- Milyen okostelefont vegyek?
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S24+ - a személyi asszisztens
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Google Pixel 8 Pro - mestersége(s) az intelligencia
-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HeZ_
csendes újonc
válasz
Callisto #60784 üzenetére
Kontra írtad (#60784): "A többség OLED-et már csak hálóban lefekvés előtti filmezésre használja."
Pro írtam (#60733): "A te és a rengeteg kivételeddel mindenhol máshol, ahol OLED TV-t használnak, azért van ott a régi LCD (nálam a katódsugárcsöves), mert nem tudták elajándékozni, odaadták gyereknek, nagyinak, száműzték hálószobába, konyhába, WC-be. Maximum számítógép monitorként használják, mert nagyobb, mint a meglévő monitor, vagy alaptalanul félnek az OLED beégéstől vagy lusták a számítógépet OLEDre kötni..."
Pro írtad (#60794): "Másrészről nagyon sokan néznek HDR-t fény mellett. Akár nappal is lehet játszani, filmezni vagy Te barlangban élsz?"
Kontra írom: Pont úgy érdemes "HDR-t fény mellett. Akár nappal is lehet játszani, filmezni", mint jó hangminőséget élvezni a zajos, mozgó autóban, koncertet hallgatni tv hangszórón, napfénynél telefon kijelzőt silabizálni, 5 collos telefonon fimet nézni, projektor képet nézni nappal, Sokol rádión zenét hallgatni, fonnyadt paprikából lecsót készíteni, viharban úszni tóban, langyos sört inni, stb, stb, stb = neked érdemes, sokunknak meg nem érdemes.
Érdekel - remélem többeket is - melyik vélemény és használati mód áll közelebb a valósághoz, kérlek írjátok meg.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
Callisto #60814 üzenetére
"Az nem én vagyok aki hasra esik egy márka előtt."
Panát amiatt írtam, mert kizárólag ők gyártanak ilyen panellal szerelt oledet. Sajnos csak most kezdi a többi márka valamennyire követni őket.
Mondjuk nem véletlenül vannak az élvonalban 20-30éve.
Igaz, ezután is Pana oledet vennék, ha nem lennének ennyire túlzóak az áraik. -
Pro Koryak
addikt
válasz
Callisto #60807 üzenetére
Nagyon nem mindegy, milyen oled tévét nézel, tesztelsz!
Pana HZ/JZ2000: nem véletlenül kapott extra hűtést a panel, folyamatosan tudja az ~1000nit max fényerőt, ami ugye ~40%-al több, mint ama LG féle ~620nit, szóval már szemmel is jól látható, nem csak marketing maszlag.Nem fáj senkinek, hogy hasra estél a Samu előtt, csak nyugodtan.
Mi már továbbléptünk rajta.
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #60778 üzenetére
“Nagyobb fény erősebb blooming, szürkébb fekete stb. A többinek kell fejlődni hozzá.”
Ki mondta, hogy nem így van? A fejlődés számomra megvolt= Oled.
”Még mindig abban a hitben élsz, hogy telibe fignak hdr jelenetet csinælni 2000 nittel. ”
Soha nem voltam ebben a hitben…
Miért érzem azt, hogy mintha a HIFI topicban 2-3 tag a hangnyomáson versenyezne…
Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleményel, hogy elég nekem amit az Oled tud, bőven.. Ehhez a témához QULED topicban találtok inkább társat… -
Pro Koryak
addikt
válasz
Callisto #60750 üzenetére
Amúgy meg igen. Ha nem látod, látjuk egymás mellett a kettő tévét, akár lehet nagyon jó is egy lcd.
Szülőknél egy Hájszensz 43" 4k lcd, és YT 4k videókon eléggé meggyőző még ez is.Persze, ha nincs nagyobb terjedelmű és nagyon sötét tartalom a képen.
#60761 Callisto:
Részlet a QN95A tesztből
"The 1700 nits peak and the 700 nits fullscreen numbers are mostly theoretical because in movie or game HDR mastering, high brightness levels are usually reserved for specular highlights, stars, lamps, and other small segments of the picture."Szóval elég az oled max fényereje, mert pl. ilyen jelenetkor szétalázza akármelyik lcd-t fele akkora max fényerővel is. LCD-n hiába tud 1700nitet, a local dimming zónák miatt pl. egy baromi fényes csillag, lámpa...stb körül is emeli a fényerőt, azaz nem lesz feketéd.
-
wallace 234
őstag
válasz
Callisto #60764 üzenetére
Erről is volt téma, hogy miért nem jó ha hdr nél vissza, veszik az oled fényt. Elég jól mutatja, hogy vesznek el a részletek. Igen tudom, hogy a Meta adatokból dolgozik a tv. Nem véletlen emelkedik meg a fényerő hdr nél. Egy biztos, hogy alacsony fényerő nem a hdr barátja. Hdr lényege a részletek, megmutatása. Ha kell magas fényerő mellet is.
-
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
Callisto #60761 üzenetére
Mozi mellett nőttem fel ( 20 méter) , 70-80-90-es években elég sok filmet láttam és nekem azt a mozis élményt ( popcorn és kóla szürcsölgetés nélküli nézőtér + klasszikus mozigép ) az oled elég jól visszaadja és legtöbbször nem a hdr és DV minőségben ( néha egy fhd- ban megnézett : "Volt egyszer egy vadnyugat " vagy "A profi" nagyobb élményt nyújt , mint egy mai kor szellemében és igényével készült DV vagy HDR egyszer nézhető hollywoodi remekmű.( Én még egy kicsit analógos vagyok pl.bakelit mindent visz , ha vájtfüleskedünk). Az a baj , hogy a "varázslat" elment a látvány felé és tartalom , színészi játék , rendezés másodlagossá vált és a 4k, 8k, HDR, DV , stb. elviszi a show-t.
-
wallace 234
őstag
válasz
Callisto #60761 üzenetére
DV-t éppen azon kijelzők miatt találták ki amelyek nem képesek elég nagy dinamikatartomány megjelenítésére." ezt az információt, honnan szedted? Annak idején a Dolby vision nál írták elő a 4000 nites fényerőt! Ill meghagyták a
masterelés lehetőségét 10 000 nitig, illetve 0,0001 nitig, amikor ez majd lehetséges lesz. Mivel elég magasra tették a mércét, nem hiszem, hogy alacsony dinamika tartományu kijelzőbe gondolkodtak. Korábban ki fejtettem a miért kell a magas fényerő! Az is igaz, 650 nit is elég. De már a c1 se éri el az átlagos hdr fényerőt. Ha jól emlékszem 628nit et tudja. -
Jorgi Kormi
senior tag
válasz
Callisto #60717 üzenetére
Itt jó páran a hdr és DV anyagnál is lejjebb veszik a fényerőt pl. 100-ról 80 vagy 70-re , mert kiégett a retinájukat az erős fénye az oled tévéjüknek ( ezt írták itt többen is az utóbbi 1.5 - 2 évben , nem a magam agyszüleménye). Én az ABL-t még észre sem vettem , hogy belenyúlt volna a képminőségbe filmezés közben. Mozi hangulatához nem a 2000 nites fényerő kell ( hdr és DV anyagnál) , hanem a kép tökéletes részletességgel , kontraszttal való visszaadása , természetes színekkel.( Én még nem kalibráltattam , egyenlőre) Én szerintem ez nit verseny , főleg az LCD tévéket gyártók mániája , amit az oledet gyártók próbálnak követni ( mert a legtöbb felhasználó , leendő vásárló agyában csak a "fényerő" dilemmája kavarog , (marketinges dumában is ezt lobogtatják a zászlójukon felírva Samu és társai)
-
alaves
addikt
válasz
Callisto #60750 üzenetére
Jó TV a QN90, de aki sokat nézi a kijelzőt (mint például én is: munka PC monitorként+ film+ TV) fontos szempont (legalábbis nekem), hogy az RGB WOLED kijelzőnél nincs PWM és fele akkora a kék fény kibocsátása. (A flatpanelshd-s figurák is panaszkodtak a QN90 tesztben, hogy megfájdult a fejük vagy a szemük.)
-
Pro Koryak
addikt
válasz
Callisto #60745 üzenetére
Akkor ajánlom figyelmedbe ezt a kezdő, amatőr oldalt!!!
szuper tévédet tesztelték éppenInnen és hdtvtest-ről szoktam teszteket olvasni. PH-ról nem!
-
wallace 234
őstag
válasz
Callisto #60746 üzenetére
Igen olvastam erről amit írsz, de szerintem az se mostanában lesz! Épp most olvastam egy cikket, hogy 2022 be dobja piacra a Samsung a QD-oled tvt. Aminek jobb lesz a fényereje, meg a színei is, de majd kiderül mi lesz belőle! Samsung szervizröl annyit, hogy nálam maximálisan korrektül jártak el! Én elhiszem, hogy sok embernek rossz a tapasztalata, és az is gond, hogy a Samsung ezt hagyja! Samsung ügyfélszolgálat az meg olyan amilyen, de eddig bármilyen kérdésem volt vagy gondom volt segítettek! Kinek mi a tapasztalata! Van aki az lg ügyfél szolgálatával nincs ki békülve. Jobb fényerő az egész képre pozitív hatással lehet, ha ésszerűen van be állítva! Más téma az esztelen fényerő, amivel meg szédül a vevő! A jó kép meg elég szubjektív dolog! Kinek mi tetszik! Ezért is tudják a 2 tábort össze ugrasztani. Miközbe sok komolyabb teszteken, már pont számokba alig van különbség, 55qn90 vs c1 összképet nézve természetesen! Persze amikor olyat írnak, ami nem tetszik, akkor egyből jönnek azzal az a szakember nem ért hozzá, vagy elfogult. Miközbe a műszerek nem hazudnak.
-
HeZ_
csendes újonc
válasz
Ahogy írtad is (#60713 Callisto): "OLED-nél meg varázslat van ilyenkor."
Szerintem és eddig még mindenkor!
Fényes nappal HDR-t nézni? Napsütésben mobiltelefon kijelzőn, tableten filmezni? CSAK kényszerből csak a sürgős üzenetet olvasni! Nincs az az LCD és OLED és lézer és bármi fényerő - talán a plazmaív kivételével - ami elég lenne a Nap fényénél és akár egy napfényes, világos szobánál is. Olybá tűnik, csupán elfelejtetted levenni a napszemüveged.
A te és a rengeteg kivételeddel mindenhol máshol, ahol OLED TV-t használnak, azért van ott a régi LCD (nálam a katódsugárcsöves), mert nem tudták elajándékozni, odaadták gyereknek, nagyinak, száműzték hálószobába, konyhába, WC-be. Maximum számítógép monitorként használják, mert nagyobb, mint a meglévő monitor, vagy alaptalanul félnek az OLED beégéstől vagy lusták a számítógépet OLEDre kötni... Továbbra sem egy súlycsoport, pontosan ahogy írod is: "még ha fájdalmas is egyeseknek".
Pont ezért nem adom el áron alul a 14 éves full HD plazma tv-met, tökéletes lesz a hálóba az 50 cm-es (nem coll-os) katódsugárcsöves múzeumszökevény helyett. Én nappal a világos (bár nem süti a képernyőt a nap) nappaliban netezek az OLED-en, de filmet nézni... Kb a tartalomjegyzéke látszik és hallatszik a filmnek, mint a mobiltelefon 5-6 collján is = egérmozi, szenvedés.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
"Nekem is és rengeteg embernek volt mindkettő. Nos. Ők tudják miről van szó.
Sőt sokan vannak akik OLED mellé vettek QN90A/95A-t és végül inkább azt nézik, mint az OLED-et."... és annak a rengeteg embernek mind be van kalibrálva mindkettő tv. Igen, persze.
A profi tesztelők(akik kalibrálással és megjelenítőkkel foglalkoznak évek óta => eléggé értenek hozzá) meg mind hülyék, hogy bőven az oled alá helyezik (általános) képminőségben.Azért azt megnézném, az a "rengeteg ember" milyen képbeállításokkal használja. Lehet ...
-
alaves
addikt
válasz
Callisto #60715 üzenetére
rtings QN90 teszt: "The edges of the screen are slightly darker" ezt láttam pár hete az MM-ban, olyan volt mintha egy OLED kijelző körkörösen 1-1,5cm-es sávban beégett volna. Nem tudom mennyi az esélye, hogy egy magyar MM-ban lévő készülék és egy amerikában tesztelt TV azonos jelenséget produkál...
amúgy nem lenne rossz TV
-
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #60185 üzenetére
Teljesen tisztába vagyok vele hidd el… Valamint Te meg azt értsd meg itt az Oled fórumon, hogy az itt lévők leginkább sötétben nézik a készüléküket és nem véletlenül vették az OLED-te. Ide ugyanis sokkal fontosabb a tökéletes fekete mint az 1500nit.
Tárgyalóba bemutatni, prezentálni én is QLED-et vennék. De nem házimozinak. -
BusinessGuy
őstag
válasz
Callisto #57938 üzenetére
JátéKOK, száz meg száz óráK.
A szövegérzelmezés napjainkban egyre kevesebb embernek adatott meg, pedig nem egy speciális képesség. 2500 óra van a tv-ben jelenleg ebből alsóhangon cirka 2000 a játékokban eltöltött idő statikus hud elemekkel ellátott játékokban.
Derülj. -
alaves
addikt
-
BusinessGuy
őstag
-
alaves
addikt
válasz
Callisto #57909 üzenetére
CX-et beégetni ennyi idő alatt... Csak azt tudom javasolni, hogy SDR ~100nit, HDR-DV 80-100 OLED fény, és nem utolsó sorban (az OLED tábor többségével ellentétben) a napi üzemórával arányos számú kézi pixelfrissítő (1 órás) futtatása, amely napi 12+ üzemóra és/vagy extrém HUD-os terhelésnél heti egy alkalom (szélsőséges esetben gamereknél, pl. 24 órás non-stop játék, stb. akár minden nap a kézi pixelfrissítő indításával kikapcsolni a TV-t).
Nyilván napi 4-6 óra üzemnél elegendő megvárni az fw-ben rögzített 1500-2000 üzemórát, amikor is automatikusan lefut. -
blakey
titán
válasz
Callisto #57912 üzenetére
CX-ekkel kapcsolatban nincs saját tapasztalatom, elég sok probléma olvasható itt a topikban is és máshol is, szóval nem vagyok meglepődve a CX hallatán. Számomra a 27-es OLED fény az ami a tökéletes, természetes fényt adja, tehát beleilleszkedik a környezetbe, nem látom sötétebbnek a külső fényekhez képest, sötétben is jó. Játékkal kapcsolatban nem tudok semmi okosat írni, nem játszom olyan szinten, hogy bárminek is nyoma maradjon, helyette sétálok, beszégetek. Mindig a szükségleteinknek megfelelő eszközt érdemes választani, én sem veszek laptopot a munkámhoz, mert nem lenne megfelelő és ugye ha pl. a munkám jelentős része utazással telne akkor nem vennék asztali gépet, stb. Erőteljes, hosszas játékokhoz olyan megjelenítőt érdemes venni ami erre lett tervezve és jelenleg a legtöbb ilyen kijelző többynire LCD, tehát meg sem fordulna a fejembe, hogy OLED-et vegyek, mert nagy valószínűséggel nem azt nyújtaná amire szükségem van.
-
blakey
titán
válasz
Callisto #57909 üzenetére
Statikus HUD-ok égtek be nála - Erre csak annyit írok, hogy nem megfelelő beállításokkal használta és visszakanyorédnék egy korábbi hsz-emhez, mindenkinek beállított (egyedileg kalibrált), színhelyes profillal árulnám a TV-ket állítási lehetőség nélkül és akkor megtudják, hogy mi a jó kép. Tisztában vagyok vele, hogy ezután felháborodás következik, hogy de, ő nagyon jó beállításokkal használta, stb, de nem nagyon fog zavarni, 3 hónap alatt még a boltokban sem ég be egy OLED ha normálisan végigfut a panelkompenzáció. OLED-et nem szabad áramtalanítani használat utáni 1-2 órában.
-
blakey
titán
válasz
Callisto #57905 üzenetére
Nem igazán értem a reakciódat. a mai LCD is beéghet, de ennek másmilyen okai vannak, mint plazmánál vagy OLED-nél. Nyilván kevésbé érzékeny, viszont nagyon hosszas és statikus tartalom használata után az LCD-n is nyoma marad. Nem kell eltitkolni azt sem, ahogy azt sem, hogy a plazma és az OLED erre érzékenyebb, de mindegyikre igaz, hogy normális használat mellett olyan minimális az esélye a beégésnek, hogy inkább szót sem érdemel, mivel nagyon sok LCD-m , néhány plazmám meg OLED-em volt így tisztában vagyok ezekkel a dolgokkal.
1 év alatt 6000 óra elég sok, és ha nem ég be napi 10-10 óra használat mellett akkor az OLED-ellenesek is egy kicsit megbarátkozhatnak a goondolattal, hogy az OLED is jó alternatíva játékra és egyéb dolgokra is. -
BusinessGuy
őstag
válasz
Callisto #42587 üzenetére
Elöbb hiszem el amit tapasztaltam és látok illetve amit szakemberek álkítanak mint azt a marhaságot amit egy olyan ember állít aki önigazolásból felemeli lehetetlen magasságokba a vásárolt tv-jét. Részemről ennyi bizonyíthatod az ellenkezőjét ahogy írtam,addig csak bullshit marad amit írtál. És itt be is fejeztem l,ahogy írtam a szavad áll az összes tapasztalat és szakvélemény meg teszt ellen.
Ó egyébiránt a tesztben még csak nem is a pc bemenet game módja szerepel.... -
BusinessGuy
őstag
válasz
Callisto #42574 üzenetére
Persze a hdtv tesztnél a kalibráló szaki ezzel nem volt tisztában..
Komolyan, hagyjuk a hülyeséget meg az önigazolást. A game mód rombolja a képminőséget ide értve a local dimminget is szemmel láthatóan. Oleden abszolút nincs hasonló szintű rombolás a képminőségben az input lagért...Azért ne akarjuk már megmagyarázni hogy a hdtv teszt szakemberei hülyék..
Bizonyítani akarsz? Defaultold le a mozi és a gamemódot, indíts el egy hasonló csillagos videót mint a tesztben és válts közben módot. Mindezt kamerázva, úgy hogy a beállításokat is lássuk. Lehet a localdimminget vissza tudod game módban tenni mert sok tv nem tiltja csak kikapcsolja az opciókat, de abban a pillanatban érkezik is az input lag.Gyakorlatilag a szavad, egy olyan ember szava aki szerint nincs jelentős különbség az oled ésqled között áll szemben tesztekkel,videókkal, szakemberekkel és egyéni tapasztalatokkal...Hajrá mutasd meg a netnem hogy mindenki téved.
Adamsss: pontosan, ezért butítják cipóra vagy kapcsolják ki game módban...Ott a videó a jelenlegi csúcsról, szemmel látható hogy lebutítja, a szaki el is mondja miért. Teljesen mindegy hova dugod. Az hogy egy fórumon valaki önigazolásból mit állít.....
-
válasz
Callisto #42574 üzenetére
Igazabol ez megint teljesen felesleges vita de a hdtv test szamomra eleg meggyozo volt. Aztan utanaolvastam es az irtak hogy a local diming eleg szamitas igenyes hogy hova milyen fenyerot adjon. Ehhez analizalnia kell eloszor a kepet a procinak es utana allitja a local diming-ot. Na mar most ha ez igy van akkor igy biztosn nem tudja tartani a 13ms-os input lag-ot. Ha meg tartja akkor valoszinuleg kikapcsolja.
-
Syz
senior tag
válasz
Callisto #42580 üzenetére
Nem mondtam azt,hogy nincs igazad.Csak leírtam a személyes tapasztalatomat.Mondjuk ez a port témát ezt jobban kivesézhetnénk,úgy általánosságban is.Nyilván a PC-t azt a PC-re dugod egy Samunál.De pl. egy ARC portba mit dugsz?Egy konzolt melyik portba dugsz?Vagy vegyük alapul az LG oled tévét,ha már itt ez a topic.Van 4 db HDMI 2.1 portod amiből egy van elnevezve,a HDMI 2 ARC-re.Ezen kívül van 3 ugyanolyan portod.Ha a PS4-et a HDMI1 porton használom Playstation 4 címkével,akkor mondjuk a HDMI4-en ugyanilyen címkével másképp működne?
-
BusinessGuy
őstag
válasz
Callisto #42567 üzenetére
Nem baromság, linkeltem neked a videót is. Game módban nem titok hogy leveszi a képjavító technikákat az összes, de te biztos jobban tudod mint a szakik pl a hdtv tesztnél vagy rtingsnál és nem tudják hogy rossz helyre dugták...
Tessék mégegyszer.
[link]Elhiszem hogy a felhasználás miatt inkább a qledet vetted de puszta önigazolásból ne akard megmagxarázni hogy a game mód ami köztudottan elsőként offolja vagy butítja az összes képjavító technikát a jó input lagért, nem butít, mert tény hogy butít.
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #42501 üzenetére
Szerintem akkor is szubjektív. A feketének alap szerepe van a képminőségben, kivéve ha világosban használod. Ide tartozik még a színék mélysége, tisztásága, természetessége.
Ezek szerintem mind érezhetően jobb Oleden. Persze ennek fontossága szubjektív. Valamint megemlítem még a homogenitást is, amiben szintén sokkal jobb, általános tartalomnál.
Persze ez is csak az én véleményem. -
BusinessGuy
őstag
válasz
Callisto #42281 üzenetére
Mind ezt teszi, kikapcsolják (vagy ha úgy tetszik agyon butítják) a képjavító megoldásokat amik az input lagot növelik.
2:45-től nézegesd ha nem hiszed, össze is veti a q90r game módját a movie móddal.
[link]Game módban konkrétan ég és föld az oled és qled közti különbség az oled javára bármikor legyen az világos vagy sötét rész világos vagy sötét környezetben. Game mód offolva meg igaz megközelíti a kép az oled szintjét (a q90r-en) csak közben az input lagod megy az egekbe. A qled annyi képjavító techt alkalmaz hogy épkézláb képe legyen az oledek mellett amint ezek a game módban kiugranak a jó input lagért a képletből, konkrétan a q90 képe is lebutul egy feleannyiba se kerülő VA paneles tv szintjére.... Movie módban valóban nincs égbekiáltó difi az oled javára csak egyértelmű az előnye. De game módban nem egy liga a két kijelző.
-
Tulku
veterán
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #42221 üzenetére
Akkor tudod miről maradsz le... Olyan sok statikus tartalmat használsz?
Én akkor gondolkoztam volna el QLED-ben ha kifejezetten világos környezetben használnám.
Hát igen, sajnos az Oled-re vigyázni kell. Én már nem tudnék vissza térni, ez a 3. Oled-em a B6 óta. De bevallom azért zavar, hogy kényes jószág. Viszont este egy film az szinte ünnepnap. -
belan
addikt
válasz
Callisto #42221 üzenetére
A 65Q9FN valaha készült legjobb Qled! Valahol meg is értem a álláspontod világos részeknél meg van a Qled előnye sötétben meg a oled a nyerő! Viszont ha PC-n vagy nagyon sokat menne nálam is a tv biztos Qled vennék én is. Mondjuk van időszak amikor többet megy nálam a oled de volt amikor egy héten 2x ha be kapcsoltam.
-
janos666
nagyúr
válasz
Callisto #42213 üzenetére
A ~2000 órás JB folyamatból elvileg ~60 perc a "kihűlés" (szerintem mindenféle értelemben, nem csak hőmérséklet, de bármi elektromos kisülés), de az is a szokásos néhány perces méréssel kezdődik (a megszokott módon "azonnal", bár lehet, hogy 1-2 perc abból is "kihűlés").
(#42215) krx21 - A "téglalap hiba" a nulladik mérésben van, a gyárban rögzített eredeti állapot lett hibásan felmérve, és azt a hibát igyekezett reprodukálni a ~2000 órás JB folyamat eredménye (tehát végül is ügyes volt, mert előjött a téglalap, avagy ugyan így el kellett volna tűnnie egy beégett téglalapnak, ha lett volna olyan és helyes lett volna a gyári referencia).
A fenti két dologból jön az is, hogy ha a nulladik mérési referencia körülbelül valami normál szobahőmérséklet környékén lett rögzítve, akkor a későbbi mérést is jobb lehet ennyivel végezni. De lehet, hogy van pár hőmérő is valahol, és ebből plusz korrekció a mérésre.
De nekünk szerintem az a legfontosabb, hogy pár hiedelemmel ellentétben, se a ~4 órás, se a ~2000 órás nem okoz fizikai elváltozásokat, csak mérés történik.
-
Strezi
őstag
válasz
Callisto #42213 üzenetére
Szinte minden dióda feszültség / áram karakterisztikája jelentősen hőmérséklet függő.
krx21: Szerintem igen fontos, hogy kompenzáció előtt viszonylag homogén legyen a panel hőmérséklete. Ha több óra mondjuk YT gombos, vagy logós vagy HUD-os használat után egyből megy a kikapcs (majd a kompi), akkor az szerintem időzített bomba...
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #42200 üzenetére
"The method comprises determining the capacitance of the pixel, correlating the determined capacitance of the pixel to a current correction factor for the pixel, compensating a pixel drive current according to the current correction factor, and driving the pixel with the compensated current."
Ha nagyon profi vagy műszaki angolból. Majd kijavítasz..
#42201: Csak a futtatás időzítéséhez, ez már nekem is világos... -
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #42195 üzenetére
Nos, elolvastam végig, ráadásul mást is. Tényleg mérik,
de nekem is igazam volt abban, hogy csupán ebből nem lehet megoldani. Van egy öregedési korrekciós tényező is
és a kettő együtt adja az új vezérlő teljesítményt. No offense, LG szervizes barátom is akkor rosszul tudja.
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #42190 üzenetére
Nem szokásom kötekedni és olvasni is tudok... Az hogy változik az oled ellenállása idővel, még mindig nem igazolja, hogy abból számolják ki a szükséges + áramot... Nem a stabil teljesítmény felvétel a cél képpontonként, hanem az állandó fényerő... Eleve LG kompenzációs algoritmusról beszéltünk, melynek működése érdekelne.. Itt ilyen esetben 8 millió képpont áramfelvételét kellene mérni egyenként. Te így gondolod, hogy így működik?
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #42156 üzenetére
Már bocsánat, de megint magamat tudom csak ismételni.
”Vagy inkább egyre több áramot kell neki adni, ugyan azon fényerő tartásához idővel.”
Ezt eddig is tudtuk. Te viszont azt állítottad, hogy a kompenzáció megméri a pixelek ellenállását és annak fényében korrigál.
Erre nem találok továbbra sem utalást, hogy az Oled öregedést mérni lehessen elektromosan...Remelem nem beszélünk el egymás mellett...
-
krx21
nagyúr
válasz
Callisto #42154 üzenetére
Vagy inkább egyre több áramot kell neki adni, ugyan azon fényerő tartásához idővel. A Te állításod, hogy a fénykibocsátás szerves vegyületei az öregedéssel, csökken a vezető képességük és ennek mérése által lehet következtetni az öregedés mértékére.
Ha ez így van kérünk egy linket, hadd tanuljunk. Tényleg kíváncsi vagyok. -
Celtis
veterán
válasz
Callisto #39875 üzenetére
Hanem mit csinál szerinted?
De ha azt mondod van rá szupergyors felvétel is, akkor lássuk!A sample and hold kijelzők működési elve illetve a látás fiziológiájánk a következménye a mozgókép elmosódása. Van az rtings-nek erről is egy kiváló magyarázó videója. Talán még angol tudás nélkül is érthető.
-
daneel_hu
addikt
válasz
Callisto #39698 üzenetére
"2. Autóversenynél nem számít annyira a képfrissítés. 10 éve 60Hz vs 60Hz volt és nem 60Hz vs 140Hz például. Nagyon sokat számít a a 140Hz kompetitívben. Nem feltétlen azért, mert több képkockát látsz, hanem a responsiveness miatt, ami igazán fontos kompetitív gyors játékmenetnél. Egy 60Hz-es picit hátrányba van egy 140Hz-es monitoron játszóval szemben feltételezve, hogy a két fél képességei teljesen ugyanazok."
Bizony.
2004-ben is aki quake-zett komoly szinten, annak kellett a 100-120 fps.
Ezt sima crt-monitoron lehetett hozni, butított grafikával. Ha jól emlékszem 2004-2006 környékén símán elérhető volt a 140 fps is jó VGA-val és CRT cuccal.
LCD-k akkoriban még nem voltak ilyen szinten, csak később cserélték őket le aki ilyen játékokat játszott.Oled most símán jó lenne, de túl nagy a képátló ehhez. Tudom, hogy már kevesebben játszanak ilyesmit, de nekünk ez volt a játék. Egér + gyors monitor/vga.
Konzol az kiesik, azzal nem tudsz egy egér/billentyűs ellen ilyen fizikában nyerni. -
GalaHU
addikt
válasz
Callisto #39698 üzenetére
Azért autóversenyben is számít a képfrissítés és a lag, különösen ha már hozzászoktál a magasabb értékhez.
Nekem a cockpithez egy ASUS ROG 348Q monitorom volt (előtte kísérleteztem sok mindennel, 3 monitor, VR, stb, mellékszál...) és imádtam a G-Sync-jét és a 100fps-t amit kipréselt magából. Javarészt AC és pCars ment vele, nomeg a Dirt : Rally (1-2). Ez utóbbi nagyon durva VR-ban, így szinte csak monitorral toltam. Gondoltam kipróbálom egy 55-ös LG OLED B7-el, mert a PC mellett van alatta PS4Pro is, lássuk milyen képet ad, borítson be a képernyő!
Ha nem válik be monitorként, TV akkor is kell, max maradok a VR-nál...
Nos a képminőséggel nem volt baj, annál inkább éreztem a 4k/60Hz hátrányát az ASUS-hoz képest, egyszerűen lassabb lettem vele. Persze nem competitive, magamhoz képest hotlapozva. Úgyhogy szépen visszaraktam a monitort...
De pontosan ezért kérdeztem pár napja (igaz, válasz nem jött...) hogy a C9 mennyire válik be 4K120Hz-en, mert ha G-synccel tudná tartani a 100 körüli értéket, az már nekem elég lenne, és az inputlagon kívül semmiben sem lenne rosszabb mint a 348Q. Cserébe kapnék egy hatalmas képernyőt 16:9-ben... PC-n még jelenleg nincs ami kipörgesse, a 2080ti-khez talán jön valami drivefrissítés, de az idei csúcskártyák már biztos tudják majd.
Persze olyan is van akinek a stabil 60fps fölött már mindegy, volt nálam egy barátom kormányt tesztelni és észre se vette hogy 100-on tesztelt, szóval ez egyénileg változó...
-
daneel_hu
addikt
válasz
Callisto #34794 üzenetére
Ahogy Matrixfan írta: "Érdemes megnézni a filmek ADL értéke hova esik, durván felül becsülve az összes film 20% alatt van, de megdöbbentően sok van 5% körül."
Ergo kit érdekel mit művel a tévé világos tartományokban. Ennek jelentősége marginális.
Mit nézzek rajta, hogy fontos legyen a világos tartomány? Adj már egy tippet... -
daneel_hu
addikt
válasz
Callisto #34690 üzenetére
"(és a védelem miatti kényszer ABL)"
Ez mintha az energiafelhasználás limitálása végett lenne, de lehet rosszul emlékszem.
2018-as olednél sosem láttam észrevehető ABL-t, pedig nem nyúltam hozzá a beállításokhoz ilyen téren.
A beégés miatt más megoldások vannak a készülékekben. (pl logofényesség csökkentés)
De utóbbi messze nem egyenlő az ABL-el. -
daneel_hu
addikt
válasz
Callisto #34683 üzenetére
Szerintem pedig van, abban a felhasználási körülményekben ahol nálunk otthon (lenne), van.
Többnyire sötétben nézünk tévét, gyakran még a tartalom a sötét.
Ebben a QLED egyszerűen nem tudja felvenni a versenyt, nemcsak a tökéletlen fekete hanem a sötét színek természetességét illetően is.
Elhiszem, hogy baromi jó tévé (szerintem is az) - sőt az OLED mellett tényleg ezek tűnnek még tévékészülékeknek -, de számomra az OLED fejlebb van.Mi nem 8000 niten, kitárt ablakokkal, napsütésben, heggesztőszemüvegben nézünk tévét hanem elsötétítve -, vagy inkább eleve sötétben hiszen akkor vagyunk csak otthon. (de van függönyünk és redőnyünk is a nappaliban, nem csak a tévére költöttem)
Mi nappal nem tévét nézünk.Természetesen ez is csak 1 vélemény, de bármennyire fáj valakinek = vállalom.
-
Strezi
őstag
válasz
Callisto #23817 üzenetére
Ez nem igaz! Szükség van az RGB pixelekre is a teljes fényerőhöz.
A W komponens a világosabb árnyalatok fényerejébe segít be, nem pedig kiváltja azokat.Nézz meg bármilyen közeli pixel felvételt OLED-ről, nem fogsz olyat találni, ahol csak a W fénylik erősen. Mindig ott látszik mellette a három másik is.
-
-
sakal83
addikt
válasz
Callisto #22566 üzenetére
Ha tudod a belső infókat, annak örülök, és kérlek tájékoztass minket világosan pontokba foglalva a beégésrekről, mi okozza, hogy lehet elkerülni, hogy lehet csökkenteni, cserélik-e, ha igen meddig, mikor nem fogják cserélni, milyen beállítások és használat a javasolt. Milyen arányú a beégés meghibásodása az értékesítéshez viszonyítva stb.
Sokat segítene azon, hogy ne mosolyogtassalak meg, és a többi fórumozót is megnyugtathatnád, hogy NE legyen több irrelváns szó a beégésről. Akár a topikösszefgolalóba is bele lehetne tenni, hogy ha kérdésként merül fel, lehessen rá hivatkozni, ezzel elkerülve a felesleges köröket.
Várom megtisztelő válaszodat, szerintem a több fórumlakó is örömmel venné!
-
energomatt
őstag
válasz
Callisto #22454 üzenetére
Próbálj meg áttérni egy olyan fogalmazásmódra, amellyel nem minősíted folyamatosan mások képességeit a konkrét érveid mellett ! Tudjuk, már a leghitelesebb forrásból (egyenesen tőled), hogy te vagy itt az egyik legszélesebb látókörrel rendelkező fórumtársunk. Ennek tényleg örülünk. Megpróbálunk mi is felnőni a feladathoz, csak ehhez még további kis türelmet kérünk.
-
-
741105
csendes tag
válasz
Callisto #22428 üzenetére
Nem igazán akarják meg érteni.
Egy időseb házaspár venne ilyen tv-t, nem ismerik és értik az internetet, haza viszik és csak arra használják amire ki lett találva, tv műsorokat néznek rajta, persze egész nap.
Jól be ég nekik,egy év alatt, vagy kettő. Nyilván az idős pár a hibás, mert miért nem töltötte le PDF-ben, meg itt a fórumon miért nem olvasott utána stb. Pedig ők csak azt csinálták, amit az elmúlt 30-40 évben, vettek egy tv-t és használták. Vicc, és az a legnagyobb vicc, hogy mindjárt meg magyarázzák, hogy ez így jó!!
Még egyszer, az OLED képe a legjobb ami ma megvehető. Ez szuper. De nem lehetett volna egy kicsit dolgozni még rajta?ja a lényeg,,
TV- televízió
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Hobby elektronika
- Autós topik
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen légkondit a lakásba?
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Opel topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! R5 8400F / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged