- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Instagram közösségi fényképezés
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rp526
aktív tag
válasz
Dagidög #5128 üzenetére
Amennyiben nem OLED-et veszel figyelj a zónákra, hogy minél több legyen. Kevés zónás TV-nél brutálisan ront az élményen a HDR, ha meg feliratot is nézel akk éjszakai jelenetnél kb szürke képet kapsz. Nekem nagyon kevés sajna a zónám.. NETFLIX-en pl. a felirat folyamatosan kiégeti a szemem. Ezt am már több felé láttam fórumokon, hogy erre gondolhatnának az appban vmi beállítással, mert nagyon zavaró. Én kerülöm a HDR-t ahogy tudom, számomra egy minőségi FHD összességében jobb élményt nyújt. Viszont látom a HDR előnyeit, de hosszú távon nekem fárasztó nézni. Mindez term. az én véleményem.
-
janos666
nagyúr
válasz
Dagidög #5128 üzenetére
HDR-nél 100 cd/m^2 a paper white, vagyis kb. annyira lesz világos egy szabványosan fényelt HDR anyag átlagos jelenetének legnagyobb része, mint ha 100-ra lenne kalibrálva az SDR. De a csúcsfények fel fognak menni akár 1000 fölé (attól függ, hogy milyen TV-t veszel), amik nyilván "vakítóak", ha belenézel, de ezek általában nem a képernyő közepén szoktak lenni. Összességében szerintem jó élmény HDR-ben filmet/sorozatot nézni. Szerintem jobb, mint SDR-ban. Én személy szerint az OLED-et preferálom (LG, Pana, Sony, mind jók).
-
janos666
nagyúr
válasz
Dagidög #5126 üzenetére
Van a menüjében CMS (színkezelés), és azokat a csúszkákat is használtad?
TV-k közt van olyan, ami egyszerűen semmilyen beállítással nem lesz színhelyes. Olyan is, amin hibásan működnek a kalibrálási opciók (ha megmozgatod a csúszkákat a menüben, akkor úgymond "összeomlik" az egész színkezelés,) és rosszabb lesz beállítva mint, ha nem lenne kalibrálva (az összes színre nézve, nem csak azokra, amiket közvetlenül állítgatsz). -
janos666
nagyúr
válasz
Dagidög #5103 üzenetére
Milyen TV? Az LG WOLED-eket (és valószínűleg a Samsung QLED-eket is, de olyat szerencsére nem nagyon szoktak venni monitornak olyanok, akik érzékenyek a színhelyességre) alternatív WP-re kell kalibrálni, ha azt akarod, hogy jobban hasonlítson a standard sRGB gamut-os LCD-kéhez a fehér. Standard D65-re kalibrálva mindig melegebb lesz a WOLED fehér, mint a WLCD fehér. (A wide gamut LCD-nél ez szintén így van, a WG foszforos háttérvilágításúak zöldek szoktak lenni a WLED LCD-khez képest.)
-
KTTech
veterán
válasz
Dagidög #5103 üzenetére
Nem éri meg, sőt bizonyos területen a jelenlegi kalibrálód felül is múlja azt (maximális fényerő, ami HDR kalibrálásnál nem árt...). A pontossági különbségeket szabad szemmel nem fogod észrevenni, inkább a mostani kalibrálásnál a tesztábrák számát kellene növelni (de ez csak arra az esetre érvényes, ha a műsorforrás maga is kalibrált, tehát a TV hardveresen, a forrás pedig tartalmazza a TV korrekciós profilját, tehát konkrétan egy PC).
Azzal, hogy egy TV hogyan fogja interpolálni a beállított (és általában elég limitáltan állítható) értékeket nem sokat fogsz tudni kezdeni, kivétel, ha megveszed a speckó szoftvert, amivel közvetlenül bele tudsz írni a TV LUT-jába (és létezik hozzá ilyen).
-
Teasüti
nagyúr
válasz
Dagidög #5052 üzenetére
Amennyire én tudom minden létező képernyőnél lehetnek ilyen eltérések, hogy mi a natív színhőmérséklete R=G=B értékeknél a szürkeskálán. Professzionálisabb monitoroknál ez pontosabb, gagyi képernyőknél meg mint az ökörhugyozás néha.
Ez is a háttérvilágítás és vezérlés minőségétől függ, milyen LED chip-ek vannak benne, azok DC vezérlésnél milyen fényt adnak adott értéken - pl barnába húz a fehér led alacsonyabb feszültségen, vagy elhidegül magasabb feszültségen, stb.
Viszont nem látom okát miért ne tudná helyrerakni a szoftver, már amennyire egy 8 bites vezérléssel ez megoldható. Nem lesz olyan pontos, mint egy hardveres kalibráció a maga 14 bitjével, de a GPU-s kalibrálás is meg kell tudjon közelíteni egy D65 fehéret. -
Teasüti
nagyúr
válasz
Dagidög #5023 üzenetére
Persze. Úgy kezdődik a kalibrálás, hogy ki kell nyomozni milyen panel és milyen háttérvilágítás van az alanyban, majd ennek a típusához választani egy megfelelő korrekciós profilt kalibrálás előtt. Ez lesz a referenciája a kalibrátornak, amihez képest lehet viszonyítani a mérést. Ez olyan mint mondjuk a hőmérséklet mérés ahol a skálát gyártáskor jó esetben bekalibrálják (de ha már Prohardveren vagyunk, akkor ilyen a CPU hőmérséklet is, amit elvileg szintén kalibrálni kéne külső eszközzel és elmenteni ezt az offset-et, mert amit a szenzor mutat alapból annak nem biztos, hogy sok köze van a valósághoz). Vagy igazából bármilyen mérőeszköz esetén szükség van hitelesítésre és időnkénti újrakonfirmálásra, főleg digitális mérőeszközöknél.
Monitornál meg ugye fénymérés van, ami egy dimenzióval komplexebb dolog és ezek az olcsó kalibrátorok RGB színcsatornákat mérnek digitálisan, így ők csak szubjektív mérésre alkalmasak (gyártási szórás, nincs két egyforma minőségű eszköz, stb) amit el kell helyezni a színtérben egy referenciához képest.
Ez a referencia a korrekciós fájl, ami a monitor várható színképe és a kalibrátor által mért értékeket hozza közös nevezőre.
Itt azt kell látni, hogy mind a monitor, mind a kalibrátor mutat némi minőségi szórást, ezért ideálisan párban kellene bemérni őket spektrofotométerrel. Ekkor lehet kiküszöbölni a gyártási szórást.
Ha egy általános profilt választunk ("gyári" generic, vagy másik szoftverből betallózott, vagy mások által készített), akkor ott játszik némi pontatlanság, ami a mi eszközeink és a profil készítésekor használt eszközök minőségi különbsége lesz elvileg. Nemtom a generic profilok azok egy kiátlagolt ideális eszközre készültek-e és adhat egy jó kiindulási alapot olyan "jóvanazúgy" alapon, avagy IS szabvánnyal. Vagy ezek is egy valós eszközre lettek elkészítve és akkor a szórás nincs kiátlagolva, aztán történhet bármi ha a mi eszközünk színképe meg olyan távol áll a profil alapjául szolgáló képernyőtől, mint Makó Jeruzsálemtől. Gyanítom ekkor keletkeznek pl. magentába húzó fehérek.A legideálisabb ha van kéznél spektrofotométer (valószínűtlen) és lehet készíteni saját profilt.
A második legideálisabb, ha vki más ezt elkészítette ugyanilyen típusú eszközökre, és akkor azt betölteni. Ekkor persze lehet egy kis szórás, de olyan nagyon nem lehet mellélőni, mert legalább a technológia az garantáltan megegyezik. A nem ideális eset, amikor nincs ilyen profil, és vmi generic korrekciót kéne választani, ami meg vagy jó lesz vagy nem. Eltérő fénydiódák eltérő színképet adhatnak, és eltérő technológiájú panelek eltérő eredményt.
Pl. egy TN+film teljesen máshogy viselkedik, mint egy IPS. Elég csak ránézni a feketére, ami az egyiken szinte nem is létezik. A másikon se igazán egy OLED-hez képest. Aztán a háttérvilágítás minősége ugyanez. Öregedéssel meg még változik is. Egy kalibrátornak meg tudni kéne mivel van dolga - egy referencia -, mert nagyon el tudja húzni az eredményt, ha szar a korrekció.
Lásd a kollégánál feljebb!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- Építő/felújító topik
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Subaru topik
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- Samsung Full HD LED Monitor
- Samsung Odyssey G3 180Hz 1ms / garancia
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Bomba ár! MacBook PRO 13" Early 2015 - i7 I 16GB I 1TBSSD I 13,3" Retina I OS X Monterey I Cam I Gar
- Honor 200 Smart 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest