Hirdetés
- Google Pixel topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Amazfit Balance - ár-érték egyensúly
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Boldog Karácsonyi Ünnepeket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Partz
senior tag
válasz viera #107290 üzenetére
"De elvileg cserélek 2 év múlva, akkor is számításba fogom venni a G6-ot az biztos."
Vicces ezt így olvasni annak fényében, hogy használatban van egy C6 is itthon. Pont 2016-ban kezdték ezt a fajta jelölést, valamit addigra eszközölniük kéne a modell számozásokon.
Boldog békés Karácsonyt mindenkinek!
-
Partz
senior tag
válasz Icewloxy #107206 üzenetére
"Ez a 83 hüvelykes QD-OLED paneleket is behozhatja a Sony 2025-ös TV-kínálatába, miután a vállalat 2024-ben tartózkodott az A95-ös sorozat frissítésétől, bár ez jelenleg csak feltételezés. A 2025-ös modelleket várhatóan a januári CES 2025-ön mutatják be."
Master szériát (ilyen az A95) alapjáraton 2 éves ciklusokban terveznek, szóval az se véletlen, hogy idén kimaradt.
CES-en nem gondolnám, az elmúlt 2 évben tavasszal mutatta be a Sony az adott évi modelleket."Én kiváncsi leszek a 83" s95F qd-oledre, ha jól sikerült,lehet tv csere lesz. 1.5 misi körüli árra saccolom itthon, 77s95d 1 misi árából kiindulva."
Idén a Samsung Display kollaborációt folytatott a Dolby-val. Az se kizárt, hogy beadják a derekukat és előbb-utóbb Dolby Visiont látunk náluk, ha jövőre még nem is száz.
-
Partz
senior tag
válasz hunspikey #106156 üzenetére
Júniusban mutatta be a Mediatek az új Pentoic 800 chip-et. Ezzel végre a 2025-ös Sony/Panasonic/Philips tv-k is megkaphatják a 4 darab 48-as hdmi portot + így ezeken a tv-ken is garantált lehet a 165Hz.
*Ami még biztos, Samsung qd-oled-eknél 2025-ben megint újít a tükröződés gátló rétegen. F széria a következő generáció és már minden piacon woled panelt kap az S90F széria, egyedül a 65" marad qd-oled paneles. S95F qd-oled paneles lesz minden méretben.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
-
Partz
senior tag
válasz kzsolt94 #106083 üzenetére
LG woled > Samsung woled
Nagyjából ugyan az a helyzet C4 / S90D (woled) viszonyában, mint ebben a videóban.
-
Partz
senior tag
válasz hunspikey #102608 üzenetére
Koreaiak rettegnek teljesen jogosan, az itt fórumozóknak még lehet nem egyértelmű, de Kína átvette oled fejlesztésekben a vezető szerepet.
Amíg LG-Samsung vonalon arról megy a diskurzus mikor vezetik be 2. generációs (pholed) kék anyagokat, addig kínában pl. a BOE 95%-os bt.2020 rgb oled panelt mutatott be, köztük 4. generációs (hyperfluorescence) zöld oled sub-pixelt alkalmazva.
2030-ig teljesen átfog rendeződni oled panel gyártásban az erőviszony eloszlás. 1-2 év is itt lesznek kínai paneles oled-tv-k és már most olyan gyártósorokkal rendelkeznek (TCL- CSOT, BOE), hogy pl egy Samsung Display nem biztos, hogy labdába rúg mellettük nagy volumenben.
-
Partz
senior tag
válasz hunspikey #102605 üzenetére
Maradnak az oled a vonalon, nagyon durva fejlesztések mennek az elmúlt egy évben a színfalak mögött. Ha jövőre még nem is, de 2026-ban szinte biztos, hogy átállnak vmi rgb oled megoldásra esetleg maradnak woled-nél, akkor viszont a fényerőt többszörözhetik meg. 2025-ös CES érdekesnek ígérkezik, ha bepillantást engednek miben gondolkodnak pontosan.
-
-
Partz
senior tag
-
Partz
senior tag
válasz apszi #101797 üzenetére
"A végén úgy fogok járni az Oled-el is mint a Pazmával. Akkor veszek majd belőle, mikor már kihalt a technológia."
Az évtized végéig az oled fog dominálni a felső kategóriában, van még benne annyi fejlesztési potenciál, főleg most az AI-val. Viszont a 20-as évek vége felé már itt lesz az oled utáni technológia és nem a micro-led az. 30-as években kiszorulhat teljesen az oled tech.
-
Partz
senior tag
válasz TechN7ne #101675 üzenetére
"Mi alapján lett behatárolva ,hogy a valósághoz legközelebb a melegebb színhőmérséklet dukál..."
Egyrészt a valósághoz a hideg színhő áll közelebb.
Viszont, ami a tv-ken "meleg" beállítás az a való életben kb. a hideg skála kellős közepén helyezkedik el, ez a 6-7000K, általában ez a tv-ken "meleg 1-2" beállításnak felel meg. A "normál", "hideg" beállítások a való életben hideg fényérzet szélső értékei.HDR filmek esetén a fentiek alapján 6500K lett a szabvány, tehát ezen masterelik a filmeket. Ha te nem ilyen színhőt használsz hideg fals színeket fogsz látni, erre szokott jönni a magasabb fényerő csomó részletvesztéssel.
-
Partz
senior tag
válasz TechN7ne #101572 üzenetére
Itt van a Z85A hivatalos specifikációkkal. Itt pedig egy rövid összegfoglaló videó az idei felhozatalról.
Panasonic idei modellek;Z95A: 55", 65" (mla + w-oled)
Z93A: 77" (w-oled)
Z90A: 42", 48", 55", 65" (w-oled)
Z85A: 55", 65" (w-oled)
Z80A: 48", 55", 65" (w-oled)1-2 hete kezdték szállítani az Eu-ba, tesztek lassan várhatóak.
-
Partz
senior tag
válasz #57433555 #101556 üzenetére
Úgy nagyjából az idei LG 4-es szériás oled-ekről;
"B" a belépő kategória, "C" a közép, "G" a felső, "M" pedig az exkluzív.
Lehet nem is idei tv-t nézel, ott előfordulhatnak további kategóriák (pl.: "A", "E", "Z").Eltérés van az egyes modellek közt panelek tekintetében, videoprocesszor és feldolgozásban, hangrendszerben, dizájn és anyag használatban, gyakorlatilag mindenben.
Ezért várnak sokan továbbra is konkrét típusra, mert így nem tudunk mire válaszolni.[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz belan #101462 üzenetére
"Ha Qled oled az kényesebb beéges terén mint lg oled . Azt is vedd figyelemben ."
Ezt korábban kifejtettem, már nem igaz. Bővebben.
Más
Gondolkodom egy összefoglalón az itt repkedő oled hírek kapcsán a fejlesztésekkel kapcsolatban, most rengeteg fejlesztés folyik a háttérben. 2026-27-ben megint egy szignifikáns ugrás lesz fényerőt tekintve, pár éven belül itt lesznek a 4000 nites (D65) oled tv-k.
-
Partz
senior tag
válasz hunspikey #101178 üzenetére
A so_ha által linkelt kép teljesen reális, amúgy Vincenttől van. Mivel hdr peak-nél 10% a mérési standard, tehát konkrétan a képen ez szerepel S95D: 1600 nit, G4: 1500 nit. Szerintem Vhiktor se foglalkozik 10% alatti peak-ekkel, de majd megcáfol.
Amit én tettem be tényleg kamu, megnéztem pár mérését a csávónak totál káosz. De nem kell sokat várni, pár hét és jön a hdtvtest-es videó a Panáról.
-
Partz
senior tag
Közben lassan befutnak az első Panasonic Z95A tesztek, kis érdekesség az alábbi csúcsfényeket mérték;
Bal oszlop a dinamikus mód, jobb oszlop a filmmakerHa ez igaz a Pana kimaxolta az LG mla-oled panelét, ez pont a duplája amit egy G4 tud.
-
Partz
senior tag
Még egy tévhit így utólag visszaolvasva a fórumot. Itt bizton állították többen, hogy a woled panel tartósabb a qd-oled-nél beégés szempontjából.
Az első generációs qd-oled paneleknél Samsung S95B (korai S90C), Sony A95K ez valóban így lehetett.2023-tól azonban másod generációs qd-oled panelekre állt át a Samsung Display, ahol az LG evo paneljeihez hasonlóan deutériumot használnak oled komponensként.
Ilyen tv-k a Samsung S95C (korai S90D), Sony A95L. Azóta rtingsen-en megjelentek ezeknek a paneleknek a tartósságát vizsgáló első tesztek;05/02/2024:
"There's no significant change to the OLEDs; the Samsung S95C OLED remains surprisingly resilient, with no noticeable signs of burn-in, but every other OLED is showing some image retention."
07/17/2024:
"All OLED TVs are now showing signs of permanent burn-in. The Samsung S95C OLED remains the most resilient of the OLED models, showing only slight signs of burn-in."
Láttam képeket az S95C és a G3 viszonylatban erről és tényleg a Samsung volt a homogénebb, azóta ezeket a képeket leszedték. Nem a flame keltés a cél, csak az objektív tájékoztatás.
Véleményem szerint egyik oled tv-t se kell már félteni 2024-ben a beégéstől rendeltetés szerű használat mellett. Zárójelben megjegyezve az edge-led tv-k összességében rosszabbul szerepelnek ezeken a "beégés-kiégés" teszteken, mint a mai oled-ek. -
Partz
senior tag
válasz eL Geri #100689 üzenetére
Én se olvastam cikket, az élő streambe néztem bele. Azóta fent van youtube-on pár videó az eseményről, itt egy link odatekertem.
-
Partz
senior tag
válasz Partz #100684 üzenetére
Az összes tv kalibrált volt.
Tényleg jókat mondanak, pl az is kiderül az se mindegy G4-ből 65" vagy 77" választ az ember. De annak ellenére, hogy nagy a szakmai egyetértés melyik tv nyert simán azt is mondják, hogy az LG-t vinné haza némelyikük a teljeskörűsége és a részletesebb sötétrész kalibrálhatóság miatt, de a Samsungot is ajánlják ár-érték szerint. Tényleg minimális különbségek vannak sok esetben felhasználás függő, itt szigorúan a kalibrált képminőséget vizsgálták egy referencia kijelző viszonyában.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Delphinus #100679 üzenetére
Egy Sony BVM HX-3110 monitor volt a referencia. Ez a Sony-nak az új stúdió monitora, ami 4000 nitre képes, erre áll át Hollywood idén.
A Sony A95L állt hozzá legközelebb színkezelésben és videó feldolgozásban, nem meglepő módon. A Samsung S95D azért nem nyert, mert ezen a téren kicsit le vannak maradva hiába a csúcs panel (és nem csak a Sony-tól). Ezt is kifejtik, egész profi kis szakmai zsűri volt, ahogy belehallgattam az értékelésbe.
-
Partz
senior tag
válasz Delphinus #100661 üzenetére
Belehallgattam a szakértői értékelésekbe és itt egyértelműen qd-oled panel technikai előnye miatt nyertek a fenti tv-k. Ami érdekes volt bizonyos esetekben, még alacsony fényerő mellett is kijött a qd-oled előnye a színszaturáció miatt.
Szoftveresen egyéb módon sokan az LG-t tartják az egyik legjobbnak a piacon, csak itt a kalibrált képminőség volt a fókuszban.
-
Partz
senior tag
Most hétvégén rendezi a Value Electronics az idei (amerikai) tv-k összevetését, oled kategória sorrend;
1. Sony A95L (8,9 pont, 2. gen qd-oled panel)
2. Samsung S95D (8,8 pont, 3. gen qd-oled panel)
3. LG G4 (8,4 pont, mla w-oled panel) -
Partz
senior tag
válasz hunspikey #100374 üzenetére
Utána néztem kicsit és rosszul emlékeztem. Valószínű az új panelt kapta meg a G4 (hivatalos forrást nem találtam), ez hardveresen 10%-kal magasabb fényerőt tud a G3-nál. Szoftveresen tudnának belőle 3000+ nitet kihozni, de ez 2300 nitre van korlátozva 10K kelvinen, ami 1500 nit kalibrálva. Tehát van a panelben tartalék bőven.
djnice
"A mai világban a DV hiánya nagyon fájó pont, gyakorlatilag a filmek 90% abban jelenik meg. Nem értem, hogy ezt miért nem érzi a Samsung, kíváncsi lennék, hogy miért választja valaki őket az LG helyett."
Pl. az idei Samsung S95D 1700-1800 nites csúcs fehéret tud kalibrálva, 100% fehérablakban egy G4 210-220 nit, a Samsung 300 nit. Ezek az értékek a magasabb színfényerővel párosítva, 90%-os bt.2020 színtér mellett, egy fejlettebb homogénebb paneltechnológiával azért elég nyomós érv lehet sokaknál. -
Partz
senior tag
válasz hunspikey #100374 üzenetére
Erről már beszéltünk itt fórumon, a G4-be végül nem kerültbe az LGD 3000 nites woled panel variánsa, ezt Vincent is kifejti az egyik videójában. A G3 tavaly 2100 nit maxot tudott, 1400-at kalibrálva. A G4 jelenlegi panellel natívan 2200-2300 nit körüli maxot tud 10K kelvinen, kalibrálva D65-re ez ~1500 nit. Ezt a növekedést kizárólag szoftveresen (dynamic boost technology) érték el. Évekre visszamenőleg elmondható a kalibrált érték kb a 2/3-a, a gyakorlati fehér maxnak.
Sokan abba hibába esnek év elején CES-es bemutatja az LGD és Samsung Display is a fejlesztéseit, hol tart a paneltechnológia, de ezek még egyáltalán nem biztosak, hogy a valós modellekbe is bekerülnek. Én olyanra konkrétan nem is emlékszem, hogy bármi hivatalos forrás egy lapon említette volna a 3000 nites panelt és a G4-et.
-
Partz
senior tag
"Az LG-WOLED-ről találni adatokat (amit a gyártó maga adott meg) jópár éve 30000 óra volt, jelenleg 100000 óra az élettartam az LG szerint (ami azt jelenti, hogy akkorra felére csökken a fényerő)."
Ezt pontosítsuk kicsit, mert elég idejét múlt állítások;
-Az első generációs oled tv-kre mondtak 30.000 órát
-2016-ban 6-os szériánál tolták fel 100.000 órára.
-2018-as szériákra már 150.000 órát mondtak.Azóta rengeteg fejlesztés volt oled rétegezésben és már nincs is ilyen álláspont;
-Bevezették azóta a sárga-zöld + zöld rétegezést
-Vörös ph-oled réteg összetételén változtattak
-2022 óta deutériomos kék oled anyagokat használnak (OLED EX), ami csak magában másfélszeresére növeli a panel élettartamát.
Ezt a Samsung Display a 2. generációs qd-oled panelekben, 2023 második felében vezette be. Nem tudom ezt figyelembe vette-e a rtings, mikor beégést tesztel (itt már az is lehet a vörös-zöld quantum-dot színkonverter a gyengébb láncszem).És akkor megosztom a saját tapasztalatomat;
7-8 éve használom a C6 szériás oled-emet. Teljesen beégés mentes, évente egyszer ráküldöm a tesztábrákat, de eddig semmi (keresem az indokot, hogy lecserélhessem, csak nem találom). 7 évre terveztem max, csak nem fogok lecserélni egy hibátlan oled tv-t, ami még 3D-t is tud + környezettudatosság.
Már nincs hivatalos álláspont, de figyelemmel kísérve a fejlesztéseket nagyjából 3x-os lehet a panelek élettartama azóta. Ergo aki 2024-ben még ezen a beégésen rugózik tv-k terén, én magam részéről megmosolygom, paneltípustól függetlenül. -
Partz
senior tag
válasz T.Peter #98424 üzenetére
A panel sajnos a tavalyi, a panel vezérlésből (meta technology 2.0) kapta meg a G4 az idei fejlesztést, ezért tud "csak" 2300 nites csúcsfényt.
Erről volt egy külön videója Vincentnek, de sztem korábban pont veled beszéltem erről.Lehet később év vége felé, amint kifuttatják az első gen mla panel készletet belefuthatunk 3000 nites G4-ekbe, de az is lehet tartogatják a G5-re.
-
Partz
senior tag
válasz Pro Koryak #98434 üzenetére
Kicsit bővebben; Ha pontosan követné a referencia görbét, akkor pl egy 4000 nites master-nél minden ami 1500 nit feletti részlet (egy mla paneles oled tv-n) elveszne.
Így megtudják jeleníteni ezeket a magasfényes részleteket is, leskálázva alacsonyabb fényerő mellett. -
-
Partz
senior tag
válasz Malfroy #96999 üzenetére
Nem tesztelem a tv-ket, így nem tudok nyilatkozni.
Mindenesetre az körvonalazódik, az új generációs proci miatt sokat fejlődött idén a G széria videófeldolgozásban.
Ezt az összes teszt oldal megállapította, amit eddig láttam. Szinte mindenhol a tavalyi Pentonic-os SoC-al szerelt Sony (A95L) felé teszik ezen a téren. -
Partz
senior tag
Avforumssal vigyáznék, rengeteg Philips által szponzorált tesztjük/összehasonlító videójuk van kint. Ahol természetes a Philps nyer, mindenféle túlvezérelt video beállítások mellett.
Ezt nem is tagadják, sok esetben benne van a tesztben "sponsored by Philips". Ha követed az avforums munkásságát, igazából elmúlt években mindig jött ki ilyen jelleggel videójuk a szóban forgó márkáról.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Vhiktor #96094 üzenetére
Akkor kezdem a sort egy C6 méréseivel;
Színhelyes gyári módban hdr 650 nit. Kalibrálás után 615 nit, 94% dci színtér mellett.
Te kalibráltad.Tesóméknál E9 van, szerintem 700 körül az is megáll. Ami meglepett akkor, már ennél a 3 generációnál is az E9 gyári alapbeállítása szemre színhelyesebb volt.
hunspikey
Rtings pont egy olyan oldal volt még pár éve, ahol nem kalibrálták a készülékeket és elég megkérdőjelezhető beállításokat használtak. Én személy szerint ezért se adok rájuk, ellenben itt sokan ajánlják az ottani a beállításokat.
[ Szerkesztve ]
-
-
Partz
senior tag
válasz T.Peter #95952 üzenetére
Láttam már ezeket a videókat, ellenben egy kiragadott mondta a maga kontextusa nélkül nem sokat mond.
Összefoglalom az infót. Az első panel, amin 2100 nitet mértek tavalyi mla panel, a tavalyi vezérléssel. A második 2300-as az idei mla panel, szintén tavalyi vezérléssel.
Épp azt mutatja be a videó maga a panel is fényesebb lett az új mikro lencse szerkezet miatt, amire jön az új vezérlés, így érik el idén a 3000 nites csúcsfényt.Ergo, igen 2 mla panel létezik a tavalyi és az idei, ahogy írtam. Viszont a tavalyi panel nem fog belekerülni az idei G4-be, erre reflektáltam.
-
Partz
senior tag
-
Partz
senior tag
válasz alaves #94382 üzenetére
Ez igazából az első generációs qd-oled/woled monitorokat érintő probléma volt.
LG idén átáll az rgwb struktúrára, kevésbe jelentkezik ez az effekt.
Samsung is nagyban módosított idén a pixel struktúrán, sokkal kevésbé érzékelhető.Tv-knél ettől függetlenül ez még fennáll, kizárólag monitoroknál nyúltak hozzá.
-
Partz
senior tag
válasz hunspikey #94164 üzenetére
"Viszont a G3 pontosan az MLA panelje miatt a csatornánkénti színfényerőben javult rengeteget, azaz a WOLED színtorzulása sokkal kisebb (illetve a betekintési szöge gyakorlatilag tényleg torzulásmentes 179 fok) - szóval ez viszont iszonyatosan látszik illetve a c9 - c3 párosnál is a lefedettség döbbeneteset javult."
G4 ebben tovább fog javulni, G3 esetén 600 nit felett kezd a fehér al-pixel láthatóan belenyúlni a színekbe. Míg G4 már majdnem trükközés mentesen képes lesz erre csaknem 1000 nitig (kis ablakban). Csak erről nem szólnak a cikkek, mert az a hír, hogy 3000 nit a csúcsfény...
Másik az US piacon a G4-et lehet majd választani, hogy talppal kéred vagy a fali konzollal. Nem tudom Eu-ban tervezik-e ezt, de valószínűnek tartom, ha már így előjött a téma.
-
Partz
senior tag
válasz Malfroy #94154 üzenetére
Igen, 77"-os verziónál biztos lehet középre rakni, ahogy képen nézem annyi az is csavaros. A hátlapot kell csak a lábaknál visszapattintani utólag, a pontos távot nem tudom.
Ha abszolút a csúcs kell, a tavalyi modellek közt az A95L az amerikai és az európai tv összevetésen is győzött, szigorúan képminőség terén.
Fényerőhöz még annyit megjegyeznék 100% ablakban pl. 260 nitet tud ez a modell, míg egy G3 a 210 nites skálán mozog, igazából 10%-ban jobb egy hangyányit a G3. Amúgy csúcsfényben is az A95L a legerősebb a tavalyi modellek közül és ezt, ahogy Vhiktor is mondja RGB színekkel teszi, tehát teljesen szaturált marad a kép magas fényerő mellett is.
Ami miatt G3-at venném, világos környezet mellett is fekete marad a fekete. Sajnos qd-oled panel mivel top-emissziós eljárással készül (egyébként ez a fejlettebb technológia) nehezebben kezeli a környezeti fényt, ez kicsit megemelheti a feketét. Sötétben ezzel semmi probléma, kizárólag környezeti fény mellett jelentkezhet.
Illetve a G3 tényleg nagyon jó játékokra szoftveresen, inputlag, valamint a teljes értékű hdmi 2.1 portok miatt és az ára is kedvezőbb.Ha meg az ár/érték arányt nézzük, akkor egyértelműen a Samsung S90/95C jöhet még szóba, ugyan az a 2. generációs qd-oled panel mint a Sony-ban. Vezérlésben erősebb a Sony, csúcsfény, felskálázás, szín átmenetek kezelésében, de ezek nüanszok. Ha meg kalibráltat az ember ezek az előnyök lehet el is vesznek és egymás mellett se biztos, hogy észre lehet venni. Szóval finoman szólva ez nem biztos, hogy megéri a közel kétszeres felárat.
Mindegyik készülék elég közel áll egymáshoz képminőség terén, szóval teljesen egyéni preferencia, döntés a tiéd.
-
Partz
senior tag
válasz Malfroy #94139 üzenetére
Méretet nem tudom miben gondolkodsz, de a középső lábas pozíció csak a 77"-os modellnél játszik.
Az összes A95L 2. generációs Samsung Display qd-oled panelt használ, tehát nincs csiki-csuki.
Vhiktor
"Az a95l-ben qd oled panel van, egy kicsit kisebb a feher max fényereje..."
Ebben biztos vagy? Tudtommal 10%-on az LG jobb kb. 50 nittel, de 1-5% közti ablakban a Sony valamivel 1500 nit felett van, kalibráltan.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Pro Koryak #93894 üzenetére
"Nagyon valószínű csak Élénk képmódban, kalibrálva meg tudnak ... "
Bocs, nekem ez egy kérdésnek tűnt a kérdőjel miatt a végén, de hátha mást is érdekel a téma.
Mindenesetre én szívesebben olvasok itt ezekről a technikai dolgokról, mint a melyik tv-t vegyem és a mit hol találok a menüben társaival egyetemben. Amiknek igazából gyártó specifikus topikokban kéne zajlania.
-
Partz
senior tag
válasz hunspikey #93886 üzenetére
Nem szeretem az összeesküvés elméleteket, de simán benne van a pakliban. Most egymásra licitál a Samsung Display és az LGD és lehet az utóbbi a fiókból teszi ezt, csak most már rávannak kényszerítve.
Mint ahogy ez a mikro-lencsés oled panel se újkeletű. Konkrétan 10-15 éve olvastam a technológiáról így a "bottom-emission" oled gyártás kapcsán, csak ugye tavaly kellett virítaniuk.
-
Partz
senior tag
válasz Pro Koryak #93885 üzenetére
Tegyük kicsit helyre a dolgokat. Teljesen más amit a nyers panel tud, mint amit egy fogyasztói piacra szánt tv készülék.
Itt arról van szó technikailag maga a hardver mire képes. Igen, 10000K körüli színhőn, 1-10%-os ablakban, eléggé meghajtva.Erre a kész termékeknél azért az egyes gyártók raknak szoftveres tartalékot, elkerülendő az "image retention". Plusz a kalibrált 6500K színhő is visszavesz valamennyit ebből az értékből.
Nagyságrendileg amúgy elmondható 10 évre visszamenőleg, amit a hardver gyártó (itt ugye a Samsung Display illetve LGD-ről beszélünk, akik nem foglalkoznak tv gyártással) megad csúcsértéknek, annak ~2/3-át hozzák a piacra szánt modellek.
Konkrét példa: a tavalyi első Gen MLA woled nyers panelek 2100 nitre voltak képesek a méréseken, a piacra szánt készülék (LG G3) kalibrálva 1400 nit körüli csúcson mozgott. -
Partz
senior tag
Kis érdekesség a témában jövőre már 4000 nites csúcsfénnyel bíró oled paneleket szeretne a Samsung és az LGD is a piacon látni.
Korábban említettem, hogy múlt hónapban a CES-en az LGD már demózott 3700 nites panelt, amit jövőre szán.
És ezek a panelek még mindig nem az idén megjelenő új kék ph-oled anyagokat használják. Jót tett a Samsung ezzel a QD-oled versenyhelyzettel. Kicsit felrázta az állóvizet, ami 2016 óta ment LG oldalon oled fronton.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Celtis #93862 üzenetére
De nem azt tudja, ráírják, hogy 2.1 és mellette az is rajta van (kisbetűvel a doboz hátulján), hogy 18 Gbps-re van hitelesítve.
Ezen nincs túlbonyolítva semmi a tény az, hogy magában a hdmi 2.1 =/= a 48 Gbps-el.Ezért félrevezető a verzió szám és inkább az "Ultra High Speed HDMI®" plecsnit vagy konkrétan a 48 Gbps sebességet kell keresni.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Celtis #93856 üzenetére
Ez nem teljesen így van, ha bármi 2.1-es funkciót tud egy eszköz az már megkapja a 2.1 plecsnit.
Pl.: Egy 18Gbps csatlakozóval rendelkező eszköz, ami képes ALLM-re, az már hdmi 2.1-nek minősül. És ezt az egyes kábel gyártók ki is használják.
Ha csak a TV-ket nézzük ott a leírásban: 4 db HDMI 2.1-es port van rajtuk, amiből 2db 48 Gbps-re képes.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
Használtan vetted, hogy csak 5 éves? Én a C6-omat 7 éve nyüstölöm, kifutó modellként vettem és ez utóbbi a frissebb.
A szélén az elfeketülés az akkori paneleken (EA, EC, EF, EG szériákon) tipikus volt pár százalékos sötét tartalmaknál. Nem lehet, hogy kezdetek óta ilyen csak most vetted észre?
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Vhiktor #93537 üzenetére
Pont egy másik topikban írtam erről egy szösszenetet. Aztán kíváncsi leszek a mérések és a tapasztalat mit igazol.
-
Partz
senior tag
válasz torma1981 #92739 üzenetére
MLA 2.0 az új proci miatt lesz előrelépés (ez valamelyest érinti a csúcsfényt is), valamint lehet átveszik az idei monitorokban használt RGWB pixelstruktúrát. A mikrolencsék ragasztásához is lehet új anyagot használnak az idei paneleknél, ami szintén pár százalék fényerőt jelenthet.
QD-oled fronton pixelstruktúrán változtathatnak úgyszint a monitorokban használt módon, valamint idén qd-színkonvertereken módosíthatnak, ami szintén pár százalék fényerőt, esetleg nagyobb bt.2020 színtér lefedettséget eredményezhet.
Ilyen irányú fejlesztések mentek a háttérben 2023-ban.
Panasonic-nál erősen rebesgetnek egy qd-oled paneles modell bevezetését.
Sony fronton szinte biztos az A95L marad a csúcs oled. Eleve Master szériás tv-t a Sony 2 évente dob piacra, az A95L előtt az A90J volt. Az A80M szinte borítékolható, de a Sony idén csak márciusban mutatja be az idei tv-it.Aztán holnap minden kiderül.
-
Partz
senior tag
Kizárt, kék Pholed-es tv-t sacc 2026-ban látunk először. 2024-ben kezdik az ilyen anyagok forgalmazását, ami annyit tesz ebből panelt legkorábban 2025 második felében tudnak érdemben gyártani.
Közben a Kyulux is lehet elkészül a kék HyperFluorescence-oled anyagával, ami papíron jobb mint a ph-oled. -
Partz
senior tag
válasz Quadgame94 #91409 üzenetére
A kérdés így hangzott;
"Kb. 3,5-4 méterről nézzük majd (kanapé), ahhoz szeretném kényelmesen belőni."
Erre válaszoltam, ezeket figyelembe véve. Kanapé magasságával kalkuláltam, ami azért adott. Tisztában vagyok ezekkel a méretekkel-aranymetszés szabályaival, mert építész a szakmám. Ezen felül van az egyéni preferencia, ahogy írtam és az egyedi méretezés.A 80-90centis állvány magasságok a CRT korszakból valók. Az se véletlen, hogy 40-50 centisek a ma kapható tv állványok, ehhez jön még a tv talp magassága.
De ne off-oljuk szét a topicot ezzel.
-
Partz
senior tag
Szia,
Házimozi ajánlás szerint a képernyő közepe, illetve a kép felső 2/3-a közé kéne esnie a szem magasságának.
Egy kanapén ülve nagyjából 100-110cm közé esik egy átlag magas ember szemmagassága, ebből könnyen kiszámolható tv mérettől függően, milyen magasra kéne szerelni a készüléket.
Fentiek szerint egy 65" G3 alját ~50-65 centire szerelném a padlótól, de ezt az egyedi preferencia, meg nézési szokások is befolyásolhatják.
-
Partz
senior tag
Halkan jegyzem meg, itt érdemes ránézni az lcd tv-kre, hogy szerepelenek.
Korábban írtam a led-ek élettartalma se végtelen és ez látszik is azokon teszteken. Tehát az oled beég ez lcd nem, már régen se volt igaz.
Az oled kijelzők pixelenkénti világítással bírnak, így a degradáció pontosabban kirajzolódik, viszont a mértéke sok esetben a led-es lcd-ken bizony nagyobb. -
Partz
senior tag
válasz Dareiosss #91360 üzenetére
Akkor ezt tegyük kicsit tisztába, mert korábban is mentek a találgatások;
Az S90C 55", 65" variánsába kerültek kezdetben tavalyi panelek, ahogy fogy a készlet ezeket a méreteket is új panellel szerelik már.
77"-es S90C csak új panelt kapott, mivel tavaly még nem gyártották ezt a méretet. (83" méretben az LGD woled paneljét kapják, mivel ebben méretben nem gyárt a Samsung Display.)Ettől függetlenül akár az új, akár a régi panellel szerelték az S90C-t, az S95C erősebb modell, mert eltér a vezérlésük. Többek közt az utóbbi modellnek a csúcsfénye 200-300 nittel magasabb, ez paneltól független.
-
Partz
senior tag
Másik topikban írtam, akkor ide is;
240 Hz-es oled tv-k nem is lesznek 3 éven belül, mivel az új Pentonic SoC-ok sem kezelik azt a tartományt. LG jövőre új saját SoC-et ad ki 6 év után az Alfa Gen10-et, ami a Pentonic mintájára tudja a 144 Hz-et.
Amiről viszont nem esett szó és fontosabb tv fronton; A G4 csúcsfénye 3000 nit körül lesz (ezt korábban már említettem), a C4 1300 nitet tud majd, ez főként az új képvezérlésnek köszönhető mintsem az új panelnek.
Hozzátéve ezek marketinges, nem kalibrált értékek.
Az eddigi analógia szerint a valóságban kalibrálva a G4 esetén 2000 nit körüli csúcsfényre számíthatunk. (az idei G3 1400 körül mozgott)
C4 esetén kalibrálva 900 nit körül várható, tavaly ez az érték 800 volt, de ezt Vhiktor pontosabban megtudja mondani. -
Partz
senior tag
válasz kolosszus87 #91055 üzenetére
Az LZ1000-ben nincs "hűtőborda", ami gyakorlatilag egy alu-hátlap. Viszont képfeldolgozásban erősebb az LZ980-nál, ezért erősebb csúcsfényben.
-
Partz
senior tag
válasz hunspikey #89466 üzenetére
"Én amúgy azt nem értem, hogy ha van egy panel az LG kezében akkor miért nem egyértelmű, hogy minden profilban amennyiben a user az OLED pixel brightness csúszkát maxra tolja akkor az a panel max fényerejét adja, azaz miért kell nekik a maximálisan elérhető fényerőt lekötni a képi módokhoz és ezzel egyidőben egyéb képi algoritmusokhoz?"
Mozi, egyéb módokban is max-ra tolja, csak ott helyes színhőmérsékleten. Persze tartalék van a panelben mint, ahogy élénk módban is.
Értsd ezt egy G3 esetén Vivid módban a 2000 nites csúcsfényt úgy éri el a készülék, hogy főként a fehér-kék alpixelekkel operál, így magasabb a csúcsfényed, cserébe totál vibráló, hideg, természetellenes színeket kapsz.
A filmmaker mód is amennyire lehetséges hdr-ben max-on hajtja a panelt, itt viszont vissza kell venni a hideg fényekből, hogy a fehéregyensúlyt tartani tudja a készülék. Ergo így "csak" 1400 nit lesz a csúcsfényed, cserébe viszont színhelyes a megjelenítés. -
Partz
senior tag
válasz Pro Koryak #81026 üzenetére
Nem teljesen, az LG Electronics-nak ott a kész G3 a kiállításon ezzel a panellel, ami pár hónap múlva boltokba kerül. A Panasonic MZ2000-et csak ősszel dobják piacra.
Vincent itt az LG Display bemutató paneljával példálózik. Itt egy bemutató videó az új panelról. -
Partz
senior tag
válasz Ren Hoek #71091 üzenetére
Nem pentile mátrixos, az uhd szabvány nem is teszi lehetővé. Itt egy videó, ahol ezeket a közhiedelmeket cáfolják.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
Nem tudom pontosan a technikai hátterét. De lehet ha túl közel lennének az egyes sub-pixelek, az gerjesztené a vörös-zöld quantum-dot konvertereket, de csak tippelni tudok.
MicroLED esetén egyébként ekkorák az egyes pixelek;
Celtis
Azt érdemes tudni, hogy a quantum-dot színkonverterek sem 100%-ban hasznosítják a kék fényt. Lehet ezzel kompenzálnak, így is nagyságrendekkel hatékonyabbak a hagyományos színszűrőknél.[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz Ren Hoek #69766 üzenetére
Utóbbi időben a Pixelworks foglalkozik a témával. TrueCut Motion
Vincent Teoh:
"Saw a short snippet of The Hobbit graded using Truecut Motion (approved by Peter Jackson) on a @TCL_USA TV. It's the best 2D presentation of The Hobbit I've seen in terms of motion, striking a good balance between motion smoothness & the filmic look."
Közben csöpögnek az infók a Sony A95K qd-oled tévéjéről, késő tavasszal már boltokban lehet. Az első képek az rgb pixel struktúráról.[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
"Alapesetben egy LCD-tévénél a háttérvilágítás fehér fényt ad, amelyből színszűrő (vagy QLED tévé esetén kvantumpontok) segítségével készül a színes kép."
Qled esetén is ugyan olyan színszűrő segítségével készül a színes kép, de kb minden második mondatban szakmai pontatlanság van. Maradjunk annyiban ez a cikk laikusoknak készült.
Amit viszont nem említ és lényeges, hogy a Samsung Display átmeneti megoldásnak szánja qd-oled-et, a fejlesztések már a qned-re fókuszálnak. Épp ezért, nincs még döntés a gyártás felfuttatásáról, innentől kezdve amit boncolgatnak inkább feltételezés.
-
Partz
senior tag
válasz tutitibi #67926 üzenetére
Cáfolom, a JZ széria nem kapta meg az Evo panelt. JZ1500 heatsinket kapott mint a JZ2000, de nem Evo panelesek. Az idei LZ viszont már az lesz.
Annyi friss hír a Panasonic megerősítette idén is lesz 1500-as széria, de a szokásos február végi, március eleji időszakban mutatják be ezeket a modelleket hivatalosan.
Samsung is idén március környékén mutatja be a woled, qd-oled felhozatalát.[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
Gyakorlatilag egy alu-tálca a panel mögött, hőelvezetés miatt építik be. így tudják az oled panelek fényerejét-tartósságát növelni.
Panasonic alkalmazta először 2019-ben a GZ2000 szériában, majd követte a HZ2000, tavaly a JZ1500, JZ2000. Sony tavaly az A90J-ben, idén az A95K-ban. Idén végre az LG is beszáll a buliba a G2-vel.
Végül a Pana is megkapja az LGD féle új woled panelt, magasabb fényerőt ígérnek idén.
emre33
"De élettartama tuti kisebb lehet. Vagy tévedek?"
Röviden tévedsz, heatsinkkel a csúcs fényt tudják kicsit kitolni. Viszont általános használat mellett jobban kíméli a panelt. Pl. az így szerelt panelek kevésbé érzékenyek image-retentionra.[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
Panasonic 77" LZ2000 (woled panel + heatsink)
És végre eltűnt az a randa kör talp is! -
Partz
senior tag
válasz Celtis #67019 üzenetére
Arra én, is szerintem a tartóssággal nem lehet gond, több eltérő kék réteget alkalmaznak.
A Sony 200%-os fényerőt ígér, bár nem írják mihez képest (woled?). Magas fényerő mellett is szaturáltak maradnak a színek, illetve azt mondják a quantum-dotos réteg miatt éles betekintési szögben is jobb lesz a woled-nél (bár ilyen tekintetben a woled-el is maximálisan meg vagyok elégedve).
Ami kérdéses mivel első sorozatgyártás, biztos lesznek rejtett hibák, amivel a woled is küzdött az elején. Ja kapni fog heatsinket is, ahogy az LG új G2 sorozata az evo panel mellett. Szóval én is várom már az első összevető teszteket.
-
Partz
senior tag
válasz alaves #67023 üzenetére
"Lehet, hogy hamarabb lesz Sony QD-OLED, mint Samsung."
Benne van a pakliban. Samsung-nak is van ilyen tv-je, mert több díjat nyert már előzetesen.Ez a Samsung Display által gyártott qd-oled panel. A Samsung Electronics lehet nem fog oled technológiás tv-t bemutatni a CES-en, ahogy korábban utaltam rá végül az LG Display-el sem sikerült megegyezniük a woled panelek eladási áráról.
-
Partz
senior tag
Hivatalos:
Sony A95K (qd-oled paneles; 55", 65" méretben jön)
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz coolrob #66784 üzenetére
"Eleve csak az LG gyárt panelt, és azt használja a Pana is, márpedig panasz szinte csak a panelekre szokott lenni..."
Ezek elég közhelyes dolgok és időről-időre előjönnek itt topikon belül. Paneleket az LG Display gyárt, ami független az LG televíziós divíziójától.
Csak, hogy érzékeltessem, jelen tárgyalások szerint úgy néz ki; A Samsung Electronics jóval olcsóbban fog hozzájutni a woled panelekhez, mint az LG Electronics.
És igen a Samsung Display is külön üzletág, kőkemény tárgyalások mennek QD-oled panelek eladási áráról, a Samsung tv-s részlegével szemben. -
Partz
senior tag
válasz Pro Koryak #66656 üzenetére
Itt egy oldal. 1300 nitet írnak gondolom max fényerőn, kalibrálás nélkül.
Közben hírek Samsung QD-oled-ről. Karácsony előtt kezdték meg a panelek tömeggyártását, ezért úgy néz ki nem biztos, hogy bemutatják a jövőheti CES-en. A bemutató 2022 első felében várható.
Közben mennek a tárgyalások az LGD-vel és úgy néz ki a Samsung oled palettájának 4/5-ét az LG féle woled panelek fogják alkotni, amíg felfuttatják a qd-oled panelek gyártását. -
Partz
senior tag
válasz powerup2 #66645 üzenetére
Ez a 30% fényerő csak egy kézzel fogható példa, nem feltétlen kell emelni rajta. Ez igazából arra irányul, hogy még stabilabbak lesznek a panelek, ergo kevésbé érzékenyek a beégésre.
Ami megint csak jó hír pontosabb színárnyalati leképzést ígérnek. Ez jó hatással lehet a betekintési szögekre (tinting?), ami az Evo-nál annyira nem jött össze.
"Végre legyen már a tv távirányitójának háttérvilágitása!!!"
Nem csak az LG létezik, Panasonic, Sony megugrotta ezt, a fém távval egyetemben. Bár a Pana idén visszavett ebből.
-
Partz
senior tag
2022 második negyedévétől újabb technológiai ugrás lesz az LGD woled gyártósorain. Az új panelek "OLED EX" néven futnak majd, a koreai és a kínai gyárat is érinteni fogja az átállás.
Többek közt 30% fényerő növekedést ígérnek, bár azt nem részletezik az Evo vagy az előző generációhoz képest. Link a részletekkel.
Végre kicsit jót tesz az állóvíznek, hogy jövőre a Samsung is beszáll a buliba a QD-oled kijelzőivel. -
-
Partz
senior tag
Kb. minden nagyobb teszt oldal lehozta már.
Vincent kalibrált mérései szerint
100% csúcs fény:
GX: 130 cd/m2
G1: 160 cd/m210% csúcs fény:
GX: 650 cd/m2
G1: 780 cd/m2Ez +20% fényerő a tavalyi illetve az idei C1 panelekhez képest. A fogyasztása is arányaiban ennyivel csökkent az új paneleknek, ez hosszabb élettartamot jelent.
-
Partz
senior tag
válasz jilian #55687 üzenetére
Mint korábban írtam;
"Idén egy új zöld oled komponenst rebesgetnek (tavalyig ezt sárgás-zölddel oldották meg) a hatékonyabb kék mellett, ezzel teljesen lefedhetik a DCI teret és túl is léphetnek rajta. Pont a zöld csúcs volt egy kicsit elmászva évek óta.
Szintén üdvözölendő így már tényleg elérhetjük az 1000 nites hdr szabványt (Sony BVM-X300) minden előnyével. Azt leszámítva még mindig wrgb pixel struktúráról beszélünk, ami magas fényerő mellett szaturáltság vesztessel jár."
Bővebben nem mentem bele, mert nem feltétlen topic téma, de pont ma adott ki egy videót erről Vincent. Akit esetleg érdekel a téma, sokan nem értik miért fontos a magas csúcs fény.
[ Szerkesztve ]
-
Partz
senior tag
válasz #72042496 #55584 üzenetére
Ennek lehetséges dizájn okai vannak, G széria falra szerelhető alapvetően. Lehet ez már túl súlyos lenne hozzá, esetleg hülyén nézne ki, mert változtatni kéne a konstrukción a méret miatt.
Igen, a Panasonic idén is 65"-ig gondolkodik oled-ben, náluk valószínű gazdasági okok állnak a háttérben.Az is furcsa, hogy a jóval drágább 8K oled panelek továbbra is a régi struktúrával készülnek. Van még itt válaszra váró kérdés.
-
Partz
senior tag
Lg oled-ekből csak a G szériát érinti, de valószínű a Sony A90J, és a Panasonic JZ2000 is ezt az új panelt kapja majd, de ez csak feltételezés.
Tavaly akarták az átállást, csak az új kínai üzem indítása döcögősre sikerült. Ezeket az új paneleket ott gyártják, egyenlőre kisebb volumenben. Gondolom fokozatos lesz az átállás, jövőre már valószínű több széria is érintett lesz.
-
Partz
senior tag
válasz Archttila #55559 üzenetére
Hozzáteszem a tavalyi panelek is hozták már a 99% DCI lefedettséget. Idén egy új zöld oled komponenst rebesgetnek (tavalyig ezt sárgás-zölddel oldották meg) a hatékonyabb kék mellett, ezzel teljesen lefedhetik a DCI teret és túl is léphetnek rajta. Pont a zöld csúcs volt egy kicsit elmászva évek óta.
Szintén üdvözölendő így már tényleg elérhetjük az 1000 nites hdr szabványt (Sony BVM-X300) minden előnyével. Azt leszámítva még mindig wrgb pixel struktúráról beszélünk, ami magas fényerő mellett szaturáltság vesztessel jár.
Hogy ez megéri-e a többlet költséget, valószínű az emberek 99%-ának nem. De ott a másik 99% akinek az oled sem alternatíva.
-
Partz
senior tag
válasz Pro Koryak #55540 üzenetére
Elég egyszerű a matek;
A tavalyi oled-ek csúcsfénye 800 cd/m2 körül mozgott (rtings mérése szerint 813 cd/m2), a 600-700 nit amiről írsz azt ne feledd kalibrált érték D65-re valós tartalom mellett, ami alacsonyabb.
Az LGD idén bevezeti az rgb rétegeléses woled gyártást , ami már évek óta tervben volt, ez a panel kapta az "evo" elnevezést. Erről beszél Vincent a Monngoose által említett videóban. Ez nem csak magasabb fényerővel jár. Az új anyagok használata, hozza magával a nagyobb színteret és végre a woled technológia is túlléphet a DCI spektrumon. Ez +20%-ot hoz a maximális fényerőn ugyanazon fogyasztás mellett.
Erre jön a Panasonic 2000-es szériájában 2 éve használt passzív hűtés, az +20-30% csúcsfényben. Azt még nem tudni ezt alkalmazza-e az LG G1 szériája, a Sony A90J valószínű fogja. És ott vagyunk 1300 nit-nél, kalibrált kijelzőknél ez olyan 1100 nit körül csúcsosodhat.
"Meglesz télre az elektromos radiátor aka plazma 2, 1-et fizet 2-t kap akció.
Lehet emiatt lesz drágább..."Ergo ettől nem kell tartani. Annyi történt a 2016 óta használt woled panelek után, most volt az első nagyobb generáció váltás.
-
Partz
senior tag
válasz JohnnySmith #54722 üzenetére
Azóta jött reakció videó miért helytelen ez a fajta beállítás, itt példákkal mutatják amiről egy mondatban írtam pár hete.
-
Partz
senior tag
válasz JohnnySmith #54722 üzenetére
Ennek az embernek tiltani kéne a videóit, iszonyat hülyeségeket beszél. Előadja magát mintha értene hozzá és rengetegen csont nélkül beveszik a baromságait.
Tv-t nem károsítja, ez egy helytelen beállítás amivel túlszaturálod a színeket. Ez a menü igazából azoknak lehet hasznos, akik videókészítéssel foglalkoznak.
-
Partz
senior tag
válasz Menotti #53013 üzenetére
Ami írtál igaz, csak egy kis kiegészítés.
Az Ang Lee filmek, ilyen a Billy Lynn hosszú, félidei sétája; Gemini Man 120 fps-ben készültek. A jelenlegi 4K uhd-bd szabvány, ami "csak" 60p-ig támogatja a filmeket. Részben mikor ezt a szabványt alkották, még csak hdmi 2.0a volt.
Ahogy terjed majd a 8K jöhet a 120p, ott viszont a jelenlegi hdmi 2.1 szabvány lehet megint csak a gyenge pont, filmes tartalmaknál. -
Partz
senior tag
válasz KTTech #50496 üzenetére
Azért ennyire ne rohanjunk előre. A CES-en bemutatott darabokból kiindulva, közel sem olyan tökéletes a helyzet. A jelenlegi woled-hez képest nem tudott a készülék tökéletes feketét, a vörös-zöld quantum-dot szűrők nem tökéletesek, 1-2% körüli kék fény áteresztésük van még kétséges, hogy a polárszűrőt teljesen eltudják engedni. Túlmelegedés problémával küzdenek és fényerőben sem olyan erős, mint a beharangozottak. Nem véletlen, hogy a Samsung Electronics várat még a technológiával, én inkább 2022-re teszem.
LGD kicsit elkényelmesedett az utóbbi években, nem csoda versenytárs híján. De a woled technológiában is van még tartalék. A jelenleginél hatékonyabb kék rétegelés már elérhető. A jelenlegi y+b stackelést felválthatják r+g+b -re, amivel emelnék a színteret. A top-emission gyártás is egy időben napirenden volt, ami megint csak magasabb fényerővel járna. Az kétségtelen, hogy a quantum-dot technológia a jövő és az is benne van, hogy az LGD is inkább már arra fókuszál.
-
Partz
senior tag
Közben kikerült Vincent-től a plasma (ZT65) vs oled (HZ2000) összevetés.
-
Partz
senior tag
válasz kokobe #44973 üzenetére
Csak ismételni tudom magamat. Hivatalosan nincs forgalomban az 1000-es széria itthon, ahogy tavaly se volt.
daneel_hu
"CX is csak 1 hónapja kapható itthon.
Melyik Pana most az "alja"? HZ1000E (?)
747 000 bruttó az 55 colos.... azt a meg***** jóédes...
Miért ennyire drága? Nem volt eddig ekkora különbség, nem?"Az megint más, hogy külföldről tudnak behozni párat rendelésre, ez jelenik meg az árukeresőn. Ezért a magas árképzés, ezen ment az értetlenkedés.
Idei itthoni Pana oled modellek a HZ980, HZ1500 és a HZ2000.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Robogó, kismotor
- Google Pixel topik
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Vezeték nélküli fejhallgatók