- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
Aktív témák
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #21162 üzenetére
Biztosan én értelmezem rosszul, de szvsz ha valaki készít egy linux alapú op.rendszert, benne mindenféle driverekkel, akkor elvárnám tőle, hogy ha frissülnek a becsomagolt driverek, akkor kövessék a frissítéseket a csomagjaikban. (jó, tudom: szuvenire nyihuhu...
)
Magyarán ha van egy Ubuntum, amibe becsomagolták a gyári nvidia drivert, akkor legyenek szívesek ők is frissíteni, ha az nvidia kiad egy új verziót. (mondjuk legalább akkor, ha valami biztonsági frissítést/hibajavítást publikál a gyártó)
Kicsit hülyén érzem magam, amikor egy komplett op.rendszer csomagjaiba bele kell szemetelnem, mert a javított drivereket már nem tudom egy apt-get distupgrade-del felrakni. -
Nagytalp
senior tag
válasz
sh4d0w #21096 üzenetére
Szerintem is a virtualizációban rejlenek a legjobb lehetőségek. Ha üzleti szempontból nézzük akkor mindenképpen életképes most is.
És Upszilonnak ellent kell mondanom mert éppen a játékokra nem alkalmas alapvetően. Talán majd ha fejlettebb lesz a 3D támogatás!Én általában csak tesztelgetem a Virtualboxot - pár éve próbálkoztam más megoldásokkal is de ez lett a legszimpatikusabb. Jó lenne ha még egy picit fejlődne. -Igaz erre nem lehet panasz hiszen a Sun rendesen tolja ki az újabb verziókat. Ha a legújabb játékok is futnának alatta (Win guest) akkor rengetegen állnának át a linux mindennapi felhasználására. Én örülnék ennek de persze nem erre a célra készült. Mégis látok egy ilyen irányt is a fejlesztésben.
A DirectX9 teszt a wine3d telepítése után gond nélkül lefutott. FullHD filmek jól kavarnak XP alatt és a megnyitására sem kellett fényéveket várni. Bár Media Playerrel picsit szaggatott a teszt film. De ettől még élvezhető maradt.A problémám viszont fent áll továbbra is: Nem enged több procit hozzáadni. Ha módosítom a konfig fájlt a "Machines" könyvtárban akkor indításnál megjelenik a konfigban a két proci. Indításnál viszont hibával megáll és utána visszaállítja magát 1 processzorra. Mielőtt valaki valaki pálcát törne a gépem felett elmondom, hogy van AMD-V a procimban (2 db Opteron 870). Jó lenne ha megoldható volna mert így az emuláció is csak 1 GHz. Ami nem túl sok. A barátom gépében egy két magos Black Edition proci van és ott engedett még egy procit hozzáadni. A tesztek gyorsabban futottak le nála mint nálam.
Ha terminálból szeretném módosítani akkor ezt kapom:
root@eyesmetal:/media# VBoxManage modifyvm /media/Sorozatok/Virtualbox/Machines/XP\ SP3/XP\ SP3.xml --cpus 2
VirtualBox Command Line Management Interface Version 3.1.2
(C) 2005-2009 Sun Microsystems, Inc.
All rights reserved.ERROR: Could not find a registered machine named '/media/Sorozatok/Virtualbox/Machines/XP SP3/XP SP3.xml'
Details: code VBOX_E_OBJECT_NOT_FOUND (0x80bb0001), component VirtualBox, interface IVirtualBox, callee nsISupports
Context: "FindMachine(Bstr(a->argv[0]), machine.asOutParam())" at line 251 of file VBoxManageModifyVM.cppPedig ott van az!
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #20671 üzenetére
Mi van?
Szerintem itt hagyjuk abba... részemről az Ubuntu kb. annyiban jött képbe, hogy a virtuális gépeim alatt egy Intrepid van, mert úgy egy éve ezt tettem fel homokozónak és nincs kedvem újrahúzni. Ennek fényében számoltam be pár kellemetlen tapasztalatról, amit az Ubuntuval szereztem.A virtuális gépekre Debian lenny-t telepítgettem, ha játszani akarok a nagios-szal, azt azokra pakolom.
-
FixY67
senior tag
válasz
sh4d0w #20658 üzenetére
Mivel a (hardveres)tűzfalam nem arról szól, hogy a kimenő kommunikációt felügyelje, ezért az nem tudja megakadályozni. Otthoni tűzfalat hány helyen láttál úgy beállítva, hogy csak külön usernév-jelszó/domain authentikáció/stb. kellett ahhoz, hogy a belső gépek kimenjenek rajta?
Dokumentációt átnézni meg... szerintem te életedben nem láttál közelről mai rendszert, ha feltételezed, hogy első betűtől az utolsóig van lehetőség átbogarászni egy komplett dokumentációt. Egyszerűen idő nincs rá, hacsak nem dolgozol napi 24 órában.
linux verzió - értsd: x disztribúció adott verziója. Én inkább VMS-ben utaztam, linuxokat nem ismerem elég mélyen. A "relative ismeretlen"-t meg értsd: ha nem volt időm előtte megismerni eléggé - pl. az ilyen landscape-es hülyeségeit.
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #20342 üzenetére
Az én egeremen vannak programozható gombok. Szóval nálam az egygombos copy/paste éppen működik.
Megmondom neked őszintén, nem áll rá a kezem. Nagyon megszoktam már a Ctrl-c-t. A virtuális asztalról meg azt sem tudom minek kellene nekem. Semmi szükségem sincsen rá. Szóval ez a két dolog nem érdemi dolog. Azthiszem félreértetted a dolgot. Nem kényelmi, hanem érdemi funkciókról, munkaprogramokról van szó. Linux alatt nem tudom végezni a napi érdemi munkám. Egyszerűen nincsenek meg azok a programok (vagy azok linuxos megfelelői) amikkel dolgozom.
Tudni kell, hogy kétféle program van a világon. Ami valódi feladatot old meg, például könyvel, vagy videó utómunkálatokat végez. A másik csoportba azok a programok tartoznak amiket maga a számítógép léte hívott életre. Amik kellenek a működtetéséhez. Ilyenből sok van. Nem sorolom őket. Ezekből jeleskedik a linux. Az első csoportba tartozó programokból pedig nincs semmi. Névleg persze van, de azokkal nem lehet dolgozni. Sajnos ezt amit most ide leírtam, vagy nem értik a linuxosok, vagy ami szerintem még gyakoribb, nem akarják érteni. pedig ezek tények. Nem segít a struccpolitika, nem segít az értetlenkedés, nem segít a mellébeszélés...
-
válasz
sh4d0w #20276 üzenetére
Mi az, hogy minek? Ezt használom Wind-en most. Az a pár felesleges cucc nagyon nem zavar. Egész hétvégén fordítgattam, konfigurálgattam, 1-2 másodpercet jelentett boot-nál, de esetleg valami meg nem ment, mondjuk VirtualBox. Én nem szenvedek vele, így biztosan megy minden, és bőven elég gyors így is.
-
upszilon
őstag
válasz
sh4d0w #20195 üzenetére
Így igaz! Hamis biztonságérzete van sok felhasználónak. Ezt itt a fórumon is megtapasztalhattam már többször. Hiába írtam be tegnap (20175 bírás), hogy BIOS-vírusom volt, a többséget azért nem érdekli, mert szentül meg van győződve arról, hogy a linuxot az ilyesmi nem érintheti. A valóság azonban más. Mivel az oprendszer előtt éled a féreg, a linux alatt is él. Sőt, a linix alatt futó virtuális gépen is él és tevékenykedik. Mellékeltem egy cikket is, ahol ez részletesen leírásra került, de 10-et tennék 1 ellenében, hogy az idejárók közül senki sem olvasta el...
-
-
válasz
sh4d0w #19853 üzenetére
Nem tom, hogy mi a célod, mert már nem tudom követni, de:
UUID-t átírod a következő képpen:
Ugye lusta vagy kitalálni egy karaktersort, hát beírod terminálba, hogy uuidgen és kapsz egyet. Ezt felhasználod, hogy adhass egy új UUID-t a leklónozott rendszerednek:sudo tune2fs -U 454cb9b9-9d56-4f15-8fca-6c6deec51d0c /dev/sdb1
Ahol a sok karakter az új UUID, az sdb1 pedig az a partíció aminek kell az.
De ennyi nem elég, mert most, hogy átírtad, nem fog működni a dolog, a GRUB nem töltené be a rendszert, vagy ha a régi is jelen van akkor azt töltené be. Át kell írnod tehát itt:
/boot/grub/grub.cfg
Még akkor is, ha azt írja az elején, hogy ne szerkeszd.
Átírod az összes régi UUID-t az újra, de csak azt amit lecseréltél és elmented.
A boot-nál így már be fog tölteni rendesen a rendszer, ott aztán nyomhatsz egy update-grub-ot a biztonság kevéért.Ezzel elérted, hogy gond nélkül használhasd egyszerre a két rendszeredet, az eredetit és a (már nem) klónt, tudod csatolni a réginek is a partícióját.
-
-
róland
veterán
válasz
sh4d0w #17975 üzenetére
Közben megtaláltam. Ma kell érkeznie az RC-nek. A final pedig jövő csütörtökön.
-
rtom
senior tag
válasz
sh4d0w #16971 üzenetére
Lehet, hogy tré az alrendszer, de az öcskös XP-s gépére rakott használt DVD író ott meg se nyekkent, nálam meg hiba nélkül megírt a Brasero-val már vagy 20 lemezt, közte újraírhatót is. Bár ez meg lehet, hogy inkább driver kérdés.
Hozzáteszem, hogy a Brasero a laposon csinált már pár hülyeséget, meg fagyogatott, de emlékeim szerint lemezt még nem rontott, legalábbis a DVD lejátszó nem panaszkodott rá
Nimrod: ahogyan SLD írta, próbáld inkább a Chromium-ot, én kb. egy hónapja már csak azt használom, mérföldekkel gyorsabbnak tűnik mint az FF. Persze lehet azért, mert nincs tele mindenféle okos feature-rel. Ja, nincs valami bencsmark program, amivel lehetne mérni a kettő különbségét?
-
morfológus
csendes tag
válasz
sh4d0w #16950 üzenetére
azzal is szerkesztettem. Tekintve hogy amikor egyszerű szövegszerkesztővel megnyitottam az igen csúnya látvány volt, aztán hipp-hopp ráakadtam a visudo-ra de még így sem jó. Viszont amit tapasztaltam hogy nem tudok kilépni belőle! beírom a stringet de hogy elmenti-e azt csak remélni tudom, kilépni meg egyáltalán nem. Azt hogy lehet?
-
Bikkrom
senior tag
válasz
sh4d0w #16934 üzenetére
Köszönöm szépen sh4d0w, ennek neki is állok.
De tényleg mekkora szarság már nem? 9.4 alattit nem tehetsz fel de 9.4-től kezdve egy rakat kártyát kivettek a driverből->azaz ezeket csak ilyen macerásan lehet életre bírni vagy aki 1-2 próbálkozás után nem jut semmire az feladja. Hálisten, hogy van megoldás.
-
Bikkrom
senior tag
válasz
sh4d0w #16867 üzenetére
Úgyis mára terveztem, hogy a C meghajtómnak adok egy formatot amin az XP meg az ubunta van most, és csak Ubuntura cserélem. A lassulás nagyrésze meg a conpiz volt ahogy fentebb írtam tele van késleltetésekkel.
Ja meg egy másk linux topicba lezáratlanul maradt egy kérdésem. Ebben tudtok segíteni? Mini BT adapter nem megy.
A nagy Linux topic 8379
A nagy Linux topic 8383 -
ZCoyote
őstag
válasz
sh4d0w #16743 üzenetére
Nekem is ez volt a fő szempont, az a gnome-games már már az elejétől nagyon szúrta a szemem, sosem használtam akkor minek legyen fent. Ugyanígy nem kellett a bluetooth meg a cups, stb sem.
A kis erőforráshasználat már csak hab a tortán.De így király lesz, alakul a saját rendszerem
-
SLD
tag
válasz
sh4d0w #16707 üzenetére
Jah valamikor régebben nekem is volt hasonló gondom, asszem az ekiga-val vagy mivel...
Lehet végig kéne őket próbálgatni megint, nyílván nem mi vagyunk az egyetlenek akiknek nem tetszik / tetszett ez az értelmetlen oda-vissza függőség...Szerk: És tényleg, már az ekiga is lemegy egyedül.
-
Iginotus
addikt
válasz
sh4d0w #16617 üzenetére
Nu ez egy monitor kimenet nélküli szerver gép, mellette vagyok de nem látok bele. Telepítés nem kivitelezhető vele ssh-n és usb-n és nincs benne cd rom sem.
És mivel tudtommal az Ubuntunak csak monitorhoz kötött telepítője van én meg láma vagyok Linuxhoz így nem tudom, hogy telepíteni csak ha valahogy látom is amit csinálok.
Így nem tudok telepítés közben advancedre kattintani csak ha van VNC -
Iginotus
addikt
válasz
sh4d0w #16561 üzenetére
A biztonsági frissítésekre gondoltam csak. De találtam egy opciot a grafikus felületen, a frissítéseknél amit tomtyi mutatott, hogy biztonsági frissítések kérdés nélkül települnek, ez nekem elég is
Köszi mindenkinek.Akit érdekel jelenleg ez a kis szerver úgy áll hogy Samba (fájl megosztás hálózaton belül), nyomtatószerver, torrent, FTP szerver, VNC konfigurálva (kicsit döcögősen megy, de megy.)
És megint egy kérdés, gondolkozom azon hogy felteszek egy server edited ubuntut, de ezt direkt a gépre szeretném, valahogy meg lehet oldani, hogy ne keljen egy másik gépen előtelepítenem?
(A jelenlegi rendszer így van rajta.) Az kéne hogy beleteszek egy másik vinyot VNC-vel felmegyek rá és ubuntun belül installálom a másik ubuntut? Persze egy másik vinyora... -
-
Vladi
nagyúr
válasz
sh4d0w #16167 üzenetére
Miért nem jó az nV? Mondjuk azon kívül, hogy gyengébb teljesítmény/ár/fogyasztásra mint az ati.
(#16168) body007: Ja meg átlagban fél év késésben vannak a Fedora kernelhez/x-hez képest.
(#16169) PuMbA: Ati az ilyen linuxon. Olyan disztrót válassz, amivel még megy a kártyád jól fglrx-el. Vagy várd meg amíg a radeonHD értelmeset alkot.
-
lapa
veterán
válasz
sh4d0w #16142 üzenetére
köszi, a superblock-másolatokat már próbáltam. most nem is az lenne a legfontosabb, hanem a korábbi mentés visszaállítása az új vinyóra.
hogy érthetó legyen: a hibás hdd pihen, amíg lementem róla az adatokat, persze nem bírkózom vele. addig viszont friss vinyóra megpróbáltam visszatolni a rencört. ennek első mozzanataként történt a telepítés indítása, hogy a partíciókat megcsinálja hisz én hölye vagyok hozzá.
arra vagyok kíváncsi miképp lehet életre kelteni egy Ubuntut, ha egy működő merevlemezről (tar backup) átmásoltam egy másikra minden fájlt. az új lemez más méretű, és mint írtam a 8.04 telepítő csinált rá swap meg egyéb szokványos bigyókat. ezt követően minden fájlt bemásoltam az első partícióba, a tar kicsomizásával. törölni nem töröltem semmit, ami ott volt azt felülírta.
-
terfy
csendes tag
válasz
sh4d0w #15341 üzenetére
Érdekes dolgokat találtam: ha az új HDD-k nélkül indítom a gépet, akkor ha belépek a grub menüjébe és rádugom a wincsiket, majd a grubból kiválasztom a rendszerindítást, akkor már hajlandó bootloni, viszont, ha rajt vannak az új HDD-k, akkor a grub menübe se lehet belépni, lefagy a rendszer.
Egyre inkább arra gyanakszom, h az alaplap (intel D945GCLF2) és a kártya (sil st114) nem szeretik egymást ... -
terfy
csendes tag
válasz
sh4d0w #15335 üzenetére
Köszi a gyors választ.
A kártyát csak most vettem, az alaplapi sata csatlakozóra volt és van is dugva az indító lemez. A kártyával elindul a rendszer, ha nincs a kártyára dugva HDD, ha már betöltött az ubuntu, akkor rá lehet dugni a kártya sata csatlakozóira a HDD-t és minden gond nélkül felismeri, írni és olvasni is tud rajta. Csak elég macerás minden bekapcsolásnál eljátszani, h HDD lehúz, gép indul, betölt, HDD vissza. -
válasz
sh4d0w #14970 üzenetére
Nem lehet, mert az összes egyéb xorg- csomag függ az 1.6-os xserver-xorg-core csomagtól, úgyhogy azokból is mind a régi intrepideseket kell feltenni.És még ezt a három csomagot kell downgradelni (letölteni a deb-et és felrakni dpkg-val), és zárolni:
libdrm2 2.3.1-0build1
libgl1-mesa-dri 7.2.1ubuntu2
libgl1-mesa-glx 7.2.1ubuntu2A libdrm-intel1 csomagot meg le kell törölni (ha fent van), mert minimum libdrm2 2.4.5 kell neki - meg nincs is rá szükség, csak megoldahatatlan függőségeket okoz.
Próbaképp felfrissítettem a fentieket, és megszűnt a direct-rendering, semmilyen gyorsítás se ment, viszont amint visszaraktam a régieket, újra volt hardveres gyorsítás.
És akkor a fenti három csomagon kívül csak az xserver-xorg-core 2:1.5.2-2ubuntu3.1 verzióját kell zárolni, minden más upgradelhető - persze a xorg- csomagokat nem lehet, mivel az újabbaknak kell az xserver-xorg-core 1.6, de nem is szól érte a rendszer, csak meg vannak jelölve, ám nem telepíthetőek a függőségek miatt.
-
sh4d0w
félisten
válasz
sh4d0w #14778 üzenetére
Ez elment a /dev/null-ba:
Szóval itt van, mitől Netbook Remix.
-
floatr
veterán
válasz
sh4d0w #14633 üzenetére
Nem csípem ezeket a verzió frissítéseket. Egyszer próbáltam ki a gutsy idejében, persze összegabalyodott az egész. Inkább újraraknám, de akkor meg szopó lenne, ezért nem éri meg belekezdeni. A HD 3470-eshez ha jól értettem, akkor jön havonta driver, bár én egy a mostanihoz hasonlóan működőképessel bőven kiegyeznék
Ezzel az ATI télleg szívatja a jónépet
-
floatr
veterán
válasz
sh4d0w #14629 üzenetére
Nyilván, bár az utóbbi időben eléggé verték a mellüket h márpedig az ő drivereik múkodnek -- reagálva a korábbi kifogásokra -- és rááltak a havi frissítésre is. Szóval nem értem a dolgot...
Vladi: á, én nem kísérletezgetni akarok a géppel, hanem dolgozni rajta. Erre mondjuk alapból a jó a kommuniti driver, de nem vetem meg a compizt
Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Linux kezdőknek
- Windows 98/ME kérdések és válaszok
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD Catalyst™ driverek topikja
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS Lenovo ThinkPad T570, T580, P51s, P52s eredeti Lenovo, belső akkumulátor eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged