellett is el tud indulni a rendszer. Normál felhasználóknak (Ni nélkül) nem szükséges.
CPPC preferred cores
RP's Lair-nak van egy ryzen BIOS beállítások videója valahol itt, ott is szót említ talán erről a beállításról.
Másfelől mire ide elértem, kicsit elfáradtam, itt lehet róla olvasgatni
De nagyvonalakban arról van szó, hogy nem ugyanazon magokat részesíti előnyben a windows mint amit az AMD csillaggal jelölt meg hardveresen kódolva (ryzen master) ergo nem feltétlen azon magok futnak egy-néhány szálas terhelésnél magasabb órajelen, mint amik tehetségesebbek AMD szerint.NX mode
No eXecute bit alias Execute Disable Bit intelnél.
A puffertúlcsordulási támadások komoly veszélyt jelentenek a hálózatba kapcsolt számítógépekre. Például egy féreg megfertőzheti a számítógépet, és elárasztja a processzort kóddal, ami leállíthatja a rendszert. Az ilyen támadások elterjedtsége miatt az Intel továbbfejlesztette processzorarchitektúráját az Execute Disable Bit nevű szolgáltatással, amelynek célja a számítógép védelme bizonyos puffertúlcsordulási támadások ellen.
Néhány alkalmazás és eszközmeghajtó megpróbálja a kódot a kernel-stack-ből végrehajtani a jobb teljesítmény érdekében. Ez page-fault hibát okoz ha az Execute Disable Bit engedélyezve van. Ez esetben a BIOS-ban le kell tiltani.
Ezek alapján jó ha be van kapcsolva, de okozhat némely alkalmazás/eszközillesztő esetén hibát :S
UCLK div1 mode
Bővebben De hokuszpok ezt is tökéletesen kifejtette lentebb. -
gordonfreemN
addikt
Sziasztok.
Nem nagyon találtam az alábbi BIOS beállitásokról erdemleges infót. Ezeket ki/be vagy auto kell kapcsolni?
PSS support
Spread Spectrum
NUMA nodes/socket
IOMMU
LN2 mode1
CPPC preferred cores
NX mode
UCLK div1 modetévedésből még a zen/zen+ topikba tettem be a kérdést az előbb, de rajöttem, már ide kell nekem (3600)

-
gordonfreemN
addikt
Auto-n hagyva a szorzót xmp1 profil valóban 3200MHz-nek mutatja bios-ban, ám a giga windows-os system alkalmazása továbbra is 2400-nak. Ha a szorzót húzom fel 32x-re akkor a windows-os alkalmazásban is így látom. Tehát profil nem is kell, elég ha a ram szorzóját húzom fel?
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok.
Nem tudom jó helyre írok-e, de nem talltam az athlonoknak külön topikot. Athlon 3000G-hez 3200MHz-es ramokat vettem. A bios-ban viszont 2400-on ketyegnek. Szorzót, vagy valamelyik alapfrekvenciát érdemes emelni ahhoz, hogy 3200-on tekerjenek? Ehhez a CPU órajeleit, szorzóit kell emelni, vagy lehet külön a ramoknak is?
Az alaplap egy Giga B450i aorus pro
Köszi ha tudtok segíteni
Új hozzászólás Aktív témák
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- HP EliteDesk 800 G2 SFF, i5-6500,8GB DDR4,128GB SSD, DVD, WIN11
- Honor X7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone SE 2020 64GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4307, 100% Akksi
- Xiaomi Redmi 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

De nagyvonalakban arról van szó, hogy nem ugyanazon magokat részesíti előnyben a windows mint amit az AMD csillaggal jelölt meg hardveresen kódolva (ryzen master) ergo nem feltétlen azon magok futnak egy-néhány szálas terhelésnél magasabb órajelen, mint amik tehetségesebbek AMD szerint.