- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Porba hullhat a Pixel 10 Pro Fold
- Kézbe fogták az ultravékony Z Fold7-et
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Google Pixel topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: MS Office365 Linuxon
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- droidic: YouTube videók és playlistek letöltése GUI-alkalmazással
Új hozzászólás Aktív témák
-
pinnacle
nagyúr
Köszi szépen a segítséged!
Philipsből kijött a tartórögzítő csavar. Visszavittem. TV szerelő mondta, hogy manapság ilyen vacakok, simán csak műanyag házba vannak rögzítve.
Szerintem egyszerűen gyengébb panel van a Philipsben. Mondjuk az EIZO 10 éve került annyiba, mint most a Philips. Nekiállok gyűjteni egy EIZO EV4340X-ra.
Egyébként nem tudom miért vannak ennyire elhanyagolva ez a 43-as monitorok. Alig van pár készülék. Még a Dell U4323QE-re gondoltam, de ez BGR elrendezésű. Ezt nem is értem, ha fejjel lefele tennék bele a panelt a RGB lenne. EIZO EV4340X 20% fényerő alatt PWM-es, de az talán nem fog zavarni, mivel a 2433w is az.
Ismerősök TV-t használnak monitornak, látom te is foglalkoztál ezzel, de ugye ha érzékeny szemmel nem ajánlott a TV? Ha mégis van valami, azt kipróbálnám. Egyáltalán van 43"-as RGB-s, PWM mentes TV? -
c41r0^
őstag
ahogy látom, az az ICC már nem letölthető, mert elévült a link, de itt vannak még infótémák / githubos ICM-ek az sRGB gamma-> gamma 2.2 megoldásra:
gamma konvertálós megoldás
innen neked szerintem ez kell: srgb_to_gamma2p2_sdr.icmMár ha a fenti a probléma, azaz sRGB gamma curve-ot hazsnál a monitorod 2.2 helyett és ezért látod fakóbbnak a színeket.
-
pinnacle
nagyúr
Köszönöm a segítséged!
Kalibrálást vállalsz vagy valaki a csoportból?
Egyik helyen amit néztem csak üzletben csinálják, a másik szakember meg csak áprilisban tudna jönni. Kíváncsi lennék, hogy milyen lenne a kép, pontosabb értékekkel. Nekem nem munkához kell, csak úgy "ránézésre" megfelelő legyen.
Ha az sRGB-t fakónak találom, akkor az kalibrálva sem lesz jobb, tehát nekem a wide gamut kalibrálás kellene? Mondjuk nem értem az EIZO-nál miért nem fakó az sRGB, ott egyébként a kontraszton nem lehet állítani ebben a módban, azért az érthetőbb, mint a Philips 100% fényereje. Nem is értem ezt, hogy gondolták. Ki tud 100% fényerőn monitort nézni.110nit kb. milyen fényerőnek felel meg a monitor 100-as skáláján? Nagyon érzékeny a szemem, régebben az EIZO-t EyeCare módban használtam, ami a normál 0% fényerő alá megy, most sRGB módban 7%-on, de egy kicsit az is sok, Philips nappal mehet 50%-on, de később 10%-on majd 0%-on. Mondjuk ha nem is a kalibrált fényerőn használom a monitort, gondolom kalibrálva még így pontosabb, mint kalibrálás nélkül. És nemcsak az átlag lesz deltaE<2.
Nem tudom az f.lux mennyire pontos adatokat olvas ki, de az EIZO-t jobbnak mutatja AdobeRGB-ben.
Philips 439P1 monitoromban milyen AU panel lehet? Nem találom a fenti kettő linken. Persze lehet nem a monitor nevét kell beírni, de a PHL0973-ra sincs találat.FastStoneban az alsó A monitor színprofilja... nem volt bekapcsolva, ha bekapcsolom akkor fakóbb lesz a kép. Ha a felső kapcsolom ki, akkor nincs különbség. Egyébként ugyanolyan a képe, mint az IrfanView-nak.
Philipsnél "saját beállítások használata az eszközhöz" volt beállítva. Régebben az EIZO .icm fent volt, de nem láttam különbséget, ha van, ha nincs, ráadásul a Philipsnek is beállította magát, így inkább töröltem. A Philipsnél sem látok különbséget, ezzel vagy nélküle között.
-
pinnacle
nagyúr
Szia! Köszönöm a részletes tájékoztatásodat.
Reseteltem a monitort, gyári ICM van beállítva, Automatikus színbeállításnál a Windows Reflektorfény háttérkép, FastStonenal a tesztkép, egyértelműen fakó, nem természetes. Hülyét kapok, ha ez a színhelyes.
Firefox tényleg túlhúzza a színeket (érdekes, hogy az EIZO-nál viszont nem probléma), Chromeal már sokkal jobb, ott az EIZO tűnik túlhúzottnak.
Kiderült, hogy az sRGB módban valószínűleg helyesen jeleníti meg a színeket, a piros az piros, viszont ez csak 100% fényerőn működik, ha megváltoztatom, akkor visszaáll az előző beállítás. Illetve fakó a kép, de ugye ez ilyen.
Különböző módok között nem láttam különbséget. Ez nem valódi 10bites csak 8bit+FRC.
Valószínűleg csak kalibrálni kell a monitort, mert szerintem az iiyama ProLite X4373UHSU-B1-ban ugyanez a panel van (nem tudtok valami részletes monitor panel adatbázis oldalt?) ott a gyári érték pirosnál 5,57 volt, kalibrálás után 0,26. Tehát valószínűleg a mellékelt adatlap nem kalibrált értékeket tartalmaz, hanem csak egy tanúsítvány arról, hogy mi a gyári érték. Philipsnél azt mondták, hogy a szerviz menühöz nem tudok hozzáférni. Egyébként 0-100 értéknél is lehet pontosan kalibrálni, nem gond ha nem 0-255-ig látjuk?
Igazából kezdem megszokni a monitor képét, de ha figyelem, akkor látom, hogy a bőrön olyan piros foltok vannak, amik a túlhúzott piros miatt vannak. Ugye kalibrált monitornál nincs ilyen probléma? Nekem csak az kellene, hogy valamennyire természetes színek legyenek, de azért nem legyen fakó a kép.
Egyébként egyáltalán van olyan, hogy a monitor széles színterű és színhelyes is egyben? Mondjuk fura nekem ez a "fakóság" hiszen a környezetet sem ilyenek látom. Illetve lehet ez a valóság és ezért javítgatja mindenki a fotóit, hogy jobban nézzen ki? Régebben mondták a Canonnál, hogy a kompakt kamerás fotók azért néznek ki, jobban a profi gépes fotóknál, mert a kis gépek eleve belenyúlnak a képekben. -
c41r0^
őstag
-
janos666
nagyúr
Azt lenne érdemes megnézned, hogy milyen dE értékek vannak az R,G,B szaturált patch-eken, ha a gyári sRGB profil van betöltve és be van lőve a driver clamp. Abból derülne ki, hogy mennyire pontos a clamp. Aztán ugyan ez a gyári sRGB móddal, és akkor látnád, hogy melyik végez jobb munkát.
-
c41r0^
őstag
Csináltam sRGB színtérre is kalibrálást, minden beállítás megegyezik az előzőekkel, kivéve, hogy a szoftveres sRGB clamp-et aktiváltam (LUT reset is nyilván volt), és úgy indítottam a kalibrálást. Correction-nek ugyanúgy a wide gamutos i1Pro2-val készített CCSS fájlt töltöttem be.
monitor OSD ugyanúgy
brightness 19
contrast 70
R/G/B 100/95/95novideo sRGB szoftveres clamp - INFO gombra látni, hogy a monitor EDID-jéből milyen koordinátákat olvas ki, ezek a monitor EDID-jébe az sRGB színtérhez gyárilag beállított értékek
A "clamp" pipát az OS működése közbe ki-be lehet kapcsolgatni, és egyből érvényre jut a színtér módosítás on-the-fly.
A kalibrálás előtti fényerő és fehéregyensúly measurement ugyanilyen értékekkel zöld volt, mint itt.
Ugyanúgy 1100:1 kontraszt, deltaE-k jók. Viszont kicsit fölélőtt, mert 6541K, de ez egy leheletnyit hidegebb csak, nem is gond (alapvetően nem annyira komálom úgy sem a meleg-fehér sárgásságot).
Ez így OK, vagy kellhet még valamit módosítani?
Köszi! -
janos666
nagyúr
Előfordul olyan, hogy az alapértelmezett kontraszt picit túl magas.
Ezt egy gradiens tesztábrával tudod ellenőrizni, hogy úgymond "leszakad-e" a 100% fehér árnyalat a mellette levő világos szürkék sorából. Ilyenkor indokolt visszavenni a kontrasztból, amit megtehetsz vagy a központi Kontraszt csúszkával, vagy a színcsatornánkénti kontrasztokkal is (ezek az RGB csúszkáid). Ha mindhárom (RGB) csúszkát lentebb viszed együtt, az ugyan olyan, mint ha a Kontraszt-ot vinnéd lentebb (nem feltétlenül ugyan annyival).És két különböző 1dd3 műszer sem fogja pontosan ugyan azt mondani.
-
-
c41r0^
őstag
preset mode: user
professional / pro mode / User (wide gamut)
brightness 21
contrast 70
R 97 / G 92 / B 92monitor OSD
VGA beállítás és DisplayCAL Display fül
DisplayCAL Display fül / correction
DisplayCAL Calibration fül
DisplayCAL Profiling fül
Measurement report - extended verification testchart, nincs simulation profile, wide gamut ICC betöltvekb. 1000:1 lett a kontraszt, sztem a deltaE-k is jók
+ a fenti színprofil betöltése után a novideo_srbg programmal az nVIDIA szoftveres sRGB clamp-et bekapcsoltam (ez a monitor EDID infóiból szedi ki az sRBG színtér infókat és ennek alapján mátrixot számolva módosítja sRGB-hez a megjelenítendő színteret), és így újra futtattam a mérést, ez pedig alább, nyilván nem olyan színhelyes, mintha a monitort eleve sRGB módba téve kalibráltam volna, de majd azt is meg fogom nézni
Measurement report - software clamp sRGB + extended verification testchart, sRGB simulation profile, wide gamut ICC betöltveMondjuk most látom, hogy verification-höz lehet jobb, ha a "Large verification testchart"-ot használom, gondolom az részletesebb. Megnézem majd azt is.
Van, amit másképp kéne?
Köszi!
-
janos666
nagyúr
Az i1Pro2-est használd, az készült helyesen a natív gamut módban, a ColorMunki-s sRGB módban készült, ami nem ideális.
A Refresh mód miatt ne aggódj. Igen, azt az i1Pro2 tulaj szúrta el, de nyugodtan maradhat a beállítás Refresh-en, sample-and-hold kijelzőn az is jól fog működni (visszafelé ez már nem lenne igaz).
-
c41r0^
őstag
Hmm, hogyha kiválasztoma két correction közül bármelyiket, akkor a Mode LCD (generic)-ről Refresh (generic)-re áll át, és ha visszakattintom LCD-re, akkor a Correction meg "None"-ra áll vissza
Tudtommal a Refresh mód CRT/plazma-hoz kell.. wtf?
Most nézem, a fájlban van egy DISPLAY_TYPE_REFRESH "YES" kapcsoló*, lehet ezt NO-ra átállítom és kész. Ez csak a correction profilt készítő hanyagsága, hogy defaulton hagyta? Vagy van oka és én írok hülyeséget?
Igen, ezt NO-ra álllítva át lehet "verni" és most már LCD-t ki tudom választani.
-
janos666
nagyúr
Én X-Rite műszert ajánlanék és DisplayCAL szoftvert. Vagy hívj valakit házhoz, akinek spektrophotometer-e is van, nem csak colorimeter-e, mert akkor pontosabb is lesz.
Szerintem tedd be sRGB preset-be, és onnan bízd rá a szoftverre a LUT-os fehéregyensúlyt.
Mi tud 12 profilt eltárolni?
-
Stauffenberg
nagyúr
Az a baj, hogy a színmenedzsmenthez való iparági hozzáállás teljesen elbaszott vagy hiányos, nincsenek kidolgozva azok a szabványok, amiknek már 10+ éve alapnak kellene lennie minden eszköz és OS gyártó számára. Oldja meg a felhasználó magának.
A P3 színtér elterjedését segíti a mobilipar, de mire megyünk vele, ha közben sRGB anyagokat nézünk rajta "széthúzva" (túlszaturálva), mert hiányos a színmenedzsment alkalmazása.
Saját mobilom: OnePlus 8T, az iparág egyik legjobban kalibrált kijelzőjével. Natural színmódban kétféle színteret kezel: sRGB és P3, látszik is amúgy Instagramon, hogy tényleg működik. De ha Display-P3-ra állítom a képmódot, akkor megszűnik a színmenedzselés. Miért? Tettem fel a költői kérdést. Mert szarva vagyon rája. A Natural beállítás pedig az OS-t is visszahúzza sRGB-re, pedig egy mobilnak jól áll, hogy az ikonok, grafikai elemek, stb olyan szépen, kellemesen szaturáltak (nem mellesleg a napfényben olvashatóságot is nagyban könnyíti).
Ez ilyen sajnos. Az sRGB még sokáig itt lesz velünk, miközben a HDR terjedése miatt _muszáj_ a szélesebb színtér felé is menni. Na ezeket egyre jobban látjuk konfliktusban egymással, mikor a rendszernek/szoftvernek fingja sincs mit kezdjen egy beágyazott profillal vagy eleve nem is veszi figyelembe.
-
Stauffenberg
nagyúr
(Kicsit hosszú lesz, mert rizsázni is fogok, hátha valaki később a keresőbe beírja ezt a monitor típust, nem nagyon vannak róla tesztek).
Én a napokban vettem egy LG 27UP850 monitort és előtte sok tesztet átolvastam a gyári gamut clamp (sRGB, P3, stb) módokról többféle gyártó és típus esetén, hogy ezek sok esetben limitáltak és le is tiltják a beállítások többségét (ami valahol érthető), mindemellett nem garantált a pontosságuk, szóval annyira nem érdemes rájuk hagyatkozni színkritikus környezetben, van lehetőség az OS-ben is gamut clamp-re pont azzal az eszközzel amit linkeltél, de tegyük hozzá, hogy ha pontos sRGB megjelenítést akarsz, nem úszod meg így sem a műszeres kalibrálást/profilozást, de valóban ez lesz a te megoldásod.
Én az OS szintű gamut clampet azért úsztam meg, mert a monitor tud hardveres kalibrálást (2 db slot-ra, ami nem sok, de több a semminél), szóval van egy elég jól kalibrált sRGB módom. Most egy natív gamut és egy sRGB kalibrálás van elmentve a monitorba (meg a hozzájuk tartozó ICM profilok Windowsban), de gondolkozom rajta, hogy legyen inkább 2 db sRGB (egy 120cd és egy 100cd), de nem véletlen, hogy egy dedikált grafikai monitornál miért indul 4 darab slot-ról a történet, ha már ilyet tud egy monitor, marha hasznos. De egyelőre nem tudom mire lehetne használni a natív színteret (95% DCI-P3), az sRGB tartalmak csak sRGB-ben jelennek meg színmenedzselt alkalmazásokban, ha videót készítek az is Rec.709 (~sRGB) és ha videót nézek, akkor nem olyan vicces mikor a Rec.709 anyagot egyszerűen csak széthúzza és túlszaturált lesz minden. Majd egyszer jó lesz valamire mikor a P3 színtér kicsit elterjedtebb lesz...Nem ártana amúgy, én támogatnám, hogy dobjuk az sRGB-t.
Mindenesetre megmértem a gyári sRGB módot és az avg. dE ~2 nem tűnik soknak, sőt egészen elmegy egy nem grafikai monitornál, amit eredendően nem professzionális munkára szántak, hanem otthoni szórakozásra, de ha azt nézem, hogy a max. dE ~6 volt, már nem olyan rózsás. Már ugye ami a színkritikus felhasználást illeti, viszont csak simán használni egy átlag felhasználónak ez bőven elég. De nem panaszkodom, ez nem egy grafikai monitor, hogy patent előre kalibrálással jöjjön, de általam kalibrálva viszont avg. dE 0,6 és max. dE 1,5 (nincs előttem a report a validálásról, most máshol vagyok laptopról, de valami ilyesmit nyögött) és homogenitásban is <10% volt az eltérés a centerhez képest (és amikor megnyalta alulról a 10%-ot, az is csak két mező volt szürke mintán). Nem olyan rossz egy consumer, otthoni monitortól (egy Dell U2311H-t váltott, minden minőségi paraméterben előrelépés). -
Szia,
Jelenleg az alábbi módon van "kaliblálva" a monitorom:
1.06 FW, Adobe RGB (bár mehettem volna sRGB-ben is) és User mod.
Display Port 120Hz-en használom, 6800XT hajtja.
XRite i1 Display Studio-val és DisplayCAL-lal kalibráltam, az istennek nem találom az utolsó reportot, de rendben lévőnek tünt, a teszt mérete nem rémlik sajna.Anno néztem az RTinges profilt, de nekem nem volt az igazi. (és akkor még nem lehetett Display P3 modból elállítani a monitort...
)
Közben olvasom a többi kommentet, nekem még nem tunt fel a rgb beállítási gond, de mintha lenne vmi furcsa bug. Ránézek és jelentkezem.
(talán holnap lesz rá időm/energiám)
-
-
janos666
nagyúr
Érdemes úgy kalibrálni, ahogy használni fogod. Valószínűleg úgy kalibrálnák, ahogy automatikusan beállítja magát a driver, vagy ahogy kéred.
A gyári profilról ki kéne deríteni, hogy melyik gyári képmódhoz való. Valószínűleg a Standard-hoz, ami valószínűleg wide gamut, tehát a color management-es szoftvereken kívül pontatlanabban lennén a színek, mint a profil nélkül sRG módban (ahol a monitor kezeli a gamut-ot szoftverek nélkül).
Az az ICM kalibrálás nélkül, csak profilozással készült. Tehát csak a color management-es szoftverek tudják haszosítani.
Ha sRGB módban kalibrálod, akkor az 1DLUT (ami mindig rajta lesz a képen, nem csak color management-es szoftverekben) helyre teszi a fehéregyensúlyt (amit az RGB csúszkák csinálnak) és a gammát.
Nem ismerem a programot, hogy mit csinál. De ehhez ismerni kell a natív színteret, hogy map-elhess natív és sRGB közt. Nem elég ismerni az sRGB-t, a monitor színterét is ismerni kell valahonnan, hogy a kettő közé mátrix-ot számolj, amit aztán rápakolhatsz a képre. Ez a program talán az EDID-ből olvassa ki a gyártói paramétereket, ami valószínűleg a Standard képmód tág színtere.
Ezért mondtam, hogy használd sRGB-ben. De próbáld azt a szoftvert Standard-el.
-
janos666
nagyúr
Ha monitornak szeretnéd használni, akkor használd az sRGB módot.
A Kontaszt-ot általában nem kell bántani. A fényerőt a fényerő csúszkával kell belőni.
A szemre kalibrálás is működhet valamennyire az RGB csúszkákkal, de miért nem kalibráltatod műszeresen?
Monitorhoz használj mindig RGB-t (az új TV-khez is), és ne aggódj a 10/8 bit miatt, nem valószínű, hogy elmászna bármi. Amúgy is valószínűleg mindig 8 bites képet nézel, csak 10 bit-et küld ki a VGA. Bár a Hz váltáskor a kijezőpanelben kapcsol ki az FRC, így a belső képfeldolgozás 10+ bit eredményét is csak 8 bit-el jeleníti meg, ezért igen, kicsit "sávosabb" lehet a gradiens tesztábra (és ezzel együtt ici-picit elmászhat a szín is, de ezt ne aggódd túl). -
c41r0^
őstag
Csatolom, hogy az MSI driverrel együtt járó ICM profilt betöltve, mit mutat a LUT Manager. A görbe módosul linearról, azaz a VGA LUT-jába sikerül tölteni, tehát applikálódik. És látható, hogy 8 bites kalibrálás eredménye ez a profil, amit ad az MSI. Van ennek értelme akkor ezt betöltve, szemre kalibrálni a másik, kalibrált DELL monitoromhoz (nyilván a DELL-hez a saját színprofilját töltöm be) viszonyítva?
Azt azóta a fenti tesztből megfejtettem, hogy User módban érdemes belőni a fehéregyensúlyt, a "Professional / Pro Mode menüpont alatt az sRBG beállítás csak egy gyári preset, ami igen pontatlan amúgy is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Full HD LED Monitor
- LG UltraWide 34WR50QC-B Monitor! VA 3440x1440 / 100Hz / FreeSync
- Samsung Odyssey OLED G8! 32"/4k/240hz/0,03ms/10BIT/Freesync-G-sync/HDMI 2.1/Smart Monitor
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest