- Apple Watch
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- One mobilszolgáltatások
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
-
Mobilarena
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
D@reeo
aktív tag
A Puttynak semmi baja. Raspberry Pi OS-szal gond nélkül csatlakoztam, de a Pi-Hole-t 14:30-óta telepíti, így félbehagytam, és próbálkozok ismét az Ubuntuval. Lehet, hogy az SD kártya gagyi... Vagy csak türelmetlen voltam délelőtt, most kis gondolkozás után kérte a jelszócserét
Jó lesz ez
-
D@reeo
aktív tag
Én elhiszem, de az én gyakorlati tapasztalatom az, hogy SSH csatlakozáskor ezzel a kombinációval "megfagy" a Putty. Tehát nyers image kiírás után nem fogadja el, ha látnám a konzolt, lehet, hogy egyértelmű lenne a probléma...
Midegy, teszek fel egy 'raspberry pi OS-t', azzal csak menni fog. -
D@reeo
aktív tag
[ubuntu-20.04-preinstalled-server-arm64+raspi.img] Pi 4 64Bit
Nyilván, ha lenne megfelelő hdmi-m, könnyebb lenne, de az még vagy 3 hét mire megjön.
Ugyanitt Pécs környékén keresek microHDMI-t (kölcsönbe) -
D@reeo
aktív tag
Hali
Béna kérdés. Nincs még micro HDMI-m, ezért nem látom a konzolt.
Ubuntu 20.04, imagerrel kiírva. def. user és pw micoda? pi /raspberry nem oké. Köszi -
D@reeo
aktív tag
válasz
Pulsar #22880 üzenetére
Router->wi-fi->ap->kábel->switch->kábel->kliens
Tplink mindhárom eszköz es ddwrt van rajtuk.
A fő Router tplink wr831nd ha jól emlékszem
Pingetni nem próbáltam, de lehet nem is kell majdtegnap visszatetem DHCP re, kapott új ip-Tubes azóta szalad, sőt párhuzamosan megy megint a torrent es az smb megosztás. Szerintem valami a hálózattal lehetett az utóbbi napokban.
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
OPENelec OSTransmission fut rajta, de egy idő után eldobja a hálózati kapcsolatot.
Kérdés, hogyan tudnám lokalizalni mi miatt döglik le ha elindítom a torrenteket?
Tegnap éjjel óta nem volt aktív letöltés, minden szép es jo, most elinditottam es rövid idő után ledoglott
Statikus ip van beállítva, de így is ezt csinálja
Alternatív megoldásként talán crontabbal x percenként ujraindithatnam az interfeszt, de ez szerintem kaki megoldás, inkább az okot kene megtalalni
Bármi tipp? Koszi -
D@reeo
aktív tag
válasz
cinemazealot #22788 üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy, hogy változtatott volna a dolgon bármit is, ha statikus IP-je van, de max kipróbálom, ha unatkozok egy kicsit.
Reboot helyett meg szerintem elég lenne egy "ipconfig renew"-val egyenértékű linux parancs (dhclient -v -r?) -
D@reeo
aktív tag
válasz
Pulsar #22784 üzenetére
Ha már transmission...
Nálam az volt, hogy rosszalkodott a net és újraindítottam a routert, de a letöltések megálltak.
Vagy 3 órát gugliztam, logokat néztem (annyit írt, hogy nem tud csatlakozni a trackerhez), 100x újraindítottam a a transmissiont, minden portot megnyitottam, stb majd végül töröltem és újratelepítettem. Ekkor ismét jó lett.
Aztán megint újra kellett indítanom a routert és megint minden torrent megállt (nem csatlakozott peerhez). Nah ekkor ideges lettem.
pingeltem egyet, kiment a ping (feloldotta a nevet IP-re) de válasz nem érkezett
Ekkor ugrott be az a szimpla szikra, hogy hé, megszakadt a net, talán csak újra kéne indítani magát az eszközt, hogy újra kérjen IP-t. És láss csodát, ez segített rajta.
Tehát végül crontabba tettem egy bejegyzést, hogy minden nap hajnali 4 kor indítsa újra az egészet...Az emailes cuccra nem tudok megoldást, nem is olvastam róla, de ha feltelepíted a DropBox Sync addont (pontos neve valami más), az képes mappákat szinkronizálni, beállítod, hogy a watch directory az egyik dropboxos mappád legyen így ha oda töltesz fel fájlokat, azt azutomatikusan be fogja húzni.
Vagy a routereden forwardolod a transmission portját (9091), akkor távolról is be tudod tölteni a felületet
Ugyan ezt eljátszhatod, hogy ftp-n keresztül töltöd fel a fájlokat a figyelendő könyvtárba.Nekem is van két bibim, hátha valaki tud segíteni:
iPhone-ról használom a felületét, de egy frissítés óta (gondolom frissítés miatt változott meg) sajnos már nem tudok fájlt feltölteni, nincs tallózási lehetősség, csak url-t lehet megadni. Valakinek erre valami ötlet?A másik, hogy megadtam az user /pass védelmet (mert forwardoltam a portot és ne nézegesse bárki a dolgaimat), de iphone-on ezt minden alkalommal be kell írni, nem menti el. Szerintetek ha belenyúlok az index.html(?) fájlba és oda írok valami authentikációs módszert (és kikapcsolom a gyári user/pass bekérést), az mennyire nyújtana valód védelmet?
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
Transmission alatt van arra lehetősség, hogy helyi hálóból elérve a webUI-t nem kérjen hitelesítést, csak ha távolról nyitom meg? (portforwarding)
Ugye alap, hogy jelszóval kell védeni, de helyi hálón felesleges, meg gondot okoz, hogy a tablet nem tudja elmenteni az adatokat és mindig bekéri. Köszi -
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
Dropbox addon: http://kodi.wiki/view/Add-on
bmc_(Dropbox_add-on)#The_synchronizing_service
Itt azt írja 5 perces intervallummal tud szinkronizalni. Ez levehető max fel percre?
1db mappat kene csak szinkronizalni de az 5 perc kicsit elkeserit.Köszi
Új: persze egyszerűbb lenne kipróbálni de most nem tudom elérni a gépet
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
App: Transmissionvi /storage/.cache/transmission/settings.json
"rpc-authentication-required": true,
"rpc-bind-address": "0.0.0.0",
"rpc-enabled": true,
"rpc-password": "{5a32aa22254bb22752220272af22293222Ipb/aTVe",
"rpc-port": 9091,
"rpc-url": "/transmission/",
"rpc-username": "admin",
"rpc-whitelist": "*.*.*.*",
"rpc-whitelist-enabled": true,Mentek, kill - 9 transPID.
a "rpc-authentication-required": false,-re változik. Magyarán minden újraindítás után ez ez egy érték megváltozik, így nem tudok jelszót beállítani.
A porbléma az, hogy fut a transmission-deamon a háttérben míg szerkesztem a fájlt. Kill után azonnal elindul ugye. transmission.stop nincs sehol, csak transmission.start
Kérdés: Hogyan állítsam le a deamont Openelecen, hogy módosítani tudjam a beállításokat?Köszi
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok,
OSMC-nél van valami "menőbb" xbmc build jelenleg? Régebben OSMC-t és openelecet használtam, nem tudom, hogy időközben jött e ki valami ezeknél is jobb csomag. A cél természetesen egy médiaközpont lenne. Köszi
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok.
Beállt már normálisra a Pi Zero ára/ellátása? Honnan lehet most a legolcsóbban hozzájutni? (akár használtan is)Köszi
-
-
D@reeo
aktív tag
-
D@reeo
aktív tag
Szia.
Köszi. Azt hiszem, ezennel lemondok a NAS funkcióról. Ahhoz, hogy használni lehessen a külső tárolókat, formázni kell őket(UFS / ZFS), simán NTFS-t nem kezel.
1TB adat lementése, a hdd formázása majd lanon visszamásolni azt az 1TB anyagot az életben nem fogom (gondolom ha nas4free web felületén leformázom, akkor a windowsos gép nem fogja látni) -
D@reeo
aktív tag
válasz
zsola32 #20219 üzenetére
Sziasztok,
Adott egy rpi 2 és egy 2.5-ös WD mypassport ultra usb3 -as HDD + egy ilyesmi) aktiv hub 2A-es (nem a gyári, mert az csak 0.85A-es) adapterrel.
Kérdésem az lenne, hogy a Pi-t is ráköthetem erre a hub-ra, vagy annak külön tápot adjak? Emlékszem, hogy eleinte volt erről sok hsz, de egy ideje nem követtem a témát és nem tudom, hogy a pi 2-ben van e már visszatáp védelem vagy micsoda...?
Tessék, itt egy rajz, a kérés a piros vonal (bocsi, pihent vagyok
)
szerk: bocsi, nem válasz akart lenni.
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
OMV-on kívül van még valamilyen NAS rendszer?
Köszi -
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
Pi-re fejlesztettek/össze raktak valami jó NAS rendszert? (Tekintsünk el a sima samba megosztásáról)
Arra gondolok, hogy a retro Pi-hez, az openelechez, stb-hez hasonlóan egy teljeskörű, es csak az adott célra fejlesztett rendszert raktak e mar össze?
P2p klienssel, adminisztrációs felülettel, beépített medialejatszoval, iTunes támogatással, dropbox, box, stb integrációval, stb.
Tudom, hogy a sebesség erős korlátokkal bír, de ennek ellenére szerintem hasznos lenne egy ilyen kész rendszer. Pl a QNAP TS NASok tök jó funkciókkal bírnak, biztos osszehozhato lenne pire is -
D@reeo
aktív tag
Sziasztok,
Lehet, hogy picit buta kérdés, de lehet valahogy monitorozni egy ház/lakás áramhasználatát PI-vel? Inkább a jogi/elektronikai oldal érdekelne, vagyis "legális" és van arra mód, hogy a mérőóra után egy mikrohullámú adót beiktasson az ember, ami folyamatosan küldi az aktuális fogyasztást? Ötlet : [link]
Köszi -
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
Tudom, hogy a Zeroval még nincs sok tapasztalat, de szerintetek stabilan működhet az alábbi koncepció:
Zero+wifi+hd webcam=>ftp szerverre (vagy dropboxba/boxba/stb) kép feltöltése mozgás érzékelése esetén?
Szoftveres oldalról talán a Motion kielégíti az igényeket, de nem tudom, hogy vajon a HW elég lenne-e hozzá.Köszi
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
OSMC-ben a jobb felső sarokban lévő színes töltésjelző ikont el lehet valahogy tüntetni? Film lejátszás közben is folyamatosan mutogatja magát. Köszi -
D@reeo
aktív tag
OSMC
Moderáltam magam.
Mi a fenének áll meg a telepítés végén, nem kéne újrabootolnia ha végigfutott?
-
D@reeo
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #13987 üzenetére
Lehetséges, de egyenlőre ne ítélkezzünk elhamarkodottan.
Sikerült beszélnem az úrral egy másik telefonszámon, nyaral éppen. Farnell-nek lett visszaküldve, remélhetőleg holnap tud jó hírekkel szolgálni.
Én továbbra se temetném így ahogy Ti teszitek, legalább cégen keresztül csinálja és nem úgy, ahogy sokan mások (b2c, dropshipping, profit a zsebbe, az államnak semmi).
Persze továbbra is fennáll, hogy nagyon naív vagyok, de ha én csalni szeretnék, akkor nem macerálnék valós cégalapítással. Meg ha már csalnék, akkor eleve nem küldeném a terméket a vevőnek és nem abból próbálnám összeszedni magam, hogy a visszaküldött hibás terméket teszem zsebre.
De ez már nagyon OFF, majd megírom mi lett a vége, egyenlőre ne offoljuk tovább a topicot (priviben jöhet ha hozzáfűzni valód van. Köszi)Písz
-
D@reeo
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #13985 üzenetére
Legyünk kicsit pozitívabbak. Amúgy van .hu-s domainjük, mondjuk a webshop azon se érhető el. Facebook oldaluk is van, írtam ott is, hátha ott válaszolnak. De szerintem ez egy egyemberes webshop, amolyan fizetéskiegészítésképpen. Én bízom benne, hogy csak a telefon/sim romlott el
-
D@reeo
aktív tag
válasz
Kicsirics77 #13979 üzenetére
A számla amit kaptam (akitől én vettem elküldte a pivel) egy valós cégé, nem biztos, hogy átvertek. Lehet szimplán csak nem elérhető egy ideje az ember (ebben bízom). Küldtem neki egy emailt és még próbálom hívogatni, remélem még a héten sikerül kapcsolatba lépni vele.
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok.
Ezt az oldalt ismeritek? http://creawes.in/Apróhirdetési oldalon vettem egy Pi2-t, de hibás volt az sd kártya foglalata. Felvettem a kapcsolatot az oldal üzemeltetőjével, és abban maradtunk, hogy visszaküldöm nekik, ők meg továbbítják a gyártónak.
Ez meg is történt több mint 1 hónapja. Azóta nem kaptam semmilyen értesítést, kb 1.5 hete felhívtam a mobilszámot a számláról, beszéltem vele, annyit mondott, hogy amint visszakapják, küldik tovább nekem. Azóta elérhetetlen a telefonszám (legalábbis tegnap meg ma nem elérhető).
Volt egy Pi2-m? Mit javasoltok, mit csináljak? KösziÍrok az eladónak akitől én vettem, hogy Ő milyen elérhetősségeket kapott a vásárláskor.
Üdv
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok.
A napokban vettem egy használt Pi2-t, ma sikerült kipróbálnom. Sajnos a micro sd nem kattan be, kilökődik a foglalatból (illetve kattan, de nem marad benne).
Elméletileg garis, a számlát holnap kéne postára adnia a vevőnek (állítólag kifelejtette a csomagból)
A kérdésem az lenne, hogy gari ügyintézéskor természetesen nekem kell(ene) fizetnem a visszajuttatást, igaz?
Nem tudom hol lett vásárolva, de gyanítom, hogy a málnapc-n.
Illetve ez szériahiba és könnyen javítható, vagy a foglalatot kellene kicserélni egészében?
Köszi a válaszokat! -
D@reeo
aktív tag
Sziasztok.
Lehet volt róla szó, de nem találtam meg.
Pi v1-es Raspbmc-s rendszert ledumpoltam egy img fájlba. Van valami lehetősség ezt az img-et átkonvertálni, hogy használható legyen pi v2-vel? Vagy elég lenne, ha tudnám valahogy mountolni, hogy hozzáférjek a fájlokhoz.
Köszi -
D@reeo
aktív tag
válasz
D@reeo #10748 üzenetére
Nem hiszem, hogy ez lenne a közvetlen hiba, de:
cat /var/log/lighttpd/error.log2015-02-08 19:47:49: (mod_fastcgi.c.2676) FastCGI-stderr: PHP Notice: Undefined index: format in /var/www/index.php on line 17 PHP Notice: Use of undefined constant json - assumed 'json' in /var/www/index.php on line 17
valamint cat /var/log/auth.log: (utolsó pár bejegyzése)
Feb 8 19:57:14 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Feb 8 19:57:28 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Feb 8 19:57:46 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session closed for user root
Feb 8 19:58:20 raspbmc sudo: pi : TTY=pts/2 ; PWD=/var/log ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/python /var/www/pollSensors.py
Feb 8 19:58:20 raspbmc sudo: pam_unix(sudo:session): session opened for user root by pi(uid=0)
Ez a Linuxban jártasabbaknak mondd valamit? Ebből kiderül, hogy miért nem menti le az adatbázisba az értékeket? -
D@reeo
aktív tag
Üdv
Kezdek belebolondulni ebbe a hőmérős projectbe.
Elméletileg minden a helyén van, de az adatbázisba mégse menti le mért értékeket.
pollSensors.py (itt a 38. sorban kell a nonce = nonce.encode('utf-8'), különben hibát dob, de lehet, hogy pont e miatt nem menti le az adatbázisba)import requests
import hashlib
import time
#Dont forget to fill in PASSWORD and URL TO saveTemp (twice) in this file
sensorids = ["28-00000509be8b", "28-00000535993e"]
avgtemperatures = []
for sensor in range(len(sensorids)):
temperatures = []
for polltime in range(0,3):
text = '';
while text.split("\n")[0].find("YES") == -1:
# Open the file that we viewed earlier so that python can see what is in it. Replace the serial number as before.
tfile = open("/sys/bus/w1/devices/"+ sensorids[sensor] +"/w1_slave")
# Read all of the text in the file.
text = tfile.read()
# Close the file now that the text has been read.
tfile.close()
time.sleep(1)
# Split the text with new lines (\n) and select the second line.
secondline = text.split("\n")[1]
# Split the line into words, referring to the spaces, and select the 10th word (counting from 0).
temperaturedata = secondline.split(" ")[9]
# The first two characters are "t=", so get rid of those and convert the temperature from a string to a number.
temperature = float(temperaturedata[2:])
# Put the decimal point in the right place and display it.
temperatures.append(temperature / 1000)
avgtemperatures.append(sum(temperatures) / float(len(temperatures)))
print avgtemperatures[0]
print avgtemperatures[1]
session = requests.Session()
nonce = session.get(url='http://localhost/saveTemp.php?step=nonce').text
nonce = nonce.encode('utf-8')
response = hashlib.sha256(nonce + 'root' + str(avgtemperatures[0]) + str(avgtemperatures[1])).hexdigest()
post_data = {'response':response, 'temp1':avgtemperatures[0], 'temp2': avgtemperatures[1]}
post_request = session.post(url='http://localhost/saveTemp.php', data=post_data)
if post_request.status_code == 200 :
print post_request.textsaveThemp.php
<?php
// set the defines here, and the mysqli info on line 24
// make sure you have an temps table with floats for temp1 and temp2 and created_at (timestamp)
// make sure you have an alerts table with floats for avgtemp1 and avgtemp2, open (boolean, default: true) and created_at (timestamp)
define("PASSWORD","root");
session_start();
$mysqli = initDB();
if($_GET['step'] == 'nonce') {
getNonce();
} else if (isset($_POST['response']) && isset($_POST['temp1']) && isset($_POST['temp2'])) {
checkAuthenticationResponce();
processEntry($mysqli);
}
$mysqli->close();
function initDB() {
$mysqli = new mysqli("localhost", "root", "root", "temp");
/* check connection */
if ($mysqli->connect_errno) {
header("HTTP/1.0 500 Internal Server Error");
exit();
}
return $mysqli;
}
function checkAuthenticationResponce() {
if(!isset($_SESSION['tempNonce']) || hash('sha256', $_SESSION['tempNonce'] . PASSWORD . $_POST['temp1'] . $_POST['temp2']) != $_POST['response']) {
header("HTTP/1.0 401 Authorization Required");
exit;
} else {
unset($_SESSION['tempNonce']);
}
}
function getNonce() {
$_SESSION['tempNonce'] = hash('sha256', '1321421412412452354235325' . time());
echo $_SESSION['tempNonce'];
}
function processEntry($mysqli) {
$temp1 = floatval($_POST['temp1']);
$temp2 = floatval($_POST['temp2']);
$stmt = $mysqli->prepare("INSERT INTO temps (temp1, temp2) VALUES(?,?)");
$stmt->bind_param('dd', $temp1, $temp2);
if ($stmt->execute() === true) {
echo "added";
} else {
header("HTTP/1.0 500 Internal Server Error");
}
}
?>Ha kézzel viszek be értékeket, akkor azokat kirajzolja a grafilonra. Ha kézzel futtatom a var/www/pollSensors.py-t, akkor kiírja a 2 értéket, de az adatbázisba nem menti le.
mysql user: localhost,root, rootAdatbázis szerkezet:
-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 3.4.11.1deb2+deb7u1
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Hoszt: localhost
-- Létrehozás ideje: 2015. febr. 08. 19:38
-- Szerver verzió: 5.5.41
-- PHP verzió: 5.4.36-0+deb7u3
SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO";
SET time_zone = "+00:00";
/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_CLIENT=@@CHARACTER_SET_CLIENT */;
/*!40101 SET @OLD_CHARACTER_SET_RESULTS=@@CHARACTER_SET_RESULTS */;
/*!40101 SET @OLD_COLLATION_CONNECTION=@@COLLATION_CONNECTION */;
/*!40101 SET NAMES utf8 */;
--
-- Adatbázis: `temp`
--
-- --------------------------------------------------------
--
-- Tábla szerkezet: `temps`
--
CREATE TABLE IF NOT EXISTS `temps` (
`temp1` float NOT NULL,
`temp2` float NOT NULL,
`created_at` timestamp NOT NULL DEFAULT CURRENT_TIMESTAMP
) ENGINE=InnoDB DEFAULT CHARSET=latin1;
--
-- A tábla adatainak kiíratása `temps`
--
INSERT INTO `temps` (`temp1`, `temp2`, `created_at`) VALUES
(21, 11, '2015-02-08 12:59:35'),
(41, 61, '2015-02-08 12:59:51');
/*!40101 SET CHARACTER_SET_CLIENT=@OLD_CHARACTER_SET_CLIENT */;
/*!40101 SET CHARACTER_SET_RESULTS=@OLD_CHARACTER_SET_RESULTS */;
/*!40101 SET COLLATION_CONNECTION=@OLD_COLLATION_CONNECTION */;Mi a francnak nem menti le az adatbázisba az értékeket? Köszi
-
D@reeo
aktív tag
Sziasztok
Pi-m régóta van, viszont ma elgondolkoztam, hogy miképpen is lehetne kicsikarni belőle az 5.1-es hangot?
Mi a legegyszerűbb (és legolcsóbb) megoldás arra, hogy a médialejátszóként használt Pi-n a hang 5.1-es legyen? Jól sejtem, hogy mindenképpen kell egy erősítő?Köszi
ui: Nem vagyok vájt fülű (nincs szükségem több százezres hangtechnikára).
-
-
D@reeo
aktív tag
Szia
Persze. Akár webcamerával vagy akár a Pi-hez fejlesztett kameramodullal is. Ha csak élőképet szeretnél, akkor a legegyszerűbb ha a Motion csomagot telepíted és konfigolod. Ezután http protokollon (böngészőből) nézheted a kamera képét. A minőség a kamerától függ, HD-t nem tudom, hogy bírná-e. Akik próbálták, biztos megírják majd. -
D@reeo
aktív tag
Üdv
A hőmérsékletes leírás kapcsán lenne szükségem egy kis segítségre.
Addig oké, hogy összekötöm a hőmérőket a pi-vel (ki is tudom olvasni a hőmérsékleteket), de a szerveres része nem megy a dolognak.
Most ez a leírás lokálisan futtatja a webszervert a pi-n, vagy távoli szerverre töltené fel az adatokat?
Mert ha lokálisan tárolja, akkor az adatbázist és a webszervert kéne telepíteni a pi-re, de ez a rész számomra nem világos, hogy hogyan kéne. Tudna valaki segíteni kérem?
Köszi -
D@reeo
aktív tag
Üdv
Egyik haveromnak csinálnék médialejátszót. Ehhez az alábbi kérdéseim lennének.
1. Van valakinek eladó használt málnája?2. Nincs se instenet, se hálózat nála. Az megoldható valahogy, hogy LAN kábellel direktbe összekötöm a Pc-t és a Pi-t, ststikus IP-t adok meg és elérem a Pi-n a PC-ben lévő merevlemezt valahogy?
Köszi
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Olyan kérdésem lenne, hogy másnál is elég lassú a hálózati megosztás?
Konkrétan pl. 900-1100kbyte/s az írás samban NTFS-es HDD-re (tudom, ext4-gyel sokkal jobb lenne). Ami nem is lenne akkora probléma, de ha a windowson gépemen utorrenttel töltök a pi-re kötött meghajtóra, akkor a böngészőm is nagyon belassul, szinte böngészni se lehet. A gépen van adatforgalom optimalizáló (cFosspeed), így nem szokott gond lenni ha megy a torrent, viszont ha hálózaton keresztül menti a pi-re kötött lemezre, akkor nagyon belassul.Bónusz kérdés, hogy a HDD-t (Western Digital My Book Essential) lehet-e valahogy automatikusan alvó állapotba tenni, ha x ideig nem használja semmi? Kicsit bánt, hogy folyamatosan villog és pörög egész éjjel.
RaspbmcKöszi
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Valaki találkozott olyannal, hogy a CEC (AnyNet+) egy idő után nem működik tovább?
A bekapcsolás után kb 5-10 percig használható a TV irányítója, utána már nem és az eszközlistát frissítve se találja meg az eszközt. Újratelepítés volt már.RasPi v2+RaspBMC+ps50c530
KösziPS: Valaki használja a RaspBMC-be épített webcam szolgáltatást?
-
D@reeo
aktív tag
válasz
peter9228 #5250 üzenetére
De, sikerült akkor, mert a routerre volt kötve (ezért nem sikerült nekem beállítani, de előtte elhoztam a szobámba és a routerre kötöttem amikor segítettél). Routerre kötve most is jó.
ivjoe: ssh-nak nem kellett portot nyitnom (illetve meg van nyitva, de nem a jelenlegi ip címen, hanem még régről benne maradt). De azért megpróbálom megkeresni mit kell kinyitnom és megnyitom.
Köszi a tippet -
D@reeo
aktív tag
Üdv
Otthoni hálózatom így néz ki
2x Laptop (Win7) - Wi-Fi -> TP LINK TL WR741ND 150Mbps wireless router <- Wi-Fi -TP LINK AP client módban- UTP kábel - SOHO switch - Raspberry Pi + beltéri egység
Gyönyörűen összepaintelve (bocsi, nincs most fent a Packet Tracer)-a router és az AP webadminját is elérem a laptopomról(192.168.1.1 és .254)
-mindenhol van internet elérés (laptopok, beltéri, raspberry pi)
-A 2 laptop látja a laptopokon megosztott mappákat
-Raspberry Pi-re fel tudok csatlakozni SSH-n és FTP-n is
-A routeren engedélyezve - , az AP-n tiltva van a DHCP címkiosztás
-MAC Address Reservation-t is használok
-A Pi-n futó Pi monitor szolgáltatást is elérem (http://192.168.1.107:8888)
- Routeren az Enable AP Isolation NINCS bepipálvaA Pi-n fut a SAMBA megosztás, amit ilyen felállásban NEM látok a Windowsos laptopokon (se sajátgépben, se TC-ben). Csak akkor látom, ha a Pi-t közvetlenül rádugom a routerre.
Samba config file: [link]
Win 7 speciális megosztási beállítások: (próbálgattam kapcsolgatni)
-Hálózatfelderítés bekapcsolva
-Fájl és nyomtatómegosztás bekapcsolva
-40 vagy 56 bites titkosítás
-Jelszóval védet megosztás bekapcsolásaNagyon idegesítő, hogy nem tudok rájönni, mi miatt nem látom a samba megosztást viszont hálózatra kimegy, ha pedig közvetlenül a routerre dugom, akkor gond nélkül megjelenik a hálózati megosztás.
RASPBMC fut a Pi-nValakinek esetleg valami tippje van? Köszönöm
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Valahogy kizártam magam az SSH hozzáférésből. Megadom az user/passt de access denidet kapok. Előtte a motd-t és a crontabot módosítottam. Lehetséges, hogy a motd-be írt ékezetes karakterek miatt nem enged be? Valamint hogy tudom helyreállítani ezt? FTP-n ugye csak olvasásra érem el a módosított fájlokat
Köszönöm -
D@reeo
aktív tag
Nagyon szépen köszönöm peter9228 kollégának.
Ha esetleg valakinek nem menne valamiért, nézzen rá erre a konfigra: samba config -
D@reeo
aktív tag
1000Ft-ot utalok annak, aki teamvieweren csatlakozik hozzám és működésképessé teszi a samba megosztást! Én már beleőszülök, de nem megy
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Webcam stream ezen leírás alapján. Utolsó lépés, amikor el kellene indítani a streamet az alábbi hibát kapom:pi@raspbmc:/dev$ sudo sh /usr/sbin/webcam.sh
ffserver version 1.1 Copyright (c) 2000-2013 the FFmpeg developers
built on Jan 11 2013 21:08:42 with gcc 4.6 (Debian 4.6.3-12+rpi1)
configuration:
libavutil 52. 13.100 / 52. 13.100
libavcodec 54. 86.100 / 54. 86.100
libavformat 54. 59.106 / 54. 59.106
libavdevice 54. 3.102 / 54. 3.102
libavfilter 3. 32.100 / 3. 32.100
libswscale 2. 1.103 / 2. 1.103
libswresample 0. 17.102 / 0. 17.102
ffmpeg version 1.1 Copyright (c) 2000-2013 the FFmpeg developers
built on Jan 11 2013 21:08:42 with gcc 4.6 (Debian 4.6.3-12+rpi1)
configuration:
libavutil 52. 13.100 / 52. 13.100
libavcodec 54. 86.100 / 54. 86.100
libavformat 54. 59.106 / 54. 59.106
libavdevice 54. 3.102 / 54. 3.102
libavfilter 3. 32.100 / 3. 32.100
libswscale 2. 1.103 / 2. 1.103
libswresample 0. 17.102 / 0. 17.102
[video4linux2,v4l2 @ 0x15ba0b0] [3]Capabilities: 85000001
[video4linux2,v4l2 @ 0x15ba0b0] Cannot find a proper format for codec_id 0, pix_ fmt -1.
/dev/video0: Input/output errorGyanítom, hogy az ősrégi Creative ct6840 webcam nem képes megfelelően működni, próbáltam kisebb felbontást is állítani, de nem sikerült úgy sem.
Azonben a pi látja a /dev/video0 alatt a kamerát, a ledje világít is. Esetleg a /dev/video0 eszköznek ki tudom valahogy írni az információit?Köszi
-
D@reeo
aktív tag
Ezen leírás alapján a Webcam streamet csinálom. Az normális, hogy a 9. lépés (Run make && make install to compile and install ffmpeg) már több mint 1.5 órája fut és még csak a make parancsot adtam ki?
-
D@reeo
aktív tag
válasz
vzoltan #3977 üzenetére
Igen, azt tudom, csak ki akartam próbálni de a posztod elkerülte a figyelmemet.
Más: SiriProxy csak open wrt-s routeren át fog működni? Most kezdtem el olvasgatni, hogy mit s hogy kéne és 1-2 helyen azt írják.
Cél:
Magyarul vezérelni a sirit, hogy kérésre mutassa a webkamera képét. Egyenlőre "csak" ennyi, esetleg kérésre felvétel indítása és megállítása.
Ehhez hasonló megoldás, illetve az első kb 30 másodpercben.Megvalósítása elképzelésem alapján:
-Siriproxy telepítése a PI-re
-Google API konfigolás
-Kamerakezelő megoldás megtalálása és konfigolása, hogy képet közvetítsen
-Router konfig (port nyitások, stb)
-Olyan API írása, vagy meglévő módosítása, hogy megértse a saját utasításaimat (vagy ezt talán majd a Google API-ban kell konfigolni?)Jelzem, hogy csak most kezdtem el utána járni a dolgoknak, így valószínűleg írtam óriási hülyeségeket.
-
D@reeo
aktív tag
SAMBA
Tudom béna vagyok, de az istenért se sikerül belőni a SAMBÁT hogy a Win7 es gépemen lássam a megosztást.
Legutóbbi próbálkozás már ez alapján ment: [link] de így se ment :Svalamint
FM_Transmittert próbálta valaki?
Poénból kipróbálnám, de nem jövök rá, hogy kéne megcsinálni.
Kézzel bemásoltam a wiki oldalról letöltött fájlokat a 0:/usr/lib/python2.6/pifm/ mappába
próbáltam a
sudo python
>>> import PiFm
>>> PiFm.play_sound("sound.wav")- t futtatni ekkor az alábbi hibát kaptam:Traceback (most recent call last):
File "<stdin>", line 1, in <module>
File "PiFm.py", line 7, in play_sound
call(["./pifm", filename])
File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 493, in call
return Popen(*popenargs, **kwargs).wait()
File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 679, in __init__
errread, errwrite)
File "/usr/lib/python2.7/subprocess.py", line 1249, in _execute_child
raise child_exception
OSError: [Errno 13] Permission deniedpróbáltam gcc -lm -std=c99 pifm.c vel fordítani a c kódot, de arra is hibát kaptam
RASPBMC rendszeren próbálkozok. Igazából nem életbevágó, de jó lenne rájönni, hogyan működik ez a dolog.
Köszi -
D@reeo
aktív tag
válasz
vzoltan #3714 üzenetére
Szia
Az én pi-m egy ideje már az egyik haveromnál van, aki autobot repülőgépet épít belőle és a vizsgák miatt sincs jelenleg időm/erőm foglalkozni a dologgal, így a fórumot se követem annyira, viszont nemsokára remélhetőleg visszakapom és akkor nekiállok ismét bütykölni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy a Te rendszered milyen alapokon áll? Valamilyen médialejátszós buildre épül (raspbmc, openelec, stb)?
A siris - googles kombóra adnál linket, hogy te melyik leírást követted? Tudom, tudom, google, de jó lenne ha egy kipróbált módszernek állnék neki majd én is. Esetleg magyar/angol tutorial van hozzá lépésről lépésre?
Köszi
-
D@reeo
aktív tag
válasz
zsibvásár #2870 üzenetére
Ha csak XBMC-t futtatok (és sambat) raspbmc-vel, akkor is jelentős változást vehetek észre , tehát akkor is érdemes húzni egy kicsit?
Sajnos mostanában azt tapasztalom, hogy a filmek megakadnak, a samba továbbra is csak 0.3mb/s (NTFS HDD) és így a hálózatról való filmlejátszás sem működik.
Anno, amikor frissítettem a legfrissebb raspbmc-re, nem szagattak a hd filmek, most már igen. Ez lehet az idővel felgyűlt szemét miatt?Szóval röviden: Egy teljesen friss újratelepítés+overclocking jelentős változást hozhatna a film lejátszás szempontjából?
-
D@reeo
aktív tag
Frissítettem a raspbmc-t. Beírtam a statikus ip kiosztást. Most reset után nincs hálózat, ssh-zni se tudok.
A kérdésem az lenne, hogy érhetem el a rendszerfájlokat windows alatt?
(xbmc\userdata\addon_data\script.raspbmc.settings\ vagy pedig a /etc/network/interfaces fájlt kéne elérnem)Köszi
Mod
Az XBMC-s config editorban hiába állítom be a statikus ip-t, errorral leáll mentés közben -
D@reeo
aktív tag
Szia,
Igen, olvastam már Jeremy blogjában a leírás, és ki is próbáltam pár napja, azonban az ősrégi Creative márkájú webcamommal nem működött egyenlőre. (led világít, de nem látom a /dev/-ben a video0 eszközt, amit az ls -la paranccsal próbáltam kilistázni. Ebből azt gondolom, hogy nem ismerte fel , mert ha felismerné akkor ott kellene lennie. Vagy esetleg tipp, hogy tudom kideríteni, hogy maga az OS felismerte-e a webcamot?) Elindulni elindul hiba nélkül a stream, de se http-n se VLC-ben nem add képet.
Amúgy ezzel is el lehet szórakozni egy kicsit: Pi CamKérek kölcsön egy PS3 Eye kamerát, megpróbálom azzal is, ha azzal működik, akkor egyszerűen nem kompatibilis a megmaradt kamerámmal.
A kameramodulról olvastam, biztos ez lesz az egyik legjobb megoldás, azonban természetesen van alternatíva is rá :14k-s IP kamera.
Igaz nem HD, de irányítható, esetleg a 20 USD-os ledes kameramodul innenIgazából csak kíváncsiságból gondoltam kipróbálni a dolgot, de lehet, hogy hamarosan lesz rendelve még egy Pi erre a célra. Aztán már csak be kell lőni, hogy folyamatosan rögzítse a képet + esetleg mikrofon és egy ledes megvilágítás estére.
-
D@reeo
aktív tag
Házat én is vennék, de nem pesti vagyok hanem vidéki. Így is megoldható a közös rendelés?
-
D@reeo
aktív tag
Valaki rájött már, hogy lehet-e frissíteni a meglévő RASPBMC-t, vagy minden frissítésnél egy tiszta telepítést kell végezni? Nem is lenne nagy baj a tiszta telepítés, ha valahogy át lehetne vinni az összes beállítást (xbmc beállítások + telepített és beállított appok)
-
D@reeo
aktív tag
Kapott valaki a kiszállítás után pár héttel/hónappal még egy levelet/számlát/"áfa információs lapot" a farnelltől?
Én ma kaptam meg egy szép nagy borítékban. -
D@reeo
aktív tag
Pont pár napja néztem végig egy 720p-s 5.1-es filmet hálózatról(laptopra volt kötve a HDD). Ment szépen, azonban 4-5x a film alatt fél másodpercre elsötétült a kép. Nem tudom, hogy a film hibája-e vagy a lejátszóé.
A Weeds s08e1-2 720p-ben szépen ment, szintén hálózatról.
Sajnos SAMBAN a fájl másolás mindössze 0.5-1mb/s-mal megy, de a filmeket le lehet játszani. Pi-re kötött HDD-ről is mennek a filmek a laptopomon, igaz, azok tekerésnél kicsit lassabban reagálnak.
Stabilitás: Az rc2-höz képest az RC3 kész megváltás (Raspbmc). Nekem most így nagyon stabil, csak a gyorsabb SAMBA fájl átvitelt kéne megoldani.
Mindenképpen megéri szerintem, előtte WDTV gen1-em volt, de szinte sikítottam, amekkorát csalódtam benne -
D@reeo
aktív tag
válasz
levi.hungary #1936 üzenetére
Nekem Samsung TV-vel nem megy. Csak egy kapcsolót kellett átállítani a beállításokban, igaz? Mert én hiába kapcsoltam be, nem megy (Raspbmc )
-
D@reeo
aktív tag
válasz
vitezlejszlo #1632 üzenetére
User: pi
Pass: raspberry (ha jól emlékszem, mar rég megvaltoztattam de a hivatalos oldalán fent van. )
És a swap aktivalasi időt lehet csökkenteni? Habár nekem így mar elég gyorsan betölt, inkább a feleslegesen futó dolgokat kapcsolnám ki ha tudnam mi nem kell illetve azt a fránya sambát csinálnám meg rendesen -
D@reeo
aktív tag
Boot idő csökkentése:
Statikus ip beállításával DHCP helyett rengeteg időt spórolhatunk.
Raspbmc-n:
ssh-z be
sudo nano /etc/network/interfaces
Módosítsd a konfigurációs fájlt ezek szerint:#DHCP kikapcsolása
#auto eth0
#iface eth0 inet dhcp
#DHCP kikapcsolva
#Statikus IP kiosztása
# The loopback interface
auto lo
iface lo inet loopback
# The first network card - this entry was created during the Debian installation
# (network, broadcast and gateway are optional)
auto eth0
iface eth0 inet static
address 192.168.1.1XX (Pi-nek szánt ip cím)
netmask 255.255.255.0
network 192.168.1.0
broadcast 192.168.1.255
gateway 192.168.1.1
#Statikus IP kiosztvasudo /etc/init.d/networking restart ( opcionális, nem kötelező)
iPhone (ipad/ipod) távirányító-nak az ingyenesOfficial XBMC Remote tökéletes
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
Kiadtam a parancsot, de semmit se telepített, frissített...Még mindig nem működött.
Aztán megint bementem a beállításokba, állítottam jelszót és megjelent az AirPlay ikon, de jelszó miatt megint nem ment. Töröltem a jelszót, restart és most már működik, ha esetleg valaki ugyan így járna... Tehát jelszót beállít, töröl és jó leszsamba elindítása sokáig tart nálam is... De még mindig jobb mint az FTP, mert ha FTP-ről akarok elindítani egy filmet, akkor előbb le kell "tölteni" a merevlemezemre teljes egészében, nem? Mondjuk nekem a sebesség itt is kb 0.5MB/s...
-
D@reeo
aktív tag
válasz
PistiSan #1546 üzenetére
Igen, NTFS-es
Itt egy kép :[link]
Az oké, hogy ext alatt gyorsabb lenne, de NTFS alatt ennyire lassú?
Mondjuk még nem lőttem be jól a jogokat vagy mit a configban, mert egyenlőre csak a memóriakártya szabad helyét látja(pár mb), nem pedig a HDD-jét (több GB), tehát nem közvetlenül a vinyóra sambázok be, hanem be kell lépnem a media/usb mappába és akkor látom csak a rajta lévő cuccokat. De ebben elméletileg holnap segítenek jól beállítani.Üdv
-
D@reeo
aktív tag
Samba
Csak számomra elkeserítően lassú?
Pi-re kötött HDD-ről másolás a Laptopomra: 307kbyte/sec kb.
FullHD film elindítása a Pi-re kötött HDD-ről a laptopomon: Diavetítés
XBMC-ben hozzáadtam a laptopom megosztott mappáját (smb://laptopneve/megosztott mappaneve) video libraryba, de ha rákattintok lefagy... Vagy hát legalábbis a gui megfagy, SSH-n még lehet kommunikálni vele...Felépítés:
Laptop (Win7) - WI-Fi -> TP LINK TL WR741ND 150Mbps wireless router <- Wi-Fi -TP LINK AP client - UTP kábel - Pi
Vizuális típusoknak gyönyörűen lerajzolva: [link]Ez ilyen borzasztóan használhatatlan alapból, vagy nálam van valami probléma? Ennek nem kéne kicsit gyorsabbnak lennie?
-
D@reeo
aktív tag
POE, azaz Power over Ethernet nem megoldható amúgy? Csak kíváncsiságból....
-
D@reeo
aktív tag
válasz
vzoltan #1532 üzenetére
Arra figyeljetek, hogy a vírusíró ne blokkoljon semmit és ha Windows 7 es gépen akarjátok elérni a Pi-t, akkor a hálózatfelderítés legyen bekapcsolva. Én ezzel sz*ptam 1-2 napot
Ha nincs bekapcsolva, és nem is lehet bekapcsolni, mert visszaáll a kikapcsolt állapotra, akkor a szolgáltatásoknál kell elindítani párat. Ha valakinek nem menne, írjon és megpróbálok segíteni. Ha már én szenvedtem, nektek ne kelljen
Üdv
-
D@reeo
aktív tag
válasz
levi.hungary #1528 üzenetére
Ez alapján ment a samba
gatid helyett nano-val -
D@reeo
aktív tag
válasz
levi.hungary #1515 üzenetére
Nem, én semmit nem csináltam vele, minden ugyan az mint volt.
Habár hazudok... csináltam egy gyorsírótár ürítést és kb ennyi. Most, hogy hazajöttem a Samba megosztás is frankón működik, amivel 3 napot sz*ptam. Szóval öröm van -
D@reeo
aktív tag
válasz
levi.hungary #1508 üzenetére
Köszönöm, megnézem
Más: Nem akarom elkiabálni, de a Transmission most nem fagy le, pedig semmit se változtattam. Más vagy 10 perce megy
-
D@reeo
aktív tag
Üdv
sudo apt-get autoremove parancs után az alábbi hibát kapom:
Reading package lists... Error!
E: Write error - write (28: No space left on device)
E: IO Error saving source cache
E: The package lists or status file could not be parsed or opened.Van erre valami megoldás, hogy több helye legyen a rendszernek? Rasbmc
-
D@reeo
aktív tag
Egy reinstall után most jó, köszönöm.
Viszont még nem vagyok enne biztos, hogy tudok hivatkozni a külső HDD-re, hogy oda töltse a dolgokat
cat /proc/partitions...
8 2 1850368000 sda2
simán sda2/torrent, vagy media/sda2/torrent...?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- CURVE - "All your cards in one." Minden bankkártyád egyben.
- Xbox Series X|S
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Apple Watch
- Interactive Brokers társalgó
- Path of Exile (ARPG)
- Autós topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Android játékok topikja
- További aktív témák...
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- AKCIÓ!! i9 9900 , RX 5700 XT , 32GB DDR4 , 512GB NVME , 2TB HDD
- GAMER PC - RTX 4070 Ti - Ryzen 7 5700x - 32GB DDR4 - 1TB Nvme SSD
- Eladó konfig! Ryzen 7 7800X3D 2TB SSD 64GB DDR5 RX9070XT 16GB!
- Asus Prime B560M-K + i5 11500 + be quiet! + 32 Gb Patriot Viper 3.200 Mhz Beszámitok!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB NZXT H5 Flow RGB 650W
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max / 256 GB / 88% akkumulátor / 1év Garanciával / Gyári Független
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest