- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Phone 2 Pro - a százezer forintos kérdés
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- One mobilszolgáltatások
- Magyarított Android alkalmazások
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PeterPH
senior tag
válasz
Bigmasterl #16196 üzenetére
A pc n lévő filmeket wifin keresztül szeretném megosztani a RPi vel. Így akadásmentesen képes lenne lejátszani 1080 as minőséget?
Megfelelő sávszélességű wifivel természetesen működik, ugyanúgy min LAN-on. Függ az adatper, router típusától, a környezet wifi szennyezettségétől, távolságtól.
Nincs a tévén Hdmi cec így a távirányító gondolom nem működne.
Bizony, CEC nélkül nem fog működni, de lehet hogy a TV-den csak máshogy hívják a funkciót.
Bluetooth adaptert csatlakoztatva lehetne irányítani telefonon keresztül?
Minek a BT, ha már úgyis wifin van mindkettő? Van hivatalos KODI remote applikáció, illetve még jobb a Yatse.
Van egy soundbarom ami jelenleg optikai kábellel van összekötve a tévével. Ha a Pi-t összekötöm hdmi kábellel akkor úgy képes lenne a HD hang megjelenítésre?
A HD hang elég tág fogalom. -
Kékkutya
csendes tag
válasz
Bigmasterl #16196 üzenetére
- wifi-n keresztül valószínűleg átmegy a HD felbontás
- nem kell Bluetooth, ha a telefonod is ugyanarra a wifi hálózatra csatlakozik.
- de vehetsz külön távirányítót is, pl. http://www.aliexpress.com/item/FM4-2-4GHz-Wireless-universal-remote-control-Fly-Air-Mouse-Remote-Control-Keyboard-for-Android-TV/32437035268.html?ws_ab_test=searchweb201556_6_79_78_77_82_80_62,searchweb201644_0,searchweb201560_8 -
t.zolka
aktív tag
válasz
Flowtation #16195 üzenetére
Mert mégis csak valami himihumi márka lehet, azért.
-
Bigmasterl
tag
Üdv !
Kizárólag Tv re csatlakoztatva szeretném használni a RPi-t Kodival. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem. A pc n lévő filmeket wifin keresztül szeretném megosztani a RPi vel. Így akadásmentesen képes lenne lejátszani 1080 as minőséget?
Nincs a tévén Hdmi cec így a távirányító gondolom nem működne. Bluetooth adaptert csatlakoztatva lehetne irányítani telefonon keresztül?
Van egy soundbarom ami jelenleg optikai kábellel van összekötve a tévével. Ha a Pi-t összekötöm hdmi kábellel akkor úgy képes lenne a HD hang megjelenítésre?
Előre is köszönöm a segítséget -
Flowtation
őstag
válasz
envagyok #16191 üzenetére
Szia!
Bekapcsoltam, de már kipróbálni nem tudtam, majd délután.
Közben rájöttem, hogy egészen egyszerűen nem jó a képarány a filmeknél. Mindkét film 2,35-ös arányra jön ki ha elosztom a két méretet, de ugye az 1,7 lenne az ideális. Erre van valami megoldás szerintetek?Más: Van egy új sd class10-es kártyám de sajnos semmivel sem gyorsabb mint az előző cl4-es kártya. Miért van ez? A régi az transcend, az újat most nem mondom meg fejből, de nem valami himihumi márka...
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #16190 üzenetére
. " időnként, kb 15 mpenként mintha ugrana "
Ez az amit korabban irtam, ha eltero a megjelenites es a film képkocka-sebessége, ugy hozza helyre, hogy idonkent kivesz (vagy megdupâz) egy képkockát.
-
consono
nagyúr
No, az én USB HUB gondjaim is megoldódtak: egy másik passzív HUB-on keresztül simán megy a billentyűzet+egér+wifi stick kombó. Ezek szerint nem mindent szeret, de hát ennyi belefér. Lassan nekiállhatok rendesen a buherának
-
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani jó minőségű, de nem túl drága házat és tápot Pi 2-höz? Külföldi rendelés nem akadály.
Az a ház és táp, amit az RS Components-nél lehet venni az milyen minőségű?
Előre is köszönöm a segítséget
.
-
envagyok
veterán
válasz
Flowtation #16190 üzenetére
Bekapcsoltad a képfrissítési frekvencia igazítása a filmhez opciót a beállítások/video/lejátszás oldalon?
-
Flowtation
őstag
válasz
Spuri2000 #16186 üzenetére
Igen erre tippeltem én is, időközben megnéztem az infot és valóban 1280x586 va valami ilyesmi volt a felbontás. A következőnél már előre megnéztem, ott 1980x8 valamennyi. Egyébként nagyon jó a kép, szokatlan még de jó.
Ja, az, hogy időnként, kb 15 mpenként mintha ugrana az gondolom a pi lejátszási hibája, ugye? Pi-ről beszélek..
szerk: Nem jó ez a felbontás sem...
-
azbest
félisten
válasz
Virág et. #16187 üzenetére
Azon is csodálkozom, hogy alapból felismert bármit q tuner távjával.
A gombok ismétlésének tiltására Folyamatos nyomáskor régebben volt opció. Valószínűleg alapból nem ismeri az openelec a kiosztást. Valami konfigfájlban lehet ezt megadni, de ezer éve nem néztem, amióta a külső usb távirányítóm alapból támogatott lett.
Más. Lehet hogy sikerült feltámasztanom a rev2 b modellemet, ami az smsc chip érintésekor és random időnként is fagyott. Régebben próbáltam az ócska pákámmal átmenni a forrasztáson, de az nem hozott sikert. Viszont most komolyabb gázpáka hőfúvó fejével körben újraolvasztottam a lábak forrasztását és eddig stabil bökdösés közben is. Persze alaposan lefedtem a környező műanyagokat melegítés előtt
-
Virág et.
senior tag
Sziasztok!
RPi2 + Openelec 6.0 párost kiegészítettem egy Mygica T230-al. A TV adás remekül jön de a távirányító vagy rossz, vagy konfigolni kellene: csak pár gomb működik (hangerő, navigációs nyilak, esc), de azok is túlreagálják a dolgokat (egy gombnyomásra is "megszaladnak" ).
Én fogtam ki egy hibás példányt, vagy van valami okosság a beállításra?
Előre is kösz.
-
Spuri2000
senior tag
válasz
Flowtation #16185 üzenetére
lehet nem 16:9-ben van a film...
-
Flowtation
őstag
válasz
Celtis #16184 üzenetére
Köszi!
Ahogy észrevettem csak ez az egy funkció nem működik. Majd nézegetem.
Mindenki:
Viszont van egy másik problémám. Letöltöttem egy hd filmet és hiába van a tv 16:9 en igy is alul felül ott a fekete csik. Ez miért van? A pi 1920x1080p 60 hz-re van állitva. Maga a film 720p-s csak azért mert hamarabb lejött. 720ra állitva a pi-t se lett jó.
De sd forrásnál ez nincs igy. Van tippetek? -
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #16183 üzenetére
Meg kell nézni, hogy milyen gombnyomásokat küld át a TV CEC-en. Nekem Sonym van, itt elég szép a felhozatal.
- 4 nyíl
- OK
- Exit
- Back
- Info
- Option
- Számgombok
- 4 színes gomb
- Lejátszás vezérlő gombok (Play, Stop, Pause, <<, >>)
- Prog +/-
- Hangerő +/- (ezt az erősítő kezeli)Azt hiszem nem felejtettem ki semmit. Ezek a gombok mind különböző parancsként mennek át. A KODIban lehetőség van bármelyik átdefiniálására, ha inkább más funkciót rendelnél hozzá.
-
Flowtation
őstag
Mindenkinek köszönöm a válaszokat!
A CEC már be van állítva, kellett egy újraindítás, de már tök jó. Amúgy az olyan menüket, mint pl. a c billentyűs film infos dolog, azt mivel kell előhozni?
A config.txt-t még nem találtam meg, de lehet, hogy anno ki kellett venni a kártyát és pc-n tudtam csak átírni, majd megnézem.
Egyébként nem sikerült még semmilyen komolyabb képbeállítós vagy ilyesmi oldalt előcsalogatnom a tv-ből vagy csak ezek az előre beállított sémák vannak színkezelésre?
Bár igy elsőre is hatalmas változás. Most probálok egy hd filmet kiváncsiságból. -
Sziasztok!
Honnan érdemes most Raspberri Pi 2-t venni?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Celtis #16180 üzenetére
Lehet, hogy igazad van, próbálgatni kell: talán a TV is, de a Pi a beállításoknál megmutatja éppen hogy működik ha a háttérbe zavart éppen futó a film.
....nálam talán csak azért van fix1080i-re állítva, mert főleg TV-nézésre használom. A TV-m egy öreg LCD, ami a digitális átállás után használhatatlanná vált.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #16179 üzenetére
Nekem az a gyanúm, hogy ezen paraméterek megadásával rögzíted az üzemmódot, és az nagyon nem lesz jó filmnézésnél. Amúgy meg a Kodi a TV adást is deinterlace-eli és 1080p-ben küldi.
Én biztos csak akkor raknám be, ha valami inkompatibilitási probléma van. Elsőre nem piszkálnék bele a konfigba.
Úgyis érdemes frissíteni az Openelec-et. Felrakni egy szűz image-et, aztán csak akkor piszkálni, ha szükséges. -
wassermann
Topikgazda
válasz
vargalex #16176 üzenetére
1080i vagy 1080p:
A legtöbb TV megjeleníti már simán mindkettőt, de azt tudni kell, hogy a hazai FullHD adás 1080i 25fps (50 Hz) Emiatt, ha esetleg TVHeadend vagy TV-ről rögzített anyag is szóba jön, ez az ami natív-an megfeleltethető, semmilyen kép rontó hókusz-pókusz, konverzió nem kell. Ha simán a Pi-re bízod mindezt, induláskor ezt veszi be, de később a filmanyaghoz igazít!.
-
Celtis
veterán
válasz
Flowtation #16174 üzenetére
Mindenképpen próbáld ki a CEC funkciót és tedd a fiókba a régi távirányítót.
-
Celtis
veterán
válasz
wassermann #16175 üzenetére
Inkább ki kéne hagyni ezeket a hdmi paramétereket és rábízni a technikára, hogy válassza ki a megfelelőt.
-
vargalex
félisten
válasz
wassermann #16175 üzenetére
Szia!
Inkább nem 1080p kellene 1080i helyett?
-
wassermann
Topikgazda
válasz
Flowtation #16174 üzenetére
Igen, korábban én is ugyanígy váltottam. Hazai FullHD-s TV-hez a szükséges paraméterek: hdmi_group=1, hdmi_mode=20. Részeletes táblázat <<ITT>>: a konkrét rész a lap egyharmadától kezdődik.
A hangnak is van itt paramétere, pont a videók előtt, hogy küldje HDMI-n vagy nem:
hdmi_drive=1 Normal DVI mode (No sound)
hdmi_drive=2 Normal HDMI mode (Sound will be sent if supported and enabled) -
Flowtation
őstag
Sziasztok!
Egy új lcd tv-t üzemeltem be és szeretném megkérdezni, hogy van e valami lényeges beállítás a pi-nél amire figyelni kell ilyenkor? Előtte egy sima crt tv volt és ha jól emlékszem az sd_tv mode beállítást alkalmaztam is, de most nem találom, hogy hol kell ezt kivenni. Openeelec 5.0.8 van most fent. Egyébként a sima rendszer beállításoknál a felbontást átállítottam 1980x1080p-re, hangot is hdmire. Van még valami amire figyelnem kell?
Van egy usb-s hangkártyám, azt beállíthatom hangkimenetnek, hogy tudjam használni az 5.1-et? Olyan szempontból kérdezem, hogy mennyire terheli ez a pi-t?
Köszönöm a válaszokat!
Üdv!
szerk: Egyébként érdekes, hogy ugyanannak a tartalomnak a lejátszása mintha kicsit gyorsabb lenne, nem tudom érthető-e, de mintha gyorsabbak lennének a karakterek. Ez a tv tipusváltás miatt van vagy csak képzelgek?
-
azbest
félisten
válasz
consono #16169 üzenetére
Muszáj neki, hisz az alacsonyabb órajelű, első generációs 256MB-os raspi is vitte. Csak a kezelőfelülethez kell több türelem. Nameg ha a hangot át kell kódolni, abban az esetben szűkös lehet a proci.
De ilyen tévés távirányítóval vezérelt usb wifis vagy lanos, a médiát is hálózatról lejátszó megoldásnak egészen jó lehet az a zero. -
consono
nagyúr
-
válasz
Celtis #16166 üzenetére
Vagy inkább ez?
Tudom, hogy a zenehallgatás vezérléshez okostelefon, vagy tablet fog kelleni mondjuk Yatse (remélem jól emlékszem a nevére) alkalmazással.
Az a felállás, hogy zenét csak én, vagy a feleségem fogunk hallgatni, mindketten rendelkezünk okostelefonnal. Viszont amikor nagymama vigyáz a gyerkőcökre és mesét kellene kapcsolni nekik, akkor kellene távirányító, mert neki nincs okostelefonja.
-
válasz
golya87 #16146 üzenetére
Köszönöm a választ, Blaise Neked is
.
Esetleg tudnátok ajánlani "csomagot", hogy mit válogassak össze és honnan? Médialejátszásra használnám kizárólag (Film, zene, netrádió), de mindenféleképpen szükséges fizikai távvezérlő (nem telefon, vagy tablet). Kodi-t szeretném futtatni rajta (ha nincs jobb javaslat). (A kérdés Mindenkihez szól igazából
)
-
-
Celtis
veterán
Látsz a Muxes lapon listázva elemeket? Látsz a Services lapon csatorna neveket listázva?
Ha igen, akkor valószínűleg csak mappelni kell a serviceket csatornákra. Magyarul kiválasztod a kívánt service-eket és megnyomod a Map selected gombot.
Utána újraindítod a klienst és már látod is a csatornákat. -
yolan
őstag
válasz
korcsi #16150 üzenetére
Ez tiszta sor. A recept a kulcs, nem az elméleti alap. Nem értek ezekhez, nem is áll szándékomban, de idegesítő, hogy az egyik leírás régi, a másik dvb-t leírás címszó alatt dvb-s-ről szól. A tvheadend wiki kaki. Parancssoros leírással sem vagyok előrébb ami asztali os-en mutatja be a dolgokat.
-
yolan
őstag
Sziasztok!
Ismét megakadtam az élő tv mókolással. Egyik leírás régebbi a másiknál, sehogysem sikerül jól beállítani.
A Tvheadend szerver fut, böngészőből elérem, tuner támogatott, DVB-T, muxes, services, frekvenciák, minden kín.
3.17.8-as kernel, OpenELEC 5.0.8, Kodi 14.2, HTS Tvheadend 3.9.2765~g0294882, Tvheadend HTSP Client 1.9.40.
Budapesten a Kálvin térnél lakom.
A multiplex ábécé nekem kínai, 498Mhz-t próbáltam, semmi.
A tuner működik, win vlc/mpc alatt ugyan ezen a helyen vesz adást.
Kéremszépen segítsetek buta fejemnek, valami óvodás step-by-step módon. -
Még egy kérdésem lenne hirtelen: médialejátszásra elegendő egy Pi B, vagy mindenféleképpen 2-est vegyek?
-
t.zolka
aktív tag
Srácok, megjött a másik kínai PiFi DAC, de nem tudok örülni neki, mert valaki jól megtaPOSTA útközben, és pár helyen eltört.
Az RCA csatlakozót még egészen jól helyre tudtam állítani, de letört róla egy kis bisz-basz, amiről nem tudom, hogy pontosan mi is lehet, (talán valami SMD ellenálás?) de az megvan, hogy honnan hiányzik. Próbáltam rákeresni, de nem találtam semmi olyat, amire az lenne írva, hogy: A 1066 13BW2, vagy mi.
Valakinek valami ötlete esetleg?
-
Sziasztok!
Ismét felmerült bennem, hogy lecserélném a médialejátszómat egy PI 2-re.
Lehet olyan távvezérlőt kapni a PI-hoz, amin dedikált gomb van a feliratok és hangsávok váltására? (KODI-t használnék rajta).
Vagy inkább nézzek PI helyett konkrét médialejátszó eszközt?Előre is köszönöm a válaszokat
-
Celtis
veterán
válasz
yossarian14 #16141 üzenetére
Inkább az antenna kábellel lesz a gond annál a TV-nél, ahol a zavar jelentkezik.
-
yossarian14
tag
válasz
wassermann #16139 üzenetére
Kösz a segítséget!
És az hogy lehet, hogy egy másik tévénél, ami mögött szintén van egy Pi, nem jelentkezik ez a probléma? Sőt, van egy Pi-m, amibe tunerrel csatlakozik a kábel és ott se tapasztaltam semmi ilyet. Ez tévé-függő lenne?
Az alufólia mellett a tévé kábelének kicserélése egy duplán árnyékoltra [link] segíthet?
-
dugesz77
őstag
A múlt héten érkezett ez az olcsó plexiház. Tökéletes mérettekkel,minden kivágás ott van ahol kell lennie. Vastag jó minőségű anyagból. Csavarokkal ,hővezető öntapadós hűtőbordákkal. Bevált ,ajánlom másnak is.
-
wassermann
Topikgazda
válasz
yossarian14 #16138 üzenetére
Árnyékolni kell a PI-t vagy távolabb tenni az antenna-vezetéktől. Hasonló okok miatt használnak fémházat a PC-knél.
Ha a PI külső házát alufóliával betekered segíthet!
-
yossarian14
tag
Az mitől lehet, hogy a raspberry pi zavar bizonyos tévécsatornákat? Kábelen jön a digitális adás és néhány csatorna képe teljesen szétesik, amikor az RPi be van kapcsolva. Ez ellen mit lehet tenni?
-
katzy86
csendes tag
Udv!
Gondoltam belevagnek egy RPi + Openelec kombinacioba. Par kerdes felmerult.
Mekkora winyot tud max kezelni? Egy 4TB WD Red/Green kotnek ra.
Ti milyen HDD hazat hasznaltok?Szeretnek valami normalisabban kinezo hazat neki, hirtelen ezt talaltam. Amit szerettem volna az a WD PiKitjehez kaphato, de kulon nem lehet megvasarolni. Ehez hasonlo letezik? Lenyeg hogy kozos hazban legyen a RPi es a HDD.
Egy LG LF652v tevere kotnem ra. Valakinek tapasztalata hogy a HDMI CEC mukodik?
Milyen memoriakartyat, tapot, hdmi kabelt, stb. erdemes meg beszerezni? Mire figyeljek meg?
Valaszokat elore is koszonom!
-
Peti0124
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek a Raspberry pi b rev2-m (amelyikben 512mb ram van) le tud játszani BD50 es filmeket XBMC-vel? A válaszokat előre is köszönöm!
-
azbest
félisten
válasz
consono #16126 üzenetére
"USB áramának a duplázását is bekapcsoltam"
pi zero esetén szerintem az hatástalan. Ahogy a régi A és B esetén, úgy a zero esetén sincsen meg az az áramkör, amire a B+ és 2B esetén hat a paraméter.
Viszont ránézésre mintha a bemeneten sem lenne polyfuse, ami limitálna. -
consono
nagyúr
válasz
vargalex #16128 üzenetére
Direktben mennek, nem a HUB-on keresztül. A HUB-on keresztül nem is látom az eszközöket. Nem a zero a hibás, másik HUB-bal, amivel próbáltam megy. De a HUB is működik máshol... Mérni nem mértem, de egy sima billentyűzet+egér kombónak nem szabad akkora teljesítményfelvételt produkálni, hogy sok legyen, másnál emellé még elmegy egy wifi adapter is, ahogy olvastam a fórumokat. Ráadásul HUB+egér, vagy HUB+billentyűzet párosban sem mennek, de HUB+pendrive az OK.
Rendszert eddig csak annyit fedeztem fel, hogy a pendrive az full speed periféria, a billentyűzet meg az egér pedig low.
-
válasz
wassermann #16125 üzenetére
Köszi, de egy aktív HUB megoldotta a problémát, engem főképp az oka érdekelt.
Weiss: 440 mA-nél nem mértem többet, ráadásul egy 500 mA-es sablon USB-portról úgy is simán elmegy, hogy azon lóg még egy 30 mA-es másik periféria is.
Köszönettel: MaCS
-
consono
nagyúr
No, az én USB nyűgöm is fokozódik
Billentyűzet és egér továbbra sem megy a HUB-on, pendrive viszont igen. Ez azt jelenti, hogy amit a raspi usb low-speed perifériának ismer fel, az nem megy, de a full-speed, mint a pendrive az igen. Biztosan nem áram gond van, mert külön külön mindhárom eszköz működik és az USB áramának a duplázását is bekapcsoltam. Van valakinek ötlete mit tudok csinálni? dwc_otg.speed=1-et próbáltam, de semmit nem változtatott, megpróbálom most 0-val...Eh, semmi változás...
-
vargalex
félisten
válasz
csipuka #16122 üzenetére
Szia!
Nálam az LG TV (2009-es modell) távirányítóján van egy SimpLink gomb is. Azt megnyomva kiválaszthatom a CEC-en irányítandó eszközt. Általában nincs rá szükség, de nekem is előfordult már, hogy a PI-re váltva (vagyis ugye arra a HDMI bemenetre, amire a PI van kötve) a távirányítandó eszköz maradt TV-n. Azaz minden funkció a TV-t vezérelte, HDMI-n nem adott ki semmit. Átváltva HDD felvevőre (így ismeri fel a PI-t) minden normális.
Erre a beállításra gondolok.
-
azbest
félisten
Se a farnellnél se az rs componentsnél nem listázzák a zero-t. Ez a két nagyker árulja a piket. (Ők gyártatják le a bérgyártókkal általában, hacsak nem az alapítvány közvetlenük.)
Megy a gyártás wellsben, de nem tudják megmondani mikor lesz kapható megint.
-
-
footy
addikt
Tudja valaki hogy mikor lesz megint rendelheto a PI Zero?
-
válasz
wassermann #16112 üzenetére
Igen, 4,8 volt alatt van az USB csatlakoztatott HDD esetén.
MaCS
-
csipuka
senior tag
válasz
s_e_n_k_i #15838 üzenetére
Egy ido utan a tv taviranyitoja nem akar mukodni OSMC alatt.
Ha ujra boot-olom az OSMC-t akkor minden megy, de kikapcsolom a tv-t, akkor egy ido utan annyit latok, hogy a OSMC screensaver modban van (el van kicsit sotetedve a kepernyo), es nem reagal a tv taviranyitora. A yatse mukodik ekkor is.
Van valakinek otlete, mivel lehet megfixalni ezt? -
azbest
félisten
válasz
wassermann #16112 üzenetére
A pi2-ről (B+-ról) levették a tesztpontokat
, viszont ha 4.8V-ra esik a belső fesz, akkor villog a piros led. Persze attól még vannak mérhető helyek rajta.
Ilyenkor esetleg jól jön, ha van usb-s mérő (charger doctor). Macsnak most nem volt bekacsolva az 1.2A mód sem, a billentyú és egér mellett már kevés lehetett a 600 a winyóval osztozva.
-
wassermann
Topikgazda
Kéne egy voltmérő és egy mérés a teszt-pontokon, mert nekem gyanús, hogy a HDD máshol vígan megy itt meg nem. Lehet, hogy itt pl. csak 4,8V-t jut oda a végére neki, ezért nem hajlandó semmire...
-
válasz
RoundRobin #16110 üzenetére
RoundRobin, Azbest -- köszönöm!
A hardveres módosítás nem az én területem, de a szoftverest meg megpróbálom.
Első sorban én is csodálkoztam, mivel a kábeleim szerintem jók, 20 centis vastag USB-adatkábelek.
Köszönettel: MaCS
-
RoundRobin
aktív tag
Akkor MACS-nál az lehet, hogy a terhelésre leesik a fesz és ennek eredményeképpen megnő az áramfelvétel a kritikus érték fölé.
@MACS: Próbáld meg a config.txt-ben szoftveresen megemelni a portok terhelhetőségét, hátha az beválik.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
azbest #16107 üzenetére
Igen, a cikkben is ezt írják, amit mondasz, hogy a négy port együttes terhelése lehet 600 vagy 1200 mA.
"All the information is in the article above:
1> Default maximum 600mA total shared between all 4 ports
2> Modify /boot/config.txt maximum 1.2A total shared between all 4 ports
3> Hardware hack 2.1A total shared between all 4 ports." -
RoundRobin
aktív tag
válasz
azbest #16107 üzenetére
"Nem portonként van limit, hanem a négy port összesen tud alapból 600mA-t, a config.txt beállításávála pedig 1200mA-t. "
Ha ez így, akkor viszont meg kellett volna hajtania a HDD-t.
Legalábbis nekem vagy egy régi 100 GB-os, PATA HDD-m, az simán megy szabvány USB portról, fél kilométer hosszú kábellel.
A SATA-k meg sokkal kevesebb powerrel beérik. -
azbest
félisten
válasz
RoundRobin #16106 üzenetére
Nem portonként van limit, hanem a négy port összesen tud alapból 600mA-t, a config.txt beállításávála pedig 1200mA-t. Az már gyakran elég lehet winyóhoz is, ha nincs más nagy fogyasztó rákötve. De a kábeleken is sok múlik.
A határ limitjének felemelésével (már a módosítás, amit az a cikk ír) annyi probléma van, hogy a pi 2 (és gondolom a B+) tápbemeneténél lévő polyfuse 2A-et enged. Szóval, ha valaki kihasználja a módosított usb-tápon a 2A-t, akkor a normál tápbemeneten valószínű, hogy leold a biztosíték. Szóval olyankor valsz gpio-n keresztül érdemes tápolni.
Egyébként megeshet, hogy egy éhesebb billentyűzet és egér páros már feszegeti az alapérték határait.
-
RoundRobin
aktív tag
válasz
MaCS_70 #16104 üzenetére
Itt egy leírás, amivel 500 mA-ra emelheted a portok terhelhetőségét:
http://hackaday.com/2015/04/06/more-power-for-raspberry-pi-usb-ports/
egy részlet, pontosabban a lényeg belőle:
"Pin 5 on the AP2253 is connected to two resistors. One resistor goes directly to a ground plane, while the other is switched through a FET. The gate of this FET goes to another resistor, and when a GPIO pin is high, these resistors are wired in parallel. This means the resistance is halved when the GPIO pin is high, doubling the current limiting circuit in the AP2253.This setup provides a relatively easy mod to increase the current limiting of the USB ports so they can provide 4x500mA, meeting the USB spec. The AP2253 power switch’s current limiting can be set by a single resistor, anywhere from 10kΩ to 232kΩ. By removing R50 and R4, and replacing R50 with a 10kΩ resistor, the current limiting of the AP2253 switch will be set to its maximum, 2.1A. Divide that by four, and you have 500mA per port, just like every other computer on the planet."
De csak saját felelősségre vágj bele, ha úgy döntenél ...
-
Douwd
tag
Tudtok nekem külföldi boltokat mondani, ahol nagy eséllyel kaphatok majd pi zerot és van email készlet értesítőjük? Idáig a PiHut van meg.
-
válasz
RoundRobin #16103 üzenetére
Ahha, köszi, ez elkerülte eddig a figyelmemet!
MaCS
-
válasz
RoundRobin #16101 üzenetére
Igen, köszi, ez megy is egy aktv HUB-bal -- csak a probléma okára lennék kíváncsi. Az én okoskodásom szerint a PI USB-portjain meg kellene lennie a sztenderd 500mA-nek, ami bőven elég a HDD-nek.
MaCS
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Google Pixel topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tőzsde és gazdaság
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- LEGO klub
- Star Trek
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Apple Music
- Raspberry Pi
- További aktív témák...
- Brutál Gamer PC eladó! 17-12400F/Víz/Asus Tuf 3080 10GB/32GB Ram/1,5TB SSD
- Gamer Gép - MSI PRO H610M, Intel I7 12700KF, 32GB DDR4, RTX 4070 12GB , 4 TB M.2 SSD, 550W
- Apple iMAC 24" M3 8/256 Green
- ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II Alaplap + AMD Ryzen 7 5700X3D
- Eladó fullos Asus Tuff PC Plusz Monitor +...
- IBM/Lenovo Thinkpad T60
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Nvidia Quadro P400/ P600/ P620/ P1000/ T400/ T600/ T1000 - Low profile (LP) + RTX A2000 6/12Gb
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest