- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- iPhone topik
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Mobil flották
- Redmi Note 13 Pro 5G - nem százas, kétszázas!
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
emiki6
veterán
válasz
Mclovin #63992 üzenetére
Vettem én is innen.
Annyit hozzá kell tenni, hogy rájön $8 posta és a +27% áfa is, amivel pikkpakk 60 dollár lesz az a 40Meg amúgy drágult is, 1 30 centis 24 pint és 2 15 centis 8pin volt 39, de az várható volt (csak abból a végére 60 lett.
). roger.smith ennél csak 20-25%-kal lehet drágább.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Mclovin #63753 üzenetére
Ja a molex mini-fit (4.2mm) helyett már a micro-fit (3mm) csati. Abban az az érdekes, hogy a gyártó honlapja szerint AWG18-as kábel a legvastagabb amire krimpelhető; na most az egyedi kábeleknél AWG16 (vagy AWG15 ha MDPC-X kábel) volt a gyakori...
Visszatérve a témádra, többszörösen nem sikerült nekem a mondatértelmezés. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
Mclovin #63750 üzenetére
Nekem első olvasásra az jutott eszembe, hogy egyedi kábeleket használtál-e, mert a gold és a plat között volt a szükséges minimális kábelmennyiségben difi, de másodjára sikerült elolvasni, hogy mindkettő plat...illetve hogy valahogy végigpróbáltad őket. Este van már.
Akartam írni, hogy szerezz egy másik csomag kábelt kölcsönbe, de valszeg akkor így semmi értelme. Valszeg a táp lesz és kész. RMA-zd az RMA-t. -
Hanok
senior tag
válasz
Mclovin #61389 üzenetére
Igen, ezek is jó alternatívák lehetnek, kompatibilitás szempontjából talán most egy kicsit az IS-67 megelőzte őket..Amilyen VRM/SSD hűtőket tolnak mostanában az ITX lapokra
Bar itt erre a MATX-re bármelyik jó lehet szerintem ár függvényében.
#61390Vigneau: Ahh igen láttam hogy közben elkelt de azért nem vészes beszerezni, csak várni kell rá. Én nagyon megvagyok elégedve vele, talán a gyári venti kicsit hangosabb mint egy Noctua de ez csak szőrszál hasogatás
Akkor ha bő 100mm van még lehet a C14-is beférne low profile modban.
Csak akkor már nagyon közel van a táphoz szerintem.
Egyébként ha megjön a mechanic master c25, akkor lehet hogy meglépem a toronyhűtőt bele, és lesz egy eladó.
-
HUN_Sector
őstag
-
Pista0001
addikt
-
Hanok
senior tag
válasz
Mclovin #61060 üzenetére
Egy próbát megért egy másik venti hátha
Igen egyébként az AIO lehetne a következő lépés de nem nagyon szeretnék váltani, maradnék a léghűtésnél. Igazából nem voltak nagyra törő terveim, csak gondoltam ha már új konfig miért ne optimalizáljak még jobban. Egy kis felárat megér hogy a legjobb megoldást rakjam bele. Szűk már a rés amiben lehet mozogni, valószínű elég jól kisakkoztam anno mi a legjobb variáció. De nem panaszkodom, egy ekkora házban egy ilyen konfig 60 fok körül tartása szerintem bőven felülmúlja a "jó" kifejezést
AIO esetében meg nekem annyit nem ér hogy még a pumpát is hallgassam.
Amit még sok SG13 build esetén láttam, hogy egy slim 92mm-s ventit exhaust 'belógatnak' a táp mellett. - Igen igen ezzel képben vagyok két éve amióta megvan az SG-13 azért kupálódtam sokat, rengeteget változtattam a gépen. Csak ugye eddig az L12S mellé nem fért volna be venti, most még talán bemenne ha elforgatom a hűtőt, de kiszereltem magam az elmúlt időszakban, rápihenek erre a kérdésre. Egyébként van jobb megoldás is a gyors kötözősnél: [link] Alkalom adtán ezt még kipróbálom, plusz itt még van pár mod ami elgondolkodtató..Feltéve ha barmolni akar az ember..
-
Hanok
senior tag
válasz
Mclovin #61053 üzenetére
Az a helyzet hogy nekem a tapasztalatom az hogy ez inkább hőfok függő nem terhelés, van amikor már 3-5 perce játszom és akkor kapcsol be. Ha Wattra menne akkor már rögtön az elején forognia kellene. Persze elhiszem hogy ez nem így van szimplán csak tapasztalat.
Közben volt időm mindent is megnézni, meg hosszabban tesztelni. Sajnos amikor eléri az üzemi hőmérsékletet a ház, és rendesen bedurrantanak belül akkor azért ez a 15-ös venti eléggé elfogy valamiért. Valószínűleg ott a kis légrésen már nem tud annyi hideget beszívni hogy érdemben jó legyen, ezért hiába jobb IDLE elég erős pikeok vannak hőmérsékletek terén így mégsem fog maradni a Noctua NF-A15 HS-PWM. Legalábbis nem éri meg megtartani ennyi pénzért.
Átforgattam mindent.
-Első venti befelé fúj, táp marad: Proci kb. 2-3 fok minusz VGA 8-10 fok plusz
-Első venti befelé fúj, táp megfordítva: Proci kb. 3-4 fok minusz VGA 7-8 fok plusz
A VGA eléggé megsínyli ezt a plusz hőmérsékletet itt már 70 fok felett járunk és elég nagy zajjal is szóval ez nem lett opció.Közeben beszereztem egy Noctua NF-A12x25 PWM-et a Phanteks T30 helyére, sajnos azzal sem lett jobb, volt a procin is, hasonlóan a kis légrést megsínylette és hiába toltam neki akár 1300-as fordulaton már nem hűtött hatékonyan.
Szóval a végeredmény hogy maradt minden az eredetiben, talán így a leghatékonyabb.
Ha más fajta VGA lenne bent, vagy rövidebb akkor még lehetne érdekes ez a kérdés de jelenleg exhaustban a legjobb most a ház, és szerintem sokat nyom rajta hogy a kis kiegészítő műanyagokkal valószínűleg létrejön egy kis csatorna ahol szépen tud áramlani a levegő.
-
viperabácsi
addikt
válasz
Mclovin #61050 üzenetére
Nem hiszem , hogy értelme lenne a psu-t meg fordítani , hisz szerintem neki sem sokszor indul el a ventije.
Más : adott egy Asus b550 i alaplap 2x 16gb 3600/cl16 ram melyik procit tegyem mellé ?
A : Ryzen 3 3300x 4c8t PCI-E 4,0
B : Ryzen 5 5600g 6c12t PCI-E 3.0
Valószínűleg RX 5500 xt vagy 5600xt megy mellé. -
Hanok
senior tag
válasz
Mclovin #60953 üzenetére
Köszönöm! Kicsit fentebb csináltam egy részletesebb leírást hogy milyen apró dolgokat csináltam benne hogy valamennyire letisztult legyen a belső rész, illetve van benne 3D nyomtatott előlapi panel amivel a szellőzés javítható, remélem az újat is sikerül hasonlóan megcsinálni.
-Első venti befelé szív
Ez a ház a próbálkozásaim alapján inkább exhaust, nem tesz neki jót ha befelé megy a levegő mert alig tud hol távozni.(+4-5 fok a CPU és a GPU) Ráadásul a VGA bordájáról egy adag meleg szintén ebbe a térbe távozik így beleraktam a legjobb radiátor ventit ami nagyon szépen átpréseli hangtalanul a meleget az előlapon.
-Táp pedig fordítva lenne
Hőmérsékletet tekintve nem segít, megközelítőleg ugyanazok a hőfokok vannak, plusz én nem szeretem a tápba fújni a meleget, a NH-L12S pedig folyamatosan csak tolja bele...És ez a táp nagyjából fanless még terhelés alatt is. Így kifelé nem szívna semmit. Egyébként az IDcooling hűtőt pont ezért vettem kíváncsi leszek fordított esetben mi a helyzet.
Amúgy az eredeti felállás tudta játékok alatt hogy nagyjából 60-62 fok volt a max mind a GPU mind a CPU esetében. VGA limites esetben meg még alacsonyabb volt. Ott a VGA megállt 55 körül így hogy azonnal elszívta a levegőt az első venti.#60955sff-cucc: Mindenképp
Igen, a legjobb megoldás a Founders lett volna méretben de ugye azt meg lehetetlen beszerezni, meg horror ára is van ha valaki bevállalja kintről. Így maradt ez, vagy ha majd esetleg Superből kijön valami pofásabb vagy hatékonyabb akkor lehet lecserélem.
Persze nem lehet pont ezért tartottam meg mindkét hűtőt. Mivel sokat vártam az IS-67-re éppen elvitték az eredeti félkonfigot így marad majd az AMD-s teszt, de mindenképp megcsinálom. Csak melós lesz -
Vismajor01
addikt
válasz
Mclovin #60940 üzenetére
Majd megnézem mégegyszer, de mivel alul van a procihűtő ezért limitált az airflow amit betud szívni. Megnézem mégegyszer majd, de az engem nem annyira izgat h szintetikus tesztnél meddig mászik fel, nem szintetikus tesztekkel szoktam játszani
igen erről hallottam, hogy vmi gunk leválik a radiátor belsejében és összegyűlik a pumpában. DE amikor ennek a sorozatszámát beirtam azt irta nem eligible a cserére, szal
-
Mclovin
senior tag
válasz
Mclovin #60208 üzenetére
Annyira körülményes volt a szerelés az EKWB AIO-val szerelés és szűkös a hely, hogy átmentem inkább léghűtésre. Köszönöm a TR axp90-x53 ajánlást, tökéletesen befér. CB r23 multi core alatt +5-6c a különbség korábbihoz képest, hasonló hang mellett (TR gyári venti 1000-1200 rpm-ig közel néma). Előre két AC P12 max ment, kifelé fúj.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Mclovin #56406 üzenetére
köszi a tippet. ezt az overlock.net leírást találtam fél óra után a legkorrektebbnek, bár ennyit lehet, hogy nem fogok pepecselni. némi finomhangolás ráfér, úgy tűnik bőven van benne tartalék stock állapotban. kellemes meglepetés, hogy 10-15 fokkal hűvősebb terhelve és 4-6 fokkal idle, mint az alulfeszelt 3600-am. nem lesz itt hűtési gond, már nem is emlékszem mikor láttam utoljára 40 fok alatti CPU temp-et. 2020 előtt, mikor SFF-be költöztem.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
Mclovin #56287 üzenetére
igen, az talán jobb megfogalmazás, enyém sem kiemelkedő, messze.
nagyon szeretem az S1-et, nem tervezem cserélni, de tophat nélkül vannak korlátjai, a 65W simán megy neki, de efölött már kezd elveszni. meg igazából az SFF arról szól nekem is, hogy egy erős gép se menjen 300W fölé. -
L4D1K
őstag
válasz
Mclovin #54893 üzenetére
És Francia91,
Köszi a segítséget! Nem gondoltam bele h a 3600 ennyivel többet tud/hőt ad le mint a korábbi 4690.
Az undervolting-ra ránézek, nem vagyok jártas a témában de mivel eleve határeset psu-val megy a gép (425W), megérné vele foglalkozni.
Nagyon zavar ha gépnek bármilyen hangja van idle/low process alatt, ezért is igyekszem kicsit cserélni.
A terv vagy egy torony vagy egy dark rock tf. Utóbbi sztem bőven elég lenne.
Illetve, táp csere egy normális moduláris 550-650es tápra.
Load a 970gtx is tud üvölteni, nem tudom ennyi hűtő szétszedés/újrapasztázás mennyit dobna rajta.
-
Sub-S
senior tag
válasz
Mclovin #54935 üzenetére
Haladási irány eddig:
130W lesz az a fogyasztás -> Bőven 100W felett van -> még mindig 110W körül vagyunk -> Van pár játék ahol bele lehet nézni 1080p-n 90-100 közötti CPU usageba is.Megyünk a valóság felé szépen lassan.
Mondjuk nem értem mi abban a logika hogy a tesztben szereplő VGA IDLE fogyasztását kezded keresni, mikor a tesztnél az egyik táblázatban alapból szerepel a teljes rendszer IDLE fogyasztása, vagyis ha inkább az 5600X IDLE fogyasztását vadásznád le annak picit több haszna lehetne.
Az 5600X PPT értéke 88W vagyis anélkül hogy ezt a default értéket kiütnéd nem nagyon fogsz a proci fogyasztásánál se 100 se 90W-ot látni. Sőt valójában még csak 80-at sem.
Itt van 2 teszt egyébként ahol 76W-ot mértek: anandtech tomshardwareMivel van a közelemben több AMD-s gép is az egyikben 5600X-szel mértem párat én is. Minden esetben a max CPU boost clock-ot 200-ra tettem illetve a curve optimizernél negatív értéket.
Így nálam a következők értékek jöttek, először a default fogyasztási limitet nem bántva(proci fogyasztása, all-core értékek különböző teszteknél, cinebench értékek):package: 77,8W
prime blend all-core: 4750
prime smallFFTs all-core: 4150
furmark CPU burner all-core: 4550
cinebench all-core: 4500
cinebench:
m:11630
s:1573"de az tuti, hogy a 65 wattot csak TDP limitt és PBO offal lehet elérni, kisebb órajel mellett."
Ez így ebben a formában helytelen, ahhoz hogy a maxot ki tudd hozni a 65W-ból éppenhogy hasznos a PBO-ra curve optimizer undervolt lehetősége.
Nálam 65W-ból az alábbiak jöttek ki:package: 66,5W
prime blend all-core: 4600
prime smallFFTs all-core: 3950
furmark CPU burner all-core: 4450
cinebench all-core: 4350
cinebench:
m:11310
s:1575100W-os limitnél(több tesztnél ki sem volt használva):
package: 102W
prime allcore blend: 4800 90W
prime allcore smallFFTs:4466 102W
furmark CPU burner: 4666 92W
cinebench: 4640 99W
cinebench:
m:11850
s:1577Az alaplap egy B550M Steel Legend volt, ahogy néztem a beállított limitnél a mérőprogik ~+2W-ot mértek, hogy most melyik a valós nem is igazán lényeges mert elenyésző végül is, de ha levonom akkor nálam is a korábban linkelt oldalakon szereplő 76W jön ki.
Kíváncsi lennék hogy játékra mondjuk mi értelme van elfűteni ennél a 76W-nál többet... -
Sub-S
senior tag
válasz
Mclovin #54933 üzenetére
Csak hogy tisztázzuk, nem OC-ről beszélünk igaz?
"Hogyne érné el a 100-at?" - mire alapozod hogy eléri?
A korábban berakott "Bőven 100W felett van, ezt a tesztet nézve." nem támasztotta ezt alá.
"HC gaming alatt inkább 130W lesz az a fogyasztás" -ezt sem látom alátámasztva semmivel sem részedről. -
Sub-S
senior tag
válasz
Mclovin #54916 üzenetére
Mindegyik alatt a teljes rendszer fogyasztása szerepel.
"Bőven 100W felett van" - Vagyis a hivatkozott teszt alapján sincs bőven 100W felett, el sem éri a 100-at csak az OC-s setting alatt.
"HC gaming alatt inkább 130W lesz az a fogyasztás." - Fentiek fényében ez messze van a valóságtól.
Francia91 nem jó helyre jött tájékozódni a fogyasztásról úgy tűnik.
"2600x anno simán bekajalt 240+ watt" - Itt csatlakozom a hitetlenkedők táborához.
-
sasNAXO
aktív tag
válasz
Mclovin #54916 üzenetére
Hát akkor passzolok. Cinebench-et nem futtattam, én y-crunchert szoktam. És ugye én nem nyúltam a beállításokhoz (se OC, se UV, csak a memória XMP bekapcsolva).
Olyat láttam már, még 2200G-vel, hogy amikor nem volt elég a hűtés akkor a hőmérséklet és a fogyasztás is nagyon megszaladt vele, de feltételezem nálad nem ez a helyzet. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
Mclovin #54912 üzenetére
Most vagy rosszul nézem, vagy a teljes rendszert mutatja a táblázat, nem csak a procit.
Amit én írtam az a proci fogyasztás önmagában, pl. amit a hwinfo kiír (full package power vagy ilyesmi néven).
Nincsenek már meg, de Ryzen 2700 és 3600 (mindkettő 65W TDP) olyan 85W környékén tetőzött. A 3900X (105W TDP) megy el olyan ~145W -ig.
(Természetesen ezek mind alapbeállítások mellett voltak.) -
válasz
Mclovin #54765 üzenetére
Megsasoljuk, most megnéztem előtte a jelenlegi configot. Nem tudom mennyire lehet hinni egy sima egyszerű zajszintmérő app-nak, de hasonlóban 50dBa körül ment, terhelve a következő értékekkel:
Rá kell vegyem magamat, hogy szétborítsam ezt és kipróbáljam a H1-et. Amúgy ha a H1-et icipicit magasabbra emelték volna, hogy egy venti beférjen alá, illetve lyukacsos lenne a teteje, akkor lehet még jobb lenen a hőfok. Az lesz majd a V3 biztos
-
válasz
Mclovin #54756 üzenetére
Nem jó a listening-em, meg most nem is volt időm megnézni rendesen a vidinyót, csak beletekergettem az engem érdeklő részhez, és hangosnak tűnik, meg amellé melegnek is. Venti forgatással jobb lett a helyzet. 4000 az nagyon sok azért. Fene tudja, hogy pl az én alaplapom tudja-e kezelni.
De ha ő max fordulaton tudja ezt a 70-80°C-okat generálni, akkor mennyi lehet kisebben. Én az a fajta vagyok, hogy a fejemet fogom, ha 65 fölé megy bármi
Nem tudom így megéri-e ez a ház(52k).
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
Mclovin #54718 üzenetére
valóban, elírtam, Smart Access Memory-ra gondoltam.
asszem jól jártam hogy tavaly letudtam az átépítést. 50-ért Giga B550I Aorus asszem jó vétel volt. egyedül a Type-C header hiányzik róla a meshlicious-höz, de amúgy sincs type-C eszközöm, pláne amit a fenti IO-ra kötnék.
-
Grave_444
nagyúr
válasz
Mclovin #54341 üzenetére
Elvből próbálok minden felesleges kábelt megszüntetni, nem csak a hossza zavar.
Jó ötlet, de szerintem nem fogok rendelni hozzá, ha esztétikusan tudom kivitelezni.
A kinézett házban, ami még meg sem jelent lehet alacsonyabbak a távtartók. Szinte semmi infó nincs még róla, de az elsők között fogom megrendelni. -
törölt tag
válasz
Mclovin #54280 üzenetére
Igen, csak azt felejtik el közölni, hogy, amíg ebben az orientációban kapcsolod be előszőr, a pumpa gyenge lesz ahhoz, hogy a benne lévő buborékokat beleporlassza a vízbe és/vagy belehajtsa a radiátorba.
Ki kellene venni a radiátort és függőleges állásban pumpa kivezetés-cső-radiátor. Ciklikusan be-ki a pumpát járatni, hogy a levegő tényleg a radiátor felső részén landoljon, és utána visszaszerelni, ügyelve rá, hogy ne legyen felborítva a gép, működő szivattyúval mozgatva/tologatva.Amúgy "friss" levegő ezután a pumpa forgó csatlakozó tömítésein, a hideg-meleg ciklusok hatására jut be a rendszerbe, és mivel az alap probléma nem oldódott meg, ezért a friss levegő továbbra is a pumpában fog összegyűlni.
Az OK megoldás annyival kecsegtet, hogy indulás pillanatában nincs levegő a pumpában, illetve mivel az nem a felhajtó erő ellen dolgozik akár képes lehet kihajtani magából, egészen a felső holtpontig ahol a csövek kanyarodnak. Ha a pumpa fordulatszáma üzem közben alacsony, akkor esetleg ott is tud maradni.
-
Hanok
senior tag
válasz
Mclovin #54200 üzenetére
Mondjuk ez már elég beteg...
Holnap itt a hűtő és kiderül minden már ha sikerül felszerelni.
Többi hőfokkal nem nagyon van baj szerencsére ha ezt megoldom akkor már nyugodtan fekszem le. Fórumokon olvasgattam hogy egy 10 fokot lehet nyerni vele.#54202PROTRON
igen az ssd-nek, mármint annak hőmérsékletének.
gen3 as ssd-k amúgy sem melegednek annyira próbáltam amúgy a gen3 as szlotba is de nem lett jobb, ugyanazokat hozta kb. -
Crabface
senior tag
-
Ispy
nagyúr
válasz
Mclovin #54164 üzenetére
Eddig egy z270-es msim volt, gondoltam, akkor az új is legyen ez a széria...100k+, ja akkor mégsem.
Inkább lett asrock h570, az "csak" 50k volt, igaz ez a deszka 30k matx méretben. Egy jobb sfx táp is 35k, szóval valóban drágább mondjuk 10%-kal ez a konfig, mint mondjuk matx méretben, de ez azért még vállalható, szvsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Samsung Galaxy S23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest