- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Yettel topik
- Megérkezett Európába a Moto G55 5G és Moto G35 5G
- Külföldi SIM-ek itthon
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
ricsip #48306 üzenetére
Na, hogy valami hasznosat is írjak:
Nem, a hivatalos Zero házba a zero2 WH nem fér bele úgy, ha azt a tetőt akarod rátenni amelyiken nincs meg a tüskesornak a kivágás. Így ha nem használod a GPIO-t, akkor is ott lesz csupaszon a házból kikandikálva.
Másik, hogy az official zero case iszonyat passzentos, elsőre alig bírtam belepréselni a board-ot. Az SD kártyának meg nincs oldalt "szervízajtó", azaz kártyacseréhez ki kell szedni a házból a board-ot. Ami elsőre szintén nehéz, kb. szét kell feszíteni kézzel a műanyagburkolatot két oldalról, aztán meg kifeszegetni a board-ot.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
ricsip #48306 üzenetére
"...Nagy aktivitás másról már nem nagyon van ebben a topikban...."
A Pi topiknak is - a többi témához hasonlóan - van egy életútja: amikor újdonság és érdekes, pörög, aztán szép lassan elhal és csak akkor éledezik, ha valakinek gondja van vagy ha kijön valamilyen új dolog...
-
válasz
ricsip #48307 üzenetére
Ha nem használod ki, a plusz csatlakozókat, nem mindegy1?
Plusz ahova kell a kis méret akkor is egyértelmű a választás.E.Kaufmann
USBit
Nagyobb kártyára is kiírhatod a kissebb image fájlt, aztán ha már arról fut a rendszer a raspi-configgal kiterjesztheted a kártya kapacitásának megfelelőre. Legalábbis régebben még volt ilyen menüpont: -
azbest
félisten
válasz
ricsip #48297 üzenetére
a zero2(w) is pi3 alapú 4 magos már. Csak ramban gyengusabb, fél gigás. De az alap dolgok elférnek benne. Szóval valsz igen. Kicsit lassú már az aktuális rapsberry pi os (bookworm debian alapú), de jól elfut. Lehet érdemes eleve a lite rendszerrel kezdeni, ahol fel sincs telepítve felesleges grafikus dolog és nem kell utólag kikapcsolni (raspbi-configban van opció hogy karakteres konzolra induljon a grafikus felület helyett)
Nekem ez pi2-őn ment, ami szintén 4 magos, 1GB ramos.
Csak 170MB memóriahasználatot ír most. A config.txtben kézzel felvettem, hogy csak 16MB memóriát adjon a gpu-nak (a raspi-configból hibányzik ez az opció már). És telepítettem, beállítottam a zram-tools csomagot, ami tömöríttett swapként használja a ram egy részét. Így kicsit többet tud beletuszkolni, mintha csak a sima ram lenne. De lehet enélkül is elég. -
DarkByte
addikt
válasz
ricsip #48195 üzenetére
Lehet, sosem volt Pi1-em, Pi2-vel kezdtem.
De az adatlapját megnéztem a BCM2835-nek és 1080p30-ig tud hardveresen H.264-et dekódolni. Kodi van Pi1-re (bár gyanúsan nem egy mai darab, tippre ez lesz az igazi akadály, mert a YouTube addon túl régi lesz).
Egy próbát megér.
Illetve YouTube stream van kisebben is, egy 360p-t vagy 480p-t csak elvisz, ha nem kritikus a minőség. -
krealon
veterán
válasz
ricsip #48161 üzenetére
"Transmission tud olyat h. szekvenciálisan (azaz elejétől indulva a végefelé irányba) töltsön le, ne összevissza ahogy éppen jólesik neki?"
Ha van is ilyen opció, akkor nyílván a sebességnek 2 megoldása van:
- csak 1 seed-ertől töltesz nagy sebességgel (ezzel a torrent protokolt egy egyszerű FTP átvitelre redukálod)
- az egymás utáni szeleteket azonos sebességű peer-ektől töltöd ÉS az összes folyamatban lévő darabka elfér a gyorsítótárban (ram cache).
Az azonos sebesség statisztikailag lehetetlen, így 100% valószínűségű, hogy szekvenciális atvitel átmegy random hozzáférésbe.
További protokol kitárgyalasra javaslom a Bittorrent topikot. -
Vasti74
senior tag
válasz
ricsip #48035 üzenetére
Azért az Apple és a Raspberry között ne vonj ilyen téren párhuzamot...
A Raspberry a barkácsolóknak készült (legalábbis az lehet az egyetlen előnye bármi mással szemben) , amihez tényleg az kellene, hogy az utolsó apróságig minden paraméter stb. részletesen le legyen írva "mindenhol, mert különben mi értelme lenne az egésznek?!
Ezzel szemben az Apple azoknak készíti a cuccait, akiket annyi érdekel a dologból, hogy bekapcsolják, és működjön a lehető legegyszerűbben. Na őket tényleg kár lenne akár még annyira is a részletekkel terhelni, hogy milyen fajta SD kártyát olvas a kütyü: a "kornak megfelelő" dolgokat támogassa, és annyi. -
Archttila
veterán
válasz
ricsip #47927 üzenetére
Kozben megneztem Linux alatt iotop-al, es az
ext4lazyinit
(a fajlrendszer inicializalasanak optimalizalasara szolgal) dolgozik a vinyoval ami normalis, es szukseg eseten konnyeden kikapcsolhato, de nem teszem, mivel szamomra csak annyi volt a lenyeg, hogy tudjam a daralas okatmint irtam a 20TB mellett a 2,5" 1TB-s HDD is daral, csak rovidebb ideig es joval halkabban
ami szinten logikus.
Ebbol arra kovetkeztetek, hogy Windows alatt nalad is valami hasonlo zajlik a hatterben...btw, XFS vagy Btrfs fajrendszer eseten nincs ilyen "problema"
-
azbest
félisten
válasz
ricsip #47916 üzenetére
a boot partición meg lehet próbálni átcserélni a hardvert inicializáló fájlokat.
start*.elf, fixup*.dat, bootcode.bin
Ezt ki lehet szedni az aktuális rapberry pi -osből, vagy a github-ról is, csak utóbbinál lehet még nem "stabil" változat van, hanem a legfrisebb.
Elvileg nagy hw válozás nem volt, szóval az oprendszer oldali dolgok talán úgy már elmennek frissítés nélkül is.Új hardver változatot a régi inicializáló fájlok még nem ismerik. Régebbi piknél is volt, hogy más memóriachipeket is elkezdtek használni és azok a példányok újabb boot rendszert igényeltek.
Én anno az eredeti pi zero megjelenlésekor futottam bele, hogy még nem tudta kezelni sokminden. Hiába volt pi1 alapú az is, de ott a körítés is nagyban változott. -
wassermann
Topikgazda
válasz
ricsip #47916 üzenetére
Szerintem sajnos ez nem egyedi eset: dühítő, de sokszor előfordul, hogy a hardver megelőzi a hozzá való szoftvert. Volt olyan notebook-om, hogy a Windows telepítése után egy rakás sárga kérdőjel volt az eszközkezelőben. Ilyenkor jött a "meghajtó program vadászat" vagy várakozás és egy újabb Windows verzió legtöbbször már megoldotta a problémákat.
-
ravensky13
tag
válasz
ricsip #46215 üzenetére
Nálam például fut rajta egy mqtt szerver nodereddel és egy mysql szerverrel, ami a házban található esp-re kötött hőmérőszenzorok értékeit menti le percenként egy adatbázisba, valamint a hangulatvilágítást tudod vele szabályozni telefonos mqtt applikációról (mqttdash). A noderednek a képzelet szabja a határokat. Emellett van rajta egy (retek lassú wd mypassport) hdd ami futtat egy qbittorrentet, valamint van még rajta egy samaba és egy jellyfin szerver is (köszönjük LG hogy nem vagytok képesek egy rohadék kodit pakolni a tévéitekre). Össz vissz ennyi, már egy ideje arra készülök hogy az aktív letöltéseket egy ssd-re költöztetem, mert néha beesik 1mega/s körülire a letöltés, de amúgy egy k%%vajó és betonstabil kis cucc, aki 15W fogyasztás mellett köszöni szépen teszi a dolgát. Beállítod rajta az ssh-t és puttyal konfigurálod, karban tartod (ha akarod=lefuttatod aza apt-get upgrade paracsot), kisérletezel vele távolról és gyakorlatilag tápra van szüksége meg ha a rézre esküszöl mint én akkor egy cat5e lanra. Remélem tudtam ötletet adni, vagy néki inspirációt
amúgy lehetne egy ilyen topik hogy "te mire használod a PI-t?"
-
sonar
addikt
válasz
ricsip #46213 üzenetére
Ha kicsit szét akarsz nézni akkor: YT-n, instructables.com-on rengeteg projektet találni.
Illetve Magpi magazin is ingyenesen elérhető, rengeteg project-et mutatnak be és sok hasznos tutorial-t is találni benne. Nagyon sok kimondottan kezdőknek való.Alapvetően arra találták ki, hogy a diákok tanuljanak és kísérletezgessenek rajta.
De manapság millió+1 dologra is van használva. Robot építés, home automatizálás, média center, torrent szerver, otthoni nas, különböző emulátorok építése...De magam részéről azt tudom javasolni, hogy ha csak kísérletezgetni akarsz a linux-szal meg a programozással és nem akarsz HW csatolni (sensorokat, ledeket...) meg folyamatosan üzemeltetni akkor egy virtuális gép bőven megteszi neked.
-
icemad
nagyúr
válasz
ricsip #46213 üzenetére
Nagyon jó kis gép a Raspberry, de nem asztali gép helyett. Célfeladatokra tökéletes. De 50k? Nem néztem pár éve az árakat, de annyiért szerintem sok. Persze az a legfőbb kérdés, hogy mire akarod használni. Mert bizonyos feladatokra, lehet, hogy jobb egy használt laptop 50k körül. Igaz, hogy az nagyobb, lehet, hogy többet is fogyaszt, de egy használt 50k-s laptop erősebb is, mint egy pi. Szóval azt kellene kitalálnod, hogy mire szeretnéd használni. Egyébként a hivatalos raspberry oldalt és az ottani fórumot javaslom indulásnak. Esetleg youtube videókat, mert ott is rengeteg érdekes ötletet találhatsz. A pi klónokról nem tudok nyilatkozni, sosem használtam ilyeneket.
-
válasz
ricsip #46213 üzenetére
Olyan általános leírást nem is fogsz találni, ami A-tól Z-ig minden kérdésre választ ad.
Mire használnád? Mire vagy kíváncsi?Képzelj el egy öreg 4magos telefont, amire billentyűzetet, és monitort tudsz kapcsolni, de nem android fut rajt, hanem Linux. GUI-val vagy anélkül. Rákapcsolhatsz mindenféle kiegészítőt. Szinte bármit készíthetsz belőle, ezért nem lehet a kérdésedre válaszonlni.
Lehet fájlszerver (NAS), torrentező, elosztott tudományos számításokat számoló számítógép, médialejátszó, mozgásérzékelő kamera rögzítő, okos otthon központ, okos tükör,... [link]
A feladattól függően más-más operációs rendszer/program fut rajta.Fogsz egy pendrive-ről futtatható linux-ot, pl. lubuntu kiírod pendrive-ra, erről indítod a gépet, és kipróbálhatod milyen a GUI, a rajta futó programok. Persze azt vedd figyelembe, hogy Pi-n sokkal lassabb lesz minden, hiszen nem egy izmos x86 CPU-n futnak a programok GPU-val kimásolt megjelenítéssel, hanem egy régi mobil teljesítményével.
Plusz a Linux alatt n+1 féle GUI (ablakkezelő) elérhető nem vagy "röghöz kötve" mint Windows, vagy macOS esetén). És nagyon sok esetben nincs is szükség rá, elég a terminál, a távoli elérés WEB-es felületen keresztül, stb...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Okos Otthon / Smart Home
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Void RGB PC - i7 9700f, 16Gb RAM, RTX 2080Ti 11Gb stb.
- RTX 4080 SUPER,16GB. Ryzen 7 7800X3D, 32 RAM Fury RGB! Garancia!
- Asztali PC , i7 9700K , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 500GB NVME , 1TB HDD
- Brutál ERŐMŰ! Lenovo P710 / 2x Xeon E5 (44 mag!) / 256GB DDR4 / 2x 512 SSD / 8TB HDD / ASUS 1660 6GB
- Ryzen 7 9800x3d RTX 4070 ti
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- Apple iPhone 15 Pro Max 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest