- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Videón mutatják meg a Nothing tervezői a Phone (4a) külső újdonságait
- Megérkezett a Huawei eddigi legkomolyabb futóórája
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Honor Magic8 Pro - bevált recept kölcsönvett hozzávalókkal
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- iPhone topik
- Minden a BlackBerry telefonokról és rendszerről
Új hozzászólás Aktív témák
-
Peter.70
addikt
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Igen, a 0-dik éven a gyűjtőévet értem
-
Reverting
őstag
válasz
UberMutant
üzenetére
Nekem ma visszakudtek a kincstarba az eutot, feltoltottem az igazolast is... kivancsi leszek visszatalal e a penz hozzam, meg h csak probautalas volt... kis osszegu...
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
+1
-
Stauffenberg
nagyúr
válasz
Peter.70
üzenetére
A nulladik év alatt a gyűjtőévet érted? Mert befizetni utána már nem tudsz rá, csak kereskedni a rajta lévő egyenleged terhére.
Amúgy szerintem nincs minimál összeg, hogy honnantól érdemes. Én sem vagyok még túl tapasztalt befektető, de pont úgy könnyű tanulni, hogy van bent annyi pénzed, amitől el tudsz búcsúzni (minimum) 5 évre és amit nem félsz kockáztatni, éppen csak tétje legyen a dolognak, hogy ne hülyeségre szórd el. A saját pénzeden tudod lemérni, hogyan teljesít az összerakott portfóliód, kénytelen vagy megtanulni az esszenciális kifejezéseket, kereskedéssel járó költségeket kalkulálni és így tovább.
Az állampapír egyszerű konstrukció, de ami infláció követő, az is "csak" a pénzed értékének megtartását biztosítja (persze erős inflációs nyomás alatt ez is elég lehet, attól függ mi a cél), de amik infláció feletti hozamot ígérnek, azok is alacsony hozammal dolgoznak.
Ha csak keveset tudsz betenni, akkor is többet ér a vele nyert tanulás és tapasztalatszerzés, mint azon aggódni, hogy 100 ezer forintból nem leszel 5 év alatt gazdag.
-
válasz
Peter.70
üzenetére
A fiam példáján látom, hogy már 18 évesen, 300 000 forinttal is érdemes elkezdeni. Az első év tapasztalatai alapján ez az összeg már nagyon szépen megmutatja a befektetés erejét. Persze hozzátartozik, hogy aki saját lábán él, annak először egy félévnyi megélhetést fedező tartalékot érdemes felépíteni – állampapírban –, és csak az ezen felüli részt szabad hosszabb távra lekötni.
-
lemusz
addikt
válasz
Peter.70
üzenetére
Mivel semmilyen számlavezetési költség nincs (még), akár már a TBSZ nyitásához kötelező minimum egyszeri 25000 Ft-nál is megérheti elméletileg. Gyakorlatilag meg szerintem jobb azért ha rá tudsz tenni legalább 1 millát egy évben. Ha ez nem megy, akkor inkább további államkincstárnál vezetett állampapírozást javasolnék.
-
proof88
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Van egy ilyen hogy:
iShares Dow Jones Industrial Average UCITS ETF (DE)
ISIN: DE0006289390
Szóval ez német, erre is lehet meglepetés adó?Egyébként nekem szimpatikusabb lenne ez:
iShares Dow Jones Industrial Average UCITS ETF (Acc)
ISIN: IE00B53L4350
Mert ez accumulating, nem distributing.De ez utóbbit sajnos nem találtam LightYear-en.
-
válasz
proof88
üzenetére
Ha már az ISIN-számnál tartunk, akkor az IE vagy LE -vel kezdődőeket keresd, azokon nem lesz meglepetés adó (kettős adóztatás alá tartozik vagy helyi adók vonatkoznak rá, de ezt észrevétlenül a kibocsátó vonja le, lehet hogy még az USA-ban).
Továbbá részvények, kötvények, ETC, ETN, ETP és stb.. lehetnek plusz költségek vagy még SZOCHO-t is kell fizetni rá. -
proof88
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Kicsit félreértettem amit írtál mert azt hittem hogy Lightyear-en is benne kell lennie a nevében hogy UCITS ETF, de rájöttem hogy nem.
Pl amiket néztem itt.
ISIN-szám alapján rákeresve a justetf.com-on viszont benne van a nevében. -
válasz
Peter.70
üzenetére
igen osztalék visszaforgatónak kell lennie.
Az osztalék olyan mint a kamat ezért azután még SZOCHO (13%) is kell fizetni.
Úgy tudtam, hogy a NAV csak akkor készíti el a bevallást, ha csak itthon bérből származott jövedelem. Más jövedelmek esetén a NAV nem készíti el a bevallást. (de ezt nem követtem, lehet hogy változott?)
Az eladás napján érvényes árfolyammal kell számolni. Hétvégén amúgy sem tudsz eladni, mert zárva vannak a piacok. Nincs egzotikus valuta a LY-en, amiről csak ritkán határoz meg középárfolyamot az MNB. -
Peter.70
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Tehát, amelyik ETF megnevezésében ott van a UCITS [pl ez]
akkor csak 15 % szja van? Gondolom még arra is figyelni kell, hogy osztalék visszaforgató ETF legyen, ha nem akarok az osztalék után is adózni?
Ha az adóbevallás tervezetet a NAV késziti el, akkor hogy kell bevallanom az adót?
Ezeket az ETF-eket ha eladom, akkor T napos vagy T+ 1 2 3 nap? Bevallásnál melyik napi MNB közép árfolyammal kell számolnom? -
válasz
Peter.70
üzenetére
ETÜ (Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet- UCITS ETF a többire kell még 13% szochot is ) esetén: Csak 15% SZJA-t (személyi jövedelemadót) kell fizetned a realizált haszon után. Szocho NINCS. ETÜ-nek minősül az ügylet, ha az ETF-et az Európai Gazdasági Térségben (EGT) engedéllyel rendelkező brókernél (pl. IBKR, Lightyear, hazai szolgáltatók) és szabályozott tőzsdén veszed.
Tehát ha nincs a nevében UCITS ETF, akkor 28%.
Ha nyitsz rajta TBSZ-t akkor idén fizethetsz be, majd 2032 jan 1 adómentesen kiveheted belőle. De ha TBSZ-t feltöröd 3 éven belül, akkor az egész TBSZ haszon után kell 28%-ot fizetni.
----
Vagy TBSZ-t nyitsz és tartod a papírokat vagy évente bevallod a NAV-nak az eladott értékpapirok után a nyereséget (LY minden év elején kiszámolja) -
Peter.70
addikt
Sziasztok,
Valaki részletekbe menően tudna segíteni a lightyear befektetések utáni adózásban?
-
-
Sziasztok!
Barátnőmnek is nyitottunk Lightyear 2026-os TBSZ-t, ugyan úgy be lett jelentve a kapott befizetési igazoló doksival e-Papíron, ahogyan én is tettem, viszont ő kapott egy levelet a navtól hiánypótlás miatt, amit sajnos a levélben leírt 15 nap után mutatott meg nekem. Ebben leírják, hogy nem kapták meg a doksit, pedig biztosan el lett küldve.
A kapott levél szerint:
”Amennyiben a megjelölt határidőn belül a szükséges dokumentumokat nem csatolja, úgy
az Air. 49. § (1) bekezdés b) pontja alapján az eljárást megszüntetem, beadványát Tartós
Befektetési Szerződés bejelentéseként nem veszem nyilvántartásba.”Mit lehet ilyenkor tenni, hogy már lejárt a határidő?
-
válasz
kalapacsolok
üzenetére
A 784.44 dolláros átlagár gyanúsan egy fix "placeholder" értéknek tűnik, ami akkor jelenik meg, ha a rendszer nem tudja megfelelően kiszámítani az átlagárat a mixen belül.
Jelentsd a supportnak. A Lightyear ügyfélszolgálata gyors. A Settings -> Help -> Contact support menüpontban írj nekik, vagy e-mailben a support@lightyear.com címen.
Mindenképp csatold a screenshotot a hibás 784.44-es átlagárról.
Írd le, hogy a valós vásárlási ár töredéke volt ennek. -
kalapacsolok
senior tag
Sziasztok! Lightyearen járt úgy vki, hogy a százalékos csökkenésnél nem valós értéket ír? A TBSZ 2025-ös számlám szerint pluszban járok (+5 százalék), de van egy mixem, amiben 2 részvénynél is az átlag vásárlásnál árnál pontosan 784.44 dollárt ír (2 külön cég) egyik napról a másikra, miközben egyik sem járt soha ilyen árfolyam felénél se... És most így tévesen -60-80%-okat ír ezekre a részvényekre, de ennyi zuhanás se volt soha. Így viszont bekavar a mix teljesítményénél. Napokat vártam, de nem javult meg

-
válasz
Dluinet
üzenetére
Azzal nem is lenne gond.
Egyébként ez se konzisztens, mert most egyszerre frissítettem ipad-en, iphone-on is 26.3-ra és csak ipad-en kellett belépnem újra.
Csak nem jegyzem meg a jelszavaimat, hanem a google jelszókezelőben / apple kulcskarikában tárolom őket, és az apple-nél tárolt jelszavaim eltűnt, másolhattam ki a google fiókom alól. Csupán érdekességképp írtam be.
-
Apple eszközön használom az alkalmazásukat, és olyan fura, hogy a megjegyzett jelszavamat elfelejetette... az emailt kitöltötte de a jelszó mező üres volt.
Lehet ios frissítés zavarta meg.
-
Nergalos
aktív tag
válasz
UberMutant
üzenetére
Köszönöm, kezd összeállni a kép🙂
-
Nergalos
aktív tag
válasz
UberMutant
üzenetére
Tehát 5+1 év előtt ne vegyek le róla pénzt. Valami miatt úgy értettem, hogy az egy év után már nem lehet rá tenni pénzt, csak a rajta lévővel lehet variálni. Ezért kell minden évben új tbsz-t nyitni.
-
-
Nergalos
aktív tag
Sziasztok, kezdő vagyok, lightyearen nyitottam tbsz-t. Jól értem, hogy egy évig azt csinálok rajta amit akarok( részvényeket adok-veszek, eurót váltok ide-oda) csak ne vegyek le róla lóvét? 3 ill. 5 év után meg kedvezményesen vagy adómentesen kivehetem a zs-t. Egy év után viszont már nem változtathatok semmit?
köszi. -
KIA Ceed
tag
Revóról átmegy a Ft utalás LY-re sima ügyként (Eddig csak EUR-t utaltam) Teszt 500Ft-ot elutaltam, mielőtt beleugrok, hétfőn tudom meg az eredményt.
Osztottam szoroztam és az ÖNYP minden hozamát kikértem (pont most van az előző hozamkivétel 3. évfordulója ) és befektetem magamnak, a tőkét. -
-
lemusz
addikt
Nektek is küldtek emailben egy költség és díjkimutató összegző linket a tavalyi évről? Érdekes, tavaly nem küldtek ilyet. Van benne számomra egy furcsa dolog, 3. oldalon "Magyar pénzügyi tranzakciós adó". Ez mégis hol merült fel? Mindig beutalással ment a lóvé, majd pedig főszámláról TBSZ2025-re raktam. Tehát ezt az adót én a bankom oldalán fizettem, sokkal többet is egyébként mint amennyit itt az LY ír.
-
válasz
attila199207
üzenetére
Most érdemes eladnod, ha tovább vársz, a fizetendő adó magasabb lesz, míg jelenleg szinte fillérekből megúszhatod.
Meg tudod mondani, pontosan milyen eszközöket vettél, mennyiért, és most mennyit érnek? -
attila199207
tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Most kezdtem a Lightyeart használni kb 1 hónapja .Ha a személyes számlámon marad a pénz az mivel rosszabb mint ha tbsz-re tenném? Kb 200e van most a személyes számlán, érdemes mindent eladni és tbsz-re tenni? Nem akarok cikket olvasni nagyon foglalkozni vele de jo lenne ha kamatozna és az adó miatt nem buknék.
-
válasz
attila199207
üzenetére
TBSZ-re kizárólag készpénzt lehet befizetni a gyűjtőévben.
Ha mindenáron TBSZ-t akarsz:
- Add el az ETF-et a sima számládon.
- A kapott pénzt vezesd át a 2026-os TBSZ-edre az appon belül.
- Vedd meg újra ugyanazt az ETF-et a TBSZ számlán.
Amivel buksz:
- Mivel eladtad a papírt a sima számlán, ha van rajta nyereséged, azután 15% SZJA-t kell fizetned a kövi adóbevalláskor.
Csak akkor állj neki, ha hosszú távra (5+ év) tervezel, és a várható adómegtakarítás sokkal több lesz, mint amit most kifizetsz adóra és tranzakciós díjakra. Ha eddig kicsi rajta a profitod a sima számlán, akkor csináld. Ha viszont már most vaskos pluszban vagy, számold ki, nem fáj-e jobban most kifizetni a 15% SZJA-t, mint maradni a sima számlán.
Ha nem UCITS ETF volt (vagy egt-államban kibocsátott értékpapír), akkor az SZJA-n felül még 13% SZOCHO- t is kell fizetned, ahogy a minden osztalékért és a széf kamatai után is. -
aktív tag
válasz
attila199207
üzenetére
Nem, TBSZ-re csak pénzt lehet befizetni.
-
attila199207
tag
Sziasztok!
Személyes számlaról tbsz 2026 szamlára át lehet vinni a megvásarolt etf-eket?
-
válasz
Stauffenberg
üzenetére
Köszönöm.
Meggyőztél, hogy LY-n váltsak, ezzel is az LY-t támogatva. -
Stauffenberg
nagyúr
válasz
KIA Ceed
üzenetére
"Sőt ha a piac éppen ugrál, a Revolut tágítja a spreadet, hogy védje magát, így még drágább lehet"
Pont most akartam írni konkrét adatokat, mert a múltkor már kiakadtam a Revolutra, megnyitottam, hogy konkrét számom legyen, erre azt látom, hogy éppen >1 Ft körül van a spread, mint a régi szép időkben, kapok egy telefonhívást, de mire visszatérek már ez fogad:
Revolut: 384,24 / 388,64 (Spread: 4,4 Ft)
Mi a bánat változott a kettő között eltelt 15 percben? Semmi nem látszik az árfolyam chartokon. Az én szememben a Revolut már a pénzügyi szolgáltatók RyanAir-je, abszolút megbízhatatlan bármire ami túlmutat a baráti sörözések elfelezésén.
Összehasonlításként:
Erste: 386.51 / 386.71 (Spread: 0,2 Ft)
Utóbbinál persze vannak kötöttségek (csak banki nyitvatartási időben él az akciós ár, havi 600/750 ezer vagy 1 milliós keretig, attól függően milyen szintű ügyfél vagy, de az árfolyam valós idejű, csak van benne egy 15 perces késleltetés). A kedvezményes váltási időszakon/kereten kívül persze rosszabb a Revolutnál.
Én csak azt akarom ezzel kihozni, hogy látom a mai napig a Revolut a default válasz minden devizeváltási kérdésre, miközben már rég nem arról szól a cég, mint amikor elkezdte a magyar piacot ledominálni.
Érdemes a Redditet is lapozgatni a kérdésben, mert hamar kiderül, hogy csak ott olyan jó a váltási árfolyama a Revolutnak, ahol még terjeszkedik, ahol már megvetette a lábát, szépen emeli a spread-et és sokan megszokásból meg sem nézik mennyiért váltanak "mert hát ez a Revolut, ezzel olcsó".
-
KIA Ceed
tag
Én úgy veszem észre, hogy majdnem egyformán váltanak, nincs jelentős eltérés, bár picit a LY-t olcsóbbnak látom, de szinte alig észrevehető ekkora tételnél. Ezek miatt egy ideje már nincs az üzletben a Revo, a Ft rögtön megy a LY számlára és ott váltok. Sőt ha a piac éppen ugrál, a Revolut tágítja a spreadet, hogy védje magát, így még drágább lehet.
-
wreakz
tag
Lenne egy nagyon amatőr kérdésem.
Baráti köröm rábeszélt hogy váltsak Revolut-ról LY-re a TBSZ számla kezelés miatt.
Viszont havi rendszerességgel küldöm be a pénzt, itt hogyan érdemes váltani ?
OTP - > Revolut - > Forint Euró váltás -> LY ? ( havi kb 50-200e/hó változó)
Eddig AUM5-öt vettem Revolut-on viszont itt nem találtam meg. Ezért az AI-t hívtam elő aki €SXR8-at ajánlotta helyette.
Ennél többet soha nem foglalkozztam a témával. -
Brave_86
aktív tag
Jól látom, hogy a mixeket nem lehet másolni, vagy duplikálni?
pl amit tavaly beállítottam a 2025 -ös tbsz-re, azt most újra létre kellene hozni a 2026-on, ha azt akarom tovább vinni?
Illetve, ha havi kétszer akarom, hogy vegye meg, mondjuk két hét különbséggel, akkor dettó? -
Pontosan azért kérdeztem rá, mert tisztában vagyok a fogalmakkal, ellentétben a kérdezők többségével, akik rendszeresen keverik a bázisdevizát (Base Currency) és a kereskedési devizát (Trading Currency).
A kérdésed ugyanis önmagában nem volt egyértelmű. Egy ETF lehet dollár bázisdevizájú (tehát a vagyona dollárban van nyilvántartva), miközben az európai tőzsdén euróban kereskednek vele (euróban jegyzik). Ha egy USD bázisú ETF-et EUR-ért veszel meg, akkor a te definíciód és a pénzügyi valóság ütközik. A tisztázó kérdésem nem tudatlanságból, hanem a pontosságból fakadt, tudnom kell, hogy a tranzakció pénzneme vagy a kitettség pénzneme a szempont nálad.De válaszolok is. Tranzakció pénzneme esetemben kizárólag EUR, mást nem is választok, még ha S&P500 van is mögötte.
-
lemusz
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Tanuld meg ezt a szakszót, mert sok helyütt használják, főleg ETF-ek kapcsán. Dollárban van denominálva, azaz dollárért adják és veszik függetlenül attól mi a mögöttes deviza. Úgy is kérdezhettem volna, tud-e valaki dollárban jegyzett ETF listát adni, ami LY-n elérhető.
-
A denominált alatt pontosan mit értesz?
Fund currency (amiben nyilvántartják)
vagy
Trade currency (amiben megveszed)például IS3Q
Bázisdeviza USD (amiben nyilvántartják)
Befektetési jegy pénzneme EUR (amiben megveszed)Bázisdeviza:
Az alapdeviza, más néven bázisdeviza az a deviza, amelyben az ETF által követett eszközök értékét megadják.
Ha például egy S&P 500 ETF-et veszel, amely amerikai vállalatokat követ, akkor a befektetéssel megvásárolt mögöttes eszközök értékét USA-dollárban adják meg. A bázisdeviza eltérhet az ETF befektetési jegyeinek pénznemétől.
A befektetők osztalékát a bázisdeviza pénznemében fizetik ki. -
lemusz
addikt
Milyen dollárban denominált ETF-eitek vannak?
-
KIA Ceed
tag
válasz
AMD Power
üzenetére
Megjött az csak kellett neki pár nap...
"Tájékoztatjuk, hogy a(z) EPAPIR-20260101-XY azonosító számon megküldött elektronikus
küldeménye az ügyintézésre illetékes NAV Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Adó- és
Vámigazgatósága részére beérkezett, annak feldolgozása megkezdodött." -
korkor
csendes tag
sziasztok sehol sem találom az app-ban a 2026 tbsz megnyitásának lehetőségét, oda-vissza megnyitottam minden fület. Hol lehet?
-
z0d1AK
nagyúr
Kaptam emailt hogy hiba van a rendszerben, már dolgoznak rajta.
-
MaddeNNNN
addikt
Nálam iOS appon és PC-n böngészőből is mutat mindent. Esetleg töröljetek cache-et, vagy force close és újraindítás. Bár lehet azóta már megcsinálták.
-
lemusz
addikt
Titeket is kiloggoltat az oldal? Mintha túl lenne terhelve.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Tesla topik
- PlayStation 5
- A cégvezetők látják az AI költségeit, csak azt nem hogyan lesz ebből haszon
- Filmgyűjtés
- Bakelit, vinyl lemezjátszó
- Gumi és felni topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Disc Edition ( Lemezes Slim PS5 Konzol.)
- Samsung Galaxy Book 3 Amoled 360 i5 13.gen, 16GB RAM, 512GB SSD, érintőkijelzős kedvező áron!
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 Fe
- Akciós kisWorkstation! Dell Precision 3570 i7-1255U 4.7GHz / 32GB / 1000GB / Quadro T550 4GB FHD 15"
- iPhone 11 Pro 64Gb
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest