- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Ilyen lesz a Fairphone 6
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Azonnali mobilos kérdések órája
- iPhone topik
- Xiaomi Watch 2 Pro - oké, Google, itt vagyunk mi is
Új hozzászólás Aktív témák
-
draff
aktív tag
válasz
Sullivan #4557 üzenetére
Ismét azt kell javasolnom, vagy egy igazán szakembert vagy az idevonatkozó szakirodalmat tanulmányozd.
Az ilyen tápkocka IVC-k áramát többnyire egy áteresztő tranzisztoros kiegészítés beiktatásával rendesen meg lehet növelni. De így fejből meg nem mondanám hogy hogyan kell. Vannak erre rajzok és leírások akár a neten is. Egy kis szakértés kell hozzá, no meg valami fapados műszer ... mielőtt élesbe tennéd. -
And
veterán
válasz
Sullivan #4563 üzenetére
Ami a potmétert illeti, igazuk volt, nemrég volt is itt téma. Ehhez iszonyat terhelhetőségű huzalpoti kellene, ami ritka nagy állat, drága (és szerintem még ronda is). Az IC-témában csak részben volt igazuk, lásd az előbb említett típust. 5A-es stabilizátorok kaphatók, több típus, többféle tokozással is. Ezekkel az a baj, hogy van egy minimális dropout feszültségük, aminek a be- és kimenetük között minimum meg kell lenniük, hogy stabil kimeneti szintet adjanak. Ez az LM338 esetén 3A terhelésnél 2.5V körül alakul, ami annyit jelent, hogy Uki(max)=Ube-2.5V, tehát kb. 9.5V-nál nagyobb kimeneti feszültséget ekkora terhelésnél nem tud biztosítnai. Vannak low-drop stabilizátorok is, azoknál a dropout kisebb, de nem nulla. Ekkora terhelésnél inkább PWM-ben kellene gondolkoznod, ami viszont kissé bonyolultabb áramkörrel (1, 2, stb.) realizálható. Előnyük viszont, hogy elérhető velük a közel 12V-os maximum, és a kapcsolóeszköz (bipolár tranzisztor, de főleg a mosfet) még egy rakás ventivel is csak alig fog hőt disszipálni.
-
And
veterán
válasz
Sullivan #4561 üzenetére
Mondjuk elkezd valamekkora kiegyelítő áram folyni a kimenetek közt, mivel a két stab kimeneti potenciálja úgysem tökéletesen egyenlő, a forrásimpedancia pedig elég kicsi. A terhelőáram eloszlása sem lesz feltétlenül egyforma a két IC-n. Ezt talán orvosolni lehet két, a kimenetek után kötött kisértékű soros ellenállással, de ez épp a kimenőfesz stabilitásának rovására menne. Ha meg már ellenállások, akkor ne egy ilyen 300 Ft-os nagyáramú stabilizátoron spórolj
.
-
And
veterán
válasz
Sullivan #4557 üzenetére
A stabilizátorok direkt párhuzamos kapcsolását nem javasolnám, használj inkább egy nagyobb áramú típust, pl. LM338T-t. Ez egy 5A-es, olcsó, állítható kimeneti feszültségű fajta (2 ellenállás kell a kimenőfesz beállításához), de fix 9V-os tudomásom szerint a gyakoribb sorozatokból egyébként sem létezik. Arra számíts, hogy működés közben erősen melegedni fog (Pd>10W), tehát viszonylag nagy hűtőfelület szükséges hozzá, és valszeg. a tokot a hűtéstől elektromosan el is kell szigetelned.
-
draff
aktív tag
válasz
Sullivan #4539 üzenetére
Rá kellene vezetned azt az alaplapi vezérlőfeszültséget egy nagyobb hűtőbordával ellátott teljesítménytranziszor bázisára. A kollektorra meg rá a 12 voltot.
Az emitterén pedig lejön a szabályozott feszültség.
De azt inkább ne tőlem kérdezd meg hogy hogyan, mert én ilyet még soha nem csináltam.
Utána lehet nézni esetleg valahol a stabilizált tápegységek című valamelyik elektronikai fejezetnél, vagy meg kell erről kérdezni egy tényleg szakembert.
Elvileg én megírtam a lehetőségét, de a gyakorlatára nem tudom semmi konkrétumot mondani.
Lehet hogy egy BD245 vagy 2N3055 tranyó simán elvinné az egészet.
A 2N3055 az katalógus szerint 115 W-ot disszipál, tehát legalább 10 ampert lehet vele szabályozni enyhe melegedés mellett. Lehetséges hogy a házra rácsavarozva még az a felület is elég hűtés lenne neki ... de megfelelően elszigetelve tőle (csillámlemez, csavar alá műanyag gyűrű, stb.)
Szakembert mindenképpen kérdezz meg! Én csak kicsit vagyok az. -
bogingrol
aktív tag
válasz
Sullivan #4436 üzenetére
lehet rosszul vagom a dolgot, de a sata eloszton olyan dugo van mint a tapon is, es a molexekbol csinal meg satat, ez nem is lenyeg, de a sata eloszton levo dugot a tap satas dugojaba nem birom beledugni (most papa+pap, vagy mama+mam nem tom a lenyeg hogy nem megy), nekem valami olyan cucc kellene amibe bele tudom dugni a tapon levo sata tapkabelt (pl ami a satas hardok hatuljan van es nem molex
) igy aranyosabban el tudnam osztani a tap terheleset.valszeg valami rossz satas cuccbol (pl hdd vagy dvd) ki lehetne operalni de ilyenre egyelore nem tudtam rafutni. minden esetre koszonom .
-
bogingrol
aktív tag
válasz
Sullivan #4418 üzenetére
...most epp azt hasznalok, de ha esetleg meg ra kell dugnom valamit mar nincs hova, hacsak nem satas, ez az egyik, a masik meg az hogy nem akarom szarra terhelni csak a molexes agakat , szal a kerdes tovabbra is nyitott, tudja e valaki hogy ilyesmit hol lehet venni [link], es tud e valaki szegeden boltot ahol lehet venni kabel harisnyat?
-
törölt tag
válasz
Sullivan #4413 üzenetére
Nem tudod megmérni, a táp adatlapjára kell hagyatkoznod. Elvben, ha a venti ágát a -5 voltra rakod, és a többi két vezetéket a tüskén hagyod, akkor 17 voltot fog szabályozni. viszont azt nem tudom, hogy ez behatással lesz-e az alaplapra, vagy sem.
De egy ventit csak egy 3 tűs ventillátor csatlakozóra rakj, vagy a második ventinek a forgásérzékelő szenzorját ne kösd be. -
törölt tag
válasz
Sullivan #4405 üzenetére
ATX kiosztás
Itt találsz -5 voltot, ezzel 17 volt különbséget tudsz kinyerni, de ez a -5 volt sajnos ha jól tudom, csak tizedamper terhelhetőségű.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Futás, futópályák
- Autós topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Mobil flották
- Hálózati / IP kamera
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Xiaomi 14 Ultra - Ultra White - Használt, karcmentes
- FÉL ÁR ALATT! Lian Li UNI FAN SL120 RGB 1db-os és 3db-os ventilátor szett garanciával
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD Intel ARC A770 16GB Rampage SHIVA 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged