- Google Pixel topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
- Yettel topik
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
Új hozzászólás Aktív témák
-
flash-
veterán
válasz
karoli9 #5525 üzenetére
Ertem.
Egyébként ha tv-t szeretnék kalibralni filmezés céljából, illetve monitort-es laptop kijelzőt alkalmi hobbi celú dolgokhoz(lightroom de tényleg csak beginner módon való használatra) akkor milyen kalibrálót ajánlanátok?
A tvben állítólag van ddc resz ahol be lehet tolteni kalibrácio fajlt is.(Lut, dv config file) bar en nem talalom 🤣 -
janos666
nagyúr
válasz
karoli9 #5452 üzenetére
Elvileg teljesen mindegy bármi, mert minden eszközből ugyan annak a képnek kellene kijönnie. Bár én magam is panaszkodtam, hogy nem tudom hogy állítsam át a MacOS-t, hogy HDMI-n ne YCC-t küldjön ki, hanem RGB-t, mert egyik kijelző sem szereti az YCC-t.
De amíg mindkét gépből RGB-Full megy ki, addig nyugodtan újrahasznosítható az ICC.
Még annyi, hogy a MacOS csak egy bizonyos ICC verziót kezel jól, így visszafelé nem biztos, hogy működne a dolog, de ami jó a MacOS-nek, az jó a Windows-nak is. -
Joshi
titán
válasz
karoli9 #5281 üzenetére
Jó, de akkor mi lesz, mi van helyette?
Most új konfigom van és még csak most kalibráltam újra. Ez milyennek számít?
-
karoli9
csendes tag
válasz
karoli9 #3938 üzenetére
Tegnap végre alkalmam nyílt DVI után DP porton keresztül is kalibrálni a Dell U2413-as monitoromat.
Gamma 2.2, azonban hagytam natív színhőmérsékleten (6317 K, 2,82%-os eltérés), ugyanis így az AdobeRGB színtérből többet tud megjeleníteni a tapasztalatom szerint.
Nos, semmit nem javult a helyzet, továbbra is 94,5% AdobeRGB és 99,8% sRGB a lefedettség. Dell Color Calibration Solution és DisplayCAL is azonos eredményt adott ebben a tekintetben. A kontraszt továbbra is kiváló, 1:965-höz 100 cd/m2 mellett.
Kipróbáltam azt is, hogy a szervizmenüben az AdobeRGB profilhoz tartozó, előre beállított színcsatornákat tekertem el úgy, hogy DisplayCAL jónak ítélje, de ez sem segített, sőt, kisebb lett a lefedettség, mint Custom sima menüs beállításokkal."Profile information" alatt "Comparison profile"-nak AdobRGB-t, "Colorspace"-nek CIE a*b*-ot kiválasztva a görbe "nyugati" felén van a differencia, zöld, kék/cián árnyalatnál mutatkozik a hiány.
Kezdem azt hinni, hogy a panel fáradt, bár ennek ellene szól, hogy a szervizmenü szerint 47xx órás csupán a háttérvilágítás. Egy laptopon tudnám még kipróbálni (iGP-s), azzal talán kizárható lenne a videókártya (vadonatúj 1060 6GB miniITX) hibája.
-
*Ropi*
félisten
válasz
karoli9 #3936 üzenetére
Ha ugyanazt a profilt és ugyanazokat a beállításokat használjátok, akkor nem lehet, hanem biztos - meg persze figyelembe véve (vagyis hozzáadva) azt is, hogy különböző hardverekről van szó a monitorok látszólagos egyformasága ellenére - a VGA-knak nyilvánvaló a különbözősége (az oprendszerekről nem írtál).
Ha nem ugyanazt a profilt és ugyanazokat a beállításokat használjátok, akkor pedig simán a hardverek különbözősége az ok: különböző hardverekről van szó a monitorok látszólagos egyformasága ellenére - a VGA-knak nyilvánvaló a különbözősége (az oprendszerekről nem írtál).
Azt direkt nem írom, hogy a két műszer közti mérési különbség, mert amelyiknek ekkora DeltaE-je van, az nagyon hibás (spektróval tudjuk validálni ha fennáll a lehetősége, bár én még nem láttam eldriftelt CMD-t, sem i1D3-at).
-
taranis
addikt
válasz
karoli9 #3878 üzenetére
Colormunkim van. 6500K-ra kalibráltam, 120 cd/m2, custom állás, igazából addig babráltam a gaint amíg nagyjából jó nem lett a WB, aztán észrevettem, hogy van olyan, hogy offset, amivel finomabban tudtam állítani, szóval teljesen koca módra csináltam mindent, még el kell olvasnom, hogy mi micsoda. Amúgy displayporton lóg a monitor, GTX1080-ba van dugva.
-
taranis
addikt
válasz
karoli9 #3812 üzenetére
Végül a monitorcentertől vettem egy U2413-at, rendes volt a srác, mert végignézte a náluk lévő darabokat, és a legkevésbé használtat adta, igaz abban is volt már 3087 óra, de talán az nem számottevő. A manualja 30000 órára írja a fényerő felezést, bár ha jól tudom ez nem lineáris csökkenést jelent.
-
taranis
addikt
válasz
karoli9 #3810 üzenetére
Mondjuk ez már elég régi modell, valószínűleg az elérhető használtak már közel sem hozzák a gyári fényerőt, bár nem írtam, de nekem az sem elhanyagolható szempont. Pár napja amikor keresgéltem, U2413-akat láttam 69-ért, ami kicsit több, mint amit erre szánni akartam, de lehet, hogy azzal lenne a legkevesebb gond: [link]
-
-
törölt tag
válasz
karoli9 #3794 üzenetére
Lightroom és Photoshop szintén be lett állítva a kalibrálás alkalmával, még a Win 10-et tudom közösnek mondani.
Csak nekem már 2 napja jó volt az összkép, de tegnapra ismét szétesett.
Volt egy gép ki és bekapcsolás az éjszaka előtt után.
2 napja zaklattam utoljára Ropit, akkor állítottuk vissza alapértelmezettnek az ő profilját.
Előtte én is az említett sRgb-t tettem vissza. -
kuyarashi
őstag
válasz
karoli9 #3777 üzenetére
Ha RAW-ból és JPG-ből is ugyanolyan rosszak a képek, akkor nem azzal lesz a gond, hogy milyen színtérre állítja a vázat (főleg, hogy RAW-ba való fotózáskor bármelyik színtér kinyerhető).
Azért dolgozza fel jelenleg tableten a képeit, mert monitoron esélytelen, annyira félrekalibrálták. Ezért írtam én is, hogy törölje a színprofilt, mert még akkor is sokkal-sokkal jobban jár.
Talán tényleg csak az probléma forrása, hogy a kalibráló cég saját VGA-val x porton kalibrált. Viszont szerintem még ebben az esetben sem kellene ennyire használhatatlanná válnia a monitornak. Ahogy én értelmezem, nem "csak" 2-3 deltaE eltérésről van szó.
-
*Ropi*
félisten
válasz
karoli9 #3445 üzenetére
Szia!
"1. Mi a halálért vannak jelen a piros pixelek a nagyon sötét és nagy világos részek találkozásánál? Korábban miért tűntek el kalibrálás után, most miért nem?
"
Mert másik kalibrálóval és másik programmal kalibráltál = más eredménnyel.
"2. Nyilván mehetek vissza DisplayCAL 3.3.2-re, ahogy olvastam"
Jól gondolod.
"3. B*sszam-e ki a kalibrátort (semmi e-hulladék, jó helyre kerülne), vagy saját élvezetre, otthonra, esetleg DeviantArt-ra RAW-ból jpeg-et előállítani jó lesz ez a páros?"
Az a koloriméter újkorában sem volt a pontosság mintaképe, ennyi idősen viszont borítékolhatóan elcsúszott. Pontosan 45 fokos szögben, jobb kézzel a bal váll felett pályára állítva bízd a gravitációra!
Aztán azzal a lendülettel vegyél egy Colormunki Display-t vagy Eye One Display Pro-t és meg is oldódott a dolog.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Google Pixel topik
- Napelem
- Crypto Trade
- LEGO klub
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Elektromos autók - motorok
- OLED TV topic
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- Samsung ViewFinity S6 34" (S34C650TAU) UltraWide ívelt monitor garanciával, dobozzal
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP EliteBook 850 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULL HD I Cam I W10 I Gari!
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro , 128GB , Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest