- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Mobil flották
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
mikrofon
veterán
Ezt nem annyira értem mire gondolsz, mert ez a része amire én gondolok korábban is működött nálam.
Egy hp elite book volt egy dokkolóban. A dokkolón két Display port kimenetbe egy hp és egy dell monitor volt. Mind a kettőt külön kalibráltam a Displaycal szoftverrel. Mind a kettőre betöltöttem a profilt a Displaycal profil loader-ben. Nagy ritkán előfordult, hogy valami miatt felcserélődött a profil, ami egyből észrevehető volt, akkor kézzel újra be kellett állítani, hogy melyik monitorhoz melyik tartozott és úgy jó volt.Igazából arra gondoltam, hogy most is bekalibrálom mind a kettőt aztán utána hátha közelebb lesznek egymáshoz.
A szoftver neve már sokat segített, mert így könnyebben visszajönnek az emlékek meg könnyebb keresni.
-
mikrofon
veterán
Sziasztok!
Két dell u2412m-et kell használnom egymás mellett. Természetesen borzasztó nagy az eltérés fehér színben a kettő között. Ez fakad abból is hogy egyik HDMI->dvi másik Display porton van a laptop-ra kötve. Még gondolom a monitorok kora és üzemideje se tesz jót neki. Hardveren nem tudok módosítani és azt is tudom ezek már nem lesznek színhelyesek és teljesen egyforma képük. Viszont nagyon zavar így elő kerestem a szekrényből a ColorMunki Display eszközömet. Viszont kb. 5 éve nem használtam, így elfelejtettem hogy mi a folyamata. Kérlek küldjetek egy linket a folyamat leírásához és a szükséges szoftverek letöltéséhez.
Köszi előre is. -
mikrofon
veterán
Sziasztok,
sikerült beszereznem egy uhd LED tv-t amin android 9 fut. Az lenne a kérdésem, hogy tudom-e ezt a tv-t kalibrálni a colormunky display eszközömmel úgy mint ahogy a monitoromat. Ugye még egy különbség van a kettő között hogy a monitorom a win10-es laptopról üzemel.míg a tv egy android-os tvbox-ról?
Vagy mi az eljárás az android-os okos tv kalibrálására, megfelelő beállítására? -
mikrofon
veterán
válasz
thomasrc #4815 üzenetére
aham a videokártyánál lehet a probléma ha van vagy a beállításaimban mert van egy Dell u2412m és hp e241i is rákötve és mind a kettőnél volt vele probléma.
Mondjuk most néhány dolog más a kalibrálási beállításaimban mint eddig volt. Lehet ez a baj?
(Mondjuk azt, hogy clippelés nem nagyon tudom mi...)Jah meg mondjuk a laptopban van intel és radeon videokártya is, vagyis videovezérlő. Aztán fogalmam sincs, hogy melyik kezeli a dokkoló két display portját, vagy hogy ezt kell-e valahogy nekem beállítani...
-
mikrofon
veterán
Sziasztok,
a displayCal szoftver kalibrálás elején van az "interactive display adjustment" felület. Amikor ez megnyílik akkor már nincs betöltve a profile loader-be a korábbi kalibrálási profil. Meg lehet ezt a felületet nyitni úgy hogy közben a használt kalibrálási profil is aktív legyen? Vagy valahogy máshogy meglehet mérni a aktív kalibrálási profillal, hogy milyen a fényerő és a színek aránya?
-
mikrofon
veterán
Sziasztok,
Van egy fhd tv-m amire egy android 9-et futtató tvbox van kötve. Hogy tudnám ezt kalibrálni egy ColorMunki Display eszközzel. Ma megint családi fényképnézegetés volt és hihetetlen mennyire csúnyán jelennek meg a színek. Ezt a problémát szeretném megoldani.
-
mikrofon
veterán
Sziasztok,
van már valami megoldás, arra hogy win10 alatt ne villogjon, változzon a monitor képének a színe?
DisplayCal profil loader fut a kalibrált színprofillal. Majd valamiért a Windows 10 megpróbálja visszaállítani az eredeti profilt, mire a DisplayCal beállítja a kalibrált. Ez azt jelenti, hogy pár másodperces késleltetéssel változik a a színprofil néhányszor, majd megnyugszik a win10. Aztán egy idő után újra kezdődik. Ez elég idegesítő, tud lenni, mert igen nagy a különbség a win10 és a kalibrált profil színei között..... -
mikrofon
veterán
ez a hiba törvényszerű minden win10-en?
én most kalibráltam két monitoromat win10 alatt. (új laptop, új win.....)
Nekem nem jelentkezett ez a hiba és úgy tűnik jól működik. Kell még valamire figyelnem? Kell valami plusz dolog? Igazából mindent úgy csináltam, mint ahogy win7 alatt szoktam"... -
mikrofon
veterán
válasz
Alabástrom #4073 üzenetére
4000-4500 Kelvines LED-es izzókat vennék.....
Igaz az előző HSz a fény minőségére. De szerintem ez a jobbik rossz és nem a wolfram...
Ezek ha égnek és süt a nap, vagy borús az idő nem veszel észre jelentős színkülönbséget.... -
mikrofon
veterán
válasz
kuyarashi #4069 üzenetére
Azt én is alá tudom támasztani, hogy számít a környezeti fény mennyisége és minősége.
Én általában az alábbi négy körülményben dolgozok ki képeket és mind nagyon befolyásolja: nappal napos idő besütő nappal; nappal borús szürke kinti idő; sötétedés után klasszikus neonos mennyezeti világítás, sötétedés után csak minimális környezeti fénnyel.
Annyira mások ezek a környezetek és annyira nem ideálisak, hogy zavarnak is... De ez van...
Úgyhogy a kinti fényt szürke színű nemáteresztő függönnyel szabályzom. Szerencsére a falak fehérek, így szín módosítást nem okoz, de felerősíti, a környezeti fény mennyiségének hatását..... -
mikrofon
veterán
IMHO
Szerintem nagyon jó szoftver, így érdemes vele foglalkozni.
De annak akinek készségszinten megy a lightroom, tehát nagyon gyakorlott benne, annak nagyon nehéz. Főleg az első pár használat. Más logikára épül, így más a munkamenet, emiatt a lightroom-osoknak átláthatatlan és érthetetlen.... Viszont nagyon meredek tanulási görbe jellemzi. Tehát a kezdeti nehézségek legyőzése után nagyon kényelmes lesz a használata és nem csak hogy a használata "egyszerű" és "gyors", de nagyon szép eredményt lehet elérni vele... Igen vannak hiányai, mit a több kép összefűzése (se pano, se expo, se fókusz sorozatot nem tud...) Azonban rengeteg videóval segít maga a fejlesztő cég is így megérthető minden funkciója
De természetesen itt is tudni kell, hogy mit is várunk el és mit is szeretnénk, mert ez sem egy csodafegyver és azt sem állítom, hogy jobb mint a lightroom, egyszerűen más.Egyébként a végére itt van érdekességként két videó, azoknak akik a Lightroom-ról "állnának át"...
Migrating from Lightroom | Webinar | Capture One (ez még a 11-es verzióra való átállásról szól)
Migrating from Lightroom | Webinar | Capture One 12 -
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #4053 üzenetére
Az előbb kifelejtettem a linket, "proofing" lehetőség Capure one-ban. Ez is fontos lehet, hogy ugyan azt lássuk szerkesztés közben mint a végén...
Ez pl. a 10 verzióval került bele...Ha már proofing és C1 akkor esetleg ez is hasznos és érdekes lehet ebben a témában: Martin Bailey: Soft Proofing for Print in Capture One Pro and Photoshop
A videó alatt van néhány hasznos írásos megjegyzés.... Videó pedig az elején, az első 10 percben, jól szemlélteti, hogy miért is fontosak a különböző színterek és azok használata. Itt jól látszik, amit Ropi is mindig hangoztat.
Azt azért figyelembe kell venni, hogy a videó is Capture 10-zel készült. Azóta belekerült a Layer, majd a 12-re tovább fejlődött így az még tovább segíthet a proofing szerinti jobb korrekcióhoz.
Természetesen ezek kezdők számára hasznosak, és NEM a profik számára... -
mikrofon
veterán
Még akár ez is lehetne, de nem valószínű...
Sokkal inkább valószínűsítem, hogy a használatában lehet a probléma, félreértés...Jelenleg Caprute 12 a legújabb. Elég sokat változik minden főverzió ugrásnál pozitív irányban. Ez alól talán a 11=>12 a kivétel.... de itt sem a pozitív változás a kivétel hanem az hogy a többihez képest itt most nem olyan nagy az ugrás
10-től már biztos nem szokott vele olyan probléma lenni, hogy trükközni kell vele.... Feltéve ha eredeti...
Azért álljon itt a leírás, hogyan működik és mit is kell beállítani:
Colors in Capture One: How to set a permanent color space, ....
Itt pedig egy másik link: and calibrate an Eizo monitor
Ha elolvasod látni fogod, hogy semmi extra igénye nincs normál esetben...Van lehetőség ColorChecker Passport használatára is a C1-ben.
[link1]
[link2]Attól, hogy "kisszínterű" a monitorom, lehet "színhelyes" a meglevő tartományban (természetesen a kimért hibatartományon belül) és a munkafolyamatom is lehet "színhelyes" .....
-
mikrofon
veterán
válasz
zohan1970 #4048 üzenetére
Szia!
Én capture one-t használok. De semmi ilyen problémát nem észleltem.
Az alap beállítása a szoftvernek se túl bonyolult.
De ugye ez egy raw szerkesztő. Ráadásul az egyik ha nem a legjobb raw konverter. Így is működik. Hasonlóan mint a többi. Tehát importálja a raw-ot. Már itt valasztható hogy egy teljesen nyersen a raw-ot, vagy egy alap autokorrekcióval esetleg egy tetszőleges előre definiált beállítással importálja. Ezek után legenerálja az előnézeti képet minden képhez, ha ez az importálásnál be van jelölve. Ha nincs akkor csak amikor elkezded szerkeszteni az adott képet, vagy csak exportálásnál. Ezek után még az adott fülön kiválaszthatod a színteret valamint definiálhatod a színkezelési, megjelenési opciót, a karakterisztikát. Valamint van még a proof opció. Az exportálásnál is megadhatóak plusz opciók, amik csak az exportált képen látszanak. Ezek is mind nagy hatással vannak az adott képre. A végeredményre és / vagy megjelenítésére.Mikor elkezdtem használni ezt a szoftvert még nem volt kalibrálva a monitorom. Majd kalibráltam és semmit nem kellett beállítani. Amikor az új verziót telepítettem akkor sem igényelt extra beállítást.
Nem tudom melyik verziót használod, de kezdetnek javaslom ezt a videót megnézni, majd onnan továbbít a részletes ismeretekhez.
-
mikrofon
veterán
-
mikrofon
veterán
Köszi a választ.
Hát ha tudnám mi a lényeg azt raktam volna beA folyamatos környezeti fénymérés szerinti monitor beállítással kapcsolatban tudsz nekem segíteni?
Egyrészt, hogy ez tényleg olyan jó mint gondolom, vagy nem és inkább hanyagolandó. Ha jól használható és van értelme, akkor van valami leírás, ami megmondja, hogyan kell beállítanom? Nem kell, hogy magyar legyen... -
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #3889 üzenetére
Közben megcsináltam a HP_elitbook_850 kijelzőjének kalibrálását.
Már rögtön az elején elakadtam az RGB gain contol-nál.
Az intel grafikus beállítások között van egy menüpont, ami szerintem erre való. Így néz ki. Csak az az érdekes, ha a piros világossági értékét változtatom, akkor a colormunki szerint nem változik semmi se a minimumon se a maximumon. Ez egyébként szemmel is jól látszik. Mert ha a piros fényességét állítom, akkor olyan mintha lenne egy koralakú gradiens szúró a monitoron, ahol a kijelző négy sarkában 100% a változás, középen meg 0% tehát a sarkok szépen bepirosodnak, ha növelem, középen, ahol a fehér mérési négyzet van fehér marad még a max. értéken is. Viszont a kék és zöld esetén nincs így. Ezért úgy állítottam be, hogy a piroshoz nem nyúltam, míg a kék és zöld csúszkával állítottam a szoftver szerinti közép értékre.
Ennek ellenére nem sikerült megoldanom, hogy legalább hasonló legyen a laptop kijelző színei a monitoréhoz. Tehát, ha van egy ablak, aminek az egyik fele a kijelzőn van, míg a másik fele a monitoron akkor jól látszik a színárnyalatbeli különbség. Ezt meg lehet oldani valahogy? Hogyan?Tehát a kalibrálási eredménye a HP_elitbook_850 kijelzőjének:
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #3883 üzenetére
NAh megcsináltam a kalibrálást.
Lentebb van az eredmény. Remélem ez az amit be kell ide rakni, hogy tudjatok segíteni eldönteni, hogy ez így jó eredmény-e.
Most hogy végeztem felmerült pár kérdés bennem.
- amit most kaptam eredményt az jó? Nem rontottam el valamit, én a szoftver vagy a hardver? Hogy tudom ezt leellenőrizni? Olyan nagy eltérés, amúgy nincs a kalibrálás előtti képvilághoz képest, de azért valamennyi van, mert már a legelején kiderült, hogy a kék csatorna több volt mint kellene.
- Gyorsan visszanéztem pár fontosabb fényképemet, kidolgozott jpg-ket, hogy megnézzem azok milyenek. Abszolút nem rosszak, szerencsére.De ugye kérdés, ha a windows 10, alap képnézegetőjével néztem őket, akkor az alkalmazza-e a kalibrált megjelenítést. Tehát most tényleg a valóságnak megfelelően látom-e
- Visszaolvasgatva kicsit találkoztam ezzel a környezeti fénymérés móddal. Nekem nagyon szimpatikusnak tűnik, mert utálom a tök sötétet, így nem úgy dolgozom ki a képeket. A tűző napot is utálom, így az ellen is védekezek árnyékolással. Az ablakok és a fehér falak miatt eléggé változik a környezeti fényerő a szobában a napszakok és a kinti időjárás szerint. Most már van saját Colormunki display eszközöm, amit akár folyamatosan bedugva is használhatnék, és így a monitorom alkalmazkodna a környezeti fényhez. Azonban ezzel kapcsolatban nem állítottam semmit a DisplayCAL 3.7.1 szoftverben. Hogyan kellene ezt csinálni?
- A most kalibrált HP ElitDisplay E241i monitor helyett be tudnék állítani egy Dell U2412Mc monitort. Utóbbival jobban járnék? A HP egyébként 3 éves és csak én használtam. A Dell nem tudom pontosan, de idősebb az biztos és nem csak én használtam. Egyébként ezzel a HP-val elégedett voltam eddig is... Talán, amikor betűzött a nap a mögöttem lévő fehér falra, akkor volt gyenge.... -
mikrofon
veterán
Sziasztok,
emlékeim szerint volt egy monitorkalibrálós topik, ahol az is le volt írva, hogyan kell kalibrálni.
De most hirtelen nem találom.
Rosszul emlékszem?Megérkezett a colormunki display eszközöm és ezt próbálnám ki most már saját magam is a monitoromon.
Egyébként kb mennyi idő, egy ilyen kalibrálás? -
mikrofon
veterán
Köszi a választ.
Azt hittem, hogy a CM Photo már "mindent" tartalmaz a fényképezőgép kalibráláshoz, tehát a fényképezéshez.
Az azért kemény, hogy egy színhelyes tábla még 100e hozzá hiszen így már 5-szörös árról beszélünk a CM Displayhez képest....
Nah jó ezen a CM Photo / Display változaton kicsit gondolkodok még... Bár így kevesebb lett a pro okom a CM Photo-hoz... -
mikrofon
veterán
Rendben. A vásárláshoz lenne még kérdésem.
Árulják ColorMunki Display-t photographer kitben 1,5x árért. Mit ad a felár?
Valamint van a ColorMunki photo kb 3x árért. A nyomtató kalibrálás most nem mozgat, de évek múlva lehet jól jön... Viszont ha jól van valami kamera kalibráció opciója. Ez mit takar? Kell ez?
Illetve hány évre vesz egy ilyet az ember? Hány évig használható? Kompatibilis terén hogyan fejlődik? -
mikrofon
veterán
Olvqsgattam a témában. Azt mostmár értem hogy kell egy eszköz, egy szoftver és egy leírás hogy hogyan kell csinálnom. Milyen eszköz és szoftver párost ajánlotok. Olyanra lenne szükségem ami azért nem űrtechnika, hogy él tudjak végezni magam is. Illetve szükségem lenne leírásra is, hogy hogyan csináljam. Hol találok ilyet?
-
mikrofon
veterán
Tehát most hogy még van a helyes topic folytatom a kérdést.
Tehát a kalibrálást kénytelen vagyok magam elvégezni a körülmények miatt és nem azért mert én biztos jobban csinálom....
Első kérdés hogy még tudom magam csinálni, ha igen milyen szinten és mire lesz hozzá szükségem. A cél két laptop és egy monitor. A monitor lenne a legfontosabb...
Nem szeretnék felesleges drága eszközöket, programokat venni, viszont szeretném megoldani. Ezért kérdezek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Goddess of Victory: Nikke
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Horgász topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- ricshard444: Fényképező ? Telefon helyett
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Epson Workforce DS-530II Dokumentum szkenner
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép PC Játékra. I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Bomba ár! Dell Latitude E6230 - i5-3GEN I 8GB I 320GB I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest