- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Magyarországon is kapható a Moto G85 5G
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Fotók, videók mobillal
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vasti74
senior tag
válasz
Lewzke #48499 üzenetére
Helló!
Nincs felcsatolva valamilyen hálózati meghajtó?
Nekem PC-n fut linux, és a NAS-t nfs-en csatolom fel: mostanában több disztribúciót kipróbáltam, és volt, amelyik az nfs miatt csinált ilyet, hogy gyorsan elindult, de piszok lassan állt le - vagy le sem állt
Most pont Debian 12 fut a gépen, és ez pont gyorsan leáll ;-)
Az fstab-ba minden rendszeren ugyanazt írom. -
Vasti74
senior tag
válasz
HantekDSO #48464 üzenetére
O.K... Azért ennél lejjebb már nem nagyon van, lássuk be - gratulálok ;-)
De azért annyit segítek még, hogy a nagyvilágból kb. bárhonnan szállítanak ám Magyarországra is mindenfélét, és ezzel a lehetőséggel sok honfitárunk élni is szokott - olyanok, akik gondolkodásra is használják az okos kis fejüket, nem csak fórumokon tudatlan és ostoba sz*rdobálásra ;-)
Egyébként ez egy szakmai fórum, ahol a tiédnél láthatóan sokkal nagyobb szakmai tudással adtam tanácsot - ez volt a "partvonalról beleugatás", teee.... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
HantekDSO #48462 üzenetére
A számolatlan pénz és a gyári táp közötti kapcsolatot nem nagyon értem: nekem főleg osztrák - német oldalakon akar keresni a Google, mert itt élek, de ez alapján a gyári táp (5,1V 3A) €7,90 - €8,10 között van (USB-C van már €6,60-ért is) , ennél csak drágábban találta NEM eredetit ;-)
Offtopic vége, részemről a téma lezárva, mindenki ünnepeljen tovább! :-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
HantekDSO #48457 üzenetére
A gyári töltő 5,1V-os!
Szóval bármelyik 5,1V-os töltő jó lenne, de akkor már miért ne a gyári ;-) És ha utánaolvasol, a villanyellátási problémák megoldására nem egy helyen pl. az Arduino 5,25V-os tápegységét ajánlják.
Nem tudom mi megy 5V-ról egy Pi-nél, de gyanítom, hogy az alaplapon semmi, minden része valami step-down konverterről kapja a delejt. Az USB-s perifériák 5V-ot kérnek, de azoknak sem árt, ha van miből esni a feszültségnek a tál és az alaplap, aztán az USB port és az eszköz között. -
Vasti74
senior tag
válasz
Misi_D #48454 üzenetére
Miért dőltél be a kapitalisták trükkjének, és vetted meg a gyári töltőt???? Az csak lehúzás, mert bármelyik töltő jó hozzá!
Nem lett volna egyszerűbb még két nem hozzá való töltőt kipróbálni többféle jó (és nem olcsó) kábellel, mert elvileg annak is működnie kell, aztán meg tovább elemezgetni a villám tudományos magyarázatát, hogy akkor most a töltő feszültsége esett le, és / vagy a kábelen esik túl sok feszültség?
Bocs, ezt nem hagyhattam ki ;-) -
Vasti74
senior tag
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48407 üzenetére
Akkoriban a TP-Link cuccokhoz (is) szoktak adni tápfeladót. Az volt a legolcsóbb megoldás - azt kellett használni! Ennyi ;-) Szóval semmiféle szabványos PoE: az eszköz saját tápja rávezetve az ethernet kábel 4-5 és 7-8 ereire (GB még nem volt ;-) , elindult az eszközhöz az X volt, odaért X-R*I volt, aztán vagy lett valami, vagy nem ;-)
Nemet meg nehezet mondhattam a dologra, mert (igaz, külsősként) de én voltam a suli rendszergazdája akkor már régóta, és utána még sokáig ;-) Akkoriban iszonyat szegénység volt a suliknak, legalábbis felénk IT téren is, az első valami Sulinetes PIII szerverüket bő 10 évig használtuk, mert nem volt más... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
azbest #48406 üzenetére
Nekem nem kell elmagyaráznod olyan nagyon, mert amikor suliba jártam, akkor még "elektronikai és informatikai műszerész" volt a szak neve ;-) Annyi sejtésem van az ilyen dolgokról, hogy az első melóhelyemen szinte csak forrasztópákás - szkópos javítási melót csináltam (tápok, monitorok, nyomtatók, szünetmentesek)
Úgy kezdődött, hogy a probléma felvetőjének elmondtam: az igazi mégis egy 5,1V-os táp lenne, mert - a gyártó talán jobban tudja nálunk, és lehet így levezetni, meg úgy levezetni, de ők akkor is jobban tudják ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48403 üzenetére
Passzív PoE! Röviden "tápfeladó".
És úgy látszik rajtam kívül minden informatikus olyan szerencsés, hogy ír egy listát az ügyfélnek, hogy mi kell, mennyibe kerül, kérdés nélkül jóváhagyja, megrendelem, beszerelem, elutalják, és mindenki örül ;-) Sajnos nekünk kevés ilyen ügyfelünk volt, a legtöbb vagy spórolt 5 forintot, ha lehetett, vagy nem is bírt volna 5 forinttal többet kifizetni, mint a minimálisan szükséges, de megoldást meg szeretett volna. Úgyhogy megoldottuk ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
E.Kaufmann #48400 üzenetére
OK, de ha a gyenge a kábel, akkor azon esik feszültség, ha erős, akkor meg a táp ül le... ;-) Ezért jobb, ha kicsit magasabb a feszültség (mint a gyári tápoknál - gondolom nem azért 5,1V-os tápokat adnak, kert az 5V-os elfogyott ,-) , és akkor pont odaér az esés után is az elég ;-)
Nem tudom milyen tápok vannak egy Pi alaplapon, de gondolom az van, hogy pl. 5V-ból még elő tudja állítani a szükséges feszültségeket, de mit tudom én, 4,8V-ból már nem: viszont ha 5.2V-ot kap az sem gáz, mert egy kapcsolóüzemű step-down kütyünek ez kb. mindegy, viszont biztosan meglesznek a szükséges feszültségek egy kicsit nagyobb feszültségű táppal vacakabb kábel, vagy nagyobb terhelés mellett is.
Egyszer szívtunk olyannal, hogy passzív PoE-vel megtáplált AP-ket kellett felszerelnünk elég hosszú kábelek végére. 7,5V-os volt a gyári táp hozzájuk, de nagyon haldokoltak, vagy el sem indultak: a legtöbbre 9V-os tápot dugtunk, sőt volt pár olyan, amire 12V-os került, mert csak úgy lett stabil ;-) Sok-sok évig működött így a rendszer.
-
Vasti74
senior tag
válasz
Misi_D #48392 üzenetére
A villám alacsony feszültséget jelez.
Ezen nagyobb áram leadására képes táppal nem segítesz ;-)
A hivatalos Pi táp 5,1V-os, az "átlag" 5V-os táp meg próbál 5V-os lenni...
Tudom, a tűrésbe kb. belefér, mert elméletileg az 5V-os is közelítheti az 5,1V-ot, és az 5,1V-os is lehet alacsonyabb ;-) , ettől még működik is a kütyü: csak hibát jelez. -
Vasti74
senior tag
válasz
bp18ker #48261 üzenetére
Gyakorlatilag bármelyik "ismert" rendszernek el kell indulnia! Mivel millióan használják őket, ezért nyogodtan mondhatjuk, hogy biztosan működnek ;-)
És nem csak egyszer.
Szóval ha kiírtad, egyszer elindult, és többször nem, akkor még mindig hardveres hibát kellene keresni valahol szerintem. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Van egy Pi 3 B+ masinám 7"-os "official" kijelzőre építve, a hozzá való házban.
Évek óta zenelejátszónak használom. A múlt héten szét kellett szednem, mert frissítés után fejre állt rajta a Volumio, a memóriakártya meg ugye csak a burkolat levétele után hozzáférhető. Már sokszor szétszedtem, volt rajta más rendszer is, cseréltem kártyát gyorsabbra stb., legalább 10x az évek során...
De most valami meghalt benne. A Pi működik, a Volumio fut, szól a zene, csak éppen a kijelző sötét (illetve mintha háttérvilágítása lenne, meg kellene néznem sötétben)
Az sem látszik rajta, hogy bootol a Pi, és utána is üres... Azért tuti, ami fic telepítettem az érintőkijelző plugin-t, de persze ugyanúgy semmi.
Szétszedtem újra, minden kábel a helyén van.
Próbáltam másik táppal, a kijelzőre dugott táppal, újra széthúztam - összedugtam mindent, a helyzet változatlan.
Itt el is fogytak az ötleteim :-(
Kinyírhattam pl. statikus feltöltődéssel a kijelzőt? Vagy a Pi-t?
Az a gáz, hogy rendelnék egy másik kijezőt, de ha a Pi ment tönkre, akkor lesz két jó kijelzőm, és egy rossz Pi-m.
Le tudom tesztelni valahogy a Pi-t, hogy jó-e a kimenete?
Gondolom nem... De gondoltam azért megkérdezem ;-)
Előre is köszönöm az ötleteket, üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
válasz
ricsip #48035 üzenetére
Azért az Apple és a Raspberry között ne vonj ilyen téren párhuzamot...
A Raspberry a barkácsolóknak készült (legalábbis az lehet az egyetlen előnye bármi mással szemben) , amihez tényleg az kellene, hogy az utolsó apróságig minden paraméter stb. részletesen le legyen írva "mindenhol, mert különben mi értelme lenne az egésznek?!
Ezzel szemben az Apple azoknak készíti a cuccait, akiket annyi érdekel a dologból, hogy bekapcsolják, és működjön a lehető legegyszerűbben. Na őket tényleg kár lenne akár még annyira is a részletekkel terhelni, hogy milyen fajta SD kártyát olvas a kütyü: a "kornak megfelelő" dolgokat támogassa, és annyi. -
Vasti74
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #48004 üzenetére
Hivatalosan:
Ha a táp 25W-os PD-t tudó fajta, akkor összesen 1.6A jön ki a 4 porton.
Ha nem tudja ezt a táp, akkor 600mA.
Legalábbis ezt írja a net :-)
(Én eladnám az 1TB-os vinyót, és vennék egy nagyobbat: lehet, hogy összességében olcsóbban jössz ki, portot, áramot és helyet spórolsz, meg még csendesebb is lesz a cucc ;-) -
Vasti74
senior tag
válasz
belaazallat #47977 üzenetére
Hát ott mutatja, hogy a /media/pi könyvtárba van felcsatolva az 500gb-os ntfs partíciód, ami amúgy /dev/sda2 !
Szerintem az UUID még mindig nem OK: de nincs is rá igazából szükség, mert csatolhatod úgy is, hogy /dev/sda2 -
Vasti74
senior tag
válasz
belaazallat #47950 üzenetére
Helló!
Nem tudom, milyen rendszer fut rajta, de gondolom valami linux.
Akkor az /etc/fstab fájlban van felsorolva, hogy mit hová csatoljon fel a rendszer.
Gondolom benne van a régi vinyó is, és hogy hová volt felcsatolva.
Van annál a bejegyzésnél egy UUID szerintem.
De az egy véletlenszerű katyvasz, minden meghajtón más, egy újraparticionálás is megváltoztatja! ;-)
Hogy a mostani külső vinyón lévő particiónak mi a UUID-je, azt a blkid parancs mondja meg: ha pl. a partíció a Pi-re dugva sda1 lesz, akkor ezt írd be:
sudo blkid /dev/sda1
Aztán az ott látott UUID mehet az fstab-ba a régi helyére.
Én úgy szoktam, hogy pl. sudo blkid /dev/sda1 >> /etc/fstab, ezután már csak szerkeszteni kell az fstab-ot, copy-paste, és kész. De előtte csinálj másolatot az fstab fájlról, hátha véletlenül egy kacsacsőrt írsz csak a parancsba, és kinyírod ;-)
Üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
Persze, "kütyüzni" jó dolog :-) Totál igazatok van, régebben én is 2x inkább nekiálltam volna egy ilyen építésének, minthogy gyári NAS-t vegyek.. Még akkor is, ha a plusz szolgáltatások 99,9%-a valószínűleg sohasem fog kelleni senkinek, viszont simán belefuthat az ember egy olyan dologba, amit gyári NAS-al két kattintás megoldani, házi kütyüvel meg valahol a vért izzadás és a lehetetlen között ;-)
Viszont arra kíváncsi lennék, hogy az egy szem, ha jól tudom nem is rakéta sebességű USB3 portra dugott 4 SATA vinyó szoftveres raid-el milyen teljesítményt ad?! Mert szerintem ott igen hamar elfogy a sávszélesség...
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47943 üzenetére
Hát ja... Én is úgy emlékszem, hogy ez (Pi) eredetileg egy oktatókütyü lett volna, amin főleg a diákok programozni tanulhatnak úgy, hogy viszonylag egyszerű progikkal viszonylag látványos eredményt érjenek el (erre való a sok kiegészítő)
Mi még erre a célra ezt a csodát használtuk a 90-es évek elején :-)Ahhoz képest sokan egészen másra, sokkal többre akarták használni... Szerintem ennek nem kis részben az az oka, hogy Youtuberek elvetemültebbnél elvetemültebb dolgokkal álltak elő, hogy erre IS jó LEHET egy pl. Pi, vagy hasonló kis masina, de a céljuk elsősorban az volt, hogy minél nagyobb nézettséget produkáljon a csatornájuk.
Amikor pl. rack szerverként látom a Pi-t egy halom vinyóval, sikítani lenne kedvem... Szerintem teljesen alkalmatlan minden téren a feladatra, és amennyiből összebarkácsolják ezeket a valamiket, annak tényleg a töredékéből lehet levetett vér profi szervereket venni.
Na mindegy, mindenkinek van hobbija - nekem pl. a fórumokon okoskodás ;-)
-
Vasti74
senior tag
OK, a 4 lemezes necces, mert azokból - igaz, csak a legdrágább Synology cuccokat néztem - olyat találtam, amire még 2 évig van biztonsági frissítés.
De 2 lemezes Syno 2016-os is van már ennek a kártyának az áráért...
Ha meg hozzáadjuk, hogy ugye ehhez kell még egy Pi is ;-) , + memóriakártya, ház, amiben ez el is fér, táp, ami ezt el is bírja, akkor azért szerintem kiderül, hogy NAS-t sem igazán Pi-ből érdemes építeni.Tényleg nem vagyok Pi ellenes!!! ;-) Van, amire jó.
De sok mindenre csak úgy, hogy eléggé döcögős a dolog, és még drágább is, mint egy kész és jó megoldás.
Aztán lehet, hogy csak az van, hogy megöregedtem ;-) Régen én is mindenre mindent akartam telepíteni, mindenből mindent csinálni: csak WRT-képes router és azonnal firmware csere, stb. De régóta inkább olyan cuccot keresek, ami eleve tudja azt, ami nekem kell: csak be kell kapcsolni, és használni.
-
Vasti74
senior tag
válasz
V.Stryker #47930 üzenetére
Szerintem az a baj, hogy a Pi-t "mindenre" alkalmasnak próbálják beállítani, pedig nem az.
Asztali gép helyett sohasem volt elég, és valószínűleg nem is lesz, mert ahogy gyorsulnak a Pi-k, annál nagyobb mértékben növekedik a napi számítógépes élet erőforrás igénye... ;-)
Sok mindenre jó a Pi, nekem is van, használom is - zenelejátszónak.
De ha asztali gép kell, akkor keress egy akármilyen mini gépet, egy legalább 4. generációs i3 procival! Az otthoni árakat nem ismerem, de itt Ausztriában €50 körül már tuti kapsz egyet, kis szerencsével a 8GB memória és 240GB SSD adott, annyi meg elég is egy olyan felhasználói élményhez bármilyen operációs rendszer alatt, amit egy Pi a legkiheréltebb spéci rá faragott linux rendszerrel sem fog tudni. €100-150 között meg már ott vannak a 8. generációs i3-i5 procis gépek, 8-16GB memóriával, nvme SSD-vel, azok még a Pi 7-nél is jobbak desktop gépnek ;-)
De ha mindenképpen kicsi játékszert akarsz, akkor talán egy ehhez hasonló még mindig jobb befektetés.
-
Vasti74
senior tag
válasz
t.zolka #47857 üzenetére
Az, hogy fekete a képernyő nem jelenti azt, hogy nem indul el a rendszer: lehet, hogy indul, csak rosszul kezeli a képernyőt ;-)
IP címet kap?
ssh-val próbáltad támadni?
Mert hirtelenjében rákeresve vannak ilyen problémák a RPi5 + Volumio párossal.De szerintem értelmetlen a csere, mert a legjobb tudomásom szerint ;-) a RPi3 teljesítménye is bőven sok a feladathoz (zenelejátszás) Nekem is valami 3B+ van Volumio-val, teljesen OK a felhasználói felület is...
-
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47835 üzenetére
Mi még (90-es évek eleje... ;-) ilyen csodákon tanultuk az Assembly programozást a suliban. Volt léptetőmotor vezérlés, közlekedési lámpa, meg a fene tudja, több modul is volt hozzá: piszkosul élveztem :-)
Mondjuk egy ilyen XT-szerű képződmény még elég egyszerű szerkezet volt, ott az ember olyan szinten tanulta, hogy akkor most a 8052 meg a 8055 perifériavezérlő IC-k ilyen-olyan lábán ilyen-olyan jel legyen - az IC-k típusa lehet, hogy nem ez volt ;-) Manapság egy 13. generációs Intel procival és a körítésével gondolom már egy kicsit bonyolultabb a helyzet ;-)
-
Vasti74
senior tag
Szerintem a tervezés + gyártás szintjén kb. semmibe sem kerülne USB-C csatira és gyorstöltők támogatására váltani... És mennyivel egyszerűbb az élet a nagyobb feszültség - kisebb áram felállással!
De vagy nem érdekli őket, vagy van még nekik raktáron 3.000.000 eladatlan táp, és kellene velük valamit kezdeni ;-)Ja!
Tényleg nem akarok a Pi ellen uszítani a Pi-s topicban ;-) mert sok mindenre jó ez a kis masina! Pl. nekem is van egy 3B+ 7"-os kijelzőbe építve, külső DAC-al és Volumio-val zenehallgatásra, szuper. Régebben piCorePlayer futott rajta, azzal is piszok jól kezelhető kis szerkezet volt.
De egy Pi + doboz + memóriakártya + táp + távirányító árából már olyan médialejátszót lehet venni, ami ráadásul direkt arra való, hogy csak na ;-) És akár még Kodi is futhat rajta. -
Vasti74
senior tag
válasz
DarkByte #47805 üzenetére
"ha egy fáradt nap után lehuppannék filmezni, pont arra vágyok a legkevésbé hogy még foltozgatni kelljen egy eszközt hogy működjön normálisan."
Hát ez az... Itt vérzik el sok DIY cucc. Pont akkor van valami agymenése, amikor az ember használná: így lesz a kikapcsolódásból idegroham ;-)
Egy Pi árából (plusz a doboz, táp, memóriakártya, esetleg távirányító...) simán lehet venni egy médialejátszót, amit összedug az ember, amikor kell bekapcsolja, és működik. Ráadásul egy arra alkalmas hardver ketyeg a dobozban: mert manapság azért a 4k támogatás nem árt, meg Netflix, stb., na oda milyen Raspberry-t, és mennyiért?! -
Vasti74
senior tag
válasz
Undoroid #47793 üzenetére
Mindegy, a history egy fájlban tárolódik, és egy bizonyos számú sor felett kezdi törölni a régieket, ha jól emlékszem: úgyhogy elvileg ott kell lennie mindennek, amit eddig bepötyögtél ;-)
Persze ez shell függő is valószínűleg - de hogy milyen rendszer alatt milyen alapértelmezett shell fut azon a Pi-n, azt nem tudom... ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
Helios #47754 üzenetére
Elnézést - 20 évig ilyen vackokkal foglalkoztam, kicsit mániás vagyok ;-) Úgyhogy a hozzáállásom:
- Jobb félni, mint megijedni, mert MINDEN tönkremehet, megbolondulhat, és elkezdhet nem várt módon működni - és minél bonyolultabb, annál inkább.
- Ezért érdemes az adott feladathoz leginkább megfelelő (és legegyszerűbb) akármit venni, nem pedig valami univerzálisat, ami azt IS tudja, ami nekünk kell.Jelen esetben az a kérdés, hogy miért venne valaki a Raspberry-hez egy mindent tudó gyorstöltőt, amikor csak egy szög egyszerű 5V 3A tápegységre van szüksége?! Amit nem tud a Pi az 5V/3A-el, azt mással sem fogja tudni.
-
Vasti74
senior tag
Áhhhh... Én nem bízok semmiben: mi van, ha félreért valamit a töltő?! ;-)
Pl. van itthon egy BT-s fejhallgatóm, annak a töltőcsatlakozója le volt ragasztva egy matricával, amin az állt, hogy nem szabad gyorstöltővel tölteni.
Egyébként én egy ilyen tápról hajtom a Raspberry-t. Igaz, vinyó nem lóg rajta, de egy 7"-os "hivatalos" kijelzővel van egybeépítve, és erről a tápról jár még egy SMSL Sanskrit DAC is. Nem olcsó, de egy hagyományos tápegység (disszipatív vagy lineáris tápegységnek hívják) valószínűleg annyi ideig fog működni, amennyi idő alatt olcsó(bb) gagyi(bb) kapcsolóüzemű dugasztápból már 3-4 megadná magát...
-
Vasti74
senior tag
válasz
pvt.peter #47742 üzenetére
A gyorstöltőket igazából csak telefonokhoz - táblagépekhez szabad használni, mert, mint ahogy már írták is, azok meg tudják beszélni a töltővel a töltés módját, feszültségét!
Egy egyszerű eszköz 5V-ot vár a bemenetére, és ha nem azt kap... Juj :-(
Ezért írtam, hogy 5V 3A táp elég, de akkor az tényleg az legyen ;-)
Ja, ha tényleg 1TB-os WD RED SSD-d van a házban, akkor annak elvileg olyan nagy az áramigénye, amit a Pi 3B USB portja már nem is bír el... Azt hiszem ;-) Én 1,6A maximális áramfelvételt látok rajta: OK, az a maximum, de ha valamiért éppen arra fog igényt tartani, annak az USB port nem fog örülni. Ezeket a SATA cuccokat nem erre (USB portos használat) találták ki: vannak kimondottan USB-s vinyók és SSD-k, azokkal kevesebb a gond. Bár azok is inkább egy izmosabb USB3 porton éreznék jól magukat... Úgyhogy én megtáplálnám egy külön táppal azt a külső házban lévő SSD-t.
-
Vasti74
senior tag
válasz
pvt.peter #47739 üzenetére
Helló!
Egy rendes 5V-os, legalább 3A áramerősséget stabilan tudó tápnak el kell tudnia látni villannyal a Raspberry-t és a külső vinyót is... Pl. "hivatalos" Raspberry táp, használtan is vadászhatsz akár.
A kábelekre is figyelj, ha cserélhetőek (mármint ami pl. a minigépbe megy) , mert van olyan vékony belű, aminél ilyen áramerősség már komolyabb feszültségesést okoz! Tipikusan a régebbi telefonokhoz adott kábelek ilyenek: kívülről lehet, hogy vastag, de egy hajszálnyi drót megy benne, mert a fém drága ;-)
Az a vinyó sem a legtakarékosabb típus (a 7200rpm is felesleges ide) , főleg, hogy egy plusz elektronikát is etetni kell. Én ha lehet, cserélném valami eleve USB portos (tehát nem SATA vinyó USB házban!) 2,5"-os vinyóra. Pl. az én WD USB-as 2,5"-os 2TB-os vinyóm ha jól emlékszem 500mA körül "kér" maximum, a te vinyód meg 800mA-t, plusz az USB-s házban lévő elektronika amit még kér, ami nagy különbség - az ilyen mini projekteknél mindennel számolni és takarékoskodni kell! ;-)
-
Vasti74
senior tag
válasz
kovbandi82 #47620 üzenetére
Azt, hogy a rájuk osztott feladatok ellátása mekkora terhelést jelent a mostani hardvereknek (CPU és memória használat, stb.) , azt te látod ;-) Mert lehet, hogy ezek mind kb. 0%-ot csinálnak, és az is lehet, hogy csak az Apache igényelne valami sokkal izmosabbat, mert olyan valami fut rajta.
A HDD eldobálás azt jelenti, hogy szoftveres raid-ed van, és abból esik ki lemez, vagy egy felcsatolt lemez eltűnik? Ja, kb. mindegy, mert bizonytalan adatátvitel - gyenge tápellátás okozhatja ezeket. Sajnos ilyen ez a mindent mindenhonnan mindenfélével megtápláló és USB kábelekkel összekötő játék :-(
Szóval nem tudom pontosan, hogy mi a cél, mik az elvárások a vassal kapcsolatban, de én tuti keresnék vagy valami mini PC-t (pl. a jobb HP gépekbe fér 2-3 M.2 és egy SATA meghajtó, annyi talán elég ;-) akár régebbi, 4.-6. generációs Intel procival, vagy egy NAS-t, ami megfelel neked (hardverben és szoftverben, pl. a telepíthető alkalmazások között ott van minden, ami neked kell)
Egyik sem passzív, az igaz...
Régebben én is szórakoztam minden célra Rasberry-vel, de aztán rájöttem, hogy ami mindenre jó, az semmire sem. Mostanra egy RPI3 maradt kijelzőbe építve, külső DAC-al zenelejátszónak.
-
Vasti74
senior tag
válasz
golya87 #47583 üzenetére
A HDMI portok könnyen halnak :-(
Elvileg csak úgy szabadna összedugni a készülékeket HDMI kábellel, hogy minden áramtalanítva van. Egy áramszünet után ki tudja, milyen áramok folytak ide-oda?!
Esetleg tehetsz egy próbát ezen a fórumon, hátha van a közeledben valaki, aki meg tudja javítani a tévét. -
Vasti74
senior tag
válasz
wassermann #47493 üzenetére
Nem akarok gonosz lenni ezzel a kis kütyüvel ;-) , de szerintem amikor megjelent, desktop-nak már akkor is bőven kevés volt. És így vannak ezzel az újabb generációk is :-(
Nem is értem igazából, hogy miért akarná bárki asztali gépként használni, amikor szerintem még a "teremtői" sem annak szánták. Sok mindenre jó, de asztali gépnek piszok kevés! Még egy program sem fut rajta gördülékenyen, nem hogy 4-5 párhuzamosan...
Arról nem is beszélve, hogy pl. egy 8GB-os Pi 5 annyiba kerül, amennyiért már lehet kapni egy márkás mini PC-t pl. 8. generációs i3 procival, 8GB memóriával, és 250-500GB nvme SSD-vel... Na azon már lehet dolgozni ;-)
-
Vasti74
senior tag
Ismét köszönöm a tanácsokat!
Szóval ez is egy olyan elmebetegsége a számítástechnikának, amibe egy ideje rendszeresen bele lehet futni minden téren - fejlesztenek, az eredmény meg mégis visszalépés :-( Van egy izmosabb hardver, ami aztán a végén még annyira sem használható, mint az előző.
Most az jutott eszembe ;-) , hogy a hifi-m "szíve" egy Raspberry Pi 3B+ 7"-os kijelzőbe építve, lóg rajta egy DAC, és piCorePlayer fut rajta.
Lehet, hogy a FullHD filmekhez ez nekem még jó is lenne??? 4k-t eléggé ritkán töltök le...(Az LG tévém beépített lejátszója igazából 99%-ban elég nekem, de néha belefutok filmekben, amik akadoznak - számítógépen nem - , illetve pl. nincs hangjuk. De konvertálgatni meg nincs kedvem, egyszerűbb lenne, ha ilyenkor indítanám a lejátszó kütyüt, és azzal minden jól működne.)
Mondjuk két nagy kérdés, hogy a kijelző mellett működik-e a HDMI is, és hogy tudok-e DualBoot SD kártyát csinálni, hogy induláskor választhassak a piCorePlayer és a libreELEC között... Na ezeknek utána kell néznem, és ha mindkettő megoldható, akkor lehet, hogy ott is van a TV alatt a lejátszó, csak nem vettem észre ;-)
-
Vasti74
senior tag
Elnézést, nem válaszolok külön-külön, mert így átláthatóbb ;-)
- Mini PC van is itthon éppen, de azok nem tudnak HDMI CEC-et. Illetve talán az Intel NUC-ok? Olyanom még nem volt, de mintha azt olvastam volna. Én meg próbálok minél kevesebb távirányítót magam köré gyűjteni.
- Az Android nekem csak telefonon és táblagépen OK, egyébként nem szeretem - nem tudom miért, de valahogy nem jön be. Mondjuk a legtöbb operációs rendszerrel így vagyok...
- Sok éve használtam már videólejátszónak egy Raspberry Pi 2B-t LibreELEC-el, az akkori filmekkel (felbontás, kódolás) nekem nagyon bejött.
Ezért gondoltam kapásból arra, hogy újra ebbe az irányba indulok: egy ilyen kis masinát összecsavarozni, meg SD kártyára kiírni a rendszert, és kész - nekem egyszerűbb, mint egy akármilyen box-ra ***ELEC-et gyógyítani. A HDMI CEC is működött (régen legalábbis) jól, meg linux, ha valami olyan van, könnyebben beleturkálok, mint egy Android-ba...
Na mindegy, még egy kicsit gondolkodok ;-)
A Nokia 8010 pl. pont annyiba kerül, amennyibe egy Pi 5 4GB kerülne házzal, táppal. Ha jobb médialejátszó, akkor meggondolandó :-)
Mondjuk azon csodálkozok, hogy a Pi 5 sem tud lejátszani egy 4K HDR videót szuper minőségben?! Azt hittem, az már a 4-nek is kapásból ment, hardveresen dekódolva mindent...
Köszönöm a segítséget még egyszer, üdv: Vasti
-
Vasti74
senior tag
Köszönöm a válaszokat - el is ment a kedvem a dologtól azonnal ;-)
Megint ott vagyok a "kínai dzsungel"-ben tanácstalanul, vagy vehetek több 100 €-ért valamit, ami nevesebb (de azt meg nem akarok)
Szóval - marad az LG tévé beépített lejátszója :-)
Üdv: Vasti -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Ne haragudjatok, de nincs kedvem mindenféle összehasonlító videót nézni meg teszteket olvasni - és sokszor tévútra is visznek, úgyhogy inkább kérdezek ;-)
Kellene nekem egy "Kodi-s" videó lejátszó dobozka a tévé mellé.
Főleg FullHD filmeket nézek, de azért 4k is beesik néha, HDR.
Erre a célra vehetek Pi 4-et is, vagy inkább 5-öt?
És ha a Pi 4 is elég, akkor mehet 1GB memóriával is, vagy 2GB azért kell?
Semmi másra nem lesz soha használva, böngészni pl. biztosan nem ezen fogok ;-)
De az fontos, hogy akadozás nélkül játssza a H.264 és H.265 videókat is.Előre is köszönöm a tanácsokat, üdv: Vasti
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- E-roller topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- További aktív témák...
- HP EliteDesk 705 G3 MT AMD PRO A10-8770/8GB RAM/120 GB SSD/250 GB HDD
- Új Gamer PC - Ryzen 7 5700X / RTX 5060 / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 240GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- Gamer PC - R5 2600, RX 580 és 16gb RAM + GARANCIA
- HP ProDesk 600 G2 SFF PC, Intel 6. generációs CPU, SSD és RAM nélkül
- Gamer PC - i5 13400f, RX 6700 XT és 16gb RAM
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Nike Airmax 720 43-as sneaker eladó
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest