- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Realme GT 2 - aláírjuk
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Szakít a OnePlus és a Hasselblad?
- Google Pixel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
ribarszki
őstag
válasz
adamssss #80891 üzenetére
Ha a jelenet megkívánja persze, hogy van! Pont ez a lényege! A félreértés az, hogy sokan úgy gondolják mint sdr esetében, hogy minden jelenetnél 1000 meg 1500 nit megy az arcodba. Holott maxra állított fényerőnél sem lesz több mint amennyire a jelenetet masterelték. Hiába tud a tévém 1000nitet, a Mandalorian nekem mégis sötétnek tűnik. De itt nagyon sok függ a forrástól, hogy valóban ki is tudja használni a tévé képességeit.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
adamssss #80853 üzenetére
"a 9-es szeriaval az oled eljutott a csucsra"
Kicsit is utánanézel, rájössz, hogy elég nagy blődség!
A második részét - ami tartalmazza a bazz-t - meg úgy általában írtam, mert itt már többeknek is problémája van =
azaz nyafognak a magasabb fényerő miatt.
Na emiatt írtam amit.
-
Pro Koryak
addikt
válasz
adamssss #80793 üzenetére
" lehet onigazolas de szerintem a 9-es szeriaval az oled eljutott a csucsra"
Ja, ez az. Számodra elég a B9, így felesleges váltanod, de nyugodj meg van akár sokkal jobb is.
Azt sem értem, itt sokaknak a magas fényerővel van gondja.
Akkor minek vettek oled/HDR képes tévét?
Hunyorogni kell, bazz szerintem meg minden egyes HDR film felüdülés SDR után. -
-
válasz
adamssss #80793 üzenetére
Hasonlóan vélekedek, egy dolgot kivéve: kitapasztaltam, hogy nekem a TruMotion funkcióval jobb nézni mindent, és ennél a tévénél a mozgásinterpoláció sajnos sokat hibázik. Ez a legfőbb ok, ami miatt egyszer valamikor majd lecserélem, bár fogalmam sincs, az új szériák e téren mennyivel jobbak.
-
layman
csendes tag
válasz
adamssss #58166 üzenetére
van egy 3 éves C7-em, semmi baja. Az utóbbi hónapban mióta tervben van a 65CX, figyelem a fórumokat, youtube-ot, és azért eléggé az jött le hogy 65 és felette problémás tud lenni a panel. Nem segít a döntéshozatalban, hogy összevissza beszélnek a telefonos "szakértők", de attól még a legjobb döntést akarom meghozni, ha már ennyit költök.
Annak köszönhetően, hogy ennyire "parázok", kiderítettem, hogy az Aegon lakásbiztosításunknak van ingóság-biztosítási része, ami tartalmaz kiterjesztett garanciát.
"Garanciális jellegű meghibásodás (elektromos háztartási berendezésekre és mobil eszközökre)
A biztosított termék alkatrészeinek a Biztosított általi rendeltetésszerű használata alatt bekövetkező, előre nem látható meghibásodása, amelyből adódóan az alkatrész eredeti funkcióját nem, vagy csak részlegesen látja el, és melynek következtében javításra vagy cserére van szükség annak érdekében, hogy a termék rendeltetésszerű működése helyreálljon. Kizárólag azok az események biztosítottak, amelyek rendeltetésszerű használat
mellett fellépő, tartós belső hibából – amely a gyártó garancia alapján térült volna, amennyiben a meghibásodás a gyártói garancia időszaka alatt következett volna be – erednek, és nem kerültek kizárásra.
A biztosító kockázatvállalása az alábbiaknak megfelelő elektromos háztartási eszközökre terjed ki:
a) a biztosított lakás berendezéseinek részét képezi,
b) a Biztosított rendelkezik az eszköz garancia levelével és a
vásárláskor kapott számlával vagy blokkal,
c) az eszköz kora (a vásárlás napjától számítva) nem régebbi
60 hónapnál,
d) a Biztosított új állapotában vette,
e) magyarországi szakszervizzel rendelkezik,
f) vásárláskori bruttó értéke eléri a 20.000,– Ft-ot,
g) az eladástól számítva legalább 1 éves gyártói vagy eladói
garanciával rendelkezett,
h) a gyártó vagy az eladó garanciája már nincs rá
érvényben."
A szervizelésnél ha panelhiba van (pl pixelesedés, beégés), akkor gondolom cserélik az egész panelt, ennek mi lehet az értéke egy CX65 oled esetén? 310 ezer Ft-ig szervizeltetnek ezzel a biztosítással, illetve ennyit térítenek meg ha nem javítható. -
Pickle Rick
senior tag
válasz
adamssss #58072 üzenetére
Igen legfrissebb fw van fent. VGA driverből is. Windows updatet nem tudom de meglesem majd.
1.2m kabelt én se gondoltam komolyan, csak körbenéztem az oldalon és elszörnyülködtem.
Am most jöttem rá, hogy lehet benéztem tegnap és HDR be volt kapcsolva Windows-on miközben játszottam, lehet így az volt a gond (10bit). Ma letesztelem kikapcsolva, lehet menni fog.
#58079 n4nom4n: Igen ezt néztem ki én is végül.
#58073 Celtis: Inkább villogás volt, néha keresztben egy fehér csík. Volt hogy csak a kép ment el egy tizedmp-re.
#58077 DarkByte: Köszi, meglesem ezt is. -
Pickle Rick
senior tag
válasz
adamssss #58067 üzenetére
LG OLED55BX. Vention HDMi 2.1 a kábel amit használok (Alza-ról van 8k kürül volt). Ha jól látom azért a rendes certified 2.1 hdmi kábelek 3 méteres hosszban ennél kicsit magasabb áron vannak, uh. sanszos hogy a kábel lesz a ludas.
Lehet inkább elengedem a dolgot: [link]
-
janos666
nagyúr
válasz
adamssss #57943 üzenetére
Szerintem nincs nagy jelentősége, se pozitív, se negatív irányba, hogy hányszor futtatod. Elméletben kicsit jobb lesz rövid távon (hetek-hónapok távlata), kicsit rosszabb középtávon (negyedévek, egy-két év - igénybevételtől függően - mert kicsit gyorsabban öregszik a kompenzált pixel, így hamarabb fut ki a "tartalékból"), egyforma hosszú távon (mikor már így is, úgy is kifutottál abból a tartományból, amit kompenzálni tudott, és ott van a beégés, akár sűrűn futtattad, akár nem, már sohasem tűnik el, de ide jutottál volna hasonló időn belül 0 és végtelen sok futtatással is).
-
arn
félisten
válasz
adamssss #56573 üzenetére
Attol fugg hova allitod az oled vilagitast. Mivel nalam auto allitja a fenyerohoz, sotetben a masik a mervado. Hasonlo az eset, mint amikor vki a hasznalati szokasanak megfeleloen letekeri ezt az erteket pl 30ra. Egy panel josagat az donti el, hogy hasznalod - ha te sose nezed sotetben, vagy folyamatosan magas erteken jaratod, lehet nem is talalnal hibas panelt.
Szvsz egyik esetben sem lenne szabad foltosodnia, ezek nem olyan extremitasok, amit ne varna el joggal az ember a tvtol. Plane ugy, hogy az esetemben ezek a gyari beallitasok.
Errol irtam a multkor - ez egy kuszoberteknek tunik egy adott fenyero mellett, az lenne az erdekes, hogy mi azaz ertek, aminel ez kiutkozik. Tehat beallitunk egy 1%os szurket, es elkezded letekerni az oled erteket lefele. Minel jobb a panel, annal alacsonyabb erteken utkozik ki. Biztos van olyan panel is, ami barmilyen erteken homogen, de ahogy elnezem a panelek nagy reszenel vagy egy homogenitas kuszob.
-
F-ECT$
titán
válasz
adamssss #56501 üzenetére
Szerintem a jövőben se lesz túl sok haszna a HDMI 2.1-nek a jelenlegi konzolgenerációban. 120 fps 4k-ban nagyon kevés játék esetén realitás, a vrr meg 40, jobb esetben 30 fps-től fölfelé működik, tehát pont a 30 fps-re belőtt játékok esetén nem fog működni, ahol sokat jelentene. Ok, a 60 fps környéki játékoknál jól fog jönni, de azért csak emiatt én se cserélnék tv-t.
-
arn
félisten
válasz
adamssss #56404 üzenetére
Az sdrben az elejen alapbeallitasokkallattam a sotet reszeknel :) amugy nem izgatna. A 4k hdr valoban mas kavehaz.
Most neztem a jurassic parkot, a trexes esti jelenet meg mindig ut. Viszont a mozifeelingbol vhogy eltunt vmi, hogy ennyire fluid es eletszeru az egesz - kicsit olyan mint egy kamaradarab :) egy gladiator filterezve van, ott moziszerubb.
-
szabeska
addikt
válasz
adamssss #54032 üzenetére
Ehhez folyamatosan bekapcsolva kéne tartani a tv-t, ami nem javasolt az automatikus karbantartás miatt, meg amúgy sem, fekete háttérrel/képernyővédővel sem. De ha bekapcsolod a pc-t, elég csak megnyomni a tv bekapcsoló gombját, és ha legutóbb a pc bemenete volt kiválasztva rajta, automatikusan átvált a pc képe a tv-re, legalábbis nálam. Persze ez is hektikusan működik, előfordul hogy nekem kell a monitorról átváltanom a tv-re manuálisan, attól függ, milyen napja van a windowsnak
Egyébként az általad említett művelethez CEC kellene, de a vga ugye nem képes erre.
-
GalaHU
addikt
válasz
adamssss #50655 üzenetére
Ez azért attól függ, hogy milyen játékhoz! Egy egerészős fps-ben nyilván nem látod át a teljes teret élesen, de én pl. autószimezek (néha röpködök) oda pont megfelelő egy 55-ös Oled, kb fél méterre ülök tőle.
Nagyon várom hogy végre készre reszeljék a C9 firmware-ét, mert már így is gamechanger a 120fps 4k-ban, pláne ha megy majd a G-sync! Viva la HDMI 2.1!
-
Segal
veterán
válasz
adamssss #50655 üzenetére
Kapható csak egyelőre horror áron. Nálam most meg 2 játék van tervben. A jelenlegi a doom eternal abban is legalább 90%-ban a kampány, meg a cyberpunk.
Tehát engem aztán abszolut nem izgat hogy csáben, R6-ban, Cod-ban stb. hátrányba lennék...
Cod meg Pubg néha van soloba vagy haverokkal de nagyon kis százalékban. Az Oled adta élmény sokkal több lenne mint amit multiba vesztenék. -
Segal
veterán
-
alaves
addikt
válasz
adamssss #50509 üzenetére
Ha többször zavar a gradient, akkor mindkét képzaj szűrő minimumra állításával csökkentheted a jelenséget.
Philips esetén gyakorlatilag a két szűrő bekapcsolásával lesz olyan a kép, mint a többi gyártónál szűrők nélkül (a túllőtt vezérlés visszatompítása minimális részletvesztéssel). -
alaves
addikt
válasz
adamssss #50509 üzenetére
HDR-nél gyakoribb probléma. Sony-nál és Panasonic-nál kevésbé jelentkezik. Philips-nél a legrosszabb az "overshoot" képfeldolgozás eredményeként. LG-nél szoktak állítani az fw-n (lsd. C8), CX-nél is vannak/voltak problémák (raised black). B9-nél még esélyes lehet az fw finomhangolása.
-
MultiDoodad
aktív tag
válasz
adamssss #49522 üzenetére
Szerintem a 9-es szériától ezt is felül kéne vizsgálni, nekem B9-m van 11hónapja csak játszom rajta folyamatosan ugyan azzal a 3 játékkal (néha egy kis netflix) és még mindig nincs be égés. Nekem ráadásul SDR-ben 80-as oled fényerőn van.... Még egy évet ki bír nekem elég, utána majd csere cx-re vagy valami másra. De nekem mivel csak játszom az Lg volt a legjobb választás. Most fog Öcsém beújítani egy Cx 55”-t kíváncsi leszek lesz e nagy különbség.
-
janos666
nagyúr
válasz
adamssss #49171 üzenetére
Nem csoda, ha állandóan elbeszél mindenki egymás mellett, ha teljesen összemsódnak ezek:
panel vezérlő (T-CON) <-> képfeldolgozó processzor (mainboard SoC [CPU+GPU])
mozgáskezelés (nyers/valós/közvetlen visszaadás) <-> mozgás interpoláció (manipuláció)
Persze valahol valamennyire átlapol, mert a SoC/OS is váltogathat a TCON üzemmódok közt (pl. mikor SDR és HDR, vagy újabban már FRR/VRR módok közt kapcsolgatja a kijelzőpanelt), illetve ha be van kapcsolva az interpoláció, olyankor is egymásra lapol, hogy mit csinál a kijelző a processzor által küldött képkockákkal, stb....(#49160) KTTech - Nem tudom, hogy idén már van-e bárkinél low-level BFI, de 2019-ig bezáróan mindenki a SoC-on szórt be szó szerint fekete képkockákat, nem a TCON-al oldották meg. Ezért is volt limitálva 2019-ig 100/120, azóta 200/240Hz-re, amin a panel jár (kivéve persze, mikor VRR módban üzemel, de az is még csak LG-nél volt eddig).
A Panasonic-nál is csak a csúcsmodell működik másképp 2019 óta, de ott sem biztos, hogy hardware szinten más lenne a T-CON, és nem csak a firmware-ét paraméterezték át.Amúgy is, a Panasonic-nak szerintem RGB OLED-hez volt valamije, nem WRGB-hez. Azt azért át kellett volna alakítani, és szerintem nem erőlködtek azon sem, hogy az öregedés kompenzációt license-eljék az LG-től, vagy újrakreálják maguk, ami biztos sok munka (nem csak pénz, de idő is laborban égetni a paneleket és felállítani az empirikus öregedés modellt, tesztelni a kompenzálást, stb).
Ja, és tippre a Panasonic talán "plazmásan" tervezte volna hajtani az OLED-jeit (csak hogy még egy vak tipp legyen ott, hogy miért nem hiszem, hogy rá akarták szabni a saját prototipusukat az LG-é helyett).Az OK, hogy rendelésre gyárt, de ha egyszerűen nem vállaltak 2019 előtt olyan rendelést, hogy T-CON nélkül szállítanak WOLED panelt, akkor szerintem a Panasonic sem volt kivétel.
Nem látom, hogy hol térült volna meg nekik lcserélni a TCON-t, és miért. Azt sem látom, hogy miben mutatkozna meg. Annak viszont több jele volt, hogy ugyan azt használja mindenki (lásd "macro blocking").Hogy idén pontosan mi van a 2020-as Panasnic-al, az már jó kérdés. De 2019-ig minden kívülről látható jel oda mutat, hogy most is ugyan azt a panelvezérlőt használták, mint minden más TV gyártó: amit az LGD rászerelt nekik.
De ha ettől valaki nyugodtabb, felőlem higgye azt, hogy Pio+Pana Kuro 20G vezérlő van a Panasonic WOLED-ekben.
(De közben még a VT60-juké is butább volt, mint a Kuro 9G-é.)
-
Fisha
őstag
válasz
adamssss #47599 üzenetére
Esetleg rá tudsz pillantani valamelyik konkrét példára, amiket korábban küldtem? Jó lenne, egy tuti B-s teszt is. Hátha van olyan mázlim, és szar az enyém, és akkor lehet cserélni, nem kell upgrade-del bajlódnom.
Amúgy meg persze, ha valakinek jó az alap mozgás, akkor annak ez mindegy. Nekem sajnos (az is) nagyon "báncsaja" szememet.
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
adamssss #47424 üzenetére
Ez az erosito mindent tud ami neked kell.
Mint kiderült, ez már elavult a tévéhez képest, főleg az 1.3-as hdmi miatt.A tv arc-bol menjen egy kabel az erosito barmelyik hdmi-in-be, es a tv-n legyen a cec bekapcsolva
Ezt itt elírtad...
A tévéből (arc) a HDMI az erősítőbe csak OUT-ba mehet. De ezen nem működik az ARC és azt is írtam, ha működik, akkor a CEC automatikus a CX-en, nem kell (lehet) bekapcsolgatni, vagy ki, mert egyébként nem lenne értelme az ARC-nak.
Egyébként a GX-CX egy nagyon háklis tv az erősítőre. A denon és a pioneer - igen a legújabbakkal is - nem igazán barátok, főleg a pioneer elveszti a kapcsolat a tv arc-on keresztül, egyszerűen fogalmazva...nincs hang.
De amivel soha nem volt gondja, azok a yamahák, pl rx 585, vagy 685, illetve onkyo és marantz. Ez a cx egy különleges "állatfajta" ... -
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
adamssss #47393 üzenetére
Azt a GX (CX)-en nem kell külön bekapcsolni, ha működik az ARC, ha meg nem működik, ki lesz szürkülve. Annyit tudok elmondani, hogy 2012-es PIO erősítő, EISA díj meg minden akkoriban, olyan szinten nem tudtak együtt működni a GX-szel ARC-on, hogy a kifeküdt a tv HDMI része és az erősítő is. Amíg nem volt áramtalanítva, mind a 4 HDMI bemenet használhatatlan volt.
Ha jól látom ez az erősítő még régebbi, szerintem simán elképzelhető, hogy ugyanezek az anomáliák lesznek. -
daneel_hu
addikt
válasz
adamssss #47035 üzenetére
"Vegul is. Elveszem a baratnomet, felvesszuk a csok-ot es naszut helyet megvesszuk a tv-t es megnezzuk rajta minden nap a planet earth 2-t.
"
CSOK-ot nem lehet bármire költeni, viszont a babaváró hitel esetében ez nem áll fenn.
Ja csak a gyerek a feltétel hozzá, de az a CSOK-hoz is. -
Nunder
őstag
válasz
adamssss #47021 üzenetére
Hogy őszinte legyek pusztán azért akartam a C9-et mert mindenhol azt hallottam/olvastam/néztem, hogy ha nincs közte árban sok különbség, akkor jobban megéri. Nomeg a chipset/RAM miatt kicsit talán future proof is lenne. Hülye voltam, mert ~3 hónapja ott volt 380k körül és nem hoztam el, erre kifutott...
Gondoltam én is hogy jó lenne nekem a "sima" is és nem kell a nagyobbik testvér, de ez már nyilván tárgytalan. C9-re nem adnak annyi garit így, és vissza se lehet küldeni, ha valami olyan nyűgje lenne ami miatt elállnék, de hát ez az outlet.
B9 képfeldolgozása tehát akkor annyival nem rosszabb hogy ezt érdemben észre lehessen venni? Netflix 4k, Youtube, PS4Pro, Plex, HBOGO lenne leginkább használva rajta. Emellett PC géming is, de azt csak ritkábban.
-
Faterkam
addikt
válasz
adamssss #46985 üzenetére
Köszönöm a válaszod, de a feleségemmel 50-en túliak vagyunk. 10 éves elmúlt a TV-nk és nagyon szeretne egy okos TV-t, amin megy a Netflix, HBO Go, UPC TV csomag. Szóval nálunk nem nagy érvágás, ha 0%-os részletre megy. Ettől nem parázunk. Csak annyi féle van, és szeretnénk a lehető legjobbat megvenni, ami még belefér(ne) a keretbe.
Te milyen típust ajánlanál 55 colban?
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
adamssss #46507 üzenetére
Na megjött, a múltkori témából kiszálltam, lett volna mit írnom, de nem szoktam segget csinálni a számból, de ha valakinek a szavára nem adok, az pontosan te vagy és amikor nincs mit mondani, kb mártírt csinálsz magadból, jah ez a vicces.
Amugy érdekes, hogy amikor a Sony-t megvettem az LG tulajok leírtak, hogy hülyeséget csináltam, most meg hirtelen a Sony frankó lett...
-
Northlorien
tag
válasz
adamssss #46497 üzenetére
Nekem Sonym volt amit cseréltem Panara. Ha oledben a kettő között kellene dönteni akkor a Panat venném újra. A fapados oprendszer kb azt jelenti hogy villámgyors és teszi a dolgát probléma mentesen, nagyon jó képminőség mellett. Ha bármelyik app hiányzik vásárolj egy Chromecast ultrat 25-30 ezer forintért és kész. LED tvben valószínűleg Sonyt vasarolnek a továbbiakban is mert nekik van a legjobb local dimming algoritmusok az összes gyártó között. A kettő közötti arkulonbsegbol, talán egy shield TV is kijöhet ha mindenképp szükséged lenne olyan appra amit a Pana nem tartalmaz.
-
daneel_hu
addikt
válasz
adamssss #46468 üzenetére
"Az egyébként elmondható, hogy ISF/szakértő módban ezek a tv-k már annyira pontos képest adnak, hogy max nagyon avatott szemnek tűnne fel a kalibráció. Illetve egy két színárnyalatnál talán egy laikus is látna különbséget. Azonban pont bőrszín az elég helyes már alapértelmezetten is."
Mit képzeltél?
Távirányítóval megnyomsz 2 gombot = az már nem out of the box képminőség.
AZ már akkora munka, hogy előtte kérdéseket fogok feltenni itt a topikban. -
renziNNN
tag
válasz
adamssss #46376 üzenetére
4k és 4k között is van különbség, a Bluray-ről származó 4k tartalom nem mindig elérhető és véletlen sem összetévesztendő mindenféle webdl forrással. Nyílván a fórumtárs azért preferálja a lemezt, mert annál jobb verzió nincs.
Mint ahogy említésre került, valóban viszonylag ritka az igazi 4k (nem felskálázott 4k tartalom), de a bitrate nem hazudik, ami a fájlok méretén tükröződik is. Egy magas bitrátájú 1080p tartalom is szépen tud kinézni a mai oledeken, de ez a verzió megint csak ritka. Így a 4k vs 1080p vita értelmét veszti, hiszen vagy úgy van vele az ember, hogy nem éri meg a 4k-s verziót nézni, mert nem lát (elég) különbséget, vagy pedig a létező legjobb minőséget szeretné nézni, ha már ilyen tvje van. Úgy gondolom mindkét oldal elfogadható. -
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
adamssss #46366 üzenetére
Miért haragudnék, ez már csak amolyan morbid kíváncsiság részemről...
Kiragadtál egy, vagy néhány szót és most lovagolsz hozzáértésről.
Mégis mit szeretnél, rajzoljak folyamatábrát egyenlettel a kalibrálás, felbontás, méret, színtérről, hogy miért jobb egy gyári uhd real 4k korong egy butított warez 4k-tól etc... Vagy mit szeretnél? :-D!
Mégis minek írjak bármit egy olyan hozzáértőnek, aki kerek perec kijelentette, hogy fhd és 4k között nem lát különbséget.
Ne szövegkörnyezetet ragadj ki, hanem gondolkozz el ezen, miket irkálsz.
De tudod mit, igazad van. Nincs különbség.Oké Ádám? De most sssss...
Én meg kiszálltam ebből a témából... -
daneel_hu
addikt
válasz
adamssss #46366 üzenetére
Nyilván egy uhd blu-ray a maga veszteséges tömörítésével cirka 100 gb-ba betömörítve végeredményben jobb mint ha fele annyi lenne.
Hogy ezt mennyire veszi észre valaki, az személyfüggő.
Nekem nem tűnik fel, sokkal inkább a tartalomra koncentrálok, ha 720p akkor 720p.Egy Trónok Harca lehet 4k/HDR is uhd blu-ray lemezen, nem tud meghatni.
(mert szarnak tartom, de nyilván ez is személyfüggő) -
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
adamssss #46364 üzenetére
Nos, ez egyáltalán nem így van, de gondolj, amit akarsz.
A hozzászólásaimból levágtad, hogy keverem a bitrátát a felbontással, na persze, de remélem nem netflix történetet vetted alapul. omg
Tudod mit, neked van igazad, továbbra is nézd az fhd-t, nincs ott tényleg semmi különbség.Én meg azért veszek még jó pár korongot és placebóval bemagyarázom magamnak, hogy a 4k felbontás még is csak jobb, mint az FHD.
Csak egy kérdés...
Nem lehetne, hogy néha, legalább beszúrj 1-1 tetves vesszőt? Mert sokkal jobb lenne úgy olvasni, nyilván nem csak nekem. -
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
adamssss #46357 üzenetére
Igen, simán kiszúrom és tényleg nagyon szemeim vannak.
Még 2018-ban, nem azért vettem 300 ezerért Pioneer LX500 lejátszót (most inkább már bő 400 ezer felett van), hogy felskálázott moslékokat nézzek rajta. Gyűjtöm a korongokat. pl, Ebay-en elég jó árban lehet hozzájutni (megunt, egyszer megnézett), real 4k tartalmakhoz, még 7 db és már 100 db gyári korongom lesz.
---------
(#46358) daneel_hu
Mint írtam, nagyon is kiszúrható, ha nem, pl Adamssss kolléga által felvetett felskálázott és ráadásul butított tartalmakkal eteted a player-t, vagy a tévét. Nem véletlen, hogy a legtöbb film közel 100 GB tartalmúak a lemezek. -
Celtis
veterán
válasz
adamssss #46317 üzenetére
Sokan - még magukat nagy szakértőnek aposztrofálók is - félreértették, félreértik a mozgókép felbontás jelentését. Ezt a felbontást úgy mérik, hogy egy egyre sűrűbb vonalakból álló tesztkép mozog a képernyőn és megállapítják, hogy szabad szemmel nézve mekkora vonalsűrűség, ami még megkülönböztethető.
Természetesen nem arról van szó, hogy a TV csak 3-400 sort tudna befrissíteni. A TV a teljes képet frissíti nagyon gyorsan és tökéletesen élesen. Nem is a képek közti átmenet az elmosódás oka, ahogy KTTech állítja.Nézd meg a #46322-ben linkelt tesztoldalakat. Attól függően, hogy az álló vagy a mozgó UFÓ-t követed a szemeddel, mást látsz a képen, pedig a monitor ugyanazt jeleníti meg.
A probléma oka nem műszaki hanem fiziológiai. A valóságban egy mozgó tárgy folyamatosan mozog. Minden időpillanatban egy kicsit odébb látod. Ha a szemeddel követed, akkor minden pillanatban a retinán ugyanott lesz a tárgy képe, azaz éles lesz.
Ezzel szemben az OLED egy sample and hold technológiás kijelző. Ugyanaz a képkocka viszonylag hosszan jelenik meg. (24fps esetén kb. 40ms ideig látható). Ennyi idő alatt a mozgást követő szem elmozdul, de a képen lévő tárgy nem. A mozgó szem retináján ez az állókép folyamatosan más helyre vetítődik, azaz elmosódik.
BFI esetén az állóképet rövidebb ideig jeleníti meg a kijelző, és ezalatt a rövidebb idő alatt a szem is kevesebbet mozdul el, azaz kevésbé mosódik el a kép a retinán.
Az rtings-es "motion blur" tesztekben pont ilyen elven tesztelik a TV-ket, egy fényképezőt mozgatnak a képernyőn mozgó felirattal szinkronban és viszonylag hosszabb záridővel lefényképezik.Amit leírtam az arra az esetre vonatkozik, amikor a szemeddel követed a mozgó tárgyat, de hasonló a jelenség, amikor a szem áll, és a tárgy mozog.
-
KTTech
veterán
válasz
adamssss #46317 üzenetére
Elmosódott lesz a kép frissítéskor, ezért csökken a mozgóképfelbontás.
A probléma forrása a sample-and-hold működési elv: a képet kint tartja a megjelenítő a következő képkocka érkezéséig. A váltási átmenet okozza a mosódást, hiába sokkal gyorsabb az OLED reakcióideje, mint az LCD-nek.
Ez nem gond állóképnél, de mozgóképnél igen. Sok tesztoldal mérte is régebben. Egyébként ez az adat az első OLED-ekre vonatkozott, mert gyorsan rájöttek, hogy kezdeni kell valamit vele.Nálam a 60-120Hz sem lenne elég mozgóképnél, annál jóval magasabb frekvencia kellene... olyan 240Hz körül már talán megfelelő lenne (de jelentős problémákat szülne, és a legkisebb gond a sávszélesség lenne, amit igényel). Viszont filmeknél pont az ellenkező hatást vált ki... számomra a HFR filmek sorozatnak se jók, nemhogy élvezetes filmnézésre (pl. a Hobbit-ot kifejezetten gyűlöltem ilyen formátumban).
Ennek az agy alapvető működése az oka. A 24p-nél a hiányzó információt ki kell pótolnia, amivel úgymond "jutalmazó" reakciót vált ki, hiszen megoldja a feladatot. Magasabb frekvencián egyre kevésbé fog ez működni, és elveszti az érdeklődést is az ember hosszabb távon. A 24p egyébként nagyon jól el van találva: már elég gyors a mozgó kép illúziójához, de még elég lassú ahhoz, hogy ne legyen "szappanopera" érzése az embernek. Már 1-2 Hz eltérés is komoly változást okoz ebben az esetben.
-
KTTech
veterán
válasz
adamssss #46292 üzenetére
Csak annyi, hogy az OLED pont úgy működik megjelenítés terén, mint egy LCD... a BFI nélkül pocsék a mozgóképfelbontása, vetekszik egy belépő szintű pár éves LCD-ével (3-400 soros felbontást tud alapból).
A BFI-vel "sokszorozzák" a képkockák megjelenítését (pont úgy, mint az analóg filmnél, minden egyes képkockára jutott egy extra kitakarás, így a 24 képkockából lett 72 megjelenítési ciklus, ami mai szemmel nem sok, de egyébként durván szaggatott volna, ha csak a filmtovábbítást takarják ki), így a szem nem elmosott képsort lát, hanem éles kontúrokat. Minél magasabb a beszúrt fekete képkockák száma, annál élesebb lesz a kép, de egyúttal csökken is a fényerő. A B9 szériánál még elég nagy árat kellett fizetni a BFI használatakor (majdnem 40% körüli fényerőveszteséget és vibrálást okozott). A CX-nél már alig van veszteség, mert jelentősen nőtt a panel frissítési értéke (valahol 240Hz körül jár, ha jól emlékszem, ami még mindig hagy kívánnivalót maga után, de sokkal jobb, mint a korábbi szériák). A BFI legnagyobb előnye, hogy nem interpoláció, tehát nem okoz szappanopera effektust a használata.
Természetesen állóképnél semmi előnyt nem ad, ott nem számít (csak a panel fizikai felbontása), de filmeknél, sportműsoroknál igen.
-
Archttila
veterán
válasz
adamssss #46270 üzenetére
Most pontosan 2.55 méter + ha a 65 falra megy akkor még nyerek olyan 15 centit, azaz 2.70 környéke.
Szerintem nem lovagolok tovább a témán, így is úgy is megvárom a CX árcsökkenését, akkor meg már mindegy, ha 55 helyett 65-öst rendelek, amit 14 napom lesz megszokniha nem lesz jó akkor megy vissza, de legalább elmondhatom, hogy megpróbáltam
Új hozzászólás Aktív témák
- Xbox Series X|S
- Robotporszívók
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Gyúrósok ide!
- BestBuy ruhás topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AliExpress tapasztalatok
- Realme GT 2 - aláírjuk
- További aktív témák...
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Apple Macbook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U939x- i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari
- 512 GB-os PCIe 4.0-as M2 SSD-k garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest