- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Instagram közösségi fényképezés
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
janos666
nagyúr
válasz
kuyarashi #5201 üzenetére
"Természetesen spektroval össze kellene kalibrálni a monitort a nyomtatóval."
Nem egymáshoz kell őket kalibrálni, hanem külön-külön a monitort (spektróval, vagy spektróval profilozott colorimeter-el) és a nyomtatót is (adott papír és festék pároshoz spektróval).
Arra vigyázz, hogy nyomtatáskor ne legyen duplán kivetve a profilból származó korrekció, tehát pl. PhotoShop esetén vagy a PhotoShop intézze a színkezelést, és a nyomtató driver-ben legyen letiltva, vagy fordítva.
És igen, ideális esetben CMYK alapú profilt kéne kreálni és CMYK módban nyomtatni, de ezt csak a PostScript-et támogató nyomtatókkal tudod megcsinálni, hagyományos nyomtatókkal csak RGB-t tudsz a nyomtatóra küldeni. -
janos666
nagyúr
válasz
kuyarashi #5199 üzenetére
A papírhoz (és a hozzá tartozó tintához) van mentve ICC profil? Akkor a forrásanyag lehet szinte bármi, mert a CMS megoldja, hogy mindent láss, amit a papír elbír azon belül, amiben a dokumentumot mentetted (akkor is ha szaturáltabb, akkor is, ha inkább kevésbé szaturált az, amit a nyomtató tud produkálni). Persze néha jöhet ki fura eredmény (azokon a területeken, ahol nem igzán passzol a source és target gamut).
-
Archttila
veterán
válasz
kuyarashi #5093 üzenetére
Valóban, bár a foltosodás nem hagy nyugodni
Készítettem róla egy rövid videót [link]
Reddit-en azt írta az egyik csóka, hogy a nem megfelelő tárolás (pl párás helyiség) miatt penészes lesz a diffuzor, ez okozza a jelenséget.
Kár érte, mert egyébként tényleg nagyon megéri az árát. Ráadásul nálam a glow is minimális, szóval szivattyú a köbön...Mondjuk lenne még két lehetőség:
1, legariztatom, csak félek hogy összebarmolják, meg raknak bele valami ratyi refurbished panelt.
2, előveszem a spajszert és magam oldom meg a problémát.YouTube guideok elég biztatóak, gyakorlatilag csak egy nagyon óvatos tisztítás az egész.
-
Archttila
veterán
válasz
kuyarashi #5089 üzenetére
Ilyenkor minden esetben megjelölöm a terméket és a dobozt is, illetve felírom a sorozatszámát.
Ezen felül annyi de annyi egyszer használatos fólia meg matrica volt a kereten, hogy azt maximum csak a gyárban tudnák újra cserélni.
Harmadrészt amikor az első terméket visszavittem az üzletbe, már hazafelé menet észrevettem, hogy feltették a Nyíregyi áruház készletére az általam visszavitt terméket. [link]Szóval minden kétséget kizáróan ez teljesen új gyári bontatlan darab.
nem offolnám tovább a topikot, de ha valakit érdekel így néz ki a jelenség: (bal közép és jobb alsó sarok) -
Archttila
veterán
válasz
kuyarashi #5087 üzenetére
Nem a gyorsaság miatt nem akarom, a beégést nem kockáztatnám retró gaming-el.
Engedjetek már meg nekem még egy kis off-ot a pár nappal ezelőtt említett foltos kijelzős AOC Q3279VWFD8-el kapcsolatban:
Elállás után leadtam egy új rendelést, gondolván kétszer egymás után csak nem kapok "hibás"? kijelzőt. Nem így lett. Kopra ugyanott van a halvány folt ezen is mint az előzőn, ami arra enged következtetni, hogy lehet nem is maga a panel hibás, inkább a rögzítésnél, panelfelfogatásnál lehet valami anomália.Esetleg ha valaki meg tudná nekem erősíteni, hogy nála/ismerősénél nincs bal/közép szélen egy kis halvány fehér folt az sokat segítene. Googe fehér háttere tökéletesen alkalmas erre.
-
Archttila
veterán
válasz
kuyarashi #5082 üzenetére
Én meg kifogtam egy gyári hibás darabot, ma vittem vissza.
(körömnyi fehér foltok voltak a kijelző két szélén).
Két gondom van most:1, Mi legyen helyette?
2, Hol derírtsem ezt ki, mert ahogy elnézem a monitor ajánlós totyikot ez már régen nem az a csapat, szakértelem, mint ami egykor volt.(nyugdíjas, Isual...)
Reddit-re nem szívesen mennék, mert ott mindegy csak gaming meg drága legyen.A végén még tényleg nem veszek semmit, jó lesz mindenre IS az 55-ös OLED
csak az a baj, hogy a Cyberpunk mellett azért megy a retró is, az meg többnyire rikító statikus, azt meg annyira nem akarom. Tudom, tudom, de akkor se.
-
Joshi
titán
válasz
kuyarashi #5079 üzenetére
Hasonlót tud egy VA panel is (LG 32GK850F).
-
Archttila
veterán
válasz
kuyarashi #5079 üzenetére
Ezzel nagyjából tisztában voltam, de azért köszi!
Attól félek hogy az utód nem sikerült olyan jól [link] (gamut) és érdemesebb lenne inkább lecsapni a jelenleg még kapható Q3279VWFD8-ra.Tényleg nagyon jól sikerült darabról van szó [link] főleg, hogy alig több mint 80k a jelenlegi ára. (tudom volt ez olcsóbb is)
-
_q
addikt
válasz
kuyarashi #4967 üzenetére
Közben kiderült, hogy 90%+ a monitor és a laptop kijelző is. A laptop kijelző gyárilag annyira nincs rosszul kalibrálva, a monitor viszont igen. Factory resetet próbáltam és a windows gyári kalibrálását, ami nem annyira rossz, de még mindig távol a jótól.
#4966Teasüti
Egyelőre nem kell WCG, se HDR, csak sRGB. Viszont a studio elvileg nem támogat third party szoftvereket, amit itt olvastam displaycal így kizárva. Viszont akkor nem sok lehetőség van, mint általában a fotós/videós területen szokott lenni. -
Teasüti
nagyúr
válasz
kuyarashi #4967 üzenetére
IPS sem jelent semmit önmagában. Régen még talán, amikor még a TN és a VA volt elterjedve és az IPS drága volt. De manapság már IPS-ből is gyártanak nagyon olcsón kritikán aluli vackot. Kalibráltam ismerősnek nagyáruházi monitorokat: sztenderd office felhasználásra szánva ha nem tévedek, két teljesen azonos típus egy időben vásárolva. Meg nem mondom mik voltak, csak az árkategóriára emlékszem ami olyan 100-150 font között volt újonnan, szóval belépőnek is az alja. Out-of-the-box köze nem volt a kettőnek egymáshoz, interaktív mérésnél az RGB gain eltérőre jött ki, de ami meglepett, hogy a fényerőben meg vmi ~20 érték különbséggel a menüben jött ki 120 kandelára mindkettő. Profilozás után meg sRGB lefedettség ilyen 70-75% között. És eskü videós a pali.
Azt mondanom sem kell, hogy black bleeding meg felhősödés...
Szóval IPS-ből is lehet gyártani ami még egy jobb fajta TN panelnél is gyengébb. -
Teasüti
nagyúr
válasz
kuyarashi #4963 üzenetére
Jut eszembe, mi van vele? Ezer éve nem látom itt.
Nemtom, akartam már kérdezni. Igazából ő a szakértő, én csak kontárkodok itt.
#4964_q
Ezeknél az eszközöknél nincs igazán mesterséges avultatás. A pl. Spyder nevet én már gyerekként is láttam felbukkanni az akkori PC újságokban (PC World vki?). Bőven túlélnek több generációnyi Windows-t is. Display Pro pl 2011-ben jelent meg és a mai napig ez a gold standard a piacon. Valamint a Display Pro-nak nem rég jelent meg a ráncfelvarrott verziója, ami lényegében ugyanaz a termék* új névvel és vmi firmware manipulációval (Plus és a Studio - egyik tud HDR-t, a másik meg nem). Szóval szerintem egy darabig még maradni is fog.
*A tévedés jogát fenntartom. -
válasz
kuyarashi #4952 üzenetére
Igen, vidék ugye... Egyébként már 1 rendes kalibrálás is sokat dobna szerintem az eredményen, még ha kicsit el is mászik később. Most szemre lőttem össze a hármat, csak így már köze nincs az srgb-hez egyiknek se, aztán ha az ember fotózik (még ha nem is profi), elég jól bele tud így sétálni a f@szerdőbe mondjuk egy bőrszínnel.
A SpyderX ELITE egyébként lehet alternatíva? Ennél írják, hogy több monitor mellé is képes profilozni egy adott rendszeren, emellett ha jól látom, van "lúzer módja" is a magamfajta avatatlanoknak.
Szerk.: Az a perverz dolog lépett fel, hogy mindhárom monitor ugyanolyan DP kábellel, ugyanahhoz a VGA-hoz van kötve, csak a gyártási évük más. Vettem hármat Oázistól (ezek se voltak homogének, de minimális volt a differencia ránézésre), aztán ebből már kettő elhullott, a cseredarabok közül az egyik meg olyan kék srgb módban, hogy sírok, a másik meg csak szimplán zöldebb. Szóval, még a régit kéne vörösre állítanom, és megvan a tökéletes állapot.
-
válasz
kuyarashi #4950 üzenetére
Köszönöm a részletes és kimerítő választ, most döbbentem rá, hogy egyfelől mennyire összetett ez a műfaj, másrészt hogy az árak tekintetében sem finomkodnak a gyártók! Múltkor láttam valahol valamelyik spyder-t 40k körül, de ezek szerint annak nem sok értelme lett volna, pedig erősen rajta volt a kezem. Lehet, jobban járok, ha nem én állok neki, mert a végén még rosszabb lesz, mint volt...
-
válasz
kuyarashi #4948 üzenetére
Köszönöm a tanácsot, illetve az információt. Én is szemeztem a vásárlással, még csak nem is az ára rettent el, inkább a szakértelem hiánya, bár nem tudom, mennyire összetett egy ilyen művelet. Nem áll tőlem távol az IT, így gondolom, azért előbb-utóbb kitanulnám. Mit érdemes venni W10 alá? Hobbi fotós vagyok, és a monitorok se túl nagy számok (elvileg 97 srgb lefedettség), ebből szeretném kihozni a legjobbat.
-
jaszy91
aktív tag
válasz
kuyarashi #4830 üzenetére
Teljesen tisztában vagyok vele, hogy egy olcsóbb IPS is jobb képet ad, mint ez, viszont jelenleg ez van
Mindenképpen cserélni fogom, ez nem kérdés, azonban, nem szeretnék kétszer beruházni 1db monitorra. Amit szeretnék az kifejezetten erre a területre lett tervezve, LG 34WK95U-W, videóvágás miatt fontos a sok pixel
Viszont erre nem most fogok beruházni, amint tudok értékelhető produktummal szolgálni, akkor már megéri. -
-
pinnacle
nagyúr
válasz
kuyarashi #4643 üzenetére
Köszi! Ezt a pixel eltolást talán pont tavaly hozták be az Oled TV-ken. Írtam a Philipsnek, remélem ez a beégés, pláne ha be van kapcsolva a védelem, csak valami félreértés. Igaz sajnos írják az Rtingsnél, hogy az IPS is beéghet. Viszont ezt TV-re írták. Milyen dolog az, hogy egy PC monitor beéghet, ki venne ilyet.
Egyébként nagyon jó a monitor. Nem fáj a szemem. Szerintem a BenQ-nál pár óra után, olyan furcsa bizsergés volt. *Ropi* még nem erősítette meg, de szerintem az ilyen "túlszínezett" monitort könnyebb kalibrálni, mert van miből visszavenni. -
pinnacle
nagyúr
válasz
kuyarashi #4607 üzenetére
Köszönöm a segítségetek! Androidos médiaboxal, HDMI-n nincs sávozás a monitoron. Közelről apró "árkok" látszódnak, de ezek szürke, fekete árnyalatúak, nem rózsaszín, lilás. MInden monitort, TV-t lehúztam a VGA-ról, és HDMI-ről próbáltam a BenQ-t. Jobb lett az átmenet, talán kicsit nagyobban az árkok, de nincs elszíneződés. Kipróbáltam az összes kábelt, az lett a vége, hogy most az EIZO-kon van lilás elszíneződés.
Lehet ez a sok TV, monitor bekavar valahogy. Ezeken a beállításokon valamit változtatnátok?
Szőke nő arcán, médiaboxról sem volt lehet piros folt, lehet kuyarashi neked is a monitor erősíti. Ezt mondták nekem az EIZO-ra is. Sávosodást ki írta? Jó lenne tudni, hogy mire jutott. Monitor topikban senki nem találtam, ilyen monitorral.
Lehet ezt a Philips 328P6AUBREB-et kipróbálom még. -
pinnacle
nagyúr
válasz
kuyarashi #4604 üzenetére
Köszi kuyarashi, *Ropi*! Látjátok ez a furcsa, hogy valakinél határozottan látszódik a szőke lány arcán a pirosító, valakinél meg nem. kuyarashi te is kalibrált monitoron nézted? Azért gondoltam, hogy az EIZO rajzolja oda, mert IPS-es HP laptopon és iPad-en sem látszódik. Mondjuk valaminek biztos kell ott lenni, mert ha nincs akkor akár a homlokára is tehette volna.
Egyébként nincs valami tesztkép, ami objektíven mutatná a valós színeket, és azt amit csak a monitor színez túl?
IrfanView, Fast Stone Image Viewer, Win10 képnézegetővel próbáltam. Egymás mellett van a 3 monitor, ahogy húzom át az egyikről a másikra, úgy látom a változást.
Egyébként láttatok már kiemelkedően jó 16:9, 32", WQHD monitort? Philips 328P6AUBREB-et kipróbálnám, csak nem tudom, hogy a minimális 98 cd/m2 fényerőérték nem túl magas. Esetleg valaki látta már ezt a monitort.
Nem tudom, hogy mitől ez a szürke sávosodás, elszíneződés arra utalhatna, hogy 6bites a panel, de gondolom ez kizárható. -
Krystal_s
addikt
válasz
kuyarashi #4592 üzenetére
Már úton van egy másik ilyen Dell, hátha azon nem lesz hiba (pixel vagy más).
Találtam egy egész jó leírást, tesztet erről a Dell típusról. Elég sok hasznos adatot említ.
"Quite a rich, natural look overall with a slightly warm look but reasonable overall balance."
"Kissé meleg." Hát igen, bár ne lenne az.Köszönöm, hogy írtatok. Megtudtam pár hasznos dolgot. ...és elnézést, hogy kicsit OFF-ba tereltem a témát.
-
KTTech
veterán
válasz
kuyarashi #4592 üzenetére
A DuplaLCD-t a Panasonic fejlesztette, remélem hamarosan kijönnek TV-vel is, már demóztak egy 55"-ost (bár ez már kisebb felbontású hátsó panelt használ, mint a monitorban használt, ha jól emlékszem fHD felbontású). A plazma után lehet ezt venném (amint normalizálódik az ára 65+ méretben), mert a kontraszt már megfelelő - legalábbis nem lóg ki annyira a lóláb, köszönhetően a sok világítási zónának -, nincs ABL és nem kell figyelni a beégésre sem.A fogyasztás viszont egy másik kérdés lesz, mert a fizikát nem lehet meg***, a két LCD-t átvilágítani bizony teljesítmény kell.
Monitorban az Eizo jött ki vele, a Prominance CG3146 HDR-el, ami erősen referencia kategória. Nem lökdösném le az asztalomról, ha valaki rátenné, tudja még a 24p-t is kadenciahelyesen, rendes HDR1000, ABL nélkül... (és még több pezsgőt vennének a Spark Energynél, mert már hallottam, hogy durrogtak a plazmáimnál is
- tipikus teljesítményfelvétele 280W, maximális pedig 463W...)
A SED-re emlékszem, a 36"-os méretű Canonnal találkoztam is személyesen. Ritka jó képminősége volt, a színek rendben voltak szemre (mérni nem tudtam). A kontraszt fenomenális volt, az akkori plazmákat simán állva hagyta. A problémát a technológia maga jelentette: a nagy fényerő erősen nyomott hagyott az élettartamon, a foszforréteg fejlesztésénél falba szaladtak, illetve előjöttek azok a problémák, amik a mai napig kísérik az összes self-emitting technológiát.
-
Krystal_s
addikt
válasz
kuyarashi #4584 üzenetére
"TV-ből és monitorból is elég sok van hasonló méretben és árban, amelyek FHD felbontásúak és van rajtuk HDMI"
Tudnál párat mondani, ami szerinted jobb, mint ez a Dell?(2db HDMI, FHD és hangszórói is vannak)
Tv-ből, ami jelenleg kapható. Minőség nulla, alsó kategóriás 5-ös széria, de majdnem megvettem már kínomban. Samsung UE32N5302, vagy UE32T5302
LG kilőve, van valami Philips alsó kategória és 150 körül Sony, amiről rossz vélemények vannak.
Monitorból...az összes Samsung ívelt. LG, ASUS, Acer.., nem kell, de azok között sem találtam. Úgy gondoltam, akkor már inkább egy Dell, a notebookom is az...
Újabb kompromisszum volt még, ha annyira jó valami, akkor ahhoz vettem volna hangszórókat. Hát én nem találtam olyat. -
KTTech
veterán
válasz
kuyarashi #4584 üzenetére
Azért a mikroLED-től sem kell majd csodákat várni, egy erősebb LCD képminőségét tudja jelenleg (fényerő van bőven, feketeszint esetleges - egy jobb VA-LCD mélyebb feketét produkál -, kontaszt meg hááát, szóval nem végtelen, mint az OLEDnél - legalábbis a jelenlegi gyártói specifikációk alapján)... beégni meg ugyanúgy be fog, mint bármelyik másik alpixelenként aktív fénykibocsátású megjelenítő, hiszen a pixelek különböző mértékben lesznek terhelve, így külön is fognak öregedni. Ami viszont nem várható az a ghosting.
-
Krystal_s
addikt
válasz
kuyarashi #4574 üzenetére
és *Ropi*
Mindkettőtöknek köszönöm a részletes leírást.
Sajnos most nem figyeltem vásárlás előtt a fényerő értéket.
A Dellnek 250 cd/m2, a Sonynak pedig 600 cd/m2.
Így nem csoda, hogy majdnem maxra kell állítanom a Brightnesst.
Korábban lcd tv-ket használtam monitornak és fel sem merült bennem, hogy manapság egy "márkásabb" monitornál ez kérdéses lehet. Azt hittem részletesebb beállítások lesznek.
Ennek ellenére lehet mégsem "csak" az okozza a problémát, mert bármit állítok a fehér nem fehér, kicsit sárgásba megy át. Ezt korábban az IPS-re fogtam, zavart az LG tabletem kijelzője is, ami szintén sárgás. Amikor megvettem a Sonyt, akkor jöttem rá, hogy az IPS is tud szép lenni. (számomra)
Tudom márkától is függ milyen színeket állítanak be gyárilag...
Igen, sajnos a B,G,R állítás így menüből csak rontja a színeket. Talán kicsit jobb, ha a B és G 99%, a G 100%-on van. Más beállítás nincs is, tv-nél sokkal több lehetőség van*Ropi*: Jó tudni, köszönöm. Így még nehezebb átállnom a két eszköz között. Pedig Sony tv-t akartam venni monitornak is, de pár éve mindenki lebeszél a mostani minőségek miatt. Az Euban minden tele van kínai hulladékkal, hibás termékekkel. Ezen a Dellen is találtam 2 pixelhibát. Fekete alapon 2 apró zöld, ami máshol nem látszik, csak teljes fekete háttérnél. Még nem tudom mi legyen, mert elég körülményes a visszaküldés stb... és ma már szinte képtelenség hibátlan terméket kapni legyen az bármilyen termék. Személyes kipróbálásokra nincs lehetőségem.
Érdekes dolog nálam ez a szemérzékenység. Fordítva vagyok, mint mások. Köztudott, hogy a kékes, erős fény ártalmas a szemnek és a meleg színek ajánlottak. Viszont olvasás közben a kicsit hidegebb színeknél látom élesebbnek a betűket. Alacsonyabb fényerőn homályosabban látom, amitől aztán a szemem, fejem is megfájdul... Miközben izzók esetén utálom a 3000K felettieket és a délelőtti "hideg" erős napfény is nagyon zavar. D.u., amikor kicsit narancsos naplemente előtt, azt pedig imádom.
Azért most eléggé megijedtem, hogy a normális az a kb 80-100 cd/m2 lenne.
Régóta többször próbáltam alacsonyabb háttérvilágítást, fényerőt használni, de annyira zavart, hogy kénytelen voltam emelni. Azért most igyekszem alacsonyabbra állítani és hozzászokni.
"(egyébként bőven lehet javítani a fehér visszaadásán, ha máshogy nem szervizmenüből)"
Kíváncsi lennék egy hozzáértő emberke milyennek látná ezt a monitort, vagy ezt a típust.
Elvileg ezen is így jönne be a service menu
Lehet egy kalibrált színprofil is segítene. Telepítettem a gyári drivert, de nem látok különbséget az alap Win és a Dell színprofil között. -
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4398 üzenetére
"Minden kalibráció factory resettel kezdődik."
A factory resetet a szerviz menüre vonatkoztatva ne ajánlgasd, mert sok minden olyan paramétert is nulláz, ami a készülék alapvető működéséhez kell: sokan fogják a nevedet imába fogalni, amiért használhatatlanná vált a TV-jük / monitoruk!
A sima user menüből szabad csak factory resetet nyomni, mert ott teljesen mást jelent: csak olyan dolgokat nulláz, amitől nem válik instant agyhalottá a TV / monitor. Amire gondolsz, hogy a kalibrálás szempontjából gyári alapra állítandó: a világosság / kontraszt, a színcsatornák együtt futása és legyen kikapcsolt minden automatikus képmódosító funkció (energia menedzsment, dinamikus kontraszt, ilyesmik).
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4396 üzenetére
Fejtsük ki bővebben, hogy érthetőbb legyen:
"Így bármelyik monitort, bármelyik kalibrálóval fel lehet profilozni (mármint a lehetőség adott, de azért a végeredmény nagyban függ mindkét hardvertől)."
A "bármit bármivel" nem igaz: a hangsúly a "a végeredmény nagyban függ mindkét hardvertől"-ön van, ugyanis a mérőeszközök korrekciózva vannak a különböző világítás típusokhoz, hogy a lehető legpontosabban legyenek képesek mérni őket - ha viszont nincsenek felkészítve arra az adott spektrális eloszlásra, akkor elhasalnak rajta, vagy nagyon csúnya eredménnyel zárul a mérés.
"Ilyenkor van az, hogy készül egy *.icc, vagy *.icm kiterjesztésű fájl, ami az adott konfigurációra jellemző abban az adott pillanatban. Tehát ez teljesen egyedi paramétereket tartalmaz."
Nem vagy / vagy készül egy fájl, hanem monitor esetében mindig *.icm készül: az "icc" profilok mindig alapértelmezetten standard, a szabványban előre meghatározott értékeket tartalmaznak (mint pl. az sRGB), az "icm" profilok pedig mindig eszközspecifikus korrekciókat. Ami közös bennük, hogy OSX és Windows közt átjárhatóak.
"Ezt a fájlt minden Windows induláskor betölti a DisplayCAL szoftvere (nem a monitorba, hanem a 'Windows színkezelőjébe' épp ezért "szoftveres")."
Annyi kiegészítéssel, hogy mivel a profil több, kifejezetten DisplayCAL specifikus paramétert tartalmaz (amit a Windows színmenedzsmentje önmagától nem tud értelmezni), mindenképpen a DC loaderjének kell betöltenie ezt a profilt a Windows indulásakor. Van lehetőség a DC-ban olyan profilt is készíteni, ami simán a Windows alól töltődik be, de arra figyelmeztet is a program, hogy nem olyan pontos eredményt ad, mint ez.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
kuyarashi #4396 üzenetére
A 4. pontot tovább gondolva:
Itt jön a képbe akkor a 14/16 bites LUT? Feltételezem akkor ez a LUT nem egy fix képmódosítás, mint mikor videóvágásnál rárakok egy LUT-ot a képre és violá!
Hanem itt ezt még lehet tuningolni a paraméterezéssel? Vagyis nem a bemeneti jelnek kell ekkora felbontás, hanem a jel + offset (a szerviz menű paraméterei) együtt indokolja ezt a precizitást?
Így már érthető. El nem tudtam képzelni mire kell 14/16 bit egy 10 bites panelnél és 10 bites jelnél.
Szóval a szoftveres kalibrálás az rugalmasabb és talán még pontosabb is? A program meg megoldja automatikusan az ICC profilozást, vagyis nem kell bántanom se a Windows CMS-t, se a VGA meghajtót, se semmit? -
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4375 üzenetére
Nem csak a portok számítanak (egyébként multiméterrel nem, csak szkóppal tudod kimérni, hogy van-e hirtelen feszültségesés, vagy valamilyen, nem kívánt tranziens), hanem a kábelezés is: ha túl vékony a spárga, nem enged át nagyobb áramerősséget. Én olyan kábelt (Tronsmart vagy Ugreen, már nem emlékszem) építettem be tápláláshoz, amit telefon gyorstöltéshez vettem és 2A-t tud. A hosszabbító eredeti (kb. kevesebb, mint a fele átmérőjű) kanócán pedig így már csak a jel megy.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4373 üzenetére
Még egy lehetőség: belefutottam egy olyanba az i1 PRo 2-vel, hogy ha instabil a tápellátása, akkor tud érdekességeket művelni (inkonzisztens mérések). Ezért alakítottam át egy USB hosszabbítót saját tápos elosztóvá, mert így biztos nem lesz gondja a naftával (kapott egy 2.4 A-es Blitzwolf tápot: laptopról hajtva eléggé kopogott az USB2.0 port áramkorlátján és ha nem megfelelő vezetékkel volt összedugva, akkor rendszerint hibára is futott rövidesen, mert nem tudott elég áramot felvenni). Nem azt még teszteltem, hogy az i1D3 /CMD mennyire érzékeny az ilyesmikre, de valószínűleg náluk is számít.
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4367 üzenetére
Akkor összefoglalom, hogy lássuk jól értem-e: a monitor jól kalibrálható (más konfiggal), az alaplap + CPU maradt ugyanaz, a VGA más, ennek ellenére ugyanúgy (vagyis máshogy) rossz az eredmény.
Az nem tiszta, hogy Quadro-val kalibráltál, aztán mással (vagy ugyanazzal) használtad, de mikor mérted?
Az oprendszer is maradt ugyanaz (nem telepítettétek újra), vagy újra lett telepítve? Szűzen? Ugyanaz a Win verzió vagy más? Win 10?
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4363 üzenetére
Szerintem nem az USB port, mert ha az kevés kraftot ad, akkor szimplán nem működik a műszer, hibát dob a program ("instrument read / access failed", ilyesmik). Én pont nemrég alakítottam át az USB hosszabbítómat külső tápos elosztóvá, hogy egyszerre meg tudja táplálni az i1D3-at és a spektrót). Dedikált VGA-s a lap, vagy CPU-ba épített a VGA rajta? Mert ha az utóbbi, akkor az csak 8 Bitet tud, és amiatt lehetnek anomáliák.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
kuyarashi
őstag
válasz
kuyarashi #4184 üzenetére
Még nem tiszta valami. A szerviz menü 6500K pontja, vagy 7500K pontja, vagy aRGB pontja, stb. megegyezik-e az OSD menü hasonló nevű elemeivel?
Tehát, ha szerviz menüben a 6500K-n állva (menü képe lejjebb), a mellette található R, G és B értékékeket változtatva belövöm műszerrel a 6500 kelvint (úgy, hogy közben a deltaE is 0 közeli legyen), akkor ezt követően az OSD menüben is a 6500K-t kell választanom, hogy az előbbi kalibráció érvényesüljön? Csak mert alapvetően a Custom adja a monitor teljes színterét, amit szeretnék is kihasználni.Ebből következik az újabb kérdés, hogy a monitorom Preset menüjében mi adja a natív színeket. Az sRGB és az aRGB nyilván nem, de a többi pont mind teljes színtérben mozog (pl.: Standard, Multimedia, Game, Color Temperature, Custom, stb.)?
-
general
addikt
válasz
kuyarashi #4171 üzenetére
itt az adott Kelvin értéket tudod helyesen belőni.
teljesen faszán be lehet lőni szervízmenüben a színhelyes fehéregyensúlyt, én is itt kalibrálok, ha csak tehetem, mert itt van 0-255 skála. természetesen először a megfelelő világossági értéket kell beállítanod, olyat, aminél leggyakrabban dolgozol, utána pedig a színeket, ha nem kell nagyon elállítani a színcsatornákat, akkor csak korrigálsz a végén fényerőt és kész, nincs dráma.
ha sokat korrigáltál, akkor újra szervízmenü és egy kis korrekció. ha nagyon nagy a kalibrált brigthness és a használt közötti különbség, elhúzhatja kissé a színeket, igen, de egy kicsi intervallumban teljesen nyugodtan állíthatod a fényerőt feljebb, lejjebb, semmilyen különbséget nem fogsz látni, szőrszálhasogatás, hogy nem lehet... kivételesen precíz munkafolyamatnál más a szitu, de általános felhasználásnál, kalibrálásnál teljesen nyugodtan.
ez az egész kalibrálás túl van kissé lihegve, az emberek 90%-a nem is látja különbséget a kalibrált képnél. sőt, manapság mindenki a telóján néz mindent, ott meg aztán...persze ttől még mi - akik fotóval,videóval, grafikával dolgozunk - dolgozzunk színhelyes környezetben, a többi a felhasználón múlik, mi nyugodtak lehetünk, ez a fontos, de a színhelyes monitor azért erősen túl van misztifikálva. nekem van két elég jó színű monitorom itthon, két teljesen különböző, mindkettő színhelyesre van kalibrálva (így, szervízmenüből), de ennek ellenére tök más karakterű, színű képe van, na akkor hogy is van ez?
-
*Ropi*
félisten
válasz
kuyarashi #4171 üzenetére
Nem, mert a színcsatornák állításával a fényerő is változik (folyamatosan korrigálni kell, ráadásul különböző fényerő tartományokban a spektrális eloszlás is különböző, tehát a színcsatornákat is hozzá kell igazítani): a kedvenc játékod a pingpong lesz.
Szerk.: A legtöbb TV egyébként is reseteli az user menü képbeállításait a szerviz menübe lépéskor.
-
Alabástrom
senior tag
válasz
kuyarashi #4069 üzenetére
Igen, biztos, hogy máshogy látom a monitoron a képet nappal világosban, és este lámpafénynél.
(Első körön megpróbálok majd este is a nappalihoz hasonló erősségű és színhőmérsékletű fényt csinálni a szobában, jelenleg sötétebb és melegebb a fény. De ha van ennek valami ajánlott módja (ajánlott villanykörte, stb...), akkor eleve azon az úton indulok el. -
mikrofon
veterán
válasz
kuyarashi #4069 üzenetére
Azt én is alá tudom támasztani, hogy számít a környezeti fény mennyisége és minősége.
Én általában az alábbi négy körülményben dolgozok ki képeket és mind nagyon befolyásolja: nappal napos idő besütő nappal; nappal borús szürke kinti idő; sötétedés után klasszikus neonos mennyezeti világítás, sötétedés után csak minimális környezeti fénnyel.
Annyira mások ezek a környezetek és annyira nem ideálisak, hogy zavarnak is... De ez van...
Úgyhogy a kinti fényt szürke színű nemáteresztő függönnyel szabályzom. Szerencsére a falak fehérek, így szín módosítást nem okoz, de felerősíti, a környezeti fény mennyiségének hatását.....
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Napelem
- BMW topik
- Friss videón a RoboCop Rogue City - Unfinished Business
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- További aktív témák...
- Samsung Full HD LED Monitor
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Gamerek, tartalomgyártók FIGYELEM! DELL Alienware LCD monitor
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- Apple iPhone 14 128Gb Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- Realme 7i 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest