- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
tvamos #21615 üzenetére
Az pont gyári.
Az előlaphoz nem kellett nyúlnom.
Melorin: a lakk simán elhagyható, de erősebbé, ellenállóbbá teszi a felületet. A legtöbb gépemen mondjuk én sem lakkoztam, de amin igen, ott selyemfényűt használtam, szintén a legolcsóbb márkából, ami éppen elérhető volt.
-
imibogyo
veterán
válasz
Melorin #21611 üzenetére
Persze többen festettünk már át házakat. Én mindig sima olcsó spray festéket használtam (Very Well, vagy ilyesmi), majd végül egy lakkréteg. Nem volt különösebb gondom velük soha, de persze a gyári festés minőségét soha még csak meg sem fogja közelíteni. Esetleg gondolkodhatsz házi porfestésben... Nem túrom át nagyon a régi képeimet (az elmúlt években egyáltalán nem alakítottam át házakat), de talán ezek az elfogadhatóbb munkáim így gyorsba... Szóval simán megoldható házilagosan is...
-
imibogyo
veterán
Távtartóként sokat találhatsz például itt...
-
imibogyo
veterán
válasz
razorbenke92 #21147 üzenetére
Ettől függetlenül órási hülyeség, hogy akkor miért nincs másmilyen dugója "gyárilag", vagy ha már egy másik "szabvány" dugóját használja, akkor miért nincs egy 5 Ft-os túláram védelem beleépítve...
-
imibogyo
veterán
Szerintem a legesztétikusabb megoldás, ha magából a ház anyagából oldod meg a felfogatást, az utólagos panelek elmennek látványra, de azért a házba bevágott venti/radi sokkal jobban mutat (szigorűan szerintem!!!).
Ha mégis ilyesmi panelek mellett döntesz, akkor külföldről érdemes nézelődni, ott alapvetően olcsóbb. Itthon radiátor rácsként találhatsz pár boltban (de a legtöbb helyen elfogyott), vagy külföldi oldalakon radiator grill-ként, vagy fan grill-ként biztosan találsz jó párat. Vagy még kereshetsz a közelben 3d nyomtatóst is, egy nagyobb géppel nem lehetetlen a 280-as burkolat kinyomtatása.
-
imibogyo
veterán
válasz
T0mBd1gg3R #21102 üzenetére
Első körben női harisnya, valamilyen keretre ráfeszítve. Én anno nyomtattam neki egyet, de pl. 3 mm-es rétegelt lemezből is lehet relatíve könnyen készíteni neki egy keretet (mondjuk feketére lefújva).
-
imibogyo
veterán
válasz
joysefke #21086 üzenetére
Dremellel (vagy valamelyik olcsó alternatívájával) simán megoldható, de mivel láthatóan nem ehhez lett tervezve a ház, így előlap nélkül biztosan látható lesz majd az átalakítás. Azért egy kis festéssel egész esztétikusra meg lehet csinálni a házakat átalakítás után. És ha aluból van, vagy vastagabb acélból a ház (nem dobja le olyan könnyen a festést), akkor sokszor még festés sem kell.
-
imibogyo
veterán
válasz
abdulka1 #21058 üzenetére
Ez lett a végeredmény. Persze fényes nappal nem olyan látványos, de sötétben nagyon ott van. A fiam el volt alélva, amikor meglátta. Épp mesét néztek "este" a sötét szobában, amikor besétáltam a felkapcsolt karddal és közben dúdoltam a szokásos Darth Vader bevonuló zenét.
A jelmezt pedig feleségem varrta (a maszk kivételével, mert az volt itthon)...
Amúgy nem nagy szám összetevőkből áll:
- zseblámpa (lehetőleg elég erős fényű)
- piros rúzs elkobzása az asszonytól
- buborékfújó eleje, kitömve damillal a jobb fénytörés miatt
- melegtakony + szigetelő szalag -
imibogyo
veterán
válasz
abdulka1 #21056 üzenetére
Persze igaz, de mivel hasonló "munkákhoz" a jövőben is jól jöhet egy ilyen eszköz, meg igazából pár száz másik dologhoz is hasznos lehet, például farsangra jedi kardhoz (
, mondjuk a kész állapoton ez a rész pont nem látszódik, mivel kapott egy csomó fekete szigetelő szalagot, de majd este dobok be képet), gondoltam 1000-1500 Ft nem túl komoly kiadás.
-
imibogyo
veterán
válasz
Nyugis #21054 üzenetére
Hát ez csak egy ilyen sima ragasztópisztolyos cucc, egy ezres körül kapható, meg pár száz forint hozzá a ragasztórúd is (méretben természetesen passzolnia kell, de talán csak két fajta van 7 és 11 mm-es (de ebben nem vagyok biztos). Nekem egy ilyen van, ez 11 mm-es. Nem használom túl sokat, de már évek óta megvan és működik.
Tapétakéssel (vagy bármilyen más éles késsel) megvágod egy-két oldalról, aztán egy sima kis fogóval le lehet fejteni. Csavarhúzóval is egyébként, de ha az megugrik, akkor megkarcolhatod a házat, vagy magad.
-
imibogyo
veterán
válasz
Nyugis #21052 üzenetére
Jót fotóztál. Azt a kis melegtaknyot kell leszedni a kapcsolóról és akkor kipattintható a helyéről (óvatosan!). Utána már látni fogod a rugót (ha van és nem a műanyagból van kialakítva a rugózó rész, vagy nem maga a kapcsoló látja el ezt a feladatot), valamint hozzáférsz a nyomógomb kifújatásához, kontakt cuccal való áttakarításához.
-
imibogyo
veterán
válasz
Nyugis #21050 üzenetére
Parancsolj. Nem nagy dolog kiszedni és megvizsgálni a nyomógombot. Itt láthatod, hogy a tetőn lévő panelról először le kell venned a borítást és alatta megtalálod a csavarokat amiket a leszereléshez el kell távolítanod. Nem találtam túl jó képet a top panelről, de ha jól látom nyák elé van csak berakva a gomb. Logikusnak tűnik, hogy e fölött van maga a műanyag gomb, valamilyen rugós előfeszítéssel. A nyomógombhoz talán elég lesz egy alapos tisztítás is például kontakt tisztítóval és/vagy akár sűrített levegővel is. A rugó már más kérdés, nem tudom, hogy van-e készleten több fajta rugód (nekem van vagy 50-60 féle, mert sok elektronikai kütyüt bontottam szét egy időben), mert oda ha tényleg puhának is érzed, akkor is egy közel azonos kellene, mint ami most van a házban. Persze ez függ a nyomógomb kialakításától is és még sok minden mástól is. Egy normális, többet megmutató fotó sokat segítene, mert még soha nem láttam pont ennek a háznak a kialakítását.
-
imibogyo
veterán
válasz
Allmegvalto #20879 üzenetére
-
imibogyo
veterán
Régen rendeltem már, de MKI plexinél ez mind adott, még kalkulátoruk is van (görgess le, bár most szerintem pont árváltozás lesz, azért ír ki "hibát"). Sőt CNC lézerezik is a lemezt, ha kell, vagy él-hajlítják stb...
-
imibogyo
veterán
válasz
Pubszon #20541 üzenetére
Vigyázat laikus válaszol...
Én arra gondolok, hogy valahol mégis csak rászökik egy kis feszültség a kapcsolt lámpakábelre, és az a kis feszültség "gerjeszti" a LED-eket. Ez valószínűleg annyira kicsi, hogy a "jobb" lámpákon nem lehet észre venni, a "rossz" lámpákon (vagyis inkább az alacsonyabb gyújtófeszültségű LED-ekkel, vagy érzékenyebb elektronikával szerelteken) pedig igen.
Én most csinálom az udvari, "kert" világítást, még csak a hátsó kocsibejáró 4-es lánca, és a ház két főbejárata feletti 2-2 refi van kész, de az egyik (nem mozgásérzékelős) 10W-os refim nekem is derengett akárhogy kötöttem (2 alternatív és 4 keresztkapcsoló van nálam egy körben). Ha a helyére bekötöttem egy másikat, akkor nem volt semmi sem, de ha a "hibásat" átkötöttem máshova, akkor is derengett lekapcsolva (a középső 6-8 LED csak halványan).
-
imibogyo
veterán
válasz
Rider74 #20529 üzenetére
Az oldallapot nem szeretném újra festeni!
Ezzel kizártad a lehetséges segítők 99%-át. Ilyet fém oldallap esetében lényegében csak vízsugaras vágóval tudsz 100%-ra biztosítani. Minden más technikával jó eséllyel együtt jár a festés is. Én rengeteg oldallapot szabtam már át, de nem túl sok esetről mondhatom el, hogy festés nélkül megúsztam... -
imibogyo
veterán
válasz
sad_Vamp #20374 üzenetére
Érthető teljesen, de akkor is csak a belső méret az ami számít (mármint a grommet belső mérete), mert a furatok középpontját oda igazítod ahova szeretnéd. Ugye ide fekszenek be a "tüskék". Szóval ha az eredeti ~7 mm-es volt, akkor válassz egy hasonló ID-vel rendelkezőt. Szerintem a már említett 8 mm-es is simán jó lehet, maximum nem koncentrikusan ül bele a tüske. A csavar betekerését követően úgysem lehet látni majd, az alsó és felső méreteket meg ehhez kell igazítani. Például alulról -1 mm, felülre +1 mm a lyukak középpontjához képest. Így amikor "leül" az üveglapod, akkor lesz tökéletesen szimmetrikus a házadhoz képest. A grommet külső átmérője is majdnem lényegtelen (észszerű keretek között), mert van ott hely bőven a csavarok és a ház oldalfaláig is. A linkelt esetében ez 15 mm, vagyis 6 mm-el nagyobb, mint a mostani. Vagyis 3 mm-t "jönne kijjebb" a csavar oldalfala felé (ami így képről bőven belefér. A belső vastagság is, amit fogadni tud szinte mindegy, mert te választod meg az üveglapodat, szóval lehet 1 mm-től akár 3-5 mm-ig szinte bármi. A fentebb említett 8 mm-es belső átmérőjű esetén ez ugye 2 mm-es üveglapot jelentene, ami elég.
-
imibogyo
veterán
válasz
sad_Vamp #20372 üzenetére
De ha úgyis újat kell vágatnod, akkor nem vagy a régi méretekhez kötve nem? Vagyis olyat teszel bele amilyet csak szeretnél. Például ezek közül kiválasztod a 8 mm-es belső méretűt, és akkor 2 mm-es üveghez jó is vagy (ami bőven elég én anno 1,5-es üveget is használtam nagy-torony házhoz (60x40 cm-es méretben)). Ott a táblázat a különböző méretekhez...
Vagy itt kikeresed a méretben legmegfelelőbbet és akkor már célirányosan tudsz imperial méretekkel keresni a különböző külföldi forrásokon.
-
imibogyo
veterán
válasz
sad_Vamp #20369 üzenetére
Nem teljesen értem. Ha tudod is, hogy hogyan hívják, akkor csak rá kellett volna keresni és kiválasztani a megfelelő méretet lényegében akármelyik külföldi forrásból (Amazon, Ali, Ebay). Vagy az a kérdés lényege, hogy itthon hol kapható ilyen? Abban nem tudok konkrét forrással segíteni. Egyszer már kerestem én is hazai boltokban, de nem érte meg itthoni forrásból beszerezni, mert az itthoni 4-10 darab árából, kintről 200 darabos készletet tudtam venni...
-
imibogyo
veterán
válasz
abdulka1 #20316 üzenetére
Én kivágnám simán az előlapot, aztán mehet valamilyen rács rá. Ízlések és pofonok kinek mi az esztétikus, de megoldhatod ritkább ráccsal, vagy épp sűrűbbel is (ez szerintem elegánsabb és menne a tetőrácshoz is). Ha a kivágáshoz fémből készült hálót használsz és azt mondjuk meleg-takonnyal ragasztod be a teljes kerületén (rejtve természetesen), akkor az előlap merevségéből sem áldozol fel sokat.
-
imibogyo
veterán
válasz
ULPIUS #20178 üzenetére
Sima 1 mm vastagságú "inox" korongot szoktam használni alumíniumhoz is. A lényeg, hogy ne próbálj meg rögtön méretet vágni, mert akkor szinte garantált a hibázás, főleg ha nem vagy egy Michelangelo a sarokcsiszolóval (ahogy én pl. nem vagyok az). Én pár mm-el beljebb szoktam vágni a "mintát" és a végén a tárcsa oldalával viszem méretre, az utolsó 0,5-1 mm pedig akár reszelővel is mehet, főleg puhább ötvözetnél. Ha szépen ki tudod maszkolni a lemezt amit vágsz, akkor egyébként még dekopírral is próbálkozhatsz, de bármivel is vágod, arra figyelj, hogy iparkodni kell, mert az alu hajlamos a "nyúlásra" ha felhevül és utána még több rész lesz, amit utómunkázni kell. De ezek csak jótanácsok, nem kell tőle nagyon félni, nem olyan durva, mint első olvasatra. Pár centi után rá lehet érezni, hogy mit "szeret" az anyag és az adott eszköz párosa.
-
imibogyo
veterán
válasz
ULPIUS #20175 üzenetére
Marógép, vízsugaras, vagy lézeres vágógép. Sarokcsiszolóval is vágható szépen az alumínium, nem kell ettől igénytelennek lennie. Ha kör alakú vágatok is megfelelnek akkor esztergán is kivitelezhető a dolog, vagy pl. körkivágóval is elfogadható végeredményt lehet elérni...
(#20173) vendingo: ahogy Barret001 kolléga is írta egy 1A-es adapter már bőven elég két átlagos ventihez. A bekötés szerintem elég egyértelmű + megy a venti piros kábelére, - a feketére. Simán összesodorhatod a vezetékeket, aztán mehet rá egy kis forrasztás, vagy zsugorcső, szigetelőszalag. A műhelyem szellőztetését is így oldottam meg és lassan 10 éve jól működik a "rendszer" (4 venti, 2 be-, 2 kifúj), pedig csak összecsavartam a kábeleket meg dobtam rá egy kis celluxot.
-
imibogyo
veterán
válasz
suvomi #20022 üzenetére
Ez egy nem feltétlenül egyszerű dolog. Mert 100%-ban az adott kártyától és annak kialakításától függ. Azt kellene megtudni, hogy a VGA-n lévő LED-ek és a venti közvetlenül a kártyától a 6/8-pines csatlakozókon keresztül kapják-e a kraftot valamilyen DC-DC konverzió után, vagy a PCI-E port 3.3V/12V-jából táplálkoznak.
Szerencséd van, mert mind a kettő egység külön kábeles bekötéssel rendelkezik, tehát akárhonnan is nyerik a kraftot, azt felül tudod bírálni (már ha szeretnéd...).
1.
Indítsd el a kártyát úgy, hogy nincs berakva a gépbe, csak a 6/8-pines csatikon keresztül kapjon áramot. Ha úgyis világít minden és a ventik is forognak, akkor nyert ügyed van, csak egy izmosabb 12V-os tápegységre lesz szükséged, saccra olyan 12V/5A-es tápegységet (~60W) mondanék, valamint egy 6/8-pines kábelre a betápláláshoz. Ez a kártyádtól függ, hogy működik-e (vannak kártyák, amik alaplapba dugás nélkül úgy működnek mint amikor a POST képernyőnél vannak, magyarul maxon pörögnek (és fogyasztanak is rendesen). Ki kell próbálni...2.
Ha nem csinál semmit sem a kártya, tehát nem világít és nem is forognak a ventik, akkor komolyabb mókolás lesz a vége. Ebben az esetben szerezni kellene egy rossz alaplapot (a PCI-E foglalat kell róla, mert gondolom nem akarod a kártyát forrasztgatni), ezen ki kell keresni a 3,3V és a 12V betáplálásokat és egy 12V-os tápegységről, valamint egy 3V-ra beállított DC-DC konverterről megtáplálni ezeket (és lehet a 6/8-pint is, ezt is ki kell próbálni). Jó eséllyel ekkor már működni fognak.3.
Ha még ekkor sem csinálnak semmit sem (sok kártyán van valamilyen védelem, ami lényegében "leold" nem megfelelő bekötés esetén), akkor direktben kell megtáplálni a ventiket és a LED-eket a saját kábeleiken keresztül. A lépések és az anyagszükséglet ekkor is kb. ugyanaz, mint az előző esetben, vagyis 12V a ventiknek, 3V a LED-eknek DC-DC konverteren keresztül (akár a már fentebb is említett USB-s cuccokkal, csak a (roncsolásmentes, pláne esztétikus) kábelezés a bonyolultabb feladat. -
imibogyo
veterán
válasz
abridabri #20014 üzenetére
Én használtam már sok fajtát, számottevő különbséget nem vettem észre a légmozgásban. A gépek csendesítésében viszont mindig a "mintás" szivacsok a jobbak, így azok szerintem jobb választások, plusz a szemnek is kellemesebbek (nekem). Legtöbbször a tojástartós mintájút használtam, nagyon régi projektjeimben is...
-
imibogyo
veterán
Csatornánként 10A-t tud (de mivel nem hiszek a kínai specifikációknak (
) és biztonsági játékos is vagyok) én olyan 5-6A fölé nem mennék terhelésben. Na most ez 230V-nál is bő 1000W-os terhelhetőséget jelent, szóval igen, bőven ráköthetsz 40W-ot. Írtam már, hogy nekem ~60W-ot kapcsolgatott gond nélkül egy ugyanilyen. De apumnál pl. egy ~1600W-os elszívót vezérel ugyanez a műhelyben már 3 éve és nála is talán csak a távirányító fog idő nap előtt meghalni, mert a műhelyben azért kap hideget, meleget. Mindegy van még neki 3 másik....
(#19975) core i7:
Csípd le róla a maradék hármat...Viccen kívül nem igazán szoktak egyedi kábelkészletek lenni tápokhoz, talán csak a Corsairnél láttam ilyet (simán tévedhetek, de nem rémlik másnál). Készíteni sem nagy szám, ha a hossz úgy rövid. A gyári moduláris csatlakozót kell csak újrafűzni összesen 4 darab kábellel, SATA csatlakozót is lehet külön venni rengeteg helyen (itthon is láttam már több helyen, de külföldről filléres dolog).
-
imibogyo
veterán
Ez egy 2ch verzió, vagyis két külön kapcsolható körrel rendelkezik. Az egyikre mehet az egyik, a másikra a másik lámpa. Vagy az egyikre mehetnek a lámpák, a másikra a kávéfőző, hogy mire beérsz a házba ott várjon frissen.
Az enyém úgy 60-100 méterről már fogta a jelet (a "nyitott" padláson volt a relé), így a ház sarkánál ha rányomtam a gombra, akkor mire rákanyarodtam a kocsibehajtóra már szépen világítottak a lámpák...
Ugyanilyennel tervezem megoldani az "automata" kapumat és garázsajtó-mozgatómat is (egy távirányító - két relés modulra tanítva). Csak persze ott végálláskapcsolókra is szükségem lesz majd. Bocsánat a mérnöki rajzért, de még nem volt időm szebben megtervezni a dolgot...
-
imibogyo
veterán
Pár száz forint egy ilyen egyszerű távirányítós relé... A mostani házban még én sem oldottam meg ezt, de az előző házban 6 darab 10W-os LED reflektort kapcsolt egy hasonló kütyü hibátlanul. Van belőle több csatornát kezelni képes típus is, azzal például azt is meg tudod oldani, hogy külön-külön kapcsolgasd az első, a hátsó udvart, garázst, vagy amit csak akarsz...
-
imibogyo
veterán
válasz
smallmer #19963 üzenetére
Legegyszerűbben egy oszlopos fúróval oldható meg a dolog. Azzal is lehet szép eredményt elérni (ennél sokkal szebbet is), de melós... CNC-ből az ajánlott sorrend legjobbtól a legrosszabb felé: vízsugaras, lézer, marógép. Andrew_31 kollégát keresd esetleg, az én gépem még mindig darabokban...
Vízsugarassal és lézerrel nagy valószínűséggel nincs utómunka (festés), marással esetleg lehet, fúrással pedig szinte biztosan lesz. Nem gáz ez sem, de számítani kell rá. Nekem annó bármennyire is szépen sikerült pl. a Metis vágása (látszik a képek között, amikor még nyers a vágás, hogy az hogyan nézett ki), azért csak újra kellett a végén fújnom.
De pl. amikor radi8tor gépét készítettem (esztergáltam), akkor nem kellett semmit utómunkázni, tehát nagy mértékben függ a ház anyagától és festésének minőségétől.
-
imibogyo
veterán
válasz
Nerazim #19941 üzenetére
Őszinte leszek lövésem sincs, hogy mennyire működhet a melegítés fújós festéknél. Zománc festésnél hallottam már ilyenről, mert jobban "egybefolyik" a réteg, szebb, simább lesz, de hogy ennél működhet-e? Passz. Azt hiszem 2, vagy 3 flakon ment el rá, tehát olyan 3000 Ft-nyi anyag.
-
imibogyo
veterán
válasz
BullZeye #19938 üzenetére
Gondolom valami ilyesmi mechanizmusról van szó. A legegyszerűbben és komolyabb elektronika nélkül egy erős DC motorral, például akkumulátoros fúróval, vagy ablaktörlő motorral lehet ezt megoldani (itt hasonló ágyat motorizáltak). Én mindenképpen egy relatíve rugalmas összeköttetést alkalmaznék, hogy az irányváltások simák legyenek, de azon kívül semmi extra nem szükséges.
(#19937) Nerazim:
Tényleg semmi extrát nem csináltam, de azért leírom...Első körben egy nagyon-nagyon finom csiszolást adtam az alkatrészeknek (200-400-as papírok talán, lényegében a legfinomabbak, amiket csak találtam a műhelyben). Ezután jött egy alapos mosás/zsírtalanítás (régi, talán már évek óta lejárt szavatosságú
) Ultra mosogatószerrel, erősen langyos/kéz-meleg vízben feloldva. Nem szoktam a tisztítószereket közvetlenül a tárgyakra tenni, mindig vízben oldva használom őket, nem tudom ez számít-e valamit, de én így szoktam. Amikor teljesen megszáradtak a cuccok (nem töröltem meg az alkatrészeket, hogy legyen ideje a tisztítószernek kifejteni a hatását), akkor "100%"-os alkohollal áttakarítottam még egyszer. Ezután pedig jöhettek is a festékrétegek. Még egy apróság: én leheletvékonyan szóróm a festéket. Sokszor az első réteg alig látszódik és képes vagyok 8-15 rétegben is rámenni egy-egy alkatrészre, mindig csak épphogy megszórva a felületet és nem tartom be a gyártói "5-10 perc után rámehetsz újra" dolgot sem, ahogy esik úgy puffan alapon, de minimum 20 perces szüneteket tartva fújom a rétegeket. Így kicsit lassabb, de eddig még mindig jól működött.
-
imibogyo
veterán
válasz
Nerazim #19927 üzenetére
Nem tudom, de nekem semmi gondom nem volt az újrafestéssel a vágások után, pedig a környéken kapható legolcsóbb cuccot használtam (ami azóta egyébként többször bizonyított már nálam)...
-
imibogyo
veterán
válasz
tyielow #19727 üzenetére
Nagyon tetszik az egész, de sajnos csak oldallap nélkül... Azt szerintem sokkal szebben meg lehetett volna oldani, például az aktuális plexi elhagyásával, a "lyuk" nagyobbra vágásával és egy új plexi bevágásával az oldallapra (és kivágásával a hűtőnek természetesen)...
Én nagyon sok házat alakítottam már át, sőt építettem nulláról, tehát egyáltalán nem a belefektetett munkát nem értékelem, vagy látom, csak pusztán egy végig 100%-os építést számomra pont a legvégén, a legláthatóbb alkatrésszel rontottál le.
Természetesen szigorúan magánvélemény. És nem beszólásnak szántam. De szerintem az építő jellegű kritika jobb, mint ha hazudnék.
-
imibogyo
veterán
válasz
Pöttön #19694 üzenetére
Én is legegyszerűbbnek egy Master-Slave kapcsolót gondolnék. Van külön modulként is, meg persze készre szerelt megoldásban is...
-
imibogyo
veterán
Hát az már húzósabb, pláne, hogyha fémből szeretnéd (CNC marás / lézeres / vizes vágás). Én általában inkább kukáztam egy pár ezer forintos házat és abból szedtem ki ami kellett. De képeim között láthatsz pár "egyedi" megoldást is. Ötletadónak hátha jó valamelyik...
-
imibogyo
veterán
Mármint I/O port burkolatra gondolsz? Mert az nem túl bonyolult, csak baromira pepecs munka, mire mindent kiméreget az ember. Egyszer készítettem már, de pfejj az nem józan embernek való...
Lehet venni amúgy sablont hozzá... Azzal talán egyszerűbb az élet. Ebben az esetben gravírozógéppel és rengeteg-rengeteg (-rengeteg...) reszeléssel és türelemmel meg lehet csinálni.
Vagy lehet 3d nyomtatni is. Bár ezt még nem próbáltam. Majd talán ha valami nagyon elborult pillanatom lesz...
-
imibogyo
veterán
válasz
Brandynew #19642 üzenetére
A kérdésem, hogy laikusként hogyan tudom megállapítani legegyszerűbben, hogy ez így van?
Ha 3 vezeték van bekötve a konnektorokba, akkor földeltek (fázis, nulla, föld egy fázis esetén). Mivel abszolút nem értesz hozzá (bocsi, de ez jön le a kérdésedből), én a helyedben csak lekapcsolt biztosítékokkal állnék neki kibontani a konnektorokat az ellenőrzéshez.És ezzel még csak a kábelek meglétét ellenőrizted, azt hogy "él-e" a földelésed azt nem. Azt ki kell mérni/lámpázni...
Illetve mivel jár az, hogy nem földeltek, mi lehet a hátulütője?
Röviden: meghalhatsz. Na jó nem ennyire vészes a helyzet, de lényegében minden olyan eszköz, ami védőföldelést igényel(ne), az földeletlen konnektorban okozhat (valamekkora) áramütést, hibás működés (rossz visszacsatolás a fém részekre (?, azt hiszem így mondják, a terminus technikusokban nem vagyok otthon, majd kijavítanak a többiek)), vagy egyéb szempontból rossz műszaki állapot esetén pedig ez akár halálos is lehet.Földelés nélkül amúgy az eszközön (pl. fém számítógépház) az alig érezhetőtől a komolyan csípő "áramon" át, az akár halálos értékekig bármit lehet érezni. Én használtam így számítógépet egy nagyon rövid ideig és bizony "bizsergett" a kezem, ha a ház egy bizonyos pontjához értem.
-
imibogyo
veterán
válasz
tankraid #19500 üzenetére
Az a szürke "kupak" szerintem lehúzható róla és akkor egy ilyet kellene alatta látnod. De ha nem az van, akkor is bármilyen pillanat-kapcsoló megteszi (momentary; OFF-(ON) stb. jelölésekkel keresheted külföldön), a lényeg, hogy ne maradjon abban az állásban benyomást (kapcsolást) követően a kapcsoló/nyomógomb, ahol zárodik az áramkör. De itthon is lehet kapni aprópénzért...
-
imibogyo
veterán
válasz
tomaszka88 #19402 üzenetére
Minden tápban lehet, legalább egyszer...
Viccet félretéve, ki kell szedni a mostani ventit és (ha elérhetőek az adatok), akkor egy hozzá paraméterekben a legközelebb esővel (fordulatszám, légszállítás stb.) helyettesíteni azt. Valószínűleg még forrasztanod is kell, mert sok tápban nem csatlakozóval van megoldva a bekötés.
Én annó próba szerencse alapon is cseréltem ventit a tápban, nem volt gond. Egy nagyon egyszerű (józan paraszti eszű) módon teszteltem az új ventit. Jól megdolgoztattam a gépet (Furmark + proci stressz teszt) és ha még mindig nem (nagyon) meleg levegő jött ki a tápból, akkor átment a vizsgán. Ezután még vagy 4 évig használtam a tápot mindenféle gond nélkül, pedig egy legalja LC-Power tápról volt szó...
Később is cseréltem ventit egy mormogós BQ tápban, ott sem volt gondom a cserét követően sem. Mondjuk itt már könnyű volt donort találni egy másik BQ venti képében.
-
imibogyo
veterán
válasz
Oliverda #19389 üzenetére
Vízsugaras géppel, vagy lézerrel (de csak komoly teljesítményűvel, ami tizedmásodpercet van egy pont felett, hogy a festéket ne égesse meg. CNC marógép is szóbajöhet, de csak komoly gép nagyon éles szerszámmal, mert különben az éleknél újrafestés lesz (szerintem)... A "hol?"-ra viszont nem tudok válaszolni én magamnak szoktam intézni az ilyet, még ha nem is kapok 100%-os eredményt... Anno radi8tor gépe pl. ráfért az esztergámra is (de ugye neki körkivágás kellett és elég pici is volt a gépe), szóval ha esetleg neked is ilyesmi munka lenne (kis méret és "forgástest" kivágás), akkor egy esztergályossal is beszélhetsz, egyéb szabályos formákat pedig egy marós is meg tud oldani talán a festék lepattogzódása nélkül, de erre nem vennék mérget...
-
imibogyo
veterán
válasz
Gold90 #19356 üzenetére
Ezt írtad:
Most ott tartok hogy rendeltem raspberry-t pi 3 erintokijelzoVEL 27dollarÉRT. ARROL fogom hasznalni a kijelzot. De meg latom mit kuldenek Koreabol....Ebből a magyar nyelvtan szabályai szerint az következik, hogy szerinted együtt jön a kettő és az is következik, hogy bizonytalan vagy az üggyel kapcsolatban, hogy ez ténylegesen így lesz-e? Éppen ezért és erre akartam csak rámutatni abszolút segítő szándékkal, hogy nehogy akkor érjen meglepetés, amikor megjön a pakk, mert ha mind a kettőt reméled, az bizony egyrészt nem igaz, másrészt nem 27 dollár lesz...
Baromi feszült ember lehetsz, ha ennyiből azonnal a rosszindulatot és a kárörvendést vízionálod (amiknek amúgy is ezek lennének az arcocskái (
,
) és nem egy kacsintás (
). Biztos én tanultam rossz netikettet így öreg fejjel és ma már egy kacsintás is a merő viselkedési fertő maga és nem csak egy jóindulatú testi gesztus, ahogy én tudtam.
A kolléga is írta (köszönöm szépen, el is pirultam a dícsérettől
) és ha visszaolvasol szerintem is sok mindent találhatsz tőlem itt a PH-n, de rosszindulatú és kárörvendő hozzászólást nem nagyon. Ezt a jövőben is igyekszem megtartani...
Amugy is relativ kinek szamit a tobb! Ugye mindenki sajat szerencsejenek kovacsa!
Ezt sem értem hogy hogy jön ide... E-pénisz méregetésre biztos vannak megfelelő arcok és más topikok, oda tessék átfáradni, ezt a családias topikot pedig tessék meghagyni annak, ami... Amúgy sem értettem soha, hogy erre miért van szükség... Egyszerűen ez nem az a hely... De hát ugye minden ember más...Komolyan mondom, ilyenkor gondolkodom el a prémium tagságon...
Segíteni akarok, nehogy tévedés legyen, erre még én vagyok megbélyegezve... -
imibogyo
veterán
válasz
MrDerekas #19342 üzenetére
+1 a teljes maszkolásra (én akár két rétegben is szoktam).
Általában dekopír + fémfűrész lap a legjobb kombó számomra, viszont mindig relatíve kis fordulatot (ütésszámot) és nagy előtolást alkalmazok. Ezzel kivédhető a plexi hevülése. Ha pedig nem kell nagy alkatrész, akkor vagy a marógépen, vagy az esztergán szoktam megoldani.
-
imibogyo
veterán
válasz
Guszti #19324 üzenetére
Külföldön szerintem a legolcsóbb és "grommet"-ként találhatod meg.
Talán a legegyszerűbben "pc case grommet"-ként... -
imibogyo
veterán
válasz
tyielow #19289 üzenetére
Én is anno a nulláról kezdtem a barkácsolást (most sem vagyok sokkal magasabb fokon
), szóval ne add fel. Egy jó sarokcsiszolóval, 1 mm-es korongokkal és kellő türelemmel (a legtöbben itt rontják el, hogy 5 perc alatt akarnak kivágni egy oldallapot pl.) nagyon szép munkákat lehet alkotni...
Nem feltétlenül a "szép munka" gondolatmenet folytatásaként, de itt van pár saját munkám gépház témakörben, amik mind sarokcsiszolóval készültek, semmi Dremel, vagy hasonló "kis-tárcsás" gép (de itt van az összes gép egyben, a terveimmel együtt, ha érdekel). Csak türelem és lassú mozdulatok kellenek az ilyen vágásokhoz, meg persze stabil kéz. Persze túl lassú se legyen az előtolás, mert akkor meg felhevül az anyag és ledobhatja a festéket. Ezt ki kell tapasztalni az adott oldallap festés- és anyagminőségével, ezért én úgy szoktam, hogy 1-2 mm széles próbavágásokat ejtek az oldallap azon részén, ami biztosan kiesik. Ha már "lyukas" az oldallap és ez a nyílás lesz megnagyobbítva, akkor az élek mentén végzem el ugyanezt. 2-3 különböző vágási stílus (gyors haladás-agresszív előtolás, lassú haladás-de agresszív 1-2 mm-es tolás, lassú haladás-lassú és finom tolás). Ezek közül általában elég jól látszódik, hogy melyik fog működni (nekem szinte mindig a legutolsó).
Ha van az ismerősi körben eszterga (és szerencsésen kör alakú vágásra van szükséged (akár négyzet kibővítéséhez is például így, vagy így), valamint az elforduló átmérővel is beleférsz a keretbe), akkor azzal is szépen meg lehet oldani oldallapokat. Nekem csak egy kisméretű esztergám van, de kisebb gépházakat így is meg tudok rajta oldani (nem röhögni, mivel nincs síktárcsám, igen az ott egy oszlopos fúró tárgyasztala az esztergában).
-
imibogyo
veterán
Nem tudom hogyan néz ki az oldallapod, de én biztos nem kukáznám ezt a gyönyörű hűtőt... Helyette inkább elgondolkodnék a plexi "kiemelésén" (nem pontosan így persze, csak illusztrációnak szánom). Gondolom azért túl sok nem hiányzik hozzá, hogy visszaférjen az oldallap.
Én anno így oldottam meg a Core1000-es házamnál. Sajnos a végleges plexizett állapotról nincsenek fotóim, mert az eladás előtt egy jó órával fejztem be a házat véglegesre és miután elvitték jutott csak eszembe, hogy nem csináltam fotókat. Az illetőt pedig már nem tudtam utolérni.
-
imibogyo
veterán
válasz
Skullwipe #19279 üzenetére
Nekem alig nőttek a hőfokok egy i7 3770k-val anno, amikor a CPU hűtőmet festettem le. És még csak hőálló festéket sem használtam, csak egy sima 900 Ft-os VeryWell szórós festéket, aztán hadd szóljon. Na jó mondjuk 70 fok fölé nem ment a proci átlagosan előtte sem és utána is valami 78 fokon tetőzött...
Természetesen valamennyit veszítesz a hőleadási képességből, de szerintem egy nem kihegyezett konfignál semmi problémád nem lesz belőle...
-
-
-
imibogyo
veterán
Gyere át a Modding és házépítés topikba, az ötletelős része ott szokott zajlani a dolognak, amíg nem tudsz konkrétumot. Rengeteg tervet dobáltunk már össze a topikban (még ha most kicsit pangás is van), saját tervem is van ott jó néhány darab...
-
imibogyo
veterán
válasz
sanyi0627 #19162 üzenetére
Például: MKI Plexi. Az oldalukon van kalkulátor is. Biztos van még jó pár üzlet, de pár évvel ezelőtt én velük voltam nagyon elégedett, ezért őket ajánlgatom mindenkinek.
-
imibogyo
veterán
válasz
Kernel #19034 üzenetére
Lassan kihal az a nyugdíjas korosztály is, akik még úgy gondolkodnak, hogy amikor elromlik valami, azt javítani kell.
Akkor velem valami gebasz van, mert még nagyon messze vagyok a nyugdíjtól, de én is így gondolkodom. Sokszor 500 Ft-ból megoldom azt a problémát ami miatt más vesz egy új eszközt.Persze sok (egyre több minden) van amit nem lehet javítani házilag és ez dedikáltam a kapitalizmus hibája, mert úgy vannak megtervezve az eszközök, hogy ez lényegében lehetetlen legyen. Pl. az amúgy könnyen cserélhető búgó csapágy műanyaggal beöntve a fészekbe, vagy besajtolva a lemezek közé, hogy csak úgy lehessen kiszedni ha kitöröm/kivágom a burkolatot és még lehetne sorolni reggelig az eszetlen megoldásokat. De amikor egy 20 éves Hajdú mosógépet követően egy vadonatúj mosógép 3-5 év után kukás, akkor nehéz elfogadni a magyarázatot, hogy "ennyit tud a technika manapság" (persze értem én, hogy mi van e mögött...). Érdekes kis videó a tervezett elavulásról, akit érdekel az ilyen (bár ez épp leginkább a villanykörtéről).
Egyébként mindig irigyeltem azokat, akik a lustaság oltárán ennyit áldozhatnak. Van olyan ismerősöm, akinek ha az éves "ez már szar veszek egy másikat" projektjeit kiátlagolom, akkor bő 50-100.000 Ft közötti átlag jön ki havonta, miközben ő maga hasonló pozícióban van, mint én, tehát nem keresi degeszre magát... De amikor mi elmegyünk nyaralni valahova, vagy veszek egy új gépet, akkor mindig értetlenkedik, hogy hogy csináljuk, nem érti... Próbáltam már párszor beszélni vele erről, hogy sok apróságban lehetne változtatni a "jobb" élet reményében, de nem sikerült "átállnia", maximum pár hónapra...
-
imibogyo
veterán
Szerintem lett már párszor jelezve, hogy a topikokban kerüld az önreklámozást. Ez nem az a hely, ott van rá a HA és egy idő után baromira idegesítő is...
Ettől függetlenül a mondandóddal egyetértek. Nekem is csak a 3M-es kábelekkel volt ediig 100%-os tapasztalatom, a többiből is kifogtam jókat, de nagyobb volt a hibaarány.
-
imibogyo
veterán
válasz
#68216320 #19000 üzenetére
Hát ha most nem úgy állnék idővel ahogy, akkor szívesen bevállalnám, hogy segítek. Szakmai kíváncsiságból ingyen és bérmentve bevállalnám (ezt le kell írnom a modik miatt, hogy ez nem üzletelés). De sajnos nulla szabadidővel rendelkezem jelenleg.
Nem túl régen például egy ITX-es Prodigy-t alakítottam át uATX-re. És szerintem nem lett rossz, ahhoz képest, hogy "hozott anyagból" lett minden kialakítva. Ha a festésre költöttem volna még, akkor a hátfal apróbb hibái is eltüntethetők lettek volna simán...
Szerintem a munkám minőségére sem lehet panasz. Ezt például radi8tor kollégának készítettem nem túl régen (igazából már másodjára, mert ugyanilyen kivágást már készítettem neki egyszer egy ugyanilyen házra, de a mostani szebb lett). Igaz csak 99,9%-os lett a végeredmény, valahol elcsúsztam egy nagyon picit, de szerintem több, mint vállalható.
-
imibogyo
veterán
válasz
fpeter84 #18961 üzenetére
Nekem velük volt jó tapasztalatom anno, amikor még a fővárosban éltem (és nem, nincs hozzájuk semmi közöm, mielőtt...). Az oldal alján van árkalkulátor is és ha jól emlékszem (bocsi, most melóban vagyok nem keresgélem ki neked), de mintha a budai oldalon lennének, talán az északi részen, de biztos ott van a kapcsolati adatoknál...
Aztán egyrészt elköltöztem Pestről (ha jól emlékszem drága volt a házhoz szállítás náluk, vagyis ez rémlik), másrészt áttértem inkább az üvegre a plexi oldallapok helyett, így többet nem is rendeltem tőlük. Szóval a jó tapasztalatom évekkel ezelőtti dolog. Lehet ma már nem ilyenek...
-
imibogyo
veterán
válasz
Landon #18926 üzenetére
Ez nem is tartályos, tehát nincs tartályban összegyűlő kondenzvíz, ettől még nem fújnám jó szívvel a gép belsejébe. Olcsón lehet már kapni levegő előkészítő egységet (én valami 4500 Ft-ért vettem, csak most nincs időm boltokat keresgetni neked) ez megköti, mind az esetleges olajat, mind a vizet. Ha huzamosabb időre tervezel, ennyit szerintem megér...
-
imibogyo
veterán
válasz
kmisi99 #18640 üzenetére
Attól, hogy kicsi és DC-s még simán lehet szénkefés... Esetleg szervízkönyvében, vagy Bosch szaküzletben kellene megnézni/megkérdezni, hogy milyen motor van benne. Én szinte az összes gépemről megtaláltam neten keresgélve, hogy "brushed", vagy "brushless" a motor benne...
-
imibogyo
veterán
válasz
kmisi99 #18637 üzenetére
Szénkefére +1 tipp...
Ha nem oldja meg akkor sorrendben, szerintem:
- teljes szétszedés és burkolat nélküli járatás (füst forrásának lokalizálása)
- kábelezés és minden forr. pont ellenőrzése az adott környéken (ha van)
- takarítás és újrakenés minden ezt igénylő helyen. Van, hogy a koszos/poros zsír miatt túlhevül a gép egy bizonyos része (pl. csapágyazás és műanyag ház kapcsolódásánál, vagy a rotonál) és a baromira megnövekedett hő miatt is füstölhet. Nekem ez volt egy szalagcsiszolónál. Takarítás + gépzsír (na meg új csapágyak) és azóta is tökéletesen üzemel. Mondjuk ehhez az is kellet, hogy az én esetemben nem "zárt" csapágyakat raktak a gépbe, mert miért ne?! Olyat csak a hüjék (sic!) használnának egy amúgy koszos térben üzemelő gépnél... Na mindegy én már zártakat tettem bele és azóta is tökéletesen üzemel... -
imibogyo
veterán
válasz
oneal1 #18623 üzenetére
Szerintem erre gondolt, de itt már látom a kérdésedet...
-
imibogyo
veterán
válasz
Hunter2 #18594 üzenetére
Azok is tökéletesek alap dolgokra (meg igazából sokkal többre is, a használóján múlik, hogy mennyire ügyes). Én egy 10.000 Ft-os Einhell-t használok (ajándék koffer és hosszabbítószár is járt hozzá, meg vagy 200 db kiegészítő ezért az árért, úgy ahogy a képen is látszódik) és eddig semmi komolyabb gondom nem volt vele (azon kívül, hogy 2 szűkítőt elhagytam a készletből, ami ugye 100% user error), pedig már 4, vagy 5 éves. Mondjuk ilyen árkategóriában ne várj tökéletes ütésmentes felfogatást, halk működést és egyéb nyalánkságokat, mint például Dremel-féle széles tartozéklistát, de nagyon sok mindenre elegek. Én az összes házamnál ezt az olcsó verziót használtam...
-
imibogyo
veterán
válasz
Pubszon #18567 üzenetére
Én is készítettem anno hasonlót. Csak nem fejeztem be 100%-ra. Most, hogy meg van a lézergravírozó, el kellene készítenem a feliratokat rendesen...
-
imibogyo
veterán
válasz
#48613632 #18515 üzenetére
Dettó.
Észre sem lehet venni, csak ha nagyon közelről nézi az ember (a hangerő poti felett kellene látni egy röntgen-LED-et). A módosítás után halványan lehet még látni a LED-et (a kép görgővel nagyítható), de messze nem zavaró. Csak arra kell figyelni, hogy nagyon-nagyon simán legyen felragasztva. Én még egy kis hajszárítót is bevetettem, a tökéletes felfekvés érdekében.
-
imibogyo
veterán
válasz
T_Oroboroz #18497 üzenetére
Úgy értettem másik fajta előlapi panelt, nem egy ugyanolyan típusút, csak másikat.... Nekem anno egy nagy toronyházban sípolt az előlapi kimenet, de amikor rákötöttem egy Xigmatek kivezetést, akkor megszűnt. Általában az összeszedett zaj szokta ezt okozni, azért ötleteltem ilyen irányban.
Én ezt megoldottam úgy, hogy a hátlapi jack kimenetem egy forgókapcsolóra van rákötve és ha akarom, akkor a fejhallgató-erősítőhöz megy a jel, ha akarom akkor pedig a hangfalakhoz. Volt belőle "second-edísön" is.
Ez azóta már be is lett építve a fejhallgató-erősítő dobozába és egy egyszerű váltókapcsolóra lett cserélve a forgókapcsoló (képen az "A-B" kapcsoló)...
-
imibogyo
veterán
válasz
T_Oroboroz #18495 üzenetére
Én első körben megpróbálnám a legegyszerűbb gettó modot. Alufólia az előlapi kábelre végig (2-3 rétegben), hogy ki lehessen zárni azt, hogy maga a kábel szedi össze a zajt... Második körben megpróbálkoznék egy másik előlapi kivezetéssel, hátha ott van valami bibi (nekem anno az egyik toronyházamnál azzal volt baj)...
-
imibogyo
veterán
válasz
Kernel #18427 üzenetére
Nem úgy értettem, hogy azzal stabilizálnak, csak megemlítettem, hogy talán ennyiben nyúlnak hozzá a 12V-hoz, mivel erre vonatkozott az eredeti kérdés. A 12V stabilitását külön mondatba tettem, ott a pont a mondat végén, csak a nagy kezdőbetű maradt el.
De köszönöm a kiigazítást/pontosítást. Ilyen mélységekben én már abszolút nem értek a dologhoz. Csak leírtam a saját tapasztalataimat.
-
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #18424 üzenetére
A paneltáp/pico csinál valamit a 12V-os bemenettel, vagy 1:1-ben, zéró veszteséggel továbbadja
A 12V-al elvileg semmit sem csinálnak, csak talán ripple/noise szűrést. említettem, hogy míg a külső kockán mérek valamekkora ingadozást, addig a panel 12V-os kimenetén alig-alig.Most van a wide-inputos és alaplapra integrált DC-DC tápokról téma az ITX topikban is. Állítólag sípolnak, anno én ezért választottam fix 12V-os panelt.
Ahogy néztem, az AC/DC konverzió hatékonyabb magasabb feszültségen
Amennyire én tudom a DC-DC mindig hatékonyabb, mint az AC-DC (ezért is mennek ilyen irányba az SFX/ATX/ stb. tápoknál is a gyártók). Viszont, hogy nagyobb feszültségen hatékonyabb-e egy-egy adott konverzió, azt nem tudom. Én a már fentebb is említettek miatt biztosan nem vennék wide-input-os egységet, még akkor sem, ha egy kicsit esetleg hatékonyabb is lenne, egyszerűen egy teljesen passzív gépnél hülyét kapnék ha mégis lenne valami sípoló hangja. Másrészt mint már említettem én még 5-10%-al sem szoktam legtöbbször foglalkozni hatékonyság terén, nem hogy 1-2-vel. Nekem ez már a túlzott maximalizmus témaköre, amikor is havi 50-100 Ft-ról beszélgetünk, miközben sokszor ennek többszörösét költjük el (PC-re is) amúgy értelmetlenül... -
imibogyo
veterán
válasz
t72killer #18418 üzenetére
Én ilyen célra nem laptop tápban gondolkodnék. Inkább ilyenből vennék egy 100-120W körüli passzív egységet, mint egy "bezárt", nem szellőző laptop tápegységet.
Egy passzív 240W-os tápegységről hajtom én is a számítógépemet (ami szintén passzív hűtésű: Celeron G1820 + 8GB RAM + 750Ti + egyebek), most már több mint 1,5 éve, gond nélkül. Alapvetően nagyon stabil a 12 V a kimeneten, elégedett vagyok a cuccal és sok passzívhűtésű ATX tápegységes "kollégával" ellentéteben nekem soha sincs gondom a "ciripeléssel".
A hatásfokról már párszor elmélkedtünk itt a PH-n normál tápegységek esetében (1, 2, 3). Röviden messze nem gáz a hatásfok különbség a különböző terheltségi szinteken (mondjuk 15-20%-tól 100%-ig). 10% alatti terhelést feltételezve már jócskán csökken(het) a hatásfok, akár 50% környékére is táptól és működési elvtől függően, így ez általában nem javallott megoldás, de normális minőségű és hatásfokú tápegységet feltételezve ""szinte mindegy"", hogy mondjuk 20%-on, vagy 80%-on terheled, alig lesz érzékelhető a különbség...
És itt jönnek képbe a pico és panel tápegységek (nincs AC-DC konverzió), valamint a különálló, jó hatásfokkal AC-DC konverziót végző tápegységek, például LED tápegységek, mint amilyet én is használok. Mert ezeknek nagyságrendileg 20%-os terheltségi szinttől kezdve végig 90% felett van a hatásfokuk, épp ezért alig-alig számít, hogy mekkora terhelést kapnak (szigorúan csak hatásfok szemszögéből természetesen, a melegedés más tészta) és ezért jól lehet őket méretezni.
Persze érdemes a tápegység méretezését az 50-70%-os terheltségre optimalizálni (általánosnak tekinthető sweet spot), de azért nem kell túlzásba esni.
-
imibogyo
veterán
válasz
Pubszon #18396 üzenetére
Én úgy oldottam meg az én hűtőmet (mondjuk Intel 1050-re), hogy kifúrtam egy kicsit nagyobbra a lyukakat a hűtő felfogatón és az elfekvőben lévő (de amúgy nem tökéletesen passzoló) hátlapi merevítőn is és hátulról átengedtem az egészen sima hatlapfejű csavarokat alátéttel a hátlapi merevítő felől, elölről meg simán rákapattam az anyákat és kész is... Volt amikor pedig elölről tettem meg ugyanezt, vagyis a hátlapi merevítőnél lógtak ki a csavarok. Mindig ahogy jobban kézre állt.
Szerintem hasonlót a te esetedben is meg lehet oldani. Mondjuk ne legyél lusta úgy, mint én és vágd le a csavarokat megfelelő hosszra.
-
imibogyo
veterán
válasz
1 among many #18382 üzenetére
Atke-nél voltak nagyon jó áron (500 Ft/db alatt) a HA-n (modding szekció). De én megvenném ezt (szintén kb. 500 Ft/db-ra jön ki) és akkor nagyon óvatos vágással, csiszolással lehetne jó sok kábelfésűd, mert egy 24-esből frankón lehetne 3db 8-ast (2-t szimmetrikusan), vagy 4db 6-ost (3-at szimmetrikusan) készíteni. Így ezzel a készlettel lehetne mondjuk:
- 2 db 24-esből - 2 darab 24-pinesed (2x12)
- 1 db 24-esből - 3 darab 8 pinesed (2x4) - 2 darab szimmetrikusan vágva
- 1 db 24-esből - 4 darab 6 pinesed (2x3) - 3 darab szimmetrikusan vágva
Tehát ez így 9 darab kábelfésű, vagyis átlagolva 280 Ft/db áron meglennének.
Szimmetrikusan pedig 7 darab jönne ki, vagyis átlagolva 360 Ft/db áron meglennének.akkor inkább kireszelem valami hulladékból, és legalább egyedi lesz....
Szerintem ha már modding, akkor ez a legjobb ötlet. Nem olyan extrém sok munka egyet-egyet elkészíteni (kb. 15-45 perc), az a sok inkább mire szép lesz a kinézete (másik kb. 1 óra/darab), mert a barkács megmunkálás során általában sérülnek ezek a puha anyagok, amiket utána fel kell csiszolni, majd polírozni és hőkezelni, hogy újra fényesek legyenek. Én anno ezért készítettem fából ilyeneket megrendelésre, amiket azután lefestettem feketére, vagy fehérre (képem nincs róluk, de a műhelyben szerintem még van pár régen elkészült darab elfekvőben, valamelyik fiók mélyén. Este ha megtalálom őket, akkor lövök pár fotót, ha érdekel)...Ha van "hulladék" anyagod és arra adod a fejed, hogy elkészíted magadnak ezeket a fésűket na és persze nem gáz az oda-vissza postaköltség, akkor szívesen ráviszem neked a kivágandó mintákat az anyagra (plexi, vagy fa) lézer-gravírozva és neked már "csak" ezeket a vonalakat, pontokat kell követned egy asztali dekopír fűrésszel, vagy oszlopos fúróval, vagy simán kivágás után csiszolással. Sajnos a lézer gravírozóm nem alkalmas vágásra, a CNC-marómmal pedig nem tudok elég kicsi fejet befogni ehhez a munkához, mert csak 6-os és 8-as szárakat fogad (még mindig.... pedig anno egy kedves fórumtársunktól még kaptam kis marószárakat is ajándékba, hogy befejezzem a gépem átalakítását, de erre azóta sem tudtam sort keríteni, szégyenlem is magam...
).
-
imibogyo
veterán
Monster magnet meets computer...
Röviden összefoglalva elég komoly mágnes kell ahhoz, hogy baj legyen.
-
imibogyo
veterán
válasz
tikshow #18099 üzenetére
Áhá! Szóval elektronikának nem árt semmit sem?
Ezt azért nem mondta senki sem... Kalapács például kifejezetten kártékony.Vagy mondjuk ha rövidzár, vagy más hiba miatt kap sokkal többet az elektronika, mint amire egyébként méretezve vannak az alkatrészek, akkor is simén tönkre mehet és/vagy szétéghet a cucc. De normál körülmények között, amikor az elektronika "dönti el", hogy mennyi kell neki, vagyis mennyit vesz fel, akkor nyugodtan "kaphat" nagyobb tápegységet, mert úgyis csak annyit vesz fel, amennyi neki kell (természetesen ez csak a teljesítményre igaz, minden más főbb paraméternek stimmelnie kell a táp és az eszköz között (feszültség pl.).
De akkor a tápoknál mit kell nézni? A minimumot? Akkor miért van rajta max érték?
Két külön irányról írsz. Ahogy már Kernel is mondta az áramot nem tolják, hanem felveszik. Vagyis míg egy 50W-os elektromos igényű eszközre ráköthetsz 100W-os tápot, addig egy 50W-os tápra nem köthetsz rá 100W-os fogyasztót. Vagyis igen, de annak nincs jó vége... Ezért kell a maximum a tápnál, mert arra nagyon érzékeny.Egyébként én sem nagyon, sőt nagyon keveset értek az elektromossághoz/elektronikához (sőt igazából semennyire sem, mert csak egy könyvtáros vagyok) így elég pongyola a fogalmazásom a témában, de szerintem eddig még nem írtam hülyeséget. Ha mégis akkor majd Kernel, vagy más "szaki" kijavít.
-
imibogyo
veterán
válasz
tikshow #18097 üzenetére
Gondolom akkor a ~100W-ot felvevő gépedbe sem 4-600W-os tápot teszel.
Nem hiába mondtam már többször, hogy minimum tápegységről beszélünk és nem maximumról, vagy pontosan annyiról. De Kernel is jól leírta a lényeget.
Tehát ha 60W-os terhelésre méretezel, akkor rakhatsz alá 200W-os tápegységet is, de mondjuk 40W-osat nem (vagy csak nagyon rövid időre
). Más kérdés, hogy van-e értelme...
-
imibogyo
veterán
válasz
tikshow #18089 üzenetére
Bármilyen tápegység jó, ami 24V-os és 2,5A-t, vagy ennél többet tud... A többi 1 perces Gugli ujjgyakorlat, meg szükség esetén 5 perc forrasztás, ha a csatlakozó nem jó (de azt meg le tudod mérni, hogy most mekkora van rajta és annak megfelelően keresni)....
-
imibogyo
veterán
A nagyobbikhoz 4 darab kábelre lesz szükséged:
COM, NO, +, - (a led miatt 5-12V kell neki)A kissebbikhez pedig 2 darabra:
COM, NOÉn csak simán átfűztem a lyukakon a csupaszított kábeleket, majd jól összesodortam őket és ment rájuk a zsugorcső. Kb. 4 éve hibátlanul teszik a kapcsolóim a dolgukat. De ha biztosra akarsz menni, mehet rá az átfűzés és sodrás után egy kis forrasz is.
De mintha már beszéltünk volna erről veled, régebben.
Valahol még egy bekötési rajzot is összedobtam, de most nem találom, de itt van egy másik más "tollából". -
imibogyo
veterán
válasz
nemethchek19 #18070 üzenetére
Nem akarom túlbonyolítani, esztétikailag nem annyira fontos.
Én sem bonyolítanám túl. "Sima hangelnyelő szivacs" mehet minden nyílás elé amit le akarsz zárni, akár vékony (fekete) léces csavarozós megoldással is (nekem simán "betöméssel" is megmaradtak a helyükön). Alternatív megoldás a fekete szigetelő szalag használata, melyből szintén van szivacsos verzió és ha ügyes vagy nem is fog látszódni. Ezen a képen például a hangfalam vakító LED-je van fekete szigetelő szalaggal kimaszkolva, hogy éjszaka ne zavarjon, de szinte észre sem vehető.A szabadon hagyni kívánt nyílások elé pedig lopj el asszonypajtástól (barátnőtől, baráttól, szomszéd lánytól, anyutól, osztálytárstól stb.) egy sima fekete nylon harisnyát és fogasd a ház és a ventik közé (természetesen úgy is lehet, hogy ne látszódjon). Ez nem fogja le nagyon a szellőzést, viszont a port egész hatékonyan megfogja. Itt is van alternatíva, például hogy vásárolsz gyári szűrőt, vagy szerzel porszívó motorfiltert (nem drága és elég nagy, az egész házra elég lesz egy darab), és talán még a szagelszívő filter is jó lehet, bár ezt még nem próbáltam.
-
imibogyo
veterán
válasz
IstvánLászló #18002 üzenetére
Végülis modding és elektronikai kérdések a topik címe, szóval szerintem igen...
-
imibogyo
veterán
válasz
superecneB #17996 üzenetére
Sajnos már nem emlékszem a pontos típusra, de azt hiszem ilyennel. Ha nem ez volt, akkor még ez lehetett. Lényegében csak ez a kettő jöhet szóba, mert ezek voltak az akkori munkahelyem....
-
imibogyo
veterán
válasz
superecneB #17986 üzenetére
Nekem erre legjobban az oldallapok tömegének a növelése vált be, és ezzel kevésbé is gányolod össze a házat, mint mindenféle tömítő anyaggal (legalábbis én béna vagyok az ilyen cuccokkal).
Vettem az OBI egy bő 3 centiméter vastag gumi lapot (nem pont ilyet mint a linken, az szebb volt és azt hiszem 4000 Ft, de ez 2-3 házra is elég, egyébként mosógép alá adják rezgéselnyelőnek) és ezt beragasztottam a belső felületekre olyan csendessé vált az egész ház (na meg vagy 3-4 kilóval nehezebbé), hogy volt, hogy megnéztem biztosan bekapcsoltam-e a gépet? Na jó az igazsághoz hozzátartozik, hogy teljesen passzív a gépem és csak a vínyók szórakoztak a házzal. Természetesen a szellőzési helyeket és nyílásokat kivágtam a gumilapból is.
Most sajnos messze vagyok ettől a gépemtől, de majd ha eszembe jut amikor legközelebb hazamegyek, akkor lefotózom neked, ha nem annyira sürgős. Egyébként erről a gépházról van szó (de itt még csak szivacsolva van, ami egyébként szintén tökéletes megoldás a rezgések megszüntetésére, de mivel mobillá kellett tennem a házat ezért be kellett csavaroznom a merevlemezt a házba és itt kezdődtek a gondok).
Én ezt amúgy szuper-túlreagálom, feleségem simán mondta, hogy hülye vagyok mert ő már "akkor sem hallotta" a gépet, amikor engem még az őrületbe kergetett. Magyarán egyáltalán nem lett volna szükség a további zaj és rezgéscsillapításra, de én nagyon-nagyon érzékeny vagyok a zajokra, amikor sokszor éjszaka a gép előtt ülök és mondjuk épp fejhallgató sincs a fejemen.
És még egy utolsó tanács én nem is feltétlenül a gépházzal szenvednék, hanem először megkeresném, hogy mi "rezegteti" azt. Például hibás, nem központos ventilátor, merevlemez rossz (túl szilárd) felfogatása ami jól átadja így a rezgését a háznak stb... De lehet pár darab gumibelsős "alátét" megoldja az egész problémádat és még pénzbe sem kerül.
Amit duc írt az is jó lehet, bár magam még soha nem próbáltam és szerintem drágább is, mint a vastag gumilap (nem tudom nem néztem utána, de az ilyen "spéci" dolgok mindig drágábbak az én ingerküszöbömnél).
-
imibogyo
veterán
válasz
nemethpityu #17983 üzenetére
Igen jónak kell lennie. Nem gond egyébként a 2x4 pin, sőt előnyösebb is, mert mondjuk ha olyan alaplapot veszel, aminek csak 4 pin kell, akkor oda is tudod használni, míg a 8-as nem biztos, hogy elfér. Volt olyan lapom, ahol igen, volt olyan ahol nem. Szóval erre nincs biztos szabály. De ha most is 8-as alaplapod van, akkor mindegy melyiket veszed.
-
imibogyo
veterán
válasz
nemethpityu #17981 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Óvodások homokozója
- A nagy Szóda, Szódakészítés topic - legyen egy kis fröccs is! :-)
- Kecskemét és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB SSD fekete játékkonzol extra játékokkal garanciával hibátlan
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5500 / RX 5700XT / 32GB DDR4 / 256SSD+1TB HDD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged