Hirdetés
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Cseresznyepiros és mokka barna Redmi Note 15-ök az újévre
- EarFun Air Pro 4 - a cél a csúcs
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- iPhone topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Bluetooth hangszórót készít a HMD
-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Partizan182
senior tag
Amikor Oleden gamingről van szó, senki sem a 20 éves retro multi lövöldékre meg az ultra niche hc autószimekre gondol. Kanapé, konzol mellé nincs jobb választás.
-
GalaHU
addikt
válasz
Callisto
üzenetére
Azért autóversenyben is számít a képfrissítés és a lag, különösen ha már hozzászoktál a magasabb értékhez.
Nekem a cockpithez egy ASUS ROG 348Q monitorom volt (előtte kísérleteztem sok mindennel, 3 monitor, VR, stb, mellékszál...) és imádtam a G-Sync-jét és a 100fps-t amit kipréselt magából. Javarészt AC és pCars ment vele, nomeg a Dirt : Rally (1-2). Ez utóbbi nagyon durva VR-ban, így szinte csak monitorral toltam. Gondoltam kipróbálom egy 55-ös LG OLED B7-el, mert a PC mellett van alatta PS4Pro is, lássuk milyen képet ad, borítson be a képernyő!
Ha nem válik be monitorként, TV akkor is kell, max maradok a VR-nál...Nos a képminőséggel nem volt baj, annál inkább éreztem a 4k/60Hz hátrányát az ASUS-hoz képest, egyszerűen lassabb lettem vele. Persze nem competitive, magamhoz képest hotlapozva. Úgyhogy szépen visszaraktam a monitort...
De pontosan ezért kérdeztem pár napja (igaz, válasz nem jött...) hogy a C9 mennyire válik be 4K120Hz-en, mert ha G-synccel tudná tartani a 100 körüli értéket, az már nekem elég lenne, és az inputlagon kívül semmiben sem lenne rosszabb mint a 348Q. Cserébe kapnék egy hatalmas képernyőt 16:9-ben... PC-n még jelenleg nincs ami kipörgesse, a 2080ti-khez talán jön valami drivefrissítés, de az idei csúcskártyák már biztos tudják majd.
Persze olyan is van akinek a stabil 60fps fölött már mindegy, volt nálam egy barátom kormányt tesztelni és észre se vette hogy 100-on tesztelt, szóval ez egyénileg változó...
-
válasz
adamssss
üzenetére
1. Játékra, ha a képminőség a lényeg, OLED a legjobb. De vannak más szempontok is. Aszerint nem az. Take it.
2. Autóversenynél nem számít annyira a képfrissítés. 10 éve 60Hz vs 60Hz volt és nem 60Hz vs 140Hz például. Nagyon sokat számít a a 140Hz kompetitívben. Nem feltétlen azért, mert több képkockát látsz, hanem a responsiveness miatt, ami igazán fontos kompetitív gyors játékmenetnél. Egy 60Hz-es picit hátrányba van egy 140Hz-es monitoron játszóval szemben feltételezve, hogy a két fél képességei teljesen ugyanazok. -
Nezd magyarazhatod a bizonyitvanyt de neked sikerult leirnod ezt egy szakmai oled topikban:
OLED nem játékra való
innen indultunk erre a reszre varnank az epkezlab magyarazatot de tobb mint valoszinu hogy varhatjuk. Egyebkent az egesz ertelmetlen vita onnan indult ki hogy egy nemzetkozileg elismert szakember azt allitotta hogy az oled szerinte jobb valasztas jatekra mint egy qled ha a legjobb keminoseg szamit de Joshi a ph-rol biztosan jobban tudja igy hallgassunk az o szavara

Reszemrol ennyi.
daneel_hu: ez a kompetitiv jatek annyira eroltetett. 10 eve meg kb azt sem tudtuk hogy letezik elet 60hz felett. Most meg csak az lehet kompetitiv aki 200+ fps-el jatszik? En pl 10 even keresztul autoversenyeztem szerintem eleg jo szinten. Es megsugom nagy tv elott (is).
-
icemad
nagyúr
Szerintem meg mindenki játsszon olyan tévén/monitoron, ami neki tetszik. Konzolon szerintem mindegy, hogy LCD vagy oled. A profi esportolóknak úgyis profi cucca van, de ők meg nem konzolon tolják. Nekem van LCD és oled tv is itthon. Én nappal Lcd-t, este oledet használok.
-
daneel_hu
addikt
válasz
Borisz76
üzenetére
OK... és mivel?

Mert aki Quake, CS vagy hasonló játékkal tolja az nem fog 55 colon játszani... vagy mégis de nem lesz sikere.Kompetitív játékokról van szó. Gyors és relatíve kicsi monitor kell, a képminőség kvázi mindegy. Szimpla céleszköz. Olyan ez mintha 2x akkora teniszütővel próbálnék nyerni.
-
Joshi
titán
válasz
adamssss
üzenetére
"csak igy ne jelentsuk ki hogy az alkalmi jatekosnak jo az lcd mert ugy is igenytelen..."
Még mindig nem értitek, hogy mit akarok mondani. Abszolút semmi gond nincs az LCD-vel. Én pont azt mondom hogy teljesen rendben van játékra az LCD ha nem tök sötétben játszik az ember. Nem értem hogy következtettél erre.
Miért lenne igénytelen az ember ha LCD-t használ? Én magam is használok LCD tévét OLED mellett, nincs gond vele. Mindent a helyén kell kezelni.Csak megsúgom, hogy az emberek 70-80%-a LCD-t használ, akkor ők igénytelenek? Te miről beszélsz ember?

Hiába preferálom az OLED-et, attól még vannak nagyon jó és használható LCD kijelzők is legyen az tévé vagy monitor. -
Tevedsz. En pl az a jatekos vagyok aki heti kb 4 orat jatszik ezert viszont fenntartok egy 300k+-os pc-t ps pro-t es egy oled-et mert azt a 4 orat maximalis latvannyal szeretnem eltolteni. De lehet hogy ezzel en vagyok egyedul a Foldon, nem tudom, csak igy ne jelentsuk ki hogy az alkalmi jatekosnak jo az lcd mert ugy is igenytelen...
-
Joshi
titán
Azért mert te nem játszol FPS-el, vagy ha igen akkor konzolon ami vicc kategória.

Egyébként se az alkalmi játékostól indult a dolog. Meg amúgy is nagyon kevés embernek van OLED tévéje, szóval már megint esztergáljuk a fingot.

De hogy jön az ide, ha már van egy OLED tévé a háztartásban? Hát persze hogy akkor nem fogsz venni egy LCD tévét vagy monitort, főleg ha fotelból játszós vagy. What?

-
Joshi
titán
válasz
adamssss
üzenetére
Alkalmi játékosnak bőven jó egy 130k-s LCD tévé is. Arról én nem tudok nyilatkozni, hogy egy hardcore játékosnak mi a jó, mert én nem vagyok az. Én simán el tudom képzelni hogy létezik az a szint ami nekem már olyan, mint mondjuk egy élsportolói elvárás, pedig szeretek focizni, motorozni stb.
-
Ez a vita messzire vinne de szerintem pont az alkalmi jatekosoknak jo az oled akik a legjobb kepminoseget szeretnek latni. Azoknak pl egy c9 maga a kanan. Egyebkent meg egyre tobben mondjak hogy 144hz felett nincs ertelme a monitoroknak. Egyszeruen nincs vga ami ennyi kepkockat kepes lenne kipreselni magabol. Hc jatekra is boven eleg a 120 fps ha az stabil.
-
Joshi
titán
válasz
adamssss
üzenetére
A hardcore játékosok eleve 144Hz+ képfrissítést preferálják, akinek meg jó egy tévé is annak bőven elég a konzol adta 60Hz is. Aki szimezik az már jó ideje VR-el tolja kivéve engem, mert nekem a jelenlegi VR minőség nem üti meg a mércét. Konzolosok csak bohóckodnak nem játszanak.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
ui.: játéknál az input lag a legfontosabb, ebben még mindig a gamer monitorok a legjobbak.

-
Joshi
titán
válasz
adamssss
üzenetére
OLED nem játékra való, arra bőven jók az LCD tévék/monitorok. Persze tök jól hangzik a kiváló kontraszt, de azért én játékra akkor is maradnék az LCD-n. Már csak azért is, mert én még nem játszottam vak sötét szobában, mindig volt egy lámpa ami világított. Ha viszont mindenképpen OLED-et játékra, akkor csak óvatosan.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
adamssss
üzenetére
Az zasszony fordította , megvót ez a jó kis videjó szépön terelget a c kilönc felé, má a stukkókat is mögrendeltem a 24 karátos arannal bevontat , meg a kisgro... legújabb 5k-kás blúréjét , most mán csak aztat várom , hogy occsó legyen tavasszal.Komolyra fordítva : érdemes megnézni és valóban a beégéssel kapcsolatban kicsit megnyugtatja az embört .( "jó gyerek"ez a Vincent)

-
krx21
nagyúr
válasz
hunspikey
üzenetére
Hát én inkább kezdőknek nem nagyon ajánlanám, hogy a profilokat ilyen szinten eltekergessék. Akinek egy alap Technicolor nem tetszik, az nem is fog tekergetni ilyen szinten. Erre van más komplett profil,
például a Sport mód, ha valaki LCD megjelenést szeretne.
Szerintem a tekergetés eleve ott kezdődik, hogy az ember tudja milyen kép a helyes. És itt elérkeztünk oda, hogy akinek egy Technicolor (meleg2) sem felel meg, az is inkább kalibráltasson, mint tekergessen.Szerintem. -
Joshi
titán
válasz
hunspikey
üzenetére
Akik ebbe a topikba járnak profik, inkább tőlük kérdezd.

-
Celtis
veterán
Nem úgy értettem, hogy az LCD általában középszar, hanem az LCD-n belül egy középkategória lenne visszalépés. Az XF9005 szerintem nem ebbe esik.
Megerősítésként annyi, hogy egyrészt van egy 55W829B-m, mint a kérdezőnek, másrészt meg ott az XF9005 a nappaliban (ami ráadásul egy B8-at váltott) Szóval tudom miről beszélek.
-
Joshi
titán
válasz
whatnot
üzenetére
Amennyibe a C9 kerül nincs jobb alternatíva, vagyis ha valamiben jobb is lenne biztosan jóval drágábban.
(#39659) Celtis azért egy Sony 55xf9005 most is 270k ami nem rossz ár érte. Persze nem lesz OLED kontrasztod, de azért bőven vállalható tévé. Talán majd az XH900 ami már HDMI 2.1-es lesz és tudni fog mindent. Aki parázik a beégéstől annak ezek bőven jó alternatívák.
-
whatnot
őstag
55" OLED tévék közül melyiket érdemes megnézni?
Év végén érkezik a PS5, ahhoz és házimozizáshoz lenne.
Nem írok árplafont, de nem szeretnék a szükségesnél többet fizetni.
Mire érdemes figyelni? Pl. elérhető az 55B9, de ott a C9, van köztük kb. 40e Ft árkülönbség. Vagy esetleg a C9 is kevés stb.
Nem ragaszkodom az LG-hez, csak ezt jött szembe példaként. -
Joshi
titán
válasz
hunspikey
üzenetére
Most nem azért, de nekem van kalibráló műszerem és senkinek nem kívánom hogy végig zongorázzon egy teljes kalibrálást. Ok hogy még Sony A1 ebből a szempontból nem a legjobb alany, de ez egy hosszú és kínkeserves folyamat. Szerintem gyorsan elmenne a kedve az emberkének, ráadásul mérőműszer nélkül úgy szétcseszi a színeket, hogy öröm lesz nézni. Az hogy téged érdekel a téma egy dolog, de a legtöbb embert bizony nem. Én is csak azért vettem egy i1D3-at, mert gondoltam milyen jó buli lesz kalibrálni. Aztán annyira nem jó. De ha téged ennyire érdekel a téma, akkor miért nem veszel egyet?
-
Partz
senior tag
Mire kiadják az új PS-t lesznek hdmi 2.1-es Sony tv-k (egyébként az idei XH900 széria már megkapta). Nem véletlen nem mutatták még be az idei A9 oled tv-ket, mint ahogy az se véletlen, hogy idén őszre esedékes az X1 Ultimate proci utódja.
Panasonic szintén nyilatkozta, amint lesznek a piacon hdmi 2.1-es eszközök, jönnek a kompatibilis tv-k. Szintén év második felében mutatnak be újdonságokat.
-
Pityu89
senior tag
Sziasztok!
55EG9A7V tévém mostanában a következő hibát produkálja:
Tv nézés közben elmegy a kép, de nem írja hogy nincs jel, csak minden csatornán fekete a kép. Gondoltam szolgáltatói hiba,de ha átteszem YouTube/Netflixre az is pörög de nem tölt be semmit.Kikapcsolom megvárom a relé kattanását bekapcsolom akkor megjavul.
Van hogy hetekig nem csinálja, van hogy naponta kétszer.Ezért lehet szervizt hívni? Teljesen random a hiba. Még garanciális+ gondoskodásom is van.
-
hunspikey
őstag
válasz
Strezi
üzenetére
Na akkor te rossz ember nem lehetsz!
Single maltot kell inni szerintem is :)
Én mondjuk a füstös vonalra vagyok rákattanva Laphroaig meg Kilchoman főleg. Mondjuk egyszer ittam egy 30 éves Caol Ila-t ráadásul Wilson & Morgan szelekció volt - na attól állt a brém egy hétig
Köszi a leírást!
-
Strezi
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
A linkeden, az első post végén van egy here link:
https://displaycalibrations.com/lg_templates_for_device_control.htmlAzon ha görgetsz, lejjebb ott egy szekció hat lépéssel:

1) Install DeviceControl Interface and Strawberry Pearl for Windows.
2) Find the Network IP Address of the LG OLED TV.
3) Run DeviceControl and create a connection with the LG OLED TV (as a device).
4) Create a user account (username/password) at DeviceControl Interface Cloud.
5) Request access to the LG Templates for DeviceControl Interface.
6) Add the LG Templates to your DeviceControl Interface user account.
Most néztem az aláírásod, pont nemrég vettem egy üveg Mcallant (ala Bond filmek)
-
hunspikey
őstag
válasz
junior19
üzenetére
Teljesen igazad van! - de full kotta kezdőknek akik csalódott nézegetik a félmilliós OLED tv-t és látod van ilyen : ül előtte 55-ös brightnessel és nem boldog, szóval ezeknek a társainknak valahol el kell indulniuk. Játszani kell vele - ismerkedni- ez egy csodálatos világ végtelen lehetőséggel. Lesz, hogy rosszabb lesz, lesz, hogy undorító, lesz hogy lila lesz a feje mindenkinek, de a tudás majd egyre gyűlik és egyre jobb profilokat fog minden erre nyitott tulaj csinálni magának. És hidd el magától előbb utóbb el jut odáig, hogy felismeri a kóülönféle problémákat és rá fog jönni hol kell belenyúlni.
Az írásom tudtam, hogy ki fogja verni a biztosítékot minden hozzá értőnél, a profi kalibrátorok meg majd egyenesen keresztre feszítenek. De itt meg kell tudni különböztetni, melyik a helyes megközelítés:ha te bemész egy Michelin csillagos étterembe és sótlan a leves, akkor mit teszel? Itt válik ketté az egész világ és a TV-nél is itt válik ketté a cucc? Hiszünk a gyári profilnak és nézzük még ha nem is tetszik? Netán hívunk kalibrátort aki 0.1-es DeltaE-re lekalibrálja, de nekünk nem tetszik mert pl nem elég színes - na ekkor mi van? A pénzünkért nem szórakozni akarunk?
Szóval szerintem megéri vele foglalkozni, mert egyre többen egyre jobban fogjuk érteni a kijelzőt, és végül is ez az egész nem arról szól, hogy elégedettek legyünk a magunk teljesen szubjektív módján a látott képpel? Ez ízlés kérdése és nem lehet ezzel vitatkozni. Ha lehetne akkor senki nem ülhetne szerintem renault-ba és ne használjon ikea kést csak egyedi japánban kovácsolt szénacélt mert az a referencia
Szóval szerintem ez egy szubjektív, teljesen önző buli, ki hogy szereti. Oszthatjuk az észt ész nélkül hogy minek hol kéne állnia - de minek. Inkább legyen mindenki boldog a TV-vel és ha egy embernek is tudunk segíteni azáltal hogy segítünk neki nem tetsző dolgon állítani akkor miért ne tegyük?
-
junior19
senior tag
válasz
hunspikey
üzenetére
Nem biztos, hogy az adott problémára ezt ajánlanám.
Mondjuk ha valakinek van egy ilyen értékű készüléke, s ilyen problémája, azt nem nagyon értem, miért nem kalibráltatja.
Ez az ajánlás azért nem igazán jó, mert egy dolgot nem veszel figyelembe. Minden IRE érték fényességi szintjét a 3 szín összege adja. De nem egyformán. A piros az adott fényesség 21%-a, a zöld a 71%-a, s a kék a 7%-át adja. Alaphelyzetben általában a meleg 2 színhőmérsékletnél a piros sok, a zöld közel jó, a kék pedig vagy kevés, vagy több, de kevesebb, mint a piros. Így az egyforma szintű emelés ugyan a gamma értékét csökkenteni fogja, de a színeknek még inkább megváltozik az aránya.
Ha már mindenképpen kísérletezni szeretne valaki, akkor a többpontos rendszerben az alsó IRE értékek fényerőszint emelése talán jobb ötlet erre a problémára. Ez egyforma százalékban változtatja aránylag a 3 színt, nem fog megváltozni az arányuk, a gamma értéke csökken, így több fényt ad ki. Erre igaz lehet, amit írtál korábban, hogy ne legyen nagyon sok érték különbség a szomszédos IRE értékek között. -
hunspikey
őstag
Mélyvíz haladóknak!
Tud valaki abban segíteni hogy kell összekapcsolni a laptopot a TV-vel és ezt végig csinálni.
Én személy szerint szívesen hard clippelném a PQ görbét, mert meglátásom szerint az a helyes tone-mappinghez vezető út. De nem tudom - sosem csináltam - hogy kell rácsatlakozni a TV-re.
-
hunspikey
őstag
Ebben alapvetően igazad van ezért nem is említettem konzekvens módon hogy ez kalibrálás, inkább a tekergetés igét használtam.
Arra jó, mint ami nálam volt: konkrétan HDR10 teszt slide-nál a sárga zöld volt - na erre jó, mert most minden nagyjából a szememnek jól jelenik meg. Illetve arra is jó, hogy pl én az Our Planetben nem láttam a tejút ívét a hold felett a legelején és az árnyékos kontinens is kotta fekete black crush volt - ezeket szemre is be lehet lőni ha van pár év rutinod. Persze... tutti van benne elbaszott mértékű DeltaE , de még új a vas szóval nem akarom Jánost csesztetni egyenlőre. 500 óra után úgy is kérem majd a profi műszeres kalibrációt.
-
-
chros
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
> Alapvetően kezdésnek azt javaslom, hogy 2 pontos fényességi "kalibrációval" kezdjen mindenki aki most ismerkedik a dologgal
Jo iras, de 1-et hozzatennek: legalabb 1 colorimeter (es adott szoftver) nelkul felesleges ennek nekimenni, mert csak "vakon" buheral valamit az ember.
-
hunspikey
őstag
képi beállítások alatt: haladó az alatt fehéregyensúly: ezen belül tudsz választani, hogy hány pontos, válaszd a két pontost, majd alatta kicsivel alacsony vezérlést magas helyett, ebbe menj bele, lépkedj az RGB értékek közt és emeld meg egyformán mondjuk +12-vel, majd "teljesen kint" a brightness-t tedd vissza 51-re.
Így hogy tetszik?
-
Fisha
őstag
válasz
hunspikey
üzenetére
Hát köszi a kezdőknek szóló leírást, amiből nem sokat értek.

Én black crush-sal küzdök sdr és hdr esetében is, eddig a brigthness-t toltam, de 55-nél se tetszik még teljesen, feljebb meg már nincs szívem menni. Írod ezt a kétpontosat. Ez pontosan mit is jelent, a TV menüjére lefordítva? Bocsi, ha ezt meg kellett volna érteni a fentiből.
-
hunspikey
őstag
Oké akkor egy nagyon tömör szándékosan konyha nyelvű leírás, mert nem akarok nagyon szakmai postot:
A forrás anyag képét a TV átszámolja magának a panel képességei alapján. Ekkor figyelembe veszi azt is hogy te mit tekergettél rajta.
Tekergetni azért lehet és érdemes, mert gyárilag nem kalibrálnak minden egyes panelt azaz nem az a szín és nem az a fényesség jelenik meg amit az anyag előállítója akart.Alapvetően két helyen érdemes tekergetni:
Fényesség
SzínFényességnél abba a transzfer görbébe nyúlunk bele ami megmondja a TV-nek, hogy milyen fényességű értékeket hová jelenítsen meg. Ha plusszolod akkor egy adott fényességű tónusok világosabbak lesznek, ha mínuszolod akkor sötétebbek lesznek.
Színnél értelemszerűen a TV saját elképzelését bírálod felül, ha van egy bugyi rózsaszín anyag de te bele plusszolsz vörös primért akkor nyílván pirosasabb lesz.
Szín esetén a komplett színteret is lehet forgatni (árnyalat csúszka) illetve a színkezelő almenüben mind a 3 primér és mind a 3 szekunder szín árnyalatát is lehet külön-külön, tehát annak a tengelynek a pozicióját, valamint a szaturáltságát (mérési pontok tengely irányú mozgatása) valamint billanciáját is lehet állítani amit kérsz.
Alapvetően kezdésnek azt javaslom, hogy 2 pontos fényességi "kalibrációval" kezdjen mindenki aki most ismerkedik a dologgal, itt ugyanis nem lehet szétszaggatni a tónusokat, hiszen csak kompletten az aljába vagy a tetejébe tudsz belenyúlni a görbének.
Van még általános brightness érték is- ezzel nagyon óvatosan, ugyanis am blokk emeli felfelé az egész tónustartományt ezzel nagyon hamar meggyilkolva az OLED feketédet.
Van még 10 illetve 22 pontos kalibráció is - ez lehetővé teszi azt hogy ne lineáris legyen a beavatkozásod, hanem görbe jellegű.
Ezek alatt vannak IRE-nek nevezett értékek, ezek a fényességi tartományok. IRE0 a fekete, IRE100 a kotta fehér, IRE 50 az 50%-os szürke.
Ha pl valaki black crush-al küzd, akkor elsőre menjen 2 pontos kalibrációval: azon belül alacsony vezérlés, tehát az alját fogjuk meg, és toljon bele egyenlő mértékben 8-10 pontot a primér színekhez. Ez 8-10%-al fogja megemelni az egész gamma görbét.
Színek:
Nálam nem volt rendben pl a sárga HDR10 esetén, illetve a piroson is látszott, hogy nem frankó, valamint nagyon neon zöld volt a fű. Ha másnak is van ilyen gondja akkor érdemes a helyes fehéregyensúly (meleg 2) mellett még forgatni az egész színtéren, árnyalat csúszka húzásával (R irányba)
Itt az RGB színtér, a tengelyeket tudod az árnyalattal befolyásolni a szomszéd irányába.
Tehát ha szar a sárga mert zöldes, akkor el kell mozgatni a sárga tengelyt a piros irányába. Ha a fű neon zöld, akkor azt meg mozgasd a sárga felé. Cián szokott még ritkán vacak lenne, érdemes kék felé mozgatni. stb.Játszatok vele egy kicsit, tapasztalgassátok, ha kérdés van írjatok imádom a témát megpróbálok segíteni!
Egy nagyon fontos dolog van:
ha 10 vagy 22 pontos kalibrációval mész fényesség tekerésnél, akkor nagyon vigyázz hogy ne szakítsd meg a tónusgörbét, azaz ne csinálj olyat, hogy:
IRE 2.5: RGB: +20
IRE: 5: RGB:+5
IRE 7.5: RGB: 0ez széttépi az alsó tartományod, mivel a legsötétebb részleteket világosabbra kéred mint a szomszédos árnyalatok mellette. Tehát IRE2.5 megelőzi IRE5-öt. Ez cumi. Minden arcon, nyaki részeken ahol árnyékba fordul a tónus látni fogod, de most már tudod mi a baj.
Ilyenkor vagy szelídebben emeled a near black részleteket (IRE2.5) vagy tolnod kell a szomszédon is (IRE5)
Megfigyelésem, hogy két szomszédos IRE érték között nem egészséges 6-7 értéknél többet lépni.
Nálam a max amit tolerál az anyagok többsége illetve tud a panelem anélkül hogy OLED fekete goodbye lenne, az kb:
22 pont:
IRE 2.5: +12
IRE 5: +8
IRE 7.5 +3
IRE10 +1
brightness 51 (tehát erre is tudok egyet biggyeszteni, rengeteg részletet hoz elő viszont nekem 52-nél már nincs feketém)Hajrá!

-
hunspikey
őstag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Kicsit felületesen olvastam a postodat, szóval, igen, ugyan azt írjuk: tök mindegy mennyi a csúcs fénysűrűség helyes tónus mappelés esetén (és ugye feltételezve hogy a forrás meta adataiban szerepelnek a szükséges adatok) a normál SDR-nek megfelelő középtónus ugyan úgy fog megjelenni (+- pár százalék persze).
Én úgy értettem félre az első postod hogy azt akartad írni, hogy több csúcsfény jobb lesz egy fényes nappaliban. Sorry!
-
válasz
hunspikey
üzenetére
Teljesen másról beszélsz, de mindegy...
Igen az ABL is egy limitáció, de a gyakorlatban ritkán kell max fényerő teljes képen, szóval annyira nem fontos limitáció (ezért eladható az oled tech HDR-ben is)... de attól még az.
Meg én most nem LG vs Panáról beszéltem, hanem hogy miért kell és jó az 1000+ nit... (úgy általában a minél több).A HDR meg így működik, és az a lényege (egyik, a szinek mellett) amit írtam.

-
daneel_hu
addikt
Aki rendszeresen fényes nappaliban tévézik annak felesleges oledet vennie, erre azért jobb egy csúcs lcd.
Az más kérdés, hogy fényes nappaliban minek tévézni... -
hunspikey
őstag
válasz
FollowTheORI
üzenetére
Hát sajnos a hdr nem így működik.
Amit a Pana egy lg-hez képest meg tud mutatni csúcs fényekben az arra nem jó hogy a közép normal képi tónusokat világosabbá tegye. Az abl a teljes képi átlagot nézi ezért a komplett képet nem tudja világosabbá tenni. 100 % fehér esetén volt 7 nit előnye.
Igazából jobban jársz ha csinálsz magadnak egy nappali fényhez torzított gamma görbét bármilyen tvn. Pl ilyenkor lazán lehet a feketét 10-20 nitre húzni úgy is feketének látod majd a környezeti fény miatt. És ha innen indul a fekete akkor fel tudod poszterizáció nélkül húzni az értékes közép tónusokat.
-
válasz
hunspikey
üzenetére
Igazából az 1000+ a világos nappali HDR-hez kellhet (az egyetlen előnye a mostani LCD-nek még)... illetve ahhoz hogy a villámlás, reflektor, nap csillanása, lens flare effekteket vissza tudják adni valósághűen, úgy hogy a részletek elvileg ne vesszenek el.

Nyilván a gyakorlatban vannak egyéb "természetes" korlátok is... de azért lehetnek szituk amikor jól jön az ilyesmi.
Sokan írták itt már hogy nekik sok a HDR... nekem ez még nem jött elő... és amikor tényleg egy taktikai lámpával hadonásznak egy akciófilmben vagy becsillan a nap, villámlik, felrobban valami, stb... az ahogy a valóságban a tévén is vakít (és vakítson is, az a valósághű).

Egy jól masterelt minőségi forráson a baseline szint nem fog vakítani... tehát ami csak 120 nit és nem vakít annak ugyanúgy kell kinéznie fényerőben mintha SDR-t néznél... ezért nem kell visszavenni 100%-ról.
Azt hogy ki mit kókányolt amikor lemezről leszedte a forrást... vagy egy két rosszabban masterelt forrás lehet nem a tévé hibája. -
Joshi
titán
Én szoktam szimulátorozni van is cockpitem, de nekem elég a 60fps. Engem a képtörés soha nem zavart igazán, meg amúgy is várok egy jó VR szemüvegre ha lesz egyáltalán vállalható minőségű. Akiknek fontos a HDMI 2.1 azok úgy is LG-t vesznek, de konkrétan én elsősorban játékra biztos hogy LCD-t vennék.
-
Joshi
titán
válasz
hunspikey
üzenetére
Pont azt írja, hogy minden panel más ezért célszerű mindenkinek a nappalis körülményekhez kalibráltatni. Magyarul igenis van különbség panel és panel között. Amúgy i1D3-al mérve Sonyknál a Cinema Pro van a legközelebb a referenciához. Szóval ha valaki azt használja kalibrálás nélkül az teljesen jó. Gondolom LG és más gyártónak is van olyan profilja ami teljesen jó általános használatra.
(#39617) krx21 Ha, ha, ha.

-
hunspikey
őstag
Kicsit félre értelmezed a dolgot.
Az idézett szöveg annyit tesz hogy nem lehet a tv-k kalibrációs beállításait egyszerűen csak univerzálisan felhasználni mert a panelek eltérnek.
Viszont ha egy évad különféle tv-it bekalibrálod akkor pont ezt a panel szórást szűröd ki és mivel bármely képes a különféle színterek és eotf görbék hibátlanra állítására így gyakorlatilag édes mindegy kié a tv ugyan az lesz a látvány.Ebből tört ki most a Panasonic a jobb panel hűtéssel és ebből fakadóan a merészebb fényerő alkalmazással.
Az persze más kérdés hogy kell e 1000 nit ha van nullás fekete. Mint ahogy levezettem az emberi látásról postomban a gyakorlatban semmi értelme. 200-300 nit a max ami mellett még látni a 0.1nit alatti részleteket. 1000 nitnél elég ha 1 nit a "fekete"
-
Jó ezt a fórumot olvasni és jó néha nem beleszólni. Érdekes látni, ahogy kiegyenlíti magát a sok hozzászólás.
-
Joshi
titán
Itt pont az ellenkezőjét írják.

"Measurements"
"Please be aware that OLED panels seem to vary too much from panel to panel to allow for the re-use of settings from another set. We suggest that you have a professional calibrate your set in your own living room or simply stick with the "Cinema Pro" profile." -
hunspikey
őstag
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Ehhez képest az rtings.com a c9 re ezt mérte:
Hdr 50%: 301; 25%: 530; 10%: 845
Ez már közelebb van.
-
cichlid1
tag
Nem vagyok szakember ez tény, de azt hogy melyik pixel vagy subpixel milyen erősséggel világít, azt a jelfeldolgozó processzor határozza meg. vagy rosszul tudom? Ha ez így van akkor a processzoron fog múlni milyen képet látzs és nem csak a képjavító funkciók. Vagy nincs igazam?
-
krx21
nagyúr
válasz
cichlid1
üzenetére
Valamint Te tudod, hogy mit jelent a kalibrált megjelenítő? Jelen pillanatban a Panasonicot nem lehet jobban kalibrálni mint az LG-t, sőt. János666 tudna mesélni. Tehát felesleges színhűségről beszélni. A vidéó processzorok funkcióit leginkább kikapcsoljuk...
Lehet ezt ideológizálni, de az Oled TV-k között van a legkevesebb képminőség különbség, ami valaha volt a TV iparban. És ez nem másért van, mert oled panel csak 1 fajta van minden évben... -
X2N
őstag
Üdv! LG 55B9-nél a fényerőt mennyire érdemes állítani sötét szobában HDR és nem HDR-es filmeknél? Monitorom 120cd/, ezt érdemes beállítani? Ez kb hanyas érték a tv-n?A nézési távolság miatt nem kell több fényerő?
-
válasz
Pro Koryak
üzenetére
Nekem mar a 910-nek is kifolyik a szemem ha este nezek filmet es egy sotet jelenet utan mondjuk felkapcsolodik egy lampa. Pedig a fenyero 40-en van az oled meg talan 60-on.
-
daneel_hu
addikt
válasz
Pro Koryak
üzenetére
EZ mondjuk elég nagy különbség... de az is igaz, hogy a C9-es értékeihez is heggesztőszemüveget kéne felvenni sötétben.

-
bisiz
aktív tag
válasz
Partizan182
üzenetére
Oké, köszi, az nem vészes azért egyáltalán. Este meg valszeg jobb lesz picit
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Bár kicsit fosok 100as oled lighton járatni napközben. Mondjuuk az inkább akkor kell amikor tényleg süt is a nap. -
alaves
addikt
Nem célszerű hétágra napsütött nappaliban 1000 nit fényerővel tévézni. Már csak szem egészségügyi szempontból is árnyékolt / sötétített nappaliban 100-120 nit fényerővel ajánlanám a mozizást / tévézést, és erre az OLED a legkiválóbb (a kék fény kibocsátása is az eü. határérték alatt van bőven).
-
cichlid1
tag
válasz
powerup2
üzenetére
Amúgy a képe nem lesz jobb a panának egy kalibrált c9-től ez biztos amiben a pana jobb pl a hang erre ráfeküdtek eléggé
Erre ne vegyél mérget. Egyet sokan elfelejtetek: a panel csak megjelenítő! Azt jeleníti meg amit ráküldenek. És itt jön be a képfeldolgozó processzorok szerepe, és ezek miatt bizony lehet különbség oled és oled között. színhűségben, árnylatok megjelenítésében stb..
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- Luck Dragon: Kenyér
- Battlefield 6
- Amit látnod kell 80’ – 90’ évek, egész estét betöltő mozi filmjei.
- Mit várunk 2026-ban a mobilpiacon?
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- LG 83B4 - 83" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- SAMSUNG (QE55S90DAE)140CM 4K OLED SMART CSÚCS TV ! AKCIÓ!
- LG OLED55G43LS Gyári Garancia Számlával
- SAMSUNG (QE65S95FAT) 165CM 4K OLED 144HZ SMART 2025 CSÚCS TV! AKCIÓ!
- Újszerű Samsung OLED QE77S90DAT(2027 Decemberig Garis) 195cm
- AKCIÓ! Törött Apple iMac 19.2 i5-8500 Radeon Pro 560X 4GB 16GB 256GB SSD 21.5" 4K Retina
- Eladó Samsung A12 4/64GB / 12 hó jótállás / ÚJ KIJELZŐ
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 WIFI R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Zalman Z1 PLUS GIGABYTE 750W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Ha nem válik be monitorként, TV akkor is kell, max maradok a VR-nál...

Miért lenne igénytelen az ember ha LCD-t használ? Én magam is használok LCD tévét OLED mellett, nincs gond vele. Mindent a helyén kell kezelni.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Vhiktor