- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Ne legyetek bátorak, ha ezt a rollert választjátok - OOTD T10
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Légies iPhone halvány színei
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- Google Pixel topik
- VoLTE/VoWiFi
- Mobil flották
-
Mobilarena
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
dssport #50837 üzenetére
Lassan eljutunk oda (ha nem vagyunk már ott...), hogy prímó lencséket csiszolni olcsóbb lesz, mint elektronikát szórszolni egy obihoz.
(Egyébként ezt én személyesen nem feltétlenül tartom bajnak - az utóbbi 4-5-6 évben tököm tele kezdett lenni azzal, hogy a korábbiaknál is vaksötétebb zoomokkal szórták meg a piacot, mert "óhát a szenzor majd úgyis megbírja a magas ISO-t"... )
-
rekid
addikt
válasz
dssport #50837 üzenetére
Meglehet főleg úgy hogy kijött a combosabb MILC verzió és arat.
Igaz már cseppet más árkategória.
-
Roachy
senior tag
válasz
dssport #50827 üzenetére
Ha street és portré a fő csapásirány akkor a 35-150 jó lehet, ha főleg telézel. De ott ugye a nagylátó vége teljesen hiányzik. A 24-70 esetében meg lesz dx-en egy ~35mm-es kezdőérték, ami egyébként az egyik legidálisabb és kedveltebb látószög streethez. Bár ha te inkább a telézős paparazzi stílusban nyomod akkor ez nem szempont.
Af hangolás meg obi-gép párosa válogatja. Nekem van Tamronom amit egyáltalán nem kellett, pedig 2 dslr vázon is használom.
-
csacsi77
senior tag
válasz
dssport #50815 üzenetére
Szerintem ne gondold ezt túl.
Vegyél egy használt Nikon AF-S 50mm f/1,8-at és használd. Akkor majd látni fogod, hogy bejön-e vagy sem. Ha nem, eladhatod árában vagy minimális bukóval.
Vedd meg, használd és úgy dönts, itt szinte nincs kockázat.
(biztos nem vennék FF f/2,8-as alapzoomot APS-C-s vázra) -
válasz
dssport #50813 üzenetére
Elvileg az egy baromi jó objektív, nálam is tervben van, na de APS-C-re enyhe túllövésnek érzem. Inkább vennék az árából egy 50-est, meg egy 85-öst, és még mindig nem érted el a 370 ezret, amibe az kerül. Vagy, ajánlom a TAMRON AF 18-200mm F/3.5-6.3 Di II-at, az szerintem annyiért baromi jó obi, és mellé egy fix 50-est, a kitet meg eladhatod. Egyébként azért nem érzed a birtoklási vágyat, mert még nem láttad működni a cuccot. Annyiért az az objektív szerintem alapkellék, ha választanom kellene, hogy a 85 vagy az 50, az 50-et választanám.
-
rekid
addikt
válasz
dssport #50751 üzenetére
Az 50mm tökéletes portréra DX-en. (kb. 75mm )
Fx-en jellemzően fél alakosra, Dx-en az 1,5-ös szorzó miatt arc portré. De! Ha van elég helyed akkor fogod magad és hátrébb mész..voilá már is tudsz lőni félalakost vagy egész alakost is...Ha a 85-ös klasszik portré (mellkastól felfele) obit csavarod fel az is működik csak nyilván hátrébb kell állj ugyan ahhoz a képkivágáshoz így a nagyobb táv miatt már nem annyira "intim a kapcsolat" a fotós és alanya között. De ez nem feltétlenül baj, én pl. nem szeretek belemászni az alany arcába.
Én elsőre a nifty-fifty-t venném. Ha azzal nem fogsz tudni jó képet lőni akkor felesleges a 2,5x annyiba kerülő 85-öst megvenni.
-
válasz
dssport #50741 üzenetére
Ötvenes általános használatra a meglévő DX-en nehezen használható gyutáv. Rendes portréhoz rövid, normálhoz hosszú... de szerintem még FX-en is inkább 40-42 az igazi normál.
Szerintem egyik se - portréra 85/1.8G (adapterezve majd, ha úgy alakul), és/vagy egy effnégyes 24-105 Sigma OS vagy 24-120 Nikon VR zoom.
-
VivienR
tag
válasz
dssport #50741 üzenetére
Ha sosem szeretnél asztrofotozni vele (bődületesen ramaty), akkor én simán kiállok az 1.8-as mellett, kicsi, könnyű, olcsó, használtan meg még olcsóbb, de nem kívánod. A Nikon 1.4-esevel nincs tapasztalatom, de egyesek azt írják hogy az 1.8 sokkal jobb mint az 1.4-es. Ha mindenképp 1.4-est szeretnél akkor érdemesebb a Sigma felár és súly, igaz portréra még sosem próbáltam, de általános használat és portré esetében szerintem simán jó az 1.8-as.
-
válasz
dssport #49811 üzenetére
"Addigra mondjuk a D750 már tényleg matuzsálem lesz, gondolom a D780 ára beesik valami emberibb szintre, viszont kérdés, hogy a Nikon és így pl. az obi gyártók mennyire fogják nyomni a DSLR-t?!?!"
Használt piac...? Főleg ha 18-140 a kiindulási alapod, én el nem hiszem, hogy ne találnál magadnak olyan FF obit, ami komoly előrelépés lenne.És 1-2 éven belül sorra fogják levetni a 2.8 zoomokat meg fényerős prájmokat, mert az FT-Z tényleg annyira ergya lett, hogy aki ezzel pénzt keres, az ki fogja köhögni a Z-mount lencsék árát és egy-az egyben vált rendszert.
-
Lex Icon
senior tag
válasz
dssport #49813 üzenetére
Szerintem az a gond, hogy a Z50 közelébe nincs a D7k-s széria tudásának, kényelmének, használhatóságának. Ez csak egy próbálkozás. Idő kell, míg kiforrja magát. Eleve a kisebb váz miatt kevesebb kezelőszerv fér rá, a D7k szériának pedig pont ez a lényege, hogy a funkciók jelentős része rajta van a vázon, mint a profi gépeken.
A Z-s DX "obipark" se túl népes. -
jlaudio
tag
válasz
dssport #42212 üzenetére
Hát nehéz átlátni a gyártók piaci stratégiáit de valószinűleg azért nincs FF Nikon milc, mert nem elég egy váz ahoz megfelelő objektivek is kellenek, amit nem olcsó kifejleszteni, lásd pont a Sony példáját aki még most sem rendelkezik széleskörű obi választékkal, habár most beszállt a Sigma is az Art-obikkal úgyhogy lassan ilyen téren behozza a lemaradást.
A 7200 vs 7500 esetén a magyarázat egyszerű, ott a d500 ami a profi apsc, a 7500 a félprofi, anno amikor kijött a 7200 akkor ez volt a profi váz, most meg a 7500 le kellett butitani a D500 képest, szóval ékes példája a marketingnek.
A milc az lehet, hogy az innováció (már akinek) aminek vannak előnyei de ugyanúgy hátrányai is, mondjuk árban drágább a hasonló dslr-ekhez képest. -
Throme
veterán
válasz
dssport #42212 üzenetére
Nikonban azért bízom egy kicsit jobban, mint a canonban, mert annyi minden mást nem gyárt.
Itt a fotós biznisznek menni kell, vagy roló.
A canon több lábon áll. Ha csökken a dslr kereslet és a milceit sem veszik, hát kiszáll, és más területet erősít.Remélem a nikon észbe kap, és kihoz valami értelmes milcet (nem a meglévő nikon 1-re gondolok), amin a meglévő obiparkját (és a jó sok 3rd party obikat) lehet használni tovább. Nem csak FF kategóriában, hanem APS-C-ben is.
Szoftveresen felnőne a milc-ekhez, és a kezdő júzernek nem lenne gondja a fókusz problémára....
Nem tudom mire várnak. Vagy nagy stratégák és kihúzzák a tükrösből az utolsó fillért is, vagy ostobák, de mélységesen....
Az idő eldönti melyik az igaz állítás...."Pár dologban többet ad az újabb, de van visszalépés is."
Általában igaz az, hogy egymást követő vázakat nem érdemes cserélni.
Vagy 3-4 lépéssel későbbit, vagy egy kategóriával feljebb kell nézelődni. -
jlaudio
tag
válasz
dssport #42184 üzenetére
Igazad van, sajnos senki sem pártatlan, minden gyártó a sajátját dicséri és igyekszik úgy beállitani a dolgokat, hogy csak az ő termékével lehet jó képeket csinálni. Sajnos ez egy ilyen világ, tökéletes rendszer (fotó) nincs, minden rendszernek megvannak az előnyei és a hátrányai. Sokan istenitik a Sonyt meg a Fujit én nem mondom, hogy rosszak de nem hinném, hogy feltétlenül el kéne adjam a Nikon rendszeremet csak azért, mert a MILC-ek jobbak lennének? Ha 0 kezdeném lehet, hogy a Fujit választanám (nagyon bejön a retró dizájnja) a rengeteg fix obik és időjárás álló váz, igaz kicsit borsos áron.
Szóval én fentartásokkal kezelem a teszteket amiket irogatnak, sokan rengeteget ferditenek, ködösitenek szóval nem árt utánanézni fórumokon, hogy milyen problémák, tipushibák vannak a kiszemelt váznak, obinak... -
tvamos
nagyúr
válasz
dssport #42184 üzenetére
Az o osszefoglaloja alapjan azt hittem, hogy egy igazi kompromisszum mentes szuper gep az A6000. Elmentem a MM-ba, es megneztem az A6000-ret, (meg egy csomo YT videot,) es nekem, szemely szerint csalodas volt. Az o leirasa alapjan sokkal tobbet vartam tole. Szoval, szerintem is nagyon fentartasokkal kell kezelni, de gondolatebresztonek lehet, hogy jo.
En tuti nem vennek ujonnan A6000-ret, mert az A6300 egy sokkal jobb gep. (Esetleg hasznaltan, ha nagyon jo arban van.)(#42192) dssport válasza Throme (#42188) üzenetére
Pont ez a baj szerintem, hogy egy sz@ros fényképezőgéphez vagy rendszerhez itthon szinte vallási imádattal és áhítattal tudnak közeledni az emberek.
Nekem az a tapasztalotom, hogy ez igy van, es igy is marad, nem lehet vele mit tenni. (Sot, neha magam is beleesem ebbe a hibaba.) En azt latom gondnak, amikor valaki kore ugy gyulnek a fanatikusok, mint Nemeth Sandor kore a hitgyulisek. De tulajdonkeppen az is mindegy. -
Throme
veterán
válasz
dssport #42184 üzenetére
Én megemelem a kalapom az előtt, aki bemegy a cserélhetőobis fórumba, és az ottani harcokból kiszűri magának a hasznos infót, és számára a legjobb fényképezőt sikerül kiválasztani
Econ-ra érkezett már pro és kontra, hogy abból számodra mi volt hasznos az megint egy másik dolog.
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz
dssport #42121 üzenetére
forcebergnek van/volt 18-300-a ha jól emlékszem. Én sosem voltam ultrazoom párti, aztán két gyerek és csatolt részeik mellett egyre kevésbé volt kedvem fotós cuccot hurcibálni, a 18-105-öt lecseréltem egy Tamron 18-200-ra (és beújítottam egy mókusvillantót, de az más téma). Utóbbi simán hozza a 18-105 képminőségét, úgy gondolom a Nikkor 18-300 is kb tudja amit a 18-140 tud. Azért írtam hogy felhasználási szokástól függ, mert ha elsősorban turistáskodni, emlékképeket készíteni kell nem pedig pixelkukkolni, valamint helyén kezeled a tudását (nem művészkedős fényerős fix és nem sportfotóra való fényerős telezoom hanem egy mindenre jó kit) akkor jó választás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Windows 10
- Mikrotik routerek
- Milyen monitort vegyek?
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! R5 5600X / RTX 3080 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- LG 27UL500-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Felújított számítógépek/merevlemezek Számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest