- OnePlus One - Kína már itt One
- Milyen okostelefont vegyek?
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Milka 78
nagyúr
válasz
deadwing #33133 üzenetére
Független a biostól a hiba.
Kernel hisztizett a gép,elsötétült a képernyő,majd visszaállt oc alatt.Gondoltam túleröltettem.Sebaj majd a mod biostól erőre kap.2 napig rendben volt majd megint jött a random sötétülés.Vissza katt a gyári bios.Nem volt gond,de a hybridet megbolygattam,újra kellett raknom.Megtörtént,ment,indult...elmentem melózni...hazajöttem,indít,sötét a képernyő.
Most itt tartunk. -
Milka 78
nagyúr
-
odorgg
addikt
válasz
deadwing #32864 üzenetére
Bios állás mindegy, azt írod felül, amelyiket akarod.
Stock csak a memória időzítéseket módosítja, az órajel/fesz tábla marad a gyári 290-es. MOD jelzésűek a fesztáblát is módosítják, pl 2D fesz 1,032-re emelkedik mint a 390-eknél, ezen kívül nálam a 3D fesz is csökkent 0,05mV-al.
-
oliba
őstag
válasz
deadwing #32861 üzenetére
Igen, rosszul mondtam.... 390 BIOS van rajta. A név, az órajelek mind maradtak a régiben, csak a memória időzítések és a feszültségek lettek változtatva.
tailor74: rosszul írtam korábban. Neked ez a bios nem segít, mert eleve 390-ed van
Csökkents 10MHz-et az órajelből, mert lehet, hogy több pontod lesz. 1175MHz-en én is kevesebbet kaptam, mint 1165-ön
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
deadwing #32712 üzenetére
Nyilván.
Reboot után amint betölt a CCC visszaáll minden alapra, tök mindegy, hogy mi van beállítva az AB-ben. (Kell a CCC...)
Itt kötelező profilozni? Nvidia-nal nem kellett. Ott beállítom az órajeleket, és úgy maradt.
Nincs elmentve 1 slotban sem, reboot pillanatában megvan az órajel, ha azonnal elindítom a gpu-zt, írja, de amint elindul a ccc, visszaáll gpu-z alatt. AB-ben ott maradnak az órajelek, de nem annyin megy a kártya.
Mondjuk elmentettem 1-esre, reboot-oltam, úgy is visszaállt.
Mindegy, nem tervezek feszt emelni, marad a CCC-s OC.
-
janos666
nagyúr
válasz
deadwing #32290 üzenetére
Majdnem ugyan ilyen a 290X-em, szintén vízzel (EK fc).
1150/1375-ön használom +68mV-al, mert +100mV-al is csak ~1180 köré jut, ~30MHz pedig talán mégsem ér ~30mV-ot, főleg hogy V-sync melletti fps tekintetében ez gyakorlatilag nulla difi (nagyon-nagyon ritkán múlna épp ezen, hogy beesik-e valahol 60 alá).
Arra pedig már nem emlékszem, de azt hiszem már pusztán a PowerPlay melletti stabilitás (ahol dinamikusan ugrál a feszültség) miatt is kell valamennyi extra feszültség (talán 40mV körül rémlik) a GPU-nak, ha Stilt tweak-es 1375MHz-en akarom járatni a RAM-okat. Szóval ezért állapodtam meg itt (adtam neki annyi feszt, míg stabil lett tweak-elt RAM-al, aztán próbáltam megkeresni az így elérhető GPU órajelet és már olyan közel volt egy viszonylag kerek szám, hogy "elerőltettem" 1150-ig és adagoltam még rá feszt, amíg ismét teljesen stabil lett).Milyen tartósságából? Mennyi a rekordod egy VGA-val? Nekem azt hiszem 4 év a HD5850-el, de az már fájdalmas volt. Azt jól megráncigáltam, annyi feszt adtam neki, hogy már szégyelltem, de éveken át ment és tudtommal még most is jól szolgál valakit.
-
janos666
nagyúr
válasz
deadwing #32287 üzenetére
A tuning mindig véletlenszerű.
Hawaii kártyákból járt nálam olyan, ami elsőre hihetetlen tuningosnak tűnt (pl. 100MHz-el többet ért el GPU-n, mint a második legjobb), de aztán addig kellett visszapakolgatni lépésenként, mikor hosszabb távon mégis instabilnak bizonyult (először néhány óra, majd néhány nap viszonylatában), hogy végül a legrosszabbak közt végzett. Azokat a kártyákat mind alapfeszen használtam és teszteltem és 85 fokra volt szabályozva a hűtés, úgyhogy szerintem nem "legyengítette" a tuning (mint néhányan esküdtek rá, hogy egy-egy nagy feszültségű próbálkozás legyengítette az Intel CPU-jukat, de szerintem ott is inkább csak arról volt szó, hogy sohasem volt tényleg 24/7/365 stabil az a magas fesz és órajel páros, azok a szintek sohasem voltak ténylegesen használhatóak, az alacsonyabb fesz és órajel párosok pedig nem "sérültek").
A 2500K-m elmegy az alap ~1.25V-jával 3300 (3700 gyári turbo) helyett 4200MHz-ig is, de 4400-hoz már ~1.35V kell neki (plusz 0.35-öt kell beállítani, hogy a drop+droop után +0.1 legyen a tényleges mellé), 1.5V-al pedig 4700-ig jut (ehhez be kell állítani plafonra a VID-et és rá kell adni a drop és droop kompenzáló LLC-t). Ez az 1.5V már szinte kávéfőzőt csinál egy konzervatív vízhűtésből, miközben van aki vacak kis léghűtőkkel elpörgeti magasabb órajelekre a 2500K-t.
-
TTomax
félisten
válasz
deadwing #31143 üzenetére
Azt nagyon egyszerűen ki tudod zárni,leveszed a monitort 60Hzre,ha jobban megy a vga, akkor valóban e miatt volt.De én erre nagyon kevés esélyt látok,nekem még nem volt olyan vgam ami a 144Hz miatt rosszabbul ment volna.Olyan viszont volt,hogy másik alaplap,táp,stb miatt.
-
vg
addikt
válasz
deadwing #30339 üzenetére
Azért mondom, hogy "valós"-t nem láttam, mert bár ha a vsync nincs belapcsolva nekem is 120-130fps körül van a BF4 ultra-n, de semmi értelmét nem látom így játszani, mert a TV-m úgyis csak 60hz, így csak feleslegesen hajtom dupla járaton a kis kártyám. Igazi 144-monitort meg nem láttam még közelről.
-
lowzor
veterán
válasz
deadwing #30281 üzenetére
Jobb lett a Win10+15.7.1 kombóval nálad is a BF4 DX? Nem tudom miért, de egyszerűen sokkal jobb a játék DX-el, korábban fordítva volt. Mantle-el mostanában olyan hulladék statokat csináltam, meg annyira a béka segge alatt volt a játékélmény, hogy játszani sem volt kedvem. DX-el megváltozott az egész.
-
GeneraL_XTX
veterán
válasz
deadwing #30281 üzenetére
Igen, valami xart felfrissített rajta nekem is, tegnap egész nap ezzel szenvedtem vagy 3x raktam újra a 15.7.1-et de mindig ráfrissített, pedig be van állítva hogy NE tegye...
Verziószámban frisebb, de pl az amd gaming evolved app nem ismeri fel, mint 15.7.1et, azt írja frissítés elérhető
-
janos666
nagyúr
válasz
deadwing #29060 üzenetére
Ha ablak módban is tudsz demo loop-ot futtatni (pl. beépített/betoldott benchmark opció/mod), akkor ugyan olyan kényelmes, de egyébként zavaró lehet, hogy csak azért és azzal a tudattal játszol, hogy megnézd kifagy-e, míg egy FireStriker elfut magában is ablakban, így piszkálhatod ALT+TAB nélkül is az órajelet, második monitor nélkül is nézegetheted a grafikonokat (tényleg beveszi-e az órajelet, hol vannak a hőfokok, feszek, stb).
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #27145 üzenetére
Egy tuningmentes SB procinál, kevéssé prociigényes játéknál/gyengébb VGA-nál nem is nagyon számít.
Abból a korból származik ez a berögződés.Én olyat vennék, ami magas órajelű, de nem túl drága. Nekem 2133Mhz CL11 kitem volt, a régi 1600CL9-es 8GB kitem cseréje 2133Mhz CL11-re 5000 forintomba fájt, annyit bőségesen megért. Ezt az 1600CL9-et még a tuningmentesen használt 3570K-mhoz vettem, ha jól rémlik, az 5850-es Radeonom mellé, ott semmi szükség nem volt még valóban gyorsabb ramokra.
Szóval nem feltétlen kell megenni a legdrágább 2400MHz feletti kiteket, énszerintem egy 2133CL11 vagy picivel afeletti kit tökéletes, és azok nem is vészesen drágák.(#27160) Bigemperor: Valóban, a játéknál a CPU-GPU a lényeg (meg a táp, hogy ne sz@rjon be játék közben, meg a ház, hogy ne süljön meg, meg a monitor, hogy láss is valamit
) szóval a processzor sebességének lehet korlátja, ha lassú a ram, tehát a lassú ram visszafoghatja a processzort, és úgy már mindjárt vilgos, miért fontos, hogy elég gyors legyen.
-
Milka 78
nagyúr
válasz
deadwing #27048 üzenetére
Kis műanyag tipliből 4 kis karika levág (bízzunk a szemmértékben
),majd a pumpa talpa kis csiszolás,pucolás és finoman alig meghúzva feltesz.
26 foks panel kecó (+1 fokkal melegebb környezet) 68 fok max(-4 fok),67 fok stabil.
Alakul ez,de most inkább nem cseszegetem tovább,mert mérési hibán belülre kerültem,max egy nagyon kicsit húzok rajta.
A rugó a legjobb...de nincs rugóboltos ismerősömSontir Fel : Bődületesen sok fesz és baromi magas core hőmérsékletek
Az Ivy-m kap 1.320v-t ami magasnak számít,de az 1.400v még talán adható neki.Ehhez képest a Haswell-re jobban kell figyelni fesz/hőfok terén.Ha 4.6ghz-n 1.280v-t kiprésel magából akkor inkább azt válaszd.
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #27048 üzenetére
Akár több, mint 10%-ot [link] CPU-limites helyzetben.
Ami brutálsok, amikor a proci 4500Mhz-en jár, és már kínozni kellene minden egyes %-ért, ha procituninggal akarnám elérni.
BF4-ben is látványosan javult vele a sebesség, csak ott sajnos ha megfeszülök, se lehet rendesen multiban mérni.
Jókat szoktam derülni azokon, akik a procinak a lelkét is kihajtják nyamvadt vacak semmirekellő 1600-as CL9 ramokkal, amik már akkor is döglassúak voltak, amikor a régi X58-as rendszermbe vettem bő 5 évvel ezelőtt az 1600CL7-es kitemet... Tri-channelben mondjuk jól húzott.(#27050) Sontir Fel: Automata tuning... Inkább nem írok erre semmit. Örülj, hogy még működik.
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #27041 üzenetére
Az órajel többet hoz Haswell-nél.
2133Mhz CL11 nálam nagyon durván verte az 1600CL9-et. Időzítésben is.
(#27042) Kutya_7: Korábban linkelt valaki egy 290-ekkel működő, párezer forintos példányt, próbálj rákeresni. Aktív VGA átalaktó kell neked, és akár DP, akár HDMI akár DVI-os jó lehet, csak ami fontos, hogy aktív.
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #27032 üzenetére
Pedig éppen azért kezdtem el extrém hosszú teszteket csinálni, mert nagyon ritkán, de kidobált a BF4 és láttam, hogy valami nem kerek.
Miután megtaláltam a megfelelő beállításokat és lefutott a 24 órás teszt is, érdekes módon utána már soha semmi nem dobott ki, vagy okozott hibát.
Természetesen én is amíg csak lehetett, tuning nélkül használtam a gépet, de sajnos nálam nem állta meg a helyét, hogy egy i3 elég játszani, nekem még az i5-öt is húzni kellett, hogy rendesen meghajtsa a gépet BF4 alatt. -
Xmister
senior tag
válasz
deadwing #27032 üzenetére
Pont ez a lényeg. Ha lefut 12 óra prime, akkor játék alatt sem lesz instabil soha. És az is tuningolhat, aki dolgozik.
Én eddig csak olyannal találkoztam, hogy játékok, meg IBT alatt stabil volt órákig, de prime alatt elfeküdt néhány óra után. Nálam az nem tuning, ami nem 100% stabil, és nem bír értelmes hőmérsékleten maradni több órás prime alatt.
Régen én is ilyen 10-20 perces teszteket csináltam, aztán meg szép dolgok hagyták el a számat, amikor ~havi egyszer dobott egy smiley-t a gép.
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #27030 üzenetére
Oké, ez elfogadható, ha másra nem használod. De ha valaki dolgozik is rajta, akkor nem opció egy ilyen gép, ami ha épp olyan kedve van, dob pl. egy kéket....
Másfelől, engem játékban is pokolian bosszant, ha kidob a tuning nyűgje miatt. Inkább tesztelek 12-24 órát, de legyen beton stabil, és ne akkor dobjon ki, amikor végre jó szerón vagyok, jó csapatban egy remek meccs kellős közepén.... -
Prosector
addikt
válasz
deadwing #26428 üzenetére
Pffff...... mákod volt
Egy Thermalright Macho-m van, a tesztek szerint elég jo huto, meg a proci is delidelve van.
Ha jol emlekszem azt irtak a Haswell topikban, h tartosan 1,3 V folé ne nagyon menjen a fesz, de lehet tévedek. (az osszefoglaloban levo abra szerint 1,45 a max., levegovel, sztem ez már sok)
Sztem sem éri meg az a +100 MHz, teljesitmenyben tok mindegy...csak a tudat, h 4,5-on megy...na az kéne...
Egyebkent nem vagyok egy nagy tuningguru, de az kizart, h vmi alaporajelen menjen nalam.
-
daveoff
veterán
válasz
deadwing #25470 üzenetére
Ezt sosem értettem, én tök ugyanúgy játszok ultrán, mint lowon, szvsz semmi különbség.....
Mondjuk az hozzátartozik, hogy ultrán is bőven 100fps felett vagyok. Csak megszokás kérdése, a skilled az nem változik a grafika állítgatásával. Az a durva, hogy én két hónapig a 3770k IGP HD4000-el toltam, és akkor is találtam olyan beállítást, amivel közel hoztam a saját formám, persze ott már azért sokszor hátrányban voltam a látótávolság miatt. -
válasz
deadwing #25009 üzenetére
Prepar3D használnék a következő géppel:
R9 290
Asus Rampage Gene
3820 4.75ghz
16GB Corsair 2000Mhz
SSD.Az FPS kb 20-25 között!
A CPU load 40-50%
A GPU load 0-100 között!
Nem jövök rá, hol keressem a hibát! (Mi a szűk keresztmetszet az agysejtjeimen kívül)
Borzasztóan idegesít a dolog! Természetesen az alacsony FPS miatt laggol mint a dög!
Nagyon kérek mindenkit, akinek van ötlete, ossza meg! -
korion
senior tag
válasz
deadwing #24805 üzenetére
nem fogom húzni!
a gyári ramokat fogom húzni ( 2000MHz, 9-10-9-27, 1.65V Corsair)
és lenne egy olyan kérdésem,hogy,ha XMP felhúzom 1866-ra(csak annyira tudtam múltkor is)
akkor emelnem kell feszt.?
mert itt 1.65V ír!teszt hétvégén friss rendszerrel,felhúzott motorral!
Én se vagyok oda ezekért a tesztekért,de kíváncsi vagyok mennyi lesz a difi!
üdv!
-
zovifapp111
senior tag
-
kona005
senior tag
-
daveoff
veterán
válasz
deadwing #24626 üzenetére
Ezek alapján valószínűleg a többi játékban is rengeteget korlátoz a DX11, ezért is annyira égető az AMD-nek a Low Level API. De egyébként én a Mantle-el sem tapasztaltam radikális gyorsulást, átlag FPS-ben 5-10% körüli volt a gyorsulás, ahol elérhető a Mantle, inkább csak a min FPS-ben lehetett érezni a hatását, ami végül is pozitív. Az az érdekes az egészben, hogy NV-el közel sem ilyen drasztikus a helyzet, ott valamiért sokkal jobban optimalizálnak a DX11-re.
-
sixpak
nagyúr
válasz
deadwing #24474 üzenetére
Nekem is volt ilyen régebben még 7950-el, amikor a win 8.1 hat hónapos próbaverzióját használtam.
Biztos, hogy nem üzemszerű állapot.
Vissza se állt normálisra, végig 100%-on tekert, 1 perc után felidegesedtem, kinyomtam a gép hátulján a főkapcsolót és kimentem, elszívtam 2 cigit.
Én hülye, f@sz 35 ezret adtam ezért a fos 8.1-ért.fatal1ty1984: tegnap vettem ezt a szart, nem kevés pénzért, mit csináljak vele???
-
HSM
félisten
válasz
deadwing #24427 üzenetére
Egész más a két bench. A Heaven az gyakorlatilag egy tesszeláció-bench, szanaszét van benne tesszelálva minden, míg a Valley az egy egybe nagy természeti terület lerenderelve. Abban alig találsz tesszelálást, viszont van sok lencse-effekt, meg textúra, meg mindenféle.
-
Joshi
titán
válasz
deadwing #24441 üzenetére
Te szólogattál be korábban is hogy mi miért ajánljuk a Valley-t, szóval érthetetlen hogy most te kérsz engem arra hogy fogadjam el a te érvedet. Szerintem inkább neked kellene elfogadni azt, hogy egy gpu-s rendszer tesztelésére teljesen jó a Valley is. A CF sok programnál nem működik megfelelően, ezen nincs mit szépíteni. Én is lezártam a témát.
(#24440) Sputnyik123 a pontos felbontás 2560x1440 és az attól függ hogy mivel és milyen részletességgel akarsz játszani. Ha nem kell 100+fps akkor vállalható, Crysis 3 40-60 fps meg van Assetto Corsa 60-80 fps. Én azt mondom hogy érdemes venni WQHD kijelzős monitort főleg ha hosszútávra tervezel.
-
lowzor
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest