- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Yettel topik
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
Új hozzászólás Aktív témák
-
zsero
aktív tag
válasz
janos666 #5462 üzenetére
Janos666, BetterDisplay v3 most jelent meg:
NEW: Color mode (connection level) selector for Apple Silicon Macs - change RGB, YCbCr, chroma subsampling, HDMI range settings. Requires the lastest v3.x version. -
general
addikt
válasz
janos666 #5457 üzenetére
Ne haragudj, de ez mintha nem magyarul lenne, a felét nem érteni a fogalmazások miatt.
Pontosan, hiba korrekció a kalibrálás egy adott rendszeren. De ha kiveszel, kicserélsz komponenseket abban az adott rendszerben, akkor miért lenne vuduzás vagy kamu, hogy újra kell kalibrálni?Én nem állítom, hogy kell vagy muszáj, csak kissé ellent mondasz magadnak. És nem vitázni szeretnék, csak leírtam, mit javasolt maga a szoftver gyártója.
-
zsero
aktív tag
válasz
janos666 #5457 üzenetére
janos666, kikerestem neked a legjobb thread-et arra hogy lehet RGB-t erőltetni Mac-en. EDID-et kell szerkeszteni és ki kell kapcsolni belőle a YCrCb módokat:
https://github.com/waydabber/BetterDisplay/discussions/1473
Ez a BetterDisplay tudja az EDID hacket beépítve, azon kívül elég nagy macera lenne. -
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #5457 üzenetére
A nem-lineáris, 3D-s dource hibákat csak sokzer patch lemérésvel lehet kompenzálni, de az akkor sem optimális megoldás, mert precizitásvesztéssel jár.
Ezerszer egyszerűbb és jobb kierőltetni a forrásból a bitperfect Full-RGB kimentet. (Még akkor is, ha ehhez eGPU kell. Minden más psedu-science hókuszpókusz, ACIDtrip.)
[Drops MIC.]
Ha szeretnétek ezt megvitatni, gyertek el ide: [link] -
general
addikt
válasz
janos666 #5453 üzenetére
Oprendszer update-nél is újra szoktunk kalibrálni, nemhogy teljes rendszer váltásnál. Erről egyébként komoly viták vannak, hogy másik gépen végzett kalibralas jó lesz-e nekem, tesztelni/validálni kellene egy adott icc/icm fájllal a két rendszeren.
Egyébként nemrég leveleztem a basICColor supporttal (talán a legjobb kalibráló szoftver), ők határozott válasszal rövidre zárták a kérdést ( ugyanezt tettem fel én is kíváncsiságból, hogy Win és Mac ua a profil ua monitorhoz működik-e), hogy felejtsem el, tessék újra kalibráln, ha bármilyen összetevő változik a rendszerben!
MacOS alól csak Matrix Curves-zel lehet kalibrálni igen, Win kezeli a LUT alapút is, ami egyébként jobb, kontrasztosabb. Ez van. -
karoli9
csendes tag
válasz
janos666 #5453 üzenetére
Elmélet és gyakorlat között elméletileg nincs különbség, gyakorlatilag van
A kérdés, hogy az oprendszer váltással a hardver is változik-e, ez jelenleg nyitott kérdés. Apple Mx CPU esetében erőteljesen kompromisszumos az élmény, Inteles vasak esetén nem. Feltételeztem, hogy hardvercsere is lesz. Érdemes lenne előtte-utána rámérni, hogy van-e csak szoftvercserével shift bármerre (3-5 mérés/oprendszer az átlag miatt).
-
zsero
aktív tag
válasz
janos666 #5435 üzenetére
Köszönöm. Ez a test chart mit tud, illetve mi az out offset 100%?
Közben megtudtam hogy igazából ez a Profile-only mód, ez azt jelenti hogy kalibrálatlan a monitorom. Mivel ilyen szépen néz ki, ez csak úgy lehet ha gyárilag HW kalibrált. Én nem állítottam rajta semmit, csak RGB-gain-t.
Lehet ezért is volt csíkos a gradient, mert a monitor-ban is van egy HW LUT, meg a macOS is adott egy LUT-ot, és a kettő már ilyen csúnya lett. Asus PA279CV. Kb. a legolcsóbb 4K ProArt, nem lehet HW kalibrálni, de ezek szerint valahogy mégis gyárilag bele van égetve.
Volt a dobozban egyébként egy kalibrálási jegyzőkönyv, szóval ezért is gondolok arra hogy valamit beleégettek. -
-
Joshi
titán
válasz
janos666 #5418 üzenetére
Igen az Odyssey is monitor, sorry ez fölött elsiklottam. Akkor viszont nem kell a Calman.
Ja és köszi a Calmanos kiigazítást.
Egyébként annak mi értelme, hogy meg kell venni a köztes eltelt évek licenszét is? Csak azért kérdezem, mert akkor értelem szerűen megveszem az aktuális legújabb évet.
-
Kovbob
senior tag
válasz
janos666 #5406 üzenetére
Igen közben, hogy hosszabban használtam tapasztalatból is rájöttem, hogy nem véletlen nem használják. Vannak jelenetek és filmek amiknél tényleg tök jól néz ki számomra, de van amikor meg tényleg fátyolos, tejfölös feketékeket csinál. Illetve, ahogy írtad is, gyengébb minőségű anyagnál a hibát is jobban kihozza, így mégiscsak egyenletesebb a kapott kép a gamma 2.2-vel.
-
Kovbob
senior tag
válasz
janos666 #5404 üzenetére
Azt értem, hogy mindenki azt használja csak az okot nem értem teljesen, mert nekem természetesebbnek hat a rec1886. A filmeket pedig rec1886 vagy rec709-en masterelik, nem? No, mindegy egyenlőre használom ezt, aztán ha valami hátrányát tapasztalom, majd visszaállok róla.
-
Kovbob
senior tag
válasz
janos666 #5394 üzenetére
Köszi a segítséget, de a profilozás így végül elmarad, mert hdr módban csak lut nélkül megy a madvr, csak annyit tudtam akkor tenni, hogy legalább beállítottam d65-re a színeket. Maximum készítek majd egy profilt az sdr konverzióhoz és megnézem, azzal szebb-e a kép, vagy pedig simán HDR módban.
-
Kovbob
senior tag
válasz
janos666 #5391 üzenetére
Oké, ennek most jelentős részét nem értettem.
Annyi biztos, hogy a monitor belső lut-ját nem tudom piszkálni (samsung lc34g55t). De akkor ha jól értem a fényerőt feltolhatom maxra és ott csináljam a profilozást illetve a terget-hez az itt mért fényerőt írjam be. A d65-öt betudtam állítani hdr módban is. Annyi, hogy google kereséssel valahol olvastam még, hogy 200nit-et szoktak használni hdr-ben, ez valós vagy honnan jött ez?
-
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #5271 üzenetére
Ez itt most konkrétan a fényerő volt, nem az rgb gain.
Vagyis a 120 nit belővése ne szoftverből történjen, mert ha menüből lényeges eltérés van, akkor csúnyán elveszti az elérhető bitmélységet: pl. ha RGB 190, 185, 172 adja a 120 nitet (mert a hasamra ütök és mondjuk 160 nit gyári beállításon hagyta a monitort az illető), az ciki - máris bukott 64-82 világossági értéket, amivel már csak kb 7,5 bitnyi információt tud megjeleníteni 8 bites vezérlés esetén. Akkor már inkább engedje kifutni mondjuk 121 nitre "as measured" módban, ha ott állapodik meg az interaktív mérés, érted.
RGB-t is érdemesebb azért inkább hardverből állítani, mert a monitorok lehet precízebben végzik a transzformációt, mint a VGA amit kiküld 8 biten. Ugye gamer/irodai vonalon ki tudja milyen vezérlés van a monitorban, de amúgy erre példa a hardveres LUT-tal rendelkező cuccok, amik rendre 14-16 biten számolnak. A hardveres LUT is azért jó dolog, mert akkor a VGA LUT maradhat teljesen lineáris, ami jótékony hatással van a kontrasztra és a sávosodás minimalizálására. -
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #5250 üzenetére
Ez így logikusnak tűnik, amíg arra építed fel az egészet, hogy te a képi tartalmat jeleníted meg a monitorodon hasonlóan mondjuk a hifizésnél az audió fájl lejátszása - ahol van értelme a bit perfekt kifejezésnek. Csak tedd hozzá, hogy az adatfolyam addig bit perfekt csak (ha megkerülöd a Windows keverőpultot pl Wasapi-val, mert default nem az) amíg eléri a dekódert, majd utána már az analóg lánc ráteszi a saját karakterisztikáját. A grafikus futószalagra visszatérve az ugye könnyen belátható, hogy vannak szoftveres és hardveres sajátosságai, szóval hasonlóan az audióhoz, te nem a jpeg-et nézed a monitoron, hanem azt a képet, amit a "bit perfekt" jpeg-ből generál neked a grafikus futószalag. Nem a jpeg fog kimenni DP-n/HDMI-n, hanem a VGA futószalagjának renderképe.
Ez meg hogy mennyire közelíti az etalont (ha létezik egyáltalán), az passz.
De gondolom nálam okosabb emberek nem véletlenül találták ki úgy a kalibrálást, hogy az az egész grafikus láncra alkalmazandó és nem értelmezhető a monitorra önmagában. Ugye egy dedikált monitor esetében a gyári kalibráció is csak annyit jelent, hogy kapsz egy hitelesítést arról, hogy a gyártó tesztpadján végzett mérés szerint a monitor valóban képes arra, amit a gyártó állít. De nem garancia arra, hogy otthon a te gépeden is azt látod out-of-the-box, amit kéne. Vagy szerinted miért terjedt el ez a szokás? Komolyan kérdezem, mert a közösség ezt általában axiómaként kezeli. -
kuyarashi
őstag
válasz
janos666 #5200 üzenetére
A papírhoz tartozó ICC-t betöltöm nyomtatáskor. A kérdés az, hogy amikor korrigálom a képet Photoshopban, annak hogy lesz a legtöbb köze ahhoz, ami kijön a nyomtatóból. Természetesen spektroval össze kellene kalibrálni a monitort a nyomtatóval.
Ugyanakkor nem fotókat nyomtatunk, nem a színpontosság a lényeg, mert a nyomatok eredeti színét senki sem ismeri pontosan. Az viszont fontos, hogy nagyjából olyan legyen a nyomat, mint a monitoron látott kép.A probléma az, hogy sokkal erősebbek a nyomatok, mint a monitoron beállított kép. Azt viszont tudom, hogy nem a monitorral van baj, mert laborgépen előhívva, ugyanaz a kép nem sötétebb, közelebb áll a kijelzőn látottakhoz. Úgy tűnik, hogy valamelyik beállítással lesz probléma.
A monitorjaim széles színskálás, 80 kandela körülire kalibrált monitorok (bár egyiket régen profiloztam), a nyomtató egy Canon 4100S.Canonnál azt mondják, hogy CMYK-ból kell nyomtatni, meg hogy a lényeg az, hogy ha be van töltve az *.icc profil, akkor mindent jól csinálunk, de őszintén szólva úgy érzem, hogy nem igazán vágják a témát. Többször adtak már gyenge tippet.
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5167 üzenetére
Pre Calibration szekcióig tekerj le, szóval ezt a rossz beállítást kell majd az 1DLUT-nak korrigálnia OSD sRGB esetén:
The MSI Optix MAG274QRF-QD has disappointing accuracy out of the box. The most accurate sRGB mode has noticeable inaccuracies in most colors, and the white balance is way off. Gamma doesn't follow the sRGB target curve at all, as dark scenes are a bit too dark, and bright scenes are too bright. The color temperature is very cool, giving everything a bluish tint.
Unlike most monitors, using the sRGB mode doesn't lock down most picture settings. However, changing any picture setting while in the sRGB stops the monitor from effectively clamping the color gamut to the sRGB color space, so everything becomes oversaturated. -
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5167 üzenetére
Fogok majd csinálni OSD sRGB móddal is kalibrálást és összevetem a sw clampessel (tehát ekkor nyilván a sw sRGB clamp-et majd kikapcsolom). De már írtam, hogy csak akkor marad a monitor sRGB módban, ha a "Normal" color temperature marad kiválasztva az OSD-ben. Emiatt a user R/G/B üzemmódot nem tudom használni és custom beállítani a fehéregyensúlyt, mert kilép a "preset"-ből.
A gyári OSD-s sRGB szemre jóval fakóbb. Szerintem emiatt jóval kisebb lesz az elért kontraszt. Az lehet, hogy kisebb deltaE-ket kapok majd, de ha 7-800:1 a kontraszt, akkor nekem jobb a sw clampes megoldás, mivel nem grafikázok.
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5164 üzenetére
Értem, de minden monitortesztben az alapértelmezett 70-es kontraszt maradt, így ahhoz nem nyúlok, ellenben akkor most újrakalibráltam (színprofil törlés, LUT reset után persze) a fent tárgyalt módosításokkal.
Minden beállítás megegyezik az előbbivel, kivéve:
R/G/B 100/95/95 lett
brightness-t kellett 19-re visszavenni 21-ről a 120 nit-hez, így valóban még pontosabbak lettek az előzetes mérések a kalibrálás előtt, a referenciapontokhoz közelebb vannak, igazad volt.
A black point corr.-t is levettem 0.06-ra, és a verify-t a kalibrálás után a "Large verification testchart"-al futtattam, simulation profile-t nem állítottam be.A kontraszt kb. 1100:1 lett, azaz javult.
Csatolom ennek is a riportját.
monitor OSD brightness
monitor OSD RGB
DisplayCAL measurement kalibrálás előttEz így OK, vagy kellhet még valamit módosítani?
Köszi!
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5162 üzenetére
bocsánat, nem jól linkeltem, itt van a black corr. kalkuláció alapja
"kontrasztarányt veszítesz"
OK, én azt hittem, ha már ott a mérésnél OK az R/G/B + 120 cd/m2, akkor az a jó kiindulási pont. De ennek tudatában akkor a 100/100/100 esetén mért legalacsonyabbat (ami nálam a red) 100-on hagyom, és a másik kettőt korrigálom lefelé. Akkor lehet tényleg kijön a kb. 1200:1 majd, kiderül. Viszont akkor a 120 nitről is el fog csúszni, bár kipróbálom, hogy akkor 19-20-ra veszem a brightness-t. Amúgy fura, mert 100% R-en vörös, 100% B-n kékes fátylat kap a kép (nyilván még 1DLUT korrigálás nélkül), de ha Te mondod, hogy egyik 100 legyen, akkor OK, így lesz még egy próba, amúgy is black point corr. miatt újra kell.A két - nem általam kalibrált - Dell esetén sincs kicsumázva egyik érték sem pedig...
Dell U2412
A monitoron hardveresen beállított értékek
Fényerő: 35%
Kontraszt: 75%
(Preset/Custom/RGB módban):
R: 99%
G: 92%
B: 97%Dell U2518D (mondjuk itt nem custom colorral volt, hanem 6500K móddal volt kalibrálva, ott a fene sem tudja, gyárilag mennyi 1-1 színkomponens fényerő-érték)
Preset / mode: COLORTEMP 6500K
Brightness: 25
Contrast: 75Amúgy ha már Dell U2518D, ehhez is találtam CCSS-t, úgyhogy szerintem ezt is újrakalibrálom a saját cuccal, de előtte megmérem majd, hogy mennyire volt pontos a kalibráció, amit anno csináltak (bár tudom, a monitor öregszik, és elmászik a kalib).
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5156 üzenetére
Az i1Pro2-est használd, az készült helyesen a natív gamut módban, a ColorMunki-s sRGB módban készült, ami nem ideális.
Igen, közben én is kikövetkeztettem ezt a chromaticity koordinátás kép alapján, ahol látszik a lefedett színtér. Egyelőre maradok a user módban wide gamut mellett, saját R/G/B-vel, ez 97/92/92 lett a DisplayCAL szerint 120 nithez, így az R/G/B és a brightness is "zöld" volt a kalibrálás kezdetekor. A Contrast default 70, és a brightness 21 a monitoron a 120 nit-hez, de ez nem újdonság.
Correction profile-hoz az "LCD-sített" i1Pro2-est használtam (ehhez elég volt notepad-el átírni a DISPLAY_TYPE_REFRESH paramétert "NO"-ra, majd újra beimportálni a CCSS-t).
Még egy kérdés merült fel bennem, hogy a correction profil alkalmazásához (mármint hogy tényleg aszerint korrigáljon a kalibrálás folyamán a DisplayCAL) biztosan nem kell-e az ArgyII CMS driver? Mivel ez is van a fájlban (vastagítva jelölöm, mire gondolok):
DESCRIPTOR "Microstep MAG274QRF-QD (i1 Pro 2)"
ORIGINATOR "Argyll ccxxmake"
CREATED "Fri Jun 18 14:35:42 2021"
REFERENCE "X-Rite i1 Pro 2"
REFERENCE_HASH "md5:b8c4f8581b890a1fa679afe6a7c1e8db"
FIT_METHOD "ΔE*94"
MANUFACTURER_ID "MSI"
MANUFACTURER "Microstep"
DISPLAY "MAG274QRF-QD"
TECHNOLOGY "Unknown"
DISPLAY_TYPE_REFRESH "NO"
SPECTRAL_BANDS "36"
SPECTRAL_START_NM "380.000000"
SPECTRAL_END_NM "730.000000"
SPECTRAL_NORM "1.000000"
De most az ArgyII driver nélkül indítottam a kalibrálást, ami el is készült, kb. 45 perc alatt.
Mindjárt becsatolok mindent, kérlek véleményezzétek, hogy nem szúrtam-e el valamit, vagy esetleg hogy lehet-e valamit még finomhangolni rajta.
Köszi!
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5153 üzenetére
Az első kalib megtörtént wide gamut módban, manual R/G/B és brightness beállítással, "white-LED" correctionnel az i1Profiler gyári program segítségével, csak gyorsban. 6490K, 120 cd/m2 jött ki és deltaE átlag 0.3 körül, max. 1.2 körül volt. Most kezdem a DisplayCAL-ost.
"Honnan tudod, hogy az i1Pro2-es CCSS hibás?"
Amikor a letöltött fájlt be akartam importálni a DisplayCAL-ba, error-t dobott a program (azt már nem tudom, hogy pontosan mit, de hogy nem tudja importálni a profilt...), igaz akkor még nem volt meg az i1Display Pro, és az ArgyII CMS driver is fent volt. Most már azt uninstalláltam, mivel i1Display Pro-hoz az nem kell.A correction online check-re kidobta az i1 Pro 2-es CCSS-t is és engedte importálni most már
lehet a ArgyII CMS driver kavart be.
Csatolom képként a két spectral correction profilt, gondolom a kettő közül akkor a i1 Pro 2-val készültet kéne használnom?
Köszi!
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5138 üzenetére
Anno a Dell kalibrálásánál sem kérdeztek semmit, de nyilván azért nem, mert az natív felbontásban tudja a 10 bpc-t, és max. 60 Hz-es, tehát nincsen variálási lehetőség. Gondolom, hogy az sRGB/D65/120nit a standard, ha nincs egyéb kérés. És azt írják, hogy Radeon FirePro kártyával kalibrálnak, mert az 10 bpc kimenetet biztosít.
Köszi, nagyjából tiszta, a progis sRGB clamp vs. OSD sRGB módot csekkolni tudom szemre majd, mert mellé tudom tenni az sRGB D65 120nit-re kalibrált 2518D monitorom.
Az MSI OSD-s sRBG amúgy elég "fakó" a Dell-hez képest, ezért akarnám tovább bizgerálni.
"Nem elég ismerni az sRGB-t, a monitor színterét is ismerni kell valahonnan, hogy a kettő közé mátrix-ot számolj, amit aztán rápakolhatsz a képre."
A fórum alapján az EDID-ből olvassa ki alapból a primary értékeket, ha jól értem. Az info gombra kiírja, ő mit lát az EDID-ből.
"Yes, those are the native primaries, and the tool calculates a matrix to transform colors from those to the sRGB primaries."
Ezért is kértek a Reddit-es postban custom-fordított exe-t a saját RGB channel xy értékeikre.
Meg olyanra is kértek, aminél már eleve a "clamp" be volt pipálódva, így nem tudták állítani. I made a build that ignores the sRGB flag and uses the reported primaries.
meg van még olyan build belinkelve, ami a EDID-ből olvasás helyett Display P3 színtérhez számol: "You can try this build (replace the exe with this one) – instead of reading the data from the EDID, it pretends every monitor uses the Display P3 color space (= P3 primaries with a D65 white point)."
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5136 üzenetére
Köszi a választ!
RGB mód:
Igen, monitorhoz RGB mód, én is így tudtam, hogy nincs értelme átállítani YCbCr-re, ezzel nem is kell foglalkozni.8 bit vs 10 bit:
És akkor hogyan kalibrálnák ezt az adott monitort, ha én nem kérdeznék semmire sem rá, mi a "standard"? DP-n @60 Hz, 10 bpc/RGB 0-255 ?
Vagy ha mondom, hogy úgy is 165 Hz-en használom mindig natív felbontáson, és abban csak 8 bpc-t tud, akkor érdemes-e ilyen állásban (2560x1440/165Hz/8bpc/RGB 0-255) kalibráltatni? Igazából ez lett volna a kérdésem.MSI driverhez adott gyári színprofilra van valami ötleted, használjam / ne használjam, ezt a színprofilt használva lőjem be szemre az R/G/B-t?
Rtings tesztben publikált ICM profilt használva, miért nem állítódik a LUT görbe ("No VCGT or mLUT tag found in profile") vajon? Más 3rd party ICM-et nem találtam neten a monitorhoz. Bár elvileg ez úgy is minden egyes monitornál egyedi, még ha egyazon színtér / fényerő / színhőmérsékletre van kalibrálva, igaz?
színtér, sRGB mód:
Az MSI monitoron az sRGB mód esetén (OSD menüben a Professional menü alatt) a kontraszt kiszürkül (ez normális, valószínűleg marad a default 70), nem állítható, egy másik tesztben találtak szerint (Tomshardware) pedig a 120 nit fényerőhöz 22-es brightness kell (szemre nekem 22-23 volt, tehát nem tévedtem nagyot), ez mind rendben van.A monitor OSD Image / Color Temperature menüben viszont az sRGB mód csak akkor "működik", ha a fehéregyensúly "Normal"-on van (a mód aktiválása után erre áll automatikusan), ha az R/G/B fehéregyensúlyt el akarom állítani a "Customization" menüpontban aktív sRGB mód mellett (egyébként Cool, Normal, Warm és Customization a négy elérhető lehetőség, nyilván a Customizationnél jön elő az R/G/B csatornánkénti állítási lehetősége), akkor úgymond "kilép" az sRGB módból a monitor, és a "User" preset módba vált egyből, megint wide gamut lesz, szemre látszik, mert egyből minden túlszaturált lesz. Ez igaz az összes elődefiniált színterű beállításra a Professional / Pro Mode alatt: sRGB, Adobe RGB, Display P3 (+Anti-Blue, Movie, Office, de ezek nem érdekelnek), azaz ha ezek valamelyikét aktiváljuk, akkor a Image / Color Temperature alatt "Normal"-ra állítódik a fehéregyensúly beállítás, de ha onnan elállítod, kilép az adott színtér- módból a monitor. Ha itt visszabököd Normal-ra, akkor pedig visszaáll az adott színtér módra, amit választottál. Szóval, nem igaz amit ebben tesztben írnak, hogy van sRGB színtér beállítási lehetőség + R/G/B állítás egyszerre, legalábbis a legújabb v016 fw-el biztosan nem (ez van fent nekem is), szerintük viszont lehetséges, de a saját tapasztalataim ennek ellentmondanak:
"With the v016 firmware, you also have access to sRGB, DCI-P3 (Display P3) and Adobe RGB (User/Default) color presets, allowing you to enjoy different content the way the creators intended.
The accuracy of these modes will vary across different units of monitors, but they efficiently clamp the gamut to get rid of over-saturation. You can adjust brightness and RGB channels in these modes, but not contrast settings."Szóval a monitorba épített sRGB mód (meg a többi "színtér-preset") eléggé korlátozottan használható emiatt, azaz ezzel nem tudom azt megtenni, hogy a monitor OSD menüjében beállított sRGB színtér clamp mellett még R/G/B-t fehéregyensúlyt is állítok plusszban. Viszont, találtam egy programot, amivel meg lehet csinálni, így meg tud történni az sRGB színtérre történő konverzió már a VGA kimenetnél. Ma ezt ki is próbálom.
Itt a reddit post és a program.
Ez elvileg átkonvertálja a szín paramétereket sRGB színtérre már VGA kimenetén, így a monitor már eleve az sRGB színtérre konvertált infókat kapja meg. Ez a funkció Radeon kártyáknál elérhető, nV-re kellett hegeszteni ezt a programot. Így ha már itt lekorlátozom sRGB-re, akkor tudok a monitoron User módban maradni és tovább finomítani az R/G/B fehéregyensúlyt az OSD menüből, azaz így nem lenne semmi kiszürkült/inaktív beállítás, amit a monitor amúgy tilt bizonyos preset állásokban! A contrast/brightness nyilván marad 70/22 a 120 nit-hez. Ez a progi olyan monitornál is használhatón nVidia kártyákhoz, amin nincs sRBG színtér beállítási lehetőség OSD-ből.
Fogom kalibráltatni műszeresen, de addig is szeretném a lehető legjobbat kihozni belőle - a bekalibrált Dell U2518D monitorom után ugyanis szembántóan túlszaturált a képe a wide gamut miatt.
-
Dagidög
senior tag
válasz
janos666 #5127 üzenetére
Igen, a kalibrálás elején a fehéregyensúlyt a tv offset beállításaival állítottam be.
A kép csak a madVR alá illesztett 3DLUT-tal produkálja a fentieket, más esetben nem.Más: gondolkodom rajta, hogy átállok egy olyan modellre, ami tud tisztességes HDR-t. Én sötét szobára kalibrált 80 cd/m2-hez vagyok szokva. Nem lesz a megszokotthoz képest túl világos a képélmény bizonyos jeleneteknél?
-
Dagidög
senior tag
válasz
janos666 #5115 üzenetére
Samsung UE65RU7102. Nem wide gamut, nem HDR.
Csak tartalmat fogyasztok rajta, így az a célom, hogy minél közelebb legyen ahhoz, amit az alkotó megálmodott.
A színhőmérséklettel elégedett vagyok. A probléma bizonyos árnyalatok pirosba húzása. Pl. félhomályos-sötét jeleneteknél, amikor embereket látni meleg fényű megvilágításban, olyankor zavaróan kap egy pirosas színezetet a narancs tónus. Régebbi filmeknél teljesen átlagos színvilágnál is pirosba húzza a bőrszíneket. Más esetekben nincs zavaró probléma. -
Dave™
nagyúr
válasz
janos666 #4934 üzenetére
Tudsz mondani valami konkrét hardver/szoftver párost, amivel ez megvalósítható egyszerűen? Számomra teljesen idegen ez a téma sajnos. Anniyval van súylozva még a dolog, hogy a HDMI - DSI panel egy kínai darab, amivel a kínaiak próbálgatással lőhetták be a megfelelő HDMI időzítéseket, lévén a DSI mobilokba való. Használható még így is? Az OS valami kínai vezérlőt lát nem meglepő módon. Köszi!
-
Joshi
titán
válasz
janos666 #4875 üzenetére
Szerintem olyan hogy Calman Home már nincs, vagy nem tudom. Én olyat látok hogy Client3.Vagy ez csak az hogy hány licenszkulcsot akar valaki a megvásárolt teljesértékű szoftverek mellé?
Ja meg olyan van hogy kimondottan Tévé márkához. Mondjuk ezt nem is értem.
-
szabeska
addikt
válasz
janos666 #4859 üzenetére
Ez így helyes? Az "Eszközprofil"-nál maradhat a sima alap srgb, az első fülön pedig kiválasztva az aoc profil? Azt szeretném elérni, hogy az LG C9 ne használja az aoc profilját, mert minek
[kép]
[kép]
[kép]Ez a win+I nálam nem működik, a gépház jön elő vele. Lehet, hogy nem ugyanarról a legördülőről beszélünk.
-
Archttila
veterán
válasz
janos666 #4770 üzenetére
Apropó, ezt nézted már?
Bodner Method - New Meter Profiling Type For RGBW OLED TVs Using Calman 2020
-
Archttila
veterán
válasz
janos666 #4770 üzenetére
Regisztráció után kapod HDD-t ami külföldről jön, és 9 fontba kerül. (neked)
A CalMAN 2019 nem támogatja teljesen
Gondolom mert viszonylag még új a termék, de szerintem ezen idővel egy későbbi kiadásban javítanak. Mondjuk érdekes amit írsz... Akkor most neked CALMAN által hitelesített OEM van? Régen én is gondolkodtam rajta hogy az, vagy inkább egy Retail. (még elállhatok szal)
Pont ugyan azt (a hülyeséget) mérte a Samsung QLED-en HDR módban, mint a régi Rev A
Arról van szó amit minap az OLED topikba linkeltél Chros-nak?
Ha OEM-ed van (úgy rémlik) írj már pár Retail vs OEM véleményt.
-
Joshi
titán
válasz
janos666 #4761 üzenetére
Windows 10 Pro 64bit
Verzió: 1903
Oprendszer buildszáma: 18362.900Nekem ez a verzió van, de ahogy olvasom kell valami engedélyező csomag az 1909-es verzióhoz. Persze nem tudom számít-e ez, soha nem nézegettem a Windowsom verzió számát.
Azt meg végképp nem vágom hogy mi az a "20H1-en vagy".
A vga drivert frissítem, az tuti nem a legújabb(most a 445.87 van fent).
-
wwhy
veterán
válasz
janos666 #4723 üzenetére
és *Ropi*:
köszi a segítséget. Beállítás semmi nem volt, sem az i1 sw-ben, sem a DC-ben, csak klikk-klikk-finish volt a metódus
Az alany egy Dell 7390, FHD, no touch, és Inno panel van benne (CMN1382)
A laptopon annyit állítottam, hogy 25%-os a fényerő, nekem kb. ennyi kell dolgozni, ezen felül már az agyamba világít.A színekkel maximálisan elégedett vagyok, a <1 dE-k tetszenek
-
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #4425 üzenetére
Kelvin skálát nekünk miről érdemes mintázni? Fekete testről vagy napfényről?
Napfényre mentem eddig, józan parasztiból az tűnt kézenfekvőnek fotós munkához.Valamint wcg monitornál kérhetnék egy kis fejtágítást hogyan működik a színtér váltása?
Mondjuk srgb módban beprofilozom a monitort, amit utána DisplayCAL betölt nekem a Win-be. De mi a teendő, ha át akarok váltani másik módba? Ahhoz is kell csinálni egy mérést? És minden képmódhoz a hozzátatozó profilt kell betölteni?Valamint nem fér a fejembe, h mondjuk P3 módban meg tudok jeleníteni rec709 tartalmat (wide gamut módban kisebb színteret), vagy képmódot kell hozzá váltani?
Idevonatkozó kérdés még az SDR megjelenítése HDR módban. Bár ez csak elméleti szinten érdekel, mert nincs HDR kijelzőm. -
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #4423 üzenetére
Lassú mérés is túllövi a WB-t 120K-nel. Delta E viszont elég jó: átlag 0.27, max 0.78.
Ez nekem nagyon fura, hogy nem tudok a gyárinál pontosabb kalibrációt végezni.
Hozzáadtam egy "LCD White Led Family (AC, LG, Samsung)" korrekciót is - gondolom ez volna a "generic" W-LED opció.
Report szerint a 3. színcsatornát veszi vissza 2-3%-al a másik kettőhöz képest, amik 99-100% között vannak. Gondolom a 3. csatorna a kék.Verify calibration-re ezt kapom:
White point error 3.48 dE.
Avg neutral error 1.91 dE.Ezek elég nagy számok a bemérés utáni eredményekhez képest (számít az, ha a műszert elmozdítottam a bemérés helyétől?)
-
Teasüti
nagyúr
válasz
janos666 #4415 üzenetére
Nekimentem full fényerőn kezdésnek és As Measured fehér ponttal, viszont 6500K-val továbbra is, meg sRGB gammával. Elvileg gyárilag sRGB színtérhez van kalibrálva, és egy Uncalibrated Report szerint egész korrektül követi a 2.2-es gammát és a WB is pontosabb alapból. Úgy olvastam a Readme-ben, h az sRGB is 2.2-es gammával operál és képnézegetése használom a tabletet elsősorban, portfólió prezentációra. Milyen jelentősége van ennek (2.2 vs sRGB)?
Szóval mért fehér ponton és full fényerőn meg az volt a baj, hogy lapos tone curve-öt adott és megfelezte a fényerőt. 470 nit-ből lett kb 270.
Gondolom 270 nit-ig futott fel a gamma vége ekkora fényerőnél. Pedig max fényerő a jellemző felhasználás, mondjuk nappali fénynél egy kávézóban. -
*Ropi*
félisten
válasz
janos666 #4341 üzenetére
"Sajnos azt sem nézték meg szerintem, hogy mennyit romlik az i1d3 pontossága, ha nincs a kijelzőhöz való EDR, csak kiválasztják a saccra legközelebbit."
Arra igaz, hogy egy nagyságrenddel pontosabb.
Szerk.: Most látom, hogy a #4340-ben elírtam: nem "spekteofotométer", hanem spektrofotométer.
-
i are robot
senior tag
válasz
janos666 #227 üzenetére
Igen, ha alapértelmezett profilnak van beállítva, akkor rendszerinduláskor alapból mindig betölti, nem kell külön semmi program hozzá.
A FF-ban pedig így is be tudod állítani hogy használja a profilt, ha valamiért a CM addon nem megy:
http://blog.duber.cz/misc/firefox-color-management-madness -
i are robot
senior tag
válasz
janos666 #225 üzenetére
Tudsz értelmezni egymás után következő három összetett mondatot? Mert ott van a válasz. Betölti, de csak újraindításkor, nem automatikusan. Ellenben az OSX, ami rögtön tudja értelmezni, amikor onthefly beállítod.
A third-party utility pedig a kalibrátor szoftver, ami működés közben is be tudja állítani windowson. Enélkül csak felálláskor tudja a rendszer betölteni. Hogy miért teszi be neked startupba, azt nem tudom. Enélkül is működik. De csak újrainduláskor. Vagy azt állítod, hogy windowson nem lehet monitort kalibrálni, vagyis lehet, de fölösleges, mert magától nem tudja használni?
-
i are robot
senior tag
válasz
janos666 #223 üzenetére
De figyejjé má. Amit beidéztél, az mennyiben mond ellent annak, amit én mondtam?
Ha nem kalibrálsz, hanem mondjuk letöltesz valahonnan egy ICC profilt, és beállítod alapértelmezettnek, akkor újra kell indítani a win-t, hogy betöltse a profilt. Ha kalibrálsz, akkor meg a szoftver rögtön be tudja állítani a lutloaderrel. A kettőnek nincs köze egymáshoz.
-
i are robot
senior tag
válasz
janos666 #221 üzenetére
Na, akkor megnyugtatlak, hogy már a Windows is nagyon régóta kezeli a profilokat. A különbség Win és OSX között elsősorban abban van (persze nyilván több másban is), hogy a Win a betöltődésekor állítja be a használatos profilt, az OSX meg futás közben is. Ami tudtommal a Win7-nél (illetve már Vistánál is, csak most a Win7 került szóba) újdonság, illetve továbbfejlesztettek, hogy OS szinten is, meg eszközönként is kezel profilokat. Persze ennél is nyilván összetettebb a kérdés, de használati szinten ez a legfontosabb. (A Google jóbarátunk, a témában sokmindent megtalálni a neten.) Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár monitorhoz, szkennerhez, nyomtatóhoz, ésatöbbihez is rendelhetsz színkezelő profilt. Hogy szoftver szinten mi hogy van, az meg egy másik történet. Vannak programok, amik alkalmaznak CMS-t, vannak amik nem. Hogy a Nero PhotoSnap, meg társai hogy működnek, azt nem tudom. De pl. a PS az kezeli. Hogy milyen munkatérrel dolgozol, az nem függ feltétlen össze azzal, hogy mit használ a monitorod. A monitor kalibrációs profilja azt csinálja, hogy OS szinten jók legyenek a színek, de mivel a monitorod színtere nem szabványos, nem célszerű ezt használni PS-ban. A monitorod színtere és színhelyessége azt tudja, hogy azokat a színeket, amit a monitorod meg tud jeleníteni (vagyis ami a saját színterén belül van), azokat helyesen mutatja. Egy munkatér profil PS-ban meg azt jelenti, hogy milyen színtérben dolgozol egy adott képen, ami adott esetben lehet nagyobb színtér is mint a monitorod (pl. ProPhoto RGB), meg jóval kisebb is (pl. CMYK). Ha profilt rendelsz egy képhez, akkor a kép színeit a programok – már amelyik tudja – annak megfelelően kezelik. Ha pl. egy nagy színterű profil (pl. ProPhoto RGB) van beágyazva egy képbe, és nagy színterű monitoron (egy korszerű IPS, PVA monitor) nézed olyan programmal ami használja a CMS-t (pl. Photoshop), akkor pl. egy normális vörös olyan normálisan telítettnek fog kinézni. Ha ugyanezt a képet ugyanazon a monitoron de egy olyan programmal nézed, ami meg nem használja a CMS-t, akkor meg ugyanaz a vörös egy telített, élénk vörös lesz, mert ott az adott RGB értéket a monitor színteréhez igazítja, és annak megfelelően jeleníti meg. Aztán említsük meg a webes böngészőket is, ha már itt tartunk. A Mozilla a 3-as verziótól, meg tudtommal a Safari is, kezeli a színprofilokat. Ha ezt alkalmazod, akkor egy bekalibrált monitoron nézve a képeket meg fogsz lepődni, hogy mekkora különbség van ahhoz képest, ami színkezelés nélkül látsz. Ugyanis utóbbi esetben egy nagy színterű monitoron minden szín nagyon élénk, már már zavaró lesz, színkezeléssel meg először bántóan fakónak fognak tűnni a színek. Hozzá kell tennem, hogy a színhelyes nem egyyenlő azzal, amit szépnek tartunk, viszont hamar hozzá lehet szokni, és akkor lesz zavaró, ha ezt mondjuk kikapcsolod.
Kicsit csapongtam, meg lehet hogy pontatlan voltam pár helyen, ez azért lehet, mert én sem vagyok expert, de az elmendottak nagyjából helytállóak, meg a saját tapasztalatom mondatják velem. Vannak itt akik jobban értenek a témához, talán majd ők is elmondják amit erről tudnak. Nem mellesleg, nemrég vettem magamnak egy könyvet, és most olvasom. Akit érdekel a téma, annak érdemes lehet beszerezni, amazon-ról egész baráti az ára. (Persze nem árt hozzá némi angol nyelvtudás.)
http://www.colorremedies.com/realworldcolor/Talán kicsit tisztábban látsz most, viszont nem csoda ha zavar van a fejekben, mert elég összetett téma, és elméleti alapok nélkül nem könnyű kiigazodni. Próbálgatni kell, csinálni, tapasztalni, olvasni, és idővel majd mindenr fény derül. Én is ezt teszem.
-
i are robot
senior tag
válasz
janos666 #219 üzenetére
Ezt kifejtenéd kicsit részletesebben? Mi az hogy a windows nem tölti be a kalibrációs profilt? Menet közben nem tölti be, bootoláskor viszont igen. Ezért van az, hogy ha nem kalibárció során akarsz egy profilt aktiválni, akkor újra kell indítani a windows-t (az OSX viszont onthefly tudja ezt), és akkor lehet látni a különbséget. Épp azt mondják, hogy XP-nél működik, viszont win7-nél nem sikerült beállítani. Akkor XP-n hogy sikerült, ha nem lehet? Nem értem.
A kaloriméter meg egy kicsit más. Gondolom kolorimeterre gondoltál, csak elírás volt.
A CMS beállítások meg egyáltalán nem csak szoftver szinten érdekesek, hanem már OS szinten fontos. Hogy szoftver szinten mit hogyan használsz (pl. PS-ban working space, beágyazott profilok), az már egy második lépcső.
-
madgie
titán
válasz
janos666 #212 üzenetére
A D50-et én sem értem, hacsak nem arra utal, hogy fotográfiában a napfény általában 5500K-nak felel meg (de a D50 meg ugye 5000). Továbbá kábé ennyin mennek a műtermi vakuk is és a "sima" vakuk is. De tudtommal a 6500K a szabvány a megjelenítőknél, sőt talán erre törekednek világításilag akkor is, ha kiállítják a képeidet (de ezt csak emlékezetből idézem, lehet nem így van).
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #211 üzenetére
Találtam erről valamit neten: [link]. Ez alapján a HDTV szabvány (ami vélhetően egybeesik a bluray-el is) ezt írja elő:
White Point: 6500 K (D65) - még konkrétabban: 0.3127 x 0.3290
Gamma: 2.22
Érdekes, hogy a basiccolor program D50-et javasol.
Az sRGB kérdésben pedig:
Rec. 709 and sRGB share the same primary chromaticities and white point chromaticity; however, sRGB is explicitly output (display) referred with a gamma of 2.2.
Az ITU-R Rec. BT.709-5 az a bluray és HDTV tartalmak színszabványa...
Szóval az sRGB nyerő lehet, de nem értem mi az, hogy explicit módon 2.2-es gammát ad, illetve milyen vonatkozása van ennek, hogy akkor most 2.22-es gammát kérjek, vagy sRGB-t állítsak neki. -
einstein
senior tag
válasz
janos666 #209 üzenetére
Hogy érted, hogy eltolt 5000k? A D65 konkrétan 6500k.
Szerintem kalibráld arra amit a program kínál.
Amúgy nekem is lenne kérdésem a basiccolorral kapcsolatban: Milyen contrast / brightness érték a "helyes" ? Ugye itt LCD-nél nincs ilyen beállítás külön, csak a színhőmérséklet.
Azért kérdem, mert többféle beállítással is megkaphatom a kívánt színhőmérsékletet, adott luminance mellett. Próbáljam meg az összes variációt? Akkor kalibrálgathatok egy darabigSzerk: de most nézem, a videóhoz D50-t javasol....
-
madgie
titán
válasz
janos666 #200 üzenetére
A basICColor tud fényerőt is szépen mérni, meg az iMatch is. Vagy azt elrontja az i1D2? Szépen behúzott WB-vel meg fényerővel már elég pofás lesz a monitor ICC nélkül is, persze egy profillal sokkal jobb. Én csináltam nemrég egy olyan ellenőrzést is, amikor nem volt semmi színprofil betőtve nekije, de be volt állítva korrektül a hardver, úgy az én monitorom 1.17-es átlag delta E-t tudott 3.47-es kékkel (érdekes, hogy nekem is mindig az a legrosszabb).
Kotyogást amúgy én nem nagyon hallottam még belőle, ha elmásznak a lencsék benne, az tuti nem kerek.
-
einstein
senior tag
válasz
janos666 #187 üzenetére
Nekünk asszem ugyanaz a monitorunk...
(L220x)
Én egy Eye One Display LT-t vettem ebay-ről 30k körül szállítással megvan (UK-ből). Mondjuk csak egy monitor miatt nem vettem volna, de kezdenek gyűlni az eszközök, amikhez fel tudom használni (más monitor + laptopok + lcd tv) , így megleptem magam vele Karácsonyra.
Én is néztem a Huey-t de az LCD tévé miatt döntöttem a Eye One mellett ... (2 hsz ezelőtt le is írtam a problémámat, hogy vajon lehet-e tévét kalibrálni)
Mivel az Eye One elég népszerű eszköz, támogatja más program is, pl. a ColorHCFR, ami nagyszerűen használható tévéhez is. A Huey-nál nem volt ilyen lehetőség. Ráadásul külföldi fórumokon olvastam olyanokat, hogy az olcsóbb megoldások pl. Spyder2-3, Huey nem is olyan pontos, azaz gyárilag nincs kalibrálva - i.e. kifoghatsz rossz darabot is. Lehet, h hülyeség, de maradtam az Eye-nál.
Az LT és a 2-es között pedig hardverben nincs különbség, lehet pl. upgrade kódot is vásárolni hozzá, de biztos lehetne valahogy hekkelni is.Tehát csak a saját programja különbözteti meg a kettőt, mégpedig annyiban, hogy nem tudsz luminance-t állítani a végén és nem kapsz szép színes összehasonlító grafikonokat.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- Xbox Series X|S
- Formula-1
- Autós kamerák
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Lexus, Toyota topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- Dell 1707FP 17" LCD monitor eladó
- Samsung Odyssey G3 180Hz 1ms / garancia
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Xiaomi Redmi 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest