- iPhone topik
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ala
tag
válasz
general #5450 üzenetére
general és zsero köszönöm a tippeket. Bevallom nem tudtam elengedni a hardveres kalibrációt, és pár napja észrevettem, hogy a Benq SW szériában a 24 colos modellt is frissítették, úgyhogy arra repültem rá.
Tehát egy Benq SW242Q igazán voltod tulajdonosa vagyok.
Háttér szori: Egy Dell u2212hm-et váltott, amit 2012-ben vettem újonnan. Hasznos volt, mert sokat szórakoztam a kalibrálásával, sokmindenre rájöttem, de talán mégtöbb mindenre nem
Az elmúlt egy hétben szakadt el a cérna, mert nagyon nem akart úgy működni a dolog, ahogy annak kellene (oké, ebben volt user error is).
Ami visznt fontos, hogy az utolsó leadott melómat lecsekkoltam, hogy mit látok a képeken amikor a gépen nyitom meg, és mit látok akkor, ha a telefonomon FB-on nyitom meg és ledöbbentem, hogy gyakorlatilag ugyan azt a képet látom. AMi fontos, hogy ez nem csak a monitor erénye! A color management is mögé van téve!
zsero és janos666 Most már USB-C kábellel van felkötve a monitor, úgyhogy a ti tanácsotokat is megfogadtam, fent van a progi és úgy tűnik, hogy az is segít a folyamatban. Igaz 14 nap múlva lejár a próbaverzió, és kicsit húzósnak érzem az árát, de ha teszi a dolgát, akkor igazából megérné megvenni. -
andsom
csendes tag
válasz
general #5455 üzenetére
Kértem demót a basICColorhoz. Hozzászoktam, hogy a gépet ott kell hagyni és majd jó soká a 400+ minta lemegy. A basICColor viszont csak 57(?)-et használ, ami szerintem igen kevés. Semmi módját nem találtam annak, hogy hol tudom módosítani.
Mac-en nézek valamit, mert a DisplayCAL nekem halottnak tűnik és a Python-os verziója se nyerte el a tetszésem. Lassú és időnként bugos.
A Calibrite nekem se okozott sok örömöt. Elvileg ugyanazon programcsaládhoz tartozik, mint az X-Rite i1Profiler-je, de nagyon eltérő az eredmény. A Wacom ColorManagmentet használtam még, ami frissebb verziója az i1Profilernek, de nem tudom az mennyire tekinthető jónak. A Wacomomat viszont gyönyörűen belövi. -
janos666
nagyúr
válasz
general #5461 üzenetére
- Az a baj, hogy egy RGB->YCC->RGB konverzió 10 integer bit-el nem reverzibilis.
+ Amit elpusztít a konverzió, azt más semmi nem hozza vissza, főleg nem egy kalibrálás.
- Másrész sajnos vannak eszközök, amik rossz konstansokat használnak a konverzióhoz.
+ Ezt részben tudod kompenzálni kalibrálással, de rengeteg pontot kell lemérned és 3DLUT korrekciót használni. Namármost a MacOS csak 1 görbe + mátrix profilt támogat.
= Összeállt a kép, hogy miért az RGB->YCC->RGB konverziót kéni kiiktatni...?
Vezesd le, hogy miért nem...A kalibrálás előzménye, 0. pontja kiiktatni az ilyen problémákat, mint a RGB->YCC->RGB.
Viszont a gyakorlatban alternatív opció egy megbízható, dedikált jelgenerátort használni, amiből tuti, hogy RGB-Full megy ki egy PC monitorra, visszakötni a felhasználó gépére, majd ellenőrizni. Ha nem jó, akkor helyre kell kalapálni a forráseszközt, míg úgy viselkedik, mint a megbízható dedikált jelgenerátor.Láttál már ilyen jelgenerátorokat? [link] [link]
Ezek azért léteznek, hogy egy megbízható alapot adjanak, amivel ki lehet zárni a hibákat, mint a hülyén működő forráseszköz, mert mikor legelőször leülsz egy újonan összerakott gép elé, először el kell kezdened valahol sakkozgatni, hogy a monitor nem színhelyes semmiképp beállítva, vagy a forráseszköz van rosszul konfigurálva.A saját story-m, amiből indult a vita, ott is csak meg kéne vennie a colorist-nak a edikált DeckLink eGPU-t, amit egyébként is javasol a BlackMagic, és kész.
Az a baj, hogy a GUI monitora is hiába hardware-kalibrálható, az is YCC-t kap, és még rosszabul kezeli a Dell monitor az YCC-t, mint az LG TV. Na azt már nem lehet a DeckLink-ből etetni. Már eGPU-ról igen, de az már megint egy új ThunderBolt eszköz lenne, és nyilván nem akarunk annyira elszállni. Ezért kéne egyszerűen rávenni az M1 iGPU-t, hogy küldjön ki RGB-t, és akkor a két hardware-kalibrált kijelző --- amit egy ismert, jó forráseszközzel kalibráltam és azzal ellenőriztem is --- máris jól működne.Ez egy konfigurációs hiba, az orvoslása a kalibráció része, de nem konkrétan egy ICC/ICM, vagy akár egy 3DLUT feladata, hanem OS konfigurálás. Ez vagy a 0. pont a műászeres kalibrálás előtt, vagy a legutolsó, ha előbb ismert forráseszközzel kalibráltál, visszakötötted a Mac-re, és ámultál, hogy "de sz@r". De ez csak azt jelenti, hogy hegeszteni kell a MacOS-t, esetleg venni egy eGPU-t, stb.
Ha egy autóban szarul fog a fék padlóig nyomva, akkor nem egy másik fékpedált akarsz berakni mellé, hogy ha mindkettőt padlóig nyomod, akkor megáll az autó.
Így már érthető valamennyire?
-
janos666
nagyúr
válasz
general #5455 üzenetére
TI biztos, az intelligens Neadrathall pedig max ELLENŐRIZ. [Mikrofont eldob. PEICE.]
Minden OS update után veszel egy új spektrométert és colorimeter-t, mert nincs új driver?
Minden monitor ki/bekapcsolás után újrakalibrálsz?
Gondoljuk már végig, hogy elvileg minden a problámákat a gyökerüknél kell kezelni.
Tehát pl. áterőltetni a MACOS-t és az Mx chip GPU-t Full-RGB-re, és kész.
A kalibrációs LUT nem arra való, hogy kijavítsuk a host hibáit, hanem arról szól a kalibráció, hogy kijavítsuk a hibákat, mindenütt és mindenhol.
Ennek része pl. "hack-elni" a MacOS-t, vagy venni DeckLink kimenetet a MacBOOK-hoz, amiből kimegy a bitperfect Full-RGB, és kész. -
Teasüti
nagyúr
válasz
general #5019 üzenetére
Vmi ott pedig nem stimmel. A kalibráció egy objektív dolog kéne legyen (korrekcióval), nem lehetnek szemmel látható eltérések két szoftver között, ha mindkettő optimálisan van beállítva. Ha jól láthatóan magentába húz a WB, akkor ott vmi nem jó.
Validálás után is ha azt hiszi a szoftver, hogy az úgy jó, akkor pedig a korrekciós fájl a ludas.De én még nem vetném el azt sem, hogy becsap a szemed. Mármint nem a különbségre értem, mert a színkontrasztot azt jól látjuk. De a fehéregyensúlyt te szemre meg nem mondod, hogy az pontos vagy nem pontos önmagában. Hogy neked természetesebbnek hat ha jobban zöldbe húz a tint, az egy dolog. Nekem is eltartott egy ideig az első kalibrálás után megszokni, hogy a fehér az nem az az éles hideg kalibrálatlan képernyő, amit addig évekig használtam.
szerk: a "gyári" az miért van idézőjelben? Ez a generic DisplayCal általános gumiprofilja? Azt csak akkor érdemes használni, ha nincs jobb. De az nem egy univerzálisan jó eredményt adó profil, nem jó igazából egy képernyőhöz+mérőeszközhöz sem 100%-ban, csak ahhoz amihez készítették. Lehet nagy általánosságban közelítheti a jó eredményt, lehet egyes esetekben meg nem. Ezek a generic profilok olyanok, mint a one-size-fits-all zoknik. A többségnek megteszi, de lesznek akiknek túl kicsi vagy túl nagy. -
Teasüti
nagyúr
válasz
general #5017 üzenetére
Ha csak fennáll a lehetősége, hogy nem a megfelelő korrekciót használod hozzá, az okozhat ilyen eltérést. Ha semmi se jó hozzá, akkor érdemes lehet megnézni a gyártó nem-e mellékel egyet a saját szoftverében, amit be lehetne húzni DisplayCal alá (i1Profiler fájlokat pl be lehet, ha jól tudom). Ha nincs és találni se lehet hozzá, a generic profilok meg mind szar eredményt adnak, akkor nincs más hátra mint fogni egy spektrofotométert és készíteni sajátot, az adott mérőeszköz és monitor pároshoz.
(Reálisabban keresni vkit, akinek van.) -
zohan1970
csendes tag
-
Teasüti
nagyúr
válasz
general #4892 üzenetére
Amúgy a kontrasztra visszatérve, esetleg megpróbálhatod a Black Output Offset-et a másik végletben hátha javul a kontraszt (feltételezem 100%-on van, ha preset szerinti 2.2-es gammával kalibrálsz).
Én se értem teljes mértékben a technikai hátterét, de ez elvileg a gamma görbe illesztését tologatja a függőleges tengelyen aszerint, hogy az az ideális görbére illeszkedjen minél jobban (sztenderd színek) vagy inkább a panel adottságaihoz idomuljon inkább (a panel natív gammáját részesíti előnyben és elvileg ez adja a maximálisan elérhető kontrasztot az adott panelen).
Én nekem a kalibrált színek fontosabbak, így inkább az ideális görbét részesítem előnyben a panel natív feketéjével szemben (ami ugye RGB 0, 0, 0 érték lenne, de ezt ugye kénytelen megemelni a kalibrálás a színhőmérséklet miatt). Multimédiára mehet a panel natívja, ott senkit nem érdekelnek a színek reprodukálhatóságai. -
Teasüti
nagyúr
válasz
general #4892 üzenetére
DisplayCAL-ban keress az adatbázisban korrekciót, hátha más vki már elkészített hozzá egyet. Ha nincs, akkor a hardveres kalibrációhoz szükséges szoftverből lehet importálni a korrekciós fájlt DisplayCAL-ba. Ez utóbbit még én se próbáltam, én csak letöltöttem egyet oszt kalap kabát. De ha a kalibrátor szerint minden fasza, de mégsincsenek jó helyen a színek, akkor én is a korrekcióra tenném a tétem.
Természetesen az adott munkakörülményekhez - értsd fényviszonyokhoz - kell mindig beállítani a szükséges fényerőt a monitoron, majd ezután kalibrálni.
Ezzel én nem teljesen értek egyet. Multimédiára talán így kell, ott igazából senkit nem zavar milyen világos a monitor. Ami jólesik.
De professzionális felhasználásnál a környezet az kontrollált (mind megvilágításban, mind színhőmérsékletben - fotósok D65, nyomdászok D50 fénytesteket használnak elvileg, video broadcast az félhomályban történik, mozi az vaksötét stúdióban, stb) és a monitort pedig össze kéne egyeztetni a végtermékkel: ha ez egy nyomtatott papír alapú fénykép, akkor azzal. És ehhez a fényerőt pedig úgy kell belőni, hogy kb szemre megegyező legyen a papír (az adott világítás alatt és természetesen profilozott a nyomtató is) és a monitor. Az "ipari sztenderd" az csak egy kiindulópont, de ha nyomtatáshoz kalibrálsz akkor ezt csak empirikus úton lehet megállapítani a helyi adottságok szerint.
Más végtermékeknél más eljárások vannak (SDR videó az fixen 100 nit, HDR videó az szabvány szerinti 1000 nit, webes grafikánál megoszlanak a vélemények, stb).
Másrészt pedig nem értek egyet a kontrasztarányos okfejtéssel sem. A kontrasztarány a legvilágosabb és a legsötétebb színárnyalat matematikai arányszáma. Csupán egy mutató. Jelzésértékű, nem több. Attól, hogy a fekete nem fekete, attól a gammának még a helyén kell lennie, csak a görbe alja van lecsapva. Ennyi. A fekete mélysége nem igazán szól bele egy fénykép kontrasztjába grade-eléskor, elvégre a középtónusokhoz ahol a bőrszín is van, semmi a köze a feketének. Szerintem teljesen mindegy, hogy 0.08 kandela vagy 0.16 kandelán van a feketepont. A gamma a helyén van (már amennyire helyre lehet tenni 8 biten szoftveresen), onnantól a grade-nek is azt kell mutatnia, ami. A fekete meg azért nem annyira szánalmas egy IPS monitoron, hogy "film look"-os szürke legyen belőle, szóval szerintem kár rajta rugózni. -
zohan1970
csendes tag
válasz
general #4885 üzenetére
file:///C:/Users/Zoli/AppData/Roaming/DisplayCAL/storage/Measurement%20Report%203.8.9.3%20%E2%80%94%20BenQ%20SW2700%20@%200,%200,%202560x1440%20%E2%80%94%202020-01-29%2000-01.html
Nekem így a legjobb.
Egyébként alacsonyabb kontraszt =szélesebb szintér (ugyanazon kijelzőn) -
Teasüti
nagyúr
válasz
general #4885 üzenetére
És mi a baj azzal a kontrasztaránnyal azon kívül, h nem tetszik?
Enyém (up2716d) is rendre 600-700-as kontrasztot produkál 100/120 niten, pedig tesztek szerint 1000 fölött kellene lennie. Hát ez van. Pedig elvileg hozzávaló korrekciót használok, spektrofotométeres méréssel. -
kuyarashi
őstag
válasz
general #4697 üzenetére
10 éve gondolkodtam azon, hogy áttérek Mac-re, mert gyorsabb a Photoshop (meg a Windowst sem kell bemutatni), de végül nem léptem meg.
Most, hogy írod, hogy soha vissza nem mennél Windows-ra melózni, felmerül a kérdés, hogy ez pontosan minek köszönhető.Írnál erről pár sort? - Talán privátban jobb volna.
-
junior19
senior tag
válasz
general #4186 üzenetére
1, Ropi ha ígért is valamit, minimum ugyanez lesz, csak esetleg magyarul. Ha jobban kitér a témában, akkor még hosszabb, ez csak tőle fog függni.
2, Az elv nem változott semmit, a technika és a lehetőségek viszont pontosabb beállításra adnak lehetőséget.
Jobbak a mai kolorimeterek, mint a 10 évvel ezelőttiek, a tévékben is több állítási lehetőség van, ami pontosabb beállítást tesz lehetővé. Tíz éve inkább csak kétpontos fehéregyensúly állítási lehetőség volt, ma már inkább legalább 10 pontos fehéregyensúly állítására is van lehetőség, sok gyártó a színkezelésre is ad korrigálásra lehetőséget.
3, Ha elolvasni nincs időd, akkor felejtsd el ezt a fajta kalibrálást, mert a kalibrálás minimum 2 óra, de lehet akár 4 is. S ez idő alatt aktívan részt kell venned, nem úgy, mint a DisplayCal-al való kalibrálásnál.De akkor röviden , nagy vonalakban.
Letöltöd a hcfr-t ez lesz a szoftver. Letöltöd az avshd lemezét, olyan formátumban, amit a médialejátszód lejátszik. Ez fogja mérendő mintákat megjeleníteni.
Végpontozod a kijelzőt, az avshd-n van anyag hozzá.
Mérsz egy 10 pontos szürke skálát. A 80 és 20%-os értéken beállítod a fehéregyensúlyt a 2 pontos állítási lehetőséggel. Addig csinálod felváltva, amikor már mindkét ponton a legjobb értékeket kapod, s az egész szürkeskála csak korrigálásra szorul. Ha megvan ellenőrződ a végpontozást. Ha nem változott, akkor a 10 pontos fehéregyensúly beállítással korrigálod a megfelelő pontokon a szürkesálát, figyelve a gamma korrigálására.
Ha kész vagy, ellenőrzöd a végpontozást. Ha nem változott, akkor kész vagy a szürkeskála beállításával.
Megméred a 3 elsődleges színt, s a piros szín mérésekor beállítod a színtelítettséget.
Mérsz egy elsődleges és másodlagos színmérést, s a sárga vagy a cián szinhez korrigálod az árnyalatot.
Ha kész vagy ezzel is, akkor mind a 6 színnek mérsz 5 pontos szaturáció mérését. Ha korrigálni kell, akkor a színkezeléssel korrigálod. Cél mind a 6 színnél a minél kisebb dE érték.
Ha megvagy, mérhetsz még 24 pontos colorcheker minta mérést, a színmegjelenítés ellenőrzésére.
Ha jó értékeid vannak, akkor mérsz újra egy 10 pontos szürkeskálát, ha nincs nagy eltérés az elején beállítotthoz képest, tehát a szín állítások nem változtatták jelentősen, akkor kész vagy. Ha változott, akkor kezded elölről.
Ha kész vagy,akkor lesz a használt forráskészülékedhez kalibrálva a kijelző. Ezt más bemenetre másolva, már nem kalibrált az a bemenet, s ez a válasz arra is, hogy azt a pár értéket, amit a pc-vel való kalibráláskor beállítottál, s átmásolnád más bemenetre, az semmit nem ér. Mert lényegében, amit szoftveres kalibrálásnál megkapsz a fájlban, amit betöltesz a lutba, azt neked kell megcsinálni hardveres kalibrálásnál a csúszkák tologatásával. De ezt Ropi biztosan pontosabban leírja, hogy miért nem jó a pc-és értékek használata más forrás esetén.
Bocs a pongyola megfogalmazásért, de én meg a pc-és kalibrálásban nem vagyok igazán otthon. -
kuyarashi
őstag
válasz
general #4183 üzenetére
Egyetértek. Minden panelnek megvan a saját karakterisztikája. Én mindig úgy vagyok vele, hogy minden, ami kikerül a 'mesterember' kezei közül, az legyen pontos. Értem, hogy másik monitoron, AMOLED kijelzőn, stb. totál más lesz, de legalább a gyökereknél ne legyen baj a színekkel. Ha alapvetően jól vannak belőve egy kép, akkor még van rá esély, hogy színhelyes monitoron, vagy bármilyen megjelenítőn fog kinézni valahogy, de ha már alapjaiban is problémás, akkor még ennek lehetősége sincs biztosítva.
Mondjuk ugyanazt írtam le, hosszabban.Azt néztem, hogy a DELL monitorom R, G és B értékei 255 fölé is mennek. Ez miért van? A monitor natívban 8 bit (+ FRC). DELL U2713H.
Még egy. LG-nek végül csapattad? Év végén akartad True Color Finderrel is kalibrálni, ha jól emlékszem.
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #4160 üzenetére
Van valami profilnéző program (legalábbis Winen biztos), amivel meg tudod nézni (de szerintem, ha megnyitod az icm fájlt, akkor is látható).
Tudom, hogy rég elhagyta, de azt nem tudom, hogy mikori a géped.
Tud olyat a program, hogy "Report on uncalibrated display device".
-
kuyarashi
őstag
válasz
general #3842 üzenetére
Az a baj, hogy csak a Spyder 3-al lehet hardveresen kalibrálni (ha jól tudom). Az pedig elég gyenge volt újonnan is, nemhogy elöregedve. Én meg is kaptam a monitorhoz az LG logós Spydert, de használhatatlan volt, csak rontott a helyzeten, ezért el is adtam. Szemmel láthatóan agyonvágta a színeket.
Ugyanakkor, nálam megvan a gyári lemez -többek között- az eredeti True Color Finder programmal.
Ha kipróbálod a *Ropi* által küldötteket, várom az eredményt. Ha pedig kell még szoftver, szólj és küldöm. -
*Ropi*
félisten
-
kuyarashi
őstag
válasz
general #3829 üzenetére
Öccsééém!
Anno szenvedtem a service menuben, de nem találtam a 256 pontos színkorrekciót, a többihez meg nem mertem nyúlni. Az X és Y koordinátákat lehet itt eltolni 16-os számrendszerben. A legjobb eredményt úgy kaptam, ha az X-hez nem nyúltam. A monitormenüben csak a fényerővel machináltam. 80 cd/m² értékre akartam belőni, de végül 120-ra állítottam, mert ugye ez a monitor PWM-es. Úgy voltam vele, hogy minél kevésbé vibráljon. (Bár meg kell jegyezni, hogy szemmel 80 cd környékén sem látom a vibrálást. Talán mert a monitor maximális frekvenciája 240, vagy 250 Hz, ami elég magas. Így még 80 kandelánál sem érzékelhető.)A lényeg, hogy az eredmény nálam is nagyon korrekt lett. A múltkori "mezei menüs" kalibrálás előtt 85 cd/m² volt az LG fényereje (100%-os brightness mellett), kalibrálást követően pedig lecsökkent 58-ra, és hiába kaptam használható színeket, a kelvin érték 8.000 körüli volt.
A mai, szervizmenüs kalibrálás előtt 108 cd/m² fényerőt mértem (100% brightness-nél), XY-os állítgatás után pedig 80 cd/m²-t, de 37-es brightness mellett, 65-ösnél pedig 120 cd/m²-t. A színhőmérséklet 6450-6550K között van.
Ja, és a monitormenüs' kalibrálás nincs hatással a menürendszerek színére, szóval csak a felszínt kapargatja, ezért eddig minden menüablak rózsaszínben úszott, viszont a szervizmenü XY koordinátás, hardveres kalibrálás viszont alapjaiban vágja helyre a rendszert. Fullos a cucc, úgyhogy nagy köszönet a tippért!Sajnálom, hogy a magas költségek miatt nem gyártják az RGB LED paneleket; brutális potenciál van bennük. Mivel ez nincs, az OLED pedig ritka és kényes', várom a microLED technológiát.
Service menu
A kalibrálás utáni értétek sokkal jobbak, mint legutóbb. Kíváncsi volnék, hogy újonnan mi jött volna ki belőle.
-
kuyarashi
őstag
válasz
general #3829 üzenetére
Ezt akár én is írhattam volna, nagyon kemény.
Detto, amit írsz. Szóval ugyanez minden, kb. szóról-szóra stimmel. Ja, és szintén Csabán vettem.
(Csak az időpont és az ár nem stimmel.)
Amúgy emlékszem, hogy régebben olvastam a hozzászólásaidat. Holnap veretem neki, aztán írok. Köszi. -
*Ropi*
félisten
válasz
general #3642 üzenetére
Rendben, csak az a nehezítés, hogy minden forráshoz más módon (más programokkal és kiegészítő eszközökkel) kell. Számítógéphez (képfeldolgozáshoz) lehet úgy is, mint egy monitort, de filmnézéshez MPC-HC + madVR-en keresztül HCFR-el jobb. Médialejátszóról DVD-re kiírt tesztlemezzel (pont nemrég volt szó róla, ha visszanézel), meg HCFR-el vagy CALmannal...
Mint korábban is írtam, 10-e után lesz időm hosszabban válaszolni a kérdésekre.
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #3571 üzenetére
Költői kérdés: ha egy panorámaablakos helyiségben használod ahol folyamatosan változnak a fényviszonyok a kültérinek megfelelően, akkor mihez állítod (fixre, nem automatikus követésre)?
Egyébként a 120 általánosan eltalált érték: a legtöbb ember szemének kellemes nézési környezettől függetlenül. Magamnak 100-ra szoktam állítani, mert nem szeretek "szoláriumozni".
Az sRGB szabvány 80 Cd/m2-t ad meg, fotószerkesztéshez WCG monitorokon 140 a felső határ (az újabb HDR szabvány szerint több, de azt még nem sok monitor tudja). Ha nem HDR-képes egy monitor csak 160 felett ad jó képet, az egy gyenge világításminőségű monitor.
-
gezatata
aktív tag
-
*Ropi*
félisten
-
general
addikt
válasz
general #3317 üzenetére
hm, generáltam egy új icc profil-fájlt az I1Profiler-rel, az I1 DisplayPro saját - egyébként szerintem szar - programjával, azzal nincs semmilyen gond. durván látszik a különbség, amikor meg van nyitva a Lightroom Develop módban, és csak az icc profilokat váltom a Beállításokban. ez elég gáz..
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #3011 üzenetére
Akkor tekerjünk vissza egy kicsit, mert elvesztettem a fonalat: ha jól értem, akkor csak ez a külső monitor ilyen beütéses és ez sem minden esetben (felhasználói profil alatt) egyformán? Ha ez a helyzet, akkor ellenőrizned kellene a globális színprofilt (nem ugrik be, hogy OSX alatt mi a neve), ami a DisplayCAL mellett beleszól a monitorok színkezelésébe.
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2788 üzenetére
Én sem vitaindítónak szántam hanem infóként, hogy már valószínűleg ők is tudják amit mi és ezért nem készült el a cikk.
(#2789) TheChos3nOne: Én is ezt akartam összehozni már egy ideje, már csak ki kellene berhelnem az egyik VGA-t (eléggé bele van gyógyulva a házba: majd a táp ventilátorát amúgy is cserélnem kell hamarosan, akkor kikapom ezt is ha addig Neked nem jön össze).
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2786 üzenetére
Nem láttam még tőlük erre vonatkozó tesztet, de már többen is bizonyítottuk az ellenkezőjét.
Mindenesetre az egész történet abból indult ki, hogy a VGA driver frissítése után megjelent egy sárga folt a fekete-fehér (!!!) kép közepén (természetesen újrakalibrálás után eltűnt).
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2643 üzenetére
Ha feltételezzük, hogy nem beállítási hiba, akkor kizárásos alapon az eszköz a hibás.
Nagyon szépen lehet kalibrálni a 2410-et, csak nem egyszerű, mert el kell találni azt a fényerő és kontraszt tartományát, ahol a színképe nem csúszik szét. Standard módban, D65-tel...
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2641 üzenetére
A CMD csatlakoztatása után a "tools" menüben az "import colorimeter corrections from other display profiling software" alatt töltsd be automatán a gyári korrekciós profilját (ekkor a netről letölti a legfrisebb X-Rite i1Publish -t és abból csomagolja ki a szükséges adatokat), ezen felül kell még betölteni a saját ccmx fájlodat. A "display & instrument" fülön a "white level drift compensation" és a "black level drift compensation" ne legyen bepipálva, a "calibration" fülön az "interactive display adjustment" előtt legyen pipa, a settings listából az "office & web D65, Gamma 2.2" beállítással próbálkozz első nekifutásra, a "white level" 80-140 közt, ahogy tetszik. A "black point correction rate"-nak állíts be kezdésnek mondjuk 0.7-et manuálisan, ha azzal megbicsaklik a görbe alja akkor az "auto"-t bekapcsolva ki tudod kísérletezni mennyit kér (a többszörösei számítanak, tehát 0.14, 0.21, stb)...A "calibration speed" minél lassabb annál pontosabb. A "profiling" fülön "XYZ LUT + matrix" profil legyen (a Firefox egyedül azt kezeli normálisan egyébként bekékülnek a képek v4 profillal), mellette a fogaskeréken ("advanced") lehet játszani a 33*33 helyett 65*65 mintavételezésű profilozással (pontosabb, de lassítja a mérést). A "profile quality" szintén minél lassabb annál pontosabb. A "testchart" lehet bármelyik, ami LUT profilokhoz való: minél nagyobb, annál pontosabb (és igen: annál lassabb vele a mérés
- a "default" vagy az "extended" megteszi). Egyelőre ennyi, aztán majd az eredmények függvényében lehet pontosítani a beállításokat.
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2637 üzenetére
Ha korrekciózva van akkor nem kell megadni a világítás típusát, mert a korrekció tartalmazza (egyébként korrekciózásnál kellett megadni).
Mutathatnál screenshotot a beállításokról, mert így bármi lehet.
Meg legelőször is definiáld kérlek azt, hogy: "botrányos eredmény"!
-
válasz
general #2604 üzenetére
L*-nak megvannak az előnyei és a hátrányai, Oázisnak is biztos jó oka van rá, ha annál maradtak. Én csak arra válaszoltam, hogy mi okozza a szemre kontraszt esést, amikor aktiválod a profilt.
Magam részéről maradtam a Gamma 2.2-nél, mert hiába jobb az L* néhol, ha elenyésző az arra gyártott kontent. Erről a témáról Ropi tud többet mondani, én keveset fotózom vele ellentétben. Ha jól gondolom akkor nem túl előnyös a képeket L*-ban utómunkázni, hiszen 2.2-ben fogják visszanézni a legtöbben úgyis, de kíváncsi vagyok az ő véleményére, hogy működik ez a valóságban.
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2584 üzenetére
Korrekt, másikkal validálva is? Azért kérdezem, mert saját magával ellenőrizve mindig szép a validálás, hiszen saját magához képest pontos - ezért kell másikkal ellenőrizni. Anno a frissen vett i1D2-őm is nagyon korrekt eredményt produkált - önmagával ellenőrizve, amúgy meg úgy el volt csúszva, hogy a gyártó röptében cserélte (már írtam róla). Ez ugyanolyan, mint az alaplapok feszültségmérése: amíg önmaga a referencia is egyben, addig pontos(nak tűnik).
-
Johnny Cage
addikt
válasz
general #2535 üzenetére
"az Eszközkezelőben, nem találom azt, hogy"
fenn kell lennie a Spyder gyári driverének! tedd vissza és próbáld újra. (a spyder közben legyen USB-re rádugva.)
=> felrakod a spyder gyári driverét => újraindít => megkeresed az eszközkezelőben => katt rá => illesztőprogram fül => frissítés ...
-
Johnny Cage
addikt
válasz
general #2531 üzenetére
eszközkezelőben kell lecserélni a gyárit az Argyll driverére: illesztőprogramok keresése a számítógépen \ választás a számítógépen található illesztőprogram listából \ Spyder4(Argyll) <= valami ilyesmi lesz. ha nem látsz itt semmi ilyesmit, akkor először DisplayCal \ Tools \ Install Argyl CMS instrument drivers. utána jöhet az eszközkezelős dolog.
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
-
general
addikt
válasz
general #2407 üzenetére
hm. a helyzet az, hogy nem stimmel a dolog. behívtam a saját oldalamat, és ott is megnéztem a fotókat, amiknek értelemszerűen megvan az eredeti, sRGB színhelyes "példánya".
a firefox erősen túlszaturál most mindent, és valóban vöröses minden.(úgy állítottam be mindent, ahogyan írtad *Ropi* a linkelt hozzászólásodban!)
úgyhogy most nem értem, mi van. a vörösek színhelyesnek tűnnek, de minden vöröses és túlszaturált lett...
-
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2088 üzenetére
Semmi gond sincs a megfogalmazásommal: ha az Argyll-t visszabutítom olyan kevés mérésre mint amennyit a BasICColor csinál, akkor gyorsabb annál. Az én méréseimnél azért lassabb, mert több mintavételezéssel számol: egyéni profilozást lehet beállítani, színtérre optimalizált patchek használatával. Utoljára kb. 2 éve használtam a BasICColort, most akartam mérni egy pontos tesztidőt a kedvedért, de Win 10-re feltéve a legújabb v5.7.0 trialt kidobott error 88-cal meg error 70-nel...Nem lesz teszt, mert nincs időm játszani vele.
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2086 üzenetére
Nem, én az Argyll CMS + DispCalGUI párosról beszéltem végig.
-
*Ropi*
félisten
válasz
general #2084 üzenetére
Az "options" menüben be van kapcsolva a "show advanced options"?
A pontosabb tesztek amellett, hogy több patchet mérnek, többszörösen (több menetben) is mérnek: referenciát mér, állít a LUT-on, utána újra mér, megint finomít a LUT-on, ellenőrzi az ún. "lebegő" fehér és fekete szintek változását és ha kell újra finomít és újra ellenőriz. Én pl. menetenként "csak" 271 patchet mérek 63 lépésben (színcsatornánként), de van olyan teszt, ami 2527-et.
Minél több lépésben mérünk, annál stabilabb lesz a gamma görbe. És ez az egyszerűbb, 1D LUT: 3D LUT esetében hosszabb a dolog. A leghosszabb 1D LUT-os kalibrálás több mint 1 napig tartott volna ha hagyom végigmenni, de annyira én sem vagyok
őrültfanatikus.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- FÓLIÁS! LG 32MR50C-B ívelt VA Monitor! 100Hz / FreeSync / 5ms
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C3 - 48" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen6 CPU
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
- OLCSÓ MONITOROK
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest