- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Mobil flották
- Android szakmai topik
- Netfone
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsip
addikt
válasz
urandom0 #48325 üzenetére
A 3,5-es diszkek külső usb házban csak kiegészítő tápegységgel képesek működni, usb-n keresztüli tápellátás nem szokott elég lenni ezeknek. Emiatt az aktív usb hub sem követelmény ilyenkor, hisz a külső ház tápegysége látja el ezeket, a usb hub-on csak az adatátvitelnek kell mennie.
-
ricsip
addikt
válasz
ricsip #48306 üzenetére
Na, hogy valami hasznosat is írjak:
Nem, a hivatalos Zero házba a zero2 WH nem fér bele úgy, ha azt a tetőt akarod rátenni amelyiken nincs meg a tüskesornak a kivágás. Így ha nem használod a GPIO-t, akkor is ott lesz csupaszon a házból kikandikálva.
Másik, hogy az official zero case iszonyat passzentos, elsőre alig bírtam belepréselni a board-ot. Az SD kártyának meg nincs oldalt "szervízajtó", azaz kártyacseréhez ki kell szedni a házból a board-ot. Ami elsőre szintén nehéz, kb. szét kell feszíteni kézzel a műanyagburkolatot két oldalról, aztán meg kifeszegetni a board-ot.
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48310 üzenetére
Pedig pont h. mostanában volt rengeteg újdonság.
-
ricsip
addikt
válasz
Fecogame #48304 üzenetére
Nagy aktivitás másról már nem nagyon van ebben a topikban.
De akkor már kérdezek én párat:
1) Pi zero 2 W és WH közötti egyetlen különbség csak a kivezetett GPIO a WH-n? Ha nem használom a GPIO-t, de 2W-t sehol nem kapni, így WH-t veszek, a hivatalos case-be befér a WH is anélkül h. a tüskesor miatt ne tudnám rátenni a case tetejét, mindenféle kivágás meg kivezetés nélkül?
2) A Pi3 alap hardvere kb megegyezik a Zero2-ével. Viszont a Pi3-on van Miért vegyek Zero2-t ugyanolyan áron, ha a Pi3 B+-al több mindent tudnék megvalósítani? -
ricsip
addikt
válasz
adika4444 #48299 üzenetére
hosszútávon jobban megéri, mint a Telekom, pláne a Yettel
Hát mondjuk a bevezetett évente 2x (vagy már 3-nál járunk, nem tudom követni a kollektív szopatásunk épp hol jár 2025 márciusában) garantált emelés világában ilyet ki hogy tud előre megsaccolni arra kíváncsi lennék...
-
ricsip
addikt
válasz
azbest #48289 üzenetére
Amúgy erre a network ups watcher-re milyen OS lenne alkalmas, és milyen Pi? Pl egy Zero2W elboldogul ezzel, ha nem GUI-s hanem csak CLI-s linuxra pakolom a nut szervert? Vagy ide már flagship Pi kell, mondjuk valami 3-as? Egy 4-es, (nemhogy egy 5-ös!) Pi-t csak arra h. monitorozza az UPS-t, elég overkill-nek gondolom. Mind bekerülési költségben, mind üresen ketyegő számítási teljesítményben.
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48265 üzenetére
Mármint a 4GB és a 8GB-os SKU-k is, amik 2024 augusztus után gyártódtak? Logikusan én is ezt várnám, de nem nagyon van erről kinyilatkoztatás sehol hivatalosan.
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #48263 üzenetére
Nem teljesen mondod jól. A 2 GB-os SKU használ új Broadcom CPU revision-t. Olyanom van nekem is, ezért tudom biztosan. Ja, meg az idei januári legújabb 16 GB-os SKU is már ilyen.
Az eredetit BCM2712C1 teljes néven lehet megtalálni, az új változatot pedig BCM2712D0 néven. Ahogy nézem a szokásos helyről elkezdték ezt a különbséget eltüntetni, pár hónapja még ott volt ez a 2 SoC modellkód nyilvánosan:
Processors - Raspberry Pi Documentation
A D0 revision is elindult olyan OS-el, ami korábbi volt (de ami OS azért a Pi5-öt magát azt már persze ismerte). Ami nálam konkrétan nem működött, az pl. a LibreElec 12.0.1-ben valami Mesa glitch, ami miatt szétesett a felbontás és nem adott használható képet, amíg nem jött rá egy Mesa update.
-
ricsip
addikt
válasz
bp18ker #48255 üzenetére
Milyen oprendszer alól akartad azt az sd kártyát megírni? Hivatalos raspberry imager nevű program van windowsra, macos-re és ubuntu linuxra, itt: https://www.raspberrypi.com/software/
beteszed a gépbe az sdkártyát, és a raspberry imager-ben elindítás után ki tudod választani h. pi5 az eszközöd, aztán meg kiválasztod h. raspberry os 64 bit with software kell neked, megvárod amíg kiírja ezt az sdkártyára és végez.
Aztán az sdkártya kivesz a gépből és betesz a pi5-be, és elindítod vele azt. -
ricsip
addikt
Megjelent a 16 gigás Pi5. "Csak" 50 ezer pénz lesz
-
ricsip
addikt
válasz
cinemazealot #48216 üzenetére
LOL, akkor egy 2 gigás Rpi5-ön nem is fut?
-
ricsip
addikt
válasz
///Krisz\\\ #48160 üzenetére
Transmission tud olyat h. szekvenciálisan (azaz elejétől indulva a végefelé irányba) töltsön le, ne összevissza ahogy éppen jólesik neki? Az talán segíthet ezen a gondon.
-
ricsip
addikt
Adtam neki egy sudo rpi-update -t, az elszütyögött vagy 1 órát (32 gigás régi Kingston SDkártya van benne, szerintem botrányosan szar írási sebességgel, folyamatosan megakad látszólag tétlen állapotban is az egérkurzor).
Aztán mikor kész volt, automatikusan megcsinálta az eeprom update-t is. Adtam neki azonnal reboot-ot, aztán az újraindult rendszerben kiadva a sudo rpi-eeprom-update is már azt mutatta h. latest: 2024 nov 11, meg a current is: 2024 nov 11.
Kicseréltem az sd kártyát az Rpi OS-ről a Libreelec-esre, bebootoltam, és a system info alatt az is Firmware: 2024 nov 11-t ír ki most már.Az h. az apt update, apt upgrade-all és társai milyen más állapotot eredményeztek volna, nem nagyon bírom megérteni. Jó lenne érteni ehhez a rohadt Debian-hoz is, mert a Rpi doksik helyből azt feltételezik, h. a Debian-t kened-vágod, így főleg csak a Rpi speficikus dolgok vannak elmagyarázva, ami az alap Debian miatt működik úgy, ahogy az meg nem nagyon.
Ha Rpi OS alatt futtatott "sudo rpi-config"-ban a config.txt-t megszerkesztve valamit beállítottam, azt belefordítja a bináris eeprom fájlba és úgy tolja bele a flash-be? Azaz ha cserélek sdkártyát, attól még az Rpi OS-ből felkonfigurált viselkedés érvényes lesz egy másik Libreelec-es sdkártyáról bebootolt rendszerben is?
-
ricsip
addikt
Kérnék 1 kis segítséget: Pi5 eeprom update.
Totál nem értem, hogyan (nem) működik.
https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/raspberry-pi.html#raspberry-pi-boot-eeprom
ez alapján úgy fordítottam le, h. Pi5-nél az eeprom update az valami alaplapi flash chip-re kerül, permanensen. Tehát nem az éppen bedugott sdkártya fogja eltárolni. Tehát egyszer megcsinálom egy olyan sdkártyáról, amin fut Pi OS, aztán ha megtörtént, pakolok bele egy másik sdkártyát, amin meg LibreELEC 12.0.1 van, akkor ott is megmarad ez az eeprom update állapot? Vagy LE alól is meg kellene ismételni a folyamatot? Csak mert a LE menüjében firmware update alatt pl. 2024.07.30-as verziót ír.
Viszont az update mikéntje teljesen zavaros továbbra is. Felraktam egy sdkártyára 64bites Pi OS full with software (2024 júliusi változatot https://downloads.raspberrypi.com/raspios_full_arm64/images/raspios_full_arm64-2024-07-04/ ). Futtatom az raspi-config parancsot:
"Use raspi-config to update the bootloader" :
végigmegyek a lépéseken, reboot, és látszólag nem történik semmi, bebootol megint sdkártyáról Pi OS-be.
Ez szintén értelmezhetetlen számomra, mit takar h. default és latest közötti különbség:
The default version of the bootloader represents the latest factory default firmware image. It updates to provide critical bug fixes, hardware support and periodically after features have been tested in the latest release. The latest bootloader updates more often to include the latest fixes and improvements.
Ha meg lefuttatom ezt:
sudo rpi-eeprom-update
Ez azt mondja h. nincs újabb annál, mint ami most rajta van az eszközön (kb. a 2024.07.30-as verzió).
Ehhez képest itt:
https://github.com/raspberrypi/rpi-eeprom/blob/master/firmware-2712/release-notes.mdmeg kb 2hetente jött ki újabb release. A latest-hez is, meg a "stable"-höz is.
Most vagy én értem félre, és az rpi-eeprom-update NEM néz ki egyáltalán az internetre? Csak lokálban keresgél a fájlok között h. hátha van újabb annál, mint ami éppen az eszközön fut?
Az "apt update" meg updateli a lokális updatelős csomagot? Így az apt update húzná le az internetről a legutolsó (latest) meg a nemlatest (default?) branch-ot, és utána futtatva helyben a "rpi-eeprom-update -a" már megtalálná az új verziót? Sehol nincs ez leírva érthetően (vagy csak nekem ismeretlen a debian csomagkezelő logikája).
Továbbá:
https://github.com/raspberrypi/firmware --> ami itt van pl. ez:
https://github.com/raspberrypi/firmware/blob/master/boot/bcm2712-rpi-5-b.dtb
ez milyen kapcsolatban van a fentebbi eeprom fájl-al? Vagy teljesen másra való a 2? Ezt is külön updatelnem kellene valami teljesen más processz szerint? Ez is flash-be fog mentődni, vagy sdkártyánként mindig külön el kell végezni?Boccs, valószínűleg teljesen kezdő kérdések lehetnek.
-
ricsip
addikt
válasz
kovbandi82 #48062 üzenetére
Az ssd-ben nincs forgó-mozgó alkatrész, aminek nagyon ártana a non-stop bekapcsolt állapot.
Megjegyzem egy hdd is inkább azt szereti, ha folyamatosan forog az üzemi fordulatszámán. A gyakori kikapcs-bekapcs, felpörgés-leállás ciklusok nyirják ki azokat is inkább, nem pedig az évekig 0-24ben működés. Kivéve a nagyon ócska alja kategóriás hdd-ket, amik kifejezetten nem szeretik a folyamatos üzemet.
-
ricsip
addikt
válasz
Undoroid #48033 üzenetére
Tényleg semmi konkrétum nincs róla egyik raspberry model-ről sem, hogy konkrétan milyen SDcard host van bennük.
Ez az egyik rejtett gyengesége ennek a cégnek amit a self-promojuk mögött felfedeztem: mint az apple, színes szagos nagyfelbontású képekkel van teleb.szva a datasheet meg a technical sheet pdf. Aztán mikor a műszaki tartalomhoz érsz, egy elnagyolt gagyi felületes primitív táblázatot odalöknek neked, ami nincs annyira részletes mint az ember elvárná. Így nem kap választ azokra a kérdésekre, amik miatt egyáltalán azt a rohadt data sheet-et felkutattad.A legfontosabb kérdés (amire nem tudjuk a választ), hogy az sdhc szabvány mellett (ami 2gb--tól a 32 gigáig bezárólag használatos, fölötte már sdxc technológia van 2tb-ig) az sdxc-t is ismeri-é?
A 2 tb felett már sduc szabvány van, azt nagy eséllyel már nem ismeri egyik Pi sem. Meg azok az sdkártyák igencsak drágák. Valamint 2tb méret felett az MBR korlátai miatt boot problémák lesznek. -
-
ricsip
addikt
A Conrad a német bütykölős nyugdíjaskorba lépett (és ezért ellágyult agyú) műszaki emberekből él(t), akiknek nincs reális ár-érzékük, ezért a kínából behozott olcsó selejtet el lehet(ett) nekik adni egy bonyolult "deutschland" átcímkézés után, tripla vagy 4x-es áron.
Ez a Conrad sikertörténete.
-
ricsip
addikt
válasz
Archttila #47925 üzenetére
Megírhatnád mit jelentett ez a PRBKAC a gyakorlatban.
Nekem a Seagate Exos héliumos batár nagy vinyók elindulása tart nagyon sokáig (kb. 30 másodperc) onnantól kezdve h. megkapja a tápot bekapcsoláskor, egészen odáig h. megjelenik az eszközlistában. Mindez egy desktop gépen, windows az OS. Bootolni pl. a desktop gép ha jól rémlik nem is tudott róla, mert már bőven túllépett azon a részén a BIOS-nak, mikor az eszközöket detektálja (ott sem jelenik meg a listában). Így kerülő megoldásként a benne levő ssd-ről bootolok, mire az betölti a windows-t, addigra már látszik a hdd is.
Régen a hőskorban még volt a BIOS-okban olyan beállítás, h. "Delay boot X seconds", azaz késleltesse a boot-ot X másodperccel, hogy azalatt a lassan felpörgő ősrégi hdd-k is feléledjenek. De mostani modern UEFI-ből ez az opció persze már kimaradt. Csak éppen ezek a bazinagy enterprise héliumos vinyók ismét csak nagyon lassan pörögnek fel. Mert 8-9-10 tányér van bennük, a motornak qrvanagy lenne az áramfelvétele emiatt. Ezért PWM szabályozással fokozatosan pörgetik fel a tányér tartót, ezzel korlátozzák a csúcsáram felvételt. Mivel pedig ezek ráadásul 7200-as fordulatúak nem a lassabb 5400-as (vagy még lassabb western digital átverős "5400-class" megnevezésűek ami mögött még a datasheet se árulja el h. mekkora a valós fordulatszám), így tényleg kell nekik az a hosszú 30 másodperc mire elérik a 7200-as fordulatot. Ezt pedig egy bootolni szándékozó oprendszer nem nagyon tolerálja.
Brand szerverekben ez azért nem probléma, mert mire a tetűlassú fos HP ilo végiginicializálja magát, addigra azok a lassú vinyók lefőztek maguknak 2 kávét unalmukban. Otthoni desktop gépek viszont pikk-pakk átugranak ezen és türelmetlenül várnák h. a sata eszköz legyen már elérhető. -
-
ricsip
addikt
Az új Rpi5 2 GB létezik h. semmivel nem kompatibilis automatikusan, ami az 1 éve kijött sima 5-el működik jól? A 2 GB RAM mellett (amilyen változat nem volt az 5 eredeti megjelenésekor) még maga a SoC is kicsit másabb belül. Azaz explicite mindent fel kellene készíteni ennek a speciális variánsnak a kezelésére is, amik eddig csak a 4 meg 8 gigás 5-öst ismerték?
Korábbi szériáknál (4, 3, 2, 1) volt hasonló eset h. majdnem azonos SOC-ra épülő de minimálisan eltérő belsejű új modell támogatása sok időt vett igénybe a mindenféle 3rs party OS készítőktől?
-
ricsip
addikt
válasz
wassermann #47901 üzenetére
Libreelec fut rajta 2. rendszerként, ott természetesen jól megy a lejátszás. Azt mondjuk nem néztem debug módban, h. a h265 eszi-e jobban a CPU-t (kb 20% CPU-t ír rá a debug screen overlay-en) vagy a h264 (ennél nem kapcsoltam még debug módot, de most már lehet h. kíváncsi vagyok rá ott is).
A youtube az 1. teszt volt a nativ oprendszerével, h. desktop replacement-re mennyire alkalmas és a youtube volt az 1. logikus választás. -
ricsip
addikt
válasz
DarkByte #47898 üzenetére
Az volt a hivatalos mese h. azért vették ki a h264 hw decode-ot a GPU-ból, mert annyival erősebb lett a SOC h. CPU-ból simán megbírkózik vele.
Ehhez képest:
4Kp60 HEVC hardware decode (Other CODECs run in software): -H264 1080p24 decode ~10–20% of CPU
H264 1080p60 decode ~50–60% of CPU
H264 1080p30 encode (from ISP) ~30–40% CPU -
ricsip
addikt
Sziasztok, végül beléptem a csoportba egy pi5-el.
Raspberry Pi OS 2024.07 -et indítottam el rajta. Youtube futtatás Chromium-ban 1080p-s AVC videóknál rendesen dobálja a frame-eket a stats-for- nerds alapján. Ez normális? Még 480p videóknál is van 1-1 drop (szintén AVC), de az már azért elfogadható.
-
ricsip
addikt
válasz
icemad #46218 üzenetére
lehet megvárom mire végre lecseng a 3 éve tartó hiány, és 20 körül max. veszek egyet. Csak ahogy nézem már kovid óta hülyítik a népet h. "demostmár tényleg tudunk szállítani", 22 karácsonyi posztokat látok h. mindjárt helyreáll a rend. Oszt itt vagyunk 23 májusában, és ugyanúgy minden hivatalos bolt ki van fogyva, csak az 50 ezres drága 8 gigásból van raktáron.
-
ricsip
addikt
Sziasztok. Kíváncsi lettem a raspberry témára. Tudtok ajánlani egy jó alapos és nem elavult leírást raspberry pi-ről? Ha jól láttam a 2019-es 4-es (B???) széria az aktuális. Kb. itt megállt a tudásom. Az még világos, h. nem x86, hanem ARM (32bit v. 64 abban már totálisan nem vagyok képben ARM világban), de ettől a ponttól kezdve 0 a tudásom. Sosem használtam v. láttam ilyet, szóval ami mindenkinek egyértelmű, arról én még soha az életben nem hallottam. Ilyen szintű leírás létezik erről a témáról? Leginkább kritikai dolgokat olvasnék szívesen: pl. mik a hibái, miért fogom megbánni ha 50 ezer ft-ot kidobok a 8 gigás változatra, miért gáz a szoftver vagy az OS amivel használni kell, a konkurrencia miben jobb vagy másabb, ilyesmik.
Az itteni összefoglaló mintha 2012-ben megállt volna az élet. Ha ez egy napi forgalmú aktív topik, nem pedig egy magára hagyott halott valami, akkor miért van ez így?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Lenovo M900 Mini PC - Core i5 6500T - 8Gb ram - 256GB SSD -több db - ÁFA-s számla is
- vadi új DELL 5090 Micro - Mini PC - Core i5 10500T- 16GB 256GB NVMe SSD -gyári WIFI - több db
- Komplett PC I7-12700KF RTX 4070 TI SUPER! FULL SETUP ASZTAL MINDEN!!
- i5-13600KF, RX 9070, DDR5 32GB, 1 TB M.2, Fractal North TG és sok garancia
- 130+131+132+133 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 3511 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged