-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hali!
Tudtok nekem mondani Raspbianra olyan képernyővédőt, ami root desktop alatt is megfelelően működik. Konfigurálható, futtatható, tud képernyőt zárolni.
xscreensaver és gnome-screensaver nem működik. -
Sziasztok!
Olyan pendrive-ot keresek, ami "bírja pi-t". Tehát kell bele wear leveling algoritmus. Vannak vele tapasztalatok, melyik bírja a kiképzést?
#19849: SSH-n keresztül bármi beállítható.
-
Van esetleg valakinek bcm2836 datasheet-je? Eddig nem volt semmi gondom az átállásnál a fejlesztések során, de most közvetlen hozzáférés kellene a SoC regisztereihez. Reménykedtem, hogy hasonló címen lesznek a regiszterek, de nem. Viszont nem találok doksit a 2836-hoz.
-
válasz
wassermann #11790 üzenetére
Az valami keleti filozófus lehetett, aki így nevezte el.
Regenerálódó (PTC) biztosító lenne a rendes neve, sajnos a köznyelvben a biztosíték terjedt el.
-
-
válasz
wassermann #11094 üzenetére
Nekem olyan mindegy, mert Raspberrym van, de nem tartom jónak, hogy elzavarunk embereket a kérdéseikkel, mert zavarnak a jelentések. Ennél milliószor rosszabb kérdések is vannak itt. De ti tudjátok.
-
válasz
tvamos #11077 üzenetére
Nem tudom, miért hivatkoztok a RAM-ra. A memóriaigény nagyjából OS (és persze program)-függő. Legtöbb Linuxnak bőven elég a 2GB RAm, de pl. a Lubuntu ennek felével, negyedével is megelégszik.
Egyszerűen arról van szó, hogy ezek jellemzően néhány (1-2) wattos processzorok, ezzel szemben a desktop 35, 65, 95, stb. Az összehasonlítás hülyeség. Ezt a témát nagyon hosszúra lehetne nyújtani, de abszolút felesleges. -
Amennyire tudom, ezek nem valódi, v7-es architektúrára készített kiadások. Ugyanúgy a v6 utasításkészletet használja, csak néhány driver frissült. A valódi v7 rendszer (Raspbian vagy más) később jön, ha jön egyáltalán. Ezért kérdezem, hogy ha a teljesen frissített rendszeremet beletolom az Rpi2-be, akkor működni fog-e.
Melyik OS-re gondolsz és melyik PI-ről van szó? pardon. ARMv7 = Pi 2, természetesen. Raspbianra.
-
Lehet volt már, de kicsit szűken vagyok az idővel, bocsánat. Jön a Pi ma vagy holnap. Ahogy néztem, nincsen fent másik OS a weboldalon, azaz még nincs v7-re optimalizált verzió. Ezek szerint, ha áttolom a régiből az SD-t, akkor már fut is?
szerk.: én az rpiboltból rendeltem tegnap, és még aznap átadták a futárnak. -
Használ valaki level shiftert? Milyet? Milyen felhúzó ellenállással? Ja, i2c.
-
válasz
CharlieDrop #10837 üzenetére
[link]
I2C-re majdnem annyi szenzort teszel, amennyit akarsz.#10839: az a minimumra vonatkozik. 100 amperes tápra is teheted, attól sem lesz baja.
-
válasz
CharlieDrop #10834 üzenetére
Nem hiszem, hogy annak a tudását szeretnéd átvinni. Nem hallottam róla, hogy a megbízható CO riasztók közé tartozna. Ha CO riasztót szeretnél, eleve felejtsd el az rpi-t, és mikrokontrollert válassz. Ilyen oprendszerre nem bízzuk az életünket. Én pl. azzal szívok, hogy a Raspbianban található i2c driver hibás, és kifagyhat. Ha nálad ez előfordul, és elmarad a riasztás, abból nagy baj lehet.
Ott az Arduino, arra teszel egy pontmátrixos kijelzőt, meg a szükséges szenzorokat. Az a baj, hogy nem nagyon láttam még DIY elektrokémiai szenzorokat. -
válasz
wassermann #10832 üzenetére
Ez azért nincs így. Két fajta érzékelő létezik, a félvezető és az elektrokémiai. Előbbi olcsóbb, kevésbé pontos, hosszú az élettartama. Utóbbi ennek pont a fordítottja. Ezzel együtt egy Honeywell CO riasztó 1xe forint kompletten, ebből a szenzor csak a töredéke.
#10831: Röviden: I2C buszra felrakod a szenzorokat, amiknek az értékeit kiolvastatod adott időközönként mondjuk egy Python programmal, és letárolod egy fájlban. Elindítasz egy webservice-t, amivel beolvastatod ezt a fájlt.
Egészen biztos, hogy találsz erre megoldásokat a google segítségével, de jó eséllyel nem magyar nyelven. Kelleni fog némi elektronikai, ill. valamivel több programozási tudás. -
válasz
CharlieDrop #10828 üzenetére
Veszel egy halom i2c-s szenzort az Ebayről, majd kiolvasod az adatokat. Ezzel együtt erre a feladatra elég egy Arduino is, hacsak nem akarsz webes szolgáltatást futtatni, esetleg komolyabb kijelzőre kötni.
-
válasz
CharlieDrop #10555 üzenetére
Tegnap majdnem megrendeltem este, ráadásul este 8 és 11 között akció volt, ingyen házat adtak volna hozzá. Aztán újragondoltam, és rájöttem, hogy ennek a processzornak nagyon kemény "kiherélése" ez az USB és Ethernet.
-
válasz
reallalesz #10524 üzenetére
Várj rá, nem is kérdés.
-
Üdv',
ismeretlen és megmagyarázhatatlan okokból nem bírom életre kelteni az i2c buszt. Járt már valaki így?
blacklist, stb dolgokon túl vagyok. -
válasz
sad_Vamp #9272 üzenetére
A 40eres jó hozzá, csak arra figyelj, hogy voltak pozicionáló dugóval (keyed angolul, nem tudom magyarul a pontos megnevezést) ellátott kábelek. A 20-as pin ezeken nem volt bekötve, és rá sem tudod dugni a tüskesorra. 80eres kábelt viszont inkább ne használj, mert ott tényleg volt master-slave bekötés.
-
válasz
Lin3Lord #9261 üzenetére
LVDS van az RPi-n is, de azt nem használnám ismeretlen kijelző esetén. Amit linkeltél, az jó eséllyel működhet, de sajnos erre nincsen garancia, mert szívtunk már ilyenekkel. Általában az eltérő feszültségek okoznak problémát. Amúgy sem olcsó, ennyiért vennék egy használt monitort, és akkor annak van kávája is.
-
Hali!
Valaki rakott már az UART-ra RS485-öt? Saját építés vagy vásárolt?
-
válasz
morfológus #8289 üzenetére
A kérdésed alapján először is meg kellene nézned, mi is van a kezedben. Nehéz lesz neki funkciót találni, ha azt sem tudod, mi az.
-
Sajnos azzal nincs tapasztalatom, de a múltkor belefutott a barátom pl. egy olyan hibába, hogy óriási lagg (percekben mérhető) volt az RS232 kommunikáción, és nem bírt rájönni, mi a baj. Kiderült, hogy a C# RS232-je ennyire bugos, sehogy nem bírta működésre bírni. Javaslatomra (ő mondta, hogy szereti a Pascalt) megírta Lazarusban a kódot, hibátlanul működik. Ráadásul az openGL is hibátlanul beröffent neki.
Szinte biztosra veszem, hogy Te is valamelyik library-vel szívsz, de ettől még csak tipp.szerk.: természetesen nem Raspberryről volt szó, csak egy tippem a bugra.
-
Sziasztok!
I2C buszon kell külső felhúzó ellenállás?
-
Hali,
gyors kérdés. Ha rádobok egy i2c-s real-time órát, a Raspbian automatikusan kezelni fogja?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Revolut
- Spórolós topik
- Le Mans Ultimate
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Yettel topik
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Végleg lenyomta a tévét a streaming az USA-ban
- További aktív témák...
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RX6800XT 16GB!
- 5700x / B550i ITX Aorus / 32GB HyperX / Lianli vízhűtés /1000 SFX-L corsair táp/ 1TB nvme
- Eladó Konfig Ryzen 7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX5070 12GB!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 77G4 - 77" OLED evo - 4K 144Hz 0.1ms - MLA - 3000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest