- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- iPhone topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Redmi Note 10S - egy a sok közül
- Ár-érték bajnokot avatott a Poco?
Új hozzászólás Aktív témák
-
karoli9
csendes tag
válasz
janos666 #5453 üzenetére
Elmélet és gyakorlat között elméletileg nincs különbség, gyakorlatilag van
A kérdés, hogy az oprendszer váltással a hardver is változik-e, ez jelenleg nyitott kérdés. Apple Mx CPU esetében erőteljesen kompromisszumos az élmény, Inteles vasak esetén nem. Feltételeztem, hogy hardvercsere is lesz. Érdemes lenne előtte-utána rámérni, hogy van-e csak szoftvercserével shift bármerre (3-5 mérés/oprendszer az átlag miatt).
-
karoli9
csendes tag
válasz
kelna91 #4133 üzenetére
Nálam monitor+tv kombó teljesít szolgálatot, előbbi munkára, utóbbi filmekre. A második esetben tökéletes megoldás a DisplayCAL, hiszen nem kritikus munkát fogsz végezni rajta. Remélem
Ajánlott irodalom és kalibrációs eszközök: [link]
Az LG tévéknek általában van ISF kalibrációs módja (az enyémben ráadásul kettő is menthető), orrvérzésig kalibrálhatóak. Backlight-Brightness-Contrast mesterhármas után jöhetett a DisplayCAL és a színek finomhangolása. 91,2% sRGB lett az eremény (kontrasztra nem emlékszem). Tulajdonképpen gyári beállításokkal használtam a szoftvert, nyilván lehetne nyerni pár százalékot, de nincs arányban az eredmény és a ráfordítás. 6 méterről tökéletes a kép XD
A telefon kalibrálása, mint olyan, nincs. Az X-Rite szoftverében fogod tudni visszanézni azokat a képeket, amiket "színhelyesen" szeretnél látni. A telefon maga nem lesz színhelyes ezen az alkalmazáson kívül. Pár percig érdekes, aztán többet nem használod
Van egy pont, ameddig érdemes elmélyedni, de eljön az a szint, ahol már tudomány, lásd Ropit
De szerencsére elérhető az a pont, ami már elég jó eredményt ad, óriási ráfordítás nélkül. A telítési görbe csúcsát érdemes meghagyni az egyetemeknek és a szakiknak
-
karoli9
csendes tag
válasz
karoli9 #3938 üzenetére
Tegnap végre alkalmam nyílt DVI után DP porton keresztül is kalibrálni a Dell U2413-as monitoromat.
Gamma 2.2, azonban hagytam natív színhőmérsékleten (6317 K, 2,82%-os eltérés), ugyanis így az AdobeRGB színtérből többet tud megjeleníteni a tapasztalatom szerint.
Nos, semmit nem javult a helyzet, továbbra is 94,5% AdobeRGB és 99,8% sRGB a lefedettség. Dell Color Calibration Solution és DisplayCAL is azonos eredményt adott ebben a tekintetben. A kontraszt továbbra is kiváló, 1:965-höz 100 cd/m2 mellett.
Kipróbáltam azt is, hogy a szervizmenüben az AdobeRGB profilhoz tartozó, előre beállított színcsatornákat tekertem el úgy, hogy DisplayCAL jónak ítélje, de ez sem segített, sőt, kisebb lett a lefedettség, mint Custom sima menüs beállításokkal."Profile information" alatt "Comparison profile"-nak AdobRGB-t, "Colorspace"-nek CIE a*b*-ot kiválasztva a görbe "nyugati" felén van a differencia, zöld, kék/cián árnyalatnál mutatkozik a hiány.
Kezdem azt hinni, hogy a panel fáradt, bár ennek ellene szól, hogy a szervizmenü szerint 47xx órás csupán a háttérvilágítás. Egy laptopon tudnám még kipróbálni (iGP-s), azzal talán kizárható lenne a videókártya (vadonatúj 1060 6GB miniITX) hibája.
-
karoli9
csendes tag
válasz
turorudi #3968 üzenetére
Lássuk csak: nincs olyan, hogy káros (látható) kék fény, ellenben bizonyos hullámhosszúságú fénynek (pl.: 400-490 nm, amit kéknek érzékelünk) hatása lehet a cirkadián ritmusra és a melatonin szintre. A tudományos kutatások - a használt metódusok szerint - változó eredményeket hoztak.
A monitorok és más kijelzővel rendelkező eszközök nem szűrnek semmit, nincs rajtuk olyan optikai szűrő, mely adott hullámhosszúságú fényt blokkolna, egyszerűen a kék színcsatorna intenzitásából elvesznek (zöld és vörös nő).
Vagy színhelyes a monitorod vagy narancsszínű, a kettő együtt nem megy
Ha érdekel a téma, PubMeden számos tudományos cikk vár: [link], [link], [link], [link], [link], [link], [link], [link], [link], [link]
-
karoli9
csendes tag
Igaz, GPU is eltér, de nagyvonalúan figyelmen kívül akartam hagyni, az már csak nem számít ennyit
Nincs mese, kalibrálok egyet HDMI-n is. Bár ez csak önmagam megnyugtatására (és ide tapasztalatnak), ugyanis a monitornak DVI-n kell üzemelnie, a HDMI csatlakozón a TV megy
-
karoli9
csendes tag
Mobilon nem töltötte be a képet, már látom
Létezik, hogy nálam is ez lenne a gond? Taranis fórumtársnak és nekem azonos, Dell U2413-as monitorunk van, amelyek az általunk fellelt sorozatszámok alapján teljesen azonosak. Taranis masinája 3087 órás, HDMI-n csatlakozik egy GTX 1080-hoz, ColorMunkival kalibrálva, nálam 44xx órás, DVI-n csatlakozik egy GTX 1060-hoz, i1 Display Proval kalibrálva.
A beállításaink azonosak voltak, mégis "Verification" módban taranis kolléga "Measured vs. assumed target whitepoint" ΔE*00 és "Average" ΔE*00 értékei jellemzően az enyéim fele, a "Maximum" ΔE*00 értéke pedig negyeddel alacsonyabb, viszont a kontrasztja sokkal rosszabb, a kb. 1000:1 helyett kb. 820:1 (a 120 cd/m2 miatt, én 100-on használom, általában sötét szobában).
A dE*76 értékek között nekem van egy óriási kiugrás piros terén (7,76!), neki ellenben nincs, minden az optimális határértéken belül van.Mindemellett neki 99%, nekem 94,3% AdobeRGB.
A csatlakozás lenne a ludas?
-
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3877 üzenetére
Milyen eszközzel kalibráltad? Milyen monitor módban (Ha "Custom"-ban, akkor milyen értékeken)? Milyen értékeket határoztál meg DisplayCAL-ben? Az enyémet sehogy sem tudom 95% aRGB fölé tornászni ColorMunki Display-jel (6500K, 90 Cd/m2, 2.2, Custom állás a monitoron, Nvidia 1060 6GB, DVI). 4% nem a világ, csak na.
-
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3825 üzenetére
Akkor minden a régi, örülök, hogy sikerült egy jó darabot találni!
Kíváncsi vagyok, hogy neked hogy sikerül kalibrálni, ColorMunki Display-jel nem tudtam 95% AdobeRGB-nél és 99% sRGB-nél jobbat (6500K, 2.2). A fényerővel nem lesz gondod jó ideig, ha jól emlékszem, 100/16-os (~90 cd/m2) álláson használom. -
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3811 üzenetére
Malacod van
Ugyan régiek, de én pl. 2340 órányi működéssel vettem (50%-os fényerő csökkenés/40000 óra működésre van hitelesítve). Nyilván, az egyes színcsatornák intenzitása nem azonos mértékben csökken/öregszik, de néhány ezer óra működés mellett hibátlan teljesítményt mutatott még mindig (és a retinámat is kiégette volna, ha nem ~16% fényerőn/90 cd/m2-en használtam volna). Van benne rendesen tartalék.
U2413-m van jelenleg, de arra készülj fel, hogy ColorMunki Display-jel 99% sRGB és legjobb esetben is 95% AdobeRGB érhető el (persze a natív színtér nagyobb) szoftveresen. Ahhoz, hogy a 99% AdobeRGB meglegyen, i1 Display Pro kell, csak azzal használható a hardveres kalibrálás. Amúgy kiváló eszköz57 000 Ft körül megállt eBayről (megbízható német kereskedő).
Monitorcenter Shopos arc jó fej, tőle vettem anno a HP-t is, tényleg olyan jó állapotban, ahogy a hirdetésben szerepelt. -
karoli9
csendes tag
válasz
taranis #3809 üzenetére
Esetleg érdemes HP LP2475w-vel próbálkozni, nekem volt, 99% aRGB-t (natív színtér ~110% aRGB) tudott. Kifejezetten olcsó manapság, < 40 000 Ft egy igazán jó állapotú. CCFL háttérvilágítású, ergo nem takarékos és érdemes hagyni bemelegedni is. Még mindig ezt használnám, ha az após bútormozgatás közben nem töri össze...
-
karoli9
csendes tag
válasz
kuyarashi #3790 üzenetére
Dehogy, nem volt ilyen szándékom, ezért is szerepel ott egy szmájli, mint itt is
Őszintén mondtam, hogy ha nem *annyira* fontos a pontosság, akkor a kevésbé pontos is élvezhető, nem érdemes kidobni egy rakat pénzt az ablakon (főleg, hogy illik bizonyos időközönként újrakalibrálni).
-
-
karoli9
csendes tag
válasz
#27956736 #3783 üzenetére
Az alábbi két mondatodat nem értem, kifejtenéd?
"Megpróbáltam átállítani a rendszert a szabvány sRgb-re szoftveresen és hardveresen is és a hiba megszűnt. Így viszont tudomásom szerint hiába a jó a kép, nyomtatásnál nem lesz ugyanaz semmi, mint a szerkesztett képen."
Másik: a kalibrációt a gyári szoftverrel vagy DisplayCAL-lel készítették nálatok? Melyik profilt töltöd be DisplayCAL-lel?
-
karoli9
csendes tag
válasz
kuyarashi #3778 üzenetére
RAW esetén jogos, hacsak a használt gép funkciói ezt nem befolyásolják valamilyen rejtélyes módon (beágyazott színtér?). Mintha lenne valami Canonnál, de az emlékeim homályosak, Ropi biztosan jobban tudja
A tablet felhasználásának okát értettem, megerősítettem, amit korábban mondtál. Nem értem azonban, hogy miért írtad le még egyszer magyarázó jelleggel
Én jelenleg - nagyon kevés információ birtokában - a kalibrálási (más gép, más port, más minden) és monitor menü beállítás (user) hibára tenném a pénzem. Ezek eredője adhat ekkora dE-t. Just my 0,2 $
-
karoli9
csendes tag
válasz
#27956736 #3767 üzenetére
Az a baj, hogy a tényleges hibakutatáshoz szinte semmi használható adatot nem adtál meg.
1. A fényképezőgép színtere biztosan sRGB-re van állítva?
2. Monitort hol, mikor és mivel kalibráltad? A mostani munkagéppel te készítetted a profilt? Ha elvitted kalibráltatni és nem a jelenlegi számítógépeddel (értsd, GPU-ddal) kalibrálták, akkor csak pénzt dobtál ki az ablakon, nem hiába fals a szín. Mindig ahhoz az eszközhöz kalibrálunk, amivel utána használni fogjuk.
3. A monitor színtere (a saját menüben beállított opció pl. sRGB, aRGB, Custom, stb.) megegyezik-e a kalibráláskori beállítással, menet közben nem állítottad át véletlenül?
4. Nekem az Adobe termékek (PS, LR, BR) és Opera is csinált olyat, hogy ha a megnyitott állapotukban váltottam színteret a monitor menüjében, majd DisplayCAL-ben is, nem frissültek és színtér váltástól függően fakók vagy túlszaturáltak lettek a színek. Becsuk, megnyit és minden tökéletes volt újra. Ugyanez előfordult más színterű monitorra váltáskor (pl. aRGB munka után átlöktem a képet az sRGB-re kalibrált tévémre filmnézés céljából és a munka alatt megnyitott Adobe alkalmazásokban minden szín elmászott).
5. Tableten kidolgozás szintén fals eredményt fog adni, de ha így neked tetszik (fals színű tablet kijelző, a képeket pedig szintén nem kalibrált és fals színű monitorokon nézed vissza), akkor teljesen felesleges ezzel foglalkoznod, állítsd be a monitorodon a gyári sRGB színteret, töröld a profilt és élvezd az eredményt
6. A monitor, a GPU és egy vagy több szoftver vélt vagy valós hibája sincs még kizárva. -
karoli9
csendes tag
válasz
kuyarashi #3512 üzenetére
Én *Ropi* tanácsára ruháztam be egy Colormunki Displayre és nem bántam meg. Lassabban kalibrál, mint az i1D, viszont ugyanolyan hitelesen. Nálam nem kulcskérdés a sebesség, időm van este elindítani egy film alatt
Egy biztos, hogy ha visszaolvasol, megtalálod a kalibrációs eredményem képernyőmentését, az elárul mindent.
-
karoli9
csendes tag
Ha valaki akar relatíve olcsón (~30 000 Ft, én még 40 000-ért vettem több, mint két éve 2340 órányi használattal) jó monitort utómunkához, ajánlom a HP LP2475W-t
X-Rite colormunki Display-jel és DisplayCAL 3.3.2.0-val kalibráltam.
-
karoli9
csendes tag
Sziasztok!
Élvezet volt olvasni az eddigi hozzászólásokat, nem gondoltam volna, hogy rálelek egy olyan topic-ra, ami most nagyon is aktuálissá vált
Először is néhány adat hogy könnyebben leírjam a problémámat:
Monitorom: 2505 óra működési idővel (40000 óra felezési idő) rendelkező, CCFL háttérvilágítású HP LP2475W (TFT Central szerint 92% NTSC színtér lefedettség, a HP honlapján csak annyi van, hogy 102% color gamut)
Gépeim: HP EliteBook 820 G1 laptop hackintosh macOS 10.12.6-tal és egy HP Elite 8300 SFF desktop Nvidia GTX 1050 Ti 4GB LP-vel, szintén hackintosh az előbbi rendszerverzióval. Előbbivel használom a monitort, mert utóbbi a TV-re van kötve (játék) és egyben az a szerverem is.
Kalibrátor: Datacolor Spyder3Pro, USA-ból, korát nem ismerem. El is keseredtem, ahogy olvastam az elmúlt percekben, hogy kémiai alapú, nem gondoltam volna, hogy nem örülhetek sokáigKb. egy évvel ezelőtt kölcsönkaptam egy Spyder4Express-t, amellyel a fenti monitort Windows 10 Pro alatt (HP ProBook 4340s) és fene tudja melyik DisplayCAL verzióval kalibrálni véltem. A fehér betűk és sötét háttér élein a kalibrálást megelőzően piros pixelek voltak láthatók. A kalibrálás fővonalát a TFT Central tesztje képezte. A kalibrálást követően láss csodát, a piros pixelek eltűntek. AdobeRGB 99,9%, sRGB 99,9% színtér lefedettség lett. Király.
A monitor állt bizony jó néhány hónapot a szekrényben, mert nem tudtam használni, aztán összeállt a kép, költözés, saját Spyder3Pro kalibrátor és Adobe CC előfizetés.
Uccu neki, kalibrálni szerettem volna, azonban most eltértem Florian Höch egyik fórumos hozzászólása miatt, miszerint ne abajgassuk a kontrasztot, hagyjuk gyári beállításon. A piros pixelek ismét látszódtak mind Windows 10, mind macOS alatt, habár utóbbin kevésbé.
DisplayCAL 3.3.5.0 volt a szoftver, a fenti laptop a gép, macOS a rendszer és a kalibrálás végén meglepve tapasztaltam, hogy sRGB ~95% lefedettség, AdobeRGB ~88% lefedettség, de mindkét esetben sokkal nagyobb színtér, valamint hogy a piros pixelek nem tűntek el. Baromira meglepett, nem tudtam mire vélni. Még annyi, hogy egy 2014-es "Correction"-t alkalmaztam (i1 Display 2 talán), amit korábban nem tettem.
Számos helyen hiba csúszhatott a számításba, rengeteg a változó és már semmiben sem vagyok biztos. Bízom benne, hogy valaki tud jó irányt mutatni.
Tehát:
1. Mi a halálért vannak jelen a piros pixelek a nagyon sötét és nagy világos részek találkozásánál? Korábban miért tűntek el kalibrálás után, most miért nem?
2. Nyilván mehetek vissza DisplayCAL 3.3.2-re, ahogy olvastam
3. B*sszam-e ki a kalibrátort (semmi e-hulladék, jó helyre kerülne), vagy saját élvezetre, otthonra, esetleg DeviantArt-ra RAW-ból jpeg-et előállítani jó lesz ez a páros?Köszi előre is mindenkinek, aki elolvasta és ír valami hasznosat!
karoli
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Háztartási gépek
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- TP-LINK routerek
- iPhone topik
- PlayStation 5
- Mobil flották
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- SAMSUNG LC49G94TSSPXEN 125CM 5K GAMER 240HZ MONITOR ! AKCIÓ
- SAMSUNG (L49CG954SUXEN) 240HZ 5K OLED GAMER SMART ! AKCIÓ!
- AOC CQ27G2S Monitor (2K/VA/165hz)
- Samsung Odyssey 49" Ívelt Gaming VA Monitor! 5120x1440 / 120Hz / 4ms
- LG 34WR55QK-B - 34" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - FreeSync Premium - HDR 10 - USB Type-C 65W
- MikroTik CCR1009-7G-1C-1S+ Cloud Router
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest