Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
#96302336 #5942 üzenetére
(Az előállított 'hálózati' frekvencia ilyen PWM-technikánál mindig az alacsonyfrekvenciás átlagot jelenti, valójában tényleg a sok (vagy sokszor tíz) kHz-es tartományban van. Ezt vagy alávetik szűrésnek, vagy nem. Utóbbi jellemző például frekvenciaváltóknál, ahol a motor hajtásánál sokszor nincs jelentősége (de azért ilyenkor legalább árnyékolt kábellel kötik a motort, és a hálózat felé - vagyis a frekvenciaváltó bemenetén - alkalmaznak szűrőt).
#5940: "Nem tudom az mennyi, gondolom változó, tehát legyen 200kHz."
Az szerintem is sok, teljesítmény-UPS-ek, frekvenciaváltók ennél minimum egy nagyságrenddel alacsonyabb (valamilyen szinten állítható v. átkapcsolható) PWM-frekvenciával működnek, sípol is a teljesítményfokozatuk rendesen. A teljes hálózati szinkron meg minek? Vezérlési jelalaknak rendben, de azon kívül csak bonyolíthatja a dolgot, és szerintem nincs is igazán jelentősége. Kivétel, ha olyan online UPS-t akarsz csinálni, amelyen van félvezetős bypass..
Gyakorlati szempontból egyébként van értelme a projectnek?)
-
04ahgy
nagyúr
válasz
#96302336 #5840 üzenetére
A csöves egyenirányítás szerencsésebb, mint a szilíciumos megoldás, mivel a csöves diódának is fel kell fűtenie, nem azonnal adja ki a nagyfeszültséget a csövekre, mikor azok is hidegek, így kíméli a csöveket is.
És mi kíméli az egyenirányító csövet, jut eszemve visszaolvasva, amíg hideg annak a katódja?
HGyu
-
shtml
őstag
válasz
#96302336 #5684 üzenetére
Akár, hiszen a kimenet direktcsatolású. Vagy piros LED-del (persze előtét-ellenállással). Ha tényleg a munkapont eltolódása okozza a lekapcsolást, akkor az van akkora, ami megnyit egy piros LED-et. Nem mellékesen ily módon a nagyfrekvenciás gerjedés is ellenőrizhető: ha a LED mindkét irányban világít, akkor gerjedés van.
-
Ferdzsoo
addikt
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
#96302336 #5611 üzenetére
A legkisebb, mi kapható.
Mondjuk most rajtuk gondolkodok, mert sztem nekem egy olyan "fóliatasztatúrára" van szükségem.
Kérdés, hogy 1db-ot vállalnak-e, illetve mennyiért...
sly105: Aktívan elsősorban egy kiállítást kell kibírniuk. Meg -elvileg- ha nyákra teszem őket, könnyű lessz a cseréjük.
-
honyike
aktív tag
válasz
#96302336 #5566 üzenetére
A szobában több ponton van LED-es világítás(házilag csinált, semmi extra!)
Azért kell 20 V, mert ezen még nem égnek szét(12 db elő-ellenállással) de kapnak elég Amper-t!
Ha simán 12 V-ot kapnak, akkor elég vérszegényen világítanak, de 20 Volttal már tökéletesen!Kivolt próbálva egy Laptop töltőjével(19 V, 3.75Amper) és így nagyon szép volt, csak sajna elég drágák az ilyen töltők...
Elég érthető volt?
Mert csak írtam ami eszembejutott...
-
nesa
veterán
-
Gorneck
legenda
-
draff
aktív tag
válasz
#96302336 #4999 üzenetére
Szerintem jó megoldás, DE!
Ahogy írod: "a kontaktok közé pedig egy szikraoltó kondi" - ez a kondi viszont legalább 500 V-os legyen, (vagy méginkább 1000 V) mert egy kisebb feszültségű kondi simán átüthet a 220-on!Ez az egész relés-kapcsoló megfelelő érintésvédelmi szigeteléssel-bedobozolással akár a számítógép házában is elfér, hisz maga a hűtőszivattyú is ott van?
Vagy ebben netán tévednék? -
draff
aktív tag
válasz
#96302336 #4992 üzenetére
Ez is egy jó tipp, bár én csak EGYETLEN stabil fordulatszámra szántam az ötletet, azért a 9 voltos kocka. A szabályozást ugyanis ebben a régióban(fórumban) elég sokan számomra elképesztő módokon oldanák meg, hatalmas huzalpotméterekkel és mindenféle sorbakapcsolt ki-be-kapcsolókkal, és miegyébbel.
Én igyekeztem nekik javaslatként a legegyszerűbbet adni.Ha már annyira szabályozható lesz a fordulatszám, azt majd "túl lehet lihegni" a teljes totális automatizálással, de annak mi értelme?
Én csináltam egy régebbi tápomban egy NE555-tel és hozzá mindenféle diódás-termisztoros hőérzékelőkkel, ami nagyon jól működött és működik ma is.
Azonban itt a fórumon résztvevő sok "szakhapsi" nem kimondottan az elektronikai tudományok doktora, nekik inkább a legegyszerűbbet gondoltam. (Nem mintha lenéznék ezzel bárkit), de a lényeg megvan egyszerűen is, nem kell agyonbonyolítgatni.
Tehát - Egyszerűen és nagyszerűen! -
Zalaymate
senior tag
válasz
#96302336 #4975 üzenetére
Összekeverted a kettőt!
A kapcsoló az csak egy sima molex lenne mindkét végén, amit a táp molex csatija és a ventivezérlő közé kötök.
Tehát azon (4pin-es molex) melyik drótot kell szétvágjam, hogy közé kössem be a kapcsolót?
A másik pedig, egy sima molex átalakító lenne 4 pin -ről 3pin-re, ahol a 3pin-es csatlakozó az előbbi linkem szerinti!
-
RonciBonci
csendes tag
-
SN2O
aktív tag
válasz
#96302336 #4502 üzenetére
THX
Esetleg ha nem túl nagy kérés, össze tudnád írni, hogy pontosan melyikhez mik kellenek?
Sajna én csak a forasztáshoz értek, ahhoz nem, hogy mi-micsoda és miért kell!
Ja, és ha építesz egyett akkor majd írd meg milyen lett!Délután nem voltam gép közelben, így nem tudtam reagálni a kérdésekre.
Szóval azért kellene analóg hő és fordulatszámmérő, mivel a gépházam átalakítása erőteljesen folyamatban van
Autós témában munkálkodom és a karosszéria fele már kész is van.
Még a másik felét kell megcsinálnom aztán glettelés, csiszolás festés és elvileg kész is!
De ma jutott eszembe, hogy 2-3 analóg ("mutatós") hőmérő még nagyon jól jönneJa és egy "távirányítós bekapcsolót" is akarok építeni majd, rádiós kapucsengőből
-
draff
aktív tag
válasz
#96302336 #4495 üzenetére
Ebben teljesen igazad van, valamikor még magam építettem rádiótávvezérelt autóriasztó kapcsolást meg mindenféle más elektromos hülyeségeket, aztán rájöttem - az építés öröme valóban szép dolog, de oly rövid az élet, mindenre kevés az idő - tehát ilyenekre kár lenne elsz@rni, ha olcsóbban sokszor már készen megvehető. Elég öröm az, ha nem sz@rik be mondjuk hetente a számítógép.
-
-
Sullivan
aktív tag
válasz
#96302336 #4412 üzenetére
köszi a választ
közben elég lenne két ventinek, így pontosan 0.36 ampert szeretnék! 17 volt az még beleférne lefele ugyis könnyü alakítani ha sok!
meg azt meglehetne valahogy csinálni - hogy mivel az alaplap szabályozza a feszt a ventiknek ugye hő alapján - az alaplapi cpu csati +12v és a táp -5v kivezetére kötni valahogy! Gondolom így direktbe nem lehet áthidalni, valami védelem kellene bele! Azért kellene így hogy ugyanugy tudja az alaplap kezelni a fordulatot csak nagyobb feszekkel dolgozva nagyobb fordulatot kapnék!
Mindez feltéve ha a -5v tud annyi ampert! Meglehet azt mérni hogy mennyit bír??? -
fero02
nagyúr
válasz
#96302336 #4218 üzenetére
Akkor sztem nem pontosan egyre gondoltunk, vagy én nem fejeztem ki magam jól.
Nekem nem az kell, h a különböző hangszínekre/hangszintekre villanjon fel 1-1 lámpa, hanem mindhárom egyszerre a zene ütemére. És mind a 3 égőnek tudjam egy potival szabályozni a fényerejét.
Tehát nekem csak féligmeddig kell fényorgona. -
válasz
#96302336 #4205 üzenetére
a leírásába is 12cm-s venti van írva, és be is fér, csak a furatok nem ott vannak. Pedig két féle furattávolság is van.
Igen, az lesz
Másik dolog. Egy ilyen házam van [link] remélem jól látszikSzóval elöre a wincsikhez szeretnék még egy 12cm-s ventit felrakni. A belő oldalra, tehát szívóként, mert elöre sehogy sem fér be. Hogy tudnám az oda felrani? Vagyis nem jól kérdezem
Milyen megoldásokkal lehet egy olyan helyre felrakni, ahol nincs kialakítva hely? Ti hogy szoktátok?
-
didyman
őstag
válasz
#96302336 #4132 üzenetére
Ez nem működési határérték. A kondira megadott hőmérsékletadat a kondenzátorra megadott, pl. kapacitás, ESR paraméterek miatt a leglényegesebb. Itt lesz például ezeknek a kondiknak 1000 üzemóra az élettartama, ami nem azt jelenti, hogy ennyi idő után kipukkannak, hanem ennyi idő után fog kapacitásuk garantáltan maximum 20%-kal romlani, ESR értékük ennyivel növekedni. Ennél feljebb is működik, semmi baja sem lesz, csak ezek az értékek rohamosan fognak romlani.
-
SN2O
aktív tag
válasz
#96302336 #4047 üzenetére
Nem folyamatos használatra szánom, mindössze havonta csak 1-2 alkalommal használnám majd(Kicsit átalakítom a gépet és ahhoz nagyon jól passzolna ha ezt is meg tudnám oldani valahogyan!
Vezeték nélküli csengő van itthol kettő darab is! Esetleg azt tudod, hogyan lehet egy ilyet átalakítani? -
SN2O
aktív tag
válasz
#96302336 #4044 üzenetére
Hát ezeknek a többsége olyan tudású ami abszolút, de felesleges és valószínüleg emiatt kerül egy adó+veveő 5+5, azaz 10000ft-ba
Ugyanakkor az is biztos, hogy nem ez a legegyszerűbb megoldás!
Arért THX az ötletet, csak nemigazán tudom használni
Másvalaki tudna valami egyszerűbb megoldást? -
DeltaPower
addikt
válasz
#96302336 #3602 üzenetére
ebben a biosban 3 opció van: any key, power key, disabled. bármelyik gombra nem lenne jó ha bekapcsolna, power key meg nincs.
igazából az lenne a lényeg, hogy az elektronika hogy különbözteti meg a gombokat, mert nekem úgy tűnik, nem a klasszikus billentyű-mátrix elven működik, valszeg ellenállást is néz, vagy hasonló. -
válasz
#96302336 #3583 üzenetére
Szia syn7h37ic!
Ez mind szép, és jó csak nekem ÁRAK is kellenének
Ház: 6e ft
barkaszról leszedtt dísz rács: ?ft
üvegszövet ?ft
faléc: 500 ft
glett: 200 ft
Amit idáig tudok az 6.700 ft
Ezt a egészet 1 vagy 2 házból kéne csinálni?
Ha jól emlékszem van itt a ph-n egy ember aki monitor festéssel foglalkozik. Ki ő?
Az alírásodon pedi be.......! -
didyman
őstag
válasz
#96302336 #3530 üzenetére
A Hiper elég korrekt táp, kifejezetten jó féle, de az 5V kicsit magasabb, mint a határérték. Ez lehet egyedi terhelési viszony, a 12V hasonló elmászása viszont kissé pontatlan referenciát, vagy visszacsatolást takar. Nem életveszélyes az eltérés, itt-ott valamivel jobban melege van tőle némely alkatrésznek, a vinyók elektronikája rendszerint jobban megérzi.
-
didyman
őstag
válasz
#96302336 #3526 üzenetére
Csak nehogy belesülsön a táp. Érdemes volna megnézni, mekora feszültséget kap egy izmos terhelést követően a táp ventije. Ha ez 10V felett van, akkor erősen javallott nagyobb ventit odarakni, mielőtt kiszenved a melegtől, tüzet okoz, vagy csak elküldi a gépet a másvilágra.
-
And
veterán
válasz
#96302336 #3451 üzenetére
A galvanikus leválasztás nem haszontalan dolog, de jelen esetben szerintem kissé erőltetett lenne. Itt semmilyen vezérlőjel vagy tápfeszültség (amely ne lenne jelen ettől függetlenül is a gépben) nem megy ki a PC-ből és nem is jön vissza kívülről. Az érintőpadot amúgyis extrém magas impedanciás bemenet fogadja az áramkörben.
-
lazydog
addikt
-
Narancs
őstag
válasz
#96302336 #3329 üzenetére
Köszi a segítséget, szétszedtük a konektort, védőföld persze sehol. Az egész házban összesen három valóban földelt konektort találtunk, most az egyikből elvezettük a géphez az áramot, és a probléma megoldódott. Fáziscerka még a vinyó tetején is világított elötte, de most már sehol sem ég a gépnél. Mégegyszer thx!
[Szerkesztve] -
afterburner_
őstag
-
didyman
őstag
válasz
#96302336 #3224 üzenetére
Ez pont 5 Volt, +/- 1%.
+/- 5%.
Azt írja, hogy normál töltés esetén legfeljebb 500mA-t vesz fel az USB-ről.
Mert szabvány, és a töltő ezt ki is igyekszik használni.
csak a port kapcsol le.
Egyes alaplapoknál már olyan biztosíték van, ami hajlandó regenerálódni, ha a túlteher megszűnik, azonban ez nem általános. A beépített biztosíték 1A-es, ha kimegy, cserélni kell.
Csak nemtudom,h bírná e az ellenálás a 4ventit
Ha 8-10W-os ellenállást raksz be, akkor semmi gond nem lesz vele, de a szabályzó melegedését is figyeld meg.
A házba amúgyis csak egy venti fér...
Akkor az a ház nem alkalmas nagy fogyasztású gép eltartására. -
dany27
őstag
válasz
#96302336 #3196 üzenetére
oké köszi!!
De erre még mindíg nem jöttem rá hogy mért csak a kék háttere világít az LCDnek és ménem jeli a hőt??
lehet az agond hogy egy ágon van egy pár Katódal? nincs multim nem tom bemérni. pedig egyből a táp csatira van rádugva és nincs erre rádugva semmi cak az egyel lejbbi csatira egypár katód... -
Zaparozset
tag
válasz
#96302336 #3027 üzenetére
Ez azért nem jó mert a B szobában egy számítógépes lcd monitor (d-sub és dvi csatival) van és nem tv! Bocsi ha nem volt egyértelmű hogy milyen eszköz is van a szobában!
Viszont a jó hír az hogy szereztem ingyen dvi kábelt és azzal majd kipróbálom úgyhogy kár nem fog érni!
Majd beszámolok az fejleményekről de azért köszi a tanácsot! -
Zozzant
addikt
válasz
#96302336 #2937 üzenetére
arról pedig nem is beszélve hogy mi van a csőrendszer végén, kazán? az ugye földelve van, dupla potenciál, bumm.
megkérek mindenkit ne kísérletezzen azzal hogy védőföldnek használja a radiátort...
rendesen ki kell építeni a védőföldet, be kell húzni egy 3. drótot, nagy meló de ez van, tessék megkérni egy villanyszerelőt, adjon megoldást...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z390 i5 9400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060Super 8GB Corsair Carbide Series 200R 600W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest